Geheime wapenfabriek van het Derde Rijk ontdekt

Onderzoekers hebben de afgelopen week een nogal opvallende ontdekking gedaan bij een onderzoek in een ondergronds gangenstelsel in Oostenrijk. Vlakbij het dorp St. Georgen an der Gusen werd door een duits onderzoeksteam, onder leiding van documentairemaker Andreas Sulzer, een ontwikkelingscentrum ontdekt waar de nazi's werkten aan de totstandkoming van nucleaire wapens. Volgens de Daily Mail werd er ook een verhoogde straling waargenomen in het ondergrondse bouwsel.

Er waren al vele jaren vermoedens dat de aanhangers van de Oostenrijkse bloksnor onderzoek deden naar het ontwikkelen van een atoombom. Nadat er in de omgeving van het Oostenrijkse dorp een verhoogde straling was gemeten begon men met opgravingen. Volgens de onderzoekers gaat het om de grootste geheime wapenfabriek van het Derde Rijk dat tot nu toe werd gevonden.

De onderzoekers vermoeden dat het complex (gedeeltelijk) is gebouwd door gevangenen uit het nabijgelegen concentratiekamp Mauthausen-Gusen. Rondom het dorp Georgen an der Gusen werden tijdens de Tweede Wereldoorlog veel tunnels gegraven voor het winnen van bergkristal. Men neemt aan dat deze manschappen ook werden ingezet om tunnels te graven naar het geheime ontwikkelingscentrum. In het bouwsel, dat verborgen werd met granieten platen en vele lagen beton, werden al SS-helmen en andere Nazi-relikwieën aangetroffen. Men hoopt volgende maand verder te kunnen gaan met het onderzoek.