FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 11 mei 2013

'Alle juryleden weg bij American Idol'

Alle juryleden van American Idol zijn naar verluidt volgend seizoen niet meer te zien in de talentenjacht. Randy Jackson gaf eerder al aan te stoppen, en ook Mariah Carey, Nicki Minaj en Keith Urban keren volgens entertainmentzender E! niet meer terug.

De Amerikaanse zender Fox maakt naar verwachting maandag tijdens een presentatie bekend dat alle juryleden van de talentenjacht worden vervangen. American Idol kampt al enige tijd met lage kijkcijfers.

Momenteel wordt in de Verenigde Staten het twaalfde seizoen van de talentenjacht uitgezonden. Het eerste seizoen werd in 2002 gewonnen door Kelly Clarkson. Jackson was er vanaf het begin bij.

Laatste gsm-signaal vader broertjes bij Leersum

Van de telefoon van de vader van de twee vermiste broertjes Ruben en Julian uit Zeist is dinsdagochtend vroeg nog een signaal opgepikt. Om 04.16 uur werd het gsm-signaal waargenomen bij Leersum, blijkt zaterdag uit een door de politie vrijgegeven kaart met daarop de route die de vader heeft gereden.

Het stoffelijk overschot van de vader werd dinsdag rond 08.00 uur aangetroffen in het Doornse Gat in de buurt van Doorn, in de provincie Utrecht. Hij had zelfmoord gepleegd. Later werd duidelijk om wie het ging en dat zijn kinderen van 7 en 9 jaar bij hem hadden moeten zijn. Naar hun wordt sindsdien gezocht.

Uit het kaartje blijkt dat de vader maandag omstreeks 20.15 uur moet zijn vertrokken vanaf zijn woning in Vleuten. Hij pakte de A2, zo blijkt onder meer uit telefoongegevens. Rond 21.02 uur werd zijn auto gezien op de Eindhovenseweg Zuid bij Best.

Veertig minuten later werd weer een signaal van de telefoon van de vader opgepikt. Vermoedelijk reed hij toen op de A2 bij Weert. Ruim een halfuur daarna deed de vader een tankstation in het Limburgse Neerbeek aan. Al bekend was dat hiervan beeldmateriaal is, waarop de jongens nog te zien zijn.

Een halfuur later werd de telefoon van de vader nog steeds waargenomen in Neerbeek. Het nabijgelegen Bunderbos werd afgelopen week al uitgekamd, dat leverde geen resultaat op.

De politie is vooralsnog vrij zeker van de route die de vader met de kinderen tot en met Neerbeek heeft afgelegd. Over de route die vervolgens werd gereden, bestaat echter meer onzekerheid. De eerstvolgende keer dat iets werd vernomen van de vader, was rond 01.42 uur. Donderdag bleek al uit gegevens van een mobiele kentekenscanner dat de auto van de vader rond die tijd over de Rijnbrug op de N233 in Rhenen heeft gereden.

De politie houdt het op het kaartje op een mogelijke route die vanaf Neerbeek is gereden. Daarbij wordt ervan uitgegaan dat de vader over de A73 heeft gereden. Wat vervolgens tussen 01.42, 04.16 en 08.00 uur is gebeurd, is ook nog onduidelijk. Ook in dit geval heeft de politie een mogelijke route aangegeven op het kaartje, het gaat hier om een relatief kort stuk, waarbij rond 04.16 uur langs Leersum wordt gereden.

[Darts] Van Barneveld verslaat Taylor

Raymond van Barneveld heeft zaterdagmiddag het demo toernooi de UK Masters 2013 event 2 op zijn naam geschreven. Van Barneveld miste een 9-darter op dubbel 12 en versloeg onder andere Kevin Painter, Michael van Gerwen, Simon Whitlock en Phil Taylor.

Opmerkelijk was de nauwe 6-5 zege in de finale op zijn eeuwige rivaal Taylor. Voor de camera’s wacht Van Barneveld wacht al sinds 8 juni 2008 op een overwinning. Komende donderdag is The Power de tegenstander in de halve finale van de Premier League.

Uitslag Go Ahead - FC Dordrecht

VVV-Venlo zal donderdag in de strijd om lijfsbehoud moeten aantreden tegen Go Ahead Eagles. De club uit Deventer rekende vanavond definitief af met FC Dordrecht. Na het 3-3 gelijkspel woensdag, wonnen de Eagles op eigen veld met ruime cijfers: 3-0. Alle treffers vielen in het laatste kwartier.

Go Ahead Eagles kreeg vooral na de rust de beste kansen. Maar met name Xander Houtkoop verzuimde zijn ploeg aan een voorsprong te helpen. Het eerste doelpunt kwam uit een strafschop. Tom van Sichem wees naar de stip na een charge van Josimar Lima op Quincy Promes. Diezelfde Promes benutte deze feilloos.

Na de openingstreffer miste Fouad Idabdelhay namens de Schapenkoppen nog twee grote kansen voordat invaller Cas Peters en opnieuw Promes, met een prachtige volley, de score ietwat geflatteerd naar 3-0 tilden.

De winnaar van VVV - Go Ahead zal strijden tegen FC Volendam of MVV, de winnaar van dát duel zal volgend jaar op het hoogste niveau actief zijn.

Uitslag Fortuna Sittard - De Graafschap

De Graafschap mag nog hopen op een snelle terugkeer naar de Eredivisie. De blauw-witten waren vanavond voor de tweede keer in een week tijd te sterk voor Fortuna Sittard. In Sittard werd het 1-3.

In een vermakelijke wedstrijd vielen alle doelpunten pas na rust. Timothy van der Meulen en Piotr Parzyszek vermorzelden al vroeg alle hoop voor de Limburgers. Via Abdelaziz Khalouta deed Fortuna nog wel iets terug, maar het slotakkoord kwam op naam van superboer Anco Jansen.

Na de 2-1 zege eerder deze week, plaatst De Graafschap zich voor de tweede rondes van de play-offs. Komende donderdag zal de tegenstander Roda JC zijn. De winnaar van het tweeluik zal tegen Sparta Rotterdam óf Helmond Sport strijden voor een plekje in de Eredivisie.

Dodental Bangladesh boven 1100

Uit het puin van het ingestorte fabrieksgebouw in Bangladesh zijn al 1117 lijken gehaald. Dat heeft een woordvoerder van het leger zaterdag gezegd tegen staatspersbureau BSS. De hulpverleners verwachten dat ze nog enkele dagen nodig hebben om de laatste lichamen te bergen,

Een vrouw werd vrijdag, 17 dagen na de ramp, levend uit het puin gehaald. Ze maakt het redelijk goed.

Een gebouwencomplex bij de hoofdstad Dhaka stortte op 24 april in. Er waren onder meer vijf textielfabriekjes gevestigd die ook voor westerse kledingketens produceerden.

[FA Cup] Wigan verrast City in finale

Bijna niemand gaf op voorhand een stuiver voor de kansen van Wigan Athletic, maar de club logenstrafte de critici. De FA Cup is dit jaar voor Wigan.

Waar finalisten van de KNVB beker voorafgaand aan de eindstrijd moeten benadrukken dat het bekertoernooi ook een hoofdprijs is, hoeft een Engelse finalist daar geen woorden aan te verspillen. De FA Cup is een zeer eervolle prijs op het curriculum vitae van een speler. Manchester City, voorafgaand aan het duel als torenhoge favoriet bestempeld, had grote moeite met Wigan, waar Ronnie Stam ontbrak vanwege blessureleed. Wel had de kampioen van vorig jaar het betere van het spel op Wembley. De grootste kansen in de eerste helft waren evenwel voor Wigan.

Het publiek had weinig hoogtepunten om te beschouwen tijdens de rust. Ook na de onderbreking slaagden beide ploegen er niet in om de wedstrijd op gang te krijgen. Een te laag tempo en teveel individuele fouten waren debet aan het weinig enerverende wedstrijdbeeld.
Vlak voor tijd velde Pablo Zabaleta het doodsvonnis voor zijn eigen City. Nadat hij eerder in het duel al beboet was met een gele kaart, verdiende hij zijn tweede prent voor een onbesuisde tackle. Met nog slechts vier minuten te gaan zat Wigan in een zetel dankzij de overtalsituatie.

Nog voordat een verlenging uitkomst moest bieden, ging David met de zege aan de haal tegen Goliath. Ben Watson was de grote held van Wigan. In blessuretijd kopte de middenvelder een hoekschop voorbij doelman Joe Hart. Drie minuten later was de verrassing compleet. De scheids blies voor het laatst op zijn fluit en bezegelde het lot van City. Wigan Athletic is de winnaar van de FA Cup.

[Giro] Gesink: tot nu toe perfect

Robert Gesink is tevreden over het verloop van zijn Giro d'Italia tot nu toe. De renner van Blanco werd vandaag elfde in de lange tijdrit en steeg naar de derde plek in het algemeen klassement.

"Tot nu toe verloopt de Giro perfect voor mij. Dat geldt in feite voor de hele ploeg. We zijn allemaal in vorm," aldus Gesink. "Ik ben hier blij mee. Vanaf de eerste meters voelde ik me goed en wist ik dat een goede tijd mogelijk was. Die is er gekomen. Ik heb het ritme van de eerste meters weten vast te houden. Dat geeft vertrouwen.”

Over de rest van de ronde hield Gesink zich op de vlakte. "Het is een grote ronde en er kan veel gebeuren. Ik bekijk van dag tot dag wat mogelijk is. Voorlopig liggen we op schema.”

Fors minder asielzoekers in hongerstaking

Het aantal asielzoekers dat in honger- of dorststaking is in een detentiecentrum in Rotterdam, is de afgelopen dagen fors afgenomen. Zaterdagavond zijn er nog vijftien over. Van hen zijn er negen in honger- en zes in dorststaking, meldt een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie.

Donderdag waren er in totaal nog 66 honger- en dorststakers. Vrijdag waren er nog 45 actievoerders onder de asielzoekers. Van hen waren er vijftien in dorst- en dertig in hongerstaking. In het detentiecentrum op Schiphol, waar vorige week dinsdag een eerste groep asielzoekers in hongerstaking ging, zijn sinds woensdag geen hongerstakers meer.

De vreemdelingen kwamen in actie, omdat ze het niet eens zijn met hun behandeling. Ze zitten zestien uur per dag in hun cel, worden geboeid bij bezoek aan ziekenhuis of rechtbank en er zijn weinig activiteiten, liet een woordvoerder van het Meldpunt Vreemdelingendetentie eerder weten.

[Video] Scoren is niet voor iedereen weggelegd

Doelpunten maken is een wezenlijk onderdeel van de voetbalsport, maar niet iedere speler beschikt over de kwaliteiten van een Lionel Messi of Cristiano Ronaldo. De Braziliaanse speler Willian Ribeiro is hier inmiddels ook achter.

De voetballer van tweedeklasser Campinense kreeg in het duel tegen Fortaleza een niet te missen kans, maar Ribeiro zag toch kans de bal naast te krijgen. De Braziliaan omspeelde de keeper en had geen tegenstander meer in de buurt, zodat hij de bal alleen maar het doel in hoefde te lopen. Dit bleek lastiger dan gedacht, want zijn inzet stuiterde langs de verkeerde paal. Als excuus kon Ribeiro het hobbelige veld aanvoeren, maar of dit ook echt geaccepteerd werd is niet bekend.

De video

'Ontsnapte' cobra gevonden in wasmachine

De zeer giftige cobra waarnaar zaterdag in het Zeeuwse Hoedekenskerke een grote zoekactie op touw werd gezet, is gevonden. Het dier zat in de wasmachine van de woning van waaruit werd gedacht dat de slang was ontsnapt, meldt de politie. Een inderhaast toegesnelde slangenexpert had al het sterke vermoeden dat de slang nog in de woning was.

De politie in Zeeland werd zaterdag rond 16.00 uur gewaarschuwd dat de slang zou zijn ontsnapt uit de woning aan de Havenstraat. Bewoners in de omgeving van de woning waaruit de slang zou zijn ontsnapt, werden geadviseerd ramen en deuren gesloten te houden. Een medisch specialist uit het Havenziekenhuis in Rotterdam werd gevraagd te komen met antigif, vanwege het grote risico dat mensen in de omgeving lopen.

Naast de cobra waren nog meer reptielen in de woning aanwezig. De politie laat weten dat alle dieren in beslag zijn genomen. De dierenpolitie onderzoekt de zaak.

Meest foute Songfestival inzendingen

In de loop naar het Eurovisie Songfestival, dat begint op 14 mei met de eerste voorronde, gaan we door een reeks van de 5 meest foute inzendingen. Vandaag zijn we aangekomen bij de nummer 3.

Peter, Sue & Marc deden in 1979 voor de derde keer mee, voor de derde keer in een andere taal, Zwitserland kent immers meerdere voertalen. Hun inzending dit jaar is voorzien van potten, pannen, deksels en tuingereedschap. Door al deze attributen mee te nemen werden ze zelfs geweigerd aan de Israëlische grens. Uiteindelijk zijn ze toch toegelaten en eindigden ze als 10e (van de 19).

Nederland haalde slechts een 12e plek met Xandra (Sandra Reemer)

Anouk hoog in Songfestival-polls

Het zou zomaar eens kunnen gebeuren dat Nederland voor het eerst sinds 2004 weer eens in de finale van het Songfestival mag staan. Anouk doet het namelijk opvallend goed in de diverse Songfestival polls.

Als het aan de fans van de 39 deelnemende Songfestival landen ligt zou Nederland een top 10-plaats behalen. Anouk moet alleen topfavoriet Denemarken, San Marino, Noorwegen, Duitsland en Italië voor zich laten gaan. Voor de poll hebben fans punten moeten geven op dezelfde manier als het 'echte' songfestival. De poll bleek in voorgaande jaren dicht bij de voorkeur van de vakjury te liggen.

Volgens de pers van de Songfesival landen zou Anouk aankomende dinsdag wel eens de meeste punten kunnen krijgen. Tijdens de press centre voting kreeg het liedje Birds de meeste stemmen van de aanwezige pers in Malmö.

Ook de bookmakers geven Nederland een kans op een finaleplaats. Een rondje langs de grote gokbedrijven doet vermoeden dat Anouk dinsdag direct doorstroomt naar de finale.

Dinsdag vindt de eerste halve finale, waaraan ook Anouk meedoet, plaats. Aan de twee halve finales doen ieder zestien landen mee. Van elke halve finale stromen er 10 landen door naar de finale op zaterdag 18 mei. Het zou dus zomaar kunnen zijn dat we sinds 2004, toen Re:Union ons land vertegenwoordigde, weer eens in de finale staan.

Birds

Doutzen Kroes gekozen tot mooiste model

Doutzen Kroes is verkozen tot het mooiste model van Nederland. Dat blijkt uit een onderzoek van Floating Fashion Week. Het onderzoek, waarbij meer dan tweeduizend mensen werden ondervraagd, werd georganiseerd in het kader van de eerste modeweek op het water.

Sylvie van der Vaart staat op de tweede plek van de lijst en Ymre Stiekema maakt de top drie compleet. Ook onder anderen Kim Feenstra, Lara Stone en Yolanthe Sneijder-Cabau staan in de top tien.

De eerste modeweek op het water wordt 21 mei bij het Amsterdamse hotel Pulitzer geopend door couturier Sheila de Vries. De organisatie ziet de modeweek als een ultieme ode aan de nieuwe koning die als prins zich op internationaal niveau sterk heeft gemaakt op het gebied van watermanagement.

