'Pedofilie is een seksuele voorkeur'

Pedofilie is een seksuele voorkeur net als andere seksuele voorkeuren. Tot die controversiële conclusie komt de Canadese onderzoeker James Cantor. Tegenover dit standpunt staat de definitie 'afwijking' uit de psychiatrie, en het 'vampiersyndroom' uit de hulpverlening.

Cantor, van het Centre for Addiction and Mental Health in Toronto, bestudeert al geruime tijd pedofielen met behulp van MRI-scans. "Pedofilie is iets waarmee men feitelijk wordt geboren, wat niet met de tijd verandert, en evenveel tot de kern van iemands bestaan behoort als andere seksuele voorkeuren", aldus de onderzoeker tegenover de BBC.

De wetenschapper ontdekte dat de neurale banen in de hersenen van pedofielen anders zijn verbonden. Cantor spreekt in dit verband van 'gekruisde draden': "Wanneer deze mensen een kind zien, wordt hun seksuele instinct geactiveerd in plaats van het zorginstinct."

Zwangerschap
Uit Cantors onderzoek blijkt verder dat veroordeelde pedofielen driemaal vaker linkshandig zijn en ook significant kleiner. Hij haast zich erop te wijzen dat deze eigenschappen op zichzelf geen significante voorspellers voor pedofilie zijn. "Deze attributen komen over het algemeen in de eerste drie maanden van de zwangerschap tot stand", zegt de wetenschapper. Hij vermoed dat ook pedofilie in deze periode ontstaat, en noemt stress en ondervoeding als mogelijke oorzaken.

Overigens wordt ook bij homoseksualiteit vermoed dat dit tijdens de zwangerschap ontstaat. Zo is er de zogeheten ouderebroer-theorie: voor iedere oudere broer van iemand wordt homoseksualiteit significant waarschijnlijker. Dit zou te herleiden zijn tot antistoffen die de moeder aanmaakt als reactie op eiwitten uit mannelijke embryo's. Die blijven in de baarmoeder achter en zouden de ontwikkeling van volgende zonen beïnvloeden.

Cantor wil met zijn onderzoek bijdragen aan inzicht in de mechanismen achter pedofilie en het voorkomen van het ontstaan ervan. Of dat vergelijkbare en ongetwijfeld controversiële implicaties heeft voor het tegengaan van het ontstaan van homoseksualiteit, zal moeten worden afgewacht.

Vampiersyndroom
Cantors bevindingen zitten aan de 'nature'-kant van het traditionele nature/nurture-onderscheid. Aan de 'nurture'- of opvoedingskant zit het zogeheten vampiersyndroom, wat stelt dat slachtoffers van misbruik zelf misbruikers kunnen worden. "Als je door een vampier gebeten wordt, dan word je er zelf een", verduidelijkt Duncan Craig van hulpverlener Survivors Manchester voor de zekerheid.

De gezaghebbende Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders voor de psychiatrie definieert pedofilie overigens ook als een voorkeur, maar heeft dit inmiddels als 'drukfout' erkend. In de volgende editie zal het woord orientation worden vervangen door disorder, oftewel afwijking. Dat is ook wel zo logisch gezien de titel van het boekwerk.