FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 21 september 2014

Bizarre handbalwedstrijd op Asian Games

Tijdens de Asian Games in Incheon hebben de Japanse handbalvrouwen voor een wel heel bijzondere prestatie gezorgd. De monsterzege van 79-0 tegen de Maldiven was voor zover bekend de eerste handbalwedstrijd op een internationaal toernooi waarin een team niet tot scoren kwam.

Japan stond halverwege de wedstrijd al met 40-0 voor en kon dat bijna verdubbelen in de tweede helft. Tijdens de hele wedstrijd werden slechts drie schoten gemist: De Japanse vrouwen deden 82 doelpogingen, 79 daarvan gingen richting doel en die waren allemaal raak. De arme keepster Nahidha Ahmed uit de Maldiven kon niks stoppen. Eerder verloor het team al met 57-7 van Oezbekistan.

Helaas voor fans van sporters van de Maldiven was zondag geen fijne dag voor de atleten uit het land. De basketballers kregen ook in hun tweede wedstrijd een enorme oorwassing: Mongolië was met 112-54 een maat of vijf te groot. Het ging wel beter dan in de openingswedstrijd een dag eerder, waarin Kuweit met 116-44 won.

Het toernooi van de voetbalvrouwen van het eiland is ook nog niet echt succesvol te noemen. De openingswedstrijd werd met 15-0 van India verloren, waarna Thailand met 10-0 te sterk was. Zondag ging men weer de dubbele cijfers in tegen de frêle keepster Aminath Leeza: Thuisland Zuid-Korea was met 13-0 een maatje te groot voor de debutanten. De dames konden wellicht met enige revanchegevoelens naar Thailand - India kijken. Het land dat zo hard uithaalde tegen de Maldiven ging tegen Thailand zelf met 10-0 onderuit.

Ook in het tennis vielen opmerkelijke resultaten te noteren. Vooral in de wedstrijd tussen de mannen van India en Nepal werd er hard opgetreden. De twee enkelpartijen werden door India met 6-0, 6-1 en 6-0, 6-0 gewonnen, terwijl de Nepalese dubbelaars ook geen enkele game konden winnen: 6-0 en 6-0, binnen anderhalf uur waren de drie partijen gespeeld. Een vergelijkbaar lot ondergingen de mannen van Turkmenistan tegen Zuid-Korea, vier gewonnen games in drie wedstrijden, en de mannen van Kirgizië tegen Japan - vier van de zes sets eindigden in 6-0.

Polen na 40 jaar weer wereldkampioen volleybal

De Poolse volleyballers zijn na veertig jaar weer eens wereldkampioen geworden. In eigen land versloegen de Polen Brazilië, dat de vorige drie kampioenschappen won, met 3-1. De Brazilianen wonnen de eerste set met 25-18, maar daarna was het Polen dat op de beslissende momenten beter was en met 25-22, 25-23 en 25-22 de partij naar zich toe trok.

Eerder op de dag had Duitsland verrassend het brons gegrepen. In de troostfinale versloegen de Duitsers Frankrijk met 3-0 (25-21, 26-24 en 25-23). Het is de eerste medaille voor Duitsland op het WK sinds Oost-Duitsland in 1970 de titel greep.

Van Vleuten mist tijdrit bij WK wielrennen

Wielrenster Annemiek van Vleuten kan bij het WK in Ponferrada niet mee doen aan de tijdrit dinsdag. De wegrace is mogelijk wel haalbaar. Dat kreeg de renster van Rabo-Liv zondagavond van de dokter te horen. Ze moet haar gekwetste linkerbeen omhooghouden. Ze heeft zes hechtingen in haar been.

Van Vleuten reed tijdens de ploegentijdrit eerder zondag vooraan toen ze bij het verlaten van een rotonde de bocht niet haalde en in de hekken reed. Anna van der Breggen en Pauline Ferrand-Prévot konden haar niet meer ontwijken en Van der Breggen brak daarbij haar darmbeen, een onderdeel van het bekken.

[PD] Rode kaart Levante aanzet ruime zege Barça

Barcelona staat nog altijd fier aan kop in de Primera División. Ook na het uitduel tegen Levante zijn de Catalanen nog ongeslagen en zonder tegengoals (0-5). Barcelona begon tegen Levante niet zoals van een koploper verwacht mag worden.

De ploeg had weliswaar het meeste balbezit en toonde zich geduldig, maar kon ook worden betrapt op de nodige slordigheden. Tot groot gevaar leidde dat echter niet en dus was vooral de vraag wanneer de formatie van Luis Enrique zichzelf lucht zou verschaffen.

Dat gebeurde in de 34ste minuut toen Lionel Messi zijn nieuwste reputatie, Koning van de Assist, onderstreept met een heerlijk diepteballetje (assist nummer vier in de competitie) op collega Neymar. Die wist daar, nadat hij eerder mogelijkheden onbenut had gelaten, wel raad mee: hij omspeelde doelman Jesús Collado en schoof de bal in het lege doel: 0-1.

Nog geen tien minuten later leek het duel heel snel te worden beslist. Loukas Vintra tikte Messi zachtjes aan in de zestienmeter en de scheidsrechter achtte dat voldoende om rood te trekken en Barcelona een strafschop toe te kennen. Messi faalde vanaf elf meter door de bal keihard naast te schieten. Ivan Rakitic zorgde twee minuten later met zijn eerste competitiegoal voor Barça ervoor dat zijn ploeg toch in een zetel plaatsnam, nog voordat de rust daar was.

Na rust kwam Levante er niet meer aan te pas. Zonder Neymar - hij werd tegen zijn zin in gewisseld nadat hij weer eens met ogenschijnlijk enige pijn naar de grond was gegaan - ging Barça op zoek naar een monsterscore. Zo bont als Real Madrid zaterdag (8-2 winst op Deportivo La Coruña), maakte de koploper het niet, maar een serie goals viel er nog wel.

Iedere keer scoorde iemand anders: eerst tikte Neymars vervanger Sandro Ramírez een voorzetje van Messi binnen. Daarna rondde Pedro met een strak schot een mooie aanval af. Er ontbrak nog een grote naam op het scoreformulier, maar in de 77ste minuut toverde Messi zijn bekende glimlach tevoorschijn, kort nadat hij de bal, na een fout van de doelman, over Collado had gewipt. Barça blijft koploper, met elf goals voor, en nog steeds geen enkele tegen (0-5).

[Serie A] Internazionale verliest aansluiting met de top

Palermo heeft een punt overgehouden aan een duel met topclub Internazionale in de Serie A. Het werd 1-1. Palermo kwam al vroeg in de wedstrijd op voorsprong door een gruwelijke fout van Nemanja Vidic. De verdediger, overgekomen van Manchester United, wilde de bal terugspelen maar werd afgetroefd door Franco Vazquez. De speler van Palermo mikte al na drie minuten spelen raak.

Zo'n tien minuten later had Vazquez ook de 2-0 op zijn schoen, maar het lukte hem dit keer niet om doeltreffend uit te halen. Zijn inzet belandde maar net naast het doel. Inter was wederom gewaarschuwd, al liet de ploeg zich daar weinig door afleiden.

Vlak voor de rust kwamen de Milanezen op gelijke hoogte door een doelpunt van Mateo Kovacic. De 20-jarige aanvaller ging de combinatie aan met Osvaldo, die hem moeiteloos terugvond. Kovacic bleef koelbloedig voor het doel en rondde af.

Palermo ging in de tweede helft op zoek naar een stunt. De club was enorm dichtbij een goal. Wederom Vazquez stichtte gevaar door zijn inzet op de lat te zien belanden. De rechteraanvaller nam daarna gas terug, evenals zijn ploeggenoten. In de slotfase werd Palermo een goal ontnomen doordat Bellotti werd teruggefloten voor een overtreding. Daardoor bleef het bij 1-1.

Inter raakt door het gelijkspel de aansluiting met de top in de Serie A al kwijt. De club bezit nu vijf punten uit drie wedstrijden, terwijl AS Roma en Juventus nog de honderd procent score hebben.

[Upd] M. Smith verslaat Van Gerwen in finale European Darts Trophy

Michael van Gerwen staat in de halve finale van de European Darts Trophy in het Duitse Leipzig. De darter versloeg in de kwartfinale Simon Whitlock met 6-1. Hij staat in de halve finale tegen Dean Winstanley, die met 6-3 Peter Wright versloeg. 

Whitlock kon geen tegenstand bieden tegen de wereldkampioen. Van Gerwen gooide honderd punten gemiddeld en Whitlock 93. De halve finales en finale worden vanavond nog gespeeld. De andere halve finale vanavond gaat tussen Michael Smith en Andy Hamilton. 

Uitslagen kwartfinales European Darts Trophy
Michael Smith 6-4 Justin Pipe
Gerwyn Price 3-6 Andy Hamilton
Peter Wright 3-6 Dean Winstanley
Simon Whitlock 1-6 Michael van Gerwen

Update 21.40 uur

Michael Smith is de eerste finalist. Hij won met 6-4 van Andy Hamilton. Het was een matige halve finale. Smith had een gemiddelde van 82 en Hamilton zelfs een puntje minder. Over een paar minuten begint de andere halve finale tussen Dean Winstanley en Michael van Gerwen. 

Update 22.07 uur

In de halve finale stond geen maat op Michael van Gerwen. Hij won met 6-2 van Dean Winstanley. De Brabander was vlakbij een negendarter, maar pijl acht op triple negentien ging mis. Een beurt later pakte hij de leg wel. Van Gerwen had een gemiddelde van 104 tegenover 99 van Winstanley. 

De finale tussen Michael Smith en Van Gerwen begint over twintig minuten. 

Update 22.45 uur

Michael Smith heeft de finale gewonnen van de European Darts Trophy. Hij versloeg in de finale Michael van Gerwen met 6-5. De Brabander kwam nog wel 0-3 voor, maar Smith kwam toen terug tot 2-4 en daarna 4-4. Via 158 komt Smith zelfs op 5-4. Van Gerwen sleepte er een beslissende leg uit, maar met een finish van honderd wist Smith te partij winnen. 

Het is voor Bully Boy zijn vijfde finale van 2014 en wist nu voor het eerst een toernooi te winnen. Er waren dit jaar acht toernooien van de Europese Tour. Deze toernooien zijn door acht verschillende darters gewonnen. 

Arrestante bevalt in politiecel Eindhoven

Een vrouw die zaterdag was opgepakt is zondagmiddag in haar cel op het politiebureau in Eindhoven bevallen. Dat laat een woordvoerder van de politie weten. Moeder en zoon maken het volgens hem goed. De vrouw werd na de bevalling overgebracht naar een ziekenhuis. Ze hoeft niet meer terug de cel in.

De bevalling, waarbij assistentie werd verleend door ambulancemedewerkers, kwam volgens de zegsman van de politie 'vrij onverwacht'. Waarom de hoogzwangere vrouw werd opgepakt wil de politie niet zeggen. Ook over haar leeftijd worden geen mededelingen gedaan.

Gebroken kabel hinderde Rosberg in Singapore

Een gebroken kabel in de stuurkolom van de Mercedes W05 heeft ervoor gezorgd dat Nico Rosberg uitvaller was in Singapore. De Duitser raakte door dit maleur de leiding in het kampioenschap kwijt aan teamgenoot Lewis Hamilton die de race wist te winnen.