De internationaal bekende schoenontwerper Jan Jansen krijgt op de openingsdag uit handen van De Vries de Dutch Designer of the Year Award. Deze prijs is ontworpen door kunstenares Petra Daudeij.

Allardyce langer bij West Ham United

Sam Allardyce heeft een nieuw tweejarig contract getekend bij West Ham United. Dat maakten de 'Hammers' zaterdag bekend. De 58-jarige trainer staat sinds 2011 aan het roer op Upton Park.

De Engelsman leidde West Ham na een jaar afwezigheid direct terug naar de Premier League, waarin de ploeg momenteel tiende staat. Eerder was Allardyce onder meer werkzaam bij Bolton Wanderers, Newcastle United en Blackburn Rovers.

Illegale stembiljetten gevonden in Bulgarije

De Bulgaarse autoriteiten hebben 350 duizend illegale stembiljetten in beslag genomen bij een drukkerij in de stad Kostinbrod. Dat heeft de Bulgaarse justitie zaterdag bekendgemaakt.

De Bulgaarse regering had 8,3 miljoen stembiljetten besteld bij de drukkerij. Deze biljetten nam de regering 8 mei in ontvangst. "Meer dan 350 duizend stembiljetten zijn gedrukt boven de wettelijk vastgestelde limiet (...) en werden gevonden in een drukkerij in Kostinbrod", aldus justitie.

In Bulgarije worden zondag vervroegde parlementsverkiezingen gehouden.

DDoS-aanval sites Belastingdienst en douane voorbij

De cyberaanvallen op websites van de Belastingdienst en de douane zijn voorbij. Dat meldt een woordvoerder van de Belastingdienst zaterdag. "Maar we blijven alert", zegt hij.

De sites van de Belastingdienst, Belastingdienst/Toeslagen en de douane kregen donderdagavond te maken met een zogenoemde DDoS-aanval. Daardoor waren de sites even uit de lucht.

Vrijdagochtend waren ze wel weer bereikbaar, hoewel die bereikbaarheid soms wat minder goed was en de sites wat trager waren. Gedurende de dag vonden toen nog wel wat aanvallen plaats, 'maar het beveiligingssysteem deed het goed', zei de woordvoerder. Sinds zaterdag zijn er helemaal geen aanvallen meer.

Bij een DDoS-aanval wordt een internetsite bestookt met extreem veel dataverkeer. Eerder deze week waren websites van verschillende ministeries al slachtoffer.

Zoektocht vrijwilligers naar broers zondag verder

De zoektocht naar de vermiste broertjes Ruben en Julian uit Zeist door vrijwilligers gaat zondag verder bij het Utrechtse Austerlitz. De vrijwilligers denken dat de vader, die zelfmoord heeft gepleegd, daar mogelijk geweest is met de kinderen, laat een woordvoerder weten. "Bij Austerlitz is een groot wandelgebied en een speeltuin", legt de zegsman uit.

De zoekactie van zaterdag, waaraan uiteindelijk zo'n 250 vrijwilligers deelnamen, heeft niets opgeleverd. De vrijwilligers zochten onder meer in de bossen rondom de plek waar het lichaam van de vader is gevonden. Ook bij Rhenen en langs delen van de Rijn is gezocht.

De vrijwilligers stuitten wel een aantal keren op bijvoorbeeld gegraven kuilen. Daar bleek uiteindelijk echter niets te liggen.

Hoe laat de zoekactie van de vrijwilligers zondag verder gaat, is nog onbekend.

De vader van de jongens van 7 en 9 jaar werd dinsdagochtend dood gevonden in het Doornse Gat in de buurt van Doorn, in de provincie Utrecht nadat hij zelfmoord had gepleegd. Later werd duidelijk dat zijn kinderen bij hem hadden moeten zijn.

[Bundesliga] Schalke verliest punten in strijd om plek vier

Schalke 04 heeft zaterdag in de een na laatste speelronde slechte zaken gedaan in de strijd om de vierde plek. In Gelsenkirchen verloor de ploeg met 2-1 van VfB Stuttgart. Vedad Ibi?evi? velde de equipe van Klaas-Jan Huntelaar met twee doelpunten. Schalke blijft ondanks het verlies vierde, maar de concurrentie kwam wel dichterbij.

Met de vierde plek zou Schalke zich plaatsen voor de voorronde van de Champions League. Eintracht Frankfurt en SC Freiburg zijn de concurrenten. Frankfurt speelde bij Werder Bremen gelijk (1-1), terwijl Freiburg moeizaam won bij het al gedegradeerde Greuter Fürth (2-1). Freiburg staat nu op een punt achterstand van Schalke, Frankfurt op twee.

Werder Bremen wist zich door het gelijke spel te handhaven. Onderin blijft het desondanks erg spannend. Hoffenheim, Fortuna Düsseldorf en Augsburg staan allemaal op de rand van degradatie.

Hoffenheim, dat met 4-1 verloor van Hamburger SV, heeft verreweg de slechtste papieren en moet volgende week winnen en hopen op verlies van de concurrenten. Düsseldorf verloor met 2-1 van FC Nürnberg en hield daarmee de hoop levend voor FC Augsburg. Die ploeg (3-0 verlies bij Bayern München) staat nu gelijk in punten met Düsseldorf. Düsseldorf heeft wel een beter doelsaldo.

Champions Leaguefinalist Borussia Dortmund redde op het nippertje een punt op bezoek bij VfL Wolfsburg: 3-3. Marco Reus werd met twee doelpunten in de laatste zes minuten de grote man.

Rafael van der Vaart en Paul Verhaegh maakte de wedstrijd vol bij respectievelijk Hamburger SV en Augsburg. Arjen Robben werd bij Bayern na 71 minuten gewisseld voor Xherdan Shaqiri. Luuk de Jong en Roel Brouwers bleven de bank de gehele wedstrijd warmhouden bij Borussia Mönchengladbach.

Overige uitslagen Bundesliga:

Bayer Leverkusen - Hannover 96 3-1

FSV Mainz 05 - Borussia Mönchengladbach 2-4

Nadal via landgenoot Andujar naar finale Madrid

De Spaanse tennisser Rafael Nadal heeft zaterdag via zijn landgenoot Pablo Andujar de finale van het masterstoernooi in Madrid bereikt. Nadal (5) versloeg de mondiale nummer 113 met 6-0, 6-4. In de finale treft hij Stanislas Wawrinka (15) of Tomas Berdych (6).

Andujar werd in de eerste set weggevaagd door de gravelspecialist. Hij wist slechts negen punten bijeen te sprokkelen. In de tweede set kwam hij een stuk beter voor de dag en verdrievoudigde hij zijn productie (27 punten). Hij wist echter geen van zijn breakkansen te benutten. Nadal deed dat wel: 6-4.

Coquard klopt Kittel in Picardië

Bryan Coquard heeft zaterdag de tweede etappe in de Ronde van Picardië gewonnen. De Fransman van Europcar klopte in Bailleul-sur-Thérain na een rit over 171 kilometer Marcel Kittel. Vrijdag waren de rollen nog omgedraaid. Toen was de Duitser van Argos-Shimano de snelste in de massasprint.

De Brit Andrew Fenn kwam als derde over de streep. Kenny van Hummel was op de vijfde plaats de beste Nederlander. Hij moest ook Yannick Martinez uit Frankrijk nog voor zich dulden.

De 21-jarige Coquard gaat zondag in de laatste etappe van start in de leiderstrui. De Franse driedaagse werd vorig jaar gewonnen door Kittels ploeggenoot John Degenkolb.

Nederlands record hoogspringen voor Broersen

Nadine Broersen heeft zaterdag het Nederlands record hoogspringen verbeterd. Tijdens de Ter Specke Bokaal in Lisse kwam de atlete tot een hoogte van 1.89 meter. Dat was een centimeter hoger dan het oude record, dat op naam stond van Mieke van Doorn (gevestigd in 1975), Mirjam van der Laar (1977) en Monique van der Weide (1990).

Brian Mariano maakte in Lisse zijn rentree op de atletiekbaan. Hij nam deel aan de 4x100 en 150 meter. Begin december werd bij Mariano zevenhonderd gram cocaïne gevonden. Daarvoor werd hij in februari veroordeeld tot een celstraf van twaalf maanden, waarvan zes voorwaardelijk. Vanwege een cellentekort hoeft hij voorlopig echter niet de bak in.

Hockeyster Van As scheurt kruisband af, maanden uit roulatie

Naomi van As heeft zaterdag haar voorste kruisband van haar rechterknie volledig afgescheurd. De international botste tijdens de eerste shoot-out in de tweede wedstrijd van de play-offs met Den Bosch-goalie Lizzy Koeton en liep hierbij haar blessure op.   

"Naomi is na de wedstrijd naar het ziekenhuis in Amersfoort geweest voor een MRI-scan. Daarop bleek dat haar kruisband volledig is afgescheurd", vertelt coach Maarten Gehner. "Heel triest voor haar en natuurlijk ook heftig voor de hele groep. Het komt rauw op ons dak vallen." Gehner verwacht dat Van As minstens zes maanden uit de roulatie is. Ze zal hierdoor de World League en het EK moeten missen.

PvdA wil overleg met VVD over illegaliteit

Een krappe meerderheid van 54 procent van de PvdA-leden wil dat PvdA-leider Diederik Samsom gaat onderhandelen met de VVD om de strafbaarstelling van illegalen uit het regeerakkoord te halen. Ruim een derde, 38 procent, is het echter met Samsom eens dat over de maatregel beter niet kan worden onderhandeld. Dat meldt Eenvandaag zaterdag na onderzoek dat van donderdag tot en met zaterdag plaatsvond onder duizend PvdA-leden.

Zondag velt de ledenraad van de PvdA een oordeel over de maatregel en wordt duidelijk of de leden akkoord gaan met het strafbaar stellen van illegaliteit of dat Samsom terug moet naar de onderhandelingstafel.

De maatregel doet de gemoederen in de PvdA al weken hoog oplopen. Afgelopen week waren er drie ledenbijeenkomsten, waarop Samsom over de kwestie in gesprek ging met PvdA-leden. Donderdag vond de laatste plaats.

Het onderzoek wijst volgens Eenvandaag uit dat 68 procent van de leden tegen de maatregel in het regeerakkoord is. Toch vindt een meerderheid van zestig procent dat het regeerakkoord niet moet worden opengebroken voor dit punt. Een op de drie leden wil dit echter wel.

Een meerderheid van 71 procent vindt het voortbestaan van het kabinet belangrijker dan het intrekken van de strafbaarstelling. Verder vindt 63 procent dat de partij zich moet houden aan de eerder gemaakte afspraken uit het regeerakkoord.

Rijden op een geit in Pokémon

Op Serebii.net zijn scans van het Japanse Coro Coro Comic magazine verschenen, die maar liefst vier nieuwe Pokémon laten zien. Maar dat is niet alles. Op de ingescande pagina's is nog meer informatie over Pokémon X en Pokémon Y te vinden.

Op een scan van de voorkant van het tijdschrift, zijn de box-arts van beide games te zien. De achtergrond van de pagina waar de vier nieuwe Pokémon op staan, lijkt een deel van de kaart van de nieuwe regio te zijn. Deze regio zal de Karos Region gaan heten en is vermoedelijk gebaseerd op Frankrijk. Verder is de nieuwe Pokédex te zien, en lijkt het erop dat we de haar- en huidskleur van onze trainer in Pokémon en Pokémon Y aan kunnen passen.

En dan nu de nieuwe Pokémon! Laten we beginnen met Gogoat, de Riding Pokémon. Zoals zijn omschrijving al doet vermoeden, zul je op deze Pokémon kunnen rijden. In eerdere Pokémon-games konden we natuurlijk al over het water surfen of door het luchtruim vliegen op de rug van onze Pokémon, en het ziet er naar uit dat we onze trouwe vriendjes nu ook eindelijk als vervoersmiddel op het land kunnen gebruiken. Misschien hebben ze geen fietsen in de Karos Region? 

De naam van de hagedis-Pokémon is Elekiteru, een Electric/Normal-type Pokémon. Yayakoma, de Japanse Roodborst-Pokémon, schijnt een prachtige stem te hebben en heeft als type Normal/Flying. Tot slot de panda: Tancham, de ondeugende Pokémon. Een Fighting-type. 

Bovenstaande informatie blijkt uit de vertaling op Serebii.net, en is dus niet officieel bevestigd.

Wel heeft The Pokémon Company laten weten dat zij op 19 mei met veel nieuwe informatie over de aankomende games zullen komen. De informatie zal naar buiten worden gebracht in een aflevering van de Japanse tv-show Pokémon Smash, waarin Junichi Masuda zijn opwachting zal maken. Masuda was eerder altijd actief betrokken bij de ontwikkeling van alle door Game Freak geproduceerde titels en zit tegenwoordig in de raad van bestuur van het bedrijf. Of het wederom een wereldwijde bekendmaking zal worden, zoals de onthulling van de nieuwe vorm van Mewtwo, is niet bekend.

Bekijk hieronder de scans uit Coro Coro Comic magazine:

Vier nieuwe PokémonDe vier nieuwe Pokémon in Coro Coro Comic magazine (bron: Serebii.net)

Pokémon XY vernieuwingen
Meer informatie over Pokémon X en Pokémon Y (bron: Serebii.net)

Cover met box-arts
Box-arts op de cover (bron: Serebii.net)



[Giro] Nibali verovert roze, zege Dowsett

Vincenzo Nibali heeft zaterdag de roze leiderstrui veroverd in de Giro d'Italia. De Italiaan van Astana eindigde als vierde in de 54,8 kilometer lange individuele tijdrit van Gabice Mara naar Saltara. Hij verloor wel tijd op Bradley Wiggins, die na een moeizaam begin de tweede tijd noteerde. De zege ging naar de Brit Alex Dowsett van Movistar.

Robert Gesink deed het uitstekend met de elfde tijd en klimt naar de derde plaats in het algemeen klassement. Hij heeft een achterstand van 1.15 op Nibali. Wiggins, die vrijdag nog anderhalve minuut verspeelde op de concurrentie, staat een seconde achter Gesink. Cadel Evans bezet de tweede plek, op 29 seconden van het roze.

De 24-jarige Dowsett had 1:16.27 uur nodig voor zijn race tegen de klok, die eindigde met een steil slotklimmetje. Wiggins leek aanvankelijk niet in de buurt van het podium te komen. De Sky-renner noteerde halverwege de twaalfde tussentijd, maar werd door een ijzersterk slot toch tweede op tien seconden van zijn landgenoot.

De Est Tanel Kangert finishte verdienstelijk als derde op veertien seconden van Dowsett, Nibali gaf 21 tellen toe. Stef Clement was op de vijfde plaats de beste Nederlander. De Blanco-renner verloor slechts 32 seconden op de winnaar. Zijn ploeggenoten Robert Gesink en Wilco Kelderman gaven respectievelijk 1.22 en 1.57 toe.

Kelderman gaat zondag van start in de witte trui voor beste jongere. Hij staat in het algemeen klassement met de dertiende plaats een plekje boven de Spanjaard Benat Intxausti, die het roze na een dag weer moet afstaan.

