FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 20 december 2012

[Loting KNVB beker] PSV tegen Feyenoord, Ajax naar Vitesse

Vanavond vond de loting plaats voor de kwartfinales van de KNVB beker. De kwartfinales kennen een aantal leuke affiches. Hieronder het overzicht.

Ajax, dat in de achtste finales met 0-3 van FC Groningen won, mag op bezoek bij Vitesse. De Arnhemse club won met maar liefst 10-1 van ADO'20. Hét affiche van de kwartfinales vindt plaats in Eindhoven. PSV neemt het in eigen huis op tegen Feyenoord.

Loting kwartfinales KNVB beker:

Thuis Uit
Vitesse Ajax
PSV Feyenoord
FC Den Bosch AZ
PEC Zwolle Heracles Almelo

[PDC WK] Van der Voort simpel door

Vincent van der Voort heeft vanavond als derde Nederlander de tweede ronde bereikt van het PDC World Darts Championship. Onze landgenoot moest in het begin van de partij even warmdraaien tegen Stuart Kellett, maar raakte in de derde set echt op stoom. De Nederlander won met 3-0.

Van der Voort wist zijn opponent in de eerste leg direct te breaken. Onze landgenoot leek vervolgens simpel de tweede leg naar zich toe te trekken, maar hij miste flink wat dubbels. Kellett profiteerde, brak de Nederlander en kwam daardoor terug tot 1-1 in legs. Van der Voort herpakte zich echter weer in de derde lag en wist Kellett opnieuw terug te breaken. Fast Vinnie wist ditmaal wel zijn eigen leg te behouden en kwam daardoor op 1-0 in sets.

Kellett liet in de tweede set zien dat hij nog niet verslagen was. De Engelsman wist Van der Voort in de eerste leg direct te breaken. Onze landgenoot brak echter meteen weer terug en zodoende bleven de breaks heen en weer gaan. De derde leg wist Van der Voort ditmaal wel te behouden en kwam daardoor op 2-1 in legs. Kellett kwam op 2-2 in legs en leek zelfs de set te winnen, maar hij faalde op dubbel-18. Van der Voort wist de dubbels wel te vinden en kwam daardoor op 2-0 in sets.

De fastest player in the world, zoals Van der Voort in Engeland wordt genoemd, wist in de derde set zijn Engelse opponent direct weer te breaken en kwam daarmee dichtbij de tweede ronde. Ook zijn 'eigen' tweede leg ging naar Van der Voort, die steeds beter begon te gooien, en daardoor had hij nog één leg nodig om de tweede ronde te bereiken.  Kellett wist zijn eigen leg echter te behouden en kwam terug tot 2-1 in legs. Van der Voort rondde het karwei echter in de vierde leg alsnog af en won daardoor de partij met 3-0 in sets.

Britt filosofeert er op los

Britt Dekker hoopt dat ze ooit nog eens een programma mag presenteren met Gordon. Dat doet de realityster uit de doeken in haar column voor Hitkrant. Daarin schrijft ze over het einde van de wereld en wat ze graag nog eens wil doen.

"Het zou ook wel jammer zijn als de wereld vergaat, want ik heb nog een paar dromen. Ik wil heel graag met dolfijnen zwemmen, samen met Gordon een programma maken en ik wil ooit met mijn paard in training bij Anky van Grunsven", somt Britt haar hartenwensen op.

Toch ziet Britt ook voordelen als de wereld vrijdag daadwerkelijk vergaat. "Als we de Maya's moeten geloven zijn we dus straks verlost van natte sneeuw, de economische crisis, Yvon Jaspers op tv en zullen we nooit weten wie aan Sterren Schansspringen meedoen."

Nog veel vragen over Patriot-missie

De Tweede Kamer lijkt het sturen van Patriots naar Turkije te gaan steunen, maar heeft nog wel veel vragen. Dat bleek donderdagavond tijdens een debat met minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) en minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD).

PVV en SP wezen erop dat er geen enkele aanwijzing is dat Syrië Turkije wil aanvallen. Volgens de PVV is er dus helemaal geen reden om de luchtafweerraketten naar Turkije te sturen. De SP vindt in elk geval dat er geen reden is om de Patriot-eenheden versneld in te zetten, zoals het kabinet overweegt.

