'Blijf weg van overheidsgebouwen'

Update 16.07 uur: 'Blijf weg van overheidsgebouwen'

Een Oekraïense legerhelikopter heeft donderdagmiddag boven het centrum van Slavjansk duizenden flyers uitgestrooid. In de boodschap waarschuwt het Oekraïense leger: "Kom niet dicht bij overheidsgebouwen."  

Ook is het volgens de briefjes verstandig weg te blijven van 'Russische terroristen'. Naar verwachting zullen de al weken door pro-Russische terroristen bezette overheidsgebouwen binnenkort bestormd worden.  

Update 15.05 uur:  
Pro-Russen verklaarden de afgelopen tijd in vijf van de 24 Oekraïense oblasten eenzijdig onafhankelijk en richtten daarbij aparte 'Volksrepublieken' op.

De 'Volksrepubliek Donetsk', de provincie waar o.a. de bezette steden Donetsk, Mariupol en Slavjansk liggen, heeft nu de oorlog verklaard aan (West-)Oekraïne. Dat meldt het Russische persbureau Interfax.

Zelfverklaard onafhankelijk
11 maart: Autonome Krimrepubliek. 18 maart: Transnistrië wil bij Rusland. 7 april: Volksrepubliek Kharkov. 7 april: Volksrepubliek Donetsk. 8 april: Parlementaire Republiek Lugansk. 16 april: Volksrepubliek Odessa. 

Volgens de pro-Russische terroristen is 'een gecombineerde militaire operatie nu van kracht in Slavjansk' en is begonnen met de algemene mobilisatie van pro-Russische strijders. 

De oorlogsverklaring volgt als reactie op de antiterreurcampagne die de Oekraïense overheid vandaag met (militaire) kracht doorzet. Daarbij zijn donderdag enkele checkpoints heroverd en vijf pro-Russen doodgeschoten.

Update 13.48 uur: 
Er is zojuist een video opgedoken van de situatie bij één van de checkpoints, drie kilometer van Slavjansk verwijderd. 

Oorspronkelijk bericht (12.23 uur):
Slavjansk, de Oost-Oekraïense stad waar pro-Russische terroristen de macht gegrepen hebben en waar ook VICE-journalist Simon Ostrovsky vastgehouden wordt, wordt op dit moment aangevallen door Oekraïense troepen.

In het kader van het opruimen van de terroristen trekken eenheden door de buitenwijken. Er zijn op meerdere plekken vuurgevechten losgebarsten, waarbij donderdagmiddag vijf terroristen gedood zijn. Drie grensposten die door pro-Russen zijn opgeworpen, zijn inmiddels vernietigd.

De Russische president Poetin stelde gisteren dat als er geweld tegen pro-Russen wordt gebruikt, Rusland genoodzaakt is om in te grijpen.

Poetin reageerde vandaag direct dat het beschieten van pro-Russen 'een zware misdaad tegen het eigen volk' is en dat als berichten over legerinzet kloppen, Kiev op consequenties zal moeten rekenen.