Uitslag achtste etappe:

# Naam Land Ploeg Tijd
1 Alex Dowsett GB Mov 1:16.27
2 Bradley Wiggins GB Sky +0.10
3 Tanel Kangert Est Ast +0.14
4 Vincenzo Nibali Ita Ast +0.21
5 Stef Clement Ned Bla +0.32
6 Luke Durbridge Aus Ori +0.35
7 Cadel Evans Aus BMC +0.39
8 Manuele Boaro Ita Sax +0.45
9 Sergio Henao Col Sky +0.53
10 Michele Scarponi ita Lam z.t

Algemeen klassement na achtste etappe:

# Naam Land Ploeg Tijd
1 Vincenzo Nibali Ita Ast 29:46.57
2 Cadel Evans Aus BMC +0.29
3 Robert Gesink Ned Bla +1.15
4 Bradley Wiggins GB Sky +1.16
5 Michele Scarponi ita Lam +1.24
6 Ryder Hesjedal Can Gar +2.05
7 Sergio Henao Col Sky +2.11
8 Mauro Santambrogio Ita Fnt +2.43
9 Przemyslaw Niemiec Pol Lam +2.44
10 Rigoberto Uran Col Sky +2.49

[GP2] Uitslag race 1 Barcelona

Robin Frijns heeft door middel van een zeer sterk optreden de eerste GP2-race op het circuit van Barcelona gewonnen. De Nederlander had een uitstekende racestrategie, waarmee hij in de slotfase al zijn concurrenten versloeg. Daniël de Jong moest zich tevreden stellen met de zestiende stek.

Marcus Ericsson begon van poleposition en kende een uitstekende start. Achter de Zweed viel Sam Bird juist enkele plaatsen terug en Fabio Leimer en James Calado wilden hiervan profiteren, maar raakten elkaar. Dit gaf Bird zijn tweede plaats terug, voor de vanaf P8 gestarte Frijns. De Nederlander dook zodra het kon in de zesde ronde al de pits in om zijn banden te wisselen. Het nieuwe team Hilmer leverde een snelle rubberwissel af, waardoor de Nederlander tijd won op zijn concurrentie.

Dit bleek wel toen Bird een ronde later stopte en achter Frijns weer naar buiten kwam. Ook Ericsson kende problemen, waardoor Frijns virtueel de leiding in de race had. Ericsson reed zich klem tussen Bird en achterblijver Kevin Giovesi, waarna de Zweed op moest geven. Alleen Johnny Cecotto, Tom Dillmann en Mitch Evans waren op dat moment nog niet gestopt.

Frijns kon gedurende de race zijn banden sparen, omdat de coureurs achter hem elkaar in de haren vlogen. Joylon Palmer profiteerde en kon even dichtbij Frijns komen, maar de Nederlander had genoeg tempo in zijn bolide zitten om de aanval af te slaan. Doordat ook de andere coureurs binnenkwamen nam Frijns de leiding van de race over om deze niet meer uit handen te geven.

Waar hij in Bahrein nog moeite had om de banden goed te houden was dit vandaag in Barcelona geen probleem meer. De Nederlander reed in de slotfase weg bij zijn concurrenten en had op de streep een voorsprong van 3,3 seconden op Felipe Nasr die dankzij een sterke eindsprint nog naar plek twee opgeklommen was. Palmer werd nog wel derde nadat hij enkele ronden voor het einde Bird op het gras had gedwongen, waardoor laatstgenoemde uitviel. Frijns teamgenoot Jon Lancaster werd vierde, maar kreeg uiteindelijk de derde plaats toegewezen. Palmer werd bestraft met een tijdstraf achteraf voor zijn aanrijding met Bird. Diezelfde Bird kreeg een gridstraf van vijf plaatsen voor de volgende race, voor zijn aanrijding met Ericsson. Morgen wordt de sprintrace verreden.

[Upd] [F1] Uitslag kwalificatie Spanje

Nico Rosberg heeft de pole-position veroverd bij de kwalificatie van de Grand Prix van Spanje. De Duitser van Mercedes was in de laatste kwalifcatiesessie ruim twee tienden sneller dan zijn ploeggenoot Lewis Hamilton. WK-leider Sebastian Vettel zal vanaf de derde plaats starten. 

Mercedes stond het hele weekend nog niet bovenaan, maar wist nu voor de derde race op rij de pole-position binnen te halen. Fernando Alonso, die wel erg sterk leek, start voor zijn thuispubliek slechts als vijfde. Giedo van der Garde kende een goede kwalificatietraining. De Nederlander van Caterham bleef zijn teamgenoot Charles Pic en de Marussia-coureurs voor en kwalificeerde zich als negentiende.

Voor Pastor Maldonado, winnaar van vorig jaar, viel de kwalifcatie erg tegen. De Venezolaan kwam de eerste sessie niet door en start slechts als achttiende.

Update 17.55 uur

Zowel Felipe Massa als Esteban Gutierrez hebben een gridstraf van drie plaatsen opgelegd gekregen door de FIA wegens het hinderen van Mark Webber en Kimi Räikkönen tijdens de kwalificatiesessie. Hierdoor zal Giedo van der Garde morgen vanaf de achttiende plek mogen vertrekken.

Uitslag kwalificatie

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 N. Rosberg Mercedes 1:20.718   12
2 L. Hamilton Mercedes 1:20.972 +0:00.254 12
3 S. Vettel Red Bull 1:21.054 +0:00.336 12
4 K. Räikkönen Lotus 1:21.177 +0:00.459 17
5 F. Alonso Ferrari 1:21.218 +0:00.500 12
6 F. Massa Ferrari 1:21.219 +0:00.501 12
7 R. Grosjean Lotus 1:21.308 +0:00.590 16
8 M. Webber Red Bull 1:21.570 +0:00.852 12
9 S. Perez McLaren 1:22.069 +0:01.351 13
10 P. di Resta Force India 1:22.233 +0:01.515 17
11 D. Ricciardo Toro Rosso 1:22.127   14
12 J. Vergne Toro Rosso 1:22.166 +0:00.039 12
13 A. Sutil Force India 1:22.346 +0:00.219 12
14 J. Button McLaren 1:22.355 +0:00.228 9
15 N. Hülkenberg Sauber 1:22.389 +0:00.262 13
16 E. Gutierrez Sauber 1:22.793 +0:00.666 15
17 V. Bottas Williams 1:23.260   9
18 P. Maldonado Williams 1:23.318 +0:00.058 9
19 G. van der Garde Caterham 1:24.661 +0:01.401 6
20 J. Bianchi Marussia 1:24.713 +0:01.453 6
21 M. Chilton Marussia 1:24.996 +0:01.736 6
22 C. Pic Caterham 1:25.070 +0:01.810 6

Lekker mollig

Tammy is 23 jaar oud en weegt 105kg. Haar doel is niet om zo veel mogelijk af te vallen, maar om zo veel mogelijk aan te komen. Ze wil haar gewicht minstens verdubbelen. Haar 28-jarige vriend Johan koopt voor zo'n 80 euro per dag aan junkfood om in zijn Tammy te proppen. Doktoren adviseren haar te stoppen, want dit wordt haar vroegtijdige dood. Tammy wil hier echter niets van weten.

Inmiddels verdient ze haar geld met dik zijn, als BBW: Big Beautiful Woman.

Ambitieus Monaco keert terug in Ligue 1

AS Monaco is volgend seizoen weer actief in de hoogste afdeling van Frankrijk. De Monegasken zijn na een 0-1 zege op Olympique Nimes zeker van promotie. Monaco is dankzij de overwinning zeker van een plaats bij de eerste drie in de Ligue 2.

De snelle terugkeer op het hoogste niveau is vooral te danken aan de investeringen van de Russische eigenaar Dimtry Rybolovlev. De steenrijke zakenman kocht de club in december 2011 en wil met Monaco terug naar de Franse en Europese top.

Rybolovlev haalde onder meer het Argentijnse toptalent Lucas Ocampos, de Marokkaan Nabil Dirar en spits Ibrahima Touré, inmiddels topscorer van Monaco. Als invaller schoot hij Monaco zaterdag naar een benauwde zege op Nimes. Voor Touré was het zijn zeventiende van dit seizoen. Voor de Monegasken lonkt nu de titel.  

De club uit het prinsendom staat twee punten voor op nummer twee Guingamp. Met de promotie is een eerste stap gezet in de opmars die Rybolovlev voor ogen heeft. In de voorbije weken werden al diverse spelers gelinkt aan een overstap naar Monaco. Samir Nasri, Isco en ook Radamel Falcao passeerden de revue in Monte Carlo.

[Premjer Liga] Drenthe degradeert met Alania Vladikavkaz

Royston Drenthe is zaterdag met zijn ploeg Alania Vladikavkaz gedegradeerd uit de hoogste Russische divisie. De hekkensluiter ging met 1-0 onderuit op bezoek bij FC Volga Nizhny Novgorod. Daardoor heeft de club geen kans meer op lijfsbehoud.

Naar verluidt heeft de oud-Feyenoorder, pas een seizoen actief bij Alania, een clausule in zijn contract waardoor hij bij degradatie voor niets mag vertrekken. Rubin Kazan en Kuban Krasnodar zouden onder meer geïnsteresseerd zijn.

Drenthe vertrok in 2007 na een succesvol seizoen bij Feyenoord naar Real Madrid. Na huurperiodes bij Hercules Alicante en Everton streek hij neer in Rusland. Hij vond dit seizoen in zes duels driemaal het net.

[Premier League] Recordbrekende Lampard bezorgt Chelsea winst

Frank Lampard heeft Chelsea zondag met twee doelpunten naar een 2-1 overwinning geschoten op bezoek bij Aston Villa. De middenvelder werd met zijn 202e en 203e Chelsea-goal bovendien recordhouder bij de club. Hij brak het record van Bobby Tambling, die tussen 1959 en 1970 202 keer het net vond voor de Blues.

De Belg Christian Benteke had Villa voor rust nog op voorsprong gezet. Na een rode kaart voor Chelsea-middenvelder Ramires leek de middag voor de thuisploeg niet meer stuk te kunnen. Na de thee kreeg Benteke echter zelf een tweede gele kaart na gevaarlijk spel. Lampard trok de stand kort daarna gelijk, waarna hij luttele minuten voor het einde Chelsea drie punten bezorgde.

De Champions Leaguewinnaar van vorig jaar is door de overwinning zo goed als zeker van plaatsing voor het miljoenenbal. De ploeg staat derde met vijf punten voorsprong op Arsenal en zes op Tottenham Hotspur. Die twee ploegen hebben nog een wedstrijd tegoed, maar het doelsaldo van Chelsea is superieur aan dat van de Spurs. De beste vier ploegen plaatsen zich in Engeland voor de Champions League.

Oranje Zwart en Kampong op herhaling

Een derde wedstrijd zal beslissing moeten brengen, in het play-off treffen tussen Oranje Zwart en Kampong. De Eindhovenaren trokken het tweede duel met 3-2 naar zich toe, na de 4-1 nederlaag bij Kampong van afgelopen donderdag.

De sfeer zat er net als twee dagen geleden goed in, in Eindhoven. Het publiek, opgezweept met stevige muziek, schaarde zich massaal achter de thuisploeg die voor de loodzware taak stond de nederlaag van Hemelvaartsdag weg te poetsen. Het eerste kansje was ook voor OZ, maar Rizwan Muhammad wist het net niet te vinden.

Net als donderdag was de eerste kans voor Kampong direct raak. Bruno van den Bosch opende de score met een tip-in. De tegentreffer was het sein voor Oranje Zwart de beuk erin te gooien en te druk nog verder op te voeren. Echt grote kansen leverde deze belegering niet op, wel een groene kaart voor Paul Maas en een bloedend gelaat voor Ramon Alegre. De Spanjaard kwam in botsing met Muhammad, opzettelijk zo claimde hij, maar de scheidsrechters woven het weg.

Terwijl de gastheren almaar gefrustreerder raakten en nauwelijks iets creëerden, leken de ploegen te gaan rusten met een 0-1 stand. Maar twee minuten voor het rustsignaal zorgde Jelle Galema voor de zo belangrijke gelijkmaker. Muhammad bracht de bal in en Galema zette zijn stick succesvol tegen de bal: 1-1.

Met hernieuwde hoop ging OZ na rust op zoek naar de 2-1. En die liet niet lang op zich wachten. De Eindhovenaren kregen in kort tijdsbestek drie corners, waarvan Rob Reckers de derde wist binnen te tippen. Twee minuten later was het echter alweer gelijk. Een voorzet werd door Sander Baart op ongelukkige wijze in eigen doel gewerkt.

Vijf minuten na zijn eigen doelpunt, maakte Baart die fout echter goed. Uit een cornervariant tekende de Oranje-international voor de 3-2. Toen Robbert Kemperman kort daarna met geel het veld moest verlaten leek het pleit beslecht, maar in de slotminuut kreeg Kampong nog een levensgrote kans op de gelijkmaker. Roderick Weusthof had het vizier bij de eerste korte hoekslag voor de Utrechters echter niet op scherp staan. Door de zege van Oranje Zwart, moet een derde duel zondagmiddag beslissing brengen.

Rotterdam naar mannenfinale na winst op 't Kopje

Rotterdam heeft zich zaterdagmiddag geplaatst voor de finale van het landskampioenschap. De ploeg van coach Reinoud Wolff won het tweede halve finaleduel met 4-1 van gastheer Bloemendaal. Twee dagen eerder trok Rotterdam via de shoot-outs aan het langste eind. In de finale treft Rotterdam de winnaar van de ontmoeting tussen Oranje Zwart en Kampong.

Voor de wedstrijd werd vuurwerk afgestoken door de aanhang van Bloemendaal. De thuisploeg begon geïnspireerd aan het duel, maar de eerste klap werd uitgedeeld door Rotterdam. Simon Child prikte raak, nadat Nick Wilson de paal raakte.

In de eerste helft deed Bloemendaal alle moeite om door de organisatie het meer verdedigende Rotterdam heen te komen. De aanhoudende druk leidde tot twee strafcorners, die beide door Chris Ciriello tegen Rotterdam-goalie Pirmin Blaak werden gepusht.

Het echte vuurwerk op het veld was in het begin van de tweede helft te zien. Wie namelijk te laat uit het clubhuis op ’t Kopje was gekomen, had namelijk een probleem. De doelpunten vlogen je om de oren. Twee minuten na de herstart flatste Child de 2-0 tegen de touwen. Nog geen zestig tellen later peerde Ciriello de aansluitingstreffer tegen de touwen. Maar binnen twee keer knipperen was het alweer raak aan de andere kant, dankzij een droomgoal van Child: hij knalde met een machtig schot de 3-1 op het bord.

Bloemendaal kreeg nog drie strafcorners en een paar schotkansen, maar De Mussen konden geen gaatje meer vinden in de defensie van het oerdegelijke Rotterdam, dat in blessuretijd zelfs nog via Hidde Turkstra de 1-4 maakte. De havenstedelingen hielden stand en staan daardoor voor de tweede keer in de clubgeschiedenis in de eindstrijd. Teun de Nooijer beëndigt zijn carrière hierdoor zonder Nederlandse hoofdprijs.

SCHC overklast Amsterdam in tweede duel

In een druk en regenachtig Bilthoven stond zaterdag de tweede play-off wedstrijd tussen de hockeyploegen van SCHC en Amsterdam op het programma. Voor de vrouwen van SCHC was het erop of eronder nadat het eerste duel tussen een 1-0 verlies voor de roodblauwen opleverden. Stichtse greep de laatste kans met beide handen aan en versloeg Amsterdam met maar liefst 4-1.

