FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 30 juli 2015

Van der Ven bereikt finale WK boogschieten

Boogschutter Rick van der Ven heeft donderdag bij de WK in Kopenhagen op indrukwekkende wijze de finale bereikt van het olympische onderdeel recurve. De 24-jarige Brabander was in de halve finale veel te sterk voor de Japanner Takaharu Furukawa, die hem in 2012 in Londen nog uit de olympische finale had gehouden. Van der Ven versloeg de winnaar van olympisch zilver met 6-0 en staat zondag in de WK-finale tegenover de Zuid-Koreaan Kim Woo-jin. Die versloeg Elias Malave uit Venezuela met 6-4.

De Nederlandse nummer vier van de Spelen schoot op de winderige baan in Denemarken vijf van zijn negen pijlen in de 10, de maximale score. Van der Ven raakte daarnaast vier keer de 9 en troefde de Japanner daarmee steeds af (28-26, 30-27 en 28-27). De Brabander had in de kwartfinale de Braziliaanse tiener Marcus D'Almeida (17) met 7-3 verslagen. Een ronde eerder schakelde hij landgenoot Sjef van den Berg af, al had hij daar wel een shoot-off voor nodig (6-5).

Van der Ven schiet in de finale tegen de Koreaanse oud-wereldkampioen Kim Woo-jin, die in 2011 al eens de titel pakte. Kim veroverde dat jaar ook goud met de landenploeg. Van der Ven strandde toen al in de derde ronde, twee jaar geleden bij de WK in Belek was de achtste finale zijn eindstation.

De Brabander maakte in 2012 naam tijdens de Spelen van Londen, waar hij net naast een medaille greep. Van der Ven gaat volgend jaar voor de tweede keer naar de Olympische Spelen. Samen met Van den Berg en Jan van Tongeren bereikte hij eerder deze week de kwartfinale in de landenwedstrijd, waardoor ze zowel individueel als met het team gekwalificeerd zijn voor Rio 2016.

Van der Ven bereikt finale WK
Van der Ven bereikt finale WK (Foto: ANP)

Uitslagen derde voorronde Europa League 30/07/2015

Naast AZ en Vitesse kwamen er nog tal van andere clubs in actie in de derde voorronde van de Europa League. In dit bericht de uitslagen van de gespeelde wedstrijden. De returns zijn volgende week. 

De confrontatie in de derde voorronde van de Europa League tussen de Albanese club FK Kukës en Legia Warschau is donderdag kort na rust gestaakt. Eén van de spelers van de Poolse club, de Slowaak Ondrej Duda, werd in de 51e minuut geraakt door een steen die vanuit het Albanese publiek was gegooid. Duda vierde met zijn ploeggenoten de 1-2 van Jakub Rzezniczak toen hij werd geraakt.

De Slowaakse middenvelder ging per brancard van het veld, met zijn gewonde hoofd gestabiliseerd. Duda werd langs de lijn wel weer opgelapt, maar scheidsrechter Stephan Klossner uit Zwitserland besloot de wedstrijd in de Albanese hoofdstad Tirana te staken. De Europese voetbalbond UEFA moet beslissen wat met de wedstrijd gaat gebeuren. Voor FK Kukës dreigt een fikse straf en mogelijk zelfs uitsluiting van de Europa League.

Uitslagen derde voorronde Europa League - heenwedstrijden

Thuis Uit Uitslag (rust)
Kairat Almaty (Kaz) Aberdeen (Sco) 2-1 (2-0)
IF Elfsborg (Zwe) Odds BK (Noo) 2-1 (1-1)
AIK Fotboll (Zwe) Atromitos Athinon (Gri) 1-3 (0-2)
Apollon Limassol (Cyp) FK Qabala (Aze) 1-1 (1-0)
PAOK Saloniki (GriI) Spartak Trnava (Slw) 1-0 (0-0)
Sturm Graz (Oos) Roebin Kazan (Rus) 2-3 (1-2)
Slovan Liberec (Tsj) Hapoel Ironi Kiryat Shmona (Isr) 2-1 (1-0)
SCR Altach (Oos) Vitória Guimarães (Por) 2-1 (1-0)
FK Krasnodar (Rus) Slovan Bratislava (Slw) 2-0 (1-0)
AZ Istanbul Basaksehir (Tur) 2-0 (1-0)
FC Zürich (Zwi) Dinamo Minsk (WRu) 0-1 (0-0)
MSK Zilina (Slw) Vorskla Poltava (Oek) 2-0 (1-0)
FC Thun (Zwi) FC Vaduz (Lie) 0-0 (0-0)
Brøndby IF (Den) Omonia Nicosia (Cyp) 0-0 (0-0)
Debreceni VSC (Hon) Rosenborg BK (Noo) 2-3 (1-0)
Rabotnicki Skopje (Mac) Trabzonspor (Tur) 1-0 (1-0)
FCM Targu Mures (Roe) Saint-Etienne (Fra) 0-3 (0-1)
Kukësi (Alb) Legia Warschau (Pol) 1-2 (0-1)*
Standard (Bel) Zeljeznicar Sarajevo (Bos) 2-1 (2-0)
Girondins Bordeaux (Fra) AEK Larnaca (Cyp) 3-0 (0-0)
Charleroi (Bel) Zarya Luhansk (Oek) 0-2 (0-0)
Athletic Club (Spa) Inter Baku (Aze) 2-0 (1-0)
West Ham United (Eng) Astra Giurgiu (Roe) 2-2 (1-0)
Belenenses (Por) IFK Göteborg (Zwe) 2-1 (2-0)
Hajduk Split (Kro) Strømsgodset (Noo) 2-0 (0-0)
Sampdoria (Ita) Vojvodina Novi Sad (Sser) 0-4 (0-1)
Southampton (Eng) Vitesse (Ned) 3-0 (2-0)
Wolfsberger AC (Oos) Borussia Dortmund (Dui) 0-1 (0-1)

* Gestaakt

Castinglijst nieuwe Spider-Man gelekt

Er is zojuist op Reddit een castinglijst gelekt met vermoedelijk de namen van acteurs en actrices die een rol gaan spelen in de nieuwe Spider-Man-film. En daar zitten een flink aantal interessante keuzes bij. 

Zo zou Jason Biggs de laatste gesprekken aan het voeren zijn om de rol van Scorpion op zich te nemen. Ook zou Billy Zane zich voor zijn rol als The Vulture in hetzelfde stadium bevinden. Robert Downey Jr. zal Tony Stark opnieuw portretteren, mogelijk om Spider-Man definitief in te kunnen lijven bij The Avengers. Dane DeHaan zal niet terugkeren als Harry Osborn. Die rol zal in de nieuwe versie gespeeld gaan worden door Timothée Chalamet (Interstellar, Homeland). Ook valt op dat gevierd acteur Hugh Laurie deel zal gaan nemen aan het Marvel-universum als J. Jonah Jameson. Ook lijkt er een actrice gevonden te zijn voor de rol van Mary Jane Watson, de vriendin van Spidey. Rachel G. Fox (Desperate Housewives) is in de vroege gespreksfase. 

Eerder werd al bekend dat er een nieuwe acteur komt voor de rol van Peter Paker/Spider-Man. De eer is aan Tom Holland, bekend van The Impossible. De film zou op 28 juli 2017 in de Amerikaanse bioscopen moeten gaan draaien. Bekijk snel de lijst hieronder!

Castinglijst nieuwe Spider-Man gelekt (Foto: Reddit/CosmicBookNews)Castinglijst nieuwe Spider-Man gelekt (Foto: Reddit/CosmicBookNews)

EL: Uitslag Southampton - Vitesse

Het vernieuwde Vitesse staat volgende week voor een loodzware opgave om voor eigen publiek te zorgen dat er komend seizoen nog Europees gevoetbald gaat worden. De club uit Arnhem verloor donderdagavond het eerste duel in de derde voorronde van de Europa League vrijwel kansloos van Southampton, de club van trainer Ronald Koeman: 3-0.

Voor het Nederlandse publiek was Southampton donderdag waarschijnlijk de meest herkenbare ploeg. De trainers Ronald en Erwin Koeman lieten Jordy Clasie en Maarten Stekelenburg debuteren. Oud-Feyenoorder Graziano Pellè en Dusan Tadic, ex-speler van FC Groningen en FC Twente, begonnen ook in de basis. Trainer Peter Bosz stelde slechts twee Nederlanders op in de basis, evenveel dus als zijn collega bij Southampton. De basisspelers van Southampton speelden bovendien bij elkaar meer eredivisieduels dan de basiself uit Arnhem, zochten de statistici uit.

Vitesse nam deze zomer afscheid van dragende spelers als Jan-Arie van der Heijden, Davy Pröpper, Marko Vejinovic en Bertrand Traoré. Trainer Bosz staat wederom voor de opgave om met een nieuwe selectie een team te bouwen. Hij lijkt met nieuwelingen als Lewis Baker en Isaiah Brown aardig op weg, maar Southampton was simpelweg een maatje te groot.

Goede assist

Pellè opende in de 36e minuut de score met een prachtige, onhoudbare knal na een goede assist van Sadio Mané. Kort voor rust veroorzaakte Rochdi Achenteh een onnodige strafschop. Hij beukte op de achterlijn Mané omver en ontving een gele kaart. De strafschop werd feilloos benut door Tadic. Bijna 1500 supporters uit Arnhem zagen hoe hun doelman Eloy Room in de slotfase eerst nog wel knap een uitbraak van invaller Shane Long stopte, maar vervolgens niet kon voorkomen dat de Ier in de rebound raak kopte. Clasie had inmiddels het veld verlaten, ogenschijnlijk licht geblesseerd.

Vitesse moet na de forse nederlaag in Engeland hopen op een wonder in de return volgende week in Arnhem.

Vernieuwd Vitesse onderuit tegen Southampton
Vernieuwd Vitesse onderuit tegen Southampton (Foto: ANP)

Google weigert wereldwijd te wissen

Google weigert om zoekresultaten wereldwijd te verwijderen. Frankrijk had dat geëist, maar de internetgigant vindt dat Parijs veel te ver gaat. Dat schrijft Peter Fleischer, privacyhoofd van Google, op het weblog van het bedrijf.

De Europese rechter had vorig jaar bepaald dat iedereen een recht heeft om vergeten te worden. Als informatie op een website "ontoereikend, irrelevant of buitensporig" is, kunnen mensen Google vragen om die site niet meer te laten zien bij de zoekresultaten. Dat recht gold voor alle Europese versies van Google, zoals Google Nederland en Google Duitsland, maar Frankrijk eist dat Google in zo'n geval alle resultaten wereldwijd wist.

Google vindt dat gevaarlijk. Wat legaal is in het ene land, is verboden in een ander land. "Thailand verbiedt kritiek op de koning, Turkije verbiedt kritiek op Atatürk, Rusland verbiedt homopropaganda", schrijft Fleischer. Hij is bang voor een "race naar beneden" als Frankrijk zijn zin krijgt. "Uiteindelijk is het internet dan zo vrij als de minst vrije plek in de wereld. We vinden dat geen land kan controleren wat mensen in een ander land kunnen zien", stelt Fleischer terecht.

Google heeft in het afgelopen jaar 290.000 'vergeetverzoeken' gekregen, met iets meer dan een miljoen internetadressen. Vier op de tien adressen zijn ook echt verwijderd, zes op de tien bleven gewoon staan. Een voorbeeld is de zaak van een Belg die was veroordeeld voor een misdrijf, maar in hoger beroep werd vrijgesproken. Wie googelt op zijn naam, vindt niets over het misdrijf. Een Nederlander wilde dat berichten over mogelijke uitkeringsfraude werden geschrapt, maar hij ving bot.

Het recht is meerdere malen gebruikt door aankomende politici om misstappen uit het verleden onvindbaar te maken.

Google weigert wereldwijd te wissen
Google weigert wereldwijd te wissen (Foto: ANP)

Chris Pine in Wonder Woman-film

Chris Pine, bekend van onder meer Star Trek, zal te zien zijn in de Wonder Woman-film. Dat heeft CosmicBookNews bekendgemaakt.

Hij zal hoogstwaarschijnlijk de rol van Steve Trevor gaan spelen. In de comics zit Trevor in het leger en is hij het liefje van Diana Prince (AKA Wonder Woman). Er is niet veel bekend over wat voor een rol het zal zijn, maar wel dat Pine zich kan gaan voorbereiden op een hoop actie. Ook zou in het contract, waaronder hij zijn handtekening heeft gezet, staan dat het om meerdere films zou gaan. 

Pine zal eerst nog te zien zijn in de nieuwe Star Trek-film, getiteld Beyond. Die komt in juli van volgend jaar uit. Gal Gadot zal voor het eerst als Wonder Woman te zien zijn in Batman v Superman: Dawn of Justice, dat in maart 2016 uitkomt.

Star Trek Into Darkness: Benedict Cumberbatch en Chris PineStar Trek Into Darkness: Benedict Cumberbatch en Chris Pine 

EL: Uitslag AZ - Basaksehir

Twee nieuwelingen hebben AZ donderdag een voortvarende start bezorgd in de Europa League. De Alkmaarse ploeg van trainer John van den Brom won het eerste duel met Istanbul Basaksehir in de derde voorronde met 2-0, door treffers van Jop van der Linden en Vincent Janssen. De zomeraanwinsten schonken AZ een goede uitgangspositie voor de return volgende week in Istanbul, waar de club een plek in de play-offs kan afdwingen.

De nummer drie van Nederland speelde tegen de nummer vier van Turkije bijna de hele wedstrijd met een man meer. Terwijl veel supporters namelijk nog voor de poorten van het stadion stonden te wachten tot ze naar binnen konden, vergreep de Turkse doelman Volkan Babacan zich op de rand van het strafschopgebied aan de doorgebroken Janssen. De Schotse scheidsrechter Kevin Clancy was in de dertiende minuut resoluut. Hij stuurde de Turkse international met rood van het veld en legde de bal, na overleg met zijn assistent, op de stip. Van der Linden, overgekomen van Go Ahead Eagles, vond met links feilloos de kruising: 1-0.

Die rode kaart en strafschop waren onverwachte meevallers voor het fors gerenoveerde AZ, dat het in de openingsfase lastig had met Basaksehir. De fysiek sterke Turken waren in de eerste tien minuten twee keer dicht bij een doelpunt. Doelman Sergio Rochet, die van Van den Brom de voorkeur geniet boven nieuweling Gino Coutinho, kreeg daarna bij een schot van Stéphane Hadji ook hulp van de paal.

