Zwarte Piet, alleen voor hoger opgeleiden

Dames en heren, de volgende column is alleen voor hoger opgeleiden. Waarom? Geen idee! Het schijnt een trend te zijn. Datingsites, zorgverzekering, wat is het volgende? Vakantiereizen alleen voor hoog opgeleiden?

Ik krijg er een beetje een vieze smaak van in mijn mond. Nu ben ik zelf aardig hoog opgeleid. Zo zat ik op elke school die ik bezocht minstens op de derde verdieping of hoger. Voeg daarnaast ook nog een HBO-opleiding toe en dan kom je toch hoog uit. Ondanks dat ik schijnbaar onder deze doelgroep val, slingert het toch behoorlijk mijn ergernis-knobbel aan. Wat is dit voor positieve discriminatie?

Waar een Albert Heijn genadeloos wordt aangepakt als het de zwarte piet in de ban doet vanwege allerlei discriminerende sentimenten, kan een zorgverzekeraar zonder kleerscheuren zo een hele grote bevolkingsgroep weigeren. Raar toch? Zwarte piet ligt gevoeliger dan je zorgverzekering. Een man onder het roet die pepernoten uitdeelt en kinderen blij maakt roept een nationale discussie op die zijn weerga niet kent, maar een datingsite die meer dan alleen zwarte pieten weigert komt er mee weg?

Stel ik sluit een zorgverzekering af voor een hoog opgeleide, wat wordt er dan zoveel beter? Praat de tandarts dan opeens heel intellectueel met mij? Wat hij rustig kan doen want terugpraten kan toch niet. Gaan dokters je opeens met voorrang behandelen? Ik heb het geprobeerd te ontdekken op hun websites, maar nergens krijg je eigenlijk een antwoord wat hun verzekering nu zo ‘hoog’ maakt. Status is dan het eerste wat mij te binnen schiet. Niet geassocieerd willen worden met lager opgeleiden? Ik weet het niet maar het lijkt er wel op. Het ergste is misschien wel dat al honderdduizenden zich kennelijk hebben aangemeld voor zulks verzekering. Waarom dan toch? Echt voor het aanzien? De illusie hebben dat je het dan beter voor elkaar hebt? Kom op! Daar ben je te hoog opgeleid voor om daar in te trappen, toch? Of niet?

Zijn we echt op een punt beland in de maatschappij dat we ons liever distantiëren van bepaalde zaken? Ik wil wel een zwarte piet, maar ik heb liever niet dat hij naast me woont? Het maakt mij niet uit welk ziekenhuis ik naartoe moet, maar ik neem voor de zekerheid wel een verzekering voor hoogopgeleiden? Ik wil wel een leuke vrouw met wie ik alles wil doen, maar ik heb liever geen schoonmaakster? Is dit het antwoord? Onze eigen schijnheiligheid? Of is het wat anders?

Ook ik wil een slimme vriendin, een tandarts op niveau en zwarte piet die vijf december met een zak cadeaus aan komt zetten. Alleen, als alles dusdanig in stereotype hokjes wordt gedrukt omdat men er beter van denkt te worden, dan laat die hele bende maar zitten. Liever gelukkig met een handvol pepernoten en een standaard zorgverzekering. Geluk, je weet wel, alleen voor mensen die zich niet zo hoog laten (ver)leiden.