Van Gerwen wint voor het eerst de European Championship

De finale van de European Championship van de PDC gaat tussen de darters Terry Jenkins en Michael van Gerwen. Jenkins versloeg in de halve finale Mervyn King en Van Gerwen versloeg Raymond van Barneveld.

Jenkins kwam 2-0 voor, maar King ging met een 2-3 voorsprong de eerste pauze in. Vijf legs later stond het echter 6-4 voor Jenkins. Deze voorsprong gaf de antiquair niet meer weg. Met een prachtige 122-finish besluit Jenkins de partij op de bulls-eye. Het werd 11-9.

Het is voor Jenkins zijn negende PDC TV-finale. De vorige acht gingen allemaal verloren. Op de UK Open dit jaar verloor hij met 11-1 van Adrian Lewis in de finale. 

Van Gerwen mocht de halve finale tegen Van Barneveld beginnen. Het was Barney echter die de eerste leg pakte. Op 4-2 voor Barney was het Mighty Mike die een perfecte leg gooide. Met een negendarter maakte Van Gerwen er 4-3 van. In de tiende leg trok de Brabander met een 161-finish de stand weer gelijk (5-5). 

In het derde gedeelte van de partij was het Van Gerwen die vier van de vijf legs pakte en er voor zorgde dat hij bij het ingaan van de laatste pauzee met 9-6 voor kwam te staan. In het slot van de partij had Barney niets meer in te brengen en zag hoe Van Gerwen de wedstrijd met 11-6 won. 

De finale tussen Jenkins en Van Gerwen gaat ongeveer over een half uur beginnen. 

Update 22:55 uur

De finale tussen Michael van Gerwen begon heel eenzijdig. Men 167-finish ging Van Gerwen met een 5-0 voorsprong de eerste pauze in. Jenkins deed na de pauze wat terug en won drie legs op een rij. Bij de tweede pauze stond het echter 7-3 voor de wereldkampioen. 

Van Gerwen zette zijn cruiscontrol aan en liep heel eenvoudig naar de 11-4 zege. Voor Van Gerwen is het zijn eerste Europese titel en mag met deze zege 55.000 Britse pond bijschrijven (70.000 euro). Jenkins verliest ook zijn negende TV-finale en krijgt 25.000 pond (31.750 euro).