Nieuw elftal

Zoals gebruikelijk de laatste jaren vertrok deze zomer bijna een half elftal aan basiskrachten uit Alkmaar. Doelman Esteban, verdedigers Wesley Hoedt en Simon Poulsen, aanvoerder Nemanja Gudelj en vleugelspits Steven Berghuis namen allemaal afscheid van AZ. Daar tegenover stond de komst van Coutinho, Van der Linden en Janssen, die zich in de voorbereiding direct liet gelden, en de terugkeer van de verhuurde Joris van Overeem. Van den Brom moet daarmee bouwen aan een nieuw elftal.

Hoewel AZ onwennig oogde, begon het de Europese campagne toch met een hoopgevende overwinning. De Alkmaarders gingen na rust tegen tien man op jacht naar meer doelpunten en werden na een uur beloond. Janssen schoot de bal op aangeven van Dabney dos Santos onder de ingevallen keeper van Basaksehir door: 2-0. Omdat Rochet zijn doel wel schoon hield, gaat AZ volgende week met een comfortabele voorsprong naar Istanbul.

Nieuwelingen laten AZ juichen in Europa
Nieuwelingen laten AZ juichen in Europa (Foto: ANP)

Jagers keren zich tegen tandarts die leeuw doodde

Tandarts Walter Palmer wordt nu ook door de jagers bekritiseerd. Safari Club International, een internationale organisatie voor grootwildjagers, heeft de 55-jarige Palmer geschorst. Ook door de naam van zijn Zimbabwaanse gids is voorlopig een streep gezet. Dat meldt de Amerikaanse krant Star Tribune.

De organisatie wil eerst eens afwachten wat het onderzoek in Zimbabwe oplevert. Het draait om de vraag of de jacht waarbij de bekende leeuw Cecil sneuvelde, al dan niet legaal was. De gids werd woensdag al voorgeleid aan een rechter in Hwange, nabij het nationaal park waar de leeuw werd gedood. In het Afrikaanse land wordt de roep om terugkeer van Palmer, om zich ook voor de rechtbank te verantwoorden, steeds sterker. De tandarts is echter onvindbaar. Zijn woning en praktijk in Bloomington, in de staat Minnesota, zijn verlaten.

In de Verenigde Staten werpen zich allerlei instanties op de zaak. Zo heeft het ministerie van Justitie laten weten zich te verdiepen in de feiten. De zogenoemde Fish and Wildlife Service, een federale dienst die de bescherming van planten en dieren controleert, heeft de zaak eveneens in onderzoek.

Zelfs jagers keren zich tegen de tandarts
Jagers keren zich tegen tandarts die leeuw doodde (Foto: ANP)

Groei Amerikaanse economie trekt aan

De Amerikaanse economie is in het tweede kwartaal aanzienlijk sterker gegroeid dan in de eerste drie maanden van dit jaar. Dat blijkt uit een eerste schatting die de Amerikaanse overheid donderdag heeft gepubliceerd.

's Werelds grootste economie groeide vorig kwartaal met 2,3 procent op jaarbasis. In het eerste kwartaal van 2015 bleef de groei volgens een nieuwe schatting nog beperkt tot 0,6 procent. Daarmee was de terugval in de eerste maanden van dit jaar wel minder sterk dan gedacht. Eerder werd voor die periode nog een krimp van 0,2 procent gemeld.

Consumenten legden weer een stevige basis onder de groei van de Amerikaanse economie. Hun bestedingen namen vorig kwartaal met bijna 3 procent toe, na een plus van nog geen 2 procent in het eerste kwartaal. De investeringen van bedrijven bleven achter, die namen vorig kwartaal met 0,6 procent af.

De Amerikaanse statistici kwamen ook met nieuwe schattingen voor de economische groei in de jaren sinds 2012. De sterkste bijstelling vond plaats in 2013. Dat jaar werd de Amerikaanse economie slechts 1,5 procent groter, in plaats van de eerder gemelde plus van 2,2 procent.

Groei Amerikaanse economie trekt aan
Groei Amerikaanse economie trekt aan (Foto: ANP)

'Vervolg Edge of Tomorrow waarschijnlijk'

Alhoewel Tom Cruise op dit moment zijn nieuwe film Mission Impossible: Rogue Nation aan het promoten is, had hij vandaag ander interessant nieuws. Er zit misschien een vervolg op Edge of Tomorrow aan te komen. Dit meldt ComicBookMovie.com.

Tijdens een rode loper evenement voor de vijfde Mission Impossible vertelde Cruise: "ik heb het voorgelegd aan de regisseur van deze film, Chris McQuarrie, en de regisseur van de eerste, Doug Liman. We waren samen op een avond en toen had ik plots een idee".

Of Emily Blunt ook terug zal keren in haar rol van de Full Metal Bitch is nog de vraag. Cruise zei daarover: "het zou zo leuk kunnen worden. Ik ging naar Emily om te vragen of ze geïnteresseerd zou zijn in een vervolg. Zij had daar wel wat tegen. Ze had nog een jaartje nodig." De film was gebaseerd op All You Need Is Kill van Hiroshi Sakurazaka. Die schrijver is al langer bezig aan een vervolg op zijn boek; daarmee zouden alle ingrediënten aanwezig zijn.

Edge of Tomorrow werd vorig jaar goed ontvangen, zowel commercieel als bij de critici. Lees hier de FOK!review van toen. 

Bronski Beat, Village People en ABBA bovenaan Homo 100

Het nummer Smalltown Boy van Bronski Beat staat op de eerste plek van de Homo 100, die vrijdag tussen 12.00 en 20.00 uur op NPO Radio 2 in zijn geheel te horen is. Op de tweede plek volgt het welbekende YMCA van Village People, gevolgd door Dancing Queen van ABBA.

De Homo 100 wordt uitgezonden vanwege de Gay Pride die deze week plaatsvindt in Amsterdam. Aanstaande zaterdag zijn de grachten weer het toneel van de roemruchte botenparade. Om alvast in de stemming te komen, konden luisteraars hun honderd favoriete nummers kiezen. Bronski Beat eindigde vorig jaar ook op de eerste plek.

Bronski Beat en Village People in Homo 100
Bronski Beat, Village People en ABBA bovenaan Homo 100 (Foto: ANP)

Sportblog: Button naar Top Gear & scheids spuit speler onder

Elke week brengen we hier op FOK! het sportroddel- en randnieuws samen in één bericht. De grappige voorvallen, opmerkelijke nieuwtjes en de beste roddels kun je in deze berichten vinden. Elke donderdag vatten we het leukste randnieuws voor jullie samen.

Jenson Button mogelijk nieuwe presentator Top Gear
De geruchtenmolen wie de nieuwe presentatoren van Top Gear worden draait al tijden volop. Enige tijd geleden werd al bekend dat radio dj Chris Evans de eerste nieuwe naam is die door de BBC bevestigd is. Verder resten er nog twee lege plekken waarover de meest wilde geruchten de ronde doen. Het laatste gerucht is dat Formule 1-coureur Jenson Button een plekje zou krijgen in het presentatieteam van het autoprogramma zo schrijft de immer betrouwbare Daily Mail. De 35-jarige coureur is bevriend met Evans en was in het verleden al meerdere keren te gast in Top Gear. De BBC bevestigt noch ontkent het gerucht. Verder worden de namen van model Jodie Kidd, acteur Philip Glenister en motorracer/presentator Guy Martin genoemd als mogelijke opvolgers van Jeremy Clarkson, Richard Hammond en James May.

Ronaldo de kindervanger van Real Madrid
Real Madrid is in China bezig aan de voorbereiding op het nieuwe seizoen. Naast trainen speelt de ploeg uit Spanje ook de nodige oefenwedstrijden. Afgelopen maandag speelde de Koninklijke een oefenpotje tegen Inter Milan. Zoals te doen gebruikelijk liepen de spelers met een kindje hand in hand het veld op. Maar toen de foto's gemaakt moesten worden verhuisden de kinderen van hun 'eigen' speler als de wiedeweerga naar Christiano Ronaldo, zo graag wilden alle kids met de superster op de foto. Ronaldo kon er wel om lachen.

Scheidsrechter spuit spray in gezicht van speler
Tijdens het WK van 2014 brak de oplosbare spray waarmee scheidsrechters muurtjes op de juiste plek houden wereldwijd definitief door. Ballen worden niet meer een meter naar voren gerold en muurtjes blijven voortaan op hun plek staan, ideaal. Alleen soms gaat het mis. Zo werd Bruno Martins Indi tijdens het WK al boos toen er wat spray over zijn mooie voetbalschoenen gespoten werd. Tijdens de finale van de Gold Cup tussen Mexico en Jamaica ging het helemaal mis, de scheidsrechter spoot per ongeluk een speler onder. De scheidsrechter bood terstond zijn excuses aan. Het leverde wel geweldige beelden op.

Sharapova weer vrijgezel
De Russische toptennisster Maria Sharapova (28) en haar Bulgaarse tennisvriend Grigor Dimitrov (24) hebben hun relatie beëindigd. Dat liet de nummer zestien van de wereldranglijst vrijdag weten. "Onze wegen scheiden zich", gaf Dimitrov te kennen. "We hebben gezamenlijk prachtige momenten beleefd. Ik wens haar veel geluk en veel succes in haar leven en in het tennis." Mooie Maria, de nummer twee van de wereld, en Dimitrov waren sinds 2013 officieel een 'setje'. Volgens de Bulgaarse tennisser maakt hij deze zomer een herstart in zijn loopbaan. "Ik ga me volledig op het tennis concentreren en ik ben er zeker van dat mijn resultaten snel zullen verbeteren."

Sharapova is weer op de markt (Pro Shots/Insidefoto)
Sharapova is weer op de markt (Pro Shots/Insidefoto)

Max Verstappen installeert indrukwekkende game-installatie
Terwijl de meeste Formule 1-coureurs de korte break in het seizoen gebruiken om de stranden op te zoeken, laat Max Verstappen een geweldige game-installatie bouwen. Op Instagram deelde de Nederlander een foto van de indrukwekkende installatie die gebouwd werd onder zijn neus. Voordeel van deze zeer uitgebreide spelcomputer is dat Formule 1-coureurs het niet alleen voor hun plezier gebruiken maar ook om circuits te leren kennen.

 

Game on 😏 who wouldn't want this?! #playseat #redbull #F1

Een foto die is geplaatst door Max Verstappen (@maxverstappen1) op28 Jul 2015 om 6:35 PDT

Wheelie van Sagan loopt fout af
Peter Sagan was al enorm populair met zijn stunts en aanvallende rijden en dat is na de afgelopen Tour de France alleen maar toegenomen. Drukke tijden nu dus voor de Slowaak die een veelgevraagde gast is voor de diverse criteriums. Afgelopen maandag in Aalst (België) was hij één van de grote trekpleisters. Sagan deed daar wat de hele Tour niet lukte, hij drukte zijn fiets als eerste over de streep. Maar daarmee was het feest voor de groene trui winnaar nog niet over. Om het publiek te vermaken gooide hij er nog een wheelie uit. Dat liep echter niet helemaal zoals hij wilde en hij eindigde pardoes op zijn billen.


De wheelie en de landing (Bron: YouTube/Peter SagFan(2))

Michaëlla Krajicek getrouwd
Tijdens het grastoernooi van Rosmalen vorig jaar werd Michaëlla Krajicek ten huwelijk gevraagd door haar vriend tennisser Martin Emmrich. En nu, meer dan een jaar later, is het huwelijk dan ook eindelijk gesloten. Het stel leerde elkaar in 2013 in Rosmalen kennen en een jaar later vroeg Emmrich de Nederlandse tennisster daar dus ook ten huwelijk. De cirkel is niet helemaal rond gemaakt want het stel trouwde niet op het center court in Rosmalen. Het stel gaf elkaar het ja-woord in Tsjechië.

Speciaal voor de gelegenheid was zanger Ben Saunders ingevlogen om te zingen. Saunders had zo te zien zijn beste kloffie aangetrokken voor de feestelijke gelegenheid:

 

Still sooo excited, happy & grateful that we had @bensaundersmusic sing for us !!! #SimplyTheBest 🎤 #WhatAVoice 💖

Een foto die is geplaatst door Michaella Emmrich (@misakrajicek) op30 Jul 2015 om 4:50 PDT

Voorarrest ontuchtverdachte Danny D. verlengd

Het voorarrest van de 41-jarige Danny D. die wordt verdacht van ontucht met de tot maandag vermiste Lisa Tuk (13), is met twee weken verlengd. De onderzoeksrechter heeft dat donderdag bepaald.

Lisa werd vorige week woensdag voor het laatst gezien bij een bungalowpark in het Gelderse Nieuw-Milligen, waar ze met familieleden verbleef. Na een zoektocht vond de politie haar maandagochtend in een bus in Koudekerk aan den Rijn. Ze was onderweg naar Rotterdam.

Op basis van de eerste bevindingen van het onderzoek, verdenken politie en justitie D. van seksueel misbruik van Lisa. Het onderzoek is nog in volle gang. De politie kijkt onder meer ook hoe D. met Lisa in contact is gekomen. Bij de huiszoeking bij D. zijn verschillende gegevensdragers in beslag genomen.

Kinderporno
De verdachte uit Koudekerk aan den Rijn stond onder toezicht van Reclassering Nederland. Waarom, wil een woordvoerder niet zeggen.

Eerder donderdag meldden verschillende media dat Danny D. eerder in de fout ging. In 2011 is hij veroordeeld voor het bezit en maken van kinderporno. Die maakte hij door een meisje van ongeveer dertien jaar opdracht te geven zich voor de webcam uit te kleden en aan zichzelf te zitten.

Grooming
Destijds werd hij ook verdacht van grooming van een ander meisje (twaalf jaar), maar daar werd hij niet voor veroordeeld. Hij heeft toen wel een aantal keer gechat met het betreffende meisje en is samen met haar naar een zwembad in Bergen Op Zoom gegaan. Volgens de rechter kon niet bewezen worden dat hij van plan was haar te misbruiken, maar hij is wel schuldig bevonden aan het onttrekken van het meisje aan het gezag van haar ouders.

Hij kreeg een gevangenisstraf opgelegd van ongeveer dertien maanden, waarvan de helft voorwaardelijk en moest zich laten behandelen bij De Waag in Den Haag. Daar zijn ze gespecialiseerd in de behandeling van zedendelinquenten.

Voorarrest ontuchtverdachte Danny D. verlengd
Voorarrest ontuchtverdachte Danny D. verlengd (Foto: ANP)

Koerden doden drie Turkse soldaten

Militanten van de Koerdische partij PKK hebben donderdag drie soldaten gedood tijdens een aanval op een Turks bataljon in de provincie Sirnak. Dat heeft het Turkse leger donderdag meegedeeld. Een PKK-strijder verloor het leven.