De thuisploeg begon agressief aan het duel met de bezoekers uit de hoofdstad. Na acht minuten spelen leverde dit het eerste kansje op voor Claire Verhage. De rappe aanvaller prikte de bal op de voet van Leiah Brigitha na een mooie steal van de sterk spelende Carlien Dirkse van den Heuvel. De toegekende strafcorner bleek een prooi voor Amsterdam-keeper Anne Veenendaal.

De eerste twintig minuten van de wedstrijd waren beide ploegen aan elkaar gewaagd. Op een klein kansje voor Kiki Collot d’Escury na, werd de strijd met name op het middenveld uitgevochten. Met nog een kwartier op de klok nam SCHC het heft in handen wat resulteerde in een aantal grote kansen. Veenendaal was alert bij een tip-in vanaf kopcirkel van Dirkse van den Heuvel en Verhage speelde de bal net naast het doel na een uitstekende pass van Maike Stöckel.

Vlak voor het rustsignaal moest SCHC-keeper Inge Vermeulen pas voor het eerst in actie komen bij een inzet van Maria Verschoor. Met nog zestig seconden te spelen kreeg Amsterdam nogmaals de mogelijkheid de score te openen, Eva de Goede zag haar strafcorner echter net naast het Stichtse-doel verdwijnen.

De eerste kans na de pauze was voor Amsterdam, maar de volgende tien minuten had de nummer drie van de reguliere competitie niets meer in te brengen. SCHC voerde de druk op en Amsterdam kon slechts verdedigen. Na tien minuten spelen legde aanvoerder Soledad Garcia de bal behendig op de voet van Ellen Hoog. De gegeven strafcorner werd door Caia van Maasakker hard en hoog achter Veenendaal gesleept. Nog geen drie minuten later stond de 2-0 op het scorebord. Garcia legde de bal met haar backhand schitterend voor, waarna Stöckel het tweede doelpunt simpel kon binnenglijden.

Met nog een kwartier te spelen kreeg Roos Drost het publiek in Bilthoven voor de derde maal op de banken. Met een strak backhandschot zorgde de van Kampong overgekomen aanvaller voor de 3-0. Drie minuten later was het alweer raak. Van Maasakker tekende uit een strafcorner voor haar tweede treffer van de middag. De 4-1 van Eva de Goede zes minuten voor het einde van de wedstrijd was slechts voor de statistieken.

Door de overwinning van SCHC komen beide ploegen zondag voor de derde keer binnen vier dagen in actie voor het allesbeslissende duel om de finaleplek van de play-offs. De wedstrijd begint om 15.00 uur in Bilthoven.

Laren na shoot-outs langs Den Bosch

De hockeyvrouwen van Laren hebben het tweede play-offs-duel met Den Bosch gewonnen. In de Brabantste hoofdstad trokken de Gooise vrouwen - na shoot-outs - aan het langste eind. Donderdag verloor de ploeg van coach Maarten Gehner nog met 2-1. Door de overwinning van Laren wordt zondag het beslissende duel gespeeld om de plek in de finale.

Den Bosch begon fel aan het duel, zette onmiddellijk druk op de Larense verdediging. Dit resulteerde in een heus offensief op het doel van goalie Joyce Sombroek, maar de Bossche vrouwen troffen het doel niet. Na een kwartier was de rust wedergekeerd voor de goal van de bezoekers en kwamen ze meer in de wedstrijd.

De gastvrouwen kregen in de twintigste minuut de eerste corner van de wedstrijd, maar de variant mislukte. Ook het schot van Vera Vorstenbosch een paar minuten later, werd door Sombroek uit de rechterkruising gehaald.

Tien minuten voor rust was het raak voor Den Bosch. Na een prachtige actie van Margot van Geffen over de linkerzijlijn en -achterlijn, haalde de international vol uit. Even leek het erop dat een stick van Laren de bal binnentikte, maar het doelpunt werd door de arbitrage toegekend aan Van Geffen: 1-0. Heel lang bleef deze stand niet op het scorebord staan want Laren hing ruim vijf minuten later de bordjes in evenwicht. Kim Lammers vlamde de bal, op aangeven van Naomi van As, achter sluitpost Lizzy Koeton: 1-1.

In het tweede bedrijf hielden beide ploegen elkaar goed in evenwicht, hoewel Den Bosch de beste mogelijkheden had om de stand uit te breiden. Zo belandde het schot van Lidewij Welten op de paal en stuitte Sabine Mol meerdere malen op Sombroek. Ook Kim Lammers had namens Laren een dot van een kans, maar ook bij haar stond de goal in de weg. Haar uithaal belandde op de lat. Doordat de reguliere speeltijd geen winnaar opleverde, moest er worden verlengd. Laren had in de extra tijd absoluut de overhand. De ploeg speelde feller dan de gastvrouwen en kwam soms akelig dichtbij de golden goal. Toch bleef de 1-1 op het scorebord staan, waardoor de wedstrijd met behulp van shoot-outs moest worden beslist.

In de eerste shoot-out werd Van As onderuit gehaald door Koeton en bleef geblesseerd liggen. Lammers mocht in plaats van Van As de bal opnieuw nemen en was trefzeker. Vervolgens mistte Paumen voor Den Bosch, waardoor de Bossche vrouwen tegen een achterstand aankeken. Deze wisten de Brabanders niet meer goed te maken en Laren won de wedstrijd. Zondag staat het derde duel op het programma. Deze wordt om 15.00 uur in Den Bosch afgewerkt

Sectie op lichaam dode dakloze na brand Helmond

De dode man die vrijdagmiddag na een brand in een leegstaand pand in Helmond werd aangetroffen, is een 51-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats. Hoe hij exact om het leven is gekomen, moet nog blijken uit sectie, meldt de politie zaterdag.

De brand brak even na 12.30 uur uit in een leegstaand pand aan de Kanaaldijk Noordoost. De brandweer gaf binnen een uur het sein brand meester.

Nadat het vuur was gedoofd werd in het gebouw het stoffelijk overschot van een man aangetroffen. De brandweer redde kort daarvoor een andere dakloze man uit het brandende pand. Hij hoefde niet naar een ziekenhuis.

Vanwege de brand zijn drie tieners opgepakt. Deze twee jongens van 16 en 17 jaar uit Helmond en een 14-jarige Eindhovenaar zitten nog vast. De politie houdt rekening met brandstichting.

'Gewelddadige games maken spelers ongevoelig'

Uit een kleinschalig onderzoek is gebleken dat tieners die langdurig worden blootgesteld aan gewelddadige computerspellen, mogelijk ongevoelig worden voor de wreedheden in deze spellen. 

Voor het onderzoek werden 30 jongens van 13 tot 15 jaar oud verdeeld over twee groepen. In de ene groep werden jongens die gedurende drie of meer uur per dag gewelddadige computerspellen speelden ingedeeld, in de andere groep jongens die dezelfde spellen niet langer dan een uur per dag speelden.

Onderzoekers lieten de jongens het gewelddadige spel Manhunt en het cartoonspel Animaniacs twee uur lang spelen, op verschillende avonden. Daarna werden de reacties van de jongens gemonitord.

De verschillen in de reacties van de jongens openbaarden zich in de nacht na het gamen. Terwijl de jongens sliepen, hadden de jongens die eerder niet langer dan een uur per dag aan gewelddadige spellen besteedden, een hogere hartslag na het spelen van het gewelddadige spel. Ook gaven zij aan dat zij meer last hadden van verdrietige gevoelens. Daarnaast was de kwaliteit van hun nachtrust in de nacht na het spelen van het gewelddadige spel, slechter dan die van de jongens uit de groep die meer dan drie uur per dag bezig waren met gewelddadige spellen. Bij beide groepen jongens was sprake van een verhoging van angst- en stressniveau's na het spelen van Manhunt, zo bleek uit het onderzoek.

Volgens de onderzoekers veroorzaakte het spelen van het gewelddadige spel meer stress rond bedtijd. Dit gold voor de jongens uit beide groepen. Het spelen van het gewelddadige spel lijkt een soort uitputting te veroorzaken, maar niet het soort uitputting waar je normaal gesproken juist beter door slaapt. Het lijkt eerder een storende factor te zijn die, aldus de onderzoekers, de kwaliteit van de nachtrust schade kan toebrengen.

De resultaten van het onderzoek geven dus aan dat veelvuldige blootstelling aan gewelddadige computerspellen, mogelijk kan leiden tot ongevoeligheid. Met het onderzoek is een relatie tussen oorzaak en gevolg echter niet bewezen. De onderzoekers geven aan dat het mogelijk is dat jongens met bepaalde eigenschappen zich sneller aangetrokken voelen tot gewelddadige computerspellen.

250 burgers zoeken naar vermiste jongens

Zo'n 250 vrijwilligers zijn zaterdag bezig met het zoeken naar de vermiste Ruben en Julian. De zoekactie, die rond 10.45 begon, heeft plaat in het bosgebied rond Doorn en het Rijngebied bij Rhenen. Dat heeft een woordvoerder van de burgerzoekactie gemeld.

Het zoeken, dat ook vrijdag gebeurde, vindt plaats in overleg met de politie. Die is op de achtergrond aanwezig om direct te kunnen ingrijpen, mochten de zoekers een spoor vinden.

Zaterdagochtend begonnen ongeveer 150 burgers met de actie. In de middag was dat aantal opgelopen tot 250. Om ongeveer 17.30 uur komt er in elk geval een eind aan "wegens de vermoeidheid die bij de meesten dan zal hebben toegeslagen".

De vrijwilligers komen uit het hele land, aldus de zegsman. "Iedereen is heel meegaand en hoopt snel iets te ontdekken."

250 burgers zoeken naar vermiste jongens
250 burgers zoeken naar vermiste jongens (Foto: ANP)

'Sandy Hook moet gesloopt worden'

Basisschool Sandy Hook in de Amerikaanse staat Connecticut, waar een bloedbad in december aan 26 mensen het leven kostte, moet worden gesloopt. Dat is de aanbeveling van een commissie die in het leven was geroepen om te bestuderen wat er met de school moet gebeuren. Op de plek waar de school nu nog staat moet wat de commissie betreft een nieuw gebouw verrijzen.

De aanbeveling van de 28-koppige commissie, wier leden zijn gekozen door de inwoners van de stad Newtown, is unaniem. Het voorstel wordt nu voorgelegd aan het lokale schoolbestuur, die de uiteindelijke beslissing moet nemen.

Leerkrachten van de school hebben tegenover het comité aangegeven het traumatisch te vinden om nog in het gebouw te werken waar collega's en leerlingen zijn vermoord. De 430 leerlingen die het hebben overleefd gaan al een aantal maanden naar school in een andere stad Monroe.

Deel Witte Huis geëvacueerd om rook

Verslaggevers en fotografen zijn zaterdagochtend geëvacueerd uit de persruimte in het Witte Huis, nadat er rook was verschenen. De journalisten moesten buiten wachten terwijl brandweerlieden een inspectie van de West Wing, het deel van het Witte Huis waar de persruimte zich bevindt, uitvoerden.

De journalisten mochten na een uur weer naar binnen. Het Witte Huis heeft nog niet gezegd waar de rook vandaan kwam.

Verdachte probeert zwemmend te ontkomen

Een 26-jarige man uit het Noord-Hollandse Hoogkarspel die door de politie achterna werd gezeten heeft vrijdagnacht in zijn woonplaats geprobeerd al zwemmend aan de agenten te ontkomen. Dat lukte hem echter niet, meldt de politie zaterdag.

De man was even daarvoor een café aan de Westerwijzend binnengegaan. Hij mocht echter niet meer in de zaak komen. Personeel herkende hem en belde de politie.

Toen de man in de gaten kreeg dat hij zou worden aangehouden, ging hij er vandoor. Aanvankelijk probeerde hij dit rennend te doen, maar toen de agenten te dichtbij kwamen, sprong de man in een sloot en probeerde hij weg te zwemmen richting Grootebroek.

Een hondengeleider van de politie wist met zijn viervoeter echter een einde te maken aan de vluchtpoging. De man is naar een politiebureau gebracht. Tegen hem wordt proces-verbaal opgemaakt.

Verlinden mist WK zwemmen door polsbreuk

Joeri Verlinden mist eind juli de wereldkampioenschappen zwemmen in Barcelona. De specialist op de vlinderslag heeft een gebroken pols opgelopen en is zo'n 8 weken uit de roulatie. Zijn coach Martin Truijens heeft dit zaterdag laten weten.

Verlinden was juist op de weg terug van een schouderblessure, maar kwam vorige week ongelukkig ten val op zijn arm. Na onderzoek bleek zijn pols te zijn gebroken. "Het is heel jammer", aldus Truijens. "Het ging de goede kant op met de revalidatie van zijn schouderblessure en we wilden komende week juist weer wat in het water gaan doen. Maar door de pech met zijn pols heeft het geen zin meer ons op de WK te richten."

Verlinden mist WK zwemmen door polsbreuk
Verlinden mist WK zwemmen door polsbreuk (Foto: ANP)

Barcelona mist Valdes en Abidal in kampioensduel

FC Barcelona kan zondag in het kampioensduel bij Atletico Madrid niet beschikken over doelman Victor Valdes en verdediger Eric Abidal. De Spaanse goalie is nog niet hersteld van een blessure aan zijn linkervoet. De Fransman liep vrijdag op de training een spierblessure op. Dat meldt Barcelona zaterdag.

De Catalanen kunnen zaterdag zonder te spelen eventueel al kampioen worden. Concurrent Real Madrid moet dan punten laten liggen op bezoek bij Barcelona's stadgenoot Espanyol.

Williams treft Sharapova in finale Madrid

Maria Sharapova is in de finale van het WTA-toernooi van Madrid zondag de tegenstander van Serena Williams. De als tweede gerangschikte Russin was in de halve eindstrijd de baas over Ana Ivanovic (16): 6-4, 6-3.

Met Williams (1) en Sharapova heeft de mondiale top twee de finale bereikt. De Amerikaanse is daarin de grote favoriet. Ze won twaalf van de veertien eerdere ontmoetingen. Ook schreef Williams dit jaar al drie toernooien op haar naam, Sharapova twee.

Bekeuring voor slakkengang

Met een slakkengangetje over de snelweg gaan heeft een 57-jarige automobilist uit Assendelft in de nacht van vrijdag op zaterdag een bekeuring opgeleverd. De man reed ongeveer 60 kilometer per uur op de A9 bij Heemskerk (Noord-Holland). Dat meldde de politie zaterdag.

Toen hij nog meer vaart minderde en ook nog eens over de weg slingerde, lieten agenten hem stoppen. Hij bleek niet te hebben gedronken, maar kreeg wel een bon voor onveilig rijden. Waarom hij zo langzaam reed, is niet bekend.

Componist Siegel: Songfestival niet belangrijkst

Componist Ralph Siegel vindt het winnen van het Songfestival niet het belangrijkste in het leven. "Als ik een ding heb geleerd van al die jaren Eurovisie Songfestival, dan is het wel dat je het niet kunt voorspellen", zegt hij tegen Novum Nieuws. "Maar het hoogste doel in je leven is niet het Songfestival winnen, maar de liefde. Echte liefde."

De 67-jarige Siegel schreef in 1972 zijn eerste Songfestivalliedje. Dit jaar doet hij met Crisalide (Vola) van Valentina Monetta uit San Marino voor de 21e keer mee aan het Songfestival. Ondanks zijn ervaring heeft hij geen recept voor succes. "Ik kan niet zeggen wat een liedje succesvol maakt", legt de Duitser uit. "Muziek is emotie. Muziek is passie en dat is voor iedereen weer anders."

