FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 7 november 2015

KNVB wil opheldering mislukt WK-bid

De KNVB overlegt met de Belgische voetbalbond welke stappen hij tegen de FIFA kan nemen. Aanleiding daarvoor zijn uitlatingen van voorzitter Sepp Blatter van de wereldvoetbalbond. Die gaf vorige week toe dat in 2010 vóór de stemming in het hoofdbestuur van de FIFA al was afgesproken dat Rusland het WK van 2018 zou krijgen.

Nederland en België stelden zich gezamenlijk kandidaat voor het WK. Nederland investeerde ruim 10 miljoen euro om de eindronde naar de 'Lage Landen' te krijgen. De Engelse voetbalbond FA was eveneens kandidaat. De FA heeft al aangegeven al het campagnegeld terug te willen van de FIFA.

Een meerderheid in de Tweede Kamer stelde vrijdag dat het kabinet en de KNVB het geld moeten terugeisen dat Nederland uitgaf aan de kandidatuur voor het WK.

KNVB wil opheldering mislukt WK-bid
KNVB wil opheldering mislukt WK-bid (Foto: ANP)

Uitslag PEC Zwolle - Heracles Almelo

Heracles Almelo heeft zaterdagavond diep in blessuretijd een uitzege op PEC Zwolle verspeeld. Invaller Stef Nijland knalde de thuisploeg in de 95e minuut naar een gelijkspel (1-1).

Zo vervolgde Heracles de beste start ooit in de eredivisie met 'slechts' een punt. Nooit eerder verzamelde de club in de eerste twaalf duels van de eredivisie 25 punten. Vorig jaar kwam Heracles pas vijf speelronden voor het einde van de competitie op 27 punten. Dat gebeurde op 4 april van dit jaar. Het succesvolle elftal heeft inmiddels zestien punten meer vergaard dan FC Twente, tot voor kort de 'grote buurman' uit Enschede.

PEC Zwolle startte aanvankelijk eveneens voortvarend aan de competitie. Het elftal van trainer Ron Jans gaat inmiddels na een serie van vier duels met slechts één winstpuntje, door drie nederlagen en een gelijkspel, als middenmoter door het leven. De thuisploeg opende sterk voor eigen publiek. Lars Veldwijk, weer in genade aangenomen door Jans, was in de dertiende minuut dicht bij de openingstreffer. De spits zag zijn inzet echter gestuit door doelman Bram Castro.

Gelijkmaker

Thomas Lam mocht zich aanrekenen dat Heracles in de zeventiende minuut op voorsprong kwam. De verdediger verzuimde de bal weg te schieten. Jaroslav Navrátil profiteerde dankbaar en gunde Wout Weghorst zijn zesde competitietreffer (0-1).

Zonder de geblesseerde Sheraldo Becker ging PEC Zwolle op zoek naar de gelijkmaker. De thuisploeg speelde echter lang in een te laag tempo om het de defensie van Heracles echt lastig te maken. Veldwijk zorgde voor het meeste gevaar. In de slotfase kopte hij op aangeven van Ouasim Bouy in kansrijke positie over het doel. Even later schoot Iliass Bel Hassani zijn ploeg Heracles bijna naar 0-2. PEC Zwolle leek op weg naar de vierde nederlaag op rij, totdat Nijland de bal in de 95e minuut in de hoek van het doel poeierde.

Heracles verspeelt zege in blessuretijd
Heracles verspeelt zege in blessuretijd (Foto: ANP)

Zilver voor Van Ruijven in Toronto

Shorttrackster Lara van Ruijven heeft zaterdag tijdens haar debuut in een wereldbekerfinale meteen zilver gepakt. De Nederlands kampioene eindigde in de finale van de 500 meter in Toronto als tweede achter Europees kampioene Elise Christie.

De 22-jarige shorttrackster uit Den Haag had zich als tweede achter Christie geplaatst voor de eindstrijd met de beste vier. Wereldkampioene Fan Kexin uit China en de Poolse Natalia Maliszewska gingen in de finale onderuit, waarna Van Ruijven achter de ongenaakbare Britse naar het zilver reed. Yara van Kerkhof eindigde als laatste in de B-finale en werd daardoor als achtste geklasseerd in Toronto.

Zilver voor Van Ruijven in Toronto
Zilver voor Van Ruijven in Toronto (Foto: ANP)

Korte animatiefilmpjes voor Overwatch

Er zit geweldige lore achter de game Overwatch, maar aangezien de gamer zich voornamelijk focust op multiplayer is er het risico dat deze naar de achtergrond kan worden gedrukt. Om de lore toch prominent aanwezig te laten zijn heeft Blizzard animatiefilmpjes aangekondigd waarbij schietpartijen, pindakaas en de helden van Overwatch centraal staan. Op de twitterpagina van Overwatch is alvast een filmpje geplaatst waarbij je achter de schermen een kijkje kan nemen.

De filmpjes staan gepland voor 2016. Overwatch zelf komt uit in de lente van 2016 voor pc, PlayStation 4 en Xbox One. 

Uitslagen Eredivisie 07/11/2015

Om 19.45 uur begonnen er twee wedstrijden in de Eredivie. N.E.C. won met 2-0 van De Graafschap terwijl Excelsior met 2-3 te sterk was voor Willem II. Hieronder vind je de karakteristieken van deze duels.

N.E.C. Nijmegen

2 - 0

De Graafschap

 32' Santos(pen)
 81' Santos
   
 
 Gele kaart: , Will, Pröpper, (De Graafschap)
 
Stadion: De Goffert, Nijmegen
Toeschouwers: 11.673
Arbiter: Liesveld
 
Opstelling:   Opstelling:
Kirsten
Kane
v.Eijden
Golla
Woudenberg
Bikel
Ritzmaier (Rayhi/60)
Breinburg
Foor (Lundholm/90 3)
Santos
Limbombe (Sleegers/86)
  Jurjus
Will
Straalman
v.d.Pavert
Tesselaar
Bannink
Pröpper
Smeets (El Jebli/75)
Driver
Kabasele (Vermeij/64)
Peters

Willem II

2 - 3

Excelsior

 1' Zivkovic
 19' D.Wuytens
   3' v. Weert
 29' Stans (pen)
 57' v.Mieghem
 
 Gele kaart: Ojo, Peters, (Willem II), v.Mieghem, v.Weert, (Excelsior)
 
Stadion: Koning Willem II Stadion, Tilburg
Toeschouwers: 11.200
Arbiter: v.Boekel
 
Opstelling:   Opstelling:
Lamprou
v.d.Struijk
D.Wuytens
Peters
Koppers (Braber/77)
Ojo
Falkenburg (De Sa/61)
S.Wuytens
Zivkovic (v.d.Velden/81)
Nemec
Andersen
  Muyters
Karami
Fischer
Mattheij
Kuipers
Stans
Kruys
Kuwas (Vermeulen/90 1)
Auassar
v.Weert
v.Mieghem (Elbers/78)

Bennie Jolink moet op het matje komen bij SNS

SNS Bank wil een hartig woordje spreken met Bennie Jolink. Dat meldt RTL Boulevard.

Jolink werd in de nacht van vrijdag op zaterdag met zijn groep Normaal van de weg geplukt. Het busje van de band scheurde met 160 kilometer per uur over de weg. Jolink had een filmpje op Facebook geplaatst, wat niet in goede aarde viel bij een aantal fans en de bank.

De zanger is te zien in een aantal reclamespots van SNS Bank. De bank vindt het filmpje dat hij op Facebook plaatste niet handig. "We willen het er graag met hem over hebben'', zegt een woordvoerder. Of het incident gevolgen gaat hebben voor het contract van de zanger bij SNS Bank weet de woordvoerder nog niet. "We willen het eerst met hem bespreken om erachter te komen hoe het precies is gegaan.''

Zelf liet Jolink zaterdagavond op Facebook weten de ophef niet te begrijpen. "Ik was al vergeten wat er gisteren gebeurd is. Het stelt tenslotte niks voor", schreef hij. Over de negatieve reacties schreef hij: "Humorloze fatsoensrakkers daar barst het nou eenmaal van."

Bennie Jolink moet op het matje komen bij SNS
Bennie Jolink moet op het matje komen bij SNS (Foto: BuzzE)

Gemeente: fout gemaakt met vluchtelingen

Met een groep vluchtelingen die vrijdag naar een crisisnoodvang in Goor is gebracht in plaats van naar de beloofde verblijfplaats voor lange termijn, is een "fout gemaakt". Dit stelt burgemeester Ellen Nauta van Hof van Twente, waar Goor onder valt, in een zaterdag uitgegeven verklaring.

Het gaat om een groep van 54 personen, voornamelijk Syriërs, onder wie veel kinderen en een zieke man. Zij weigerden vrijdag de bus te verlaten toen die bij sporthal De Mossendam in Goor aankwam. De bus reed daarop weer weg. Pas na lange onderhandelingen waren de asielzoekers toch bereid een nachtje in de crisisnoodopvang te slapen.

Zaterdag is in overleg tussen de groep en het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) alsnog een opvanglocatie voor langer verblijf gevonden waar zij voorlopig niet weg hoeven.

Gemeente: fout gemaakt met vluchtelingen
Gemeente: fout gemaakt met vluchtelingen (Foto: ANP)

'Kauwgom muur' in Seattle wordt schoongemaakt

De met kauwgom volgeplakte muur bij de Pike Place Market in Seattle is al bijna 20 jaar één van de meest ranzige toeristiche attracties, maar nu wil Seatle er helemaal vanaf. De zuren en de zoetstoffen in de kauwgom tasten de muren aan.

Gum wall Seattle
Gum wall Seattle

Honderdduizenden kauwgommetjes zijn al vanaf de jaren negentig op de muur geplakt. De gemeente Seattle wil 10 november beginnen met het weghalen van de kauwgom. De ranzig ruikende en onhygiënische plakkende rommel word dan met hete stoom weggehaald. Dus als je nog deel wilt uitmaken van deze historie, dan heb je nog een paar dagen de kans om je kauwgom er tegenaan te plakken. 

Politie waarschuwt voor 'niet-babbeltruc'

De politie van Breda waarschuwt voor een 'omgekeerde babbeltruc': een zwijgende dief die zijn slag slaat door juist niets te zeggen. Hij komt winkels binnen en doet alsof hij niet kan praten. Verkopers gaan dan op zoek naar pen en papier en zijn daardoor afgeleid. De zwijgende dief grist ondertussen spullen weg van op of achter de toonbank en loopt dan snel weg. Zo wist hij onder meer een telefoon te bemachtigen.

Er zijn de afgelopen weken diverse aangiftes binnengekomen over de man die doet alsof hij niet kan praten, aldus de politie zaterdag. Die roept winkeliers op geen spullen "voor het grijpen"te laten liggen. De gezochte man is zo'n 30 jaar oud, heeft een smal gezicht, kort zwart haar en een licht getinte huid.

Politie waarschuwt voor 'niet-babbeltruc'
Politie waarschuwt voor 'niet-babbeltruc' (Foto: ANP)

Stoke City duwt Mourinho dieper in de problemen

De druk op manager Jose Mourinho zal komende dagen een kookpunt bereiken. Chelsea wist ook uit bij Stoke City geen beslag te leggen op drie punten: 1-0.

Chelsea werd eind oktober op bezoek bij Stoke via strafschoppen uit de League Cup geknikkerd, dus The Blues waren gewaarschuwd. In de eerste helft was het overwicht voor de bezoekers uit Londen, die echter geen voorsprong wisten te forceren. Diego Costa was een paar keer dichtbij een doelpunt en Stoke-doelman Jack Butland moest zich helemaal strekken bij een inzet van Ramires.

Erik Pieters maakte het hele duel vol, maar daar zag het er na tien minuten niet naar uit. De Nederlandse linksback werd frontaal in zijn gezicht getrapt door Pedro en verliet na een langdurige blessurebehandeling nog altijd hevig bloedend het veld. De voormalig speler van PSV en FC Utrecht keerde met een nieuw shirt en een gehavend aangezicht terug binnen de lijnen.