Volgens een woordvoerder van het leger kwamen de militairen om in een hinderlaag toen ze de weg verkenden voor een konvooi. Het leger heeft helikopters en een commando-eenheid ter ondersteuning naar het gebied gestuurd.

Koerden doden drie Turkse soldaten
Koerden doden drie Turkse soldaten (Foto: ANP)

Ferry Doedens zit in kliniek

De soap rondom ex-GTST acteur Ferry Doedens lijkt maar niet te stoppen. Ferry Doedens heeft zich namelijk op laten nemen in een afkickkliniek om van zijn drugsprobleem af te komen. Dat heeft de acteur laten weten aan RTL Boulevard.

"Ik ben op de beste plek ter aarde, zodat dit nooit meer gaat gebeuren. Ik ben aan het leren van mijn fouten en kan niet wachten om de verbeterde versie van mezelf te laten zien", laat de bekende Nederlander weten.

De 25-jarige Ferry, die zelf heeft besloten om hulp te zoeken, houdt liever voor zichzelf in welke kliniek hij zit. "Ik krijg de beste begeleiding en ik train veel. Ik voel me super." Doedens put veel kracht uit de steun die hij van fans en vrienden krijgt. "Daar haal ik ook zeker mijn kracht uit. Voor iedereen is het 28 dagen later, voor mij voelt het alsof ik een wereldreis maak."

Ferry Doedens zit in kliniek
Ferry Doedens zit in kliniek (Foto: BuzzE)

Waterpolodames verliezen laatste poulewedstrijd

De Nederlandse waterpolodames zijn op het wk in Kazan niet ongeslagen door de poulefase gekomen. De waterpolosters kwamen al vroeg in de laatste poulewedstrijd tegen Australië op achterstand en wisten deze achterstand niet meer te overbruggen. De eindstand luidde 8-6 (2-0, 2-2, 3-2, 1-2).

In de eerste periode was het vooral Nederland dat het initiatief nam, maar door slordig spel wist Australië in de counter het eerste doelpunt van de wedstrijd te maken. Verdere pogingen van Nederland om de gelijkmaker te maken, kwamen niet door de Australische verdediging heen, maar ook Nederland was verdedigend zeer sterk. Uiteindelijk wist Australië met nog enkele seconden te gaan door de verdediging heen te komen en zo op een 2-0 voorsprong te komen.

De tweede periode gingen de ploegen meer gelijk op, er werd meer op beide helften van het bad gespeeld. Al vroeg in de periode wist Australië door een sterke aanval op een 3-0 voorsprong te komen. De Australiërs speelden echter beduidend groffer dan hun tegenstandsters, en moesten gedurende de wedstrijd meerdere malen met een man-minder verdedigen. Nederland maakte hier gebruik van en slaagde er in om hun eerste doelpunt van de wedstrijd te maken en met nog enkele seconden te gaan nogmaals tot scoren kwam. Met 4-2 gingen beide ploegen de tweede helft in.

In de tweede helft speelden de Nederlandse waterpolosters sterker in de aanval. Verdedigend werd er nog steeds sterk gespeeld en in de aanval kwamen er meer ballen in de buurt van het doel. Mede dankzij een gehouden penalty door keepster Debby Willemsz wist Nederland terug te komen. Australië gaf echter niet op en kwam met behulp van meerdere counters tot 7-4. In de laatste periode bleef Nederland proberen, maar Australië gaf de overwinning niet meer weg.

Met dit resultaat is Australië als groepswinnaar geplaatst voor de kwartfinale. Nederland eindigt tweede, waardoor de Nederlanders eerst in de play-offs moet spelen tegen Kazachstan. Bij winst spelen de waterpolodames de kwartfinale tegen Rusland.

Turkse justitie onderzoekt oppositieleider

Het Turkse Openbaar Ministerie is donderdag een onderzoek begonnen naar de leider van een belangrijke oppositiepartij. Selahattin Demirtas van de pro-Koerdische Democratische Volkspartij (HDP) zou vorig jaar demonstranten hebben "geprovoceerd en bewapend". Dat meldden Turkse media.

Tientallen mensen kwamen vorig jaar om het leven bij rellen in het zuidoosten van Turkije. Die braken uit toen Koerden demonstreerden. Ze waren boos, omdat Turkije weigerde de Koerden in de belegerde Syrische grensstad Kobani te helpen. De Koerden werden aangevallen door Islamitische Staat.

Het onderzoek komt op een opvallend moment. Na een paar bloedige terreuraanslagen opende Turkije vorige week de aanval op Islamitische Staat in Syrië, maar ook op de Koerdische beweging PKK in het noorden van Irak. Demirtas is fel tegen de operatie en zegt dat die gericht is tegen de Koerden. De Turkse regering beschuldigt Demirtas van banden met de PKK.

Turkse justitie onderzoekt oppositieleider
Turkse justitie onderzoekt oppositieleider (Foto: ANP)

'IMF kan nog niet om tafel met Grieken'

Het Internaal Monetair Fonds (IMF) zegt wel te kunnen participeren maar nog niet officieel mee te kunnen praten over een nieuw steunpakket voor Griekenland. Volgens het fonds zal het land eerst moeten instemmen met ingrijpende hervormingen. Dat meldde de Britse zakenkrant Financial Times donderdag op basis van vertrouwelijke notulen van een bestuursvergadering van het IMF.

Het IMF zal pas beslissen over deelname aan een "tweede fase" van gesprekken als er overeenstemming is bereikt over een uitgebreide reeks hervormingen, zo valt op te maken uit de betreffende notulen. Wat volgens het IMF nog belangrijker is, is dat de kredietverstrekkers overeenstemming bereiken over schuldverlichting voor het land.

Volgens de krant betekent de beslissing van het IMF dat gesprekken over een nieuw steunpakket tot ver in 2016 kunnen duren. Daarbij is het nog maar de vraag of het IMF zal participeren in een nieuwe steunpakket voor het land.

'IMF kan nog niet om tafel met Grieken'
'IMF kan nog niet om tafel met Grieken' (Foto: ANP)

Deelnemers Gay Pride Israël neergestoken

Zeker zes deelnemers van de jaarlijkse Gay Pride in Jeruzalem zijn donderdag neergestoken. De politie hield een Israëlische orthodoxe Jood aan als verdachte, zo maakte een woordvoerster bekend. Het gaat naar verluidt om een man die tien jaar geleden ook al drie mensen neerstak tijdens de parade en daarvoor werd veroordeeld.

Volgens de Rode Davidsster, de Israëlische variant van het Rode Kruis, is een vrouw ernstig gewond geraakt. Vier mannen en een vrouw waren er minder erg aan toe. Alle gewonden zijn ongeveer dertig jaar oud.

Ooggetuigen meldden dat ze een orthodoxe Jood "iedereen op zijn weg" hadden zien steken. "We hoorden geschreeuw en iedereen rende weg. Op de grond lagen mensen onder het bloed."

Strijd feller
Tien jaar geleden was er ook een aanval op deelnemers aan de Gay Pride in Jeruzalem. Drie mensen werden toen neergestoken. De dader werd veroordeeld tot tien jaar cel en kwam onlangs vrij.

Duizenden mensen liepen mee in de optocht door de Israëlische hoofdstad. De parade is onderwerp van heftige discussies tussen de ultra-orthodoxe Joodse minderheid, fel tegenstander van openlijke homoseksualiteit, en het progressievere deel van de bevolking. De mars ging na het incident door. "Onze strijd voor gelijkheid wordt alleen maar feller door dit soort incidenten", aldus een woordvoerder van een organisatie voor homorechten.

Deelnemers Gay Pride Israël neergestoken
Deelnemers Gay Pride Israël neergestoken (Foto: ANP)

KNVB niet blij met acties politie

De KNVB is niet blij met de aanstaande stakingen van de politie. De eerste speelronde van de Eredivisie is in gevaar vanwege aangekondigde acties.

De politiebonden kondigden donderdag aan dat er stakingen op het programma staan, vanwege cao-onderhandelingen die niet toereikend blijken. "Dit is de derde keer in drie maanden dat het voetbal betrokken wordt bij dit conflict", reageert een woordvoerder van de KNVB tegenover De Telegraaf.

"Het spreekt voor zich dat we dat liever anders hadden gehad. Bovendien wordt de sport nu echt in het hart getroffen", aldus de woordvoerer. Acht van de negen wedstrijden worden bedreigd door de aangekondigde stakingen. Alleen de wedstrijd Feyenoord - FC Utrecht kan doorgaan.

"De competitie staat op het punt van beginnen, de mensen met een voetbalhart hebben daar de hele zomer naar uitgekeken. Het zou doodzonde zijn als de competitiestart nu niet kan doorgaan."

Olympisch zwemwater Rio ernstig vervuild

Het water in de Baai van Guanabara en de omliggende stranden, waar volgend jaar de openwatersporten tijdens de Olympische Spelen in Rio de Janeiro gehouden worden, zijn ernstig vervuild. Zo vervuild, dat sporters die in contact komen met het water er doodziek van kunnen worden.

Uit de resultaten van het onderzoek dat het persbureau AP hield, bleek dat een atleet aan slechts drie theelepeltjes van het vervuilde water genoeg heeft om ernstig ziek te worden. Er zijn al meerdere atleten die in de baai trainden van het water ziek geworden.

Het grootste deel van het afvalwater wordt in Brazilië niet gereinigd, waardoor het direct in sloten en rivieren terecht komt. Het water stroomt vervolgens in de wateren waar de zwem- en zeilwedstrijden tijdens de Spelen gehouden worden.

"Het is eigenlijk gewoon ongezuiverd rioolwater," zegt de Amerikaanse bioloog John Griffith tegen AP. "Het is water uit de toiletten en douches en al het andere wat mensen door hun gootsteen spoelen. Dat komt uit in het water bij de stranden."

Het is niet de eerste keer dat de waterkwaliteit in de Braziliaanse stad onderwerp van discussie is. Eerder dit jaar lag de baai van de roei- en kanowedstrijden vol met dode vissen. Dat was volgens de autoriteiten het gevolg van regenval en een tekort aan zuurstof. Dat laatste zou het gevolg kunnen zijn van de ernstige vervuiling.

Eerste UCI-wielergala in Abu Dhabi

De internationale wielrenunie UCI gaat voor het eerst een gala organiseren waarbij de beste renners en rensters van het jaar worden gehuldigd. De primeur van het mondiale wielergala vindt plaats na afloop van de eerste editie van de Ronde van Abu Dhabi, op zondag 11 oktober. Dat maakte de UCI donderdag bekend.

Het wielergala vormt de afsluiting van het WorldTour-seizoen. De winnaar van het klassement wordt in de hoofdstad van de Verenigde Arabische Emiraten gehuldigd, net als de beste ploeg en een afgevaardigde van het beste land van dit seizoen. Ook de diverse wereldkampioenen en de beste wielrenster van het jaar krijgen in Abu Dhabi een award. "We organiseren een hoogstaande ceremonie om de renners en teams te huldigen die dit jaar geweldige prestaties hebben geleverd", zei UCI-voorzitter Brian Cookson.

De vierdaagse Ronde van Abu Dhabi eindigt met een etappe op het formule 1-circuit van Yas Marina. De renners rijden in de avond twintig rondjes van 5,5 kilometer over de felverlichte baan.

Eerste wielergala in Abu Dhabi
Eerste wielergala in Abu Dhabi (Foto: ANP)

Link tussen Turkije en IS nu 'onmiskenbaar'

De relatie tussen Washington en Ankara staat op scherp sinds er documenten zijn opgedoken waarin Turkije samenwerkt met Islamitische Staat, dat meldt The Guardian.

In een rapport dat afgelopen zondag door een anonieme Westerse functionaris werd gepubliceerd staat dat bewijs van handel tussen IS en de Turken"onmiskenbaar" zijn. Volgens de functionaris zijn er tijdens een huiszoeking van Amerikaanse special forces bij IS lid Abu Sayyaf in Syrië (die nu geniet van zijn maagden) documenten gevonden van het geheime verbond.

"Daar zijn honderden flash drives en documenten in beslag genomen", zei de functionaris. "Op dit moment worden ze geanalyseerd, maar de samenspanning tussen Turkije en IS is op dit moment al zo ontzettend duidelijk dat dit het einde kan betekenen van de relatie tussen Washington en Ankara."

De gedode terrorist was verantwoordelijk voor het smokkelen van olie in Syrië. De olie vond vervolgens haar weg op de zwarte markt waar het voor veel geld door Turken werd gekocht. Dit genereerde veel inkomsten voor de terreurgroep.

Het rapport komt net op het moment dat Turkije is begonnen met het bombarderen van Islamitische Staat in Syrië en de PKK in Noord-Irak.

Azië schaart zich achter Platini: "Een unieke kandidaat"

Michel Platini stelde zich deze week beschikbaar als kandidaat voor het voorzitterschap van de FIFA. De Aziatische bonden steunen de Fransman. AFC-president Sheikh Salman bin Ebrahim Al Khalifa heeft in een statement duidelijk gemaakt dat de Aziatische voetbalbond pal achter Platini staat in diens strijd om de hoogste zetel bij de Wereldvoetbalbond. "De FIFA bevindt zich in een erg moeilijke positie", aldus Sheikh Salman.

"Om de orde te herstellen zijn leiderschap, ervaring en nieuwe ideeën nodig. Maar bovenal moet de bond het voetbal weer centraal stellen. Hopelijk kan een nieuwe president veel van deze zaken realiseren en daarom is het voor Azië om gezamenlijk achter de beste kandidaat voor het voetbal te gaan staan."

"Michel Platini is een unieke kandidaat, die stabiliteit kan brengen en voor een soepele overgang naar een normale FIFA kan zorgen. Ook moeten we zeggen dat de president van de FIFA slechts één onderdeel is van de bond en daarom is het belangrijk om goede hervormingen door te voeren."

"Iedereen accepteert dat er veranderingen nodig zijn bij de FIFA. De rest van de organisatie is minstens zo belangrijk als de nieuwe president. De bond moet gemoderniseerd worden. De FIFA heeft iemand nodig die het beste kan meenemen uit het verleden, gecombineerd met nieuwe ideeën."

Brussel: teleurstelling over Russisch nee

De Europese Commissie is "zeer teleurgesteld" dat de Veiligheidsraad niet kon instemmen met het opzetten van een tribunaal om de daders van het neerhalen van vlucht MH17 te berechten. Rusland gebruikte zijn veto en stemde tegen het oprichten van zo'n speciale rechtbank.

