Teeven belooft snel boetes voor datalekken

Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) komt voor de zomer met een nieuw wetsvoorstel dat het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) de bevoegdheid geeft boetes op te leggen. Dat zei de bewindsman donderdag na kritiek uit de Tweede Kamer op de trage voortgang.

Het CBP moet boetes tot 450 duizend euro kunnen opleggen aan bedrijven en organisaties die verzuimen grote datalekken te melden. De Kamer vindt echter dat het kabinet te traag is met het regelen van deze bevoegdheid, bleek tijdens een debat over de bescherming van persoonsgegevens.

"Het zal best lastig zijn, maar afspraak is afspraak", zei D66-Kamerlid Gerard Schouw, die in zijn kritiek steun kreeg van de SP. "De boetebevoegdheid had eigenlijk per 1 mei 2013 moeten zijn geregeld. We zijn nu bijna een jaar verder. Het lijkt erop dat het geen prioriteit heeft."

Teeven benadrukte dat de Raad van State, een belangrijk adviesorgaan van de regering, te veel haken en ogen zag aan het aanvankelijke wetsvoorstel. Dat ligt nu weer op de tekentafel, aldus Teeven. "Het is logisch dat we een wetsvoorstel maken dat zowel de Tweede als de Eerste Kamer passeert."