FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 31 juli 2015

Geen vervolging bierfietsongeluk Eindhoven

Niemand wordt strafrechtelijk vervolgd voor het fatale bierfietsongeluk in april bij een spoorwegovergang in Eindhoven. Dat liet het Openbaar Ministerie (OM) vrijdag weten. Bij dat ongeval kwam een 24-jarige man uit Nuenen om het leven.

Uit het politieonderzoek is vast komen te staan dat bij het oversteken van de spoorwegovergang de fiets klem kwam te staan tegen de slagboom. Op de bierfiets zaten ongeveer twintig jongens. Ze hebben met alle macht geprobeerd de fiets los van het spoor te krijgen. Dat lukte niet. Behalve de man uit Nuenen was inmiddels iedereen van het spoor af. Het slachtoffer werd door de trein aangereden en overleed ter plaatse aan zijn verwondingen.

De politie heeft uitgebreid onderzoek gedaan, zowel technisch als door het horen van getuigen. Omdat de verklaringen over de toedracht en de precieze omstandigheden uiteen lopen is niet meer vast te stellen wat er precies is gebeurd, zegt het OM. Alle betrokkenen zijn inmiddels door het OM geïnformeerd.

Geen vervolging bierfietsongeluk Eindhoven
Geen vervolging bierfietsongeluk Eindhoven (Foto: ANP)

KNVB geeft nieuwe competitiestructuur vorm

De KNVB heeft de nieuwe competitiestructuur die volgend jaar wordt ingevoerd verder vorm gegeven. Heel wat rekenwerk blijkt vereist om te bepalen welke beloftenploeg in 2016 als twintigste club mag toetreden tot de Jupiler League. Niet alleen de resultaten van dit seizoen in de beloftencompetitie tellen mee, maar ook de prestaties in de afgelopen drie jaar én de resultaten van de onder 17 en onder 19 teams. Dat maakte de KNVB vrijdag bekend.

In de nieuwe Nederlandse voetbalpiramide, die per 2016-2017 wordt ingevoerd, komt een extra landelijke divisie tussen de twee betaaldvoetbalcompetities (eredivisie en Jupiler League) en het amateurvoetbal. Die landelijke divisie, met een promotie- en degradatiesysteem, zorgt voor een verbinding tussen de profs en amateurs. Een deel van de beloftenteams van alle betaaldvoetbalclubs stroomt volgend jaar ook in.

Jong Ajax en Jong PSV draaien al twee jaar mee in de Jupiler League, net als amateurclub Achilles '29. FC Twente trok zijn beloftenploeg na het afgelopen seizoen om financiële redenen terug, waardoor de Jupiler League komend voetbaljaar uit negentien clubs bestaat. De plek van Jong FC Twente wordt volgend jaar overgenomen door de nummer één op de eindranglijst van de beloftencompetitie. Almere City FC, Brabant United (bestaande uit RKC Waalwijk en FC Den Bosch), De Graafschap, FC Groningen, Sparta Rotterdam, FC Twente, FC Utrecht, Vitesse, FC Volendam, AZ en Achilles '29 doen daaraan mee.

Komend seizoen

De eindranglijst is voor 50 procent gebaseerd op de resultaten van komend seizoen. De prestaties van de beloften in de afgelopen drie jaar tellen voor 25 procent mee, net als de verrichtingen van onder 17 en onder 19 in de afgelopen twee jaar en komend seizoen. De beste ploeg gaat naar de Jupiler League, vier beloftenteams stromen in de landelijke divisie in en zes worden verdeeld over beide Topklassen.

Voor Jong Ajax en Jong PSV gelden komend seizoen nieuwe regels in de Jupiler League. Ze mogen maximaal twee spelers van het eerste elftal tegelijk opstellen. Voetballers die ouder zijn dan 23 jaar en minimaal tien keer bij het eerste in de basis hebben gestaan of in ieder geval tien keer 45 minuten hebben gespeeld, mogen niet meer meedoen met de beloften.

KNVB geeft nieuwe competitiestructuur vorm
KNVB geeft nieuwe competitiestructuur vorm (Foto: ANP)

Chaos in tankstation na botsing

Na een botsing is vrijdag een chaos ontstaan in een tankstation in Capelle aan den IJssel. Een 20-jarige Rotterdammer vloog volgens de politie met zijn auto uit de bocht en botste tegen een andere wagen die stond te wachten bij de wasstraat. Daarna raakte hij met zijn auto een benzinepomp die daarna op een derde voertuig belandde.

De veroorzaker van het ongeluk is met verwondingen aan het gezicht naar het ziekenhuis gebracht. De politie hield hem ook aan nadat hij een blaastest had afgelegd, waaruit bleek dat hij te veel had gedronken. De bestuurders van de andere twee auto's, beiden afkomstig uit Capelle aan den IJssel, bleven ongedeerd.

Het benzinestation werd afgezet om de uit de pomp gelekte benzine op te ruimen.

Collega's agent vrij na dood zwarte chauffeur

Twee Amerikaanse agenten die aanwezig waren toen hun collega een zwarte automobilist doodschoot in Cincinnati, worden niet vervolgd. Dat heeft de aanklager vrijdag laten weten.

De 25-jarige agent Ray Tensing schoot op 19 juli de 43-jarige Samuel Dubose door het hoofd, nadat hij hem staande had gehouden voor een verkeersovertreding. Dubose had geen kentekenplaat aan de voorkant van zijn voertuig en kon geen rijbewijs overleggen. Toen het erop leek dat hij wilde wegrijden, schoot Tensing de bestuurder door zijn hoofd.

 

Zijn twee collega's Phillip Kidd en David Lindenschmidt waren op non-actief gezet. Na hun verklaring deze week is besloten ze niet verder te vervolgen voor mogelijke betrokkenheid.

Tensing is donderdag op borgtocht vrijgelaten.

Collega's agent vrij na dood zwarte chauffeur
Collega's agent vrij na dood zwarte chauffeur (Foto: ANP)

Dafne Schippers klasse apart op 100 meter bij NK

Dafne Schippers heeft het publiek in het Olympisch Stadion duidelijk laten zien dat ze tegenwoordig tot de absolute sprinttop behoort. De 23-jarige Utrechtse kroonde zich vrijdag voor de vierde maal in haar loopbaan tot nationaal kampioene op de 100 meter. Met een de winnende tijd van 11,02 seconden liet ze de concurrentie ver achter zich.

Zilver was er voor Jamile Samuel in 11,29, het brons ging naar Naomi Sedney (11,54). Schippers had het in de halve finales eerder op vrijdagavond nog rustig aan gedaan. Met 11,21 verzekerde zich als snelste van deelname aan de finale. In de eindstrijd was ze ongenaakbaar.

Schippers won vorig weekeinde nog de Diamond Leaguewedstrijd over 100 meter in Londen. Toen zegevierde ze in een nieuw Nederlands record van 10,92. In augustus is ze een van de kanshebbers op eremetaal bij de WK in Peking.

Druk
Hoewel de Europees kampioene in Amsterdam een tiende boven haar eigen toptijd bleef, was ze daar toch best tevreden mee. "Meestal presteer ik met druk wat beter", verwees ze naar het verschil met de concurrentie op het NK. "Ik hoopte daarom zelf rond de 11,10 te lopen, dan is 11,02 wel erg lekker."

Voor Schippers komt er met de NK een eind aan een drukke periode, met veel internationale topraces achter elkaar. "Ik ga nu een beetje trainen en dan rust nemen en de kop leegmaken. Het was best zwaar, veel Diamond Leaguewedstrijden gelopen, best veel reizen. Dus nu lekker toewerken naar Tokio en Beijing."Schippers werkt in Japan nog een oefentrip af voor ze doorgaat naar China voor de WK.

Schippers klasse apart op 100 meter bij NK
Schippers klasse apart op 100 meter bij NK (Foto: ANP)

De meest bizarre vakantieklachten van Nederlanders

Op de klachtenafdeling van Thomas Cook moeten ze zich rot hebben gelachen. In het Parool verscheen vandaag een overzichtje van de meest bizarre klachten die Nederlanders op vakantie hadden. Ben je zelf ook op vakantie geweest en heb je ook bizarre klachten gehoord, laat het dan weten in de comments.

Mark Zuckerberg wordt vader

Heugelijk nieuws voor Facebook-oprichter Mark Zuckerberg en zijn vrouw Priscilla: ze krijgen een dochtertje. Dat heeft hij vrijdag op Facebook aan zijn ruim 33 miljoen volgers laten weten. "Het goede nieuws is dat de zwangerschap nu ver genoeg is om de meeste risico's uit te sluiten. We zijn hoopvol'', schrijft Zuckerberg.

In een persoonlijk en open verhaal, schrijft Zuckerberg (31) op Facebook over de drie miskramen van zijn vrouw de laatste jaren. "Je bent zo vol hoop als je net hoort dat je een kindje gaat krijgen. Je vraagt je af hoe ze zullen worden en je gaat dromen over hun toekomst. Je maakt plannen. En dan ineens is alles weg. Het is een eenzame ervaring.''

Het is een taboe om over miskramen te praten, zegt de Facebook-topman. "Mensen praten er niet over uit angst om anderen weg te jagen of uit schaamte, alsof je iets hebt gedaan om dit over je af te roepen." Zuckerman pleit ervoor om er juist wel over te praten: "Het brengt ons samen. Het zorgt voor begrip en tolerantie. Het geeft ons hoop.''

Zuckerberg en Priscilla Chan (30) trouwden in mei 2012.

Mark Zuckerberg wordt vader
Mark Zuckerberg wordt vader (Foto: BuzzE)

'Uber meer dan 50 miljard dollar waard'

Uber Technologies, het bedrijf achter de bekende taxi-app, is meer dan 50 miljard dollar (ruim 45 miljard euro) waard. Dat meldde zakenkrant The Wall Street Journal op gezag van ingewijden met kennis van de zaak.

Volgens de krant is dat de waarde die aan Uber is gekoppeld na een nieuwe financieringsronde van ongeveer 1 miljard dollar. Investeerders in het in 2009 opgerichte bedrijf zouden onder meer Microsoft en de investeringstak van een Indiaas mediaconcern zijn, aldus de bronnen. In totaal zou Uber al meer dan 5 miljard dollar hebben opgehaald met verschillende financieringsrondes.

'Uber meer dan 50 miljard dollar waard'
'Uber meer dan 50 miljard dollar waard' (Foto: ANP)

Sinterklaas is in het land!

Mensen die vanmiddag op het strand van Zandvoort aan het uitwaaien waren, keken waarschijnlijk vreemd op toen er een zeer onvoorziene gast vanaf zee arriveerde: zie ginds kwam de reddingsboot uit Spanje alweer aan. Hij bracht ons.... Sint Nicolaas!

Hij had z'n beste tabbert thuisgelaten, maar voor de rest was het 'm helemaal! De goedheiligman kwam samen met 14 ZWARTE Pieten aan en mocht meteen achterop de quad. Daarna werd in een naburig clubhuis het Sinterklaasfeest nog een keertje dunnetjes overgedaan.

