Blind gelooft in Oranje

Danny Blind heeft er alle vertrouwen in dat het Nederlands elftal zich alsnog kwalificeert voor het EK in Frankrijk. "We hebben daar de spelers voor", stelt de opvolger van Guus Hiddink. "We moeten in de laatste vier kwalificatieduels twaalf, misschien tien maar minimaal negen punten halen."

Eigenlijk zou Blind de ervaren Hiddink pas na het EK aflossen als hoogste baas van Oranje. "Maar helaas is het anders gelopen", beseft hij. "Maar ik ben er klaar voor. Ik heb met Marco van Basten en Ruud van Nistelrooij uitstekende assistenten. Ik heb ervaring als hoofdtrainer van Ajax en heb bij het Nederlands elftal twee jaar onder Louis van Gaal en een jaar onder Hiddink gewerkt."

Van Hiddink kreeg Blind het afgelopen jaar veel verantwoordelijkheid. Dat maakte hem ook schuldig voor de slechte start van Oranje in de EK-kwalificatie. "We staan derde, dat is niet goed", beseft hij. "Maar we werden ook derde op het WK toen ik assistent was. Daar hoor ik dan weer minder mensen over."

Hoofdbrekens

Blind wil zijn toekomst als bondscoach niet aan de resultaten van de laatste vier kwalificatieduels verbinden. "Nee, dat ga ik nu niet zeggen", stelde hij. "Maar in mijn contract zijn momenten opgenomen dat we gaan evalueren. En het einde van het kwalificatietoernooi is zo'n logisch moment."

De geboren Zeeuw laat Oranje voorlopig met vier verdedigers, drie middenvelder en drie aanvallers spelen. Hij gaat er van uit dat Kevin Strootman. Jetro Willems en Ron Vlaar niet meer in actie komen in de EK-kwalificatie. De nieuwe bondscoach mist Jordy Clasie en mogelijk ook Robin van Persie tegen IJsland en Turkije. De laatstgenoemde aanvoerder moet eerst helemaal fit worden bij Fenerbahçe.''

De invulling van de posities linksback en meest verdedigende middenvelder bezorgt Blind de meeste hoofdbrekens. Hij overweegt zijn zoon Daley weer even links in de defensie te laten spelen. De nieuwe bondscoach bekijkt per interland of hij Nigel de Jong kan gebruiken. "Op toernooien tegen sterke tegenstanders is dat zeker het geval", stelde de Blind die vrijdag zijn voorlopige selectie voor de duels met IJsland en Turkije vrijgeeft.

Blind gelooft in Oranje
Blind gelooft in Oranje (Foto: ANP)