In de loop der jaren is het Songfestival volgens Siegel erg veranderd. "Alles in het leven verandert, dus ook het Songfestival. Vroeger was alles live met een orkest en een koor dat voor meer emotie zorgde." Ook de muziekstijlen zijn volgens hem veranderd. "Met veertig deelnemers is het voor een geluidstechnicus onmogelijk om met zo veel verschillende muziekstijlen alles live te doen. Tegenwoordig hebben we 'half playback', dat willen zeggen dat de muziek op tape staat en er live gezongen wordt."

Siegel, die het winnende liedje van 1982, Ein Bischen Frieden, schreef, vond het vroeger speciaal dat ieder land in zijn eigen taal zong. "Bijna iedereen zingt nu in het Engels. Ach, waarom ook niet. Nederland heeft een wonderlijk mooi liedje in het Engels, Birds. Zou dat net zo mooi hebben geklonken in het Nederlands? Ik weet het niet."

De componist vindt het moeilijk te voorspellen hoe Anouk, die dinsdag in de halve finale staat, het gaat doen. "Het is wonderschoon en zou kunnen winnen, maar zo heb ik ook veel liedjes geschreven die toch niet wonnen."

FOK!filmtips van de dag: The Town

Elke dag worden er meerdere films op televisie uitgezonden. Welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en bij gebrek daaraan een dvd-tip. Valt er vanavond nog wat te kijken? Je leest het op FOK! 

Drie generaties Braziliaanse vrouwen proberen een leven op te bouwen in de woestijn. Het is 1910 als we Aurea met haar echtgenoot Vasco en haar moeder ontmoeten. Na het overlijden van Vasco lukt het de zwangere Áurea niet de woestijn te ontvluchten, ze berust uiteindelijk in haar lot. Haar dochter verlangt er echter naar de wereld te verkennen.

Casa de Areia (The House of Sand) werd geregisseerd door de Braziliaan Andrucha Waddington, die ook meewerkte aan het script. De hoofdrollen schreef hij speciaal voor zijn vrouw, Fernanda Torres, en zijn schoonmoeder, Fernanda Montenegro. De film werd in zijn geheel opgenomen in het Lençóis Maranhenses National Park, een ecosysteem van zandduinen in het noordoosten van Brazilië. Te zien om 15.57 uur op CANVAS.

Claireece ‘Precious’ Jones is een zestienjarig Afro-Amerikaans meisje geboren in Harlem, in een keiharde omgeving. Het leven lacht haar niet bepaald toe: ze is voor de tweede keer in verwachting van haar vader. Thuis loopt ze op eieren om te vermijden dat haar moeder, gespeeld door Mo Nique, een intens boze vrouw, haar mishandelt. Haar leven verandert als ze de kans krijgt over te stappen naar een alternatieve school. Daar komt ze onder de hoede van Ms. Rain. Een vrouw die haar begrijpt en haar laat voelen dat ze bijzonder is en talenten heeft. Hier begint Precious haar nieuwe toekomst weg van de duisternis, de pijn en liefdeloze omgeving en neemt ze haar jonge leven in eigen hand.

Het drama Precious beleefde haar wereldpremière op het filmfestival van Sundance, waar het zowel de Grand Jury Prize als de Publieksprijs won. Al snel kreeg regisseur Lee Daniels het bericht dat twee zeer invloedrijke fans, namelijk Tyler Perry en Oprah Winfrey, hun namen aan de film wilden verbinden als uitvoerende producenten. Ook won Precious de Publieksprijs op het filmfestival van Toronto; een felbegeerde onderscheiding die eerder te beurt viel aan Oscarwinnaars als American Beauty en Slumdog Millionaire. Te zien om 22.00 uur op Nederland 3.

Elk jaar worden in Boston meer dan 300 bankovervallen gepleegd. De meeste daders wonen in Charlestown, een buurt met een oppervlakte van 1,5 vierkante kilometer. Één van hen is Doug MacCray. Hij heeft wel kans op succes gehad, een kans om niet in de criminele voetsporen van zijn vader te treden. Toch werd hij lid van een bende meedogenloze bankovervallers die er trots op is dat ze alles kunnen stelen wat ze willen en er zonder kleerscheuren vanaf komen. De enige familie die Doug heeft zijn zijn criminele vrienden. Jem is ondanks zijn gevaarlijke en snel ontvlambare karakter als een broer voor Doug.

Alles verandert echter tijdens een klus van de bende, wanneer Jem voor korte tijd een gijzelaar neemt: bankmanager Claire Keesey. Wanneer ze ontdekken dat ze in Charlestown woont, wordt Jem nerveus en wil hij erachter komen wat ze heeft gezien. Hij zorgt ervoor dat hij Claire ontmoet, die er geen idee van heeft dat hun ontmoeting niet toevallig is en dat deze charmante vreemdeling één van de mannen is die haar enkele dagen eerder hebben geterroriseerd. The Town heeft een cast van onder andere Ben Affleck, Rebecca Hall, Jeremy Renner, Chris Cooper en Jon Hamm. Te zien om 22.00 uur op Veronica.

Sinds de dood van haar man leeft Salma van de bescheiden opbrengsten van haar citroenbomen. Wanneer de Israëlische minister van defensie en zijn echtgenote haar buren worden, eist de geheime dienst dat het groepje citroenbomen om veiligheidsredenen verdwijnt. Salma weigert echter de schadevergoeding die door de minister wordt voorgesteld en besluit met de hulp van haar advocaat de zaak voor het Israëlische Hooggerechtshof te brengen.

Dit drama van regisseur Eran Riklis vat het conflict in het Midden-Oosten in essentie samen. Riklis vertelt een universeel verhaal over gebrek aan communicatie tussen ongelijke grootheden. Etz Limon (Lemon Tree) is te zien om 23.10 op CANVAS.

Astérix aux jeux olympiques (Astérix en De Olympische Spelen), Rising Sun, Transporter 3, New Kids Turbo, Terug naar de kust, The Sentinel, Blitz, De Vierde Man, Sahara, Outbreak, Lourdes, A Bronx Tale, Minority Report en Airplane II: The Sequel zijn ook op de televisie te zien vanavond.

Dominic Cooper bijt van zich af in Dracula

Dominic Cooper heeft getekend voor een hoofdrol in Dracula. Dat schrijft het Amerikaanse filmtijdschrift Variety. Welke rol hij precies gaat spelen is nog onbekend, maar Luke Evans is al gecast in de titelrol. De film, die eerder bekend stond als Dracula Year Zero, gaat over de beginjaren van Prins Vlad, de inspiratiebron voor het boek Dracula uit 1897 van Bram Stoker.

Een voor de hand liggende optie is dat Cooper de rol van Abraham van Helsing gaat spelen. Deze uit Nederland afkomstige wetenschapper en vampierjager vormt in het boek, en in vele van de erop gebaseerde films, de grote tegenstander van de bloeddorstige Dracula.

Vampiers zijn voor Cooper bekend terrein. Zo speelde hij in de avonturenfilm Abraham Lincoln: Vampire Hunter de mentor van de op vampiers jagende Amerikaanse president die later zelf een vampier bleek te zijn.

Dracula staat onder regie van Gary Shore, die to nu toe alleen de korte horrorfilm The Draft maakte. De film moet volgend jaar in de bioscoop verschijnen.


Dominic Cooper bijt van zich af in Dracula (Foto: Novum)

Weekers wil info database belastingparadijzen

Staatssecretaris Frans Weekers (Financiën) heeft contact opgenomen met de Amerikaanse belastingdienst. Hij wil inzage in een databestand over mensen en bedrijven die hun geld hebben gestald in belastingparadijzen om de fiscus te ontwijken. Dat meldt zijn woordvoerder zaterdag.

De belastingautoriteiten in de VS, Groot-Brittannië en Australië hebben deze week gemeld dat zij de database hebben en dat ze 400 gigabyte aan gegevens analyseren over 'complexe offshore-structuren'. Weekers wil graag horen wat de aard van die gegevens is.

Dagblad Trouw en andere internationale media hebben onlangs gepubliceerd uit deze database over belastingparadijzen. Daarin blijken namen te staan van politici, wapenhandelaren en zakenmensen. Trouw weigerde Weekers inzage te geven.

Nederlanders die op de lijst voorkomen, kunnen rekenen op actie van de staatssecretaris.

Weekers wil info database belastingparadijzen
Weekers wil info database belastingparadijzen (Foto: ANP)

'Afkickkliniek Lindsay Lohan goedgekeurd'

De afkickkliniek waar Lindsay Lohan momenteel verblijft is goedgekeurd. De Amerikaanse entertainmentwebsite TMZ schrijft dat de aanklagers en de rechter akkoord zijn gegaan met haar verblijf in de Betty Ford-kliniek.

Lohan meldde zich vorige week vrijdag bij de kliniek in Californië. Eind 2010 verbleef ze daar ook een paar weken. Door zich aan te melden bij de kliniek ontloopt de actrice een celstraf. Lindsay, die in de problemen kwam omdat ze na een aanrijding loog tegen de politie, sloot een overeenkomst met justitie en moet negentig dagen in een afkickkliniek blijven.

Lindsay moest zich eigenlijk vorige week donderdag laten opnemen in een afkickkliniek. Ze meldde zich toen bij een andere instelling, maar die was vooraf niet goedgekeurd door justitie.

De Bakker onderuit in kwalificaties Rome

Thiemo de Bakker heeft zich niet weten te plaatsen voor het hoofdtoernooi in Rome. De Nederlandse tennisser ging zaterdag in de eerste kwalificatieronde onderuit tegen de Tsjech Jan Hajek, de nummer 99 van de wereld: 7-5 (3) en 7-6 (5). De Bakker is de nummer 87.

Met de uitschakeling van de geboren Hagenaar zijn er geen Nederlandse mannen meer actief in Rome. Igor Sijsling en Robin Haase laten het toernooi aan zich voorbijgaan. Bij de vrouwen is Kiki Bertens rechtstreeks geplaatst voor het hoofdtoernooi.

Rutten acht vertrek Bony nog geen klare zaak

Fred Rutten moet nog zien of zijn sterspeler Wilfried Bony deze zomer weggaat. De trainer denkt dat de topclubs hun handen op de knip houden. "Iedereen zegt: Bony gaat weg, maar ik moet het allemaal nog maar zien", weet hij tegen het Algemeen Dagblad te melden. "Zoveel geld zit er niet in de Europese markt", doelt de Tukker op de economische crisis.

Verder vindt Rutten dat de prestatie van dit seizoen alleen geëvenaard kan worden als de selectie intact blijf. De trainer van Vitesse is dan ook tevreden over het verloop van dit seizoen. Ondanks dat er meer in had gezeten. "Onze doelstelling hebben we behaald, dat is mooi, maar we waren best wel dichtbij een prijs. Daar ben ik dan weer wat teleurgesteld over."

Vitesse bevindt zich op dit moment op de vierde plaats. Het heeft nog uitzicht op de derde plaats. Feyenoord moet dan wel punten verspelen tegen NAC Breda. Rutten heeft zelf de intenties om ook volgend seizoen trainer te zijn van de Arnhemmers, maar is afhankelijk van wat de clubleiding beslist.

Williams met weinig moeite naar finale Madrid

Serena Williams is zaterdagmiddag doorgedrongen tot de finale van het tennistoernooi in Madrid. De nummer een van de plaatsingslijst was in ruim anderhalf uur te sterk voor Sara Errani (7): 7-5, 6-2. De Amerikaanse treft in de finale Ana Ivanovic (16) of Maria Sharapova (2).

Errani wist Williams in de eerste set goed bij te blijven en brak de Amerikaanse zelfs tweemaal. De Italiaanse leverde haar eigen service echter drie keer in. In de tweede set ging het vervolgens snel. Errani werd op 2-1 gebroken, waarna het op 5-2 nogmaals raak was.

Bij de mannen voegde Stanislas Wawrinka zich bij de laatste vier door de als zevende geplaatste Jo-Wilfried Tsonga met 6-2, 6-7 (9), 6-4 te verslaan. De Zwitser (15) maakt met Tomas Berdych (6), die de als derde ingeschaalde Andy Murray uitschakelde, uit wie de finale gaat spelen.

In de andere halve finale staan de Spanjaarden Rafael Nadal (5) en Pablo Andujar tegenover elkaar. De mondiale top vier, bestaande uit Novak Djokovic, Roger Federer, Murray en David Ferrer, is al uitgeschakeld.

'Eerder vaccineren tegen baarmoederhalskanker'

De leeftijd waarop meisjes worden gevaccineerd tegen baarmoederhalskanker moet worden verlaagd van 12 naar 9 jaar. Uit vaccinatieprogramma's in het Verenigd Koninkrijk en Australië blijkt heel duidelijk dat veel meer meisjes zich dan laten vaccineren, zei adviseur bij de Gezondheidsraad Chris Meijer zaterdag op Radio 1.

Door dit vanuit de basisschool te regelen zou het percentage meisjes dat zich laat vaccineren tegen het virus dat baarmoederhalskanker kan veroorzaken stijgen naar zo'n tachtig procent. Nu ligt dat nog rond de 59 procent.

Op hun twaalfde beginnen meisjes volgens Meijer al na te denken over seksualiteit. "En dan moeten ze ook nog eens nadenken over wat de gevolgen kunnen zijn wanneer ze met het virus in aanraking komen. Dat is een discussie die heel moeilijk is en die je eigenlijk zou kunnen voorkomen door die met de ouders te voeren, zoals we dat ook doen wanneer tegen tetanus, polio of mazelen wordt ingeënt."

Meijer adviseerde over het al dan niet invoeren van het vaccin. Trouw ontdekte in 2008 na een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur dat hij niet als lid, maar als adviseur van de adviescommissie was benoemd vanwege financiële banden met de farmaceutische industrie. Hij ontving volgens de krant geld van vaccinfabrikant GlaxoSmithKline voor studies naar de kosten en de opzet van preventieve vaccinatie tegen baarmoederhalskanker.

Bij de invoering van het vaccin in 2009 kwam het tot een conflict tussen het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en onder meer de Nederlandse Vereniging Kritisch Prikken, die meisjes opriep zich niet te laten vaccineren. De vereniging stelde dat de risico's op lange termijn niet helder zijn. Maar het RIVM wees erop dat veel onderzoek is gedaan, al werd wel aangegeven dat risico's nooit zijn uit te sluiten.

Schalke bevestigt langer verblijf coach Keller

Jens Keller blijft ook de komende jaren trainer van Schalke 04. De Duitse club meldt zaterdag dat de 42-jarige coach tot medio 2015 is vastgelegd. Keller volgde in december de Nederlander Huub Stevens op na een reeks teleurstellende resultaten.

Boulevardkrant Bild meldde vrijdag al dat Schalke de Duitser langer aan zich zou gaan binden. "Jens heeft in december in een extreme moeilijke situatie het team overgenomen", zegt algemeen directeur Horst Heldt. "Ondanks veel weerstand, ook vanuit het publiek, heeft hij consistent zijn eigen lijn gevolgd en Schalke weer op de rails gebracht."

Keller leidde Schalke van de zevende naar de vierde plaats, die recht geeft op deelname aan de voorronde van de Champions League. Onder meer Oranje-spits Klaas-Jan Huntelaar komt daardoor volgend jaar waarschijnlijk weer uit in het belangrijkste Europese clubtoernooi. Barcelona-huurling Ibrahim Afellay neemt na dit seizoen afscheid van Schalke.