Deze ietwat vreemde happening heeft iets te maken met het jubileum van Kampeervereniging Strandgenoegen in de strandplaats. Deze bestaan 80 jaar en ze zijn druk bezig dit groots aan te pakken. Buiten Snieklaas om gaat de vereniging waarschijnlijk ook nog Kerst en Pasen op onchristelijke tijden vieren. Ook koningsdag komt nog aan de beurt, maar daar moet waarschijnlijk eerst (voor weinig) een liedje gecomponeerd voor worden.

Omstanders bevrijden kleuter uit kofferbak

Een vierjarig jongetje is vrijdagmiddag in Balk (Friesland) door voorbijgangers bevrijd uit de kofferbak van een auto. Voorbijgangers hoorden geklop en geschreeuw. Pas bij de tweede poging lukte het de klep te openen en zagen ze het mannetje liggen. Het joch was volledig overstuur. Hij zei dat hij was opgesloten in de kofferbak.

Na twintig minuten kwam zijn 41-jarige moeder opdagen. Zij en het jongetje zijn meegenomen naar een politiebureau voor onderzoek. Het is nog onduideliijk hoelang het ventje in de kofferbak heeft gezeten.

Een woordvoerder van de politie zegt dat de moeder ontkent dat ze het kind in de kofferbak heeft gestopt. "We zijn nog met haar in gesprek. Misschien is het kind al spelend met andere kinderen in de achterbak terechtgekomen. We zoeken nog uit wat er precies is gebeurd."

Omstanders bevrijden kleuter uit kofferbak
Omstanders bevrijden kleuter uit kofferbak (Foto: ANP)

UEFA beslist snel over gestaakt duel

De Europese voetbalbond UEFA beslist begin volgende week wat gaat gebeuren met de gestaakte wedstrijd in de derde voorronde van de Europa League tussen FK Kukësi en Legia Warschau. Het duel in de Albanese hoofdstad Tirana werd donderdag kort na rust gestaakt, nadat één van de spelers van de Poolse bezoekers was geraakt door een voorwerp dat vanuit het publiek richting het veld was gegooid. Ondrej Duda vierde in de 51e minuut met zijn ploeggenoten de 1-2 toen hij op zijn hoofd werd getroffen, naar verluidt door een steen.

De Slowaakse middenvelder ging per brancard van het veld, met zijn gewonde hoofd gestabiliseerd. Duda werd langs de lijn wel weer opgelapt, maar scheidsrechter Stephan Klossner uit Zwitserland besloot de wedstrijd te staken. De UEFA heeft FK Kukësi vrijdag in staat van beschuldiging gesteld. De tuchtcommissie buigt zich maandag over de zaak. De fans van Legia Warschau gooiden ook dingen naar het veld. De Poolse club hoort op 13 augustus welke straf het daarvoor krijgt.

UEFA beslist snel over gestaakt duel
UEFA beslist snel over gestaakt duel (Foto: ANP)

Exorcisme in een parkje gefilmd

In een stadje in Texas werd de lokale hermandad opgetrommeld voor iets bijzonder opmerkelijks. Deze keer niet om een burenruzie te verergeren of een wegrennende kleurling neer te schieten, het ging dit keer om een heuse duiveluitdrijving in een parkje, naast de eendjes.

”Ze maakten steeds meer herrie richting de bezetene”, aldus een ooggetuige. ”Het slachtoffer van Satan lag op de grond en die andere twee stonden boven haar en maakten al gillend rare gebaren met hun handen. Ze riepen dingen als 'Satan ik eis dat je weggaat!' Het ging maar door en door. Het was erg bizar.”

De politie die later arriveerde kon niet veel doen. Exorcisme is niet tegen de wet en er was niemand gewond geraakt.

Volgens omstanders zaten de drie rustig op een bankje en werd er uit het niets begonnen met een duiveluitdrijving.

Een dame die normaal gesproken in het park komt om de bijbel te lezen, beweert dat er geen formaliteiten aan het gebeuren vooraf waren gegaan, zodat haar dagelijkse ritueel bruut verstoord werd.

”Er werd niet eens uit de bijbel voorgelezen”, vertelt de geagiteerde vrouw. ”Het was volkomen idioot. Jezus kan natuurlijk iedereen genezen, maar dit soort dingen verwacht je niet naast een eendenvijvertje.”


Uiteraard film je de duivel verticaal

Corruptie bij Servische lottotrekking?

Servië is in rep en roer sinds de laatste lottotrekking op tv, schrijft NRC. Tijdens de live-uitzending rolde bal nummer 27 uit de machine, maar onderin beeld kwam 21 te staan. Foutje? Zou kunnen, maar even later rolde daadwerkelijk nummer 21 uit het apparaat. Corruptie?

Dinsdag ging het mis bij de wekelijkse trekking van de nationale loterij. Drie ballen waren getrokken, de machine husselt de ballen opnieuw en trekt de vierde bal. Duidelijk zichtbaar staat er 27 op, maar op het scherm verschijnt 21. De presentatrice kijkt even vertwijfeld opzij, maar de trekking gaat verder. Tot ieders verbazing rolt nummer 21 nu wel uit het apparaat. Sindsdien is Servië in de ban van de gebeurtenis: was hier sprake van corruptie?

Onderzoek
De loterij is in handen van de staat en wordt gerund door mensen die via politieke connecties zijn aangewezen. Media zijn er bovenop gesprongen en de openbaar aanklager is inmiddels een onderzoek gestart. Daarbij zijn de presentatrice en vier van haar collega’s ondervraagd terwijl ze aan een leugendetector zaten.

Premier Aleksandar Vucic reageerde ook: 'Als er sprake was van criminele activiteiten zullen deze mensen verantwoording afleggen aan de wet. Het pad naar de gevangenis is erg kort.' Het bedrijf achter de loterij spreekt van een technische fout en noemt de gebeurtenis toeval. De uitslag van dinsdag wordt niet gewijzigd. Gek genoeg stapte het hoofd van de loterij donderdag wel op, 'uit morele gronden'.

Cocaïne tussen bananen in supermarkten

In ladingen bananen die al bij supermarkten waren afgeleverd, is in Duitsland een grote partij cocaïne gevonden. Het was met bij elkaar 400 kilo waarschijnlijk de grootste vondst in Duitsland in de afgelopen vijf jaar.

Medewerkers van een supermarkt in Braunschweig waren de eersten die pakjes met cocaïne ontdekten onder de bananen die zij uitpakten om in de vakken te zetten. Onderzoekers van de politie traceerden daarna de rest van de lading bananen die aan andere supermarkten was geleverd. Bij vijf winkels vonden zij meer pakketjes met drugs.

De drugs zouden een waarde van meer dan 10 miljoen euro hebben.

Cocaïne tussen bananen in supermarkten
Cocaïne tussen bananen in supermarkten (Foto: ANP)

Simpel 'verdubbelt' buitenbundelkosten internet

Simpel verhoogt haar buitenbundel internetkosten per 1 september en stapt over van betaling per 50mb naar betaling per 1mb. De manier waarop Simpel de prijswijziging naar de klant toe brengt is nogal opmerkelijk. Zo staat in de mail naar klanten het volgende:

"Momenteel betaal je voor het gebruik van mobiel internet buiten de bundel €2,50 per 50 MB. Dat betekent dat je datagebruik per 50 MB wordt afgerond. Als je in de huidige situatie 51 MB gebruikt dan wordt er dus €5 in rekening gebracht. Dat vinden we niet Simpel. Na invoering van de tariefswijziging gaat het tarief naar €0,10 per MB. In de nieuwe situatie wordt je datagebruik niet meer afgerond, je betaalt dan dus per gebruikte KB."

Waar je vóór de prijswijziging 50 MB kon gebruiken voor € 2,50, ben je straks bij 25 MB al € 2,50 kwijt. Voor 50 MB betaalde je maar € 2,50, waar dit na de verhoging maar liefst € 5,- zal zijn. Dat komt neer op een verdubbeling van de kosten van je internetbundel. Alleen als je minder gebruikt dan 25 MB ben je straks voordeliger dan in de huidige situatie.

Mensen die de verhoging niet op prijs stellen kunnen vanwege de eenzijdige tariefswijziging hun abonnement kosteloos opzeggen.

Vier maanden cel relschopper Schilderswijk

Een 22-jarige man uit Bunnik moet vier maanden de gevangenis in vanwege betrokkenheid bij de rellen in de Schilderswijk. De Haagse politierechter legde hem vrijdag een celstraf van zes maanden op, waarvan twee voorwaardelijk. Ook mag hij zich niet meer in de Schilderswijk vertonen en moet hij 6000 euro betalen voor aangerichte schade.

Uit beelden was tijdens de zitting te zien dat de man met een aantal anderen probeerde brand te stichten. Hij moest ook voorkomen voor het gooien van stenen naar de politie.

De rellen in de Schilderswijk braken eind juni uit na de dood van de Arubaan Mitch Henriquez. Er zijn inmiddels al diverse relschoppers voor de rechter verschenen. Bijna allemaal zijn zij veroordeeld tot gevangenisstraffen. De politie is nog op zoek naar tientallen relschoppers die nog niet zijn aangehouden. Er zijn daarom woensdag beelden vrijgegeven van een aantal van hen.

Vier maanden cel relschopper Schilderswijk
Vier maanden cel relschopper Schilderswijk (Foto: ANP)

Transferoverzicht: Goede zaken in India


De afgelopen dagen zijn er weer verschillende spelers van club gewijzigd in de verschillende competities.  In Nederland is de soap rond Ricardo Kishna eindelijk ten einde. De jonge buitenspeler vertrekt definitief bij Ajax en gaat naar Lazio. In het buitenland vertrekken een paar spelers die vroeger in de Europese top speelden naar India. Hieronder vallen Adrian Mutu, Helder Postiga en Didier Zokora. Het volledige overzicht is hieronder te vinden: 

Overzicht Nederland

Speler Van Naar
Mike Havekotte FC Utrecht Excelsior
Ricardo Kishna Ajax Lazio Roma
Nigel Bertrams PSV Willem II
Michael Olaitan (Huur) Olympiakos Twente
Nathan Kabasele (Huur) Anderlecht de Graafschap
Jesper Drost PEC Zwolle FC Groningen

Overzicht buitenland

Speler Van Naar
Jose Angel Crespo Cordoba Aston Villa
Asier Riesgo Osasuna Eibar
Pol Garcia (Huur) Juventus Como
Igor Laicki (Huur) Napoli Maceratese
Chris Long Everton Burnley
James Chester Hull City West Bromwich Albion
Robbie Brady Hull City Norwich City
Andre Wisdom (Huur) Liverpool Norwich City
Steven Caulker (Huur) Queens Park Rangers Southampton
Christian Noboa PAOK Rostov
Natanael Atletico Paranaense Ludogorets PFK
Helder Postiga Deportivo la Coruna Atletico de Kolkata
Didier Zokora Akhisarspor FC Pune City
Nelson Belenenses Alcorcon
Tranquillo Barnetta Schalke 04 Philadelphia
Hugo Rodallega Fulham Akhisarspor
Adnan Barakat Songkhla United Police United
Rafael Carioca Spartak Moskou Atletico Mineiro
Jose Rodriguez Real Madrid Galatasaray
Emanuele Allegra Napoli Martina Franca
Alessandro Degrassi (Huur) Juventus Porto Tolle
Jonathan Reis Geen contract Boluspor
Chancel Mbemba Anderlecht Newcastle United
Derlis Gonzalez FC Basel Dinamo Kyiv
Vlad Chiriches Tottenham Hotspur Napoli
Giannis Fetfatzidis Genoa Al-Ahli
Matthew Upson Leicester City MK Dons
Mario Gomez (Huur) Fiorentina Besiktas
Rui Fonte (Huur) Benfica Braga
Michelangelo Albertazzi AC Milan Hellas Verona
Tomas Svedkauskas (Huur) AS Roma Ascoli
Federico Cartabia (Huur) Valencia Deportivo la Coruna
Jon Toral (Huur) Arsenal Birmingham City
Adrian Mutu Geen contract FC Pune City
Mohamed Salah Chelsea AS Roma
Enes Unal (huur) Manchester City Racing Genk

Kylie Jenner wil nog niet trouwen

Kylie Jenner mag dan pas zeventien jaar oud zijn, toch gaan er al tijden geruchten dat de realityster van plan is om te gaan trouwen met haar vriend Tyga. Het halfzusje van Kim Kardashian laat nu weten dat deze geruchten niet kloppen.

