'Politie ontdekt nieuwe vorm van identiteitsfraude'

De Nederlandse politie heeft een nieuwe vorm van identiteitsfraude onder Oost-Europeanen ontdekt. Dat meldt RTL Nieuws maandag op grond van een vertrouwelijk rapport. Het gaat om mensen die al in Nederland staan ingeschreven, in hun land van herkomst hun naam laten wijzigen en zich vervolgens nogmaals in Nederland aanmelden met die nieuwe naam.

Dat biedt mogelijkheden voor fraudeurs. Een Roemeen die zich onder verschillende namen inschrijft, kan vaker bijstand ontvangen of bijvoorbeeld huurtoeslag. Ook bouwt hij meerdere keren AOW op en kan hij meerdere creditcards aanvragen of leningen afsluiten.

"Door van identiteit te wisselen kunnen criminele, gezochte, ongewenst verklaarde EU-burgers anonimiteit creëren en in Nederland verblijven", citeert RTL Nieuws uit het rapport. De omvang van de fraude is onbekend. Maar uit een eerste inventarisatie zijn bijna vijftigduizend namen naar boven gekomen van mensen die mogelijk over meerdere identiteiten beschikken.

In minstens dertien landen in Oost-Europa kunnen burgers eenvoudig en legaal hun naam wijzigen, meldt de nieuwszender. In Roemenië komt bijna iedereen in aanmerking om zijn naam te veranderen. Zo'n wijziging kost tien tot vijftien euro en mensen kunnen dat zo vaak doen als ze willen, meldt RTL.

De politie laat in een reactie aan de nieuwszender weten dat het rapport is gedeeld met overheidsdiensten die zich bezighouden met vreemdelingenzaken.