Al vroeg in de tweede helft verloor Chelsea de broodnodige drie punten uit het zicht. In de 53ste minuut stoomde verdediger Glen Johnson op aan de rechterkant. Hij produceerde een lage voorzet die via spits Jonathan Walters enigszins gelukkig bij Marko Arnautovic belandde. Met een halve volley werkte de voormalig speler van FC Twente het leer in de korte hoek, 1-0.

Na de tegenvaller zette Chelsea aan om het tij te keren. Cesc Fabregas, Oscar en Loic Remy kwamen binnen de lijnen, maar ook de nieuwe aanvallende impulsen waren niet genoeg voor een gelijkmaker. Tien minuten voor tijd viel Ibrahim Afellay in bij het tegenhoudende Stoke. De Oranje-international hielp mee de drie punten over de eindstreep te trekken: 1-0.

Chelsea vindt zichzelf na twaalf elf speelrondes terug op de zestiende plaats in de Premier League. De titelhouder verzamelde tot nu toe slechts elf punten. Stoke City staat twaalfde in de Engelse competitie. Van de laatste zes duels wonnen ze er vier. Slechts één partij ging verloren.

Uitslag FC Twente - sc Heerenveen

sc Heerenveen heeft in Enschede met 1-4 gewonnen van FC Twente. De Tukkers deden hun best, maar een raak schot van Ziyech was het enige resultaat. Heerenveen scoorde vier keer en klimmen naar de tiende plaats in de Eredivisie. FC Twente staat vijftiende. 

FC Twente

1 - 4

sc Heerenveen

 64' Ziyech    6' Slagveer
 40' Otigba
 78' Andersen (e.d.)
 85' Larsson
 
 Gele kaart: Ziyech, Oosterwijk (FC Twente), Bijker, Mulder, v.d.Berg, Otigba (sc Heerenveen)
 
Stadion: Grolsch Veste, Enschede
Toeschouwers: 25600
Arbiter: Kamphuis
Bijzonderheden: Ziyech mist strafschop (14')
 
Opstelling:   Opstelling:
Drommel
Ter Avest (Olaitan/ 72)
Andersen
Uvini
v.d.Lely
Mokotjo
Ziyech
Gutiérrez
Agyepong (Hölscher/ 80)
Oosterwijk
Ede (Eghan/46)
  Mulder
v.Anholt
Otigba (Buijs/87)
v.d.Berg
Bijker
Slagveer (Zahovic/87)
Thorsby (Thern/71)
St.Juste
Cavlan
Te Vrede
Larsson

Nieuwe denktank NL2025 van start

In Rotterdam wordt zaterdag het startschot gegeven voor NL2025, een nieuwe denktank die ideeën wil vergaren en mensen bijeen wil brengen voor 'een betere toekomst van Nederland'. Het platform heeft drie aandachtsgebieden: excellent onderwijs, duurzame groei en de vitale samenleving.

In de denktank zitten tachtig 'aanjagers': kopstukken uit de sport, de cultuur en het bedrijfsleven. Onder hen zijn oud-schaatser Erben Wennemars, oud-politica en tv-presentatrice Erica Terpstra, directeur van de Hermitage Cathelijne Broers, voormalig premier Jan Peter Balkenende en de topmannen van Philips, DSM, Ahold en Rabobank.

Het plan voor het platform ontstond op het World Economic Forum in Davos, zegt Philip-topman Frans van Houten zaterdag in Het Financieele Dagblad. "Als je iets met elkaar wilt bereiken, is het goed krachten te bundelen (..) We willen onze schouders zetten onder goede, bestaande initiatieven. En ze groter maken zodat ze meer impact krijgen."

Het platform presenteert zich zaterdag tijdens de Nationale Schoolleiders Top in Rotterdam, waar 'schoolleiders en mensen van buiten het onderwijs kennis en inspiratie delen', meldt de website van NL2025.

Nieuwe denktank NL2025 van start
Nieuwe denktank NL2025 van start (Foto: ANP)

Anastacia was verslaafd aan botox

Zangeres Anastacia loog jarenlang over haar leeftijd om meer succes te hebben in de muziekindustrie. Ook gebruikte ze veel botox om er jonger uit te zien, vertelt ze aan Daily Star.

"In het begin van mijn carrière loog ik over mijn leeftijd en ik kwam ermee weg. Ik zei dat ik begin twintig was, maar was toen al in de dertig. Ik heb gewoon een jonge uitstraling", aldus de inmidels 47-jarige artieste.

Ze deed er ook veel aan om een jong uiterlijk te houden. "Ik gebruikte botox. Een beetje te veel. Als ik naar mezelf keek, herkende ik die vrouw in de spiegel niet. Het was een lichte verslaving geworden. Ik stopte er toen mee." Achteraf gezien vond ze dertig jaar veel te jong om aan botox te beginnen. Wel denkt de zangeres dat die injecties de aftakeling hebben vertraagd. "Ik heb er lang hetzelfde uitgezien, zo tussen mijn dertigste en veertigste. Tien jaar een gezicht dat amper kan bewegen, helpt denk ik wel tegen tegen de vorming van rimpels."

Anastacia staat dus niet afkerig tegenover cosmetische chirurgie. "Momenteel vind ik het niet nodig. Maar als het wel nodig zou zijn, zou ik er geen nee tegen zeggen."

Anastacia was verslaafd aan botox
Anastacia was verslaafd aan botox (Foto: BuzzE)

Politie schiet na 'uitpraatprocedure'

De politie heeft zaterdagochtend rond 6.00 uur waarschuwingsschoten gelost bij een poging een vuurwapengevaarlijke man in Velp uit een taxi te bewegen. De 45-jarige man uit Oosterbeek was als passagier in de taxi op weg naar iemand die hij eerder had bedreigd en droeg volgens een familielid mogelijk een vuurwapen bij zich.

De taxichauffeur werd via de centrale ingelicht. Hij zette na een stopteken van de politie zijn auto bij een benzinestation aan de kant en stapte uit. Zijn passagier werd door de politie via de zogenoemde 'uitpraatprocedure' gesommeerd eveneens de taxi te verlaten en zijn handen te laten zien. De verdachte gaf daar in eerste instantie geen gehoor aan, waarna enkele waarschuwingsschoten werden gelost. Daarna stapte hij alsnog uit en werd hij aangehouden. Hij wordt verdacht van bedreiging.

Politie schiet na 'uitpraatprocedure'
Politie schiet na 'uitpraatprocedure' (Foto: ANP)

Oud-topman doet aangifte tegen SNS

Voormalig interim-topman Buck Groenhof van de vastgoedbank van SNS Reaal, die zelf wordt verdacht van fraude, heeft aangifte gedaan tegen zijn voormalige werkgever wegens oplichting en valsheid in geschrifte. Dat heeft zijn advocaat Jeroen Soeteman zaterdag bevestigd naar aanleiding van berichtgeving door NRC Handelsblad.

Groenhof beschuldigt SNS ervan de rechter onvolledig te hebben geïnformeerd over de regeling voor de afkoopsom van 750.000 euro die hij meekreeg bij zijn vertrek bij de vastgoedbank eind 2012.

In de regeling staat dat SNS de afkoopsom kan terugeisen bij fraude. In dat geval zou de fraude wel binnen een halfjaar bij de rechter aanhangig moeten worden gemaakt.

Afkoopsom
In juli vorig jaar kwam de kortgedingrechter tot het oordeel dat dit niet binnen de overeengekomen termijn was gebeurd. Daardoor verviel het recht van SNS om de afkoopsom terug te claimen.

SNS zou nu alsnog proberen het geld terug te halen door er beslag op te leggen. Daarbij zou de bank en verzekeraar de rechtbank onjuist hebben geïnformeerd, op basis waarvan de rechtbank SNS toestemming heeft verleend beslag te leggen op de afkoopsom.

Groenhof deed afgelopen woensdag aangifte, een dag nadat het Openbaar Ministerie had bekendgemaakt de ex-topman en negen andere verdachten te gaan vervolgen wegens fraude bij de vastgoedtak van SNS.

Oud-topman doet aangifte tegen SNS
Oud-topman doet aangifte tegen SNS (Foto: ANP)

Cate Blanchett: ik ben stokoud

Actrice Cate Blanchett is nog maar 46. Toch denkt ze dat haar loopbaan snel voorbij kan zijn. "Leeftijd is voor actrices te vergelijken met hondenjaren. Ik ben nu dan ongeveer 120." Dat vertelt ze aan The Guardian.

Blanchett vindt het nog steeds moeilijk om naar zichzelf te kijken in films. "Ik zweet peentjes. Er zijn altijd dingen die niet zo leuk zijn om te zien, daar moet ik mezelf op voorbereiden. Jezelf op een scherm zien is verschrikkelijk."

De actrice heeft het momenteel erg druk, er komen twee nieuwe films aan. In een ervan speelt ze een huisvrouw uit de jaren vijftig die een andere vrouw wil verleiden. Eerder dit jaar was er wat opschudding toen ze vertelde veel relaties te hebben gehad met vrouwen. Ze bedoelde geen romantische relaties, maar dat werd door de pers wel zo opgeschreven.

Blachett is al bijna twintig jaar getrouwd met Andrew Upton, een scenarioschrijver.

Cate Blanchett: ik ben stokoud
Cate Blanchett: ik ben stokoud (Foto: BuzzE)

Rutte: gedeeld verleden Japan blijft gevoelig

"Ons gedeeld verleden blijft een gevoelig onderwerp", zegt premier Mark Rutte voorafgaand aan zijn bezoek aan Japan volgende week in een interview met het Japanse persbureau Kyodo.

Japan bezette in de Tweede Wereldoorlog het toenmalig Nederlands-Indië. In het schriftelijke interview zei Rutte de uitspraken te verwelkomen die de Japanse premier Shinzo Abe in augustus deed bij de herdenking van het einde van de Tweede Wereldoorlog. Abe erkende toen het "onmetelijke lijden" van mensen in de oorlog, maar zag ervan af zelf nog eens zijn excuses uit te spreken voor het Japanse optreden.

Dat kwam hem op kritiek te staan van China en Korea, waar vooral de kwestie van de zogeheten troostmeisjes nog gevoelig ligt. Naar schatting 200.000 vrouwen werden door Japanners in de oorlog gedwongen als prostituee te werken. Ook in Nederlands-Indië kregen vrouwen hiermee te maken.

Rutte: gedeeld verleden Japan blijft gevoelig
Rutte: gedeeld verleden Japan blijft gevoelig (Foto: ANP)

Toshiba daagt ex-topmannen voor de rechter

Toshiba daagt vijf voormalige topfunctionarissen voor de rechter in verband met het boekhoudschandaal bij het Japanse technologieconcern. Toshiba eist van hen een schadevergoeding van omgerekend 2,3 miljoen euro, maakte het concern zaterdag bekend.

Drie van de vijf gedaagden zijn voormalige bestuursvoorzitters, onder wie Hisao Tanaka die in juli opstapte wegens de fraude. De andere twee bekleedden in het verleden de functie van financieel directeur.

Uit een extern onderzoek bleek van de zomer dat topfunctionarissen jarenlang de winstcijfers hadden opgeblazen. Dat gebeurde in een bedrijfscultuur waarin ondergeschikten bang waren zich te keren tegen het gesjoemel van hun bazen, aldus de onderzoekers.

Toshiba daagt ex-topmannen voor de rechter
Toshiba daagt ex-topmannen voor de rechter (Foto: ANP)

Mexico bouwt replica Sixtijnse Kapel

Ter gelegenheid van het bezoek van de paus aan Mexico komend jaar zal in de hoofdstad een replica van de Sixtijnse Kapel worden gebouwd. Het evenbeeld van de beroemde kerk in Rome komt te staan op het centrale plein Zocalo in Mexico-Stad, zei burgemeester Miguel Angel Mancera.