Uitslag derde vrije training Spanje

Felipe Massa heeft de snelste tijd neergezet bij de derde vrije training voor de Grand Prix van Spanje. De Braziliaan bleef Kimi Räikkönen 6/1000e voor. Mark Webber zette in de Red Bull de derde tijd neer. Giedo van der Garde zette de 22e en langzaamste tijd neer. Later vandaag is de kwalificatie in Barcelona.

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 F. Massa Ferrari 1:21.901   13
2 K. Räikkönen Lotus 1:21.907 +0:00.006 14
3 M. Webber Red Bull 1:22.044 +0:00.143 17
4 R. Grosjean Lotus 1:22.069 +0:00.168 13
5 S. Vettel Red Bull 1:22.229 +0:00.328 17
6 F. Alonso Ferrari 1:22.254 +0:00.353 15
7 P. di Resta Force India 1:22.574 +0:00.673 11
8 A. Sutil Force India 1:22.729 +0:00.828 17
9 L. Hamilton Mercedes 1:22.740 +0:00.839 24
10 J. Vergne Toro Rosso 1:22.759 +0:00.858 15
11 N. Rosberg Mercedes 1:22.839 +0:00.938 26
12 J. Button McLaren 1:23.151 +0:01.250 13
13 E. Gutierrez Sauber 1:23.371 +0:01.470 21
14 S. Perez McLaren 1:23.373 +0:01.472 13
15 P. Maldonado Williams 1:23.385 +0:01.484 17
16 N. Hülkenberg Sauber 1:23.388 +0:01.487 18
17 V. Bottas Williams 1:23.660 +0:01.759 16
18 D. Ricciardo Toro Rosso 1:23.767 +0:01.866 17
19 C. Pic Caterham 1:24.775 +0:02.874 18
20 J. Bianchi Marussia 1:24.793 +0:02.892 16
21 M. Chilton Marussia 1:25.135 +0:03.234 17
22 G. van der Garde Caterham 1:25.250 +0:03.349 18

'Truckers somber over toekomst'

Veel Nederlandse vrachtwagenchauffeurs zien de toekomst van de transportsector somber in. Dat komt naar voren uit een enquête die SP-Europarlementariër Dennis de Jong heeft gedaan onder truckers. 3000 chauffeurs vulden de enquête in.

7 op de 10 respondenten zegt er het afgelopen jaar financieel op achteruit te zijn gegaan. Dat komt volgens hen vooral door concurrentie van buitenlandse bedrijven, met name uit Oost-Europa, en doordat er minder te vervoeren is.

Of de enquête representatief is voor alle chauffeurs kan een woordvoerder van de SP zaterdag niet zeggen, maar hij denkt wel dat het beeld dat eruit oprijst door veel truckers wordt gedeeld. De resultaten gaan in een zwartboek naar eurocommissaris Siim Kallas van Transport.

Pakistan kiest

Voor de stembureaus in Pakistan hebben zich zaterdag lange rijen gevormd. Bomaanslagen kostten vroeg op de verkiezingsdag nog tien mensen het leven, maar dat weerhoudt miljoenen Pakistanen niet van een gang naar de stembus. Ze zijn vastberaden deel te nemen aan verkiezingen die op voorhand al historisch werden genoemd. Alles wijst erop dat ook de uitslag Pakistan zal veranderen.

Twee ontploffingen troffen zaterdagochtend kantoren van de Awami Nationale Partij (ANP) in de miljoenenstad Karachi. Behalve negen doden vielen er ook dertig gewonden. De ANP is een van de drie betrekkelijk seculiere partijen die de afgelopen verkiezingscampagne voortdurend doelwit waren van Talibanstrijders. De Taliban hebben verscheidene ANP-kopstukken op een dodenlijst geplaatst.

In de noordwestelijke stad Peshawar explodeerde een bom voor een stembureau. Er viel ten minste één dode en tien mensen raakten gewond. De aanslagen van zaterdag zijn de laatste in een macabere reeks, die de afgelopen weken honderddertig levens heeft geëist en deze verkiezingscampagne tot een van de bloedigste ooit maakte.

De regering acht de dreiging zo groot dat zij op de verkiezingsdag naar schatting zeshonderdduizend veiligheidsmensen heeft ingezet om kiezers te beschermen, maar veel Pakistanen trotseren het gevaar. Voor het eerst in de geschiedenis van het land heeft een verkozen regering haar ambtstermijn uitgediend en draagt zij uit eigen beweging de macht over aan door de bevolking uitverkoren opvolgers. Dat heeft het aanzien van de democratie in Pakistan goedgedaan.

Veel kiezers zien bovendien kans op echte verandering. Voormalig cricketheld Imran Khan heeft de strijd aangebonden met de twee partijen die van oudsher om beurten de lakens uitdelen in Pakistan. Zijn pijlsnelle opkomst maakt de verkiezingsuitslag moeilijk te voorspellen. De Pakistaanse Moslimliga-N (PML-N) van tweevoudig ex-premier Nawaz Sharif en de Pakistaanse Volkspartij (PPP) van president Asif Ali Zardari zien met lede ogen toe hoe Khan munt slaat uit het 'onbehagen van de Pakistaanse burger'.

Khans Pakistaanse Tehreek-e-Insafpartij (PTI) belooft de kiezers de zittende politieke elite, die het algemeen belang zou verzaken en slechts eropuit zou zijn zich te verrijken, voor eens en voor altijd aan de kant te schuiven. Die boodschap is aangeslagen. Maar of Khan genoeg stemmen wint om zijn woorden in daden om te zetten lijkt af te hangen van de opkomst. Alleen als hij zijn merendeels jonge aanhang naar de stembureaus weet te krijgen is een echt grote overwinning mogelijk.

Ang Lee krijgt Taiwanese oeuvreprijs

Regisseur Ang Lee is vrijdag in zijn geboorteland Taiwan door president Ma Ying-jeou onderscheiden voor zijn gehele oeuvre. Hij werd benoemd tot lid van de Orde van de Stralende Ster, meldt de Franse persdienst AFP.

Lee won in februari zijn tweede Oscar in de categorie regie voor Life of Pi, zijn eerste ontving hij voor de regie van Brokeback Mountain uit 2005. In 2000 won hij al een Oscar voor beste niet-Engelstalige film voor Crouching Tiger Hidden Dragon.

De 58-jarige Lee is de eerste kunstenaar die tot de orde wordt toegelaten. Ook was hij de eerste Aziatische filmmaker die ooit een Oscar voor beste regie won.

Lee zei de ridderorde te hebben gekregen vanwege zijn Oscar voor Life of Pi. "Ik deel die Oscar met iedereen en ik deel deze eer met iedereen. Hopelijk worden de Taiwanese kunst en entertainment beter en beter."


Ang Lee krijgt Taiwanese oeuvreprijs (Foto: Novum)

Shell ziet weer toekomst in waterstof

Olie- en gasproducent Shell wil waterstof een nieuwe kans geven. Door technologische ontwikkelingen en nieuwe toepassingen voor waterstof lijkt de productie ervan rendabeler te worden. Dat zegt president-directeur van Shell Nederland Dick Benschop in De Telegraaf.

"Tien jaar geleden waren we te vroeg, nu ziet de wereld er anders uit", verklaart de topman de ommezwaai van zijn concern. Begin deze eeuw stopte Shell nog met zijn investeringen in de ontwikkeling van waterstofinstallaties.

Voetganger dood: auto doorgereden

Een automobilist is zaterdagnacht doorgereden na het doodrijden van een voetganger in Terneuzen. Het slachtoffer is een 48-jarige man uit de plaats, meldt de politie.

Rond 02.00 uur kreeg de politie een melding dat iemand op het parkeerterrein bij een winkelcentrum aan de Alvarezlaan was aangereden. Het slachtoffer was al overleden toen de hulpdiensten ter plaatse kwamen.

De politie heeft de omgeving afgezet voor sporenonderzoek. Daaruit bleek dat het slachtoffer is geraakt door een zwarte Ford Focus. De auto moet aan de voorkant beschadigd zijn geraakt. De politie roept mensen die meer weten op zich te melden. Zaterdag rond 11.00 uur had nog niemand zich gemeld, laat een woordvoerder weten.

'Dortmund maakt jacht op Eriksen'

Borussia Dortmund maakt nu ook officieel werk van Christian Eriksen. Eerder had Liverpool al serieuze interesse in de middenvelder van Ajax. Ajax bevestigt de interesse van Dortmund in Eriksen. "Informeel hebben zich meerdere clubs gemeld", vertelt directeur voetbalzaken

Marc Overmars aan De Telegraaf. Hij geeft daarbij aan dat hij verbaast zou zijn als er niet meer clubs zijn die zich melden voor Eriksen. "Als er verder niemand komt, dan hebben ze er geen verstand van."

"Hij zou goed in Duitsland passen", meldt landskampioen Frank de Boer. Eriksen was dit jaar één van de sterkhouders van de Amsterdammers. Daarnaast viel hij op in de Champions Leagueduels. Daarin zat Ajax in dezelfde groep als Borussia Dortmund. Ondanks dat Ajax twee keer verloor van Dortmund, heeft Eriksen blijkbaar een goede indruk achtergelaten.

Eriksen zou de opvolger moeten zijn van Mario Götze. Hij vertrekt op zijn beurt voor 37 miljoen euro naar FC Bayern München. Dortmund speelt 25 mei de finale van de Champions League tegen Bayern München.

Politie vreest Duitse motormuizen

De politie vreest dat ruzies tussen motorclubs in Duitsland overslaan naar Nederland. De clubs groeien daar explosief, zegt een woordvoerder van de Nationale Politie na een bericht hierover in de Leeuwarder Courant.

Sinds de in Nederland opgerichte motorclub Satudarah zich naar Duitsland heeft uitgebreid, zouden daar de spanningen met vooral de Hells Angels snel oplopen. Dat kan volgens de woordvoerder ook zijn weerslag hebben op de verhoudingen tussen de motorclubs in Nederland.

In het verleden werden in Nederland meerdere motorevenementen afgelast omdat werd gevreesd dat het er tot een treffen tussen Satudarah en de Hells Angels zou komen. Tot een openlijk treffen is het echter niet gekomen.

[NBA] Heat op voorsprong tegen Bulls

De basketballers van Miami Heat hebben in de tweede ronde van de play-offs een voorsprong genomen in de best-of-seven series met Chicago Bulls. De titelverdediger in de NBA won het derde duel met 104-94 en leidt in de tussenstand met 2-1.

LeBron James was topscorer met 25 punten. Hij was met 12 punten vooral op dreef in het laatste kwart. Chris Bosh voegde er 20 punten aan toe. Bij de Bulls was Carlos Boozer het meest trefzeker met 21 punten.

De Bulls verrasten de Heat in de eerste wedstrijd van de onderlinge ontmoeting. Maar in het tweede duel ging de zege met overtuigende cijfers naar de ploeg uit Miami. Vrijdag ging het lange tijd gelijk op. 12 minuten voor tijd stond het 70-70, maar daarna namen de Heat het heft in handen.

San Antonio Spurs nam een 2-1 voorsprong in de tweestrijd met Golden State Warriors. De ploeg won het derde duel met 102-92. Tony Parker was met 32 punten de grote man aan de kant van de Spurs. Tim Duncan voegde er 23 punten aan toe.

Heat op voorsprong tegen Bulls
Heat op voorsprong tegen Bulls (Foto: ANP)

Gert Jakobs bouwt Nederlandse wielerploeg

Gert Jakobs wil vanaf 2014 met een geheel Nederlandse wielerploeg meedoen in het peloton. De oud-coureur is bezig 'met een volksploeg waar heel Nederland achter staat', zegt hij zaterdag in De Telegraaf. "We moeten weer gaan winnen."

Een aantal partijen zijn in gesprek met Jakobs. "Later deze maand moet dat rond zijn", zegt hij. "Er zijn verschillende potentiële sponsors heel enthousiast. We gaan werken met talenten, die bij ons een verdere opleiding kunnen volgen."

Jakobs ergert zich aan de mentaliteit van een deel van de huidige Nederlandse wielrenners. Bovendien zegt hij rittenkapers te missen, zoals Jan Raas in de jaren zeventig en tachtig. "We zijn niet op zoek naar klassementsrenners, maar naar coureurs die er in de klassiekers staan. En voor de overwinning mee kunnen doen. In de eendagswedstrijden moeten we scoren."

'Pellegrini volgt Mancini op bij Manchester City'

Trainer Manuel Pellegrini volgt Roberto Mancini volgend seizoen op bij Manchester City. Dat melden verschillende Spaanse en Engelse media. City zou Malaga, waar Pellegrini nu onder contract staat, vier miljoen euro willen betalen voor de Chileen.

De oud-trainer van Real Madrid en Villareal zou de spelersgroep van Malaga al hebben laten weten na dit seizoen te vertrekken. Voor City is de timing van de berichtgeving wat ongelukkig. De ploeg treft zaterdagavond Wigan Athletic in de finale van de FA Cup. De club ontkent dan ook een opvolger voor Mancini, die nog tot medio 2017 onder contract staat, te hebben gevonden.

De Italiaanse trainer werd eind 2009 aangesteld bij City. Vooral het gebrek aan succes in de Champions League, de ploeg werd dit seizoen laatste in zijn poule achter onder meer Ajax, is een doorn in het oog van de directie. Vorig jaar veroverde de equipe wel de eerste landstitel sinds 1968.

Henk & Henk zijn weer vriendjes

Henk Westbroek en Henk Temming maken tegenwoordig geen ruzie meer. "Er was een tijd dat als Henk Temming 'ja' zei, ik automatisch 'nee' riep", vertelt Westbroek aan het AD. Nu is dat anders. "Ik denk steeds vaker: ach, als Henk dat nou zo graag wil, waarom zou ik dan dwarsliggen?"

Hun band Het Goede Doel stopte in 1991 wegens onderlinge wrok. Maar later deze maand komt er weer een cd uit, Was Alles Maar Precies Zoals het Was. Tegenwoordig kunnen ze goed met elkaar omgaan. "We kunnen het uitstekend met elkaar vinden. En het uitstekend met elkaar oneens zijn", aldus Westbroek. "Henk zegt af en toe nog onzinnige dingen, maar weet die altijd wel bijzonder elegant te verwoorden. Dat waardeer ik."

De twee hebben ook jaren gehad dat ze geen ruzie hadden, maar ze elkaar toch niet spraken. "We zijn niet met elkaar getrouwd", vertelt Temming. "Door soms los van elkaar te zijn, houden we de banden goed. Vorig jaar zijn we zelfs samen op vakantie geweest. We hebben geleerd concessies te doen."

Ex-dictator Guatemala veroordeeld voor genocide

De vroegere dictator van Guatemala Efrain Rios Montt is schuldig bevonden aan genocide en misdaden tegen de menselijkheid. Hij is veroordeeld tot een gevangenisstraf van tachtig jaar. Dat heeft de rechtbank in Guatemala besloten. Verwacht wordt dat Rios Montt tegen de uitspraak in beroep gaat.

Rios Montt gaf opdracht tot de moord op 1771 leden van de Ixil, een Maya-volk, oordeelde het hof. De 86-jarige oud-generaal is de eerste voormalige Latijns-Amerikaanse leider die aan dergelijke strafbare feiten schuldig is bevonden. Hij krijgt vijftig jaar celstraf voor genocide en dertig voor misdaden tegen de menselijkheid.