"Ik ben niet van plan om binnenkort te gaan trouwen", laat ze haar volgers weten via Twitter. Kylie en Tyga (25) maakten in maart bekend een relatie te hebben, de twee werden toen al maanden regelmatig in elkaars gezelschap gezien.

De geruchten werden onlangs overigens weer aangewakkerd door Kylie zelf. De brunette deelde een foto van een aantal ringen om haar vinger, verschillende media schreven dat hier misschien wel een verlovingsring tussenzat.

Kylie Jenner wil nog niet trouwen
Kylie Jenner wil nog niet trouwen (Foto: BuzzE)

Al druk op wegen naar het zuiden

Het is vrijdagmiddag al behoorlijk druk op de wegen richting het zuiden. Dat heeft de ANWB laten weten. In Frankrijk stond er rond half vier bij Lyon een file van zo'n dertig kilometer op de Autoroute du Soleil. Automobilisten moeten rekening houden met een vertraging van zeker een uur.

Volgens de VerkeersInformatieDienst (VID) stond er op de Franse wegen iets voor vijf uur in totaal 545 kilometer file. De drukste vrijdag van deze zomer was tot nu toe vrijdagmiddag 10 juli. Toen stond er even voor zes uur bijna 700 kilometer file.

De verwachting is dat de drukte in Frankrijk het komend uur nog wat verder toeneemt.

Turijn

Bij de Mont Blanctunnel naar Italië moesten reizigers lang wachten op de route naar Turijn. Bij de tolpoortjes geldt op dat moment een wachttijd van 1,5 uur. Bij de Gotthardtunnel richting Italië staat het verkeer ook een uur stil.

Dit weekeinde wordt veel drukte op de Europese wegen naar de zon verwacht. De zaterdag geldt dit jaar als zwarte zaterdag.

In Nederland was het vrijdag rond het middaguur druk op de wegen richting de pretparken. Op het hoogtepunt stond er 110 kilometer file.

Excuses en Brits visum voor Ai Weiwei

De Chinese kunstenaar en dissident Ai Weiwei krijgt toch een Brits visum voor zes maanden. De minister van Binnenlandse Zaken Theresa May heeft daar persoonlijk opdracht voor gegeven, meldde de BBC.

May bood haar excuses aan en draaide de beslissing van haar departement terug om Weiwei een visum voor zes maanden te weigeren. De formele reden voor de weigering was dat hij in zijn visumaanvraag zou hebben gelogen over detentie in zijn vaderland. Hij mocht niet langer dan drie weken in Groot-Brittannië blijven.

De 57-jarige Weiwei kreeg vorige week na vier jaar zijn paspoort van de autoriteiten in Peking terug. Het werd hem afgenomen nadat hij in 2011 werd gearresteerd. Hij is donderdag naar Duitsland gereisd waar zijn zoon woont.

Veroordeling
De kunstenaar wil naar Groot-Brittannië omdat vanaf 19 september een tentoonstelling van zijn werk in Londen wordt gehouden, in de Royal Academy of Arts. Volgens Weiwei was hem door de Britse autoriteiten verteld dat hij een "veroordeling" niet had gemeld. Hoewel hij heeft vastgezeten, is hij nooit in staat van beschuldiging gesteld of veroordeeld. Hij werd vastgezet vanwege belastingontduiking en bigamie.

Een woordvoerder van het Britse ministerie van Binnenlandse Zaken verklaarde dat Weiwei een brief had ontvangen met onder andere "excuses voor het veroorzaakte ongemak".

Robben terug bij Bayern

Arjen Robben kan zaterdag met Bayern München in actie komen tijdens de strijd om de Duitse supercup tegen Vfl Wolfsburg. Volgens zijn trainer Pep Guardiola is de buitenspeler weer helemaal fit.

Aanwinst Arturo Vidal maakt mogelijk zijn debuut. De Chileense middenvelder, deze week voor 37 miljoen euro overgenomen van Juventus, is vrijdag met de selectie afgereisd naar Wolfsburg. Eerder had Guardiola nog in het midden gelaten of hij Vidal al meteen zou meenemen.

Robben liet onlangs een oefentrip van Bayern door China schieten wegens spierklachten. Hij scheurde aan het einde van het vorig seizoen en spiertje in zijn linkerkuit. Daardoor miste hij onder meer het kwalificatieduel van het Nederlands elftal tegen Letland.

Het herstel van Robben is een welkome meevaller voor de kersverse bondscoach Danny Blind. De opvolger van Guus Hiddink kan Robben goed gebruiken in de komende EK-kwalificatieduels met IJsland en Turkije.

Robben terug bij Bayern
Robben terug bij Bayern (Foto: ANP)

Bertens naar halve finales in Rokietnica

Kiki Bertens heeft vrijdag op het tennistoernooi in het Poolse Rokietnica de halve finales bereikt. In haar partij in de kwartfinales moest de Wateringse even op gang komen. De eerste set ging naar tegenstandster Barbora Krejcikova uit Tsjechië, maar in het vervolg van het duel stelde Bertens orde op zaken: 3-6, 6-1 en 6-1.

In de halve finales op het Poolse graveltoernooi is zaterdag de Letse Jelena Ostapenko Bertens' opponente. Zij won vrijdag van Ons Jabeur uit Tunesië.

Richèl Hogenkamp was vrijdagmiddag in haar kwartfinaleduel in Rokietnica minder fortuinlijk. De Doetinchemse tennisster moest in drie sets haar meerdere erkennen in de Tsjechische Petra Cetkovska: 6-4, 1-6 en 6-2.

Bertens naar halve finales in Rokietnica
Bertens naar halve finales in Rokietnica (Foto: ANP)

Pilote (74) stort neer met zweefvliegtuig

Een 74-jarige Duitse vrouw is vrijdagmiddag met haar zweefvliegtuigje neergestort op het vliegveld Terlet bij Arnhem. Dat heeft de brandweer laten weten. Het ging mis nadat de pilote de boomtoppen had geraakt.

Ze zat bekneld in het toestel en is door de brandweer bevrijd. Ze was aanspreekbaar en is daarna voor controle naar het ziekenhuis gebracht.

De luchtvaartpolitie gaat het ongeluk met het zweefvliegtuig onderzoeken.

FNV: bagage-afhandelaars Schiphol gaan actievoeren

De bagage- en vrachtafhandelaars op Schiphol gaan zaterdag actie voeren voor gelijke arbeidsvoorwaarden voor alle afhandelaars. Dit maakte vakbond FNV vrijdag bekend. De acties hebben voorlopig een publieksvriendelijk karakter, maar de afhandelaars sluiten hardere actievormen in de toekomst niet uit.

De afhandelaars gaan de komende weken hun collega's op Schiphol en de reizigers informeren over de ontstane situatie. Ze zijn het zat dat hun werkgevers een onderlinge concurrentiestrijd uitvoeren ten koste van hun arbeidsvoorwaarden.

De afhandeling van bagage en vracht op Schiphol is in handen van verschillende bedrijven zoals Menzies of Aviapartner met eigen cao's of zelfs helemaal geen cao (Swissport), stelt de vakbond. "De afhandelingswerkers worden daardoor van bedrijf tot bedrijf verschillend beloond voor wat in essentie hetzelfde werk is", aldus Cihan Ugural van de FNV.

FNV: bagage-afhandelaars Schiphol in actie
FNV: bagage-afhandelaars Schiphol in actie (Foto: ANP)

Koerden plegen aanslag op Turks politiebureau: vier doden

Bij een aanval van Koerdische rebellen op een politiebureau in de Turkse stad Adana zijn vrijdag vier doden gevallen. Het zijn twee agenten en twee aanvallers.

Adana ligt circa 370 kilometer ten zuidoosten van Ankara en 120 kilometer van de Syrische grens. Het slepende vredesproces tussen de Turkse regering en de extremistische Koerdische Arbeiderspartij (PKK) is volgens de Turkse president Erdogan gestopt. Turkije bombardeert weer PKK-posities in onder meer het noorden van Irak. Daar heeft de volgens Turkije en westerse mogendheden terroristische organisatie haar hoofdkwartier.

De leider van de autonome Koerdische regio in Irak, Massoud Barzani, heeft in een vrijdag verschenen vraaggesprek met het Duitse blad Focus de PKK fel bekritiseerd. Barzani zei dat het stoppen van het verzoeningsproces niet alleen de schuld is van Erdogan, maar ook van extremisten binnen de PKK die helemaal geen vrede willen. De Iraakse Koerd Barzani stelt dat de PKK zichzelf overschat. Hij waarschuwde de PKK dat er met de nieuwe samenwerking tussen Ankara en Washington in de strijd tegen jihadisten veel kan veranderen in de regio.

De strijdkrachten van de autonome regio van Barzani heten de peshmerga's. Zij staan op zeer gespannen voet met de Turkse PKK. De door het Westen gesteunde peshmerga's vechten in Irak tegen de jihadisten van Islamitische Staat (IS). In Noord-Syrië vechten milities van Koerden die Volksverdedigingseenheden (YPG) heten. Ze zijn nauw verbonden met de PKK.

Duits parlement schakelt computers even uit

Het Duitse parlement schakelt over twee weken alle computers vijf dagen uit. Dat gebeurt om het netwerk te herstellen na een aanval door hackers eerder dit jaar, aldus Duitse media vrijdag.

Het netwerk gaat op 13 augustus plat, zo liet de president van de Bondsdag Norbert Lammert weten. Het duurt vervolgens vijf dagen om een nieuw netwerk te installeren.

De aanval door hackers werd in mei bekend. Ze hadden computers in het parlement overgenomen en dagenlang data verzameld. Of er vitale en geheime informatie is verdwenen, is niet bekend.

In januari werden al enkele websites van de regering, waaronder ook die van bondskanselier Angela Merkel, door hackers aangevallen.