Rosberg ontdekte het probleem bij het uitrijden van de pits naar de grid toe. Mercedes probeerde van alles om de bolide te repareren, maar Rosberg kwam niet van de grid bij de opwarmronde. De auto van de Duitser werd naar de pits geduwd en hij kon deelnemen aan de race, maar snelle rondetijden liet hij niet noteren. Bij de eerste stop kwam hij niet meer weg uit de pits en was de race ten einde voor de kampioenschapsleider. Het probleem met de gebroken kabel bleek te groot.

Rosberg: "Dit was zeker weten de moeilijkste dag van het jaar, erger dan Silverstone. Geen enkele bediening op het stuur deed het. Ik had geen hybide aandrijving, geen DRS. De versnellingshendeltjes werkten wel een klein beetje, maar sloegen altijd een versnelling over. Ik had dus geen tweede, vierde versnelling, enzovoort. De rembalans kon ik ook al niet aanpassen, terwijl die juist helemaal verkeerd stond afgesteld. Door al die problemen was ik zo langzaam."

Een nieuw gezicht bij de WoW-kapper

In World of Warcraft moet je een aantal euro's betalen om het uiterlijk van jouw personage aan te passen. Wanneer Warlords of Draenor lanceert, kan dit bij de kapper voor ingame gold. Mooclucking heeft hier een humoristisch filmpje over gemaakt. Gewoon even knippen en je ziet eruit als een nieuw mens.

Blizzard heeft deze gemakkelijke gezichtsverandering mogelijk gemaakt omdat alle rassen nieuwe models krijgen. Zo kunnen spelers hun favoriete gezicht uitkiezen als blijkt dat ze hun nieuwe niet zo mooi vinden, zonder dat het ze geld kost. 

F. de Boer: "Een gestolen overwinning"

Ajax-coach Frank de Boer haalde na de Klassieker opgelucht adem. De Boer zag dat de Amsterdammers met de rug tegen de muur stonden tegen Feyenoord (0-1 zege). "Dit is een gestolen overwinning", zei De Boer tegenover FOX Sports. "Vandaag was het zeer min, Feyenoord wilde liever winnen dan wij, vooral de eerste helft. Ze waren in alle opzichten beter. In het positiespel, maar uiteindelijk begint het met strijd. Dat moet je elke wedstrijd weer kunnen opbrengen."

"Zeker vandaag, want zij waren zo gebrand om te winnen. Dan moet je er vol op kletsen. Wij dachten een aantal keer de bal rustig te kunnen aannemen. En dan zie je daarna ook dat de angst erin sluipt, omdat we niet meer durfden op te bouwen. Dan speel je ze in de kaart", adus de oefenmeester van Ajax.

"Complimenten voor Feyenoord, want die hebben het heel goed gedaan. Ze moesten deze wedstrijd winnen, dat zag je vanaf de eerste seconde. Maar bij ons was dat kwartje niet gevallen. Er waren een paar jongens die zich staande hielden, maar de rest was steeds een stap te laat. Dan krijg je dit soort wedstrijden."

De Boer was boos in de rust. "Ik heb gezegd: ik kan alle tactieken aan jullie uitleggen, maar uiteindelijk begint met strijd, anticiperen, klaar zijn. Na een minuut weet je toch dat Jordy Clasie je op je flikker zit? Alles gebeurde uit stilstand. Dan laat je hun in de wedstrijd komen en gaan wij nóg slechter voetballen."

Niki Zimling maakte zijn debuut in de basis, maar kon niet het verschil maken. "Ik had niet alleen van Zimling meer verwacht, van iedereen. Het hele middenveld was de eerste helft dramatisch. De tweede helft was het iets beter, maar tachtig procent van de ploeg speelde verder onder de maat", besluit De Boer.

[BL] Leverkusen laat koppositie uit handen glippen

Bayer Leverkusen heeft nagelaten de koppositie te veroveren in de Bundesliga. De ploeg van Roger Schmidt ging zondag hard onderuit op bezoek bij VfL Wolfsburg: 4-1. Bast Dost bleef de bank warm houden bij de thuisclub.

Ricardo Rodríguez vond twee keer het net, waarvan eenmaal vanaf de strafschopstip. Vieirinha en Aaron Hunt sloegen ook toe voor Wolfsburg. Josip Drmic scoorde in de 29e minuut nog de gelijkmaker voor Leverkusen, dat al na zeven minuten met tien man verder moest. Giulio Donati kreeg rood voor de overtreding die resulteerde in de strafschop.

Leverkusen zakt naar de vijfde plek op een punt van de verrassende koploper Paderborn. Wolfsburg staat elfde. FC Köln en Borussia Mönchengladbach speelden met 0-0 gelijk. De ploegen staan respectievelijk achtste en zevende.

Vluchtelingen gered voor kust Libië

Een vrachtschip heeft zondag voor de kust van Libië tientallen bootvluchtelingen uit het water gered. Niet iedereen overleefde het voorval. Dat meldt de Italiaanse kustwacht.

De vluchtelingen hadden in een rubberen bootje het ruime sop gekozen, maar het bootje sloeg al snel om. Zeker 55 mensen werden gered. De opvarenden van het vrachtschip zagen enkele lichamen in het water drijven en zo'n dertig mensen worden nog vermist. Naar hen wordt nog gezocht.

Sinds de val van de Libische dictator Moammar Gadhafi in 2011 heerst er chaos in grote delen van Libië. Het aantal mensen dat het land probeert te ontvluchten is hierdoor enorm toegenomen. Ze zetten vooral koers naar het Italiaanse eiland Lampedusa, waardoor de druk van de duizenden vluchtelingen vooral op de schouders van Italië terechtkomt.

Duizenden doen mee aan klimaatprotest New York

Een enorme mensenmassa is zondag in New York de straat opgegaan om beleidsmakers op te roepen iets te doen aan de opwarming van de aarde. Aan beroemde mensen was geen gebrek: onder anderen secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki-moon, ex-vicepresident Al Gore en burgemeester Bill de Blasio liepen mee in de optocht.

In de hele wereld werd zondag betoogt voor de bescherming van het klimaat, maar de optocht in New York was een van de grootste. Volgens de organisatie waren er ruim driehonderdduizend mensen op de betoging afgekomen. In Londen gingen volgens de organisatie zo'n veertigduizend mensen de straat op. Ook in Amsterdam werd er een optocht gehouden.

Ook in Australië werd gemarcheerd en daar richtte de onvrede van de betogers zich vooral op de conservatieve premier Tony Abbott, wiens regering een CO2-belasting heeft ingetrokken en financiering voor instanties die zich over klimaatverandering buigen teruggeschroefd.

De optochten werden gehouden in de aanloop naar een top van de Verenigde Naties. Meer dan 120 wereldleiders komen dinsdag bijeen om te praten over een nieuw klimaatverdrag, dat eind 2015 bewaarheid zou moeten worden.

Storing bij thuisbezorgd.nl

Thuisbezorgd.nl heeft zondagavond met een storing te kampen gehad. Bezoekers konden de site niet bereiken of verkeerden in onzekerheid of hun bestelling wel was doorgekomen, zo was af te leiden uit gemopper van hongerigen op Twitter. Volgens de site lag de oorzaak in een stroomstoring in het datacentrum in Amsterdam.

"Helaas kampen wij met een storing", zo meldde thuisbezorgd.nl rond etenstijd op Twitter. "Wij doen er alles aan om het probleem zo spoedig mogelijk te verhelpen."

Zondagavond is de drukste avond voor bezorgrestaurants, meldt directeur Jitse Groen in een verklaring. Het bedrijf schat dat meer dan honderdduizend maaltijden niet konden worden besteld. Ook klanten van buitenlandse zustersites, zoals pizza.be en liefservice.de, moesten op een houtje bijten.

Rond 20.15 uur was de site weer in de lucht. "We zijn weer online! Excuses allemaal!", klonk het even later op het Twitter-account van thuisbezorgd.nl. Het bedrijf wil zijn klanten korting aanbieden ter compensatie.

Russen de straat op tegen strijd in Oekraïne

In de Russische hoofdstad Moskou hebben zondag tienduizenden mensen de Mars van de Vrede gelopen. Die was georganiseerd tegen de burgeroorlog in Oekraïne en de Russische inmenging in dat conflict waar het Westen Moskou van beticht.

Vanaf de Strastnojboulevard trok de menigte langs de noordrand van het centrum richting de Sacharovallee in het noordoosten van Moskou. De autoriteiten hadden de veiligheidsmaatregelen stevig opgeschroefd. Er waren controlepoorten ingericht en langs de route stonden honderden politieagenten.

Toch was de sfeer ongedwongen. Er werden plakkaten meegedragen met teksten als 'Maak geen vijanden, maak vrienden', maar ook steviger teksten als "Sjojgoe haal de professionele troepen terug uit Oekraïne", gericht aan de Russische minister van defensie, en "Poetin fascist". De hele betoging was grotendeels gericht tegen de Russische president Vladimir Poetin.

Michail Tichonov (24) was uit de Tataarse hoofdstad Kazan overgekomen om aan de vredesmars deel te nemen. "Ik ben tegen de oorlog in Oekraïne en weet precies wat daar gebeurt. Na veel gesprekken met Oekraïners ben ik tot de conclusie gekomen dat onze regering ons bedriegt over de waarheid in Oekraïne."

Zijn grootmoeder Olga Soeproenenko (70), gekleed in de kleuren van de Oekraïense vlag, is weliswaar in Moskou geboren, maar haar ouders waren Oekraïners. Ze beklaagde zich over het feit dat de autoriteiten weliswaar een optocht hebben toegestaan, maar geen echte protestbijeenkomst met een podium waarop sprekers de demonstranten toespreken. Op 15 maart van dit jaar, toen de eerste Mars van de Vrede plaatsvond, was dat nog wel mogelijk. "Mijn droom is dat Oekraïne uiteindelijk bij de Europese Unie komt", zegt Soeproenenko.

Op de Sacharovallee verzamelde de menigte zich opnieuw en riepen de betogers vurige leuzen als "Oorlogsmisdadigers voor het gerecht" en "Oekraïne en Rusland zullen vrij zijn". Ook scandeerden betogers "Eer aan Oekraïne, de helden de eer", de slogan die op het Onafhankelijkheidsplein in Kiev veel werd gebezigd tijdens de opstand tegen de in februari verdreven ex-president Viktor Janoekovitsj.

Een afvaardiging van Russische soldatenmoeders hief het Oekraïense volkslied aan. De toegang van de Sacharovallee tot de Sadovaja-Spasskajastraat, een van de grote verkeersaders van Moskou was hermetisch afgesloten door dranghekken, tankwagens en enkele pelotons agenten van de oproerpolitie.

Oud-Doemalid Gennadi Goedkov, die zich het afgelopen jaar van aanhanger tot een van Poetins grootste tegenstanders ontpopte, zei ten overstaan van een haag aan journalisten dat hij hoopte dat de Mars van Vrede ertoe zou kunnen bijdragen dat 'Rusland weer terugkeert op het pad van de vrede'.

CDA wil antwoord over paspoortmaatregel jihadi's

Het CDA vermoedt dat het kabinet geen afspraken heeft gemaakt met Turkije en Marokko over het gelijktijdig intrekken van reisdocumenten van jihadreizigers. Kamerlid Pieter Omtzigt laat zondagavond weten dat hij ondanks aandringen nog steeds geen antwoord heeft op Kamervragen die hij daarover stelde.

Volgens Omtzigt heeft de overgrote meerderheid van de jihadreizigers een dubbele nationaliteit en dus een dubbel paspoort. Als de reisdocumenten van deze mensen vervallen worden verklaard om het afreizen naar bijvoorbeeld Syrië te voorkomen, kunnen ze altijd nog gebruikmaken van hun tweede paspoort.

