Verwarring over bijstandsgerechtigden naar nationaliteit

sneakydesert

Vanochtend berichtte het Centraal Bureau voor de Statistiek dat bijna zeven van de tien volwassen Somaliërs een bijstandsuitkering hebben. Het CBS onderzocht namelijk de nationaliteit van alle mensen in Nederland met een bijstandsuitkering. Dit berichte leidde tot veel ophef, omdat veel mensen het bericht verkeerd interpreteerden.

Aandeel personen in de bijstand naar nationaliteit, eind 2014
Aandeel personen in de bijstand naar nationaliteit, eind 2014 (Bron: CBS)

Als je snel kijkt zou je op basis van bovenstaand grafiekje kunnen denken dat het overgrote deel van de uitkeringstrekkers buitenlanders zijn. Deze snelle blik gebruikt ook onze populistische politicus Geert Wilders. Hij plaatste onderstaande tweet om zijn rationele gedachten kracht bij te zetten en te delen met zijn (nep)volgers.

Wie het bericht van het CBS begrijpend leest ziet al snel dat de vork anders in de steel zit. Bovenstaande grafiek laat namelijk het percentage mensen in de bijstand per nationaliteit zien. Nog steeds is er op basis van deze grafiek te concluderen dat er relatie gezien meer allochtonen in de bijstand zitten, maar minder dan dat je zou denken. 3 procent van alle Nederlanders had eind 2014 een bijstandsuitkering, tegen 11 procent van de mensen met een andere nationaliteit die wel hier wonen. Overigens vallen ook genaturaliseerde Nederlanders en mensen die nog steeds een tweede paspoort hebben in de categorie Nederlanders.

In een andere grafiek van het CBS (zie hieronder) staan de absolute getallen weergeven. Om alles in één kadertje te laten passen, maakt het CBS de balk met absolute aantallen Nederlanders met een bijstandsuitkering vele malen korter. Die balk zou 35 keer groter moeten zijn dan het balkje eronder (die van de in Nederland wonende Turken). Bij een normale schermresolutie van 1.440 pixels breed is dat bijna drie meter.

Personen in de bijstand naar nationaliteit, top 10, eind 2014.
Personen in de bijstand naar nationaliteit, top 10, eind 2014. (Bron: CBS)

Om het in Jip en Janneke taal uit te leggen, er wonen in Nederland meer mensen met een Nederlands paspoort dan Turken, Marokkanen, Somaliërs et cetera. Vanuit die aantallen gekeken zitten er relatief meer allochtonen in de bijstand (zie bovenste grafiek). De onderste grafiek laat de absolute getallen zien. Dus het aantal uitkeringstrekkers dat er daadwerkelijk in Nederland zijn. Dan is duidelijk te zien dat er nog altijd meer Hollanders hun geluk zoeken in uitkeringland.

Asielzoekers
Bij de grootste groep Somaliërs, Irakezen, Syriërs, Afghanen, Iraniërs en Eritreërs gaat het om voormalige asielzoekers die relatief vaak in de bijstand zitten. Hoe komt dat, zult u zich misschien afvragen. Hun afstand tot de Nederlandse arbeidsmarkt is relatief groot, gezien het percentage dat de taal niet (voldoende) machtig is en het relatief grote aandeel dat geen, een lage of een niet-aansluitende opleiding heeft gehad in ht land van herkomst. Ook speelt de aanleiding voor hun vlucht naar Nederland een rol, zoals de effecten van een oorlog of vervolging in eigen land.