Duits parlement  schakelt computers even uit
Duits parlement schakelt computers even uit (Foto: ANP)

Heel Holland gaat weer bakken

Liefhebbers van bakken kunnen hun hart vanaf september op tv weer ophalen. Het populaire tv-programma Heel Holland Bakt van Omroep Max gaat dan weer van start. De vorige editie werd erg goed bekeken; gemiddeld keken er 1,8 miljoen mensen naar de bakshow op de zondagavond. 2,2 miljoen mensen zelfs zagen in de finale Menno de Koning het programma winnen.

De thuisbakshow staat vanaf 6 september op de planning. Tien 'bakkermakkers' strijden dan weer om de titel Beste Thuisbakker van Nederland.

Het programma dankt de populariteit mede aan de presentatie (Martine Bijl) en juryleden (Janny van der Heijden en Robèrt van Beckhoven). Op de Facebookpagina van het programma is te zien dat deze editie begint met vier mannelijke deelnemers en zes vrouwelijke.

 

Zet de ovens maar aan, vanaf 6 september heeft Omroep MAX een nieuw seizoen #HHB op de planning staan!Een nieuw...

Posted by Heel Holland Bakt on vrijdag 31 juli 2015

Heel Holland gaat weer bakken
Heel Holland gaat weer bakken (Foto: BuzzE)

Duitsland ontvangt record van 79.000 asielzoekers in juli

Duitsland heeft in juli een recordaantal asielzoekers verwelkomd. Bij elkaar kwamen 79.000 asielzoekers Duitsland binnen en dat was volgens de Beierse minister van Sociale Zaken "de grootste toeloop ooit" in een maand.

Volgens eerdere prognoses hield Duitsland voor dit jaar rekening met de komst van in totaal 450.000 asielzoekers. Dat is ongeveer twee keer zoveel als vorig jaar. Het ministerie van Migratie en Vluchtelingen komt eind augustus met geactualiseerde voorspelling en die valt naar verwachting hoger uit.

Duitsland ontvangt recordaantal asielzoekers
Duitsland ontvangt recordaantal asielzoekers (Foto: ANP)

16-jarige rijdt met slok op in auto van papa

Een zestienjarige knul uit Arnhem is in de nacht van donderdag op vrijdag betrapt op het rijden in de auto van zijn vader; met een slok op zat hij achter het stuur.

Agenten zagen de jongen rijden door de Willemstunnel in zijn woonplaats, met nog twee vrienden zat hij in de auto. De politie wilde hem controleren omdat hij duidelijk jonger was dan degene op wiens naam de auto stond. Ook zagen agenten de inzittenden steeds angstiger achterom kijken.

De bestuurder probeerde nog te vluchten maar gaf uiteindelijk toch op. Hij wilde een vriendin (15) die al te laat thuis was naar huis brengen, zonder dat zijn vader ervan af wist.

Tweede seizoen The Leftovers start 4 oktober

HBO heeft de startdatum van The Leftovers bekend gemaakt. Het tweede seizoen start op 4 oktober.

The Leftovers, gebaseerd op het gelijknamige boek van Tom Perrotta, gaat over een wereld waarin 2% van de wereldbevolking opeens verdwijnt. In de serie wordt een groep inwoners van een klein Amerikaans plaatsje gevolgd, en is er te zien hoe zij omgaan met de 'Sudden Departure'.

De serie neemt ons in het nieuwe seizoen mee naar Jarden, de enige stad in de wereld waarin niemand verdwenen is. De Garvey familie uit seizoen een is naar dit plaatsje verhuisd. Een andere familie die we gaan zien is een familie uit het stadje zelf.

Formule 1-teams willen langere zomerpauze terug

De Formule 1-teams hebben F1-baas Bernie Ecclestone gevraagd om de voorlopige kalender voor 2016 aan te passen. De reden hiervoor is dat ze net als nu een lange zomerpauze willen en in die tijd de fabriek op slot kunnen doen.

De laatste jaren zitten er drie vrije weekenden tussen de races in Hongarije en die van België. In die periode moeten de renstallen hun fabriek voor twee weken op slot doen. De data mogen ze zelf bepalen, maar er mag op geen enkele manier aan de Formule 1-bolides gewerkt worden, onderhoud aan gebouwen of windtunnels is wel toegestaan.

In 2016 staan slechts twee vrije weekenden in de zomer op de rol, waarbij in de weken ervoor en erna back-to-back-races zijn. De zomerbreak van twee weken hierin proppen is ondoenlijk naar de mening van veel teams.

Red Bull-teambaas Christian Horner: "De vakantie is zeer belangrijk. De Formule 1 levert een zeer veeleisend schema op, niet alleen voor monteurs of mensen in de fabriek, maar ook voor het ondersteunend personeel, de FOM, de media, etc. Je moet even een moment hebben om op adem te komen. Dat hebben we aangekaart bij Bernie, zeker omdat we weten dat voor oktober er vaak nog wat met de kalender geschoven wordt. Normaal gesproken vindt er wat finetuning plaats en het zou mij niet verbazen als er niet hier en daar wat kleine wijzigingen zouden komen."

'Er is maar één nieuwe Ghostbusters-film'

Het wordt hoog tijd dat men het in Hollywood, en in het bijzonder bij Sony Pictures, eens gaat worden over wat er nu eigenlijk allemaal in de planning staat voor de Ghostbusters-franchise. Nadat Drew Pearce gisteren de wereld verzekerde dat er een Ghostbusters-reboot met mannelijke cast op de rit staat, wordt hij nu tegengesproken door Ivan Reitman.

Reitman regisseerde de twee originele Ghostbusters-films in de jaren 80 en is als producer verbonden aan de door Paul Feig geregisseerde reboot die volgend jaar moet verschijnen. Deze film zorgt voor nogal wat controverse, omdat ervoor gekozen is de cast te vervangen door vrouwelijke actrices en daarmee een radicaal andere richting in te slaan dan wat kijkers kennen van de spokenjagers. Echter is er al sinds er gesproken wordt over deze film ook doorlopend nieuws over een mannelijke reboot, waar op een gegeven moment Channing Tatum bij genoemd werd. Da's echter allemaal onzin, volgens Reitman.

"Er is recent veel enthousiasme over wat er gebeurt met de Ghostbusters-franchise," aldus Reitman. "Als producer van de nieuwe Ghostbusters-film lijkt het me nuttig om te verduidelijken. Er is maar één nieuwe Ghostbusters-film en dat is de door Paul Feig geregisseerde versie die volgend jaar juli uitkomt, die nu wordt gefilmd en geweldig verloopt. De rest is herrie."

Aan de kant van de acteurs is er ook niet veel bevestiging: Chris Pratt, die eerder ook werd genoemd in combinatie met het scenario van Drew Pearce, ontkende betrokkenheid en Tatum heeft aangegeven het hele gebeuren maar rommelig te vinden. De uitspraken van Pearce staan natuurlijk nog steeds, maar de kans dat Sony een Ghostbusters-film van plan is zonder daar Ivan Reitman van op de hoogte te stellen is natuurlijk niet heel groot.

Ghostbusters-cast (2016)
Volgens Ivan Reitman zijn dit de enige echte nieuwe Ghostbusters

Frans-Brits overleg over vluchtelingen

De Engelse premier David Cameron en de Franse president François Hollande overleggen vrijdag over de stroom vluchtelingen bij de Kanaaltunnel in Calais. De situatie daar wordt nijpender nu grote groepen illegalen dagelijks proberen via de tunnel Engeland te bereiken. De twee landen zien zich geconfronteerd met problemen over humanitaire hulp, toerisme, inkomstenderving en haperend verkeer.

Cameron zei na overleg met zijn regering dat hij plannen heeft om Frankrijk bij te staan, maar dat een snelle oplossing van het probleem niet voorhanden is. Hulp aan de Fransen krijgt in Calais vooralsnog gestalte in de vorm van meer hekken bij de tunnel en de inzet van politiehonden. Aan zijn kant van de tunnel moet de premier vooral de verontruste vrachtwagenchauffeurs geruststellen. In Engeland groeit de rij wachtenden omdat het vervoer richting Frankrijk steeds vaker tot stilstand komt.

Cameron wordt in eigen land nauwlettend gevolgd door zijn kiezers, aan wie hij bij zijn herverkiezing in mei beloofde tienduizenden migranten minder toe te laten. Tijdens zijn eerste termijn als premier kwam hij onder vuur te liggen vanwege de grote aantallen vluchtelingen die Groot-Brittannië toeliet. In de periode 2010-2015 waren dat er meer dan 300.000. Aan de andere kant staat de Labourpartij voortdurend klaar om hem op de vingers te tikken wanneer hij de humanitaire waarden uit het oog verliest.

Frans-Brits overleg over vluchtelingen
Frans-Brits overleg over vluchtelingen (Foto: ANP)

VS bespioneerden ook Japanse regering

De Verenigde Staten hebben de Japanse regering bespioneerd. De Japanse premier Shinzo Abe zou zelfs in zijn woning door de geheime dienst NSA zijn afgeluisterd. Dat blijkt uit Wikileaksdocumenten die zijn vrijgegeven, zo meldt de Britse omroep BBC vrijdag.

Behalve Abe zouden enkele van zijn kabinetsmedewerkers zijn bespioneerd. Ook Japanse banken en bedrijven zijn door de Amerikaanse geheime dienst afgeluisterd. Onder de bedrijven is het Mitsubishiconcern. Japan heeft nog niet gereageerd op de onthulling.

Het Aziatische land is niet de eerste bondgenoot die wordt afgeluisterd. Uit informatie van Wikileaks bleek al eerder dat Duitsland, Frankrijk en Brazilië lijdend voorwerp van VS-spionage waren.

Wikileaks, de website voor klokkenluiders van overheden en bedrijven, betitelt de laatste onthulling over de Verenigde Staten als een dieptepunt. Uit de documenten blijkt dat de Amerikanen op de hoogte waren van gesprekken binnen de Japanse regering over onder meer handel, milieu, en nucleaire en energiepolitiek. De NSA zou de verkregen informatie hebben gedeeld met Australië, Canada, Groot-Brittannië en Nieuw-Zeeland.

VS bespioneerden ook Japanse regering
VS bespioneerden ook Japanse regering (Foto: ANP)

Blooper-reel: The Flash, seizoen 1

Seizoen 1 van The Flash is in de VS vanaf volgende maand verkrijgbaar op blu-ray en dvd, en dus hebben de makers het één en ander aan extra's verzameld. De blooper reel die op de uitgave te verwachten is, staat nu ook online en is dus voor iedereen te zien.

Zoals van een blooper reel verwacht mag worden zijn er voldoende verhaspelde zinnen, onhandige momenten en (weggebliepte) vloekwoorden te horen. De video duurt acht minuten, dus er valt genoeg te lachen.

The Flash, seizoen 1, is vanaf eind september voor Amerikaanse kijkers te koop; in Nederland is de uitgave vermoedelijk afhankelijk van de uitzendingen van de serie op een Nederlandse zender, waar we nog immer op moeten wachten.