Ondanks een aantal herinneringen heeft Omtzigt nog steeds geen brief ontvangen met een antwoord op de vraag of het mogelijk om reisdocumenten tegelijkertijd ongeldig te verklaren. "Opstelten en het kabinet moeten nu echt actie ondernemen", maant het Kamerlid. Hij is tegen 'maatregelen die alleen voor de bühne van de regeringspartijen werken'.

De aanscherping van de mogelijkheid om reisdocumenten in te trekken maakt deel uit van een maatregelenpakket dat de minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) en zijn collega van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (Pvda), verantwoordelijk voor integratie, eind vorige maand aankondigden. Het kabinet wil met de maatergelen het gevaar van jihadisme in Nederland beteugelen.

[PL] Lampard voorkomt zege Chelsea op City

Frank Lampard heeft zondag voorkomen dat Chelsea van Manchester City won. Door een laat doelpunt van de afgelopen zomer uit Londen vertrokken middenvelder eindigde de Premier League-topper in 1-1. André Schürrle had in de 71e minuut voor de 1-0 gezorgd. Pablo Zabaleta was vijf minuten eerder met zijn tweede gele kaart van het veld gestuurd namens City.

Everton ging in eigen huis met 3-2 onderuit tegen Crystal Palace. Via Romelu Lukaku kwam de ploeg uit Liverpool nog wel op voorsprong, maar Mile Jedinak maakte na een halfuur vanaf de stip gelijk. Fraizer Campbell en Yannick Bolasie zetten Palace daarna op 3-1. In het slotoffensief kwam Everton vervolgens nog terug tot 3-2 toen Leighton Baines een strafschop benutte.

Chelsea blijft de koploper in de Premier league met dertien punten uit vijf duels. Southampton en Aston Villa volgen op drie punten, Arsenal en Swansea City op vier. Met acht punten is Manchester City pas zesde. Everton en Crystal Palace hebben beide vijf punten en staan veertiende en vijftiende.

AZ mag van CBV nieuwe trainer halen

AZ mag toch een nieuwe trainer aanstellen. De Alkmaarse club beloofde de vereniging Coaches Betaald Voetbal (CBV) zondag in een gesprek de situatie met Alex Pastoor correct af te handelen. De CBV had eerder de positie van hoofdtrainer van AZ besmet verklaard omdat Pastoor zijn ontslag aanvocht. Door de besmetverklaring mochten leden van de CBV de positie niet innemen.

AZ is op zoek naar een nieuwe hoofdtrainer nadat Marco van Basten besloot een stap terug te doen. De Utrechter keerde na een aantal weken afwezigheid vanwege door stress veroorzaakte gezondheidsklachten terug als assistent.

Pastoor zou met Van Basten van plaats wisselen, maar kwam er met AZ niet uit. Daarop werd besloten zijn contract te beëindigen. Technisch directeur Earnest Stewart verweet Pastoor daarna gelekt te hebben over de gezondheidsproblemen van Van Basten.

Pieters vervangt Van der Breggen in WK-selectie

Bondscoach Johan Lammerts heeft zondag Amy Pieters toegevoegd aan de WK-selectie. De Noord-Hollandse vervangt de geblesseerde Anna van der Breggen, die eerder op de dag hard ten val kwam tijdens de ploegentijdrit. Ze liep daarbij een gebroken bekken op.

De wegwedstrijd voor vrouwen wordt zaterdag verreden. Lammerts heeft gemengde gevoelens bij de wisseling in zijn selectie.

"Natuurlijk vind ik het verschrikkelijk dat Anna er niet bij zal zijn tijdens de wegrace, maar op dit moment is haar herstel het allerbelangrijkste", zegt hij. "Amy is een goede vervangster die vandaag heeft laten zien goed uit de voeten te kunnen in Ponferrada." Pieters eindigde zelf met Giant-Shimano als achtste op de ploegentijdrit.

Goffin boekt tweede toernooizege in Metz

David Goffin heeft voor de tweede keer in zijn carrière een ATP-titel gewonnen. De Belg was zondag in de finale in Metz met 6-4 en 6-3 te sterk voor de Portugees Joao Sousa, die in tweede ronde Igor Sijsling had uitgeschakeld.

De 23-jarige Goffin is aan een prima seizoen bezig. Hij won 34 van zijn laatste 36 wedstrijden. Na zijn eerste titel in Kitzbühel in februari schudde hij in Metz onder anderen favoriet Jo-Wilfried Tsonga van zich af op weg naar de finale.

[Serie A] Emanuelson valt in bij winnend Roma

Urby Emanuelson heeft zondag een invalbeurt gemaakt bij AS Roma in de met 2-0 gewonnen wedstrijd tegen Cagliari. De van AC Milan overgenomen middenvelder kwam negen minuten voor tijd in het veld om de geblesseerde Daniele de Rossi te vervangen. Het waren voor Emanuelson zijn eerste speelminuten voor Roma.

De 2-0 stand stond toen al op de borden. Mattia Destro had na elf minuten gescoord. Alessandro Florenzi maakte twee minuten later de tweede treffer.

Stefan de Vrij leed met Lazio op bezoek bij Genoa een 1-0 nederlaag. De oud-Feyenoorder had daar een grote hand in, want hij kreeg vijf minuten voor tijd zijn tweede gele kaart. Genoa profiteerde vervolgens snel van het numerieke overwicht. Al na twee minuten kroonde Mauricio Pinilla zich tot matchwinnaar.

Sassuolo - Sampdoria speelden met 0-0 gelijk. Eerder op de dag won Parma al in een doelpuntrijk duel op bezoek bij Chievo Verona: 3-2.

Honkballers veroveren Europese titel

De Nederlandse honkballers zijn zondag Europees kampioen geworden. In het Tsjechische Brno versloeg Oranje Italië in de finale met 6-3. Spanje won brons door Frankrijk met 10-5 te verslaan.

Nederland veroverde de Europese titel terug op Italië, dat de laatste twee edities de beste was. Oranje was al 22 keer Europa's beste. De ploeg noteerde liefst vijf homeruns in de finale. Randolph Oduber opende het bal in de eerste inning. Kalian Sams ging daar in de tweede en vierde inning nog eens overheen. Curt Smith sloeg in de vierde inning een homerun en deed dat in de achtste inning nog eens over.

Uitslag FC Utrecht - FC Groningen

FC Utrecht heeft het Eredivisieduel tegen FC Groningen met 1-0 gewonnen. De bezoekers kregen nog wel een strafschop, maar Chery wist deze buitenkans niet te benutten. Door dit resultaat klimt Utrecht naar de zevende positie met tien punten uit zes duels. Groningen staat met een punt minder tiende.

FC Utrecht

1 - 0

FC Groningen

 61' Boymans    
 
 Gele kaart: Oar, Van der Maarel (FC Utrecht), Antonia (FC Groningen)
 
Stadion: De Galgenwaard, Utrecht
Toeschouwers: 14.503
Arbiter: Janssen
Bijzonderheden: Chery (Groningen) mist strafschop (69)
 
Opstelling:   Opstelling:
Ruiter
Van der Maarel (Cortie/83)
Leeuwin (Heerings/73)
Markiet
Kum
Kali
Janssen
Ayoub
Peterson (Boymans/55)
Barazite
Oar
  Padt
Hiariej (Hateboer/85)
Botteghin
Kappelhof
Van Nieff
De Leeuw (Islamovic/76)
Kieftenbeld
Chery
Antonia
Hoesen
Van der Velden (Bos/67)

Golfer Luiten grijpt eindzege op Wales Open

Joost Luiten heeft op de golfbaan van Celtic Manor het Wales Open op zijn naam geschreven. De 28-jarige Nederlander begon de vierde en laatste dag als leider en stond dat, ondanks wat moeilijheden, niet meer af. De zege levert Luiten een cheque van 300.000 euro op.

Luiten begon de dag slecht, door op de eerste twee holes een bogey te laten noteren - één slag boven par, het baangemiddelde. Vervolgens kwam hij op de volgende acht holes tot een score van par, precies op het gemiddelde. Op de elfde en twaalfde hole maakte Luiten een birdie, één slag onder par. 

Op de veertiende hole leek het even fout te gaan, doordat de Nederlander de bal vanaf de afslag in het water sloeg. Uiteindelijk wist hij het nog redelijk te redden en werd het een bogey, waardoor hij aan de leiding bleef. Een birdie op de vijftiende en par op de zestiende en zeventiende holes brachten Luiten in poleposition voor de eindzege.

Luiten na de beslissende putt op de laatste hole (Foto: Getty)

Bij de afslag op de laatste hole leek het echter weer fout te gaan. Hij miste zijn slag volledig en moest plotseling alles uit de kast halen om zijn toernooi te redden. Dat kreeg Luiten voor elkaar en met een fantastische putt als vierde slag kreeg hij de bal tot op een halve meter van de hole, wat geen probleem opleverde.

Luiten eindigde het toernooi met een score van -14, één beter dan Tommy Fleetwood en Shane Lowry. Voor de Nederlander is het de vierde zege op de European Tour en de eerste van het jaar. Dankzij zijn zege stijgt hij naar de top-40 van de wereldranglijst, waarop hij voor de Wales Open 48e stond. 

Morgan Freeman leukere opa dan vader

Morgan Freeman vindt zichzelf 'een heel leuke opa'. Als vader deed de 77-jarige acteur het naar eigen zeggen minder goed. "Het heeft mij een tijdje gekost om een vader te worden", vertelt Freeman zondag in een interview met The Telegraph.

"Ik heb ongetrouwd een paar kinderen verwekt, maar dat maakt je nog geen vader", vindt de acteur. "Je moet getrouwd zijn om een vader te kunnen zijn." Freeman, die twee zoons en twee dochters heeft, had het toen zijn kinderen klein waren te druk. "Ik was druk bezig met mijn acteercarrière en die twee dingen gingen in mijn jongere jaren niet echt samen", geeft Freeman toe.

Of hij spijt heeft van zijn harde werk, weet de acteur niet. "Zou ik iets anders hebben gedaan? Ik zou een paar vrouwen uit de weg zijn gegaan, maar dan zouden mijn zoons niet zijn geboren."

Nu hij opa is, maakt Freeman de verloren tijd goed. "Nu ik ouder ben, ben ik een hele leuke opa. Ik heb veertien kleinkinderen." Bij luiers verschonen trekt de acteur echter de grens. "Ik heb geen luiers verschoond. Maar toen mijn dochters kwamen, heb ik die van hen wel eens verschoond. Op die manier betrokken zijn maakt een verschil in het leven van je kind."

Nieuwe rel om tolheffing Duitsland

De Duitse minister Alexander Dobrindt van Verkeer wil alleen nog maar op wegen tol heffen die door de federale overheid worden beheerd. Daarmee wil de CSU-politicus de horeca en winkels in de grensstreek tegemoet komen. Die zijn bang klanten van vlak over de grens te verliezen als tolheffing op alle wegen wordt ingevoerd.

Volgens het bijgestelde plan waarover de krant Bild am Sonntag zondag berichtte, kunnen buitenlanders via 'kleine wegen' gratis blijven komen om vlak over de grens boodschappen te doen. Een blik op de kaart leert dat bijvoorbeeld de mensen in Zevenaar dan hun kosteloze 'rechtstreekse verbinding' met Elten kwijtraken. Dat is namelijk een federale weg. Wie uit Zevenaar gratis naar het Duitse Elten wil blijven rijden, moet omrijden via Lobith.

