'Keniaanse atleten mogelijk geweerd van Spelen door dopingproblemen'

Er bestaat een serieuze kans dat Keniaanse atleten zich niet voor hoeven te bereiden op de Olympische Spelen van Rio de Janeiro. Wereldantidopingbond WADA dreigt het Internationaal Olympisch Comité 'serieus aan te raden' om Kenia vier jaar lang te schorsen voor internationale competities, waaronder de Spelen. Of het alleen over atletiek of ook over alle andere sporten gaat is niet duidelijk gemaakt.

"Het is niet langer slechts een dreigement", aldus hardlooplegende Kip Keino, tegenwoordig voorzitter van het Keniaans Nationaal Olympisch Comité (NOCK), na een ontmoeting met WADA-officials in de VS. "Ze denken dat Kenia dopingzaken onder het tapijt veegt. ADAK (de Keniaanse anti-dopingbond, red.) de atletiekbond en de overheid moeten heel snel de koppen bij elkaar steken en met een oplossing komen, want anders hebben we een erg groot probleem."

De laatste paar jaar zijn tientallen Keniaanse atleten betrapt op het gebruik van verboden middelen, maar er wordt vaak niet hard tegen opgetreden. Zo werden Joyce Zakari en Koki Manunga tijdens het afgelopen WK atletiek betrapt. Gestraft zijn ze echter nog altijd niet, iets waar Keino de nodige vragen over kreeg van de WADA-officials. 

De Keniaanse sport- en atletiekwereld kwam in augustus dit jaar weer eens in opspraak door een uitzending van de Duitse journalist Hajo Seppelt. Daarin werd aangetoond hoe makkelijk het voor professionele atleten is om aan doping te komen. Met name officials van de Keniaanse atletiekbond zouden - geholpen door wat steekpenningen - goed hun best doen om positieve tests te doen verdwijnen.