Leninselfie-actie jonge communisten Rusland

In Rusland wordt weer nieuw leven geblazen in de oprichter van de Sovjet-Unie Vladimir Ilitsj Lenin. De jongerenafdeling van de Communistische Partij in de deelrepubliek Komi is de actie 'Selfie met Lenin' begonnen. Ze wil jongeren bewegen selfies te maken met Leninbeelden, om hen bekend te maken met de "leider van het proletariaat". Daarover schrijft de krant Izvestija donderdag.

De jonge communisten schreven leider Gennadi Zjoeganov van de Communistische Partij aan, die in zijn antwoord het initiatief prees. "Ik denk dat Vladimir Ilitsj dankbaar zal zijn", schreef Zjoeganov. Russen die hun foto bij een Lenin-standbeeld of portret maken kunnen een tablet winnen.

Behalve het bijbrengen van geschiedenis, is de actie ook bedoeld om de standbeelden van Lenin in Rusland te inventariseren. Met de foto's kan worden gezien of er beelden zijn beschadigd of nodig aan restauratie toe zijn. Bij de lokale actie in Komi kwamen de jonge communisten al een beeld tegen dat nodig moest worden gerestaureerd. In Rusland zijn naar schatting zesduizend Lenin-standbeelden.

Leninselfie-actie jonge communisten Rusland
Leninselfie-actie jonge communisten Rusland (Foto: ANP)