De Groene oppositie heeft het bijgestelde plan dan ook meteen 'grotesk' genoemd. Veel automobilisten zouden helemaal niet beseffen of zij al dan niet op een federale weg rijden.

Brabander vast voor dood kat buren

Een man uit het Brabantse Elshout is zondagochtend aangehouden op verdenking bij betrokkenheid bij de dood van de kat van zijn buren. Het dier had een kogeltje in zijn lijf en had rugletsel, mogelijk als gevolg van een trap, meldt de politie. Een luchtbuks van de man is in beslag genomen.

Het dier kwam volgens de politie zaterdagavond de woning van zijn baasjes binnengestrompeld. Het kogeltje werd gevonden in de dierenkliniek waar het dier naartoe werd gebracht. De kat overleed later op de avond als gevolg van zijn verwondingen.

De buurman kwam snel in beeld als mogelijke verdachte. Hij werd rond 10.45 uur aangehouden.

Van Gerwen naar kwartfinale, VdV en Klaasen klaar

Michael Van Gerwen is de enige Nederlandse darter die vanavond in actie zal komen tijdens de European Darts Trophy. Hij won zijn partij in de derde ronde. Vincent van der Voort en Jelle Klaasen verloren zondagmiddag. 

Van Gerwen won met 6-3 van Wes Newton. Klaasen verloor met dezelfde cijfers van Simon Whitlock. Door de nederlaag van Klaasen zal hij niet in Dublin verschijnen voor de World Grand Prix. The Young Matador had in Leipzig een kwartfinaleplaats nodig om zich voor dat toernooi te kwalificeren. 

Gerwyn Price was nipt te sterk voor Van der Voort. Het werd 6-5. Van Gerwen zal in de kwartfinale spelen tegen Simon Whitlock. De andere kwartfinales zijn Michael Smith - Justin Pipe, Gerwyn Price - Andy Hamilton en Peter Wright - Dean Winstanley. Vanavond zullen zowel de kwartfinales, halve finales als de finale gespeeld gaan worden. 

Uitslagen derde ronde European Darts Trophy - zondagmiddag

Darter Darter Uitslag
Roxy-James Rodriguez Michael Smith 1-6
Kim Huybrechts Justin Pipe 4-6
Gerwyn Price Vincent van der Voort 6-5
Brendan Dolan Andy Hamilton 5-6
Peter Wright Terry Jenkins 6-1
Ian White Dean Winstanley 2-6
Simon Whitlock Jelle Klaasen 6-3
Michael van Gerwen Wes Newton 6-3

[PL] Man United verliest bizar duel tegen Leicester

Manchester United heeft zondag op merkwaardige wijze verloren van Leicester City. De ploeg van Louis van Gaal kwam op een 3-1 voorsprong, maar ging uiteindelijk met 5-3 de boot in bij de promovendus.

Robin van Persie opende de score voor United in de dertiende minuut op aangeven van Radamel Falcao. Drie minuten later scoorde Angel Di Maria met een sublieme lob de 0-2. Leonardo Ulloa zette een minuut daarna alweer de aansluitingstreffer op het bord voor Leicester.

Na rust leek er door de 1-3 van Ander Herrera geen vuiltje aan de lucht voor United. Een controversiële penalty, benut door David Nugent, bracht Leicester echter weer terug in de race. Veteraan Esteban Cambiasso, Jamie Vardy en opnieuw Ulloa (strafschop) bezorgden Van Gaals team vervolgens de tweede nederlaag van het seizoen.

Daley Blind speelde als controlerende middenvelder en maakte net als Van Persie de wedstrijd vol voor United. Tyler Blackett deed dat niet. De United-verdediger moest zeven minuten voor tijd inrukken met een rode kaart.

United staat twaalfde met vijf punten uit vijf duels. Leicester City doet het met de zesde plek uitstekend. Tottenham Hotspur kende ook een slechte middag. De ploeg van Michel Vorm, die op de bank bleef zitten, verloor op White Hart Lane met 1-0 van West Bromwich Albion. James Morrison werd matchwinner. Tottenham staat negende, West Brom vijftiende.

[WK] BMC kampioen ploegentijdrit

BMC heeft bij het WK wielrennen de ploegentijdrit gewonnen. De Amerikaanse ploeg, bestaande uit Tejay van Garderen, Peter Velits, Rohan Dennis, Silvan Dillier, Daniel Oss en Manuel Quinziato, waren over 57 kilometer een halve minuut sneller dan Orica-GreenEdge. De Australiërs werden met Jens Mouris voor de derde keer op rij tweede op het WK.

Uittredend kampioen Omega Pharma-Quick Step, met Niki Terpstra, moest zich dit maal tevreden stellen met het brons, op 35 seconden van de winnaars. Halverwege was de Belgische formatie nog acht seconden sneller, maar in het tweede deel bleek BMC zijn krachten goed te hebben verdeeld en pakten met een ruim verschil de wereldtitel.

Giant-Shimano werd de beste Nederlandse ploeg op de achtste plaats. Belkin eindigde als veertiende, terwijl het Pro-Continentale Rabobank Development Team 26e werd.

EK-medailles jonge judoka's, goud Van Dijke

De Nederlandse ploeg heeft het EK judo voor junioren afgesloten met vijf medailles. In Boekarest werden één gouden, twee zilveren en twee bronzen medailles gewonnen door de inviduele judoka's. De teams konden zondag op de slotdag geen medaille pakken.

Het beste resultaat kwam bij de vrouwen in de klasse tot 70 kilogram. Sanne van Dijke nam het daar in de finale op tegen de Kroatische Barbara Matic, de regerend kampioene. Het gevecht ging lang gelijk op en werd pas in de golden score beslist: Matic kreeg een straf, waardoor Van Dijke de titel pakte.

Regerend wereldkampioene junioren Do Velema moest in de klasse tot 63 kilogram genoegen nemen met het zilver. In de finale tegen Sabrina Gercsak werd de Nederlandse vlak voor het einde gediskwalificeerd, terwijl ze op een kleine achterstand stond. De Hongaarse versloeg niet voor het eerst dit jaar een Nederlandse op een groot toernooi: Tijdens de Jeugd Olympische Spelen hield ze Lisa Mullenberg uit de finale.

Bij de mannen tot 73 kilogram was het zilver voor Thierno Balde. Hij moest zich in zijn vijfde en laatste wedstrijd van de dag gewonnen geven tegen de Fransman Benjamin Axus. In de klasse tot 90 kilogram pakte Max de Vreeze het brons, net als Dewy Karthaus bij de dames tot 57 kilogram.

Frank de Wit (mannen tot 81 kilogram), Amber Gersjes (vrouwen tot 44 kilogram) en Jasmijn Lesterhuis (vrouwen tot 78 kilogram) verloren allen de strijd om het brons.

Uitslagen Eredivisie 21/09/2014

Naast de klassieker tussen Feyenoord en Ajax begonnen er om half drie nog twee wedstrijden. PSV klopte in eigen huis Cambuur Leeuwarden met 4-0 terwijl AZ met 1-0 te sterk was voor PEC Zwolle. Hieronder vind je de karakteristieken van deze duels.



PSV-speler Luuk de Jong (r) viert de 1-0 met  Georginio Wijnaldum (l) (foto: PRO SHOTS / Erik Pasman)

PSV

4 - 0

sc Cambuur Leeuwarden

 21' L. de Jong
 37' Willems
 78' Bruma
 80' Maher
   
 
 Gele kaart: Willems, (PSV),
 Rode kaart: , Bijker (41/2xg) (sc Cambuur Leeuwarden)
 
Stadion: Philips Stadion, Eindhoven
Toeschouwers: ?
Arbiter: Wiedemeijer
 
Opstelling:   Opstelling:
Zoet
Brenet
Bruma
Rekik
Willems
Wijnaldum
Hendrix
Maher
Narsingh (Boljevic/87)
L.de Jong (Vloet/81)
Jozefzoon (Ritzmaier/75)
  Nienhuis
Pereira
Reijnen
Bijker
Andriuskevicius
El Makrini
Bakker
Rusnák
Ogbeche (Barto/62)
Hemmen (Narsingh/46)
De Ridder (Mac Intosh/45)


AZ-speler Thom Haye in duel met PEC Zwolle-speler Thomas Lam (Foto: PRO SHOTS / Ed Van De Pol)

AZ

1 - 0

PEC Zwolle

 72' Henriksen    
 
 Gele kaart: Luckassen, Hoedt, (AZ), Rienstra, (PEC Zwolle)
 
Stadion: AZ Stadion, Alkmaar
Toeschouwers: 14,748
Arbiter: Kuipers
 
Opstelling:   Opstelling:
Rochet
Luckassen (Johansson/76)
Gouweleeuw
Hoedt
S.Poulsen
Gudelj
Ortíz
Henriksen
Rosheuvel (Elm/90+1)
Tankovic
Haye (Hupperts/69)
  Hahn
v.Polen
v.d.Werff
Broerse
v.Hintum
Lam (Ioannidis/82)
Drost
Rienstra
Saymak (Lukoki/61)
Necid
Thomas (Nijland/61)

Uitslag Feyenoord - Ajax

Ajax heeft in De Kuip op een miraculeuze manier de wedstrijd tegen Feyenoord gewonnen. De Rotterdamse club kreeg een hoop kansen, het raakte onder meer drie keer de lat, maar zag dat de regerend landskampioen met de drie punten naar huis ging door een vroege goal van Van Rhijn; 0-1. 

Feyenoord begon al sterker aan het duel, het zette veel druk op Ajax en kreeg de beste kansen. Binnen het kwartier had Feyenoord al vier goede mogelijkheden gehad. Eerst raakte Clasie nog binnen de minuut de lat, waarna Schaken twee minuten later hetzelfde deed. Verdediger Van Beek kopte in de tiende minuut ook tegen het houtwerk, waarna ook nog een goed schot van Kazim-Richards volgde dat net naast ging.

De Amsterdammers waren daarentegen effectiever en waren zelfs al op voorsprong gekomen in de zesde minuut. Van Rhijn nam een vrije trap van 25 meter, welke over de muur ging en in de hoek krulde. Zijn voormalig teamgenoot Vermeer stond op de lijn genageld en kon de voorsprong niet voorkomen.


Vermeer kijkt toe hoe vrije trap van Van Rhijn in het doel verdwijnt. (PRO SHOTS/Kay Int Veen)

Nadat Feyenoord was uitgeraasd kwam Ajax iets uit schulp, wat resulteerde in een schot van El Ghazi die werd gekeerd door Vermeer. De daarop volgende corner werd door Sigthórsson voorlangs gekopt. Echter kwam de meeste dreiging vanuit de Rotterdammers, die continu de duels wisten te winnen van de regerend landskampioen. Het leverde vlak voor rust nog een grote kans op voor Kazin-Richards, die Moisander aftroefde maar de bal nog knap naast een vrijwel open doel wist te schieten.

Na rust kwam Ajax wat beter uit de startblokken en kreeg via Sigthórsson de eerste kans. Hij schoot echter op de vuisten van Vermeer. Feyenoord probeerde vervolgens weer de druk op te voeren op de Amsterdammers, maar wisten maar mondjesmaat in de zestien te komen.


Kazim-Richards in duel met Veltman. (PRO SHOTS/Kay Int Veld)

Een kwartier voor tijd kwam er dan toch weer een kans voor Feyenoord. Boëtius kopte een vrije trap door, welke fraai werd gered door Cillissen. Het was voor de ploeg het teken om alles of niets te gaan spelen, na onder meer het inbrengen van Manu en Te Vrede. Echter werd het voor de Rotterdammers steeds lastiger om een gaatje te vinden in de defensie van Ajax, dat zelf nog een goede kans kreeg via Duarte. Klaassen had een mooie actie over rechts, hield het overzicht, maar zag dat Duarte de bal naast werkte.