Met name de ChristenUnie heeft er moeite mee dat Turkije Nederland niet vooraf hoeft te informeren over militaire acties over de grens met Syrië. Dat zou kunnen leiden tot vergeldingsacties tegen de Nederlandse troepen die met de Patriot-raketten meegaan, stelde Kamerlid Joël Voordewind.

Verder zijn er vragen over de kosten van de missie, zo'n 42 miljoen euro. Dat is veel meer dan Duitsland uittrekt, dat een vergelijkbare missie gaat uitvoeren. Het is verhoudingsgewijs ook meer dan de inzet van Nederlandse Patriots in 2003 heeft gekost. De kosten zijn overigens exclusief eventuele afgeschoten raketten: die kosten een kleine 3,5 miljoen euro per stuk.

De regeringspartijen VVD en PvdA steunen de missie in elk geval, hoewel ook zij nog vragen aan het kabinet hebben. De missie is bedoeld om Turkije te beschermen tegen luchtaanvallen vanuit buurland Syrië, waar al meer dan anderhalf jaar een burgeroorlog woedt. Behalve Nederland sturen ook de Verenigde Staten en Duitsland Patriots aan NAVO-bondgenoot Turkije.

Tom Hardy in Mad Max: Fury Road

Een eerste blik op Tom Hardy als de vernieuwde Mad Max in George Millers Mad Max: Fury Road. Hardy vervangt Mel Gibson in deze nieuwe verfilming van de alombekende actiefilms uit de jaren '70 en '80. En, zoals we van Hardy gewend zijn, ziet het ernaar uit dat ook deze rol hem op het lijf is geschreven.

Volgens Miller is Mad Max aangesloten bij een groep mensen die over de woestenij vluchten voor Imperator Furiosa, een personage gespeeld door Charlize Theron. Het plot draait om de zogenaamde "Word Burgers of the History Men", maar wat daarmee bedoeld wordt is vooralsnog een mysterie.

De cast bestaat naast Tom Hardy en Charlize Theron uit onder andere Nicholas Hoult (X-Men: First Class), Rosie Huntington-Whiteley (Transformers: Dark of the Moon) en Riley Keough (Magic Mike).

Tom Hardy als Max Rockatansky
Tom Hardy als Max Rockatansky


Mad Max: Fury Road wordt in de zomer van 2014 verwacht.

Winnaar Expeditie Robinson bekend

Fatima Moreira de Melo is dit jaar de winnaar van Expeditie Robinson. In de finale liet de ex-hockeyster Peggy Vrijens, Fajah Lourens en Christophe de Meulder achter zich.

"Ik ben heel trots erop dat ik dit heb gedaan", reageerde Fatima na haar winst. "Maar uiteindelijk heeft iedereen die in deze finale stond de expeditie volbracht. En iedereen verdient daar zoveel respect voor."

Fatima slaagde er in de finale in met één worp een wok vol benzine in brand te steken. De 34-jarige blondine won tijdens de expeditie negen proeven en kreeg geen enkele stem tijdens de eilandraden.

Aan Expeditie Robinson namen ook dit jaar weer zestien bekende Nederlanders en bekende Vlamingen deel. Onder meer Paul Turner, Ruud Feltkamp en Tess Milne haalden het einde van de expeditie niet. Met haar overwinning sleept Fatima vijftigduizend euro in de wacht.

Regering Tsjechië wankelt na ontslag minister

De kleinste regeringspartij van Tsjechië heeft donderdag de steun aan de regering opgezegd. De Liberaaldemocraten accepteren het ontslag niet dat premier Petr Necas hun partijleider, minister van defensie Karolina Peake, donderdag aanzegde. De val van de regering lijkt daardoor onvermijdelijk.

De premier had naar eigen zeggen geen vertrouwen meer in Peake, die pas acht dagen minister was. De nieuwbakken minister joeg zowel Necas als president Vaclav Klaus tegen zich in het harnas door meteen na haar aanstelling drie hoge ambtenaren van het ministerie de laan uit te sturen. Vooral het ontslag van topambtenaar Vlastimil Picek, die eerder nauw samenwerkte met Klaus, was hun een doorn in het oog.

