'Onderzoek naar gesjoemel bij Staatsloterij'

Bij meerdere trekkingen van de Staatsloterij is mogelijk gefraudeerd. De Kansspelautoriteit heeft aanwijzingen dat regels zouden zijn overtreden en is een onderzoek begonnen. Ex-medewerkers vrezen volgens de Volkskrant dat er wordt gerotzooid met de uitslag van de grootste loterij van Nederland.

De toezichthouder plande een inval bij de Staatsloterij na een vooronderzoek dat deze zomer begon, maar zag daarvan af nadat de organisatie lucht kreeg van het onderzoek. Daardoor leek een inval bij voorbaat kansloos en werd ervan afgezien.

De systemen van de Staatsloterijen worden beheerd door Intralot. Dat in Amsterdam gevestigde Griekse bedrijf zou de informatiebeveiliging niet op orde hebben, zo staat volgens de krant in een rapport van PricewaterhouseCoopers (PWC) uit 2011. Vier oud-medewerkers beweren dat het door het lek mogelijk is in de database met verkochte loten aanpassingen te doen, waardoor eigen loten kunnen worden toegevoegd.

Zeker twee trekkingen, die in januari en die van Koningsdag, zijn niet volgens de regels verlopen. De Staatsloterij beweert de fouten voor de trekking te hebben gecorrigeerd.

Zowel de Staatsloterij als Intralot reageren in de krant dat de systemen aan alle eisen voldoen. De Kansspelautoriteit doet toch een onderzoek. "Het is onze wettelijke taak om consumenten te beschermen en te informeren."