Sint Maarten boos over Haagse bemoeienis criminaliteit

De regering van Sint Maarten is boos op de collega's in Nederland. Tussen beide regeringen is een diplomatieke rel ontstaan over de aanpak van de zware criminaliteit op het eiland, meldt de Volkskrant. Volgens Nederland zijn de criminele onderwereld en de bovenwereld op Sint Maarten met elkaar versmolten. Nederland wil vijftig rechercheurs naar het eiland sturen; Sint Maarten voelt zich buitenspel gezet.

Nederland maakt zich al langer zorgen over de criminaliteit op het Caribische eiland, dat een land binnen ons Koninkrijk is. Er zijn aanwijzingen dat machtsmisbruik, belangenverstrengeling en corruptie op grote schaal voorkomen op Sint Maarten. Minister Plasterk (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) noemde dat in januari onacceptabel.

Maffia
De Tweede Kamer wil de geldstromen op het eiland laten onderzoeken. Er wordt een verband gelegd tussen de financiering van politieke partijen en de maffia die op Sint Maarten actief is. Dat beeld komt ook naar voren uit een uitgelekt verslag van Gerard Bouman, chef van de Nationale Politie, die het eiland bezocht. Hij zegt dat iedereen op het eiland weet dat de gokindustrie in handen is van de maffia. 'De criminele ondermijning van de gemeenschap en de integriteitsissues nemen extreem zorgelijke proporties aan.'

Bouman heeft aangegeven dat hij niet wil samenwerken met de lokale bestuurders op Sint Maarten. Die zijn op hun beurt boos over de botheid van Bouman. Minister-president Gumbs en justitieminister Richardson vinden dat Bouman alle bestuurders en diensten op Sint Maarten beschuldigt van corruptie. 'Wat hebben wij hier aan vijftig Nederlandse rechercheurs, die onze taal, Caribisch Engels, niet spreken en de verhoudingen in ons land niet kennen?', laat de regering weten.

Spoedberaad
Nederland wil de rechercheurs toch sturen. Bovendien moeten ze de informatie die ze inwinnen rechtstreeks rapporteren aan de procureur-generaal. Dit is nodig om lekken te voorkomen in de kleine gemeenschap (40.000 inwoners) waar iedereen elkaar kent. Sint Maarten is daar fel op tegen. Komende woensdag is er spoedberaad tussen minister Richardson en minister Plasterk. Ook minister Van der Steur (Veiligheid en Justitie) schuift aan bij dat gesprek.

Sint Maarten
Sint Maarten