Een woordvoerster van EU-buitenlandchef Federica Mogherini liet donderdag weten dat het opzetten van het tribunaal "de voorkeur" had. "Ongeacht deze tegenslag, moet het werk verder gaan. De slachtoffers verdienen gerechtigheid en zij die verantwoordelijk zijn moeten ter verantwoording worden gehouden." Brussel riep dan ook alle partijen op mee te werken aan het onderzoek naar de daders.

Het vliegtuig werd ruim een jaar geleden neergehaald boven oorlogsgebied in het oosten van Oekraïne. Alle 298 inzittenden, onder wie 196 Nederlanders, kwamen om.

Brussel: teleurstelling over Russisch nee
Brussel: teleurstelling over Russisch nee (Foto: ANP)

Britse atletiekbond pleit Mo Farah vrij

De Britse topatleet Mo Farah kan rustig toewerken naar de WK in Peking. Onderzoek naar de samenwerking van de tweevoudig olympisch kampioen met de in opspraak geraakte atletiekcoach Alberto Salazar heeft geen verdachte zaken opgeleverd. Dat meldde de Britse atletiekbond UK Athletics donderdag in een korte verklaring.

Salazar werd begin juni in een documentaire van de BBC ervan beschuldigd binnen zijn trainingsgroep, waartoe ook olympisch- en wereldkampioen Farah behoort, te hebben geëxperimenteerd met het prestatiebevorderende hormoon testosteron. Dat was voor UK Athletics aanleiding onderzoek te laten doen door een eigen instantie. De bevindingen worden pas na de WK van komende maand naar buiten gebracht, maar de bond benadrukt donderdag dat Farah in ieder geval niet onder verdenking staat.

Britse atletiekbond pleit Mo Farah vrij
Britse atletiekbond pleit Mo Farah vrij (Foto: ANP)

'Blijf zoeken naar politieke oplossing Syrië'

De hernieuwde poging van de VN-Veiligheidsraad om de problemen in Syrië via politieke weg op te lossen, krijgt steun van Nederland. Syrië heeft te maken met terreur door IS en er woedt een burgeroorlog tegen het regime van president Bashar al-Assad.

"Het is van groot belang nu aandacht te besteden aan een politieke strategie om te komen tot een oplossing van het verschrikkelijke conflict in Syrië dat al zoveel slachtoffers heeft geëist en waardoor al zoveel mensen op de vlucht zijn geslagen", aldus minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) donderdag. Koenders sprak in New York met de speciale Syrië-gezant van de VN, Staffan de Mistura.

Onlangs meldde Koenders de Tweede Kamer dat militair ingrijpen in Syrië niet gerechtvaardigd is, waarmee hij feitelijk de slachtoffers van de barbaren van Islamitische Staat de rug toekeert.

'Blijf zoeken naar politieke oplossing Syrië'
'Blijf zoeken naar politieke oplossing Syrië' (Foto: ANP)

Justitie in beroep in alle zaken Valkenburg

In de Valkenburgse zedenzaak gaat het Openbaar Ministerie in hoger beroep tegen alle uitspraken. Donderdag en afgelopen week kregen in totaal 21 mannen een celstraf van een dag opgelegd en taakstraffen variërend van 120 tot 240 uur, omdat ze betaalde seks hebben gehad met een toen zestienjarig meisje. Twee mannen kregen vijf maanden cel, waarvan drie voorwaardelijk en een man kreeg zes maanden, waarvan drie voorwaardelijk. Twee mannen werden vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs.

Volgens de rechtbank hebben de verdachten de lichamelijke integriteit van het meisje ernstig geschonden en haar psychische schade toegebracht.

Justitie had celstraffen geëist van vijf tot twaalf maanden. Volgens officier van justitie Anneke Rogier doen taakstraffen geen recht aan de bescherming van minderjarigen tegen zedenmisdrijven. "De wetgever bepaalt dat voor jeugdprostitutie gevangenisstraffen vereist zijn. De rechtbank gaat daar niet in mee."

"We gaan in hoger beroep kijken wat het hof ermee doet", aldus Rogier. "De maatschappij heeft fel gereageerd op wat hier gebeurd is."

Justitie in beroep in alle zaken Valkenburg
Justitie in beroep in alle zaken Valkenburg (Foto: ANP)

Politieacties bedreigen start eredivisie

Politieacties bedreigen de start van de eredivisie voetbal. De politiebonden kondigen donderdag aan dat het politiepersoneel gaat staken tijdens de eerste speelronde van de eredivisie (7 t/m 9 augustus) als verantwoordelijk minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) niet met een beter cao-bod komt. Het burgertje pesten gaat dus vooralsnog gewoon door.

Het is volgens de bonden aan de burgemeesters van de speelsteden om af te wegen of het verantwoord is om een wedstrijd toch door te laten gaan. Zij zijn verantwoordelijk voor de veiligheid.

Volgens de politiebonden leggen politiemensen die bij deze wedstrijden worden ingezet, hun werk een uur voor de wedstrijd tot een uur na de wedstrijd neer. Uitzondering is de wedstrijd Feyenoord-Utrecht zaterdag 8 augustus in Rotterdam. Bij die wedstrijd staakt de politie niet.

Mager aanbod
"Begin juli vonden daar ook al de politieacties tijdens de Tour de France plaats en toen is met de burgemeester afgesproken Rotterdam de volgende keer als actielocatie over te slaan"
, verduidelijken de bonden. "Daarnaast heeft burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam meermalen het belang van een goede cao voor politiemensen benadrukt in zowel de media als op bestuurlijk niveau", reageert voorzitter Gerrit van de Kamp van politiebond ACP.

De politiebonden weigeren genoegen te nemen met de loonruimte-overeenkomst die premier Mark Rutte op 10 juli bekendmaakte voor alle ambtenaren: een algemene loonsverhoging van 5,05 procent en een eenmalige uitkering van 500 euro. De bonden: "We vinden het onbegrijpelijk dat het kabinet en minister Van der Steur serieus verwachten dat de politiemedewerkers zich na vier maanden actievoeren met zo'n mager aanbod het bos in laten sturen".

Politiemensen hebben al vier jaar geen loonsverhoging gehad.

Politieacties bedreigen start eredivisie
Politieacties bedreigen start eredivisie (Foto: ANP)

Weer minder oldtimers op de weg

Oldtimers verdwijnen steeds meer van de Nederlandse wegen, sinds de belastingvrijstelling voor oude auto's drastisch is ingeperkt. Begin dit jaar telde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bijna 300.000 personenwagens van 25 jaar of ouder. Dat waren er circa 14.000 minder dan een jaar eerder, werd donderdag bekend.

Vooral van diesel- en lpg-auto's van 25 tot 40 jaar oud rijden er minder rond. Het aantal oude auto's neemt voor het tweede jaar op rij af. Daarvoor kwamen er jaarlijks telkens meer oldtimers bij.

De terugval heeft volgens het CBS vooral te maken met het aanscherpen van de regels voor de wegenbelasting. Tot 2012 waren auto's van 25 jaar of ouder volledig vrijgesteld van wegenbelasting. Vanaf 1 januari 2014 zijn alleen wagens van 40 jaar of ouder nog volledig wegenbelastingvrij. Hierdoor is het minder aantrekkelijk om een oldtimer te hebben en zijn er meer geëxporteerd of gesloopt.

Het aantal auto's dat minstens 40 jaar geleden voor het eerst op de weg verscheen, neemt wel nog steeds toe. Begin 2015 waren dit er 122.000, 8500 meer dan een jaar eerder.

Weer minder oldtimers op de weg
Weer minder oldtimers op de weg (Foto: ANP)

Relschoppers Schilderswijk geïdentificeerd

Een zestienjarige vermeende relschopper uit de Haagse Schilderswijk heeft zichzelf gemeld nadat de politie woensdag foto's van verdachten had vrijgegeven. Dankzij tips is van nog eens drie verdachten de identiteit inmiddels bekend. Dat heeft de politie donderdag bekendgemaakt.

De jongen van zestien komt uit Den Haag. Hij is de eerste die zelf naar de politie is gegaan nadat hij zichzelf had herkend op de beelden. De politie plaatste woensdag foto's van tien mannen en jongens op politie.nl. Het zijn deelnemers aan de rellen die er van maandag 29 juni tot en met donderdag 2 juli waren in de Schilderswijk. De politie weet van zes van hen nog niet wie het zijn. De politie heeft naar aanleiding van de beelden tientallen tips gekregen.

De onrust begon na een protest tegen de dood van de Arubaan Mitch Henriquez. De fatale arrestatie van de man door agenten leidde tot woede.

Beelden verdachten
De komende weken zullen iedere woensdag beelden van tien verdachten worden vrijgegeven. Het gaat om verdachten van bijvoorbeeld stenen gooien naar de politie, brandstichting, opruiing en plundering van winkels.

Tientallen relschoppers zijn eerder al opgepakt. De eerste verdachten zijn inmiddels berecht en bijna allemaal veroordeeld tot celstraffen.

In de Schilderswijk was in de week van de rellen ook nog een massale arrestatie wegens overtreding van het samenscholingsverbod.

Relschoppers Schilderswijk geïdentificeerd
Relschoppers Schilderswijk geïdentificeerd (Foto: ANP)

Rusland leest niet meer

Russen en literatuur leek een eeuwigdurend hecht verbond, maar de recente verkoopcijfers van de boekverkopers kelderen dramatisch. De hoofdstad Moskou gold als een cultureel bolwerk, maar op een bevolking van twaalf miljoen mensen zijn nog maar 226 boekwinkels te vinden. Ter vergelijking, Parijs, dat ruim twee miljoen bewoners heeft, telt zevenhonderd boekwinkels. Dat meldt de krant The Moscow Times donderdag.

Zoals overal in Europa zijn hoge huren en kleine winstmarges voor het boekenvak lastige factoren, maar in Rusland heeft de lezer er nu blijkbaar geen zin meer in. Het is een bekende spiraal: minder boekwinkels, minder afzet voor de uitgevers en minder kans voor schrijvers. Bovendien stijgen de boekenprijzen snel en dat schrikt de potentiële lezer weer af. De uitgevers wijken nu meer en meer uit naar de verkoop van e-boeken.

Meer dan de helft van alle Russen kocht het afgelopen jaar geen boek. Ooit werd Rusland beschouwd als de meest lezende natie ter wereld. Maar van de 8500 boekwinkels medio jaren negentig zijn er momenteel slechts 1500 over.

Rus leest niet meer
Rus leest niet meer (Foto: ANP)

Bekijk de eerste gameplay van Total War: Warhammer

De eerste gameplay-beelden van Total War: Warhammer zijn vrijgegeven, waarin we de 'Battle of Black Fire Pass' te zien krijgen. De Battle of Black Fire Pass vormde de basis van de Total War: Warhammer-demo op E3.

De beelden betreffen pre-alpha footage en zijn dus nog volop in ontwikkeling. Gepaard met commentaar van de ontwikkelaar, krijgen we meer inzicht op de enorme diversiteit aan eenheden op het strijdveld, spreuken, oorlogsmachines, monsterlijke wezens en fantasieomgevingen die deel zullen uitmaken van de uiteindelijk game. Als een van de Quest Battles die specifiek beschikbaar is voor Karl Franz, is dit een van de optionele confrontaties die vrij te spelen is, naarmate de campaign van de door jouw gekozen legendarische Lord vordert.

Total War: Warhammer heeft nog geen release date gekregen.


De Terrasmeisjes deel 3

Ah, het is alweer de laatste aflevering over de (soort van) soap over De Terrasmeisjes. Nouja, écht de allerlaatste...? Wel voor de soap gemaakt door RTV NH, maar als we de meisjes moeten geloven zijn ze benaderd door 'een aantal partijen' en hebben zij gevraagd of de meisjes daarover verder niets willen zeggen. Wie weet zien we deze achterlijke lieve meisjes binnenkort dus op TV!

Verwarring over bijstandsgerechtigden naar nationaliteit

Vanochtend berichtte het Centraal Bureau voor de Statistiek dat bijna zeven van de tien volwassen Somaliërs een bijstandsuitkering hebben. Het CBS onderzocht namelijk de nationaliteit van alle mensen in Nederland met een bijstandsuitkering. Dit berichte leidde tot veel ophef, omdat veel mensen het bericht verkeerd interpreteerden.

Aandeel personen in de bijstand naar nationaliteit, eind 2014
Aandeel personen in de bijstand naar nationaliteit, eind 2014 (Bron: CBS)

Als je snel kijkt zou je op basis van bovenstaand grafiekje kunnen denken dat het overgrote deel van de uitkeringstrekkers buitenlanders zijn. Deze snelle blik gebruikt ook onze populistische politicus Geert Wilders. Hij plaatste onderstaande tweet om zijn rationele gedachten kracht bij te zetten en te delen met zijn (nep)volgers.

Wie het bericht van het CBS begrijpend leest ziet al snel dat de vork anders in de steel zit. Bovenstaande grafiek laat namelijk het percentage mensen in de bijstand per nationaliteit zien. Nog steeds is er op basis van deze grafiek te concluderen dat er relatie gezien meer allochtonen in de bijstand zitten, maar minder dan dat je zou denken. 3 procent van alle Nederlanders had eind 2014 een bijstandsuitkering, tegen 11 procent van de mensen met een andere nationaliteit die wel hier wonen. Overigens vallen ook genaturaliseerde Nederlanders en mensen die nog steeds een tweede paspoort hebben in de categorie Nederlanders.

In een andere grafiek van het CBS (zie hieronder) staan de absolute getallen weergeven. Om alles in één kadertje te laten passen, maakt het CBS de balk met absolute aantallen Nederlanders met een bijstandsuitkering vele malen korter. Die balk zou 35 keer groter moeten zijn dan het balkje eronder (die van de in Nederland wonende Turken). Bij een normale schermresolutie van 1.440 pixels breed is dat bijna drie meter.

Personen in de bijstand naar nationaliteit, top 10, eind 2014.
Personen in de bijstand naar nationaliteit, top 10, eind 2014. (Bron: CBS)

Om het in Jip en Janneke taal uit te leggen, er wonen in Nederland meer mensen met een Nederlands paspoort dan Turken, Marokkanen, Somaliërs et cetera. Vanuit die aantallen gekeken zitten er relatief meer allochtonen in de bijstand (zie bovenste grafiek). De onderste grafiek laat de absolute getallen zien. Dus het aantal uitkeringstrekkers dat er daadwerkelijk in Nederland zijn. Dan is duidelijk te zien dat er nog altijd meer Hollanders hun geluk zoeken in uitkeringland.