"Het is niet makkelijk om in het Vaticaan te komen. Het is niet eenvoudig zo'n reis te ondernemen", verklaarde hij. De replica moet de Mexicanen de mogelijkheid geven de kapel met zijn beroemde fresco's, waaronder 'De Schepping' van Michelangelo, te leren kennen. Paus Franciscus bezoekt Mexico van 12 tot 20 februari komend jaar.

Het precieze programma van de reis is nog niet bekend. Wel zeker is dat de paus de beroemde bedevaartsbasiliek van Guadalupe in Mexico-Stad zal bezoeken. Met bijna 93 miljoen gelovigen is Mexico na Brazilië het land met de grootste katholieke gemeenschap in de wereld.

Mexico bouwt replica Sixtijnse Kapel
Mexico bouwt replica Sixtijnse Kapel (Foto: ANP)

Demonstratie in Madrid tegen vrouwengeweld

Tienduizenden mensen hebben zaterdag in de Spaanse hoofdstad Madrid gedemonstreerd tegen vrouwengeweld. Aan de protestmars, georganiseerd door feministische groeperingen, namen vertegenwoordigers van alle politieke partijen deel, meldde de BBC.

De demonstranten eisen dat de overheid de strijd tegen vrouwengeweld tot onderwerp van beleid maakt. Naast betere wetten zijn ook maatregelen nodig om de sociale en economische gevolgen voor slachtoffers en hun kinderen te verlichten, zei een van de spreeksters op de Plaze de Espana. Naar schatting deden ruim 20.000 mensen mee aan de mars.

Volgens cijfers van de organisatoren van de demonstratie eiste het geweld tegen vrouwen in Spanje in de jaren sinds 1995 meer dan 1300 levens. Het probleem van het door de 'machocultuur' aangewakkerde geweld wordt niet minder; dit jaar zijn er al 85 sterfgevallen geweest, aldus de cijfers.

Demonstratie in Madrid tegen vrouwengeweld
Demonstratie in Madrid tegen vrouwengeweld (Foto: ANP)

Sierra Leone ebolavrij verklaard

De Wereldgezondheidsorganisatie WHO heeft zaterdag Sierra Leone ebolavrij verklaard. Er zijn in het West-Afrikaanse land de afgelopen 42 dagen geen nieuwe besmettingen gemeld. In de hoofdstad Freetown gingen duizenden mensen de straat op om te vieren dat de epidemie voorbij is. Ook werden de doden herdacht.

Het virus heeft in Sierra Leone bijna vierduizend mensen het leven gekost. Sierra Leone is samen met Guinee en Liberia een van de zwaarst getroffen landen. Van die drie landen is alleen Guinee nog niet ebolavrij. Liberia werd begin september ebolavrij verklaard. De ebola-epidemie heeft in de drie landen meer dan 11.000 mensen het leven gekost.

Sierra Leone ebolavrij verklaard
Sierra Leone ebolavrij verklaard (Foto: ANP)

Monument in Den Haag, Eindhoven of Schiphol

Het nationale monument voor de neergeschoten vlucht MH17 komt te staan in Den Haag, Eindhoven of Schiphol-Vijfhuizen. Nabestaanden van de slachtoffers kunnen vanaf zaterdag stemmen over de plek. Dat heeft Stichting Vliegramp MH17 aan het ANP laten weten.

Het is de bedoeling dat in december duidelijk wordt waar het monument komt. Vanaf dat moment gaat de stichting werken aan de oprichting van het monument.

De drie mogelijke locaties zijn door de nabestaanden zelf aangedragen. Den Haag is voorgesteld omdat het de stad van Vrede en Recht is. Er zou een 'verbrokkeld' monument moeten komen dat bestaat uit tien elementen: één centraal element achter het Vredespaleis en negen bij de ambassades van de landen waar de slachtoffers vandaan komen. In het World Forum kunnen in Den Haag in dat geval de herdenkingen worden gehouden.

Bomen
Eindhoven is voorgesteld omdat het de plaats is waar de slachtoffers zijn thuisgekomen. Het monument zou moeten komen op vliegbasis Eindhoven waar de slachtoffers in kisten uit de vliegtuigen werden gedragen. Herdenkingen kunnen worden gehouden in een terminal van de vliegbasis. Een alternatieve plek voor het monument is in de stad Eindhoven bij het karakteristieke Evoluon-gebouw.

Schiphol-Vijfhuizen is voorgesteld omdat het de plaats is waar de slachtoffers in het vliegtuig zijn gestapt. Het voorstel is dat daar voor ieder slachtoffer een boom wordt geplant door of namens de nabestaanden. De groei van de bomen houdt symbolisch de gedachtenis aan de slachtoffers levend. Ook wordt er een monument geplaatst. In het voormalige hoofdgebouw van de Floriade kunnen de herdenkingen worden georganiseerd.

Stichting Vliegramp MH17 is vorig jaar opgericht, met als een van de doelstellingen de oprichting van een monument voor de vliegramp.

Monument in Den Haag, Eindhoven of Schiphol
Monument in Den Haag, Eindhoven of Schiphol (Foto: ANP)

Man overleeft 50 uur onder puin in Lahore

Een jongeman is vijftig uur na het instorten van een fabriek in het Pakistaanse Lahore levend onder het puin vandaan gehaald. Hij had slechts lichte verwondingen toen hij door reddingswerkers werd gevonden, aldus de chef van de reddingsoperatie zaterdag.

De familie van de man had donderdag een lijk begraven, in de overtuiging dat het hun dierbare was, aldus een neef. DNA-tests zijn zeldzaam in Pakistan.

Bij de ramp in het Aziatische land zijn al zeker 37 mensen om het leven gekomen, 110 anderen raakten gewond toen de fabriek woensdagavond instortte. Volgens Pakistaanse media zou het gebouw beschadigd kunnen zijn door een aardbeving een paar dagen eerder.

Man overleeft 50 uur onder puin in Lahore
Man overleeft 50 uur onder puin in Lahore (Foto: ANP)

Man. United weet weer wat scoren is, Koeman boekt zuinige winst op Sunderland

Manchester United-manager Louis van Gaal kan weer rustig ademhalen. Zijn elftal won met 2-0 van West Bromwich Albion, en maakte daarmee een einde aan een doelpuntloze reeks.

Juan Mata was na een kwartier voetballen dichtbij de openingstreffer. Chris Evans die werd weggestuurd door Wayne Rooney, kon de Spanjaard bedienen. Met een hard en laag schot wist hij vervolgens de doelman te verrassen, maar wel aan de verkeerde kant van de paal. The Red Devils speelden te voorspelbaar in de eerste helft, waardoor WBA zich defensief eenvoudig kon instellen op de aanvallen en mocht hopen op een geslaagde counter.

Tien minuten na de rust brak Jesse Lingard de ban voor de Mancunians. Een crosspass van Anthony Martial werd slecht weggewerkt linksback Chris Brunt, waarna de middenvelder met een gekruld schot de 1-0 kon maken. Het betekende een einde aan de doelpuntendroogte in de Premier League voor United.

Opzoek naar de gelijkmaker door WBA werd de wedstrijd meer open. Met de snelheid van United, leek het daarom een kwestie van tijd voordat ook de tweede goal zou vallen. Een rode kaart voor Gareth McAuley en een benutte penalty door Mata betekende in de blessuretijd van de tweede helft, zorgden voor het slotstuk van een nuttige middag voor United.


Ronald Koeman blijft de weg naar boven inzetten met Southampton. Sunderland kon kwam in eigen huis tekort om iets te doen tegen die dadendrang, en verloor met 0-1.

The Saints hadden vanaf de beginfase de intentie om met opbouwend voetbal de gastheren te bestrijden. De gevaarlijkste man aan de kant van Southampton was Dusan Tadic. De voormalige Twente-speler kon met een lange bal Graziano Pellè bereiken na een kwartier spelen. Met een hakballetje legde de Italiaan terug, maar Sunderland-doelman Costel Pantilimon kon vervolgens diens inzet pareren.

Ruim vijf minuten daarna kon Sadio Mané hard uithalen na een afgeketste voorzet van Tadic. Met wederom een geweldige reflex kon Pantilimon een doelpunt voorkomen. Sunderland moest het vooral hebben van Duncan Watmore, de middenvelder met groot loopvermogen.

Southampton-rechtsback Ryan Bertrand zorgde in de 68e minuut met een individuele actie ervoor dat Yann M’Vila moest ingrijpen met een tackle in het strafschopgebied. Maar omdat de Fransman dat zo onbesuisd deed, werden de bezoekers beloond met een penalty. De beloning greep Tadic met beide handen aan, door de strafschop zonder problemen in het doel te schieten: 0-1.

Hoewel the Black Cats in de slotfase nog wat probeerden te forceren, bleef de defensie met Virgil van Dijk en Maarten Stekelenburg in de gelederen, staan als een huis.

Robben scoort weer voor Bayern

Arjen Robben heeft ook in zijn tweede wedstrijd na zijn rentree gescoord voor Bayern München. Zijn openingstreffer was de aanzet voor de 4-0 overwinning op VfB Stuttgart.

In de Allianz-Arena hoefde men maar elf minuten te wachten tot er werd gescoord. Na balverlies van Stuttgart, werd Douglas Costa in de omschakeling bereikt. Met veel snelheid ging hij op de doelman af, waarna hij de bal naar Robben speelde. De Nederlander hoefde het leder alleen maar in het doel te lopen met zijn buik: 1-0.

De kansen bleven zich opstapelen in München. Een steekpass van Robert Lewandowski bereikte Thomas Müller, waarna deze alleen op het doel af mocht gaan. Hij probeerde vervolgens Robben aan te spelen, maar zag dat die net tekort kwam. Echter, Costa was er als de kippen bij om af te ronden: 2-0.

Lewandowski verergerde het leed van Stuttgart door op aangeven van Müller ook zijn duit in het zakje te doen: 3-0. Oud-PSV doelman Przemyslaw Tyton leek vlak voor rust nog de vierde Bayern-treffer te voorkomen, maar kon niet voorkomen dat zijn redding werd gedegradeerd tot rebound voor Vidal, die op de paal belandde. De toegesnelde Müller werkte de bal vervolgens alsnog in het doel: 4-0.

In de tweede helft vielen de goals niet meer als rijpe appels. Dat kwam door een gebrek aan scherpte bij de thuisploeg, maar ook door puik keeperswerk van Tyton. Costa, Lewandowski en Robben hadden de 5-0 op hun voet, maar die kwam niet meer op het scorebord.


Huub Stevens heeft ook zijn tweede wedstrijd als trainer van TSG Hoffenheim afgesloten met een doelpuntloos gelijkspel. Net als vorige week bij 1. FC Köln kwam de ploeg van Stevens in eigen stadion tegen Eintracht Frankfurt niet tot scoren (0-0). Met acht punten uit twaalf wedstrijden staat Hoffenheim voorlaatste in de Bundesliga, met alleen FC Augsburg (zes uit elf) onder zich.

Borussia Mönchengladbach moest na zes overwinningen op rij genoegen nemen met een gelijkspel tegen FC Ingolstadt 04 (0-0). 'BMG' bleef daardoor steken op de zesde plaats in de Duitse competitie. De ploeg uit Mönchengladbach was het seizoen begonnen met vijf nederlagen achter elkaar, maar won vervolgens onder interim-trainer André Schubert zes keer op rij. Bayer Leverkusen verslikte zich zaterdag voor eigen publiek in FC Köln (1-2).

Warmste 7 november ooit: 18,4 graden De Bilt

Zaterdag is de warmste 7 november ooit gemeten (oftewel; in de laatste honderd ofzo jaar). In De Bilt, waar het KNMI is gevestigd, steeg het kwik tot 18,4 graden, een nieuw officieel dagrecord.

De hoogste temperatuur op 7 november in De Bilt tot nu toe werd zowel in 1955 als in 1966 bereikt. Beide dagen liep de temperatuur op tot 17,7 graden.

