Pakistan kiest

Voor de stembureaus in Pakistan hebben zich zaterdag lange rijen gevormd. Bomaanslagen kostten vroeg op de verkiezingsdag nog tien mensen het leven, maar dat weerhoudt miljoenen Pakistanen niet van een gang naar de stembus. Ze zijn vastberaden deel te nemen aan verkiezingen die op voorhand al historisch werden genoemd. Alles wijst erop dat ook de uitslag Pakistan zal veranderen.

Twee ontploffingen troffen zaterdagochtend kantoren van de Awami Nationale Partij (ANP) in de miljoenenstad Karachi. Behalve negen doden vielen er ook dertig gewonden. De ANP is een van de drie betrekkelijk seculiere partijen die de afgelopen verkiezingscampagne voortdurend doelwit waren van Talibanstrijders. De Taliban hebben verscheidene ANP-kopstukken op een dodenlijst geplaatst.

In de noordwestelijke stad Peshawar explodeerde een bom voor een stembureau. Er viel ten minste één dode en tien mensen raakten gewond. De aanslagen van zaterdag zijn de laatste in een macabere reeks, die de afgelopen weken honderddertig levens heeft geëist en deze verkiezingscampagne tot een van de bloedigste ooit maakte.

De regering acht de dreiging zo groot dat zij op de verkiezingsdag naar schatting zeshonderdduizend veiligheidsmensen heeft ingezet om kiezers te beschermen, maar veel Pakistanen trotseren het gevaar. Voor het eerst in de geschiedenis van het land heeft een verkozen regering haar ambtstermijn uitgediend en draagt zij uit eigen beweging de macht over aan door de bevolking uitverkoren opvolgers. Dat heeft het aanzien van de democratie in Pakistan goedgedaan.

Veel kiezers zien bovendien kans op echte verandering. Voormalig cricketheld Imran Khan heeft de strijd aangebonden met de twee partijen die van oudsher om beurten de lakens uitdelen in Pakistan. Zijn pijlsnelle opkomst maakt de verkiezingsuitslag moeilijk te voorspellen. De Pakistaanse Moslimliga-N (PML-N) van tweevoudig ex-premier Nawaz Sharif en de Pakistaanse Volkspartij (PPP) van president Asif Ali Zardari zien met lede ogen toe hoe Khan munt slaat uit het 'onbehagen van de Pakistaanse burger'.

Khans Pakistaanse Tehreek-e-Insafpartij (PTI) belooft de kiezers de zittende politieke elite, die het algemeen belang zou verzaken en slechts eropuit zou zijn zich te verrijken, voor eens en voor altijd aan de kant te schuiven. Die boodschap is aangeslagen. Maar of Khan genoeg stemmen wint om zijn woorden in daden om te zetten lijkt af te hangen van de opkomst. Alleen als hij zijn merendeels jonge aanhang naar de stembureaus weet te krijgen is een echt grote overwinning mogelijk.