Ekdom neemt met tranen afscheid van 3FM

Zijn voorspelling kwam uit: Gerard Ekdom hield het niet droog tijdens zijn allerlaatste aflevering van Effe Ekdom. Geëmotioneerd, met tranen en omringd door collega's van zijn geliefde radiostation nam hij afscheid van 3FM, waarvoor hij zeventien jaar heeft gewerkt.

"Ik vind afscheid nemen van mijn familie niet leuk", zei Ekdom voordat hij zijn laatste plaat, Meeting Across The River van Bruce Springsteen instartte. "3FM werd mijn familie, en werken is het nooit geweest. Hobby'en, dat is wat we doen hier." Hij vertelde dat hij met alle gemak van de wereld nog jaren bij de radiozender had kunnen blijven. "Maar het wordt tijd dat ik mijn ouderlijk huis ga verlaten en mijn vleugels ga uitslaan."

De radio-dj verhuist naar Radio 2, waar hij op 5 oktober met een nieuwe ochtendshow begint en dus elke dag vroeg op moet. "Wat zal ik die wekker gaan haten", voorspelde Ekdom. "Eén ding is duidelijk: ik blijf in de buurt, ik blijf bij de NPO."

Timur en Rámon nemen de doordeweekse lunchshow over van Ekdom. Hij maakte diverse programma's bij 3FM, waarvan de afgelopen jaren de lunchshow tussen twaalf en twee. Ook liet hij zich acht keer opsluiten in het Glazen Huis voor de benefietactie Serious Request.

Ekdom neemt met tranen afscheid van 3FM
Ekdom neemt met tranen afscheid van 3FM (Foto: BuzzE)

WHO: ebola-vaccin 100% effectief

Het ebola-vaccin dat de afgelopen maanden in het West-Afrikaanse land Guinee is getest op 4000 mensen, is zeer effectief, maakt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) vrijdag bekend. Het gaat om een voorlopige conclusie, want de tests zijn nog niet afgerond, die wordt gepubliceerd in het medisch tijdschrift The Lancet.

Het vaccin is tot nu toe 100 procent effectief, maar er is meer onderzoek nodig om erachter te komen of het afdoende is om hele samenlevingen te beschermen. De 4000 vrijwilligers waarop het vaccin VSV-EBOV sinds maart is getest, komen uit de directe omgeving van 100 ebola-patiënten. Het gaat dan om onder meer familieleden, buren en collega's. Inmiddels is besloten iedereen die het risico loopt besmet te worden het vaccin toe te dienen.

Omdat het vaccin tot nu toe veilig is gebleken, worden ook kinderen tussen de dertien en zeventien jaar aan de proef toegevoegd en mogelijk ook jongere kinderen, van zes tot twaalf jaar oud, aldus de WHO.

WHO: ebola-vaccin zeer effectief
WHO: ebola-vaccin zeer effectief (Foto: ANP)

WHO gooit roer om na ebola-debacle

De Wereldgezondheidsorganisatie WHO trekt zich de kritiek op haar handelen tijdens de ebolacrisis aan. De organisatie kondigde vrijdag drastische interne veranderingen aan die de WHO in staat moeten stellen adequaat te reageren op gezondheidscrises in de wereld.

Algemeen directeur Margaret Chan kondigde de maatregelen vrijdag in Genève aan. De WHO gaf in april zelf toe dat het de ebolacrisis traag, niet toereikend en niet fel genoeg had bestreden. De WHO werkt nu onder andere aan de opzet van een speciale groep die hulp coördineert in geval van een grote crisis.

Chan meldde ook dat er goede resultaten waren geboekt bij de ontwikkeling van een vaccin tegen de virusziekte.

Leger beveiligt buschauffeurs El Salvador

In de Centraal-Amerikaanse staat El Salvador zijn militairen en politieagenten ingezet om buschauffeurs te beveiligen tegen criminele bendes. De bendes hebben bestuurders met geweld bedreigd als ze niet staken, om de aandacht van de regering te trekken.

In de afgelopen dagen zijn zeven buschauffeurs gedood die toch aan het werk gingen, berichtte de BBC donderdag. In de hoofdstad San Salvador gaven veel buschauffeurs gehoor aan de staking. De regering hoopt dat het openbaar vervoer weer op gang komt nu er beveiliging is.

De criminele bendes in het land willen met hun actie vredesgesprekken met de regering afdwingen. Ook willen ze betrokken worden bij een commissie die onderzoekt hoe stedelijk geweld in het land kan worden teruggedrongen. De bendes zijn vooral zelf verantwoordelijk voor het geweld, aldus de BBC.

Leger beveiligt buschauffeurs El Salvador
Leger beveiligt buschauffeurs El Salvador (Foto: ANP)

Facebook ontwikkelt drone met internet

Facebook heeft een drone ontwikkeld die draadloos internet beschikbaar maakt voor de gebieden waar het over vliegt. De spanwijdte van het onbemande vliegtuig is net zo groot als de spanwijdte van een Boeing 737. De drone kan tot ruim 27000 meter hoog vliegen. Dat meldde de BBC in de nacht van donderdag op vrijdag.

De Facebookdrone kan negentig aaneengesloten dagen in de lucht blijven circuleren. Het apparaat zal naar verwachting binnenkort in de Verenigde Staten worden getest.

De ontwikkeling van de drone door het internetbedrijf is in het kader van project Internet.org. Facebook wil met dat project internet beschikbaar maken in ontwikkelingslanden.

Japan begint weer met kernenergie

Japan begint 10 augustus, ruim vier jaar na de kernramp in Fukushima, met het opstarten van een kernreactor. Dat heeft het energiebedrijf Kyushu Electric Power vrijdag bekendgemaakt.

Alle kerncentrales in het land werden stilgelegd na de kernramp in Fukushimna op 11 maart 2011. Door een aardbeving en de daaropvolgende tsunami ontstond daar een meltdown, waarbij de splijtstof en het reactorvat smelten. Het stilleggen kostte het land miljarden. Volgens premier Shinzo Abe moet er snel weer energie uit centrales komen om de economie gaande te houden.

Alle centrales werden onderworpen aan veiligheidsonderzoeken. Kyushu kreeg in mei toestemming om twee centrales in gebruik te nemen. Het bedrijf zal reactor Sendai 1 in Satsumasendai opstarten. Na twee tot drie dagen zal de centrale energie leveren. Na zo'n tien dagen draait de reactor op volle kracht. Het energiebedrijf wil nog dit jaar ook een tweede reactor op het complex in bedrijf stellen.

De vroegere chef van het energiebedrijf Tokyo Electric Power, eigenaar van de centrale in Fukushima, hangt vervolging boven het hoofd, evenals twee andere hoge functionarissen. Dat blijkt uit documenten van justitie. De drie worden mogelijk vervolgd voor professionele nalatigheid. Door de ramp moesten 160.000 mensen hun huis verlaten.

Japan begint weer met kernenergie
Japan begint weer met kernenergie (Foto: ANP)

Wrakstuk op Réunion is van Boeing 777

Het wrakstuk van een vliegtuig dat is aangespoeld op het eiland Réunion is van een Boeing 777. Dit heeft de onderminister van Transport van Maleisië, Abdul Aziz Kaprawi, vrijdag gezegd. Hij zei de informatie te hebben gekregen van de luchtvaartmaatschappij Malaysia Airlines, meldde de Australische omroep ABC.

Het nummer dat op het wrakstuk stond, zou dit aangeven. Malaysia Airways vlucht MH370, een Boeing 777, verdween 8 maart vorig jaar op een vlucht van Kuala Lumpur naar Peking. Met het toestel verdwenen de 239 inzittenden spoorloos. Aangenomen wordt dat het vliegtuig is gecrasht in de Indische Oceaan. Het Franse eiland Réunion ligt circa 4000 kilometer ten westen van de zone waar onderzoekers vermoeden dat het toestel in zee is gestort.

Wrakstuk op Réunion is van Boeing 777
Wrakstuk op Réunion is van Boeing 777 (Foto: ANP)

Zimbabwe wil uitlevering jagende tandarts

De minister van Milieu van Zimbabwe, Oppah Muchinguri, heeft vrijdag betoogd dat de jagende Amerikaanse tandarts Walter Palmer moet worden uitgeleverd. Hij heeft zich met het doden van een populaire leeuw uit een Zimbabwaans wildpark, Cecil, schuldig gemaakt aan stroperij en het financieren van illegale jacht.

De gids die de jachtpartij begeleidde, Theo Bronkhorst, is in Zimbabwe gearresteerd en in staat van beschuldiging gesteld. De eigenaar van de boerderij in de buurt waarvan op Cecil werd gejaagd, Honest Trymore Ndlovu, is ook aangehouden. De politie zoekt behalve Palmer ook nog een andere jager die bij de jachtpartij betrokken zou zijn geweest, Zane Bronkhorst.

Het is onbekend waar Palmer, die inmiddels spijt heeft betuigd, is gebleven. Hij is niet meer gesignaleerd in zijn woonplaats Bloomington, een voorstad van Minneapolis. Ook is zijn eigen praktijk al dagen gesloten.

ANWB: geen problemen zorgkosten Griekenland

Het steunpunt in Athene heeft nog geen meldingen gehad van Nederlandse toeristen die in ziekenhuizen tegen problemen aanliepen met het betalen van hun behandeling. Dit liet de woordvoerder van de ANWB Alarmcentrale vrijdag weten na een bericht van het Duitse persbureau DPA over mogelijke problemen.

De Griekse instantie die de zorgkosten dient te dekken staat in het rood bij de Duitse Centrale Vereniging voor Zorgverzekering (GKV). Vanwege die schuld vrezen artsen dat ze niet betaald krijgen als ze hun declaraties indienen bij de Griekse instantie.

De ANWB adviseert mensen altijd een reisverzekering met zorgdekking af te sluiten, omdat de tarieven voor medische zorg in verschillende landen nogal uiteenlopen.

Toegang tot haven Calais geblokkeerd

Protesterende werknemers van een veerdienst hebben vrijdagmiddag de haven van Calais geblokkeerd. Daarbij werden autobanden in brand gestoken op de weg die naar de haven leidt, meldde de Franse regionale omroep France3.

Het zijn werknemers die vrezen te worden ontslagen bij de overname van het bedrijf waar ze werken. Dat heet Scop SeaFrance en is een onderneming waar het personeel grote zeggenschap over heeft. De twee veerboten van de onderneming zijn echter van de groep Eurotunnel en zouden worden overgenomen door het Deense concern DFDS (De Verenigde Stoomvaartmaatschappij). De Franse zeelui voeren al sinds begin juli actie tegen de voorgenomen overname, onder meer met blokkades in en rond Calais.

Het is dit weekeinde een van de drukste van het jaar wat vakantieverkeer betreft.

Dotcom: vermijd Mega wegens overname

Kim Dotcom, de excentrieke miljonair die, nadat de FBI een eind maakte aan Megaupload, terug kwam met Mega.co.nz, waarschuwt mensen de dienst te vermijden. Na een vijandelijke overname is Mega nu in handen van de Nieuw-Zeelandse overheid en de Amerikaanse entertainmentindustrie.