Het record van de warmste novemberdag aller tijden staat op 3 november 2005. Toen werd het in De Bilt 18,7 graden, aldus de meteorologische dienst weeronline.nl.

Warmste 7 november ooit: 18,4 graden De Bilt
Warmste 7 november ooit: 18,4 graden De Bilt (Foto: ANP)

CDA eist 200 miljoen euro extra voor justitie

Bij de begroting van Veiligheid en Justitie moet volgend jaar 'minimaal' 200 miljoen euro extra bij. Gebeurt dit niet, dan zal het CDA tegen de begroting in de Eerste Kamer stemmen.

"Zo niet, dan zal het kabinet tegen de muur van Elco Brinkman en zijn fractie oplopen", waarschuwde CDA-leider Sybrand Buma zaterdag in Utrecht op het najaarscongres van de christendemocraten. Brinkman leidt de partij in de Senaat.

Het kabinet heeft inmiddels rond de 100 miljoen bij elkaar gevonden om de gaten in de justitiebegroting te dichten. Justitieminister Ard van der Steur overlegt met partijen in de Tweede Kamer over de kwestie.

Onverantwoordelijk
Volgens Buma gaat het kabinet 'volstrekt onverantwoordelijk' om met de veiligheid. De coalitie van VVD en PvdA is afhankelijk van de oppositie voor een meerderheid in de Eerste Kamer.

Het CDA wil ook meer aanpassingen in het belastingplan, maar hier speelt Buma het spel niet zo hard. Hij wil dat er meer geld wordt vrijgemaakt voor ouderen en mensen met een inkomen. Hij 'hoopt' er echt uit te komen, zei hij.

Vluchtelingen
De vluchtelingenproblematiek stond centraal in zijn toespraak. Hij benadrukte dat vluchtelingen hier tijdelijk zijn en na afloop van een oorlog of crisis moeten terugkeren naar hun eigen land om dat weer op te bouwen. "Vluchtelingschap hoort zoveel mogelijk tijdelijk te zijn."

Europa moet meer aan grensbewaking doen en ontwikkelingssamenwerking moet zich meer richten op de crisisregio rond Europa. Dat laatste betekent dat hulp voor bijvoorbeeld Myanmar naar Libië of Jordanië moet gaan, aldus Buma.

Hij herhaalde opnieuw 'nooit' meer met de PVV van Geert Wilders te willen regeren. Daarvoor werd hij door het publiek beloond met het langste applaus tijdens zijn speech.

CDA eist 200 miljoen euro extra voor justitie
CDA eist 200 miljoen euro extra voor justitie (Foto: ANP)

Tweede stakingsdag cabinepersoneel Lufthansa

Lufthansa heeft zaterdag 520 korte en middellange vluchten moeten annuleren wegens een staking van cabinepersoneel. Naar schatting 58.000 reizigers zijn daardoor getroffen.

Ook vrijdag staakte het cabinepersoneel. Toen moesten 290 vluchten worden gecanceld, waaronder vijftien overzeese bestemmingen. Ruim 37.000 reizigers konden daardoor hun geplande vlucht niet maken.

De stewards en stewardessen van de Duitse luchtvaartmaatschappij verzetten zich tegen kostenbesparingen die Lufthansa via een nieuwe cao wil afdwingen.

Cabinevakbond UFO kondigde aan dat zondag een stakingspauze wordt ingelast, maar dat reizigers er rekening mee moeten houden dat zij komende week vanaf maandag tot en met vrijdag niet kunnen vliegen met Lufthansa.

Tweede stakingsdag cabinepersoneel Lufthansa
Tweede stakingsdag cabinepersoneel Lufthansa (Foto: ANP)

Automobilist meldt zich na dodelijk ongeluk

De man die in de nacht van vrijdag op zaterdag ervan door ging na een dodelijk ongeluk in het Brabantse Duizel, heeft zich zaterdagmiddag gemeld bij de politie. Hij verklaarde dat hij enorm is geschrokken van het ongeluk en in paniek op de vlucht is geslagen. Over de toedracht van het ongeluk moet de 33-jarige man nog worden verhoord, aldus een politiewoordvoerder.

Rond 02.00 uur kwamen in Duizel (gemeente Eersel) twee auto's frontaal in botsing met elkaar, waarbij een 24-jarige automobilist uit Hapert om het leven kwam. De bestuurder van de andere auto maakte zich na de botsing uit de voeten. Er werd met een speurhond vergeefs naar hem gezocht.

Automobilist meldt zich na dodelijk ongeluk
Automobilist meldt zich na dodelijk ongeluk (Foto: ANP)

Ron Brandsteder is wel klaar met televisie

Ron Brandsteder wil niet meer terug op televisie. De 65-jarige presentator zegt in De Telegraaf dat een leven zonder tv-werk hem prima bevalt.

Sinds 1978 presenteerde Brandsteder meer dan twintig programma's, waaronder Ron's Honeymoonquiz, Moppentoppers en de Showbizzquiz. Tegenwoordig heeft hij geen behoefte meer aan tv-klussen. "Je kunt het een beetje vergelijken met een kleermaker die zich niet meer thuis voelt in het atelier. Het was geweldig, maar ik zit in een volgende fase van mijn leven."

Volgens Brandsteder is de nieuwe generatie presentatoren opgestaan. Hij merkt ook dat de jeugd hem nog nauwelijks kent. Zo vroeg een meisje van een jaar of vijftien, zestien hem onlangs om een handtekening. "'Wilt u opschrijven: voor Loes?', vroeg ze. En toen ik vroeg wie dat was, zei ze: 'Mijn oma'. En ik hoopte nog dat ze 'mijn moeder' zou zeggen, haha."

Brandsteder zit overigens niet stil. Zo presenteert hij wekelijks het programma Nostalgia op Radio 5, leest en sport hij veel, bezoekt hij regelmatig sportwedstrijden en muziekconcerten en vindt hij het heerlijk om een ommetje te maken. "Dan kijk ik hoe de natuur verandert, hoe de herfst de bladeren kleurt... Daar kan ik van genieten! Ook daaraan merk ik dat ik ouder word."

Ron Brandsteder is wel klaar met televisie
Ron Brandsteder is wel klaar met televisie (Foto: BuzzE)

Duitsland test ook buitenlandse auto's

Duitsland onderwerpt dieselauto's aan strenge controles, inclusief auto's van buitenlandse fabrikanten. Dat heeft de Duitse minister Alexander Dobrindt van Transport zaterdag gezegd.

De bewindsman zei dit naar aanleiding van de jongste onthulling in het dieselschandaal bij Volkswagen. De Duitse autofabrikant maakte dinsdag bekend dat nog eens 800.000 auto's "onverklaarbare tegenstrijdigheden" vertonen bij de uitstoot van koolstofdioxide.

"We zijn momenteel bezig met strenge controles op de dieselvoertuigen van andere fabrikanten, inclusief buitenlandse", zei Dobrindt tegen de Duitse krant Bild.

In september maakte VW bekend dat wereldwijd 11 miljoen auto's waren uitgerust met software om emissiewaarden te manipuleren. Toen betrof het de uitstoot van stikstofdioxide. De voertuigen lijken daardoor milieuvriendelijker dan ze in werkelijkheid zijn.

Duitsland test ook buitenlandse auto's
Duitsland test ook buitenlandse auto's (Foto: ANP)

Van Barneveld start Grand Slam of Darts foutloos

In het Engelse Wolverhamton is de Grand Slam of Darts begonnen. Het darttoernooi voor darters van de PDC en BDO. In de eerste sessie van zaterdag kwamen twee Nederlanders in actie. Raymond van Barneveld en Michel van der Horst. 

Michel van der Horst kwam als eerste Nederlander in actie. Hij plaatste zich voor dit toernooi via de BDO Qualifier voor spelers van het Europese vasteland. Hij heeft zich echter niet gekwalificeerd voor de komende editie van Lakeside. In de eerste groepswedstrijd speelde hij tegen James Wade. De Engelsman won met 5-2. Van der Horst liet het vooral liggen op de dubbels.

Raymond van Barneveld had geen moeite met Andy Boulton. De Hagenaar won met 5-0 en zorgde ervoor dat Boulton nooit de kans kreeg om een leg te finishen. Barney haalde een gemiddelde van 98 punten en Boulton kwam niet verder dan 88.

Zondagmiddag spelen de darters in de groepen E tot en met H de tweede wedstrijd. De winnaars en de verliezers van de wedstrijden van vandaag spelen dan tegen elkaar. Van Barneveld zal aantreden tegen Gary Anderson en Van der Horst speelt tegen Mark Webster. Vanavond is het de beurt aan de darters in de groepen A tot en met D. Jelle Klaasen treft Steve Beaton en Michael van Gerwen speelt tegen Mark Oosterhuis. 

Uitslagen Grand Slam of Darts groepen E t/m H - eerste speelronde 

Groep Darter Darter Uitslag
E Gary Anderson Larry Butler (BDO) 5-0 
E Raymond van Barneveld Andy Boulton 5-0 
F James Wade Michel van der Horst (BDO) 5-2 
F Keegan Brown Mark Webster 3-5 
G Terry Jenkins Jonny Clayton 3-5
G Robert Thornton Geert de Vos (BDO) 5-4
H Phil Taylor Martin Phillips (BDO) 5-0 
H Rowby-John Rodriguez Robbie Green 3-5

Stand: PDC 4-0 BDO

Programma groepen A t/m D - vanaf 20.00 uur

Kim Huybrechts v Steve West (A)
Jelle Klaasen v Steve Beaton (B)
Michael Smith v Wayne Jones (C)
Dave Chisnall v Mervyn King (D)
Adrian Lewis v Andy Fordham (C)
Michael van Gerwen v Mark Oosterhuis (A)
Ian White v Martin Adams (B)
Peter Wright v Scott Mitchell (D)

Jubileumeditie lichtfestival Glow van start

Met een show van licht en muziek begint zaterdagavond de tiende editie van lichtkunstfestival Glow in Eindhoven. Burgemeester Rob van Gijzel opent het evenement op het Stadhuisplein.

Zo'n 45 kunstenaars uit binnen- en buitenland tonen in de binnenstad hun lichtprojecties en -installaties aan het publiek. Voor een deel van de lichtkunstwerken zijn stellages gebouwd, maar ook bestaande gebouwen in Eindhoven komen letterlijk in een heel ander licht te staan tijdens Glow. Het thema waar de ontwerpers zich op hebben gebaseerd is Natuur en Architectuur.

Niet alleen het centrum is festivallocatie, maar ook het vroegere Philipscomplex Strijp S. Daar is vooral ruimte voor experimenteel werk en jong talent. Vorig jaar trok Glow een recordaantal van zo'n 650.000 bezoekers. De jubileumeditie duurt tot en met 14 november en is grotendeels gratis toegankelijk. Iedere avond gaan om 18.30 uur de lichten aan.

Jubileumeditie lichtfestival Glow van start
Jubileumeditie lichtfestival Glow van start (Foto: ANP)

'Sjoemelsoftware' woord van het jaar

'Sjoemelsoftware' is gekozen tot woord van het jaar 2015. Dit is zaterdagmiddag bekendgemaakt tijdens het congres van het Genootschap Onze Taal in Breda. 'Sjoemelsoftware' (software die gebruikt wordt om testresultaten te beïnvloeden) kreeg zo'n 54 procent van de ongeveer duizend stemmen.

Die zijn uitgebracht door bezoekers van het congres in Breda en door luisteraars van het NPO Radio 1-programma De Taalstaat. Tweede werd 'vluchtelingencrisis', derde 'beefgebied', voor het door aardschokken geteisterde gebied in Groningen.