Asielzoekers
Bij de grootste groep Somaliërs, Irakezen, Syriërs, Afghanen, Iraniërs en Eritreërs gaat het om voormalige asielzoekers die relatief vaak in de bijstand zitten. Hoe komt dat, zult u zich misschien afvragen. Hun afstand tot de Nederlandse arbeidsmarkt is relatief groot, gezien het percentage dat de taal niet (voldoende) machtig is en het relatief grote aandeel dat geen, een lage of een niet-aansluitende opleiding heeft gehad in ht land van herkomst. Ook speelt de aanleiding voor hun vlucht naar Nederland een rol, zoals de effecten van een oorlog of vervolging in eigen land.

Gedeeld zilver openwaterzwemmers op WK

Marcel Schouten, Ferry Weertman en Sharon van Rouwendaal hebben donderdag samen met Brazilië zilver gewonnen bij het team event op het WK zwemmen in open water. Het Nederlandse trio zwom de 5 kilometer in 55.31,2, exact dezelfde tijd als de Brazilianen. Alleen titelverdediger Duitsland was sneller: 55.14,4.

Een jaar geleden kroonden Schouten, Weertman en Van Rouwendaal zich nog tot Europees kampioen in Berlijn. Toen moest Duitsland genoegen nemen met brons.

Weertman en Van Rouwendaal pakten eerder dit WK al zilver op de individuele 10 kilometer.

Gedeeld zilver openwaterzwemmers op WK
Gedeeld zilver openwaterzwemmers op WK (Foto: ANP)

Meisjes trollen Islamitische Staat op sociale media

Mocht je geen geld meer op de bank hebben staan, dan kun je nog altijd de recruiters van Islamitische Staat vragen om het voor te schieten. Drie dames uit Tsjetsjenië zijn namelijk door ISIS benaderd om te strijden voor ISIS.

De dames bleven in contact met de recruiters en hadden zelf neppe foto's opgestuurd. Ze kregen een bedrag van drieduizend euro aangeboden om te vliegen naar het pittoreske Syrië, maar gooiden alle accounts weg en verbraken het contact na ontvangst.

Thuisbioscoop breekt record tijdens de zomer

Juli is de beste on-demand maand ooit, dat blijkt uit cijfers van Pathé Thuis, een van de aanbieders van het video-on-demand-product. Er werden zelfs meer films bekeken dan in december, traditioneel de beste maand van het jaar.

American Sniper is de best bekeken film van de maand juli gevolgd door Kingsman: The Secret Service. Het online kijken van films neemt het afgelopen jaar een sterke toevlucht. Eerder melde onderzoeksbureau GFK al dat er in juni meer dan 5 miljoen Nederlanders gebruik maakten van on-demand kijken. 

Sinds de opkomst van video on-demand zijn er steeds meer aanbieders die een soortgelijke dienst aanbieden. Zo is er onder meer Videoland, dat in bezit is van RTL Nederland en het Amerikaanse Netflix. Vooral die laatste aanbieder ziet een toenemend aantal abonnees, sinds de opening van het hoofdkantoor in Amsterdam in 2013.  In de eerste helft van 2015 is de top 3 van bioscoopfilms thuis: Fifty Shades of Grey, Gooische Vrouwen 2 en Gone Girl.

Olympisch kandidaat Almaty: "Wij hebben echte sneeuw"

De vertegenwoordigers van Almaty hebben in hun streven vrijdag de organisatie van de Winterspelen van 2022 in de wacht te slepen zich indirect uitgelaten over hun tegenstrevers uit Beijing. "Onze stad is een echt wintersportoord, met echte sneeuw", zei Andrei Krioekov, vicevoorzitter van Almaty 2022, in Kuala Lumpur.

Daar maakt het Internationaal Olympisch Comité vrijdag een keuze tussen de Kazakse stad en de Chinese hoofdstad, waar in 2008 nog de Olympische Spelen plaatsvonden.

"Ons concept is gebaseerd op bestaande wintersportaccommodaties, niet op accommodaties die worden omgebouwd", zie Krioekov, doelend op de plannen van Beijing een deel van de bouwwerken uit 2008 te hergebruiken. De Kazak formuleerde voorzichtig, volgens de IOC-regels is het verboden uitlatingen te doen over een concurrent. De Chinezen hebben normaal gesproken kunstsneeuw nodig in de nabij Beijing gelegen bergen en willen indoorevenementen houden in stadions waar in 2008 nog zomersporten werden bedreven.

Almaty: wij hebben echte sneeuw
Almaty: wij hebben echte sneeuw (Foto: ANP)

'Taliban hebben nieuwe leider'

De Taliban hebben een nieuwe leider gekozen als opvolger van de overleden Mullah Omar. Volgens twee hoge Afghaanse Taliban gaat het om de vroegere tweede man onder Omar, de mullah Akhtar Mohammed Mansour. Zij bevestigden daarmee dat Omar niet meer leeft

Woensdag maakten de Afghaanse en Pakistaanse autoriteiten bekend dat Omar in 2013 in een ziekenhuis in het Pakistaanse Karachi zijn laatste adem uitblies. Hij is over de grens in Afghanistan geïdentificeerd door zijn zoon en vervolgens begraven. De Talibanleider was sinds 2001 spoorloos en al vaker doodverklaard de afgelopen jaren.

In verband met de dood van de leider zijn de vredesbesprekingen tussen Afghanistan en de Taliban uitgesteld. De besprekingen zouden vrijdag een tweede rond ingaan. Het uitstel is ook op verzoek van de Taliban, aldus het ministerie van Buitenlandse Zaken van Pakistan, het land waar het overleg zou plaatsvinden.

'Taliban hebben nieuwe leider'
'Taliban hebben nieuwe leider' (Foto: ANP)

Taakstraffen en één vrijspraak in zedenzaak

De rechtbank in Maastricht heeft donderdag elf mannen veroordeeld wegens het hebben van seks met een toen zestienjarig meisje in Valkenburg in 2014. Deze mannen kregen een dag onvoorwaardelijk cel opgelegd plus taakstraffen van 120 tot 240 uur.

Een 39-jarige verdachte kreeg vijf maanden cel, waarvan drie voorwaardelijk omdat hij volgens de rechtbank "bewust zocht naar een jong en onervaren meisje en daardoor het risico nam dat hij uitkwam bij een minderjarige".

Een 24-jarige verdachte werd vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs.

Op een na waren alle verdachten niet bewust op zoek naar seks met een minderjarige. De advocaten vroegen dan ook ontslag van rechtsvervolging of boetes en taakstraffen zonder celstraf. Maar de mannen hebben onvoldoende gecontroleerd of het meisje meerderjarig was, aldus de rechtbank. Er was pas voldoende gecontroleerd als men om het identiteitsbewijs van het meisje vroeg, ook al zei ze zelf dat ze meerderjarig was.

Taakstraffen en één vrijspraak in zedenzaak
Taakstraffen en één vrijspraak in zedenzaak (Foto: ANP)

Oud-kampioen Hill: "Verstappen buitengewoon"

Na zijn mooie vierde plaats in de Grand Prix van Hongarije afgelopen zondag vielen formule 1-coureur Max Verstappen al de nodige complimenten ten deel. Ook oud-wereldkampioen Damon Hill is lovend over de jonge Nederlander. Hill noemt Verstappen donderdag tegenover Sky Sports 'buitengewoon'.

"Voor iemand van zijn leeftijd is hij al zo volwassen", aldus Hill, die in 1996 de wereldtitel won. "De hoge verwachtingen zetten hem flink onder druk, maar Max is heel leergierig en hij heeft een zeer solide basis. Hij is een natuurtalent."

Ook ex-coureur Martin Brundle heeft bij Sky Sports een goed woordje over voor Verstappen. "Hij is een toekomstige ster", meent Brundle, die nog tegen Max' vader Jos racete. "Af en toe merk je nog wel dat hij jong en niet zo ervaren is." Brundle doelt op Verstappens crash eerder deze maand op Silverstone. "Maar daar zet hij zich wel overheen."

Oud-kampioen Hill: Verstappen buitengewoon
Oud-kampioen Hill: Verstappen buitengewoon (Foto: ANP)

Lotto met Gesink en Tankink naar Polen

Robert Gesink en Bram Tankink rijden vanaf 8 augustus de Ronde van Polen. Het tweetal is door LottoNL-Jumbo opgenomen in de ploeg voor de eerste etappekoers uit de WorldTour na de Tour de France. Met Gesink, de nummer zes van de eindstand in Frankrijk, hoopt Lotto goede zaken te doen voor het klassement.

De Ronde van Polen is voor Gesink en Tankink de eerste serieuze wedstrijd na de Tour. Ze worden geflankeerd door Bert-Jan Lindeman, Martijn Keizer, George Bennett, Dennis van Winden, Rick Flens en Tom Van Asbroeck. Laatstgenoemde wordt voor de Nederlandse formatie de belangrijkste troef in de eerste dagen, die naar verwachting worden beslist met een sprint. Lindeman krijgt de ruimte om aan te vallen, terwijl Keizer zich van voren moet laten zien in de afsluitende tijdrit over 25 kilometer.

Lotto met Gesink en Tankink naar Polen
Lotto met Gesink en Tankink naar Polen (Foto: ANP)

Top Gear-trio aan de slag voor Amazon

Jeremy Clarkson, Richard Hammond en James May gaan weer een programma over auto's maken. Het Top Gear-trio gaat aan de slag voor Amazon, maakte Clarkson donderdag bekend. De nieuwe show moet volgend jaar te zien zijn bij Amazon Prime.

Uitvoerend producent Andy Wilman, die jarenlang betrokken was bij Top Gear, verhuist mee met het drietal. "Het voelt alsof ik van een tweedekker in een ruimteschip ben gestapt", reageert Clarkson op zijn overstap. De show, waarvan de titel nog niet bekend is gemaakt, gaat binnenkort in productie.

Clarkson werd eerder dit jaar ontslagen door de BBC nadat hij een producer aanviel. Al snel lieten May en Hammond weten geen Top Gear zonder Clarkson te willen maken. Het autoprogramma, dat sinds 2002 door het drietal werd gepresenteerd, gaat verder met een andere presentator, Chris Evans.

Top Gear-trio aan de slag voor Amazon
Top Gear-trio aan de slag voor Amazon (Foto: BuzzE)

River Plate op koers voor Copa Libertadores

Het Argentijnse River Plate heeft goede vooruitzichten om voor de derde maal de Copa Libertadores te winnen, de Zuid-Amerikaanse variant van de Champions League. River Plate speelde in Mexico met 0-0 gelijk bij Tigres, volgende week is de return in Buenos Aires.

Tigres drong aan maar slaagde er voor het eerst in deze jaargang van de belangrijkste clubcompetitie van Zuid-Amerika niet in op eigen veld te scoren. River Plate-coach Marcello Gallardo haalde het einde van het duel niet. Hij werd in de 72e minuut van het veld gestuurd door de arbiter na het beledigen van de vierde official. Wellicht moet hij volgende week vanaf de tribune toekijken hoe zijn spelers voor het eerst sinds 1996 zich laten kronen tot beste voetbalteam van Zuid-Amerika.

River Plate op koers voor Copa Libertadores
River Plate op koers voor Copa Libertadores (Foto: ANP)

Tien fans Ajax vast, twee agenten gewond

De Oostenrijkse politie heeft woensdagavond rond de Champions League-wedstrijd tussen Rapid Wien en Ajax tien Nederlandse supporters gearresteerd. Ze probeerden met geweld het afgezette uitvak uit te komen en vielen daarbij agenten aan. Twee politiemensen raakten gewond, aldus de Oostenrijkse autoriteiten donderdag.

Ajax was met 850 supporters naar Wenen gekomen voor het duel in de derde voorronde van de belangrijkste Europese clubcompetitie. De wedstrijd eindigde in 2-2. De return is dinsdag in Amsterdam. De winnaar plaatst zich voor de vierde en laatste kwalificatieronde.

De wedstrijd in het Ernst Happelstadion was met ruim 40.000 fans zo goed als uitverkocht.

Tien fans Ajax vast, twee agenten gewond
Tien fans Ajax vast, twee agenten gewond (Foto: ANP)

Happy Birthday-lied heeft onterecht copyright

Je hebt er vast nooit een rekening voor gekregen als je Happy Birthday op een videofilm zong en het online zette. Toch heeft het liedje copyright waar Hollywood geld voor moet betalen als ze het gebruiken. Of radiostations als ze het draaien. En daarom hoor je het ook nooit in reclame.

De copyrightclaim staat echter op losse schroeven, Warner/Chappell meent eigenaar te zijn maar uit nieuwe documenten blijkt dat het lied dat stamt uit 1893 al in 1927 public domain was. Het lied werd geschreven door zusjes Mildred J. Hill en Patty Smith Hill maar door vage constructies werd Warner/Chappell eigenaar. Maar dat is dus nu waarschijnlijk onterecht. De zaak kwam aan het rollen toen een filmproducent in 2013 weigerde de factuur te betalen voor gebruik van het liedje. Lees meer over de ins and outs hier.


Overigens moet je wel royalties betalen aan uitvoerenden als je het van YouTube haalt en wilt gebruiken, tenzij je het zelf zingt en speelt. Hierbij alvast de tekst:

Happy Birthday to You
Happy Birthday to You
Happy Birthday Dear (name)
Happy Birthday to You.

From good friends and true,
From old friends and new,
May good luck go with you,
And happiness too.

Straalbezopen vrouw met acht kinderen in de auto

In Almere is een stomdronken vrouw van de weg gehaald. Ze vervoerde in de nacht van woensdag op donderdag maar liefst acht kinderen in haar auto. De 31-jarige vrouw was dermate lazarus dat ze zelfs zes keer faalde in het afnemen van een blaastest. Dat meldt het AD.

De kinderen, waarvan nog onduidelijk is of ze uit één gezin afkomstig zijn, zijn elders ondergebracht. Waarom de stomdronken vrouw de weg op ging is nog onbekend. "Als ze ontwaakt, zal ze worden gehoord" aldus de politiewoordvoerder.

De politie werd rond 00.30 uur gebeld dat een auto slingerend over de Spectrumdreef in Almere reed. Agenten zagen de auto even later rijden in de Terracottastraat waar de vrouw tot stoppen werd gemaand. Vijf keer werd ter plekke geprobeerd een blaasproef af te nemen, maar de vrouw was zo onder invloed dat ze daarin niet slaagde. Een laatste poging op het politiebureau mislukte ook, waarop ze in de cel is gezet.

'Turkije dupeert Nederlandse bedrijven'

Nederlandse bedrijven hebben in Turkije sinds begin dit jaar plotseling te maken gekregen met extra douaneheffingen. Het gevolg is tienduizenden euro's extra kosten per bedrijf, aldus de verladersorganisatie EVO en exportvereniging Fenedex. Ze willen dat de Europese Commissie actie onderneemt.