In een vraaggesprek meldde Dotcom onlangs dat hij niet meer betrokken is bij Mega. Een Chinese investeerder, die gezocht wordt wegens fraude, heeft verschillende tactieken gebruikt om een meerderheidsbelang in Mega te krijgen. De Nieuw-Zeelandse overheid heeft beslag gelegd op die aandelen, wat betekent dat de Nieuw-Zeelandse overheid de controle heeft over Mega.

Ook zou Hollywood een groot deel van de aandelen in bezit hebben, weet Dotcom. Omdat hij ernstige twijfels heeft over hoe veilig de site nog is om te gebruiken raadt hij iedereen af nog gebruik te maken van de dienst.

Dotcom belooft volgend jaar met een volledig open-source en non-profit alternatief te komen. "I want to give everyone free, unlimited and encrypted cloud storage with the help of donations from the community to keep things going."

Ondertussen ontkent een woordvoerder van Mega de beschuldigingen en distantieert zich van de uitspraken van Dotcom.

Olympische Winterspelen 2022 in Beijing

De Olympische Winterspelen in 2022 worden gehouden in Beijing. Dat is vrijdag door IOC-president Thomas Bach bekendgemaakt tijdens de 128e IOC-sessie in het Maleisische Kuala Lumpur. De Chinese hoofdstad is daarmee de eerste stad in de geschiedenis die zowel de Zomerspelen als de Winterspelen mag organiseren. In 2008 vonden de Zomerspelen al plaats in Beijing.

Tijdens de sessie werd ook de gaststad voor de Jeugd Olympische Winterspelen van 2020 gekozen. Die eer gaat naar het Zwitserse Lausanne, dat het Roemeense Brasov versloeg. In 2012 werd de eerste editie van de Jeugd Olympische Winterspelen gehouden in het Oostenrijkse Innsbruck, komende winter zal het Noorse Lillehammer het decor zijn van het evenement. 

James Woods eist 10 miljoen van twitteraar

Acteur James Woods klaagt een Twitter-gebruiker aan voor laster en wil 10 miljoen dollar (9 miljoen euro) schadevergoeding zien. Dat meldt The Hollywood Reporter.

De anonieme gebruiker plaatste onder de naam Abe List een bericht dat de acteur een cocaïneverslaafde is. Volgens de aanklacht die werd ingediend bij een rechtbank in Los Angeles werd het bericht verspreid onder 'duizenden volgers van Abe List en honderdduizenden volgers van meneer Woods'.

Woods vindt dat zijn reputatie schade heeft opgelopen: "Het roekeloze en kwaadaardige gedrag van Abe List heeft middels het wereldwijde bereik van het internet de reputatie en goede naam van Woods op internationale schaal in het gedrang gebracht." De Casino-acteur wil met de zaak eveneens een statement maken tegen pesterijen op internet: "Abe List en iedereen die social media gebruikt om leugens te propageren moeten zich realiseren dat hun gedrag niet immuun is voor de wet."

Het gewraakte bericht werd op 15 juli geplaatst, en is net als het account inmiddels verwijderd. "James Woods is nog steeds aan het snuiven en spuiten", zo schreef de Twitter-gebruiker. In de zaak maakt Woods duidelijk dat hij nooit verslaafd is geweest: "Woods is geen cocaïneverslaafde en is dat nooit geweest."

De twitteraar zou volgens de aanklacht al sinds december een haatcampagne tegen hem voeren.

James Woods eist 10 miljoen van pestkop
James Woods eist 10 miljoen van pestkop (Foto: BuzzE)

Dekker niet op estafette bij WK zwemmen

De Nederlandse estafetteploeg op de 4 x 100 meter vrije slag moet het op de WK in het Russische Kazan zonder Inge Dekker stellen. Zij is volgens de medische staf van de zwembond onvoldoende fit om op alle disciplines uit te komen.

Dekker komt tijdens de WK wel uit op de vlinderslag. De specialiste op dit onderdeel zwemt zondag de series en waarschijnlijk de halve finales op de 100 meter. Zondag staan ook de series en finale van de 4 x 100 meter vrije slag op het programma.

Dekker werd in het voorjaar geplaagd door rugproblemen. Ranomi Kromowidjojo en Femke Heemskerk lijken zeker van een plaats in de estafetteploeg. Ook Marrit Steenbergen maakte de afgelopen maanden een sterke indruk. Maud van der Meer en Esmee Vermeulen zijn eveneens inzetbaar in de Nederlandse ploeg die kandidaat is voor een medaille.

Dekker niet op estafette bij WK
Dekker niet op estafette bij WK (Foto: ANP)

Di Maria op weg naar PSG

Ángel Di María staat voor een overgang naar Paris Saint-Germain. Volgens de sportkrant L'Équipe heeft de Franse kampioen met Manchester United een akkoord bereikt over een transfersom van 63 miljoen euro.

De Argentijn wordt al langer met Paris Saint-Germain in verband gebracht. Hij reisde vorige week niet mee met de selectie van trainer Louis van Gaal voor enkele oefenduels in de Verenigde Staten.

Manchester United nam Di María vorig jaar nog voor zo'n 75 miljoen euro over van Real Madrid. De Argentijn zou bij PSG tien miljoen euro per jaar gaan verdienen.

Angel Di Maria op weg naar PSG
Ángel Di María op weg naar PSG (Foto: ANP)

Veiling jaarboek met foto Marilyn Monroe

Een zeldzaam schooljaarboek met een foto van een zestienjarige Marilyn Monroe gaat vrijdagavond onder de hamer bij online veilinghuis Catawiki. In het 'high school' jaarboek uit 1942 staat de allereerste gepubliceerde foto ooit van de beroemde Amerikaanse actrice, zegt Catawiki.

Monroe zat toen een halfjaar op de Van Nuys High School in Los Angeles. "Het is de enige foto die er uit die tijd van haar bekend is", aldus het veilinghuis, die stelt dat het om "één van de meest gezochte schooljaarboeken ter wereld" gaat. Op de foto in het jaarboek lijkt ze nauwelijks op het 'sekssymbool' zoals ze later bekend kwam te staan. In die tijd had ze nog donkere krullen in plaats van blond haar en gebruikte ze haar echte naam 'Norma Baker'.

Het jaarboek is onderdeel van een grote Marilyn Monroe-veiling deze week. Er wordt ook een krultang geveild die Monroe gebruikte tijdens de opname van de film 'Some like it hot'.

Veiling jaarboek met foto Marilyn Monroe
Veiling jaarboek met foto Marilyn Monroe (Foto: BuzzE)

Kort geding om verbod nekklem door activist

De politie moet onmiddellijk stoppen met het gebruik van de nekklem om arrestanten onder controle te brengen. Dat is althans de inzet van een kort geding op woensdag 9 september.

Het kort geding tegen het ministerie van Veiligheid en Justitie is aangespannen door activist Frank van der Linde (lolgekkie). De nekklem werd gebruikt tegen Mitch Henriquez tijdens zijn fatale arrestatie in Den Haag.

Naar het gebruik van de wurggreep loopt een onderzoek door de inspectie.

Kort geding om verbod nekklem
Kort geding om verbod nekklem (Foto: ANP)

Minimaal acht seizoenen Game of Thrones

Als het aan HBO ligt gaat hun hoogst scorende serie Game of Thrones nog wel even door. Er zou ruimte zijn voor 'minimaal een achtste seizoen'.

Het hoofd van HBO, Michael Lombardo, houdt wel sterk rekening met de showrunners: "de vraag blijft natuurlijk hoeveel meer we nog gaan doen na het zevende seizoen. Benioff en Weiss hebben aangegeven dat ze na het zesde seizoen nog twee jaar nodig hebben. Dat is echter wel ongeveer en ik hoop natuurlijk dat ze van gedachten veranderen", zei hij tijdens een seizoenspresentatie van HBO.

Ook gaf hij antwoord op de vraag of er misschien een prequel-serie in het vat zit: "ik zou er zeker open voor staan, maar alleen voor de visie van David en Dan (showrunners). Er is enorm veel te vertellen in een prequel. Er is alleen nog nooit een gesprek gevoerd over het idee, mede omdat we ons allemaal eerst willen focussen op de ontwikkeling van de show in de aankomende jaren."

Het zesde seizoen van de immens populaire serie gaat in april van 2016 van start.

Update Super Smash Bros. voegt tournament modus en meer toe

Vandaag is het eindelijk zover en sommige mensen hebben de update al mogen ontvangen: de tournament-modus komt naar Super Smash Bros. Daarnaast zijn er nieuwe mii-kostuums toegevoegd en kunnen we twee klassieke levels downloaden: Peach' castle en Hyrule Castle uit de Nintendo 64-versie.

Ook is het nu mogelijk om replays direct te uploaden naar Youtube. Wellicht het meest interessante voor de serieuzere gamer zijn de diverse aanpassingen die gemaakt zijn bij de fighters. Aanvallen sterker of juist zwakker maken, genezingskracht versterken en ga maar door. Nintendo heeft geen officiele patch notes uitgegeven hierover, maar op smashboards hebben ze deze aanpassingen achterhaald.

Wii U Smash Orbit 3

Relativity Media failliet; films in gevaar

Gisteren heeft Relativity Media, dat onder leiding staat van Ryan Kavanaugh, haar faillissement aangevraagd. Dit betekent een onzekere toekomst voor een aantal films die nog op de planning stonden.

Het ging de laatste tijd al niet goed met het bedrijf. Zo produceerden ze een aantal flops, waaronder The Best of Me, Hector and the Search for Happiness en Earth to Echo. In oktober zou er nog een film moeten gaan uitkomen, genaamd Masterminds. Daar zouden Zach Galifianakis en Owen Wilson de hoofdrollen in gaan spelen. Ook Kidnap, met Halle Berry in de hoofdrol, gaat een onzekere toekomst tegemoet. Die film stond op de planning voor begin 2016.

De films zouden wel gewoon uit gaan komen, als een insider binnen het bedrijf geloofd moet worden. Wel zullen de toekomstige projecten die Relativity had aangetrokken, waarschijnlijk nooit het licht zien. Een mogelijkheid voor die films is om nu over te stappen naar een andere studio en het daar te proberen. Zo is er al een film verplaatst naar Sony Pictures en een naar STX Entertainment.

Relativity Media failliet; films in gevaar (Foto: Deadline)Relativity Media failliet; films in gevaar (Foto: Deadline)

Sexy dans is sexy

Ga er maar eens lekker voor zitten.

 

Sexy dans is sexy

Posted by FOK! on donderdag 30 juli 2015

Caitlyn gaat strijd aan met Taylor Swift

Caitlyn Jenner kruist over een paar weken de degens met onder anderen Taylor Swift en Miley Cyrus. De transgender is met Swift en Cyrus in de race voor een Teen Choice Award in de categorie Social Media Queen. Ook Nicki Minaj, Katy Perry en Selena Gomez maken kans op die prijs. Vrijdag werden de laatste genomineerden voor de Teen Choice Awards bekendgemaakt.