De drie rechters van het tribunaal spraken hun vonnis uit na een proces dat bijna twee maanden duurde en waarin tientallen slachtoffers getuigden over gruwelijke wreedheden, begaan tegen mensen die ervan verdacht werden linkse rebellen te helpen.

Volgens de aanklagers in de zaak moest Rios Montt hebben geweten van de massaslachting op de Ixil, gepleegd tijdens zijn regeerperiode van maart 1982 tot augustus 1983, het hoogtepunt van de bloedige 36 jaar durende burgeroorlog in Guatemala. Rios Montt zei donderdag nog dat hij op de hoogte was noch opdracht heeft gegeven tot de massamoord.

Onder nabestaanden en inheemse leiders in de rechtszaal ging een gejuich op zodra het vonnis was geveld.

"De Ixils werden beschouwd als vijanden van de staat en waren slachtoffer van racisme, ze werden gezien als inferieur ras", zei rechter Jazmin Barrios. "De gewelddaden tegen de Ixils waren niet spontaan. Ze werden van tevoren beraamd."

Rios Montt greep op 23 maart 1982 de macht en leidde het land met harde hand, totdat hij een jaar later zelf werd afgezet. Terwijl hij aan de macht was werden door zijn ondergeschikten zeker 1771 Ixil afgeslacht in dorpen in de hooglanden in het westen. Het militaire offensief was erop gericht een opstand van linkse guerrillastrijders de kop in te drukken. Die hielden zich vooral op in gebieden waar veel Maya-indianen woonden.

De burgeroorlog tussen de regering en de rebellen kostte aan meer dan tweehonderdduizend mensen het leven. Aan de strijd kwam in 1996 met de totstandkoming van een vredesakkoord een einde.

Nieuwe acteurs Oorlogsgeheimen bekend

De cast van de Nederlandse jeugdfilm Oorlogsgeheimen is bijna compleet. Distributeur Dutch Filmworks liet vrijdag weten dat Stefan de Walle, Eva Duijvestein, Loek Peters en Nils Verkooijen hebben getekend voor de film over een dorpje in Zuid-Limburg in 1943.

Eerder werd al bekend dat Maas Bronkhuyzen, Joes Brauers en Pippa Allen de hoofdrollen van Tuur, Lambert en Maartje spelen. De Walle speelt Lamberts vader, Duijvesteijn en Peters spelen Tuurs ouders en Verkooijen zijn broer. De film staat onder regie van Karen van Holst-Pellekaan, die eerder Achtste-Groepers Huilen Niet maakte. Zij bewerkte het boek van Jacques Vriens tot een filmscenario.

De film vertelt het verhaal van Tuur en Lambert, twee onafscheidelijke vrienden. Als de twwede Wereldoorlog echter hun dorpje bereikt, gaan Tuurs ouders in het verzet terwijl die van Lambert bij de NSB gaan. Die beslissingen zetten de vriendschap van de jongens danig onder druk. Als de mysterieuze Maartje uit het westen in het dorp komt wonen en haar grote geheim alleen met Tuur deelt, dreigt dit de jongens finaal uit elkaar te drijven.

Dutchies abroad

Ik heb inmiddels al ruim 3 maanden mijn vertrouwelijke landje (tijdelijk) ingeruild voor Australië. Volgens mijn Hogeschool en voornamelijk mijn ouders, is de primaire reden voor deze reis om praktijkervaring op te doen in mijn studieveld; international business. Maar laten we eerlijk zijn, als dat mijn voornaamste doel was dan had ik wel een bedrijf in Nederland opgezocht met een internationaal tintje. De realiteit is echter anders, de wereld verkennen, nieuwe mensen ontmoeten, de Engelse taal naar een hoger level brengen en het uitgaansleven aan de Zuidelijke kant van de evenaar ervaren zijn zaken die voor mij belangrijker waren dan een normale stage-ervaring. In de relatief korte tijd dat ik hier ben zijn er toch enkele dingen die me opvallen over Nederland(ers).

Leven voetballegende Pelé wordt verfilmd

Het leven van de Braziliaanse voetbalgrootheid Pelé wordt verfilmd. De opnames gaan in augustus van start zodat de film nog voor het WK voetbal, volgend jaar zomer in Brazilië, uit kan komen. Dat schrijft het Amerikaanse filmtijdschrift Variety. De film toont de carrière van de 72-jarige Edson Arantes do Nascimento, zoals Pelé officieel heet.

De aanvaller wordt door velen gezien als de beste voetballer ooit. In 1958 won Pelé op zijn zeventiende de wereldbeker, het eerste WK waaraan hij meedeed. Hij zou de prijs met het nationaal elftal nog tweemaal binnenslepen, in 1962 en 1970. In 1959 werd hij met Brazilië tweede bij de Copa América, het jaar erop won hij met het team de Atlantic Cup.

De film wordt geregisseerd door de broers Jeff en Michael Zimbalist, die eerder onder meer The Two Escobars maakten. Deze documentaire gaat over het Colombiaans nationaal elftal tijdens het WK van 1994, de drugsbaron Pablo Escobar en de moord op de niet-verwante speler Andres Escobar.

Leven voetballegende Pele wordt verfilmd
Leven voetballegende Pelé wordt verfilmd
 

Zoekactie vermiste jongens breidt uit

De burgerzoekactie naar de vermiste Ruben en Julian breidt zich zaterdag uit naar een gebied langs de Rijn bij Amerongen. Ook gaan vrijwilligers weer verder zoeken bij het Doornse gat. Dat heeft de initiatiefneemster van de zoekactie zaterdagochtend gemeld.

Het zoeken begint rond 11 uur. De politie zal zaterdag "op de achtergrond aanwezig zijn", liet een politiewoordvoerder weten. Ze kunnen dan direct actie ondernemen als er iets gevonden wordt, aldus de zegsman.

Zoekactie vermiste jongens breidt uit
Zoekactie vermiste jongens breidt uit (Foto: ANP)

'Faillissement luchthaven Maastricht dreigt'

Als provincie en rijk niet bijspringen gaat Maastricht Aachen Airport het komende jaar ten onder. De provincie wil wel bijdragen, maar de staat weigert, zegt directeur Jan Tindemans van de luchthaven tegen het Limburgs Dagblad. Gedeputeerde van economische zaken Twan Beurskens (VVD) zegt in de krant dat bij de provincie 'alle alarmbellen' rinkelen.

Door de economische crisis is het vrachtvervoer op de luchthaven met een kwart geslonken. Hierdoor heeft de luchthaven betalingsachterstanden. Een structurele oplossing moet er in het voorjaar van volgend jaar liggen. Om het tot die tijd te redden, heeft de luchthaven zijn aandeelhouders om financiële hulp gevraagd, maar die zitten door de crisis ook krap bij kas.

De provincie is volgens de directeur onder voorwaarden bereid een miljoen euro beschikbaar te stellen die eigenlijk bedoeld is voor investeringen op de luchthaven. Het jaarlijkse exploitatietekort is een tot drie miljoen euro. Tindemans noemt het ondenkbaar dat hij er niet met het rijk en de aandeelhouders uitkomt, 'gezien het belang van de luchthaven voor de regio'.

Met een faillissement zouden alleen al op de luchthaven zeshonderd banen verloren gaan. Op basis van ingewijden schrijft de krant dat de luchthaven heeft gedreigd de stekker eruit te trekken als de provincie niet jaarlijks aan het exploitatietekort gaat bijdragen. Gedeputeerde Beurskens ontkent in de krant dat hem dat is gezegd.

Mega Linkdump Zaterdag

Elke dag krijgen wij vele submits binnen, sommige zijn toppertjes en andere halen een eigen post net niet. Maar om ook die submits te kunnen plaatsen vind je nu een verse linkdump. Met deze keer:

Wij willen jullie bedanken voor de vele submits, maar kan jij het veel beter? Laserstraal jouw originele bijdrage maar in onze submit.

OM geeft weinig details over moordonderzoek Wiels

De politie van Curaçao heeft vrijdagmiddag bijzonder weinig losgelaten over de voortgang van het onderzoek naar de moord op Helmin Wiels (54). Op een druk bezochte persconferentie werd benadrukt dat de samenwerking tussen het Recherche Samenwerkings Team (RST), de Kustwacht, Koninklijke Marechaussee en het Korps Politie Curaçao (KPC) goed verloopt.

Helmin Wiels werd zondag vermoord op het strand bij Marie Pampoen, even ten zuidoosten van Willemstad. In dit stadium van het onderzoek wil Justitie nog geen informatie met het publiek delen waar alleen de daders van kunnen weten. De politie doet een beroep op het publiek om tips te geven.

De twee broers die een dreigvideo op Facebook hebben verspreid, ontkennen elke betrokkenheid bij de moord op Wiels. Hun voorarrest is vrijdagochtend met acht dagen verlengd, aldus het onderzoeksteam. Eerder gaf Justitie al aan dat zij er niet van uitgaan dat de jongens Helmin Wiels hebben vermoord.

De persoonlijke beveiliging van politici is deze week opgevoerd. Niet alleen ministers, maar alle twintig parlementariërs op het eiland hebben een persoonlijke bodyguard gekregen ter beveiliging. Of er aanwijzingen zijn dat de parlementariërs risico lopen, wil de politie niet zeggen.

Helmin Wiels wordt dinsdag begraven. Voorafgaand aan de uitvaart wordt er een herdenkingsmis gehouden in het voetbalstadion van SDK.

Lid Hofstadgroep Jason W. vrijgelaten

Lid van de Hofstadgroep Jason W. is deze week vrijgelaten. Dat bevestigt een woordvoerder van het College van procureurs-generaal zaterdag. W. had twee derde van zijn celstraf uitgezeten en bij goed gedrag worden veroordeelden dan onder voorwaarden vrijgelaten.

Over de voorwaarden waar W. zich aan moet houden, wil de woordvoerder alleen zeggen dat die betrekking hebben op het verminderen van het risico dat hij in herhaling valt. Reclassering controleert of hij zich aan die voorwaarden houdt.

W. werd in 2010 veroordeeld tot dertien jaar cel, maar zat al sinds 2004 vast. De destijds 18-jarige W. gooide in dat jaar een handgranaat naar een arrestatieteam dat hem kwam oppakken in het Laakkwartier in Den Haag. Meerdere agenten raakten daarbij ernstig gewond. In 2012 verlaagde de Hoge Raad zijn straf met drie maanden omdat de behandeling van de zaak te lang duurde.

In de gevangenis volgde W. een studie aan de Open Universiteit. De Raad van Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming concludeerde in 2012 dat er geen aanwijzingen zijn dat W. nog altijd deel uitmaakt van de Hofstadgroep.

Trein Wetteren reed te snel

De goederentrein met chemicaliën die in het afgelopen weekeinde ten zuidoosten van Gent ontspoorde en ontplofte, reed 87 kilometer per uur op een stuk waar hij niet harder dan 40 mocht. Dit meldde de Belgische krant het Nieuwsblad zaterdag, die zich beroept op het officiële onderzoek naar de giframp in Wetteren.

Eerder was al gemeld dat Nederlandse machinist waarschijnlijk te hard reed, maar niet dat hij twee keer zo hard als toegestaan door het plaatsje Wetteren ging. Aangenomen wordt vooralsnog dat de trein is ontspoord toen de machinist plotseling remde om zijn snelheid te verminderen. Daardoor zou de lading onstabiel zijn geworden, aldus persbureau Belga.

Bij het ongeluk kwamen giftige stoffen vrij die een dode en talrijke gewonden veroorzaakten.

Oppositie stelt vragen over toeslagenfraude

De oppositie blijft zitten met vragen voor staatssecretaris van Financiën Frans Weekers (VVD). Zo wil D66-Kamerlid Wouter Koolmees weten wat de staatssecretaris heeft gedaan aan het dichten van lekken in het systeem de afgelopen twee jaar, gaf hij vrijdagavond aan in Nieuwsuur. Ook CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt heeft vragen.

In Nieuwsuur gaf Koolmees aan dat Weekers de afgelopen weken veel brieven heeft gestuurd aan de Kamer. "Maar het is nog steeds onduidelijk wat hij heeft gedaan om die lekken te dichten."

Weekers gaf vrijdag in nieuwe brieven aan de Kamer aan dat de wijze waarop het toeslagensysteem werkt, een bewuste politieke keuze is geweest. Deze wijze werkt fraude echter wel in de hand. Koolmees zei daarover dat wat de Kamer heeft gewild is dat toeslagen snel worden uitbetaald, zodat mensen die dat geld nodig hebben niet in financiële problemen komen. "Het is niet zo dat de Kamer wilde dat er zo grootschalig zou worden gefraudeerd."

Het Kamerlid wil verder weten waarom de staatssecretaris zo lang heeft gewacht om de fraude aan te pakken, 'ondanks waarschuwingen van zijn eigen ambtenaren'. "Die signalen zijn er al jaren. De vraag is waarom nu pas negen nieuwe maatregelen worden aangekondigd."

Omtzigt laat in een reactie weten dat in de brieven die Weekers vrijdagavond heeft gestuurd, volgens hem geen enkel antwoord staat op de vele vragen van de oppositie over de Bulgaarse fraudeurs. Weekers geeft als reden dat het onderzoek nog gaande is. "Het FIOD-onderzoek was voor hem echter geen belemmering om te spreken met Brandpunt", aldus het Kamerlid. Verder wordt bijvoorbeeld de vraag niet beantwoord of en wanneer de toeslagen nu zijn stopgezet. "Antwoord op zo'n vraag doorkruist het onderzoek echt niet", denkt de CDA'er.

Ook wordt het volgens Omtzigt niet duidelijk of er in de afgelopen jaren vergelijkbare gevallen zijn geweest of nog gaande zijn. Voorts stelt Weekers 'veel' maatregelen voor, 'maar onduidelijk is welke signalen er het afgelopen jaar waren en hoe daarop gehandeld is', aldus Omtzigt.

Bosz: "Niets op het spel? Onzin"

Peter Bosz wil ook de laatste wedstrijd van het seizoen tot een goede einde brengen met Heracles Almelo. De play-offs voor Europees voetbal lijken ver weg voor Heracles, maar een plaats in het linkerrijtje is bij een overwinning op FC Utrecht wel dichtbij.

Bosz wil dan ook vol voor de overwinning gaan. "Ik hoor sommige mensen zeggen dat er niks meer op het spel staat, maar dat vind ik onzin", aldus Bosz op de clubwebsite van Heracles. "Er staat namelijk nog heel veel op het spel. We staan elfde, maar kunnen nog negende worden. Tegelijkertijd kunnen we ook veertiende worden."

"Het is dus een belangrijke wedstrijd. De negende plaats staat toch een stuk leuker. Er staat prestige op het spel, maar ook televisiegeld dat deels afhankelijk is van de eindstand op de ranglijst."

Pastoor: "Wat laten zien voor Babos"

Hoewel er dit seizoen voor NEC niets meer op het spel staat, hoopt trainer Alex Pastoor dat de Nijmegenaren het thuisduel met RKC Waalwijk tot een goed einde kan brengen.

De Nijmegenaren presteren de tweede seizoenshelft teleurstellend en hopen het seizoen daarom positief af te sluiten. Bovendien staat het duel met RKC in het teken van het afscheid van doelman Gabor Babos, die naar NAC Breda vertrekt.