Op grond van het handelsakkoord tussen de Europese Unie en Turkije konden Nederlandse bedrijven de meeste goederen in Turkije op de markt brengen zonder hierover douanerechten te betalen. Daar is nu verandering ingekomen, volgens de organisaties omdat de Turkse overheid de eigen economie wil stimuleren. Door de maatregel is de export van schoenen, kleding, chemicaliën, medicijnen en vleeswaren flink duurder geworden.

EVO en Fenedex willen dat de Brussel alsnog alles in het werk stelt om Turkije de "protectionistische heffingen"terug te laten draaien.

'Turkije dupeert Nederlandse bedrijven'
'Turkije dupeert Nederlandse bedrijven' (Foto: ANP)

Producentenprijzen zakken door lage olieprijs

De daling van de olieprijs heeft ook in juni flinke druk gezet op de prijzen die de Nederlandse industrie rekent voor haar producten. Dat maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag bekend.

De afzetprijzen in de Nederlandse industrie lagen vorige maand gemiddeld 5,4 procent lager dan een jaar eerder. Die afname volgde op een daling met bijna 5 procent in mei. Exclusief de ontwikkelingen in de aardolie-industrie zakte het prijspeil in de industrie in juni met ruim 2 procent.

Brent-olie uit de Noordzee kostte in juni gemiddeld 57 euro per vat. Dat was 31 procent minder dan een jaar eerder. In mei bedroeg de prijsdaling op jaarbasis 26 procent.

Producentenprijzen zakken door lage olieprijs
Producentenprijzen zakken door lage olieprijs (Foto: ANP)

Spoor Noord-Zuidlijn Amsterdam voltooid

Het spoor van de toekomstige Noord-Zuidlijn in Amsterdam is voltooid. De laatste rails van het 9,7 kilometer lange traject zijn afgelopen weken aangebracht tussen station RAI, waar de metro bovengronds komt, en de eindhalte Amsterdam Zuid.

Het nieuwe stuk spoor van 1600 meter is nu volledig op de sporen van het bestaande metronet aangesloten. Ook de zogeheten derde rail voor de stroomvoorziening langs de baan is af. Volgens projectleider Bas ten Berge, die donderdag de pers een blik achter de schermen gunde, ligt het werk grotendeels op schema en is de zeven weken durende zomerklus naar verwachting geklaard vóór maandag 17 augustus. Dan wordt de normale metrodienstregeling hervat. Tot die tijd blijft het metrospoor tussen de stations RAI en Zuid gestremd.

Op het gestremde traject zijn de bestaande sporen afgelopen maand gedemonteerd en verplaatst om ertussenin ruimte te maken voor de Noord-Zuidlijn. "Het zware werk aan het spoor en de derde rail zit erop. De komende weken zijn we nog bezig met het fijnere kabelwerk voor de stroom en de treinbeveiliging", zegt Ten Berge. In de laatste week maken lege metrotoestellen testritten tussen RAI en Zuid.

Op metrostation Amsterdam Zuid, het laatste en achtste station op het traject tussen Amsterdam-Noord en de Zuidas, is afgelopen weken gewerkt aan de verbreding van de trap, het verplaatsen van de lift en de bouw van een perronoverkapping. Er zijn ook extra ov-chipkaartpoortjes geplaatst om de grotere reizigersstroom vanaf 2017 te kunnen verwerken.

Spoor Noord-Zuidlijn Amsterdam voltooid
Spoor Noord-Zuidlijn Amsterdam voltooid (Foto: ANP)

Nederlander slachtoffer schietpartij Ramblas

Een man die dinsdag in het hart van Barcelona bij een schietpartij ernstig gewond raakte, is een 26-jarige Nederlander die internationaal wordt gezocht. Dit meldde de Spaanse krant La Vanguardia donderdag.

De man is aangehouden door de politie.

De politie in Barcelona ging er woensdag al van uit dat de schietpartij voor een hotel vlakbij de beroemde Las Ramblas een gevolg was van een conflict onder criminelen. De politie weet nu bijna zeker dat de man is beschoten bij een afrekening in het criminele circuit. De schutter is voortvluchtig.

Nederlander slachtoffer schietpartij Ramblas
Nederlander slachtoffer schietpartij Ramblas (Foto: ANP)

Chauffeurs in de knel door tweede baan

Taxi- en buschauffeurs met een tweede baan moeten beter op hun werk- en rusttijden letten. Volgens de Arbeidstijdenwet moeten chauffeurs, zowel in loondienst als zelfstandig, dagelijks minimaal tien uur aaneengesloten rust hebben. Extra werken leidt al snel tot een overtreding van die wet. Chauffeurs die zich niet aan de regels houden, riskeren forse boetes, meldt FNV.

Zo kreeg een taxichauffeur vorige week een boete van 4500 euro, omdat hij te weinig rust nam. Na zijn dienst als taxichauffeur ging hij direct door naar zijn tweede baan bij Albert Heijn. Veel mensen in de taxibranche hebben meerdere banen, omdat ze door kleine arbeidscontracten niet kunnen voorzien in hun levensonderhoud, zegt FNV Taxi. De bond vermoedt dat overtredingen door het hebben van twee banen in de toekomst vaker voor zullen komen.

Ook bij chauffeurs van touringcars die twee banen hebben, gaat het regelmatig mis. In deze sector klussen veel mensen, naast hun reguliere baan, bij. Dat betekent vaak dat ze langer dan het wettelijke maximum van 6 dagen aaneengesloten werken. "In deze sector is 72 procent flexwerker, van wie 50 procent oproepkracht", zegt FNV. Vooral oproepkrachten lopen het risico te weinig rust te nemen.

Voor buschauffeurs zijn aparte regelingen getroffen. Zij moeten hun werkgever om toestemming vragen als ze een tweede baan willen. "Zelfs als buschauffeurs in deeltijd werken, zullen ze in de knel komen met een extra baan vanwege de onregelmatige diensten", aldus FNV.

Chauffeurs in de knel door tweede baan
Chauffeurs in de knel door tweede baan (Foto: ANP)

'Bomaanslag Wormer op verkeerde boot'

Bij de dodelijke bomaanslag die half april werd gepleegd in Wormer heeft de dader zich vergist. Dit meldde het Openbaar Ministerie (OM) donderdag bij een tussentijdse zitting in Alkmaar.

Volgens de aanklaagster had de verdachte, de labiele 26-jarige Milco G. uit Purmerend, het voorzien op een pedo die in het verleden zijn jongere en toen minderjarige zusje zou hebben misbruikt. Het beoogde slachtoffer woont op een boot vlakbij de boot van het onschuldige slachtoffer. Bij de bomaanslag kwam de 53-jarige Frenk Roemahroeson om het leven. Zijn vriendin Monique van den Burg (51) raakte zwaargewond.

De politie kwam G. op het spoor via de zwaargewonde vriendin van het slachtoffer, die in de periode voor de aanslag een verwarde gek in de buurt had zien rondlopen en twee namen zou hebben uitgeroepen. Een van de namen was de naam van de man die er ooit korte tijd van werd verdacht het zusje van G te hebben misbruikt. Enig bewijs dat hij zich toen aan haar heeft vergrepen is trouwens nooit gevonden. Volgens de officier van justitie werd de zaak destijds "al op het politiebureau geseponeerd".

De moordenaar zelf heeft tot nu toe geen verklaring afgelegd. Maar tegen een vriend klapte hij uit de school over de explosie en had hij het over "die man van mijn zusje". In zijn woning zijn volgens het OM talloze sporen en aanwijzingen gevonden die G. in verband brengen met de bomaanslag.

'Bomaanslag Wormer op verkeerde boot'
'Bomaanslag Wormer op verkeerde boot' (Foto: ANP)

Ghost Recon: Wildlands

Ghost Recon is een van de minder bekende games in het Tom Glancy-universum. Een nieuwe game in de serie was dan ook een van de verrassingen op de afgelopen E3. Waar je in Ghost Recon: Future Soldier speelde met een groep - niet bestaande - soldaten in de toekomst, gooit de serie het met Wildlands helemaal over een andere boeg. In Ghost Recon draaide het altijd al om tactische oorlogsvoering, maar nog nooit op deze schaal.

Rocket League is vijf miljoen keer gedownload

Rocket League, een voetbalspel waarin je voetbalt met auto's, is een hit. De game is ontzettend populair, deels ook door de opname in PlayStation Plus van juli, en is inmiddels meer dan vijf miljoen keer gedownload.

De game is beschikbaar op pc en PlayStation 4, dus beide platformen hebben een grote userbase weten te vergaren. Om deze mijlpaal te vieren heeft ontwikkelaar Psyonix een screenshot gedeeld van een nieuw en gratis stadion dat binnenkort beschikbaar komt.

Samsung overweegt prijsverlagingen Galaxy S6

Samsung overweegt de prijzen van zijn Galaxy S6-smartphone te verlagen, in een reactie op de nieuwe daling van de winst in het afgelopen kwartaal. Dat meldde het Zuid-Koreaanse technologieconcern donderdag.

Samsung is een van 's werelds belangrijke producenten van smartphones, maar voelt stevige concurrentie van Apple en Chinese bedrijven als Xiaomi en Huawei. Het Koreaanse concern had grote verwachtingen van de in april gelanceerde S6, maar de verkopen daarvan vielen tegen. Vorig kwartaal zakte de operationele winst van de divisie die mobiele telefoons maakt met bijna 40 procent ten opzichte van een jaar eerder, tot 2,8 biljoen won (2,2 miljard euro).

De nettowinst van het hele concern zakte met 8 procent naar omgerekend 4,5 miljard euro. De omzet van Samsung ging vorig kwartaal met 7 procent omlaag naar circa 38 miljard euro.

Momenteel heeft Samsung al een cashbackactie van € 100,- op een Galaxy S6.

Samsung overweegt prijsverlagingen
Samsung overweegt prijsverlagingen (Foto: ANP)

Mannelijke Ghostbusters-reboot nog steeds in de planning

Geruchten dat de plannen voor een nieuwe Ghostbusters-film met een mannelijke cast niet doorgaan zijn niet waar. Dat meldt scenarioschrijver Drew Pearce.

Volgens de schrijver is een nieuwe, mannelijk bevolkte Ghostbusters nog steeds in ontwikkeling, en heeft hij het scenario ervoor afgerond. Tijdens een première voor Mission Impossible: Rogue Nation (die hij ook schreef) gaf hij aan dat hij en de Russo broers een groots plan hebben voor een gedeeld Ghostbusters-universum. Dat betekent dat zijn film op een zeker punt moet samenspelen met Paul Feigs Ghostbusters, waarin de hoofdrollen worden gespeeld door vrouwelijke comedy-talenten.

Voor de mannelijke versie waren Chris Pratt en Channing Tatum gepland, maar die namen zijn nog niet bevestigd. Pearce gaf aan dat hij de personages wel schreef met die acteurs in gedachten voor de rollen. "Dat is zeker de cast waar we aan denken," aldus Pearce. "Of dat ook gebeurt of niet is niet aan mij. Mijn werk is alleen iets interessants schrijven waar ze misschien iets mee doen." Volgens de schrijver heeft hij met Joe en Anthony Russo, regisseurs van de tweede en derde Captain America-films en de derde en vierde Avengers-films, en Ivan Reitman, regisseur van de originele Ghostbusters, een stoer plan ontwikkeld. "Ik kan je natuurlijk niet vertellen wat het is, maar over een jaar weet je het misschien!"

Volgens de schrijver is het de gewenste richting om alle Ghostbusters-films in hetzelfde universum te plaatsen. "Ik weet, als een fan, dat ik dat zelf zou willen. Je wilt het allemaal bij elkaar laten komen. Of dat gebeurt of niet weet ik niet, maar ik geef ze in ieder geval het gereedschap om het zo te laten zijn."

De eerste Ghostbusters in dit mogelijke nieuwe universum, Paul Feigs versie van Ghostbusters, komt volgend jaar in juli uit. Voor de mannenversie is nog geen datum gepland.

Makers Sense8 zijn klaar voor een tweede seizoen

Het in juni verschenen Sense8 wordt nog steeds door Netflix-leden ontdekt, maar over een tweede seizoen is officieel nog niets bekend; de streamingdienst moet er nog groen licht voor geven. De schrijvers van de serie staan echter te springen om verder te gaan.

Dit blijkt uit de woorden van J. Michael Straczynski tijdens een pabel voor de Television Critics Association. "We wachten nog steeds het bericht af, en we zijn voorzichtig optimistisch, maar het is de beslissing van Netflix," aldus de schrijver en producer, die de serie schreef samen met Lana en Andy Wachowski. Het drietal heeft een langetermijnplan om de ingewikkelde plotlijnen van de serie verder te ontwikkelen. "We kijken naar wat er voor ons ligt en en zeggen tegen elkaar 'Waar gaat dit heen?' Seizoen een is een origineverhaal en seizoen twee heeft een bepaalde verhaallijn en vanaf daar werken we het verder uit. Maar dat ga ik hier niet verklappen, want dan is de verrassing weg."

Straczynski voegt toe dat voor het eerste seizoen een grote uitdaging lag in het correct uitwerken van de continuïteit van de personages, die zich verspreid over verschillende continenten bevinden, maar wel constant met elkaar in contact staan. "Toen we het verhaal aan het uitwerken waren hadden we de personages in Chicago. We hadden grote metalen borden en daarop stond alle plot en informatie over de personages. En het was personages deze kant op en tijdlijn die kant op," neemt Straczynski de aanwezigen mee in de schrijverskamer. "En doen dacht ik: crap. Tijdzones. Want als Nomi in San Francisco is en hulp nodig heeft van Sun, dan slaapt zij." De schrijver legt uit dat ze dat hebben opgelost door meerdere klokken in de kamer te hangen.

Sense8 viel bij veel kijkers ook op door de soms nogal grafische seksscènes, waaronder een orgie met meerdere hoofdpersonages. "We wilden een show doen die echt voor volwassenen was, voor grote mensen," legt Straczynski uit. "Er is een neiging binnen sciencefiction om het voor iets anders dan volwassenen te maken. Het is vaak een middel en niet echt het doel, niet echt de reis, de ontwikkeling van de personages. En we wilden het graag over die ontwikkeling laten gaan. We willen het over volwassenen laten gaan, omgaan met volwassen issues als transgenderisme, identiteit, privacy en al die dingen waar men het nu over heeft."