"En dan te bedenken dat ik een paar maanden geleden niet in aanmerking kwam voor deze nominatie. Wat een eer!", reageerde Caitlyn, die tot voor kort door het leven ging als Bruce, op Twitter.

Fox, dat de Teen Choice Awards sins 1999 uitzendt, maakte vrijdag de kanshebbers op een award voor aanwezigheid op social media bekend. Justin Bieber sleepte de meeste nominaties in de wacht. Hij maakt kans op de prijs in de categorieën Social Media King, Choice Twit en Choice Instagrammer.

De Teen Choice Awards worden op 16 augustus uitgereikt. De winnaars gaan naar huis met een surfplank.

Caitlyn gaat strijd aan met Taylor Swift
Caitlyn gaat strijd aan met Taylor Swift (Foto: BuzzE)

Vulkaanuitbarsting op Réunion

Op het Franse eiland Réunion is vrijdag een vulkaan uitgebarsten. Plaatselijke media meldden dat de vulkaan, de Piton de la Fournaise (Top van de Oven), lava en rook uitstoot. De uitbarsting zou het zoeken naar wrakstukken van een vliegtuig waarvan woensdag een stuk vleugel op het eiland aanspoelde, kunnen bemoeilijken, bijvoorbeeld als helikopters aan de grond moeten blijven.

De vulkaan, in onbewoond gebied in het zuidoosten van het eiland, is een van de actiefste ter wereld en barst al voor de derde keer dit jaar uit. De uitbarstingen in februari en in mei duurden enkele dagen.

Vulkaanuitbarsting op Réunion
Vulkaanuitbarsting op Réunion (Foto: ANP)

One Direction lanceert single zonder Zayn

One Direction heeft zijn eerste single als viertal gelanceerd. Liam Payne verraste de vele Directioners vrijdagochtend vroeg met het nummer Drag Me Down. "Een kleine verrassing! Luister naar onze nieuwe single! Hij heet Drag Me Down en ik hoop dat jullie hem net zo mooi vinden als wij", schreef Payne op Twitter bij een linkje naar iTunes.

Drag Me Down is het eerste nummer van One Direction waarop Zayn Malik niet te horen is. Hij verliet de populaire Brits-Ierse boyband in maart om een solocarrière te starten. Malik maakte eerder deze week bekend dat hij een nieuw platencontract heeft getekend bij RCA Records, het label waar ook onder anderen Justin Timberlake, Britney Spears en Miley Cyrus hun muziek uitbrengen.

One Direction werkt ondertussen als viertal aan een nieuw album, het vijfde van de band. Drag Me Down is de eerste single van die plaat, die in november moet verschijnen. Payne en zijn bandmaatjes Harry Styles, Louis Tomlinson en Niall Horan zijn momenteel druk doende met hun vierde tournee door de Verenigde Staten.

One Direction lanceert single zonder Zayn
One Direction lanceert single zonder Zayn (Foto: BuzzE)

Featurette: Een eerste blik op Blindspot

We zeiden het eerder al: zodra de zomer voorbij is barst het tv-seizoen los. En niet alleen keren veel van je favoriete series terug, er komt ook een enorme lading nieuw materiaal over ons heen. Voor de nieuwe actieserie Blindspot heeft tv-zender NBC nu een featurette vrijgegeven.

Blindspot vertelt over 'Jane Doe', een vrouw (Jaime Alexander) die aan geheugenverlies leidt wanneer ze wordt gevonden in een tas op Times Square, New York. Ze zit onder de tatoeages en één ervan verwijst naar FBI-agent Kurt Weller (Sullivan Stapleton). De andere tatoeages zijn aanwijzingen die voor de verhaallijnen van de serie gaan zorgen. Voor de scènes op Times Square wisten de producenten daadwerkelijk de bekende plek in New York volledig leeg te ruimen om opnames te doen.

De pilot van Blindspot werd eerder deze maand vertoond op Comic-Con International en maakte een sterke indruk. De serie begint op 21 september op NBC; een Nederlandse tv-zender is nog niet bekend.

Spider-Man definitief in Civil War

Okay, we wisten het al een tijdje. Of we geloofden zo sterk in geruchten, wensen en aannames dat we gewoon al hadden besloten dat Spider-Man een verschijning zou maken in Captain America: Civil War. Maar het is nu eindelijk écht bevestigd.

In een interview met Vulture bevestigden de schrijvers van de Spider-Man solofilm, John Francis Daley en Jonathan Goldstein, dat Spidey inderdaad een optreden heeft in Civil War. Bovendien is Tom Holland, die onlangs gecast werd als Peter Parker/Spider-Man, al klaar met zijn scène; de schrijvers zullen deze dit weekend te zien krijgen.

"We horen goede dingen," vertelde Goldstein. "Misschien krijgen wel zelfs het Spider-pak te zien, en dat is erg tof."

Dat Spider-Man in Civil War zou verschijnen was voor veel Marvel-lezers een no-brainer. De film is in grote lijnen gebaseerd op de Civil War-verhaallijn uit de comics, waarin Iron Man en Captain America aan weerszijden van een conflict over het openbaren en registreren van superhelden staan. Spider-Man speelt hierin een rol als iemand die een kant kiest en daar publiekelijk voor uitkomt. De film speelt zich echter af in een andere continuïteit dan de comics, en lange tijd was het onzeker of Spider-Man wel een plek zou hebben in dit verhaal. Het feit dat Holland wellicht maar één scène heeft bevestigt vermoedelijk dat zijn rol verschilt van die in de comics.

Daley en Goldstein zijn zelf mogelijk al een heel eind gevorderd met het uitwerken van het verhaal voor de solofilm van de muurkruiper. Gisteren lekte een castlist uit, die bevestigt welke personages in het verhaal voorkomen. Opvallend daarin is een optreden van Robert Downey Jr. als Tony Stark, al is het natuurlijk nog niet zeker dat de lijst echt is.

Captain America: Civil War verschijnt volgend jaar mei en de solofilm van Spider-Man, die nog geen titel heeft, is het jaar erop te zien.

Spider-Man in zijn Civil War-outfit
Spider-Man in zijn Civil War-outfit

Trailer: American Ultra, met Jesse Eisenberg en Kristen Stewart

Jesse Eisenberg schopt kont in de trailer voor de nieuwe stoner-actie-comedy American Ultra.

American Ultra vertelt over Mike (Eisenberg), een typische stoner die in een klein stadje woont met zijn vriendin Phoebe (Kristen Stewart) wanneer zijn leven ineens compleet verandert. Wat hij niet (meer) weet is dat hij een zwaargetrainde, zwaar dodelijke sleeper agent is. Mike wordt in een dodelijke overheidsoperatie gegooid en moet de actieheld in hem oproepen om te overleven.

American Ultra is geschreven door Max Landis (Chronicle) en geregisseerd door Nima Nourizadeh (Project X). Andere castleden zijn Connie Britton, Topher Grace, Bill Pullman en John Leguizamo. De film verschijnt op 27 augustus in de bioscoop.

Yvonne Strahovski in Amazon-serie

Amazon.com wordt steeds meer een medium om in te gaten te houden voor wat tv-series betreft. De allesgigant is bezig een collectie op te bouwen van series om hun streamingdienst Amazon Prime wat meerwaarde te geven, en het nieuwste wapenfeit is de serie Edge.

Chuck-, 24- en Dexter-actrice Yvonne Strahovski heeft getekend om in de westernserie te spelen. Ze zal te zien zijn naast Max Martini (The Unit) en Ryan Kwanten (True Blood). Strahovski speelt Pinkerton-rechercheur Beth, een nieuwkomer in het plaatsje Seward, Kansas, waar de serie zich afspeelt.

De show is gebaseerd op de boeken van George G. Gilman en volgt Josiah Hedges (Martini), beter bekend als Edge, een man gezind op wraak nadat zijn jongere broer is vermoord door een groep geleid door Ryan Kwantens personage.

Mocht de serie aanslaan, dan heeft Amazon genoeg munitie voor een lange duur van de serie: Gilman, een pseudoniem van Terry Harknett, schreef 61 boeken in de Edge-serie, die door zijn uitgever werden gepromoot als 'de meest gewelddadige westerns in boekvorm'.

Yvonne Strahovski
Yvonne Strahovski

Nieuwe setfoto's uit The Walking Dead 6

Tussen al het zomerblockbustergeweld in de bioscoop zou je bijna vergeten dat zodra de zomer het podium verlaat, televisie weer het medium met de fanfavorieten is. Zo kunnen we de komende herfst alweer het zesde seizoen van The Walking Dead bekijken, en als voorproefje daarvan is er een handjevol foto's vrijgegeven.

De foto's komen van het Amerikaanse tijdschrift Entertainment Weekly, dat negen foto's kreeg van de AMC-serie. De foto's tonen de inwoners van de veilige Alexandria zone, plus een aantal minder levendige figuren.

The Walking Dead: Andrew Lincoln, Danai Gurira en Lennie James
Andrew Lincoln, Danai Gurira en Lennie James

The Walking Dead: Norman Reedus
Norman Reedus

The Walking Dead: Melissa McBride
Melissa McBride

The Walking Dead: zombie
Zombie

The Walking Dead: Alexandra Breckenridge
Alexandra Breckenridge

The Walking Dead: Lennie James
Lennie James

The Walking Dead: Tovah Feldshuh en Andrew Lincoln
Tovah Feldshuh en Andrew Lincoln

The Walking Dead: Norman Reedus
Norman Reedus

The Walking Dead: zombie
Zombie

The Walking Dead 6 begint op 11 oktober op de Amerikaanse versie van AMC, en op 12 oktober op de Nederlandse versie van FOX. Voor wie niet zo lang kan wachten komt AMC op 23 augustus al met spin-off serie Fear the Walking Dead. Niet duidelijk is of die ook aan het Nederlandse publiek wordt aangeboden.

Britse veiligheidskabinet bijeen om Calais

De Britse premier David Cameron heeft het Nationale Veiligheidskabinet (COBR) bijeen geroepen om vrijdagochtend te spreken over de situatie in Calais. Duizenden migranten proberen bij die Franse plaats de Kanaaltunnel in te komen op zoek naar een beter leven in Engeland.

Cameron wil er zeker van zijn dat er alles aan gedaan wordt om de situatie onder controle te krijgen. Dat berichtte het Twitter-account van de Britse premier donderdag. Het Veiligheidskabinet heeft geen vaste samenstelling. Meestal bestaat het uit de premier, verantwoordelijke ministers en leden van de veiligheidsdiensten.

Britse veiligheidskabinet bijeen om Calais
Britse veiligheidskabinet bijeen om Calais (Foto: ANP)

'Koningslied kostte ruim half miljoen'

Het Koningslied dat in 2013 werd gemaakt voor de inhuldiging van koning Willem-Alexander heeft geen 150.000 euro, maar 550.00 euro gekost. Dat meldt De Telegraaf.

De Nederlandse Publieke Omroep (NPO) trok 150.000 euro uit voor het lied, maar uit de eindafrekening van het Nationaal Comité Inhuldiging blijkt dat daarnaast nog eens 400.000 euro is uitgegeven aan de productie van het liedje, dat destijds massaal werd afgekraakt.