In blessuretijd waren er dan nog twee grote kansen voor Feyenoord, beide na goed werd van Manu. In beide gevallen vond hij Te Vrede die eerst de bal via Van Rhijn niet over de lijn zag gaan en vervolgens Cillissen zijn kopbal over zag tikken. Het bleken de laatste kansen in deze uitgave van de Klassieker, waarin Feyenoord geen loon na werken kreeg en zichzelf nog verder zag afglijden op de ranglijst. Ajax kwam goed weg en boete zijn tweede zege op een rij in de competitie.

Feyenoord

0 - 1

AFC Ajax

     4' Van Rhijn 
 
 Gele kaart: Viergever (AFC Ajax)
 
Stadion: De Kuip, Rotterdam
Toeschouwers: 47.500
Arbiter: Blom
 
Opstelling:   Opstelling:
Vermeer
Wilkshire
Van Beek
Kongolo (Te Vrede/78)
Nelom
Clasie
Toornstra
El Ahmadi (Vilhena/71)
Schaken (Manu/71)
Kazim-Richards
Boëtius
  Cillessen
Van Rhijn
Veltman
Moisander
Boilesen
Klaassen
Zimling (Viergever/71)
Serero
El Ghazi (Kishna/84)
Sigthórsson
Andersen (Duarte/61)

[F1] Uitslag Grand Prix van Singapore

Lewis Hamilton heeft de Grand Prix van Singapore op zijn naam geschreven. De Brit nam door de zege ook de leiding in het kampioenschap over van Mercedes-teamgenoot Nico Rosberg die uitviel. Sebastian Vettel werd tweede, voor Red Bull-teamgenoot Daniel Ricciardo.

Hamilton startte op Marina Bay van poleposition en kon eenvoudig een gat slaan naar de Red Bull van de goed gestarte Vettel en Fernando Alonso die met de Ferrari nog beter weg was, maar in de eerste bocht rechtdoor schoot en een plaats terug moest geven. Dat Hamilton een gat kon slaan kwam doordat Rosberg elektronische problemen had en vanuit de pits moest starten. De Duitser werd bij zijn eerste stop uitvaller, omdat hij de auto niet goed meer kon bedienen.

Hamilton sloeg een gat van tien seconden met Vettel die naarmate de stops dichterbij kwamen Alonso zag naderen. De Spanjaard ging door bij de tweede stop een ronde eerder te stoppen de Duitser zelfs voorbij. Ferrari probeerde hem zo tweede te laten worden, maar een botsing tussen Sutil en Perez gooide roet in het eten. Perez verloor halverwege de race de voorvleugel van de Force India op de Sauber van Sutil. Deze spatte uiteen op de baan, waardoor een safety car noodzakelijk werd. Ferrari haalde Alonso binnen voor zijn derde en laatste stop, maar omdat Vettel en Daniel Ricciardo niet meer stopten werd Alonso vierde.

Achter dit kwartet eindigde Massa op een goede vijfde plaats, voor Vergne die ondanks een straf alsnog zesde werd. Perez pakte plaats zeven, voor Räikkönen, Hülkenberg en Magnussen. Voor Bottas waren de druiven zuur, want door versleten sloffen viel de Fin in de laatste ronden vanaf plaats zes tot buiten de punten terug. De race duurde door de safetycar overigens geen 61 maar 60 ronden.

Uitslag

Pos Coureur Team Tijd
1 Lewis Hamilton Mercedes 2:00:04.795
2 Sebastian Vettel Red Bull +13.534
3 Daniel Ricciardo Red Bull +14.273
4 Fernando Alonso Ferrari +15.389
5 Felipe Massa Williams +42.161
6 Jean-Eric Vergne Toro Rosso +56.801
7 Sergio Perez Force India +59.038
8 Kimi Räikkönen Ferrari +1:00.641
9 Nico Hulkenberg Force India +1:01.661
10 Kevin Magnussen McLaren +1:02.230
11 Valtteri Bottas Williams +1:05.065
12 Pastor Maldonado Lotus +1:06.915
13 Romain Grosjean Lotus +1:08.029
14 Daniil Kvyat Toro Rosso +1:12.008
15 Marcus Ericsson Caterham +1:34.188
16 Jules Bianchi Marussia +1:34.543
17 Max Chilton Marussia +1 ronde
DNF Jenson Button McLaren +8 ronden
DNF Adrian Sutil Sauber +20 ronden
DNF Esteban Gutierrez Sauber +43 ronden
DNF Nico Rosberg Mercedes +47 ronden
DNS Kamui Kobayashi Caterham +60 ronden


Coureursstand

Pos Coureur Team Punten
1 Lewis Hamilton Mercedes 241
2 Nico Rosberg Mercedes 238
3 Daniel Ricciardo Red Bull 181
4 Fernando Alonso Ferrari 133
5 Sebastian Vettel Red Bull 124
6 Valtteri Bottas Williams 122
7 Jenson Button McLaren 72
8 Nico Hulkenberg Force India 72
9 Felipe Massa Williams 65
10 Sergio Perez Force India 45
11 Kimi Räikkönen Ferrari 45
12 Kevin Magnussen McLaren 39
13 Jean-Eric Vergne Toro Rosso 19
14 Romain Grosjean Lotus 8
15 Daniil Kvyat Toro Rosso 8
16 Jules Bianchi Marussia 2
17 Adrian Sutil Sauber 0
18 Marcus Ericsson Caterham 0
19 Pastor Maldonado Lotus 0
20 Esteban Gutierrez Sauber 0
21 Max Chilton Marussia 0
22 Kamui Kobayashi Caterham 0
23 Andre Lotterer Caterham 0


Constructeursstand

Pos Team Punten
1 Mercedes 479
2 Red Bull 305
3 Williams 187
4 Ferrari 178
5 Force India 117
6 McLaren 111
7 Toro Rosso 27
8 Lotus 8
9 Marussia 2
10 Sauber 0
11 Caterham 0

Dortmund moet ook Mkhitaryan tijd missen

De ziekenboeg van Borussia Dortmund is sinds zondag weer wat voller. Henrikh Mkhitaryan kan de komende vier weken niet in actie komen vanwege een voetblessure, meldt de Bundesligaclub. Dortmund moet ook al Marco Reus, Jakub Blaszczykowski, Ilkay Gundogan, Nuri Sahin en Oliver Kirch missen door blessures.

Mkhitaryan viel zaterdag uit toen hij tijdens de 2-0 nederlaag tegen FSV Mainz op doel schoot en botste tegen een verdediger. De aanvallende middenvelder raakte de paal met zijn inzet.

Oekraïne trekt krijgsmacht niet terug uit oosten

Het Oekraïense leger trekt zich niet terug totdat het eerder overeengekomen staakt-het-vuren wordt gerespecteerd. Dat heeft woordvoerder van de Nationale Veiligheidsraad Andrej Lysenko zondag gezegd. Het bestand dat 5 september van kracht werd is al meerdere malen geschonden.

Bij vredesbesprekingen in Wit-Rusland kwamen onderhandelaars zaterdag overeen dat er een bufferzone moet worden ingesteld tussen regeringstroepen en strijders van de pro-Russische separatisten. Beide partijen mogen niet verder oprukken en moeten zwaar wapentuig terugtrekken.

Bij het conflict zijn sinds april al meer dan drieduizend mensen om het leven gekomen. Volgens Lysenko hebben de rebellen zaterdag opnieuw op het regeringsleger geschoten.

Student kampeerboerderij overleden aan verwondingen

De student uit Den Haag die zaterdag ernstig gewond raakte tijdens een verblijf op een kampeerboerderij in Epe is in een ziekenhuis aan zijn verwondingen overleden. Een 24-jarige Hagenaar die werd aangehouden voor mogelijke betrokkenheid bij het fatale incident zit nog vast, laat de politie weten.

Op het lichaam van de 20-jarige student wordt sectie verricht. Die moet meer duidelijkheid verschaffen over de doodsoorzaak en de toedracht van het ongeluk.

De hulpdiensten werden zaterdag rond 06.30 uur gewaarschuwd over het ongeval op een kampeerboerderij aan de Veenweg in de Gelderse plaats. Het slachtoffer werd in zeer kritieke toestand met een ambulance naar een ziekenhuis gebracht, waar hij uiteindelijk overleed.

Doden bij helikopterongeluk Egypte

Bij een crash met een legerhelikopter in Egypte zijn zondag zes mensen om het leven gekomen. Dat heeft de staatstelevisie gemeld. Ook raakte een persoon gewond.

Het incident bij Fayoum, ten zuidwesten van Caïro, zou zijn veroorzaakt door een technisch defect. Minister van defensie Sedki Sobhi heeft opdracht gegeven tot een onderzoek naar het ongeluk.

Dezelfde dag werd een bomaanslag gepleegd bij het ministerie van buitenlandse zaken. Hierbij kwamen twee politieagenten om het leven en vielen meerdere gewonden.

George Clooney trouwt in Armani

George Clooney staat later deze maand in een pak van Armani voor het altaar. De 53-jarige acteur belooft naar verluidt zaterdag in Venetië eeuwige trouw aan advocate Amal Alamuddin. Volgens Georgio Armani koos Clooney een trouwpak van zijn modehuis, schrijft het Amerikaanse blad Us Weekly.

"George heeft gekozen voor Armani en er is een pak voor hem op maat gemaakt", zou Armani na afloop van zijn modeshow in Milaan tegen het publiek hebben gezegd. Clooney trekt geregeld een Armani uit de kast voor rode lopers en andere officiële evenementen.

Clooney liet eerder al weten geen fan te zijn van optutten. "Op een dag van een awardshow speel ik een potje basketbal, neem een douche en trek een pak aan. Dat aantrekken kost me drie minuten. Binnen een kwartier ben ik klaar", vertelde de acteur drie jaar geleden aan Rolling Stone.

Kenianen winnen Dam tot Damloop

Kenia heeft de Dam tot Damloop zondag gedomineerd. John Mwangangi was bij de mannen de snelste en finishte na 45 minuten en 45 seconden in Zaandam. Linet Masai was met 53.09 de snelste vrouw op de tien Engelse mijl.

Hilda Kibet wist als enige niet-Afrikaan een medaille te veroveren. De in Kenia geboren Nederlandse won brons in 54.25. Ze wist naast Masai ook nog Tike Gelena (53.57) uit Ethiopië voor zich.

Nguse Amlosom uit Eritrea, vooraf favoriet, kon Mwangangi op het eind niet volgen en gaf twee seconden toe. De Ethiopiër Kinde Atelaw veroverde brons in 45.52.

Zwangere Alicia Keys vraagt naakt om aandacht

Alicia Keys is uit de kleren gegaan voor haar beweging We Are One. Daarmee wil de zwangere zangeres aandacht vragen voor de problemen in de wereld. "Het is tijd om aandacht te vragen van het publiek. Dit beeld kan men niet negeren", redeneert Keys in de New York Times.

Op de foto, die Keys ook via social media deelde, poseert de 33-jarige zangeres naakt. Met haar handen bedekt Keys haar borsten, op haar zwangere buik is een vredesteken geschilderd. De zangeres en producer Swizz Beatz verwachten in december hun tweede kind.

Keys maakt zich zorgen over de wereld waarin haar kinderen opgroeien. De zangeres werd de afgelopen maanden onpasselijk van het nieuws over brandhaarden in de wereld. Toen een vriend haar naar de zin van het leven vroeg, werd Keys wakker geschud. "Niemand had me daar ooit eerder naar gevraagd."