"We willen de laatste wedstrijd thuis nog wel wat laten zien. Het afscheid van Babos is daar ook een wezenlijk onderdeel van", laat Pastoor vrijdag weten op de persconferentie. De doelman krijgt zondag een publiekswissel.

NEC kan zondag niet beschikken over Michel Breuer, Khalid Sinouh, Ruud Boymans, Danny van den Meiracker, Sören Rieks en Jordy Tutuarima. Allen zijn geblesseerd.

Van Persie lovend over Ferguson

Na verschillende oud-collega's heeft ook Robin van Persie gereageerd op het vertrek van Sir Alex Ferguson bij Manchester United. De trainer gaat na 19 mei met pensioen.

"Aan de ene kant vind ik het jammer dat Sir Alex met pensioen gaat, maar ik ben blij dat ik de kans heb gekregen om met hem samen te werken", schrijft Van Persie op zijn Facebookpagina. De Rotterdammer was dit seizoen één van de belangrijkste schakels bij United, dat voor de twintigste keer landskampioen werd.

"Hij is een fantastische manager en bovenal een geweldig mens. Ik moet hem bedanken voor een fantastisch jaar", gaat Van Persie verder. "Mijn droom om kampioen te worden is uitgekomen. Ik wens Sir Alex en zijn familie het allerbeste."

Van Persie had met 25 treffers een groot aandeel in de dertiende landstitel onder leiding van Sir Alex Ferguson. Vorig jaar werd de topspits ook in dienst van Arsenal al topscorer van de Premier League (dertig goals). Fergie wist hem vervolgens naar Old Trafford te halen.

'Vrouwen teren nog te vaak op hun man'

Te veel vrouwen teren op de zak van hun man. Ze zouden zichzelf moeten kunnen bedruipen. Dat zegt minister Jet Bussemaker (Onderwijs) in een nota over emancipatie die ze naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Volgens haar is bijna de helft van de vrouwen niet economisch zelfstandig. "Onwenselijk", zegt Bussemaker zaterdag in Trouw.

"Veel gehuwde, niet-werkende vrouwen lijken zich niet te realiseren dat, als het inkomen van de man wegvalt, het gezin niets heeft om op terug te vallen." In sommige gevallen leidt dat zelfs tot regelrechte armoede.

Bussemaker wil het onderwerp vrouwenemancipatie weer op de kaart zetten. Want 'emancipatie heeft voortdurend onderhoud nodig'. En 'als het geen onderwerp van gesprek meer is, dan verdwijnen idealen'.

Aantal geboorten loopt terug door crisis

Het aantal geboorten is de afgelopen jaren mede door de economische crisis afgenomen. Vorig jaar werden in Nederland 176 duizend kinderen geboren, ruim achttienduizend minder dan in 2010, schrijft de Volkskrant zaterdag op basis van cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Het CBS had niet verwacht dat het aantal geboorten onder de 180 duizend zou komen. Het aantal is nu terug op het niveau van de jaren tachtig, toen Nederland ook met een economische crisis kampte.

Sinds 2008, het jaar dat de recessie inzette, krijgen ouders minder kinderen. Vooral het aantal tweede en derde kinderen nam af. Sinds 2011 daalt ook het aantal eerste kinderen.

De daling komt onder meer door de economische onzekerheden en de vastzittende huizenmarkt. Daardoor zouden kinderwensen worden uitgesteld. In het verleden bleek dat na een economische crisis een inhaalslag wordt gemaakt waarbij veel stellen alsnog kinderen krijgen.

Het lage geboortecijfer komt deels ook nog door de crisis van de jaren tachtig. Toen werden vanwege de sombere vooruitzichten ook minder kinderen geboren. De generatie van toen is nu aan de beurt om kinderen te krijgen. Omdat zij met minder zijn, krijgen zij ook minder kinderen. De gemiddelde leeftijd waarop vrouwen hun eerste kind krijgen steeg in de jaren zeventig van 24 naar ruim 29 jaar, maar is de laatste jaren nauwelijks verder gestegen.

'Veel meer straathandel na weren wiettoerist'

Door het weren van drugstoeristen uit het buitenland is de straathandel in Noord-Brabant en Limburg explosief toegenomen. Dat concludeert het AD zaterdag uit een eigen onderzoek naar politie- en gemeentecijfers.

Vooral in het zuiden van Limburg is de drugscriminaliteit sterk toegenomen. Sinds het kabinet vorig jaar mei besloot buitenlandse toeristen te weren in coffeeshops, is het aantal drugsdelicten in Maastricht verdubbeld. In Roermond is volgens de krant sprake van een verdrievoudiging.

In zuidelijke gemeenten met coffeeshops steeg het aantal drugsdelicten waar de politie op stuitte vorig jaar met een derde. In gemeenten waar de wietpas niet geldt was de stijging vier procent.

Bewoners van de coffeeshopsteden in de grensstreek zien volgens de krant dat de overlast zich verplaatst van coffeeshops naar andere plekken in de stad. Gemeenten twijfelen inmiddels of het weren van buitenlandse drugstoeristen wel een goed idee is. Sommige gemeenten, vooral boven de rivieren, treden niet meer op tegen 'één verdwaalde Duitser in een coffeeshop'.

Maastricht blijft hard optreden. De gemeente gaf vrijdag aan twee coffeeshops voor drie maanden te willen sluiten omdat ze softdrugs hebben verkocht aan mensen die niet in Nederland wonen.

Maastricht gelooft niet dat het strenge beleid tot meer straathandel heeft geleid. "Er is meer politie-inzet en er is een meldpunt voor burgers. Dat kan de stijging verklaren", zegt een worodvoerder in de krant.

FOK! wat een weer... Buien.

Goedemorgen! Dit weekend staat in het teken van wisselvallig weer. Er vallen geregeld buien en ook de wind waait soms stevig door. Toch zijn er ook wel een paar droge momenten met wat zon erbij. Vanmiddag is dat bijvoorbeeld het geval als een eerste buienstoring ons is gepasseerd.

Vanochtend passeert dan die eerste buienstoring en op een paar plaatsen kunnen dat ook wel vrij stevige buien worden, zeker in het noorden en oosten van ons land waar de temperatuur voor de buien uit nog oploopt tot 16 graden. Toch verwacht ik dat de zwaarste buien zich pas boven Duitsland zullen ontladen. In het westen klaart het aan begin van de middag weer op en langs de kust lijkt het dan ook tot de avond verder droog te blijven. In het binnenland blijft de kans op een bui de hele dag bestaan. De zuidwestenwind is matig tot vrij krachtig. Overigens is er bij een wat zwaardere bui ook kans op zware windstoten en mogelijk ook een klap onweer.

Morgen trekt er een volgende buienstoring over en met ongeveer 12 graden is het erg fris. Ook maandag en dinsdag blijft het vrij wisselvallig weer en blijven de temperaturen gematigd. Vanaf woensdag lijkt het kwik wat te gaan stijgen en komen er ook weer wat meer opklaringen.

Nederland

Ik zou graag zien waar jij vandaag uithangt en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's plaats ik bij het weerbericht van de dag erop.

Vlinder 

 Een Bont Zandoogje. Prachtige foto van ADQ. 

Elfsteden Oldtimerrally gaat door ondanks ongeluk

De Elfsteden Oldtimerrally gaat zaterdag door. De vier mensen die vrijdag gewond raakten toen een oldtimer een feesttent in het Friese Wijckel reed, zijn bij kennis en buiten levensgevaar. "Daarom hebben we besloten dat de rally door kan gaan", zegt rallysecretaris Wim Bouland vrijdagavond.

Het ongeval vond plaats aan de Merenstein in Wijckel, waar de feesttent op een campingterrein staat. De oldtimer deed mee aan een rondje dat voorafgaand aan de Elfsteden Oldtimerrally wordt gehouden dat net zou gaan beginnen. Het gaspedaal van de auto zou zijn blijven hangen. Twee mensen raakten ernstig gewond, twee anderen liepen lichte verwondingen op.

De Elfsteden Oldtimerrally is volgens de organisatie het grootste eendaagse oldtimerevenement van Europa. Aan de rally zaterdag, die begint in Wijckel, doen vierhonderd oldtimers en tweehonderd motoren mee. Vanaf de startplaats in Wijckel wordt een route van tussen de 225 en 235 kilometer gereden. De rijsnelheid ligt tussen de 28 en 32 kilometer per uur.

Pre-orderbonus voor Animal Crossing

Nintendo heeft bekendgemaakt dat je een leuke bonus krijgt als je Animal Crossing: New Leaf pre-ordert. Bij verschillende Nederlandse webwinkels krijg je een limited edition Isabelle figurine en een model van het stadhuis.

In Animal Crossing: New Leaf is Isabelle het personage dat de speler zal bijstaan in de taak als burgemeester. De pre-orderbonus is onder andere verkrijgbaar bij Nedgame, consoleshop.nl, Wehkamp en bol.com. Animal Crossing: New Leaf zal op 14 juni uitkomen voor Nintendo 3DS.

Animal Crossing: New Leaf pre-orderbonus

Onderzoek naar explosie kunstmestfabriek Texas

De politie in Texas heeft een strafrechtelijk onderzoek ingesteld naar de explosie in een kunstmestfabriek vorige maand in de plaats West. Dat deelde het departement voor openbare veiligheid vrijdag mee. Bij de ontploffing vonden veertien mensen de dood. Lange tijd werd aangenomen dat het een industrieel ongeluk betrof.

"We willen dat de onderste steen boven komt en dat alle feiten met betrekking tot dit incident boven water komen", zei Steven McCraw, directeur van het departement.

Een hulpverlener die in de nacht van de explosie bewoners uit het rampgebied hielp evacueren is door de politie aangehouden. Hij zou in het bezit zijn geweest van een verboden explosief. Of er een verband is met de ontploffing in de kunstmestfabriek is nog onduidelijk.

Tieners opgepakt voor fatale brand Helmond

Drie mensen zijn opgepakt voor de fatale brand van vrijdagmiddag in Helmond. Het gaat om twee jongens van 16 en 17 jaar uit Helmond en een 14-jarige Eindhovenaar, die niet lang na de brand in de directe omgeving van het brandende gebouw werden opgepakt op verdenking van brandstichting.

De brand brak even na 12.30 uur uit in een leegstaand pand aan de Kanaaldijk Noordoost. De brandweer gaf binnen een uur het sein brand meester.

Nadat het vuur was gedoofd werd in het gebouw het stoffelijk overschot van een man aangetroffen. Het gaat om een dakloze man, die tijdelijk onderdak had gevonden in het leegstaande pand. De brandweer redde kort daarvoor een andere dakloze man uit het brandende pand. Hij is door het ambulancepersoneel onderzocht, maar hoefde niet mee naar het ziekenhuis.

Politiemedewerker opgepakt om zedenmisdrijf

Een 59-jarige medewerker van de Rotterdamse politie is donderdagnacht opgepakt op verdenking van het plegen van een zedenmisdrijf. Ook zou hij de Opiumwet hebben overtreden, meldt de politie vrijdagavond. De man zit nog vast.

Het slachtoffer van het zedenmisdrijf zou een bekende van de politiemedewerker zijn. Vanwege de zaak hebben in de loop van vrijdag doorzoekingen plaatsgevonden in de woning van het slachtoffer en de verdachte. De Rijksrecherche onderzoekt de zaak. Ook stelt de politie een disciplinair onderzoek in.

Ruimtewandeling om lek ISS te dichten

Twee astronauten zullen zaterdag tijdens een ruimtewandeling proberen een lek te dichten in een van de radiateurs van het internationale ruimtestation (ISS). Dat heeft de ruimtevaartorganisatie NASA vrijdag gezegd.

Donderdag zagen de bemanningsleden van het ISS dat er witte vlokken ammoniak weglekten. Ammoniak loopt door diverse radiateurs om zo het energiesysteem van het ruimtestation te koelen. Volgens NASA gaat het om een oud lek dat groter is geworden.

Door het lek moest een van de acht zonnepanelen van het ISS worden uitgeschakeld. Voor de zeskoppige bemanning levert dat geen problemen op, zei NASA, het ruimtestation kan prima functioneren met zeven zonnepanelen.

Omdat maandag de terugreis van drie ISS-bemanningsleden op het programma staat, is besloten in het weekeinde te proberen het lek te dichten.

Vet veel kandidaten voor Iranees presidentschap

Honderden mensen hebben zich in Iran aangemeld voor deelname aan de presidentsverkiezingen, die op 14 juni worden gehouden. Onder hen zijn voormalig vicepresident Mohammad Reza Aref, voormalig chef van de Revolutionaire Garde Mohsen Rezaei, parlementariër Ali Reza Zakani en bondgenoot van de burgemeester van Teheran Gholam Ali Haddad Adel; vier namen die grote kans maken Mahoud Ahmadinejad op te volgen als president.

Tot zaterdag kunnen mensen zich nog aanmelden voor deelname. Momenteel hebben in totaal 366 mensen zich als kandidaat opgegeven. Voordat zij daadwerkelijk mogen deelnemen wordt hun kandidatuur getoetst door de Raad van Wachters. De kandidatenlijst wordt later deze maand bekendgemaakt.

[UK Open Darts] Loting geschied

De loting voor de UK Open 2013 is geschied. Namens Nederland dingen er maarliefst acht darters mee om de titel. RTL7 zal ook dit evenement live verslaan via TV, uitzendtijden zijn echter nog niet bekend.

Vincent van der Voort en Gino Vos zullen in de voorronde moeten aanvangen. Roland Scholten en Leon de Geus stappen de eerste ronde in. Spelers die op plek 33 tot en met 64 van de UK Open Order of Merit staan, mogen in de tweede ronde aanvangen. Dit geldt voor onder andere Co Stompé en Jelle Klaasen.

De loting voor de derde ronde wordt op de donderdagavond na de tweede ronde partijen verricht. De top 32 van de Order of Merit mag pas in de derde ronde instromen. Hiertoe behoren onder andere Michael van Gerwen, Raymond van Barneveld en de gebroeders Huybrechts.

De beste 96 spelers van de UK Open ranglijst en 32 qualifiers via zgn. pubwedstrijden hebben het deelnemersveld van de 'FA Cup of Darts' bepaald. Het toernooi wordt van 6 tot en met 9 juni in het Reebok Stadium te Bolton afgewerkt alwaar op acht podia tegelijkertijd wordt gespeeld.

Overzicht loting Nederlanders en prominenten:

  

Voorronde    
Vincent van der Voort (Ned) vs Andy Murray (Sch)
Gino Vos (Ned) vs Alan Derrett (Eng)
Robbie Green (Eng) vs James Wade (Eng)
Stephen Bunting (Eng) vs Vernon Sheppard (Eng)
Darren Johnson (Eng) vs Antonio Alcinas (Spa)

  

Eerste ronde    
Dave Weston (Eng) vs Dean Winstanley (Eng)
Conan Whitehead (Ier) vs Roland Scholten (Ned)
Musto/Roith (Dui) vs Ted Hankey (Eng)
Leon de Geus (Ned) vs Scott Robertson (Eng)
Van der Voort/Murray vs Kirk Shepherd (Eng)

  

Tweede ronde    
Pipe (Eng)/Pass (Wal) vs Jelle Klaasen (Ned)
Co Stompé (Ned) vs Michael Mansell (N-I)
Magnus Caris (Zwe) vs Van der Voort/Murray/Shepherd
Kevin Dowling (Eng) vs Phil Taylor (Eng)
Ricky Sudale (Eng) vs Richie Burnett (Wal)
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.