Volgens de krant is er in ieder geval geen geld uitgekeerd naar de 51 artiesten die aan het liedje meewerkten; zij zetten zich allemaal vrijwillig in met het idee om met het lied geld op te halen voor het Oranjefonds. Componist John Ewbank laat weten dat hij niet weet waar het geld aan besteed is: 'Ik heb ook geen factuur gestuurd voor mijn werk of het gebruik van de studio.'

Een woordvoerder van de Rijksvoorlichtingsdienst meldt dat de kosten zijn gemaakt voor de huur van de studio en activiteiten in en om Ahoy. Omroepkoepel NPO weigerde details vrij te geven over waar hun budget van 150.000 euro precies aan is besteed.

'Koningslied kostte ruim half miljoen'
'De W van Willem. Drie vingers in de lucht, kom op, kom op' (Foto: BuzzE)

Paul Jansen nieuwe hoofdredacteur Telegraaf

Politiek commentator Paul Jansen wordt per 1 september hoofdredacteur van De Telegraaf. Dat schrijft de krant in haar vrijdageditie. Jansen volgt daarmee Sjuul Paradijs op, die in mei was vertrokken.

De directie en hoofdredactie kozen unaniem voor de 47-jarige Jansen, schrijft de krant. 'Jansen is een scherp analyticus die de vinger feilloos op de zere plek legt en krijgt de taak om De Telegraaf een nieuw tijdperk in te luiden', aldus het nieuwsbericht.

Jansen begon in 1996 bij De Telegraaf op de buitenlandredactie. Daarna werkte hij bij De Financiële Telegraaf, als correspondent in Indonesië en uiteindelijk op de redactie politiek. 'Met dit 'Telegraaf-dna' van de nieuwe hoofdredacteur zit het wel snor', aldus De Telegraaf.

Paul Jansen nieuwe hoofdredacteur Telegraaf
Paul Jansen nieuwe hoofdredacteur Telegraaf (Foto: ANP)

Gerard Ekdom zegt 'bye bye man' tegen 3FM

Voor de allerlaatste keer presenteert Gerard Ekdom vrijdag zijn radioshow Effe Ekdom op NPO 3FM. De radio-dj verhuist naar Radio 2, waar hij in oktober met een nieuw ochtendprogramma begint. Timur en Rámon nemen de doordeweekse lunchshow van hem over.

Ekdom werkte 17 jaar bij 3FM en presenteerde diverse programma's. De afgelopen jaren was hij te horen tijdens de lunchshow tussen twaalf en twee. Ook liet hij zich acht keer opsluiten in het Glazen Huis voor de benefietactie Serious Request.

Hij liet eerder weten dat het tijd werd voor een nieuwe stap in zijn carrière. Ekdom begint op 5 oktober met een gloednieuwe ochtendshow tussen 06.00 en 09.00 uur: Ekdom in de Ochtend. 'Het is een stille droom om een ochtendshow te mogen maken, ik kijk er heel erg naar uit om straks vroeg op te staan', aldus de dj. De gevleugelde uitspraak van Ekdom 'bye bye man' komt vast voorbij in de laatste keer Effe Ekdom.

Gerard Ekdom zegt 'bye bye man' tegen 3FM
Gerard Ekdom zegt 'bye bye man' tegen 3FM (Foto: BuzzE)

Gratis en betaalde content Rocket League

Rocket League staat op het punt nieuwe content te krijgen. Het eerste deel van de nieuwe content zal betaalde DLC, genaamd Supersonic Fury, zijn. Het tweede deel zal een gratis update zijn. Psyonix, ontwikkelaar van de onwijs populaire game, hoopt dat op deze manier de fans van Rocket League tevreden zijn.

De oogappeltjes van de Supersonic Fury DLC zijn de twee nieuwe auto's; Dominus en Takumi. Dominus is gemaakt naar typisch Amerikaanse auto's, terwijl Takumi een Japanse straatracer is. Beide auto's voegen, net zoals alle andere auto's, niets toe aan de gameplay en zijn puur cosmetisch. Behalve de auto's zal de DLC ook twee nieuwe boosts, twee nieuwe wielen, vijf nieuwe lakken en een aantal nieuwe trofeeën bevatten. Deze DLC zal begin augustus uitkomen en 4 euro kosten.

Rocket League nieuwe auto's

Het tweede deel aan content is bevat een nieuwe arena. Deze arena heet Utopia Coliseum. Behalve de arena komen er zeventig nieuwe vlaggen, spectator modus, waarin je live games kan bekijken, een nieuw lied genaamd Firework van de band Hollywood Principle, en zijn de particles van explosies verbeterd. Deze content is helemaal gratis.

Rocket League is een game waarin je met auto's probeert bij elkaar te scoren. De game is tot 4 augustus gratis te downloaden voor PlayStation 4. Na 4 augustus zal de game 20 euro gaan kosten, net zoveel als hij dit moment voor pc kost.

Dionne Stax tippelde

Meer dan vijftien kilometer wandelen heb ik nooit gedaan en dus liep ik zeker niet de Vierdaagse. Vroeger vond ik de Vierdaagse te militaristisch. Verder vond ik de Vierdaagse meer een evenement voor saaie mannen en potten. Het is ook nog steeds een militair evenement, want er doen heel veel van die groene mannen mee, maar toch heeft de Vierdaagse sinds kort mijn volledige aandacht en wordt het tijd dat ik me eens op het wandelen ga richten. Waarom?

Ook delen van koffer op Réunion gevonden

Vlakbij de plek op het eiland Réunion waar wrakstukken van mogelijk een vliegtuig aanspoelden, is ook een deel van een koffer ontdekt. Dat meldden lokale media donderdag. Op een foto in de krant Le Journal de l'Île de la Réunion is een man te zien die een stuk van een uiteengereten koffer in handen houdt.

Medewerkers van een schoonmaakorganisatie op het eiland vonden de kofferdelen donderdagochtend. Woensdagochtend vonden zij aangespoelde wrakstukken die lijken op delen van een vliegtuig. Mogelijk zijn het delen van het Maleisische vliegtuig met vluchtnummer MH370 dat anderhalf jaar geleden spoorloos verdween onderweg van Kuala Lumpur naar Peking.

Het Franse eiland ligt ongeveer 700 kilometer ten oosten van Madagaskar in de Indische Oceaan.

Vier Nederlanders in quarantaine om ebola

In Sierra Leone zijn vier Nederlanders uit voorzorg in quarantaine geplaatst om een besmetting met ebola uit te sluiten. Het gaat om twee artsen en de vrouw en een kind van een van hen.

"De artsen werken in het Masanga Ziekenhuis in Tonkolili waar vorige week een patiënt aan ebola overleed", aldus Frank van Raaij, voorzitter van de stichting Masanga Nederland, donderdagavond in het VPRO-programma Bureau Buitenland op NPO Radio 1.

In totaal zijn zeker 123 patiënten en medewerkers van het ziekenhuis in quarantaine geplaatst. De vier Nederlanders moeten nog twee weken in hun huizen blijven, net als een Britse arts. Volgens Van Raaij, zelf oud-tropenarts, maken de vier Nederlanders het goed. Artsen zonder Grenzen Nederland heeft artsen naar het ziekenhuis gestuurd om de aanwezige patiënten te behandelen.

Eerste geval
De 27-jarige ebolapatiënt overleed na twee dagen ziekenhuisopname. Na overlijden bleek uit tests dat de patiënt ebola had. "De verdenking van de ziekte was er, dus de patiënt is speciaal behandeld om besmetting te voorkomen", aldus Raaij tegen de VPRO.

Uit het eerste onderzoek blijkt dat de overleden patiënt waarschijnlijk in de hoofdstad Freetown besmet is geraakt met ebola. Het is het eerste ebola-geval in het district Tonkolili in meer dan 150 dagen. De Stichting Masanga Nederland van Van Raaij ondersteunt het ziekenhuis financieel.

Vier Nederlanders in quarantaine om ebola
Vier Nederlanders in quarantaine om ebola (Foto: ANP)

Politie Londen: Russen achter moord op spion

Wetenschappelijk bewijs "laat zonder aarzeling zien" dat twee Russische geheim agenten in 2006 hun voormalige collega Aleksander Litvinenko hebben vermoord. De beide verdachten lieten een spoor van radioactiviteit achter en hadden daar "geen geloofwaardige antwoorden" voor. Dat heeft de advocaat van de Londense politie donderdag gezegd.

Advocaat Richard Horwell sprak tegen een speciale commissie die de dood van de dissident onderzoekt. Litvinenko werd vergiftigd met polonium-210 en stierf een paar weken later. Horwell noemt dat "een nucleaire aanval op de straten van Londen" en zegt dat er "gevaar was voor de levens van honderden, mogelijk duizenden mensen door radioactieve besmetting". Horwell voegt er aan toe dat "de enige geloofwaardige verklaring is dat de Russische staat op de een of andere manier betrokken was bij de moord op Litvinenko".

Fooi Dennis Weening is natuurlijk een stunt

De hoge fooi van duizend euro die Dennis Weening eerder deze week gaf aan een serveerster in Amsterdam, blijkt (terwijl níémand het had verwacht) toch een reclamestunt te zijn. Dat maakte het management van Weening gister bekend.

De presentator zou duizend euro hebben verdiend met pokeren, en besloot het aan de serveerster te geven nadat zij met de rekening kwam. Ze vroeg zich af wat het addertje onder het gras was, maar dat was er niet.

Verschillende media dachten dat het filmpje een promotieactie zou zijn voor het RTL5-programma Bluf, maar de televisiezender ontkrachtte dat. "We hebben hier absoluut niks mee te maken", zei een woordvoerder. Het blijkt nu te gaan om een promotieactie van Chocomel. Weening werd door Chocomel op pad gestuurd om een fooi te geven aan horecapersoneel dat hem de perfecte Chocomel zou serveren.

De komende weken bezoeken mystery guests horecagelegenheden in het hele land om meer personeel te belonen voor de ijskoude Chocomels.

Terraria naar 3DS en WiiU

Terraria, de populaire actiegame gemaakt door Re-Logic en 505 Games zal voor 3DS en WiiU uitkomen. Een exacte releasedatum is er nog niet, maar de developers verwachten dat de game begin 2016 beschikbaar zal zijn. 3DS en WiiU zijn de laatste van de grote consoles waar Terraria nog niet op beschikbaar is. Eerder kwam de game al uit voor pc, PlayStation 3, PlayStation 4, PlayStation Vita, Xbox 360, Xbox One, Android en iOS.

Echt verassend is het nieuws niet, want al maanden gingen geruchten dat gebruikers van Nintendo ook aan de slag zouden kunnen met Terraria, en nu is de kogel dus door de kerk. Verwacht wordt ook dat binnen afzienbare tijd de developers bekend zullen maken dat er een release voor OS X(Mac)komt. Behalve de aankondiging hebben de developers ook beloofd te komen met  nieuwe content voor het feestseizoen.

Terraria voor WiiU

Terraria voor 3DS
Terraria voor 3DS

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1258
special
VrijMiBabes #207 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
©FOK.nl e.a.