'Vleeseter blijft gehaktbal trouw'

Nederlanders zijn niet minder vlees gaan eten nadat de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) bewerkt en rood vlees op de lijst van kankerverwekkende stoffen had gezet bijna een maand geleden. Dat heeft een woordvoerder van de Centrale Organisatie voor de Vleessector COV dinsdag gezegd.

"Wij krijgen geen signalen dat de consumptie is afgenomen. Ik heb ook niet het idee dat het nog erg leeft onder de Nederlanders, het is alweer een beetje weggeëbd", aldus de zegsman. Volgens hem zijn consumenten murw geslagen door alle gezondheidsonderzoeken. "Mensen laten zich niet van de wijs brengen. Nederlanders zijn sowieso gematigde vleeseters. En niemand in de vleesindustrie zal zeggen: eet iedere dag een biefstuk".

Ook supermarkten merken niet dat consumenten minder vleesproducten kopen, zegt een woordvoerster van het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel. "Wij hadden ook niet verwacht dat dit massaal zou gebeuren omdat het een te belangrijk deel is van de maaltijd. Mensen denken: het zal allemaal wel, je kan alles wel laten staan", aldus de woordvoerster van de branchevereniging van supermarkten.

De WHO waarschuwde eind vorige maand dat het eten van bewerkt vlees zoals bacon, hamburgers en worstjes kankerverwekkend is. Rood vlees is volgens de organisatie mogelijk kankerverwekkend.

'Vleeseter blijft gehaktbal trouw'
'Vleeseter blijft gehaktbal trouw' (Foto: ANP)