Buijs zoekt lichtpuntjes in crisis Heerenveen

Redactie

De bestuurlijke onrust bij sc Heerenveen gaat hand in hand met een sportieve crisis. 'Schaam je kapot!', riepen de Friese supporters zondag tijdens de thuiswedstrijd tegen Feyenoord, waarin het bij rust al 0-5 stond. Hoe moet het verder met Heerenveen? Vier vragen aan verdediger Jordy Buijs, die na elf maanden blessureleed zijn rentree maakte in het dolende elftal van trainer Dwight Lodeweges.

Jij had je ongetwijfeld iets anders voorgesteld van je rentree?

"Ja, waardeloos dit. Natuurlijk was het voor mij heel fijn weer te kunnen voetballen, maar mijn rentree is volledig in het water gevallen. Ik had het vooraf heel anders bedacht. Als je binnen een kwartier met 2-0 achter staat, ebt dat fijne gevoel snel weg, kan ik je vertellen. We kregen de eerste de beste kans meteen om de oren en hebben het daarna niet meer kunnen omdraaien. Dat is heel slecht, dat mag niet."

In november vorig jaar liep je een zware knieblessure op, welke weg heb je moeten afleggen?

"Een weg met vallen en opstaan. Maar mentaal ben ik altijd sterk geweest, dat is een van mijn wapens. Dat heeft me ook nu op de been gehouden. Natuurlijk was het zwaar en confronterend als ik naar het trainingscomplex reed, maar niet kon trainen. Of als ik bij het stadion kwam, maar niet bij de groep kon zitten. Uiteindelijk moet je daar allemaal doorheen en proberen iets positiefs te halen uit het negatieve."

Je keert terug in een ploeg die niet lekker draait, hoe moeilijk is dat?

"Deze groep heeft de afgelopen weken heel wat tikken gehad, maar daar merk ik eerlijk gezegd niet zo veel van. We trainen goed, maar in wedstrijden komt het er niet uit. We moeten geduldig blijven. Deze groep heeft genoeg kwaliteiten en kwaliteit komt altijd bovendrijven. Tegen Feyenoord hebben we daar niets van laten zien, maar het tij gaat binnenkort keren, daar geloof ik in. De tweede helft, waarin we geen doelpunt meer tegen kregen en zelf nog twee keer scoorden, geeft toch wat vertrouwen. Al klinkt dat heel gek na zo'n wedstrijd."

Op bestuurlijk vlak is het oorlog in Heerenveen, werkt die onrust door naar de selectie?

"Voor de club is het niet goed wat er binnen het bestuur allemaal gebeurt, maar dat mag niet iedere keer een excuus zijn voor de mindere resultaten. De jongens die hier al lang spelen, hebben er misschien een gevoel bij. Maar dat kan natuurlijk nooit betekenen dat je na veertig minuten met 5-0 achter staat. Het is zaak rustig en geduldig te blijven. Hopelijk gaan we dan weer positieve tijden tegemoet, zowel voor mijzelf als voor Heerenveen."

Buijs zoekt lichtpuntjes in crisis Heerenveen
Buijs zoekt lichtpuntjes in crisis Heerenveen (Foto: ANP)