IS onthoofdt archeoloog (82) om verstoppen kunstschatten

Terroristen van de zogenaamde Islamitische Staat hebben in de antieke Syrische stad Palmyra de befaamde 82-jarige archeloog Khaled al-Asaad onthoofd en zijn lichaam opgehangen. De bejaarde wetenschapper had oude kunstschatten verstopt, en weigerde vervolgens te vertellen waar. Naar verluidt is Asaad een maand vastgehouden voordat de extremisten het opgaven.

Volgens Syrische staatsmedia werd de archeloog dinsdag op een plein voor het museum van Palmyra onthoofd, aldus The Guardian. Zijn lichaam werd vervolgens opgehangen aan de wereldberoemde Romeinse pilaren net buiten de stad. Asaad was betrokken bij opgravingen van Romeins cultuurgoed en restauratiewerkzaamheden aan de oude stad.

Naar de benauwde opvattingen van IS geven dergelijke artefacten aanleiding tot afgoderij, en worden deze daarom vaak vernield. De extremisten zijn echter geregeld niet te beroerd om ze op de zwarte markt te verpatsen om de heilige strijd te kunnen bedruipen.

Volgens Amr al-Azm, voormalig lid van de Syrische oudheidkundige dienst, heeft Asaad samen met Syrische ambtenaren veel kunstschatten verplaatst en verstopt in de aanloop naar de val van de antieke stad. In tegenstelling tot anderen besloot hij echter niet te vluchten.

"Hij is er zo lang geweest en maakte zo lang deel uit van die stad, dat hij wellicht heeft gedacht dat als hij er zijn hele leven heeft gewoond, hij er ook zou sterven", aldus Azm. Het enige positieve aan de berichtgeving is dat de fameuze ruïnes schijnbaar nog overeind staan, al is het de vraag hoe lang nog.

Volgens Theodor Holman, columnist van Het Parool, heeft Asaad de extremisten met zijn dood verslagen. "Er is voor mij iets belangrijkers dan jullie verdomde staatje, namelijk de kennis over de geschiedenis. Die is zelfs belangrijker dan mijn eigen leven", zo kenschetst Holman de vermoedelijke gedachtengang van de oude archeoloog.