'Sjoemelsoftware' woord van het jaar
'Sjoemelsoftware' woord van het jaar (Foto: ANP)

Van der Haar Europees kampioen veldrijden

Lars van der Haar mag zich de eerste Europees kampioen veldrijden bij de profs noemen. In een spannend onderling duel met de Belgische topfavoriet Wout van Aert op het EK-parcours in Huijbergen (Noord-Brabant) maakte de Nederlander in de slotronde het verschil. Het brons ging naar de de Belg Kevin Pauwels.

Bij de dames werd de Belgische Sanne Cant Europees kampioene. Voor het eerst werd zaterdag het Europees kampioenschap veldrijden voor eliterenners gehouden. Tot dusver werd het EK alleen georganiseerd voor junioren, beloften en vrouwen.

Van der Haar Europees kampioen veldrijden
Van der Haar Europees kampioen veldrijden (Foto: ANP)

Lorenzo op pole in beslissende race MotoGP

De Spaanse motorcoureur Jorge Lorenzo begint de beslissende race in de MotoGP zondag in Valencia vanaf poleposition. De Yamaha-coureur, die met teamgenoot Valentino Rossi strijdt om de wereldtitel, zette zaterdag tijdens de kwalificaties de beste tijd neer: 1.30,011. Lorenzo begint met een achterstand van 7 punten op Rossi aan de slotrace in de koningsklasse van de motorsport. De Italiaanse WK-leider, die op zijn tiende wereldtitel jaagt, moet voor straf vanaf de laatste plaats starten.

De 36-jarige Rossi vocht deze week tevergeefs bij het internationaal sporttribunaal CAS de straf aan die hij twee weken geleden kreeg na de Grote Prijs van Maleisië. De Italiaan reed toen, ogenschijnlijk bewust, de Spanjaard Marc Márquez onderuit. Hij moet daarom in Valencia vanaf de laatste plaats starten.

Lorenzo op pole in beslissende race MotoGP
Lorenzo op pole in beslissende race MotoGP (Foto: ANP)

Newcastle boekt kostbare zege op Bournemouth

Newcastle United heeft de ergste degradatienood zaterdag gelenigd door de uitwedstrijd tegen AFC Bournemouth tot een goede einde te brengen: 0-1. De Spaanse aanvaller Ayoze Pérez maakte na een klein half uur de kostbare treffer voor de ploeg van trainer Steve McClaren. Het voorbereidende werk was van Georginio Wijnaldum.

In de slotfase was de Argentijn Fabricio Coloccini dicht bij de 0-2. Zijn harde kopbal werd echter net overgetikt. Doordat de scheidsrechter zes minuten blessuretijd bijtrok, kreeg McClaren het nog Spaans benauwd. Bournemouth toonde echter vooral onmacht.

Behalve Wijnaldum hadden ook Daryl Janmaat en Vurnon Anita een basisplaats bij de 'Magpies'. Siem de Jong bleef op de bank. Door de zege kwam Newcastle op tien punten uit twaalf duels en daarmee staat het voorlopig boven de rode streep.

Newcastle boekt kostbare zege
Newcastle boekt kostbare zege (Foto: ANP)

Jongen (14) mishandelt conductrice

Een 14-jarige jongen uit Groningen is vrijdagavond aangehouden op verdenking van mishandeling van een treinconductrice.

De jongen was vanuit Sappemeer zonder geldig plaatsbewijs met de trein naar Groningen gereisd. Toen de conductrice hem hiervoor wilde bekeuren, gaf de jongen een valse naam op. Ook sprak hij dreigende taal. Vervolgens zou hij om zich heen geschopt en geslagen hebben, waarbij de conductrice is geraakt.

De politie heeft de jongen aangehouden op verdenking van mishandeling. Ook heeft hij een bekeuring gekregen voor zwartrijden.

Jongen (14) mishandelt conductrice
Jongen (14) mishandelt conductrice (Foto: ANP)

Normaal van de weg geplukt met 160 km/u

Bennie Jolink en zijn band Normaal hebben zaterdagnacht een avontuurtje meegemaakt. Ze reden na een optreden in het Limburgse America oerend hard naar huis, toen ze langs de kant werden gezet door de politie omdat de deze vanuit de auto werd beschenen met een zaklamp. Dit bleek te komen doordat een van de bandleden achter in de bus op zoek was naar bier in de koelkast die achter in de bus staat.

Jolink zette een video van het incident op Facebook en schreef erbij wat er precies aan de hand was.

"Hahaaaa eindelijk! Op de terug van America worden (met 160km/u) van de weg gehaald omdat er een lampje in hun ogen scheen.....ja gek hé?! We hebben dorst en de koelkast zit in de kofferbak en weet je? Daar is geen licht....dus met zaklamp in de mond, gitaren aan de kant, tassen op een hoop gooien en heen & weer met dat lampje....

Van de weghalen heeft ook z'n voordelen; we moesten toch pissen......

En wat valt op? Als je ze filmt willen zij snel mogelijk weer weg, en wij niet want we moesten nog ........."

De bestuurder van de bus moest zijn rijbewijs laten zien aan de agenten. Verder bleef het deze keer bij een waarschuwing. Facebook-gebruikers reageren verdeeld op het verhaal. Sommige mensen vinden het maar kinderachtig gedoe en 'hadden Bennie intelligenter ingeschat'. Andere mensen vinden dat de band best mag ontspannen na een optreden, als de chauffeur maar niet drinkt.

Hahaaaa eindelijk! Op de terug van America worden (met 160km/u) van de weg gehaald omdat er een lampje in hun ogen scheen.....ja gek hé?! We hebben dorst en de koelkast zit in de kofferbak en weet je? Daar is geen licht....dus met zaklamp in de mond, gitaren aan de kant, tassen op een hoop gooien en heen & weer met dat lampje....Van de weghalen heeft ook z'n voordelen; we moesten toch pissen......En wat valt op? Als je ze filmt willen zij snel mogelijk weer weg, en wij niet want we moesten nog .........

Posted by Bennie Jolink on Friday, November 6, 2015

Chloe Grace Moretz wordt Kleine Zeemeermin

Disney heeft de trend misschien wel in werking gezet, maar nu is de beurt aan Working Title in samenwerking met Universal. Zij gaan een hervertelling maken van de tekenfilm De Kleine Zeemeermin (originele titel The Little Mermaid). 

Aan Chloe Grace Moretz, die bekend werd door hoofdrollen in If I Stay, Carrie, Kick-Ass en Hugo, zal de rol gaan vervullen van de roodharige zeemeermin, die niets liever wil dan gewoon een mens zijn. Het is nog niet bekend welke kant het verhaal voor de rest op zal gaan, en of het de Disney-klassieker zal gaan volgen. 

Richard Curtis, bekend van ondermeer Love Actually en About Time, is in gesprek om het script te gaan schrijven. Die rol was eerder toebedeeld Sofia Coppola, maar die verliet het project in verband met creatieve verschillen. Een releasedatum is nog niet bekend en ook andere acteurs lijken nog niet in gesprek te zijn.

Chloe Grace Moretz (links in If I Stay) wordt Kleine ZeemeerminChloe Grace Moretz (links in If I Stay) wordt Kleine Zeemeermin

Veel interesse in erfenis acteur Winnetou

Er zijn veel mensen afgekomen op de veiling van de nalatenschap van de Franse acteur Pierre Brice, de man die indiaan Winnetou speelde in elf films. Vijf maanden na de dood van de acteur worden zaterdag en zondag meer dan 1500 van zijn bezittingen geveild in de Duitse gemeente Mühlenbeck, niet ver van Berlijn.

De doopkleding van Brice is voor 460 euro verkocht. Iemand anders kreeg voor 550 euro een door Brice in zijn kindertijd geknutselde duikboot in handen. Veel belangstelling is er voor de Zilverbuks, het wapen van Winnetou dat zaterdagavond wordt geveild.

Hella Brice, de weduwe van de acteur, wil een deel van de opbrengsten schenken aan het fonds Dalai Lama future4children, een Duitse stichting voor kinderhulp. Pierre Brice overleed begin juni op 86-jarige leeftijd.

Veel interesse in erfenis acteur Winnetou
Veel interesse in erfenis acteur Winnetou (Foto: ANP)

Dijks met Ajax naar Feyenoord

Mitchell Dijks reist zondag met Ajax naar de Kuip voor de uitwedstrijd tegen Feyenoord. De linksback is sneller dan verwacht hersteld van een liesblessure. Voor de zekerheid heeft trainer Frank de Boer niet achttien maar negentien spelers opgenomen in zijn selectie.

Dijks trainde zaterdag voluit mee in de ArenA, waar veel supporters waren om hun favorieten nog een keer met spreekkoren en vuurwerk aan te moedigen. Fans van Ajax zijn na een reeks van ongeregeldheden nog steeds niet welkom in Rotterdam.

Ook Feyenoord werd zaterdag tijdens de training aangemoedigd door de eigen aanhang. De steun was minder groot dan gebruikelijk omdat supporters ontevreden waren over een verbod op vuurwerk. Kenneth Vermeer verscheen niet op het trainingsveld. De doelman had de afgelopen dagen last van een liesblessure. Hij is volgens zijn trainer Giovanni van Bronckhorst zondag wel inzetbaar tegen zijn oude club.

Koploper Ajax verdedigt zondag in de Kuip een voorsprong van drie punten op Feyenoord.

Dijks met Ajax naar Feyenoord
Dijks met Ajax naar Feyenoord (Foto: ANP)

LeBron James opnieuw beslissend

LeBron James blijft het team van de Cleveland Cavaliers inspireren. De 30-jarige Amerikaan, die vorige week Kobe Bryant afloste als jongste basketballer in de NBA met meer dan 25.000 punten, had een belangrijk aandeel in de overwinning op de Philadelphia 76'ers: 108-102. Naast 31 punten was hij ook nog goed voor dertien assists. Richard Jefferson, Mo Williams, Timofey Mozgov en Kevin Love kwamen ook in de dubbele cijfers.

Eveneens belangrijk was James Jones. De veteraan schold in de rust zijn teamgenoten de huid vol omdat de 'Cavs' ook ditmaal moeite hadden met de concentratie. De tirade hielp. "Die kwam aan", bekende Love. Ook de grote James voelde zich aangesproken. "J.J. ging tekeer tegen ons allen en wij gaven gehoor."

De sterspeler bereikte opnieuw een mijlpaal. Een dunk voor rust betekende zijn negenduizendste velddoelpunt. Negentien collega's gingen James voor, vier zijn nog actief in de NBA: Bryant, Kevin Garnett, Tim Duncan en de Duitser Dirk Nowitzki.

Bryant

Bryant raakte zijn record dan wel kwijt aan James, scoren kan hij nog altijd. Met onder meer achttien punten hielp hij de Los Angeles Lakers, met vier nederlagen beroerd gestart, aan de eerste overwinning van het seizoen. De puntloze Brooklyn Nets waren het slachtoffer: 104-98. Bryant moest wel even op gang komen. Zijn eerste zes schoten gingen mis, zijn eerste punt was een vrije worp in het begin van het tweede kwart.

Aan de zegereeks van de Toronto Raptors kwam een einde. Orlando Magic was daarvoor verantwoordelijk: 92-87. In het spannende vierde kwart kwamen de teams zes keer op gelijke hoogte.

Alle uitslagen van vrijdag:

Orlando - Toronto 92 - 87
Boston - Washington 118 - 98
Brooklyn - LA Lakers 98 - 104
Cleveland - Philadelphia 108 - 102
New York - Milwaukee 92 - 99
Indiana - Miami 90 - 87
New Orleans - Atlanta 115 - 121
Phoenix - Detroit 92 - 100
Golden State - Denver 119 - 104
Sacramento - Houston 110 - 116

LeBron James opnieuw beslissend
LeBron James opnieuw beslissend (Foto: ANP)

FOK! sportfoto-onderschrift week 45

Elke week hebben we hier op FOK! een nieuwe ronde van het FOK! sportfoto-onderschrift. Bij een leuke, bijzondere of grappige foto zijn we op zoek naar een goed onderschrift. De winnaar van deze week maken we volgende week bekend.