De show was ook baanbrekend in het hebben van een transgender personage, maar tegelijk een andere manier te vinden om op haar te focussen. "Er is nooit een trans personage geweest in een film of serie waarin het niet juist over zijn of haar transitie gaat," aldus Jamie Clayton, die de rol van Nomi speelt. "Niemand boeit het hier, want uiteindelijk moet het er niet om gaan dat ze trans is."

Het eerste seizoen van Sense8 duurt twaalf afleveringen en wordt door Netflix-leden met ruim vier uit vijf sterren gewaardeerd. Voorafgaand aan het verschijnen van het eerste seizoen wierpen we een korte blik op de serie, en op het FOK!forum zijn inmiddels ook enthousiaste kijkers te vinden.

Sense8: Freema Agyeman en Jamie Clayton (Foto: Netflix)
Sense8: Freema Agyeman en Jamie Clayton (Foto: Netflix)

Banshee stopt na vierde seizoen

Er komt een vroeg einde aan actieserie Banshee. Niet alleen is het komende, vierde seizoen korter dan de eerdere drie, het is ook het laatste. Dat meldt TVLine op basis van bronnen binnen de productie.

Het gegeven is nog niet door de Amerikaanse kabelzender Cinemax, waar de serie wordt uitgezonden, bevestigd, maar er gaan al enige tijd geruchten dat er na het vierde seizoen geen afleveringen meer komen van het cult-actiedrama over de ex-gevangene die de sheriff wordt van een klein stadje in Pennsylvania.

Volgens de producers van de serie was het naderende einde al een tijdje bekend en hebben ze dus kunnen werken aan een 'epic' slot van de serie. In het vierde seizoen voegt Buffy-alum Eliza Dushku zich bij de cast, al is het nog niet bekend welke rol zij zal spelen.

Banshee is in Nederland bij HBO te zien en zal naar verwachting starten met seizoen 4 in januari.

Banshee: Anthony Starr als 'Lucas Hood' (Foto: HBO)
Banshee: Anthony Starr als 'Lucas Hood' (Foto: HBO)

John Legend produceert serie over slavernij

De carrière van John Legend als film- en televisieproducent krijgt steeds meer vorm. Woensdag bevestigde hij aan het roer te staan van een nieuwe dramaserie over slavernij Underground, zo meldt Variety.

"We zijn blij aan boord te stappen van dit krachtige project dat ons allemaal zal inspireren", meldt Legend in een statement namens zijn productiemaatschappij Get Lifted. De televisieserie gaat over de levens van een groep slaven op Amerikaanse plantages en moet volgend jaar op tv verschijnen. Legend zal ook de muziek voor de serie verzorgen.

De zanger won dit jaar een Oscar voor beste nummer in een film, voor zijn lied Glory dat in Selma te horen was. Volgens de bedenkers van Underground was Legend dan ook de droomkandidaat om de serie vorm te geven: "We zochten naar een artiest die ons kon helpen om licht in de duisternis te vinden en John Legend was daarvoor de perfecte man", melden makers van de serie Misha Green en Joe Pokaski. "We kijken er naar uit om samen te werken met John en zijn collega's Mike & Ty en Get Lifted. Ze zijn ongeëvenaard als bruggenbouwers tussen muziek en televisie. We kunnen ons geen betere productiepartners inbeelden."

John Legend produceert serie over slavernij
John Legend produceert serie over slavernij (Foto: BuzzE)

'Chaos rond regelen uitvaart Bobbi Kristina'

De families Brown en Houston kunnen het moeilijk met elkaar eens worden over hoe de uitvaart van Bobbi Kristina Brown eruit moet gaan zien. Dat meldt People.

"Beide kanten van haar familie zijn nog steeds niet tevreden en ze zitten niet op dezelfde golflengte", zo weet een insider te melden. "Er is veel gaande achter de schermen. Er moet veel gebeuren in een kort tijdsbestek." Een andere bron bevestigt de besluiteloosheid rond de uitvaart van de eerder deze week overleden dochter van Bobby Brown en Whitney Houston: "Alles verandert constant."

Nadat Bobbi Kristina overleed na zo'n half jaar in coma te hebben gelegen doken er verschillende berichten op over de uitvaart. Aanvankelijk werd gemeld dat ze donderdag begraven zou worden, maar later verschenen er berichten dat de uitvaart zaterdag zou zijn. Momenteel wordt aangenomen dat er zaterdag een uitvaartdienst in Atlanta is en ze vervolgens maandag in New Jersey wordt begraven naast haar moeder.

De familie zit niet bepaald op aandacht rond de dood van Bobbi Kristina te wachten; haar broer Bobby Brown Jr. reageerde woensdag nog boos op alle nieuwe volgers en aandacht die hij krijgt op Twitter: "Mensen geven geen reet om je totdat je relevant bent en ze houden niet van je totdat je beroemd of dood bent. Ik wil deze volgers niet. Dit is echt voor mij, dit is mijn leven, mijn zus. En geen verdomd trending topic."

'Chaos rond regelen uitvaart Bobbi Kristina'
'Chaos rond regelen uitvaart Bobbi Kristina' (Foto: BuzzE)

Bijstandsuitkering voor 7 van de 10 Somaliërs

Bijna zeven van de tien volwassen (70%) Somaliërs in Nederland zitten in de bijstand en dat geldt ook voor ruim de helft van de mensen met de Syrische of Iraakse nationaliteit. In de meeste gevallen gaat het om voormalige asielzoekers. Van de Polen die in ons land wonen, heeft nauwelijks iemand een bijstandsuitkering.

Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Van de 12,8 miljoen Nederlanders van achttien jaar en ouder zit slechts 3 procent in de bijstand. Eind vorig jaar ontvingen in totaal 481.000 mensen een uitkering op bijstandsniveau.

Bijstandsuitkering voor 7 van de 10 Somaliërs
Bijstandsuitkering voor 7 van de 10 Somaliërs (Foto: ANP)

Man met wapens opgepakt bij Capitol VS

De politie in Washington heeft een man opgepakt bij regeringskwartier Capitol die drie vuurwapens en munitie bij zich had. Dat liet de politie woensdag weten.

De man vroeg agenten de weg op Independence Avenue, niet ver van het Capitol waar het Huis van Afgevaardigden en de Senaat zijn gevestigd. Toen agenten een kijkje namen in het busje sloegen ze de man in de boeien. Waar hij heen wilde is niet bekend. Ook kon de politie niets kwijt over zijn motief. De arrestatie was op dinsdag, toen in beide kamers van het Congres parlementariërs bijeen waren.

Man met wapens opgepakt bij Capitol VS
Man met wapens opgepakt bij Capitol VS (Foto: ANP)

'Rusland stapte niet over eigen schaduw heen'

"Rusland is blijkbaar niet bereid om over de eigen schaduw heen te stappen." Dat zei minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken woensdag na de stemming in de VN-Veiligheidsraad over de oprichting van een MH17-tribunaal. Rusland was de enige die tegenstemde, waardoor het plan van tafel werd geveegd. Koenders vond de beslissing van de Russen "betreurenswaardig".

Met het veto van Rusland komt er definitief geen VN-tribunaal voor het berechten van de daders die vlucht MH17 neerhaalden boven Oost-Oekraïne. Nederland kijkt nu samen met de andere landen in het onderzoeksteam naar mogelijkheden om de daders alsnog voor een rechter te krijgen. "Er zijn nog meerdere opties voor vervolging, zowel op internationaal als nationaal niveau", aldus Koenders.

De minister zei voor "de Koninklijke weg" te hebben gekozen. "Deze optie had onze voorkeur, omdat dit zorgt voor breed internationaal draagvlak voor het vervolgingsproces. Ook is het de beste garantie voor medewerking van alle landen, bijvoorbeeld bij uitlevering."

Volgens Rusland zou de oprichting van een tribunaal te vroeg zijn, omdat het gerechtelijk onderzoek nog niet is afgerond. Ook noemden de Russen een tribunaal contraproductief. Volgens Koenders zijn die argumenten allemaal weerlegd. De ramp is een jaar geleden en het onderzoek is bijna afgerond, liet de minister weten.

"De weg naar vervolging van de daders van MH17 eindigt niet bij dit veto van vandaag", aldus Koenders.

'Rusland stapte niet over eigen schaduw heen'
'Rusland stapte niet over eigen schaduw heen' (Foto: ANP)

Rutte: Rusland hekelt internationale rechtspraak

In een reactie op het sneuvelen van de resolutie over het oprichten van een VN-tribunaal voor MH17, zei Rutte dat "Rusland kennelijk geen thuis geeft als het gaat om internationale rechtspraak". "Het Russische veto komt niet als een verrassing", zei de premier. Toch noemt hij het "buitengewoon teleurstellend".

Rusland was de enige in de VN-Veiligheidsraad die tegen de resolutie stemde. Dat is volgens Rutte "een tegenslag, maar wij gaan even vastberaden door opdat vervolging en berechting van de daders van ramp MH17 zal plaatsvinden". "We gaan door, samen met de andere landen in het Joint Investigation Team en gesteund door een brede internationale coalitie."

Rutte: Rusland geeft niet thuis
Rutte: Rusland geeft niet thuis (Foto: ANP)

'Opmerkingen in Veiligheidsraad beledigend'

Volgens Rusland zijn er "beledigende opmerkingen" gemaakt tijdens de vergadering van de VN-Veiligheidsraad over een VN-tribunaal voor MH17. "Ik beschouw bepaalde uitspraken beledigend en diplomaatonwaardig", zei de Russische VN-ambassadeur Vitali Tsjoerkin woensdag na de vergadering.

Rusland stemde tegen de resolutie voor het oprichten van een VN-tribunaal voor de berechtiging van de daders die vlucht MH17 neerhaalden. In de spreektijd tijdens de vergadering veroordeelden een aantal landen de houding van de Russen.

Tsjoerkin hekelt dat de resolutie is ingediend, nadat Rusland al te kennen had gegeven tegen te stemmen. De partijen die de resolutie steunden "hebben geweigerd in de geest van samenwerking te handelen". "Ze lieten erover stemmen, terwijl ze wisten dat dit geen positief resultaat zou opleveren."Volgens Tsjoerkin lijkt het erop dat praktische redenen minder belangrijk waren dan propaganda en politieke redenen.

'Opmerkingen in Veiligheidsraad beledigend'
'Opmerkingen in Veiligheidsraad beledigend' (Foto: ANP)

Maleisië onderzoekt 'vliegtuigstuk' Réunion

Maleisië heeft een onderzoeksteam naar het eiland Réunion gestuurd vanwege vermeende vliegtuigdelen die daar zijn aangespoeld. Het team moet bekijken of de delen afkomstig zijn van de Boeing 777 van vlucht MH370 die vorig jaar van de radar verdween en sindsdien spoorloos is. Dat zei de Maleisische minister Lio Tiong Lai van Transport woensdag tijdens een bezoek aan de VN in New York.

Volgens de autoriteiten op Réunion in de Indische Oceaan gaat het vrijwel zeker om vliegtuigdelen die zijn aangespoeld. Amerikaanse functionarissen zeiden woensdag dat het "zeer waarschijnlijk" is dat de stukken van de vermiste Boeing zijn. Vlucht MH370 van Malaysia Airlines verdween 8 maart vorig jaar van de radar. Er waren 239 mensen aan boord van het toestel.

Het is vrijwel zeker dat het vliegtuig in de Indische Oceaan is gestort, maar er zijn nooit vliegtuigdelen gevonden ondanks grootschalige zoektochten.

Maleisië onderzoekt 'vliegtuigstuk' Réunion
Maleisië onderzoekt 'vliegtuigstuk' Réunion (Foto: ANP)

VS maken zich zorgen om bouwdrift Israël

Het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Zaken maakt zich "ernstig zorgen" over de beslissing van Israël honderden huizen te bouwen bij nederzettingen in de Palestijnse gebieden. Het gaat om zeker driehonderd huizen in een nederzetting in de Westelijke Jordaanoever en honderden huizen in Oost-Jeruzalem.

De Verenigde Staten is van mening dat nederzettingen onwettig zijn. "Wij verzetten ons stevig tegen de voortzetting van bouw op de Westelijke Jordaanoever en Oost-Jeruzalem", zei een woordvoerder van het ministerie woensdag. "De uitbreiding van nederzettingen bedreigt de tweestatenoplossing." De Amerikanen zetten hun vraagtekens bij de inzet van Israël om een oplossing in het conflict te bereiken.

Israël en de Palestijnen praten al lange tijd over een oplossing waarbij Israël en de Palestijnse gebieden als twee gelijkwaardige staten naast elkaar leven. Als Israël blijft bouwen in de Palestijnse gebieden wordt het steeds lastiger dat voor elkaar te krijgen, aldus het ministerie.

VS maken zich zorgen om bouwdrift Israël
VS maken zich zorgen om bouwdrift Israël (Foto: ANP)

'Patriot-inzet Turkije loopt op zijn eind'

De inzet van het Patriot-luchtafweersysteem van de Duitsers aan de grens bij Turkije loopt aan zijn eind. "Hoe langer de inzet duur, hoe moeilijker het wordt", zei defensiecommissaris Hans-Peter Bartels van de Duitse Bondsdag donderdag tegen de krant Nordwest-Zeitung. "Misschien is de luchtverdediging door hervormingen in het leger te klein geworden." Er zijn meer militairen nodig, stelt Bartels.

Turkije vroeg in 2012 de NAVO om luchtafweergeschut bij de grens met Syrië, om te voorkomen dat Syrische vliegtuigen het Turkse luchtruim binnenvlogen. Behalve Duitsland hebben ook Nederland en de Verenigde Staten het geschut en militairen geleverd voor die missie.

Volgens Bartels is het belangrijk dat Duitsland nieuwe energie steekt in luchtafweergeschut, omdat het een van de weinig speciale vaardigheden is die de Duitsers te bieden hebben binnen de NAVO. De ploeg militairen die bij de Patriots zijn gestationeerd mag volgens Bartels niet gedecimeerd worden.

'Patriot-inzet Turkije loopt op zijn eind'
'Patriot-inzet Turkije loopt op zijn eind' (Foto: ANP)

Opnieuw uitspraken in Valkenburgse zedenzaak

De rechtbank in Maastricht velt donderdag het oordeel over zes mannen die ervan zijn beschuldigd klant te zijn geweest van een zestienjarige prostituee in Valkenburg. Volgens het Openbaar Ministerie pleegden de verdachten in oktober vorig jaar ontucht met het meisje.

Het OM eiste op 14 juli tegen twee van hen (22 en 25 jaar) onvoorwaardelijke celstraffen van een jaar. De vier andere verdachten (22, 39, 43 en 56 jaar) moeten als het aan het OM ligt een jaar waarvan 4 maanden voorwaardelijk, acht maanden waarvan vier voorwaardelijk en tweemaal vijf maanden waarvan twee voorwaardelijk de cel in.

