'Naheffing scholen om vergoeding overblijfouders'

Verschillende basisscholen hebben naheffingen van honderdduizenden euro's van de Belastingdienst gekregen omdat ze te hoge vergoedingen betalen aan overblijfouders. De overblijfouders worden daarom als werknemers gezien en de scholen moeten daarvoor alsnog loonheffing betalen, meldt RTL Nieuws zaterdagavond.

De maximaal toegestane belastingvrije vergoeding voor vrijwilligers is 4,50 euro per uur. Zes basisscholen van de Vereniging Vechtstreek en Venen zouden eerder dit jaar een naheffing van in totaal driehonderdduizend euro hebben ontvangen. De scholen betalen de ouders tien euro per overblijfbeurt. De aanslag is na protest verlaagd naar 140 duizend euro, maar het schoolbestuur zou zich daar niet bij neerleggen en stapt naar de rechter.

Vier katholieke basisscholen in Vleuten en De Meern kregen een aanslag binnen van in totaal tweehonderdduizend euro. De aanslag is betaald, maar voorzitter Jeroen Hoogerwerf is daar niet blij mee. "Van dat bedrag kan ik vier leraren aanstellen."

De discussie over de vergoeding van overblijfouders is overigens niet nieuw. Twee Amsterdamse scholen werden in 2002 al eens aangeslagen voor een te hoge vrijwilligersvergoeding en in 2003 wilde het UWV premies vorderen bij overblijfouders van een Wageningse school. Het UWV liet die claim later echter weer vallen.

CDA-Kamerlid Michel Rog vindt dat de Belastingdienst moet stoppen met het opleggen van dit soort naheffingen aan basisscholen. "Deze overblijfouders helpen de school en krijgen daar een kleine vergoeding voor en dat vindt het CDA juist erg wenselijk."