De winnaar van vorige week (volgens de sportredactie) was alpeko met het volgende onderschrift: "Selectie Vitesse de betere op papier."

Heracles Almelo-speler Wout Weghorst en Willem II speler-Dries Wuytens hebben een wat ongemakkelijke botsing, wat zou een goed onderschrift zijn bij deze foto? (Pro Shots / Ronald Bonestroo)
Heracles Almelo-speler Wout Weghorst en Willem II speler-Dries Wuytens hebben een wat ongemakkelijke botsing, wat zou een goed onderschrift zijn bij deze foto? (Pro Shots / Ronald Bonestroo)

Podiumplaats Frijns in Formule E

Robin Frijns heeft op het circuit van Putrajaya in Maleisië zijn eerste podiumplaats in de Formule E gevierd, de FIA-klasse voor elektrisch aangedreven racewagens. De Nederlandse coureur, die rijdt voor het Amerikaanse team Andretti, eindigde zaterdag als derde achter de Braziliaan Lucas di Grassi en de Brit Sam Bird.

Frijns had veel geluk dat hij race überhaupt kon uitrijden. Zijn bolide caramboleerde na een inhaalmanoeuvre tegen de muur waardoor de ophanging en de stuurinrichting beschadigd raakte. Hij hield de wagen niettemin in het juiste spoor tot de finish. "Ik voelde me een rallyrijder", bekende hij op de site van de Formule E.

Na twee wedstrijden in het tweede seizoen is Frijns in het WK-klassement vijfde. Di Grassi nam de eerste plaats over van de Zwitser Sébastien Buemi, die slechts vijf punten pakte dankzij zijn pole-position en snelste ronde.

Podiumplaats Frijns in Formule E
Podiumplaats Frijns in Formule E (Foto: ANP)

Honkballers verliezen ook laatste oefenduel

De Nederlandse honkballers hebben ook hun laatste oefenduel ter voorbereiding op de Premier 12 verloren. Na de Verenigde Staten was zaterdag in Taipeh de afvaardiging van de Dominicaanse Republiek Oranje de baas. Het werd 5-3 in de herhaling van de halve finale van de World Baseball Classic 2013.

Team Koninkrijk der Nederlanden maakte enkele dure fouten tegen de wereldkampioen. Deze kwam, na in de tweede inning al te hebben gescoord, in de vierde slagbeurt op 5-0 door een homerun van Féliz met twee man op de honken.

De ploeg van bondscoach Hensley Meulens herstelde zich knap. Dat resulteerde in de slotfase in runs van Gilmer Lampe en Gianfranco Wawoe, na een tweehonkslag van Dwayne Kemp, en van Kalian Sams.

Het toernooi begint maandag voor Nederland met een wedstrijd tegen Taiwan, de tweede gastheer naast Japan.

Honkballers verliezen ook laatste oefenduel
Honkballers verliezen ook laatste oefenduel (Foto: ANP)

Kalezic snapt niets van rode kaart Juric

Trainer Darije Kalezic van Roda JC begrijpt helemaal niets van de rode kaart die Tomi Juric vrijdag kreeg tijdens de competitiewedstrijd tegen ADO Den Haag (1-1). De Australische aanvaller werd na een uur spelen op advies van de vierde man met rood uit het veld gestuurd door scheidsrechter Eric Braamhaar.

"Het laatste woord is hier nog niet over gezegd", bromde Kalezic. De trainer van Roda JC zag Juric een duel aangaan met de Haagse aanvoerder Aaron Meijers.

"Beiden lagen op de grond. Mijn speler stond wat eerder op en wilde weglopen, waarop Meijers hem even vasthield om dat te belemmeren. Mijn speler probeerde zich vervolgens met zijn hand alleen los te rukken. Een elleboogstoot heb ik helemaal niet gezien", zei Kalezic, die daar met een kwinkslag aan toevoegde even met Feyenoord te gaan bellen. De Rotterdamse huisjurist Joris van Benthem kreeg dit seizoen al drie mogelijke schorsingen ongedaan.

Scheidsrechter Braamhaar bekende volledig af te zijn gegaan op de vierde man. "Die zag een natrappende beweging. Hij adviseert mij en dan ga ik daar 100 procent op af", zei de arbiter.

Kalezic zoekt hulp bij huisjurist Feyenoord
Kalezic zoekt hulp bij huisjurist Feyenoord (Foto: ANP)

CD: The Shrine - Rare Breed

Rare Breed is het nieuwe album van de Californische band The Shrine. Het is een toepasselijke titel, want de band zelf is een vreemde eend in de bijt. Toen topproducer Dave Jerden (o.a. Alice in Chains en Jane’s Addiction) in een gitaarwinkel een cd van de band hoorde, vond hij het de meest opmerkelijke mix van punk, thrash en hard rock die hij ooit had gehoord. Hij wilde dolgraag met de band samenwerken. Het resultaat is dit, inmiddels derde, studio album.

China pakt namaakhandel op internet aan

China gaat optreden tegen de handel van namaakspullen op internet. De regering heeft zaterdag bekendgemaakt dat de handel actief wordt bestreden met nieuwe regels en strengere controles. Binnen drie jaar moet er een einde zijn gemaakt aan de verkoop van nep-iPhones en nagemaakte Louis Vuitton-tasjes op internet.

China probeert al jarenlang de productie van en handel in namaak te bestrijden. Volgens persbureau Xinhua was vorig jaar meer dan 40 procent van de spullen die online in China werden aangeboden namaak of van slechte kwaliteit.

De autoriteiten willen het gebruik van echte namen op internet bevorderen, zodat illegale verkopers kunnen worden ontmaskerd. Ook willen de autoriteiten elektronische labels gebruiken, waarmee namaakspullen kunnen worden gevolgd.

China pakt namaakhandel op internet aan
China pakt namaakhandel op internet aan (Foto: ANP)

'Hackers stelen informatie uit systeem FBI'

Hackers die hadden ingebroken op het e-mailaccount van CIA-directeur John Brennan, hebben mogelijk ook gevoelige informatie gestolen uit een systeem van de recherchedienst FBI. Het gaat om persoonlijke informatie over medewerkers van de Amerikaanse veiligheidsdiensten, meldde CNN zaterdag.

De cybercriminelen schuilen achter de naam Crackas With Attitude. Ze hebben eerder al e-mails van Brennan doorgespeeld aan de onthullingssite Wikileaks. Ze hadden kennelijk ook toegang tot het internetportaal LEO.gov dat wordt gerund door de FBI. Dat systeem wordt gebruikt door nationale en lokale veiligheidsdiensten om informatie over lopende zaken te delen.

Op een Twitteraccount zijn onder meer namen en contactgegevens van leden van de veiligheidsdiensten gepubliceerd. Bronnen bij die diensten hebben tegenover CNN bevestigd dat er is ingebroken in het systeem en dat er informatie is buitgemaakt. Er is nog niemand opgepakt.

'Hackers stelen informatie uit systeem FBI'
'Hackers stelen informatie uit systeem FBI' (Foto: ANP)

Man doodgereden met gestolen auto

Op de Laan van Bol'es in Schiedam is vrijdagavond een 21-jarige Schiedammer geschept door een auto en overleden aan zijn verwondingen. De auto werd even verderop leeg aangetroffen. Hij bleek te zijn gestolen.

Het slachtoffer werd kort na 22.00 uur op straat aangereden. De hulpdiensten waren er snel bij, maar konden niets meer voor hem doen.

In de auto zaten volgens getuigen drie of vier mensen die er na het ongeluk vandoor zijn gegaan. De politie is op zoek naar nog meer getuigen en heeft de auto meegenomen voor onderzoek.

Man doodgereden met gestolen auto
Man doodgereden met gestolen auto (Foto: ANP)

De Boer: "Speelwijze Ajax ligt Heitinga niet"

Met veel tamtam keerde hij afgelopen zomer terug bij Ajax: John Heitinga. Tot dusver slaagt de verdediger echter niet in om potten te breken. Zo krijgt hij nauwelijks speelminuten van trainer Frank de Boer. Volgens de oefenmeester ligt dit aan het feit, dat de verdediger moeite heeft met de speelwijze van de Amsterdammers.

"Ik wilde iemand die midden in de groep stond, maar ja, ik had ook gehoopt dat hij meer zou kunnen spelen. Maar hoe wij spelen, met veel ruimte in de rug, dat is lastig voor hem", liet De Boer in een vraaggesprek met Het Parool weten. "Hij heeft meer snelheid verloren dan ik had gedacht. Wij hebben nu heel veel snelheid achterin staan, dat is een wapen. We willen snel vooruit verdedigen, en niet achteruit lopen."

Heitinga moet bij Ajax in elk geval Jaïro Riedewald en Joël Veltman voor zich dulden. Daarnaast staan ook Nick Viergever en Mike van der Hoorn nog boven de routinier in de pikorde. Dit seizoen kwam hij slechts 29 minuten in actie. Dat gebeurde als invaller in de gewonnen thuiswedstrijd tegen Roda JC: 6-0

'Keniaanse atleten mogelijk geweerd van Spelen door dopingproblemen'

Er bestaat een serieuze kans dat Keniaanse atleten zich niet voor hoeven te bereiden op de Olympische Spelen van Rio de Janeiro. Wereldantidopingbond WADA dreigt het Internationaal Olympisch Comité 'serieus aan te raden' om Kenia vier jaar lang te schorsen voor internationale competities, waaronder de Spelen. Of het alleen over atletiek of ook over alle andere sporten gaat is niet duidelijk gemaakt.

"Het is niet langer slechts een dreigement", aldus hardlooplegende Kip Keino, tegenwoordig voorzitter van het Keniaans Nationaal Olympisch Comité (NOCK), na een ontmoeting met WADA-officials in de VS. "Ze denken dat Kenia dopingzaken onder het tapijt veegt. ADAK (de Keniaanse anti-dopingbond, red.) de atletiekbond en de overheid moeten heel snel de koppen bij elkaar steken en met een oplossing komen, want anders hebben we een erg groot probleem."

De laatste paar jaar zijn tientallen Keniaanse atleten betrapt op het gebruik van verboden middelen, maar er wordt vaak niet hard tegen opgetreden. Zo werden Joyce Zakari en Koki Manunga tijdens het afgelopen WK atletiek betrapt. Gestraft zijn ze echter nog altijd niet, iets waar Keino de nodige vragen over kreeg van de WADA-officials. 

De Keniaanse sport- en atletiekwereld kwam in augustus dit jaar weer eens in opspraak door een uitzending van de Duitse journalist Hajo Seppelt. Daarin werd aangetoond hoe makkelijk het voor professionele atleten is om aan doping te komen. Met name officials van de Keniaanse atletiekbond zouden - geholpen door wat steekpenningen - goed hun best doen om positieve tests te doen verdwijnen. 

Geschorste Mourinho staakt verloren strijd

José Mourinho heeft zich vrijdag met grote tegenzin neergelegd bij een schorsing van één wedstrijd. De Portugese manager ontbreekt zaterdag op de bank als Chelsea tegen Stoke City speelt. Mourinho besloot niet in beroep te gaan tegen de straf van de Engelse voetbalbond, voor zijn gedrag twee weken geleden tijdens de verloren uitwedstrijd tegen West Ham United.

Hij weigerde toen in de rust de kleedkamer van de scheidsrechter te verlaten, waar hij verhaal was komen halen. Mourinho zou de arbiters onder meer "zwakkelingen" hebben genoemd en moest door een veiligheidsman uit het kleedlokaal worden getrokken.

"Het zou stom zijn om een gevecht te voeren dat ik toch al verloren heb", bromde Mourinho vrijdag. De Portugees reist zaterdag wel met de selectie mee naar Stoke-on-Trent, maar hij mag het stadion niet in. Mourinho heeft naar eigen zeggen nog geen idee hoe hij de wedstrijd gaat volgen. "Misschien ga ik wel op de hoek van de straat zitten met mijn iPad of volg ik het duel via een liveticker. En misschien kijk ik wel helemaal niet."