De zangeres begon na te denken over haar leven en besloot zich in te willen zetten voor allerhande goede doelen. Keys roept haar fans op een voorbeeld aan haar te nemen en liefdadigheidsinstellingen als Oxfam en War Child te steunen. Keys trapt haar We Are One beweging zondag af in New York. Zelf heeft de zangeres een miljoen dollar gedoneerd aan de in totaal twaalf goede doelen.

Naast het inzamelen van geld is Keys van plan handtekeningen te gaan verzamelen en demonstraties te steunen. "We storen ons allemaal aan deze ontwikkelingen. Hoe kunnen we een volgende stap zetten in plaats van alleen maar boos blijven?"

Pics zijn welkom in de reacties!

Uitslag Heracles Almelo - FC Twente

Om 12.30 uur was de aftrap bij het duel tussen FC Twente en Heracles Almelo. De Heraclieden kregen weer een nederlaag te verwerken. Na een vroege 1-0 voorsprong verloor het uiteindelijk met 1-4 van de Enschedeërs. Castaignos was de grote man aan de kant van FC Twente met twee doelpunten. 

Heracles Almelo

1 - 4

FC Twente

 16' Weghorst    24' Castaignos 
 43' Castaignos 
 44' Ziyech 
 74' Mokhtar 
 
 
Stadion: Polman Stadion, Almelo
Toeschouwers: 8.422
Arbiter: Gözübüyük
 
Opstelling:   Opstelling:
Telgenkamp
Te Wierik
Schenkeveld (Koenders/53)
J. Veldmate
Engberink
Pelupessy
Bruns (Bel Hassani/68)
Fledderus (Czimmoer/46)
Tannane
Weghorst
Linssen
  Marsman
Martina
Bengtsson (Breukers/73)
Bjelland
Schilder
Ebecilio
Ziyech (Eghan/80)
Mokotjo
Corona
Castaignos
Miyaichi (Mokhtar/68)

Castaignos kopt de 1-2 binnen. (PRO SHOTS/Ronald Bonestroo)

Van der Breggen breekt darmbeen

Wielrenster Anna van der Breggen heeft door haar val vandaag in de ploegentijdrit op het wereldkampioenschap wielrennen in Ponferrada haar darmbeen, onderdeel van het bekken, gebroken. Dit is gebleken na controle in het ziekenhuis. De renster van Rabo Liv kan zaterdag niet meedoen aan de wegdstrijd.  

Annemiek van Vleuten, de renster die de bocht miste en vol de dranghekken inreed, lijkt goed weg te komen. In het ziekenhuis zijn haar wonden gehecht en lijkt de schade verder mee te vallen. Het is afwachten hoe ze daarvan zal herstellen en of ze dinsdag in actie zal komen op de individuele tijdrit. Ze zit ook bij de selectie voor de wegwedstrijd.

Het was een dramatische tijdrit voor de Raboploeg. Allereerst moest tien kilometer voor het einde kopvrouw Marianne Vos lossen. Verder lag de ploeg op koers voor zilver en ging de groep vlak voor de finish hard onderuit.

Ajax start met Zimling, Mathijsen op bank Feyenoord

Niki Zimling maakt in de Klassieker tegen Feyenoord zijn debuut in de basis voor Ajax. De Deen krijgt van Frank de Boer de voorkeur boven Nick Viergever. Bij Feyenoord begint Joris Mathijsen op de bank. Sven van Beek en Terence Kongolo vormen in de Kuip het hart van de defensie van Fred Rutten.

Lucas Andersen is bij Ajax net als in de Champions League-wedstrijd tegen Paris Saint-Germain een basisplek gegund. Anwar El-Ghazi keert bij afwezigheid van de geblesseerde Lasse Schöne terug op de flanken.

Kenneth Vermeer begint onder de lat bij Feyenoord. De Amsterdammer maakt afgelopen zomer een veelbesproken overstap van Ajax naar Rotterdam.

Opstelling Feyenoord: Vermeer, Wilkshire, Van Beek, Kongolo, Nelom, Clasie, Toornstra, El Ahmadi, Schaken, Kazim-Richards, Boëtius.

Opstelling Ajax: Cillessen, Van Rhijn, Veltman, Moisander, Boilesen, Klaassen, Zimling, Serero, El Ghazi, Sigthórsson, Andersen.

Geplaagde Azarenka zet punt achter seizoen

Tennisster Victoria Azarenka komt dit seizoen niet meer in actie. Dat heeft de Wit-Russin zondag in een verklaring laten weten. Azarenka wil de komende maanden gebruiken om volledig fit te worden. Ze heeft een kwakkeljaar met veel blessureleed achter de rug en zakte terug naar de 25e plaats op de wereldranglijst.

"Het was een zeer zwaar jaar voor me", vertelt Azarenka. "Ik heb dag in dag uit geprobeerd mijn lichaam weer in vorm te krijgen, maar het lijkt erop dat het voor mij niet de juiste aanpak was. Ik ga nu eerst volledig herstellen en zorgen dat mijn lichaam volgend jaar weer op topniveau is."

'Kiezer wil verplicht meer groene energie'

Veel mensen willen dat Nederland en andere EU-landen verplicht worden om meer groene stroom op te wekken en energie te besparen. Ook vinden kiezers van de zes grootste politieke partijen dat er meer geld geïnvesteerd moet worden in duurzame energie zoals zon, wind en planten(resten).

Dat blijkt uit een onderzoek van TNS NIPO in opdracht van Greenpeace, dat zondag is gepubliceerd.

TNS NIPO ondervroeg voor dit onderzoek 1086 kiezers van VVD, PvdA, PVV, CDA, SP en D66. Greenpeace liet het onderzoek doen in aanloop naar de People's Climate March die zondag wereldwijd plaatsvindt.

'Kiezer wil verplicht meer groene energie'
'Kiezer wil verplicht meer groene energie' (Foto: ANP)

Luis Enrique niet bezorgd om Neymar

Luis Enrique heeft er geen problemen mee dat Neymar eerder deze week werd gesignaleerd in de binnenstad van Milaan. Neymar kreeg in Spanje kritiek te horen, omdat hij zich niet volledig op het voetbal zou focussen. Coach Luis Enrique ziet weinig kwaads. "Ik maak me er totaal geen zorgen om. Het is zijn privéleven en de spelers weten wat ze moeten doen", zei de Spanjaard volgens Goal.

"Spelers moeten af en toe ook genieten. Ik breng mijn vrije tijd door met mijn kinderen. Ik heb een spelersgroep die heel leuk en spontaan is", aldus Luis Enrique. De nieuwe hoofdtrainer ging ook in op de situatie van Lionel Messi. Hij overweegt met de Argentijn vaker vaker zijn formatie te roteren, zodat Messi meer rust krijgt. "Dat hangt af van wat ik zie en wat het team nodig heeft. Ik probeer het zo goed mogelijk te managen", sprak de coach van Barcelona.

"Als ik zou weten dat Messi niet minder gaat spelen als hij altijd speelt, dan zou ik het kunnen beoordelen. Maar dat is niet het geval, dus moeten we afwachten."

Zijlstra zegt geen nee tegen lijsttrekkerschap

VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra is beschikbaar voor de positie van lijsttrekker. In het tv-programma WNL op Zondag zei hij dat hij 'geen nee' zou zeggen als hem gevraagd werd Mark Rutte op te volgen.

De naam van Zijlstra staat al een tijdje op het lijstje van mogelijke opvolgers. Ook minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Edith Schippers staat erop. Zijlstra voorziet geen strijd met Schippers mocht Rutte zich bij de volgende verkiezingen niet meer beschikbaar stellen. "Wij krijgen geen ruzie, maar we zouden elkaar steunen als de keuze op de ander zou vallen."

Halbe Zijlstra (Foto: Novum)
Halbe Zijlstra (Foto: Novum)

Pliskova schrijft toernooi Seoul op haar naam

Karolina Pliskova heeft het tennistoernooi van Seoul gewonnen. De als tweede geplaatste Tsjechische was in de finale te sterk voor de Amerikaanse Varvara Lepchenko (5): 6-3, 6-7 (7) en 6-2. De wedstrijd nam ruim twee uur in beslag.

Pliskova boekte de eerste toernooizege van het jaar en de tweede uit haar loopbaan. Vorig jaar brak ze de ban in Kuala Lumpur. Lepchenko blijft zonder WTA-titel.

Dode bij bomaanslag ministerie Egypte

Bij een bomaanslag buiten het Egyptische ministerie van buitenlandse zaken in Caïro is zondag zeker een persoon om het leven gekomen. Dat hebben bronnen bij de veiligheidsdienst bekendgemaakt. Eerder werden nog vier doden gemeld, maar dit aantal werd later bijgesteld.

Bij de aanslag vielen ook veel gewonden. Ook kwam een boom op een auto terecht. De politie kamt het gebied met speurhonden uit en kijkt of er meer explosieven liggen.

De aanslag is nog niet opgeëist. Sinds het leger in juli 2013 president Mohamed Morsi afzette hebben strijders tientallen politieagenten gedood bij bomaanslagen en schietpartijen.

Weert verkozen tot groenste regio ter wereld

Weert is zaterdag in Canada uitgeroepen tot de groenste regio van de wereld. De Limburgse plaats is door een jury beoordeeld op thema's als netheid, milieubeleid, cultureel erfgoed, groenbeleid en de inrichting van het openbare gebied. Weert liet plaatsen in Engeland, Japan, Ierland, Wales en Zuid-Korea achter zich.

De jury van de competitie Communities in Bloom was in juli twee dagen in Weert en was volgens de gemeente 'erg onder de indruk'. "Vooral het hoge aantal vrijwilligers in de maatschappij noemt men zeer bijzonder", aldus de gemeente in een verklaring. "Ook het grenspark Kempen-Broek kreeg veel lof."

Twee jaar geleden werd Weert al uitgeroepen tot de groenste stad van Nederland en vorig jaar tot de groenste stad van Europa. Burgemeester Jos Heijmans is 'super trots'. "Of het nu gaat om stedelijk groen, ons prachtige landschap of onze natuur, het groen in Weert staat hoog in het vaandel. Als burgemeester van Weert heb ik zelf ook deze bijzondere kwaliteit van Weert mogen ontdekken", zegt hij.

Volgens de gemeente geeft het winnen van de wedstrijd een 'belangrijke impuls' aan de provinciale en gemeentelijke ambitie om Midden-Limburg als 'groene recreatieve omgeving' grote bekendheid te geven.

[Vid] Specialized met Blaak wint ploegentijdrit, drama Rabo/Liv

De Amerikaanse wielerploeg Specialized-Lululemon heeft voor het derde jaar op rij de wereldtitel in de ploegentijdrit voor de vrouwen veroverd. Voor de Nederlandse ploeg Rabo/Liv Cycling liep de wedstrijd totaal verkeerd af. 

De Nederlandse renster Chantal Blaak maakte deel uit van het winnende team van Specialized. De ploeg won de tijdrit in het Spaanse Ponferrada met een tijd van 43 minuten en 33 seconden. Het parcours was ruim  36 kilometer. De Australische ploeg Orica pakte het zilver. de ploeg was 1.17 langzamer dan Specialized. Het Italiaanse Astana Bepink behaalde brons op 2.19.

