Oostenrijkse dubbelslag in Vierschansentournee

heywoodu

De Oostenrijkse schansspringer Stefan Kraft heeft in Oberstdorf de eerste wedstrijd van de Vierschansentournee gewonnen. De wedstrijd, die vanwege de wind een dag werd uitgesteld, werd gedomineerd door het alpenland, want Michael Hayböck veroverde de tweede plaats.

Na een fantastische eerste sprong had Kraft de leiding al in handen. Alleen de Sloveen Peter Prevc wist nog enigszins bij de Oostenrijker in de buurt te blijven. Dat het Oostenrijkse team opnieuw op het goede moment in topvorm was lieten meer springers zien: Andreas Kofler nam de derde plek in beslag, voor Hayböck, terwijl tweevoudig winnaar Gregor Schlierenzauer op plek zes stond. De Japanner Noriaki Kasai wist zich tussen het Oostenrijkse geweld op plek vijf te nestelen.

In de tweede ronde maakte dubbel olympisch kampioen Kamil Stoch grote indruk. De Pool, die in Oberstdorf zijn comeback maakt na een blessure, steeg dankzij de beste sprong van allemaal van de twaalfde naar de vierde plaats. Schlierenzauer viel ver terug (17e), terwijl Kasai drie plekken in moest leveren. Hayböck deed het wel goed en won twee plaatsen. Kraft was echter niet te verslaan, waardoor hij de leiding pakt in de tournee, voor Hayböck en Prevc.

Voor Kraft was het de vijfde individuele podiumplaats in de World Cup, zijn derde van dit seizoen. Een zege boekte hij individueel echter nog nooit. Hayböck eindigde voor de vijfde keer dit seizoen bij de beste drie, Prevc deed dat vooral vorig seizoen al regelmatig. Opvallend was het collectieve falen van de Duitsers voor eigen publiek. De beste Duitser, Severin Freund, werd slechts dertiende. Ook Richard Freitag (15e), Marinus Kraus (18e) en de knap presterende debutant Stephan Leyhe (19e) konden niet bij de beste tien eindigen. De hoop van de Duitsers om voor het eerst sinds Sven Hannawald in 2003 weer een Tourneesieger voort te brengen lijkt daarmee nu al vervlogen, tot grote teleurstelling van onder meer bondscoach Werner Schuster.

De Vierschansentournee gaat op 31 december verder met de kwalificatie in Garmisch-Partenkirchen, waar traditioneel op nieuwjaarsdag de wedstrijd op het programma staat.