Geschorste Mourinho staakt verloren strijd
Geschorste Mourinho staakt verloren strijd (Foto: ANP)

'Aanpak scheefwoners komt niet van de grond'

Circa 547.000 huishoudens verdienen in feite te veel om in een gesubsidieerde huurwoning te wonen. De aanpak van overheid om deze 'scheefwoners' te laten doorstromen van sociale huurwoningen naar duurdere huisvesting stokt echter, meldt de NOS op basis van een nieuw rapport en eigen onderzoek.

Nog eens 332.000 huurders wonen eigenlijk te duur in relatie tot hun inkomen en krijgen daardoor meer huurtoeslag dan nodig is, constateert de omroep. Volgens de NOS stelt driekwart van de 57 geraadpleegde woningcorporaties dat het kabinetsbeleid om scheefwonen tegen te gaan, niet werkt. Minister Stef Blok (Wonen) gaf corporaties de gelegenheid om de huren voor de hogere inkomens extra te verhogen.

Probleem bij deze doorstromingsprikkel zou echter het grote verschil zijn tussen de maximale huur in corporatiewoningen (710 euro) en de prijzen van huurwoningen in de vrije sector. Die beginnen in de Randstad bij circa 900 euro per maand.

'Aanpak scheefwoners komt niet van de grond'
'Aanpak scheefwoners komt niet van de grond' (Foto: ANP)

[eSports] Nederlander Thijs door naar halve finale WK Hearthstone

Gisteren hervatte het Wereldkampioenschap Hearthstone op Blizzcon. Na een lange kwalificatiereeks en vorige week de groepsfase, begonnen gisteren de kwartfinales. Nederlander Thijs mocht de eerste finale direct in actie komen tegen Koreaan Kranich.

In een best-of-five-format brengt elke speler drie decks mee. Win je drie van de vijf matches (waarvan je met elk deck één keer moet winnen), dan ben je door naar de volgende ronde. Gisteren had Thijs alle vijf de matches nodig om Kranich te verslaan. Thijs heeft een aantal interessante decks meegenomen, waaronder een Priest-deck en een herziene versie van Patron Warrior, maar heeft ook zijn Druid-deck niet meegenomen.

Door de overwinning stroomt Thijs door naar de halve finale en heeft hij zichzelf al verzekerd van een kleine vijftienduizend dollar. In de halve finale komt hij Ostkaka uit Zweden tegen, die in de kwartfinale Pinpingho versloeg met 3-1. De andere halve finale is tussen Kno (versloeg met 3-1 DieMeng) en Hotform (versloeg met 3-2 Zoro).

De halve finales vinden vanavond plaats vanaf 19:30 uur en de finale start rond 23:00 uur. Zelf terugkijken of vanavond meekijken? Dat kan via dit Twitch-kanaal.

HS

Levenslang voor dollemansrit op festival VS

De man die vorig jaar vier bezoekers doodreed op het festival SXSW in de Amerikaanse stad Austin (Texas) moet levenslang de gevangenis in zonder kans op vervroegde vrijlating. Een jury achtte de man vrijdag Amerikaanse tijd schuldig aan moord.

Volgens de openbare aanklager handelde de 23-jarige Rashad Owens met voorbedachten rade en reed hij moedwillig op de mensen in, waarbij hij een spoor van bloed en bijna dertig slachtoffers achterliet. Zijn advocaten zeggen dat hij nooit iemand had willen doden en dat hij een verschrikkelijke fout maakte nadat hij in paniek was geraakt toen politieagenten hem achtervolgden. Owens zat met drank op achter het stuur.

De dollemansrit kostte aan vier mensen het leven, onder wie de 35-jarige Nederlander Steven Craenmehr.

Levenslang voor dollemansrit op festival VS
Levenslang voor dollemansrit op festival VS (Foto: ANP)

Denemarken schrapt vluchten naar Egypte

In navolging van Rusland, Groot-Brittannië, Nederland, België en Frankrijk schrapt Denemarken voorlopig vluchten naar Sharm al-Sheikh. Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Kopenhagen heeft reizen naar het Egyptische schiereiland afgeraden, dat meldde het Deense persbureau Ritzau vrijdagavond.

Deense reisorganisaties hebben hun vluchten daarop geannuleerd. Vakantiegangers in Egypte worden zoals gepland teruggevlogen naar huis.

Vorige week zaterdag stortte in de Sinaï een Russische Airbus neer, mogelijk door een aanslag. De vlucht was vertrokken vanuit Sharm al-Sheikh met meer dan tweehonderd mensen aan boord. Niemand overleefde de crash.

Denemarken schrapt vluchten naar Egypte
Denemarken schrapt vluchten naar Egypte (Foto: ANP)

Man overleden bij verkeersongeluk in Schiedam

Een jongeman is vrijdagavond overleden na een verkeersongeval op de Laan van Bol'es in Schiedam. Wat er precies is voorgevallen en hoe het ongeluk kon gebeuren, is niet duidelijk. De politie doet daar onderzoek naar.

Volgens RTV Rijnmond is het slachtoffer geschept door een auto. De bestuurder zou zich uit de voeten hebben gemaakt. Op de plek van het ongeval is een lege auto aangetroffen. De identiteit van het slachtoffer is niet bekend.

Man overleden bij verkeersongeluk in Schiedam
Man overleden bij verkeersongeluk in Schiedam (Foto: ANP)

De Bilt meet warmste 6 november ooit

Nog nooit was het op 6 november zo warm als dit jaar. In De Bilt werd om 23.20 uur een temperatuur van 17,1 graden gemeten. Weeronline.nl meldde vrijdagavond dat het oude record van 6 november 1966 daarmee verbroken is, toen liep de maximumtemperatuur op tot 17 graden.

Het warmste moment van de dag valt zo laat omdat achter het regengebied dat vrijdagavond over het land trok nog warmere lucht zat. Die werd door een vrij stevige zuidwestenwind het land binnen geblazen. Komende tijd blijft het zacht voor de tijd van het jaar.

Ook afgelopen nacht was het niet koud met in het midden van het land een minimumtemperatuur van 13,9 graden. De warmste 6 novembernacht in De Bilt was tot nu toe die van 1938 toen het niet kouder werd dan 12,9 graden. Ook landelijk gezien was de nacht van 6 november niet eerder zo zacht. In Westdorpe werd het niet kouder dan 14,6 graden.

De Bilt meet warmste 6 november ooit
De Bilt meet warmste 6 november ooit (Foto: ANP)

Dode bij vermoedelijke schietpartij Krommenie

Aan het Spinozahof in Krommenie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag vermoedelijk een schietpartij plaatsgevonden. RTV Noord-Holland meldt zaterdag dat de schietpartij rond 2.00 uur plaatshad. Een woordvoerder van de politie kon alleen melden dat er aan het Spinozahof iemand is overleden. Een schietpartij kon hij nog niet bevestigen.

De identiteit van de persoon is onbekend. De politie doet onderzoek.

RTV Noord-Holland meldt daarnaast dat er op de Meteorenweg in Amsterdam-Noord vannacht een uitgebrande auto is teruggevonden. Deze auto zou mogelijk zijn gebruikt bij de schietpartij. De politiewoordvoerder kon hier niets over zeggen.

Dode bij vermoedelijke schietpartij Krommenie
Dode bij vermoedelijke schietpartij Krommenie (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer: spinnen!

Meende ik dat het gisteren al echt herfstweer leek te worden, vandaag wordt het dat nog een beetje meer. Hoewel nog steeds (te) warm voor de tijd van het jaar, trekken er vandaag regelmatig buien over het land. In de ochtend is het nog redelijk droog, maar later op de dag en in de avond wordt het wat vochtiger. De wind uit het zuidwesten is vrij krachtig aan zee, landinwaarts iets gematigder. De temperaturen lopen uiteen van 16 graden in het noorden tot 19 graden in het zuidoosten. 

Ik ben er als de dood voor, user Ouwesok schrikt er niet voor terug om ze van dichtbij te bekijken én vast te leggen op de gevoelige plaat. Spinnen! Spinnenfeitje: Als je één spin ziet, is de kans aannemelijk dat nummer twee in de buurt zit. Ze komen namelijk vaak in paren om zich te kunnen vermenigvuldigen  

Spin  (Foto: Ou)
Spin (Foto: Ouwesok)

Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar frontpage@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Wikiweetjes van vandaag:
* In 1975 komen bij een explosie bij DSM in Geleen 14 medewerkers om het leven. Nog eens 109 personeelsleden raken zwaargewond.

* In 1944 wordt  Franklin D. Roosevelt voor de vierde keer herkozen als President van de Verenigde Staten. Een absoluut unicum in de geschiedenis.

* In 1990 breekt er brand uit bij Universal Studios. Een derde van het bedrijf wordt door de brand in de as gelegd.

* In 1989 wordt David Dinkins verkozen als de eerste zwarte burgemeester van New York.

UMC Utrecht onderzoekt klachten angstcultuur

Het UMC Utrecht laat een onafhankelijke, externe commissie onderzoek doen naar de mogelijke misstanden in het ziekenhuis. Het bestuur heeft dat besloten naar aanleiding van een onderzoek van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) naar twee calamiteiten en klachten over een angstcultuur op de afdeling keel-, neus- en oorheelkunde (KNO).

"Het bestuur heeft op basis van signalen en vragen uit verschillende gelederen van de eigen organisatie besloten een onafhankelijke externe commissie in te stellen om onderzoek te doen", meldt UMC Utrecht vrijdagavond op de eigen website. Diverse artsen van de afdeling van het universitaire ziekenhuis hadden de zaak bij de IGZ aangekaart. Het tv-programma Zembla behandelde het onderwerp deze week in de uitzending.

"De twijfels die recent zijn ontstaan bij onze patiënten, maar ook bij onze medewerkers raken ons in het hart. We willen ook als bestuur de onderste steen boven hebben." De onderzoeksopdracht en de samenstelling van de commissie worden binnenkort vastgesteld.

De IGZ noemt de beslissing van het bestuur om een externe commissie aan te stellen "hoogst ongebruikelijk". "De IGZ doet al een onafhankelijk onderzoek naar onder meer de kwaliteit van het bestuur, de zorg en de patiëntveiligheid. Het is vreemd dat het bestuur ons niet in kennis heeft gesteld hierover", aldus een woordvoerder van de inspectie.

UMC Utrecht onderzoekt klachten angstcultuur
UMC Utrecht onderzoekt klachten angstcultuur (Foto: ANP)

Carson weer onder een vergrootglas

Dat het verleden van presidentskandidaten onder een vergrootglas wordt gelegd, kan voor kandidaat Ben Carson geen geheim meer zijn. Zorgen hoefde hij er zich tot nu toe niet over te maken. Zijn omstreden uitspraken en verbale uitglijers zijn hem door de Republikeinse achterban nog niet aangerekend. Of de vrijdag ontdekte leugen in zijn biografie over de toelating en beurs voor de vermaarde militaire academie Westpoint wel aan hem blijft plakken, is afwachten.

De politieke website Politico trok vrijdag een belangrijk deel van het kleed onder "het inspirerende persoonlijke verhaal" vandaan dat Carson probeert op te hangen. Zijn aanvraag en toelating tot Westpoint had een prominente plaats in het boek Gifted Hands en kwam ook terug in zijn boek You Have a Brain, maar de waarheid blijkt anders te liggen. Op Westpoint is geen papieren spoor terug te vinden van Carsons succesverhaal, terwijl dat wel had gemoeten als het klopte.

Ook een persoonlijke ontmoeting in 1969 met de belangrijkste Amerikaanse legerofficier, William Westmoreland, die Carson toelating tot Westpoint zou hebben beloofd, roept volgens Politico veel vragen op. De data kloppen niet en over een etentje met Carson wordt in de agenda's van de generaal niet gerept. Andere media zetten eerder al vraagtekens bij de claim dat hij een vriend had geprobeerd neer te steken en zijn moeder met een hamer probeerde te slaan. Ze vormen onderdeel van het verhaal van de wonderbaarlijke ommekeer die hij doormaakte om vervolgens als succesvolle neurochirurg te eindigen.