Rabo Liv beleefde een rampzalige tijdrit. Kopvrouw Marianne Vos moest tien kilometer voor aankomst lossen en vlak voor de finish, terwijl de ploeg op koers lag voor zilver, ging het helemaal mis. De groep ging onderuit nadat Annemiek van Vleuten in de dranghekken reed. Vooral Anna van der Breggen smakte hard op de weg en leek flink geblesseerd. Van Vleuten en Van der Breggen zijn beiden in een ambulance afgevoerd naar het ziekenhuis. 

Veertien damesteams verschenen aan de start. De Nederlandse ploeg Boels Dolmans met Ellen van Dijk werd vijfde op 2.26 van de winnaars en het damesteam van Giant-Shimano achtste (op 3.45). 

Valpartij van het team van Rabobank/Liv Cycling. (Bron: YouTube)

Bosz: "Eerste helft echt geweldig"

Peter Bosz blijft vertrouwen houden in een goede afloop voor Vitesse. De Arnhemmers wonnen zaterdagavond alweer niet. Vitesse kwam in eigen stadion niet langs sc Heerenveen: 1-1.

"Natuurlijk baal ik", zei coach Bosz na afloop volgens De Telegraaf. "Uiteindelijk weten we weer niet te winnen, wat wel had gemoeten. Maar we blijven goed voetballen, ook in de vorige wedstrijden. De eerste helft waren we écht geweldig en creëerden we heel veel kansen."

Na afloop wilde Bosz, die erkende dat Vitesse na rust een stuk minder was, weinig kwijt over de arbitrage. Tijdens de wedstrijd liet de trainer duidelijk merken dat hij het niet altijd eens was met de leiding. "Ze hebben toch iemand op de tribune zitten daarvoor", zei hij cynisch.

Vitesse pakte in de eerste zes competitiewedstrijden slechts vijf punten. De Arnhemmers scoorden bovendien maar acht keer. Alleen hekkensluiter Heracles Almelo, dat nog puntloos is, staat nu nog onder Vitesse.

Coach Excelsior noemt Bruins amateuristisch

Luigi Bruins pakte zaterdag een domme rode kaart tegen FC Dordrecht. Volgens trainer Marinus Dijkhuizen was dat niet de enige fout die Bruins maakte. De trainer nam na het 1-1 gelijkspel van Excelsior geen blad voor de mond toen Bruins ter sprake kwam.

"Amateuristisch en misschien nog wel erger", zei hij volgens De Telegraaf. "We staan te slapen bij een corner. Bruins stond gewoon bij Gosens en liet hem gewoon lopen. Echt amateuristisch." Gosens kopte de bezoekers uit Dordrecht in de slotfase naast thuisploeg Excelsior. Bruins viel halverwege de tweede helft in.

Kort na de gelijkmaker moest de 27-jarige oud-speler van Feyenoord alweer gaan douchen. "Die rode kaart was misschien nog wel erger. Met zijn ervaring moet hij niet reageren als hij wordt uitgedaagd", aldus Dijkhuizen.

Bruins kreeg een rode kaart voor een slaande beweging richting tegenstander Marvin Peersman. "Ik had het idee dat ze met de hoofden tegen elkaar stonden. En dan maakt hij een slaande beweging met zijn hand. Dat lijkt me gewoon rood."

Automobilist ramt gevel van winkel en overlijdt

In het centrum van Groningen is zondagochtend een dode gevallen toen de auto waarin het slachtoffer zat tegen een winkel aanreed. Een tweede inzittende raakte zwaargewond, meldt de politie. Hun identiteit is nog niet bekend.

Het slachtoffer was de bestuurder van de auto. Zijn voertuig kwam in de Oude Ebbingestraat tegen de gevel van een winkel terecht. De oorzaak is nog onduidelijk.

Ivanovic verslaat Wozniacki in finale Tokyo

Ana Ivanovic heeft haar vierde toernooizege van het jaar geboekt. De Servische (3) was zondag in Tokyo in de finale te sterk voor Caroline Wozniacki (2) uit Denemarken. Het werd 6-2 en 7-6 (2). Ivanovic pakte de vijftiende toernooizege uit haar loopbaan.

Ivanovic zegevierde eerder dit jaar op de toernooien van Auckland, Monterrey en Birmingham. Wozniacki, onlangs verliezend finaliste op de US Open, zegevierde enkel in Istanbul.

Gers Pardoel krijgt dochtertje

Gers Pardoel en zijn vriendin Selina verwachten een dochtertje. Dat vertelde de rapper zaterdagavond in Roodkapje, het RTL-spelprogramma van Paul de Leeuw. "We hebben ook al een naam, maar die zeg ik niet."

Gers en Selina verwelkomden tien maanden geleden zoontje Goud. De 33-jarige rapper liet eerder al weten dat zijn tweede kind niet de naam Zilver krijgt. "En Platina wordt het ook niet", grapte Pardoel met De Leeuw.

Het tweede kind van Pardoel moet in januari het levenslicht zien.

Veel zeldzame wespspinnen bij spinnentelling

Bij de nationale huis- en tuinspinnentelling zijn dit jaar opvallend veel wespspinnen waargenomen. De deelnemers aan de telling zagen in totaal 54 exemplaren van het zeldzame diertje. De kruisspin is net als vorig jaar het meest geteld, meldt het radioprogramma Vroege Vogels zondag.

Duizenden Nederlanders deden de afgelopen week mee aan de tweede editie van de telling. Ze gebruikten daarbij een speciale 'spinnenzoekkaart, waarop 24 spinnen staan die in huis en tuin voorkomen. De deelnemers telden in totaal ruim 9600 spinnen, waarvan 4814 kruisspinnen. Op de tweede plek staat de grote trilspin, die 615 keer is waargenomen. De herfsthangmatspin staat met 521 waarnemingen op plek drie.

Amerika en India komen aan bij Mars

Mars krijgt weer bezoek van de mensheid. In de komende dagen komen twee satellieten in een baan rond de rode planeet. De Verenigde Staten en India gaan los van elkaar de dampkring van Mars bestuderen. Ze willen zo antwoord krijgen op dezelfde vragen: is er ooit leven mogelijk geweest op Mars, de 'broer’ van de aarde? En waardoor is de planeet nu kil en onherbergzaam?

Mars is namelijk kaal, koud en guur. Dat is waarschijnlijk ooit anders geweest. In de afgelopen tientallen jaren is er steeds meer bewijs gevonden dat op Mars ooit water heeft gestroomd, miljarden jaren geleden. Misschien was er leven mogelijk. Maar de beschermende dampkring verdween. Mars werd kwetsbaar voor straling van de zon en uit het heelal. Misschien is het water daardoor verdampt.

De Amerikanen willen met de satelliet Maven uitzoeken hoe dat is gebeurd. ,,Uiteindelijk willen we weten waar de dampkring is gebleven, vooral het water, hoe hij is verdwenen, en hoe Mars er in het verleden uit heeft gezien’’, legt onderzoeker Jasper Halekas uit op de website van de missie.

Ook de Indiase satelliet Mangalyaan (Hindi voor Mars-schip) moet meten hoe gassen in de dampkring van Mars vervliegen en in de ruimte terechtkomen. Daarnaast gaat India zoeken naar sporen van methaan. Dat is een gas dat onder meer ontstaat wanneer uiterst kleine organismen stoffen afbreken. Als er methaan is, zijn er misschien minieme vormen van leven op Mars.

Maar voor India is de missie vooral een prestigeproject. De opkomende ruimtegrootmacht wil laten zien dat het de technologie in huis heeft om de moeilijke oversteek naar Mars te maken. Dat is pas drie organisaties gelukt: de VS, Rusland en Europa. Rivalen Japan en China zijn er nog niet in zijn geslaagd. De reis is dus belangrijker dan de bestemming.

Beide sondes werden in november vorig jaar gelanceerd. Ze hebben ongeveer 300 dagen gedaan over de tocht van ruim 700 miljoen kilometer. Maven komt in de nacht van zondag op maandag in een baan rond Mars, Mangalyaan volgt woensdagochtend vroeg.

Amerika en India komen aan bij Mars
Amerika en India komen aan bij Mars (Foto: ANP)

Paus Franciscus arriveert in Albanië

Paus Franciscus is zondag aangekomen in Albanië voor een eendaags bezoek aan het Balkanland. In het centrum van de hoofdstad Tirana was de Boulevard van de Martelaren versierd met vlaggen van Albanië en het Vaticaan. Ondanks dreigementen van moslimextremisten heeft het Vaticaan geen speciale veiligheidsmaatregelen genomen.

Wel beloofde het Albanese ministerie van binnenlandse zaken dat de 2500 politieagenten en grenswachten de paus 'maximale' bescherming zouden bieden. In Tirana prijkten ook foto's van veertig priester die werden vervolgd of vermoord tijdens het communistische bewind van Enver Hoxha. De dictator verklaarde Albanië in 1967 tot 's werelds eerste atheïstische staat.

Franciscus is in Albanië om te benadrukken hoe het land van een van de meest repressieve communistische staten in Europa veranderde in een modelnatie waar moslims en christenen harmonieus samenleven. De paus wil, nu in veel landen religieuze en etnische conflicten zijn uitgebroken, laten zien dat andersgelovigen prima in vrede in een land kunnen wonen

70.000 Syriërs in 24 uur naar Turkije gevlucht

In slechts 24 uur tijd zijn zeventigduizend Syriërs en Koerden voor aanvallen van de terreurbeweging Islamitische Staat (IS) naar Turkije gevlucht. Dat heeft de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties (UNHCR) zaterdagavond gemeld. Volgens de UNHCR moet de Turkse regering rekening houden met de mogelijkheid dat de komende dagen nog eens honderdduizenden migranten het land in stromen.

De Syriërs werden van huis en haard verdreven door de strijd om de noordelijk gelegen stad Kobani. De afgelopen dagen veroverde IS meerdere dorpen in de omgeving. De UNHCR heeft aangegeven de Turkse regering bij te staan om de massale stroom vluchtelingen goed op te vangen. Het merendeel van de migranten bestaat uit Koerden.

"Ik prijs het Turkse gebaar om deze bevolkingsgroep, die zo plotseling met geweld uit hun huizen zijn verdreven, op te vangen en hulp te bieden", aldus de Hoge VN-Commissaris voor Vluchtelingen António Guterres. "De massale instroom toont aan hoe belangrijk het is om ruimte voor asielzoekers vrij te maken en beschikbaar te stellen." Guterres riep de internationale gemeenschap op Turkije en andere aan Syrië grenzende landen die veel migranten opvangen te steunen.

Tijdens het Syrische conflict, dat al meer dan drie jaar duurt, was Kobani een relatief veilig gebied. Meer dan tweehonderdduizend ontheemde Syriërs trokken zelfs naar de stad voor onderdak.

De migranten worden opgevangen in de Turkse provincie Sanliurfa. De Turkse regering zet haast achter de bouw van twee vluchtelingenkampen. De UNHCR heeft al twintig trucks met hulpgoederen naar de vluchtelingen gestuurd en bereid meer leveringen voor.

Zetelwinst voor VVD door Prinsjesdag

De VVD heeft in de week van Prinsjesdag goede zaken gedaan in de zetelpeiling van Maurice de Hond. De partij wint er drie zetels bij en is met dertig zetels veruit de grootste. De SP is de grote verliezer. De partij levert drie zetels in en houdt er zeventien over. Dat komt vooral doordat frontman Emile Roemer geen goede beurt maakte bij de algemene beschouwingen.

Premier Mark Rutte (VVD) deed het volgens de ondervraagden juist wel goed bij de algemene beschouwingen. 36 procent van de kiezers vindt dat hij zich daarbij positief heeft onderscheiden. D66-leider Alexander Pechtold volgt met 25 procent van de stemmen en Wilders staat met vijftien procent op plek drie.