De advocaten van de verdachten willen vrijspraak, ontslag van rechtsvervolging of hooguit werkstraffen. Ze stellen dat de klanten niet wisten met een minderjarige seks te hebben gehad en daar ook niet op uit te zijn geweest.

Vorige week donderdag veroordeelde de rechtbank al twaalf verdachten in deze Valkenburgse zedenzaak. Tien kregen een dag onvoorwaardelijk cel opgelegd plus taakstraffen van 120 tot 240 uur. Twee anderen kregen zes maanden cel waarvan drie voorwaardelijk en vijf maanden waarvan drie voorwaardelijk.

De rechtbank ging ervan uit dat de verdachten niet bewust naar seks met een minderjarige op zoek waren.

Opnieuw uitspraken in Valkenburgse zedenzaak
Opnieuw uitspraken in Valkenburgse zedenzaak (Foto: ANP)

Opnieuw blokkades boze Belgische boeren

Boeren in België gaan donderdag opnieuw op de wegen protesteren tegen de lage prijs van hun producten als melk en varkensvlees. Volgens de VerkeersInformatieDienst (VID) gaan de boeren op strategische punten op- en afritten van de snelwegen bezetten om het verkeer te vertragen. Dat gebeurt onder meer op de voor Nederlandse vakantiegangers belangrijke weg E17 tussen Antwerpen en Frankrijk.

De VID verwacht ook hinder op de E19, E40 en E403. De meeste vertragingen zijn naar verwachting in Wallonië. Ook daar zijn de boeren aan het protesteren. Vooral Henegouwen en Luik zijn doelwit. De VID adviseert reizigers rekening te houden met snelwegblokkades in het Franstalige deel van België. De boeren bepalen donderdagochtend of en zoja waar snelwegverkeer wordt opgehouden.

In Frankrijk hebben boerenblokkades de afgelopen week tot grote problemen geleid op diverse snelwegen en nationale wegen.

Opnieuw blokkades boze Belgische boeren
Opnieuw blokkades boze Belgische boeren (Foto: ANP)

India hangt terrorist Mumbai-aanval op

Een van de mannen die de dodelijke terreuraanslagen in Mumbai in 1993 had voorbereid is donderdag ter dood gebracht. Yakub Memon werd op zijn 53e verjaardag opgehangen in een gevangenis in de deelstaat Maharashtra, meldde het Indiase persbureau IANS.

Memon was ter dood veroordeeld voor het meehelpen voorbereiden en financieren van de aanslagen op een beurs, een hotel en een marktplaats in Mumbai (voormalig Bombay) op 12 maart 1993. Daarbij kwamen 257 mensen om het leven en raakten meer dan zevenhonderd mensen gewond. De vermeende breinen achter de aanslagen zijn nooit opgepakt.

De voltrekking van de doodstraf kwam nadat het Hooggerechtshof in India woensdag een pleidooi voor genade had verworpen. De rechtszitting waarin de advocaten van Memon inzette op een uitstel van executie voor 14 dagen duurde ruim twee uur. India's procureur-generaal stelde dat Memon het rechtssysteem misbruikt door constant met pleidooien te komen.

Het is de derde keer in tien jaar tijd dat India een veroordeelde ter dood brengt. Memon zat ruim 20 jaar in de gevangenis. De boekhouder heeft altijd ontkent betrokken te zijn geweest bij de aanslagen.

In India werd geprotesteerd tegen de voltrekking. Volgens mensenrechtenorganisatie Amnesty International wordt de doodstraf in het land willekeurig, op discriminerende gronden en overdadig veel opgelegd aan arme mensen. De straf voor Memon is omstreden, omdat de autoriteiten in India zijn broers, Dawood Ibrahim en Tiger Memon, hebben aangemerkt als de 'breinen' achter de aanslagen. Zij bevinden zich vermoedelijk in Pakistan.

India hangt terrorist Mumbai-aanval op
India hangt terrorist Mumbai-aanval op (Foto: ANP)

Oekraïne-crisis kost Duits leger 20 miljoen

Het Duitse leger heeft dit jaar 20 miljoen euro apart gelegd voor troepenbewegingen vanwege de crisis in Oekraïne. Vooral de NAVO-oefeningen in Oost-Oekraïne leidden ertoe dat Duitsland dit jaar niet 70 maar 90 miljoen euro kwijt is aan defensie. Dat blijkt uit cijfers van het ministerie van Defensie die zijn opgevraagd door de partij Die Linke.

Duitsland zal dit jaar 154.000 militairen inzetten voor internationale troepenbewegingen. Dat is iets minder dan de 160.000 vorig jaar, maar het dubbele van wat Duitsland in 2013 in beweging bracht. In Polen en de Baltische staten worden dit jaar zo'n 44.000 militairen ingezet voor 16 oefeningen. De Oost-Europese landen vrezen voor Russische militaire agressie.

Oekraïne-crisis kost Duits leger 20 miljoen
Oekraïne-crisis kost Duits leger 20 miljoen (Foto: ANP)

Leninselfie-actie jonge communisten Rusland

In Rusland wordt weer nieuw leven geblazen in de oprichter van de Sovjet-Unie Vladimir Ilitsj Lenin. De jongerenafdeling van de Communistische Partij in de deelrepubliek Komi is de actie 'Selfie met Lenin' begonnen. Ze wil jongeren bewegen selfies te maken met Leninbeelden, om hen bekend te maken met de "leider van het proletariaat". Daarover schrijft de krant Izvestija donderdag.

De jonge communisten schreven leider Gennadi Zjoeganov van de Communistische Partij aan, die in zijn antwoord het initiatief prees. "Ik denk dat Vladimir Ilitsj dankbaar zal zijn", schreef Zjoeganov. Russen die hun foto bij een Lenin-standbeeld of portret maken kunnen een tablet winnen.

Behalve het bijbrengen van geschiedenis, is de actie ook bedoeld om de standbeelden van Lenin in Rusland te inventariseren. Met de foto's kan worden gezien of er beelden zijn beschadigd of nodig aan restauratie toe zijn. Bij de lokale actie in Komi kwamen de jonge communisten al een beeld tegen dat nodig moest worden gerestaureerd. In Rusland zijn naar schatting zesduizend Lenin-standbeelden.

Leninselfie-actie jonge communisten Rusland
Leninselfie-actie jonge communisten Rusland (Foto: ANP)

Poortjes vliegveld Brussel 'onbetrouwbaar'

De veiligheidspoortjes op Brussels Airport werken niet naar behoren. Dat zeggen beveiligers van het vliegveld donderdag in de kranten De Standaard en Het Nieuwsblad.

Het is de bedoeling dat alleen reizigers met een vliegticket door de poortjes kunnen, maar sinds eind maart zijn er al vijftig mensen zonder ticket doorgeglipt. Zondag wisten twee reizigers zelfs zonder ticket in een vliegtuig te stappen. Bart Neyens van de vakbond ACOD Vliegwezen noemt de poortjes, die eind maart in gebruik zijn genomen, "verre van betrouwbaar".

De vakbonden van het veiligheidspersoneel hebben aangekondigd maandag stiptheidsacties uit te voeren. Op die dag zullen er urenlang uitgebreide controles worden uitgevoerd. Behalve het intensief inspecteren van bagage, kunnen de beveiligers ook mensen op het parkeerterrein aanhouden voor een controle. ,,We willen de reiziger niet pesten. Maar hij zal de stiptheidsactie waarschijnlijk wel voelen", aldus Neyens.

Poortjes vliegveld Brussel 'onbetrouwbaar'
Poortjes vliegveld Brussel 'onbetrouwbaar' (Foto: ANP)

'Beperken gaswinning drijft gasprijs op'

Nederlanders moeten er rekening mee houden dat de gasprijs omhoog kan gaan, nu de gaswinning in Groningen wordt teruggeschroefd. Volgens het economisch bureau van ABN AMRO lijkt de prijs voor de consument op termijn te gaan stijgen, "mogelijk in de vorm van energiebelasting, maar ook doordat gas tegen een hogere prijs geïmporteerd moet worden".

ABN-econoom Hans van Cleef kan alleen nog niet zeggen hoeveel we straks meer kwijt zijn. Dat hangt ook af van de besluiten die de overheid komende tijd nog zal nemen in het gasdossier. Een fors hogere gasrekening hoeven we volgens de deskundige waarschijnlijk niet te verwachten.

De olieprijzen zijn het afgelopen jaar door overproductie sterk gedaald en dit leidt met vertraging tot lagere gasprijzen. "Nu kolen en hernieuwbare energie aan belang winnen, kan dit leiden tot minder vraag naar gas. Dit heeft eveneens een neerwaarts effect op de prijzen", zei de econoom in een toelichting op een donderdag gepubliceerd rapport.

Slag om arm
De bank houdt in die studie nog een flinke slag om de arm. Het kan zelfs dat we straks toch te maken krijgen met een daling van de gasprijs, zo staat erin. Maar dit scenario acht Van Cleef niet heel waarschijnlijk.

ABN AMRO denkt dat de lage olieprijzen in de wereld voorlopig nauwelijks omhoog zullen gaan. Voor 2016 hebben de economen van de bank hun prijsverwachting zelfs naar beneden bijgesteld.

Kabinetsbesluit
Net als andere partijen onlangs al deden, wijst ABN AMRO er in het rapport tevens op dat het kabinetsbesluit om de gasproductie in Groningen te verlagen een negatief effect heeft op de economische groei in Nederland. Ook de Nederlandse schatkist zal hierdoor flink wat inkomsten mislopen, aldus de bank.

Minister Henk Kamp van Economische Zaken besloot vorige maand de gaskraan in de provincie Groningen voor dit jaar verder dicht te draaien vanwege de aardbevingen in het gebied.

'Beperken gaswinning drijft gasprijs op'
'Beperken gaswinning drijft gasprijs op' (Foto: ANP)

'Bill Clinton heeft rondborstige minnares'

De Amerikaanse oud-president Bill Clinton heeft een blonde, rondborstige minnares met wie hij regelmatig de lakens deelt. Dat beweert Ronald Kessler, een journalist en auteur die al twintig non-fictie-boeken over de Amerikaanse geheime dienst, FBI en CIA op zijn naam heeft staan.

Kessler doet de bewering in een nieuw boek: The First Family Detail: Secret Service Agents Reveal the Hidden Lives of the Presidents. Hij legt daarin onder meer uit dat geheim agenten tot het uiterste gaan om de president te beschermen.

De opvallendste passage in het boek gaat over oud-president Bill Clinton, de echtgenoot van de huidige presidentskandidaat Hillary Clinton. Wanneer zijn vrouw van huis is, zou Bill regelmatig andere vrouwen treffen. In 1997 kwam de toenmalige president ook al onder vuur te liggen omdat hij zich oraal had laten bevredigen door Monica Lewinsky, een stagiaire in het Witte Huis.

Energizer
'Bill heeft een blonde, rondborstige minnares. Geheim agenten hebben haar de codenaam Energizer gegeven; dat is hoe ze haar noemen. Ze komt naar het huis van de Clintons in Chappaqua (New York) wanneer Hillary weg is', vertelt Kessler tegen CBS. 'De agenten zorgen ervoor dat beide vrouwen elkaar niet tegenkomen. In tegenstelling tot Hillary is de vrouw erg vriendelijk voor de agenten. Ze brengt koekjes voor ze mee.'

Kessler zegt dat de relatie tussen Bill en Hillary Clinton alleen standhoudt omdat de beide Democraten in 2016 graag willen terugkeren naar het Witte Huis. 'Volgens agenten is het een puur zakelijke relatie en in de verste verte geen huwelijk. Het is allemaal nep, zoals al het andere aan Hillary dat ook is. Het één grote show en het is oplichting.'

Bill Clinton
Oud-president Bill Clinton beeldt iets uit met z'n handen.

Kind verkracht en vermoord; jongen (15) opgepakt

Een 8-jarig meisje uit de Amerikaanse stad Santa Cruz is op een gruwelijke wijze aan haar einde gekomen, meldt RTL Nieuws. Haar lichaam werd begin deze week gevonden in een afvalcontainer. Een jongen (15) is opgepakt.

De jongen, een buurtgenoot, wordt ervan verdacht dat hij het meisje, de 8-jarige Maddy Middleton, naar zijn huis heeft gelokt. Bij het appartementencomplex waar ze woonde was ze op een step aan het rijden. Toen het meisje eenmaal in het huis was, zou de tiener haar seksueel hebben misbruikt en daarna om het leven hebben gebracht.

Het levenloze kinderlichaam werd eerder deze gevonden in een afvalcontainer bij het appartementencomplex. Buurtgenoten zijn geschrokken en hebben vol ongeloof gereageerd op de moord. 'Hij is zo'n aardige jongen', vertelt een 60-jarige man die op dezelfde etage woont als de tiener.

Meer omzet en gebruikers voor Facebook

De socialenetwerksite Facebook heeft in het tweede kwartaal de omzet verder verbeterd, terwijl het aantal gebruikers steeg. Dat liet het bedrijf van oprichter en topman Mark Zuckerberg woensdag na het slot van de handel in New York weten.

De omzet steeg met 39 procent tot 4 miljard dollar (3,6 miljard euro) in vergelijking met een jaar eerder. Facebook behaalde meer inkomsten uit advertenties. Die klommen met 43 procent tot 3,8 miljard dollar. Daarvan werd 76 procent behaald uit mobiele reclames. De nettowinst daalde echter met 9 procent naar 719 miljoen dollar vanwege bijzondere posten en hogere uitgaven.

De aangepaste winst nam met 28 procent toe tot 1,4 miljard dollar. Wel had het bedrijf last van negatieve wisselkoerseffecten. Als die buiten beschouwing worden gelaten, was de omzet met 50 procent toegenomen.

Gebruikers
Het aantal dagelijks actieve gebruikers van 's werelds meest populaire netwerksite bedroeg in juni gemiddeld 968 miljoen, een groei met 17 procent op jaarbasis. Maandelijks maken 1,49 miljard mensen gebruik van Facebook; een toename van 13 procent. Volgens Zuckerberg heeft het in 2004 opgerichte Facebook opnieuw een goed kwartaal gedraaid en blijft het bedrijf zich richten op het verbeteren van zijn diensten.

De resultaten waren beter dan analisten gemiddeld hadden verwacht. Het aandeel Facebook ging in de handel nabeurs op Wall Street echter wel omlaag. De marktwaarde van Facebook bedraagt meer dan 250 miljard dollar.

Meer omzet en gebruikers voor Facebook
Meer omzet en gebruikers voor Facebook (Foto: ANP)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.