De onthullingen van vrijdag over de conservatieve Republikeinse kandidaat zijn niet de eerste politieke uitglijer. Bekend zijn zijn uitspraken over de piramides in Egypte die graanschuren zouden zijn van Jozef uit het Bijbelboek Genesis. Ook de opvatting dat de Holocaust niet zo erg was geworden als de Joden wapens hadden gehad in nazi-Duitsland, zorgde voor gefronste wenkbrauwen. Uitspraken over moslims, vrouwen en homo's vielen eveneens slecht.

Carson weer onder een vergrootglas
Carson weer onder een vergrootglas (Foto: ANP)

Regering Curaçao zoekt steun om te overleven

De Curaçaose regering geeft zichzelf enkele dagen om te onderzoeken of er oppositiepartijen zijn die steun willen verlenen. Gebeurt dat niet, dan zal ze haar ontslag indienen.

Dat zei voorzitter van het parlement Mike Franco van de partij PAIS vrijdagavond (lokale tijd) in reactie op de beslissing van partijlid Marilyn Moses. Zij liet eerder op de dag weten haar steun aan de partij en de regering in te trekken.

Hierdoor is er geen meerderheid meer in het parlement. De partij hoopt maandag meer duidelijkheid te hebben of er partijen zijn die (gedoog)steun willen geven.

Regering Curaçao zoekt steun om te overleven
Regering Curaçao zoekt steun om te overleven (Foto: ANP)

'IS trots over neerhalen Russische Airbus'

Leiders van Islamitische Staat in Raqqa, de hoofdstad van het IS-kalifaat in Syrië, en personen op het schiereiland van Syrië zouden in een gesprek met elkaar hebben opgeschept over het neerhalen van de Russische Airbus die vorige week zaterdag in de Sinaï neerstortte. Dat laat de omroep NBC vrijdag Amerikaanse tijd weten op basis van niet nader genoemde Amerikaanse bronnen.

"Ze waren de crash duidelijk aan het vieren", aldus een bron. In het gesprek werd trots over het neerhalen van het vliegtuig gesproken en hoe dat gegaan was, aldus NBC.

De Amerikaanse inlichtingendiensten onderschepten een boodschap van een groep mensen in de Sinaï die gelieerd zijn aan IS. Zij waarschuwden voor "iets groots in de omgeving" voordat het Russische toestel crashte.

'IS trots over neerhalen Russische Airbus'
'IS trots over neerhalen Russische Airbus' (Foto: ANP)

De wereld van World of Warcraft: Legion uitgelegd

Naast de epische openingcinematic voor de nieuwste uitbreiding van World of Warcraft, Legion, is er zojuist ook een panel gehouden waarin de wereld in Legion werd uitgelegd. Daarnaast wordt er ook meer informatie gegeven over de nieuwste hero class, de demon hunter.

World of Warcraft: Legion gaat zich afspelen op de Broken Isles, een eilandengroep in het midden van Azeroth. De grootste verandering in de wereld van Legion is dat gebieden niet meer gekoppeld zijn aan een bepaald level, zoals in eerdere uitbreidingen wel het geval was. De spelers kunnen hun route van level 100 tot 110 - die bestaat uit de zones Azsuna, Val'Sharah, Highmountain en Stormheim - afleggen op hun eigen manier, waarbij de wereld en de wezens zich aanpassen aan de speler. Wanneer spelers level 110 halen, zullen ze eindelijk Suramar kunnen betreden. Deze gigantische elfenstad is het thuis van de Nightborne en de enige regio in Legion waarvoor je een minimum level nodig moet hebben.

Heb je level 110 gehaald en ben je klaar voor de endgame-content, dan hoef je geen eindeloze daily quests meer te doen om een doel te behalen. In plaats daarvan komen er zogenaamde world quests, quests voor een bepaald gebied die verschillende lengtes hebben, afhankelijk van hoe belangrijk de quest kan zijn. Sommige quests kunnen slechts een aantal uur duren, anderen minstens een week. De world quests zijn ook niet gebonden aan een bepaalde zone, zoals Tanaan jungle in Warlords of Draenor.

Voor een impressie van de nieuwe omgevingen in Legion, zie de screenshots hieronder. 

Highmountain
Suramar

Dan naar de nieuwste class in Legion, de demon hunter. De demon hunter is een class die begint op level 98 in de Black Temple, het voormalig thuis van leider Illidan Stormrage. Illidan opent een portaal naar een nieuwe planeet genaamd Mardum, een voormalige planeet waar demonen werden opgesloten. De reden waarom je naar deze planeet wordt gestuurd is doordat er een artifact ligt dat Illidan en zijn volgers graag willen hebben, de sargeri keystone. 

Tijdens je quest om de sargeri keystone te veroveren van de burning legion vecht je tegen hordes van demonen, die je afslacht met hun eigen wapens. Zodra je een demon hebt verslagen, absorbeer je zijn energie waarmee je nieuwe abilities zal vrijspelen. Aan het einde ontvangen demon hunters ook nog hun eigen unieke mount, de felsaber. Wanneer de quest op zijn einde loopt ben je level 100, en klaar voor de nieuwe content.

Aan het einde van de hele overval op Mardum loopt het plan in het honderd, en worden Illidan en zijn volgers (inclusief jijzelf) gevangen door Maiev Shadowsong. Vervolgens lijkt je lot te zijn bezegeld, maar komt een gecombineerd leger van zowel Horde als Alliance je te hulp om je te bevrijden uit je benarde situatie. Vanaf dat moment integreer je in je factie - blood elves worden opgenomen in de Horde, terwijl de night elves onderdeel worden van de Alliance. Later keer je terug op Mardum om je class order hall te stichten, een andere nieuwe feature van Legion.


World of Warcraft: Legion komt in de zomer uit voor pc.

Guantanamo kan nog sluiten voor vertrek Obama

De Amerikaanse regering heeft nog tijd om de gevangenis voor terreurverdachten op marinebasis Guantánamo Bay te sluiten voordat president Barack Obama het Witte Huis verlaat. Een woordvoerder maakte vrijdag bekend dat er wordt doorgewerkt aan het overplaatsen van gevangenen naar andere landen.

De VS praten met landen over de 53 gevangenen die voor overplaatsing in aanmerking komen, aldus het Witte Huis. Sommige transfers vinden eind dit jaar nog plaats. "Het is absoluut nog mogelijk. Het is iets waar we erg hard aan werken."

Obama beloofde bij zijn aantreden in januari 2009 dat hij Guantánamo zou sluiten. Nederland weigert ondanks Amerikaans aandringen gevangenen op te nemen.

Guantanamo kan nog sluiten voor vertrek Obama
Guantanamo kan nog sluiten voor vertrek Obama (Foto: ANP)

Kooiman en Kleibeuker azen op werelduurrecord

De schaatsers Erik Jan Kooiman en Carien Kleibeuker van Team Clafis willen begin december in Inzell een aanval doen op het werelduurrecord. Coach Jillert Anema heeft vrijdag een verzoek daarvoor neergelegd bij het bestuur van de Duitse schaatsbaan, bevestigde hij naar aanleiding van een bericht van Omrop Fryslân. Voor Kooiman (29) heeft Inzell historische betekenis. Zijn vader verbeterde ooit op die baan het werelduurrecord. Ook de moeder van Kooiman had in het verleden bij de vrouwen het mondiale record een paar jaar in handen.

De schaatswereld is van 4 tot en met 6 december in Inzell voor de wereldbekerwedstrijden. Anema hoopt toestemming te krijgen om de week erna met zijn twee pupillen een aanval te doen op het uurrecord. De Duitse schaatsbaan ligt bijna 700 meter boven zeeniveau en staat daardoor bekend als een van de snelste in Europa.

Douwe de Vries zette in maart op de snelle baan van Calgary het werelduurrecord neer op 42 kilometer en 252,22 meter. Bij de vrouwen staat het record sinds 2005 op naam van Maria Sterk: 36 kilometer en 441,26 meter. De 37-jarige Kleibeuker wil Sterk graag uit de boeken rijden.

Kooiman en Kleibeuker azen op werelduurrecord
Kooiman en Kleibeuker azen op werelduurrecord (Foto: ANP)

Go Ahead Eagles en Sparta blijven winnen

Go Ahead Eagles en Sparta Rotterdam hebben vrijdag opnieuw een overwinning gevierd. De koploper van de Jupiler League uit Deventer was in de eigen Adelaarshorst veel te sterk voor FC Dordrecht (3-0). Naaste belager Sparta klopte Almere City FC op Het Kasteel met 3-2. FC Volendam, dat een paar weken geleden nog fier aan kop ging, moest bij Telstar weer puntenverlies incasseren (1-1).

Go Ahead Eagles voert de ranglijst aan met 27 punten uit twaalf wedstrijden, gevolgd door Sparta en FC Eindhoven met 26. De Brabantse ploeg keek thuis tegen Fortuna Sittard een kwartier voor tijd tegen een achterstand aan, maar pakte alsnog de volle buit (3-1). Volendam zakte naar de vierde plaats, met vier punten achterstand op Go Ahead.

De ploeg van trainer Dennis Demmers beleefde een makkelijk avondje tegen FC Dordrecht, dat vorig seizoen ook degradeerde uit de eredivisie. Bij rust stond de eindstand al op het scorebord, door treffers van Leon de Kogel (twee) en Jeffrey Rijsdijk. Sparta dankt de moeizame winst op Almere City aan twee doelpunten van Roland Bergkamp en een eigen treffer van Enzio Boldewijn.

VVV-Venlo, de nummer vijf van de Jupiler League, ging verrassend onderuit bij RKC Waalwijk (2-1). Jong PSV verloor ondanks twee treffers van Steven Bergwijn met 4-2 bij Helmond Sport, terwijl Jong Ajax moest buigen voor MVV Maastricht (0-1). Het doelpunt van de Limburgers viel in de laatste minuut. FC Emmen won met 2-1 bij de amateurs van Achilles '29, dat in de slotfase moest capituleren nadat doelpuntenmaker Jop van Steen met rood van het veld was gestuurd. Diep in blessuretijd bezorgde Erixon Danso de bezoekers de winst.

Go Ahead Eagles en Sparta blijven winnen
Go Ahead Eagles en Sparta blijven winnen (Foto: ANP)

PSV'er Brenet kraakt selectiebeleid Blind

Binnen de spelersgroep van PSV leeft het idee dat bondscoach Danny Blind van het Nederlands elftal wel erg nadrukkelijk een voorkeur heeft voor spelers voor Ajax. "Misschien is het niet goed om te zeggen, maar sommige jongens spelen drie wedstrijden oké en dan roept hij ze meteen op", zei PSV-verdediger Joshua Brenet vrijdag bij Omroep Brabant. "Dat valt ons wel op. Sommige dingen begrijpen wij gewoon niet."

De landskampioen uit Eindhoven levert met Jeffrey Bruma en Luuk de Jong twee spelers aan Oranje voor de komende oefeninterlands tegen Wales en Duitsland. Ajax is met zes spelers vertegenwoordigd in de selectie van Blind. "Ik snap het allemaal niet. Sommige spelers verdienen het niet om nu al in Oranje te staan naast spelers die al veel hebben meegemaakt en de top hebben bereikt. Zij hebben pas een paar wedstrijden gespeeld en zitten er nu al bij."

Brenet, dit seizoen een vaste waarde bij PSV, vindt dat Blind erg gericht is op Ajax. "Hij is een man van die club, dat speelt misschien een rol."

PSV'er Brenet kraakt selectiebeleid Blind
PSV'er Brenet kraakt selectiebeleid Blind (Foto: ANP)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.