In de zetelpeiling is er deze week ook winst voor de PvdA. De coalitiepartij krijgt er een zetel bij, om uit te komen op twaalf zetels. Ook GroenLinks en 50Plus boeken een zetel winst. De PVV, het CDA en D66 leveren elk een zetel in.

De Hond vroeg verder naar het oordeel van de kiezer over de Miljoenennota. De kiezers van D66 zijn het meest positief en de kiezers van PVV en SP met meest negatief.

De opiniepeiler concludeert uit zijn bevindingen dat de positie van de VVD en premier Rutte sterker wordt. Dat blijkt ook het percentage kiezers dat hoopt dat het kabinet de rit uitzit. Dat is momenteel 45, tegenover 32 procent vorig jaar.

[TGS] Gameplay Final Fantasy XV getoond

Square Enix heeft tijdens een stage-optreden op de Tokyo Game Show de eerste gameplaybeelden van Final Fantasy XV getoond. Het ontwikkelen van het spel duurt al acht jaar, maar dan krijg je ook indrukwekkende beelden te zien.

We zien eerst wat technologische stukjes van de gebruikte engine. Weer, dag- en nachtcyclus, alles zit erin. Na vijf minuten zien we dan eindelijk echte gameplay. Dat bestaat uit realtime gevechten, waarin zelfs met andere teamleden samengewerkt kan worden. Final Fantasy XV komt ooit uit op PlayStation 4 en Xbox One, al weten we nog steeds niet wanneer. Er zou mogelijk volgend jaar een demo uitgebracht worden.

Lange rijen voor Pokémon in Japan

Japanners willen wel eens in de rij staan voor bepaalde titels. Pokémon is hier één van. Voor de aanstaande remakes van Ruby en Sapphire zijn er ook lange rijen gevormd. Klein detail is dat de games pas in november verschijnen.

De lange rijen die hieronder staan, zijn dan ook niet voor de game zelf, maar om een pre-order te plaatsen. Gezien de hoeveelheid foto's van verschillende plaatsen, is nu al zeker te stellen dat de remakes een groot succes zullen worden. Gelukkig kunnen wij online onze pre-orders plaatsen.

Pokémon Alpha Sapphire en Omega Ruby verschijnen 28 november voor Nintendo 3DS.

Wachtrij 2 Pokemon

Wachtrij 1 Pokemon

Nazomer voorbij; vanaf zondag zes graden kouder

Met middagtemperaturen van rond de 18 graden is de nazomer vanaf zondag voorbij. Een storing heeft het mooie weer uit het land gedreven, waardoor de temperaturen de komende dagen zo'n zes graden lager liggen dan de afgelopen dagen. Dat kondigt weeronline.nl zondag aan.

Zaterdag liepen de temperaturen lokaal nog op tot zomerse waarden van boven de 25 graden. In De Bilt werd het 24 graden. Zondag blijft het kwik naar verwachting steken op 18 graden en maandag wordt het nog een graadje minder warm.

De meteorologen van weeronline.nl wijzen erop dat het weerbeeld ondanks de temperatuursdaling lang niet slecht is. De temperaturen zijn weliswaar niet meer zo hoog, maar wel normaal voor de tijd van het jaar. Vooral dinsdag en woensdag belooft het 'prima herfstweer' te worden. Het blijft droog, er staat weinig wind en de zon laat zich regelmatig zien.

Zondag en maandag verlopen eerst nog wisselvallig met af en toe regen en vooral aan zee veel wind.

Regering Jemen en rebellen bereiken akkoord

De regering van Jemen en sjiitische Houthi-rebellen hebben een akkoord bereikt over het neerleggen van de wapens. Dat heeft een gezant van de Verenigde Naties, Jamal Benomar, zaterdag laten weten.

De situatie in Jemen is zeer chaotisch; de zwakke centrale regering levert niet alleen strijd met de opstandige Houthi-clan, maar ook met terroristen die in het land een vrijhaven hebben gevonden om trainingskampen op te zetten.

De afgelopen dagen is in de buitenwijken van Sanaa hevig gevochten tussen het regeringsleger en Houthi-rebellen.

Student zwaargewond bij ongeval op kampeerboerderij

Een 21-jarige student uit Den Haag is zaterdag zwaargewond geraakt bij in ongeval in het Gelderse Epe. De man is naar een ziekenhuis gebracht. Zijn toestand is zeer kritiek. Een 24-jarige man uit Den Haag is aangehouden voor mogelijke betrokkenheid bij het ongeluk, meldt de politie.

De hulpdiensten werden rond 06.30 uur gewaarschuwd over het ongeval op een kampeerboerderij aan de Veenweg. Wat er precies is gebeurd, is nog onduidelijk.

NAVO-baas: weinig hoop in bestand Oekraïne

De hoogste militaire commandant van de NAVO heeft weinig hoop in het twee weken oude bestand tussen Oekraïne en pro-Russische strijders in het oosten van het land. Dat zei de bevelhebber, generaal Philip Breedlove, zaterdag in Vilnius.

Het akkoord is een 'wapenstilstand in naam alleen', aldus Breedlove. Er wordt volgens hem nog evenveel op elkaar geschoten door de strijdende partijen als voor het bestand.

Breedlove sprak de hoop uit dat het akkoord dat zaterdag werd bereikt over een bufferzone tussen de strijdende partijen kan bijdragen aan stabilisatie van de situatie.

Beveiliging Witte Huis verhoogd

De veiligheidsmaatregelen rond het Witte Huis in de Amerikaanse hoofdstad Washington zijn verhoogd. Dat gebeurde nadat vrijdag een man over het hek klom en de ambtswoning van de Amerikaanse president Barack Obama binnen wist te komen, zo liet de geheime dienst zaterdag weten. Er zal meer worden gesurveilleerd langs het hek.

De man uit Texas werd opgepakt en naar het ziekenhuis gebracht voor een medische check. Eerder werd gemeld dat de man ongewapend zou zijn geweest, maar de geheime dienst liet zaterdag weten dat de verdachte een zakmes bij zich had, meldt CNN.

De indringer heeft verklaard dat hij "bezorgd was over de sfeer in de samenleving" en daarover met president Obama wilde praten. De man moet maandag voor de rechter komen. Hij kan een celstraf tot 10 jaar krijgen.

Het incident van vrijdag staat niet op zichzelf. Ook zaterdag was het namelijk onrustig bij het Witte Huis. Een man werd opgepakt toen hij met zijn auto naar de poort van het Witte Huis reed en weigerde te vertrekken. Even daarvoor was hij al weggestuurd toen hij te voet aan de poort stond, meldde de beveiliging.

Obama en zijn gezin hebben van beide incidenten niets gemerkt. Kort voor het incident van vrijdag waren ze namelijk per helikopter vertrokken naar het buitenverblijf Camp David.

Man doodgestoken in Alkmaar

Bij een steekpartij in Alkmaar is zaterdagavond een man om het leven gekomen. Een 48-jarige man is aangehouden voor betrokkenheid. Hij meldde zich kort na het incident bij de politie.

De steekpartij vond rond 19.30 uur plaats 'in of bij een woning' aan de Houtdraaierstraat, laat de politie weten. De aanleiding van het incident is nog niets bekend. De identiteit van het slachtoffer is ook nog niet bekendgemaakt.

26 arrestaties bij demonstraties Den Haag

Rondom de demonstraties in Den Haag zijn zaterdag 26 mensen opgepakt. In totaal 25 werden aangehouden voor het overtreden van de Algemeen Plaatselijke Verordening (APV). Een arrestant bracht een hitlergroet, meldt de politie.

Vijf aanhoudingen bleken onterecht. Deze mensen zijn korte tijd later vrijgelaten en hebben excuses aangeboden gekregen. De 21 anderen behoorden tot een groep die in de buurt van de demonstratie van de Nederlandse Volks-Unie (NVU) op de Koekamp zich volgens een politiewoordvoerder vervelend gedroeg. Zij hebben een boete gekregen.

De zegsvrouw vertelt dat er verder weinig bijzonderheden waren. "Wij hadden er veel mensen rondlopen, want we wilden alles veilig laten verlopen."

Ice Bucket Challenge loopt fataal af

Eén van de brandweermannen die eind augustus in de Amerikaanse staat Kentucky gewond raakte bij het meehelpen aan een Ice Bucket Challenge is alsnog overleden. Dat meldden Amerikaanse media zaterdag op basis van een verklaring van de brandweer van Campbellsville, in het oosten van de VS.

De 41-jarige Tony Grider gooide samen met een collega vanuit het bakje van een ladderwagen van de brandweer water op een fanfare, die aan de actie voor de strijd tegen de ziekte ALS meedeed. Het ging mis. De brandweerwagen kwam onder stroom te staan, omdat het voertuig te dicht bij een hoogspanningskabel stond. Volgens de politie raakte de ladderwagen de kabel niet, maar werd de stroom via het water geleid.

Grider, de collega die ook in het bakje stond en nog twee andere brandweerlieden raakten gewond. Ze werden alle vier naar het ziekenhuis gebracht. De collega's van Grider zijn inmiddels weer thuis.

Nieuwe bisschop van Keulen geeft gratis bier

Kardinaal Rainer Maria Woelki is zaterdag geïnstalleerd als nieuwe aartsbisschop van Keulen. Tijdens een bijna 3 uur durende kerkdienst in de Dom kreeg hij tal van cadeaus die in zijn bisdom zijn gemaakt, zoals bier, worst en aspirine. Het aartsbisdom Keulen is het grootste en rijkste bisdom van Duitsland.

Voor de bijzondere gelegenheid luidde de "Decke Pitte" (dikke Pieter) van de Dom, met 24.000 kilo de zwaarste beweegbare kerkklok ter wereld. De 58-jarige Woelki is de eerste Keulenaar aan het hoofd van het 1700 jaar oude bisdom, aldus de plaatselijke krant Kölner Stadt-Anzeiger. Als echte Keulenaar weet hij dan ook hoe hij de harten van zijn stadsgenoten kan winnen: na zijn installatie liet hij gratis bier uitdelen op het kerkplein voor de Dom.

Desinformatie en agitprop (slot)

Iets anders is het verraderlijke van die aantallen huishoudens. Het klinkt fraai, maar er wordt nooit bij verteld dat de industrie veel en veel meer stroom verbruikt dan onze huishoudens. Zelfs al zouden alle huizen in ons land worden voorzien van windstroom – met de beperkingen als hierboven omschreven – dan nog is dat maar enkel tientallen procenten van het totaal. En dat na de bouw van een onoverzienbaar dicht oerwoud van die spuuglelijke krengen. 

Goede generale voor honkballers op EK

De Nederlandse honkballers hebben zaterdag op het EK een eerste tikje uitgedeeld aan Italië. In het Tsjechische Brno werd de aartsrivaal in het laatste duel in de groep met 5-0 verslagen. De wedstrijd was een voorproefje voor zondag, als beide landen elkaar in de finale opnieuw tegenkomen.

Nederland en Italië waren voor aanvang van het duel al zeker van een plaats in de eindstrijd. In het laatste groepsduel was de zege van Oranje voor een groot deel te danken aan Hainley Statia. Met een homerun bracht hij in de vijfde inning zichzelf en twee ploeggenoten over de thuisplaat.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1221
review
Outcast 2: A New Beginning
special
VrijMiBabes #201 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1220
special
Random Pics van de Dag #1219
special
Random Pics van de Dag #1218
©FOK.nl e.a.