Frankrijk in de ban van drones boven kerncentrales

Frankrijk is op zoek naar een aantal geheimzinnige onbemande vliegtuigjes dat clandestien over een tiental kerncentrales is gevlogen. Afgelopen vrijdag was het zelfs vijfmaal raak, lieten de autoriteiten en nutsbedrijven maandag weten.

Sinds begin oktober is er vijftien maal een drone boven een kerncentrale waargenomen. De piek lag vorige week vrijdag. De autoriteiten wagen zich niet aan giswerk naar de daders en hun motieven. In de van geruchten gonzende wandelgangen zijn al verkenners van een terreurgroep, economische spionnen, politieke of milieuactivisten en zelfs een of meerdere grappenmakers met twee rechterhanden als verdachten de revue gepasseerd. Greenpeace, dat in het verleden meermalen Franse kerncentrales binnendrong, ontkent iedere betrokkenheid.

De onbemande vliegtuigjes die de afgelopen weken boven de kerncentrales zijn gesignaleerd waren zonder uitzondering klein van stuk, liet een ingewijde weten. Sommige waren niet groter dan een pizzadoos en slechts een enkele haalde een lengte van twee meter.

Frankrijk leunt zwaar op zijn kerncentrales, die voorzien in het grootste deel van 's lands energiebehoefte.