PvdA wil overleg met VVD over illegaliteit

Een krappe meerderheid van 54 procent van de PvdA-leden wil dat PvdA-leider Diederik Samsom gaat onderhandelen met de VVD om de strafbaarstelling van illegalen uit het regeerakkoord te halen. Ruim een derde, 38 procent, is het echter met Samsom eens dat over de maatregel beter niet kan worden onderhandeld. Dat meldt Eenvandaag zaterdag na onderzoek dat van donderdag tot en met zaterdag plaatsvond onder duizend PvdA-leden.

Zondag velt de ledenraad van de PvdA een oordeel over de maatregel en wordt duidelijk of de leden akkoord gaan met het strafbaar stellen van illegaliteit of dat Samsom terug moet naar de onderhandelingstafel.

De maatregel doet de gemoederen in de PvdA al weken hoog oplopen. Afgelopen week waren er drie ledenbijeenkomsten, waarop Samsom over de kwestie in gesprek ging met PvdA-leden. Donderdag vond de laatste plaats.

Het onderzoek wijst volgens Eenvandaag uit dat 68 procent van de leden tegen de maatregel in het regeerakkoord is. Toch vindt een meerderheid van zestig procent dat het regeerakkoord niet moet worden opengebroken voor dit punt. Een op de drie leden wil dit echter wel.

Een meerderheid van 71 procent vindt het voortbestaan van het kabinet belangrijker dan het intrekken van de strafbaarstelling. Verder vindt 63 procent dat de partij zich moet houden aan de eerder gemaakte afspraken uit het regeerakkoord.