De Liberaaldemocraten hebben volgens Peake hun ministers opgedragen op 10 januari af te treden. De regering steunde behalve op de centrumlinkse LD en twee conservatieve partijen ook op enkele onafhankelijke parlementariërs. Maar nu de coalitie, met het vertrek van de LD, acht zetels minder telt, lijkt de val van de regering aanstaande. De Sociaaldemocraten, de grootste oppositiepartij, overwegen een motie van wantrouwen.

Necas verklaarde dat hij Peake heeft verzocht het ontslag van de drie ambtenaren terug te draaien. Toen Peake dat weigerde besloot hij haar de wacht aan te zeggen. President Klaus bekrachtigde Peake's ontslag enkele minuten nadat hij van de premier daartoe een verzoek had ontvangen.

Benítez sluit vertrek Sturridge niet uit

Daniel Sturridge staat hoog op het verlanglijstje van Liverpool. De aanvaller van Chelsea lijkt op weg naar The Reds en Chelsea-trainer Rafael Benítez ontkent een vertek niet.

De aanvaller is sinds de komst van Victor Moses, Eden Hazard en ook Oscar niet meer zeker van een basisplaats en moet steeds vaker genoegen nemen met een plaats op de bank. Daarbij heeft de Engelse international veel last van blessureleed, waardoor hij onder nieuwbakken trainer Benítez zelfs nog geen enkele minuut speelde.

Benítez, die onlangs werd aangesteld als interim-manager, als vervanger van de ontslagen Roberto Di Matteo, sluit niet uit dat Sturridge in januari vertekt uit Londen. "We zullen het zien, er is niets zeker tijdens een transferperiode", vertelt de Spanjaard tegen de Fulham & Hammersmith Chronicle. "Ik weet niet wat de pers over hem geschreven heeft, want ik lees de kranten niet."

De oefenmeester heeft nog geen goed beeld van de speler. "Hij trainde gisteren met ons mee, maar dat ging om slechts één training. Nu moeten we afwachten, want hij was geblesseerd. Om eerlijk te zijn heb ik hem pas drie keer op het trainingsveld gezien, dus het is moeilijk oordelen."

Onderzoek naar ramp met Costa Concordia afgerond

Aanklagers in Toscane hebben het onderzoek naar de ramp met het cruiseschip Costa Concordia donderdag afgerond. 32 mensen kwamen om het leven toen het schip op 13 januari aan de grond liep bij het eiland Giglio.

De aanklagers overlegden donderdag bij de rechtbank zo'n vijftigduizend pagina's met bewijsmateriaal. Het zijn onder meer getuigenissen, deskundigenverklaringen en een opname van een telefoongesprek waarin de Italiaanse kustwacht kapitein Francesco Schettino verordonneert terug te keren naar het cruiseschip.

Schettino hangt een gevangenisstraf van twintig jaar boven het hoofd als hij schuldig wordt bevonden aan doodslag en het verlaten van het schip voordat de evacuatie was afgerond, zei hoofdaanklager Francesco Verusio donderdag tegen de Italiaanse staatstelevisie. Schettino ontkent dat hij iets heeft fout gedaan en stelt dat juist zijn stuurmanskunst na de botsing op de rotsen levens heeft gered.


Onderzoek naar ramp met Costa Concordia afgerond (Foto: Novum)

Augusto verruilt Leverkusen voor Corinthians

Bayer Leverkusen neemt per 1 januari afscheid van de Braziliaan Renato Augusto. De 24-jarige aanvallende middenvelder gaat in zijn geboorteland spelen voor Corinthians. Dat meldt de Duitse club donderdag op zijn website. De hoogte van de transfersom is niet bekendgemaakt.

Augusto begon zijn loopbaan bij Flamengo, maar ging in 2008 bij Leverkusen aan de slag. Dit seizoen kon de drievoudig international niet meer rekenen op een basisplaats. Trainer Sami Hyppiä liet hem als invaller zes keer opdraven in de Bundesliga.

Corinthians kroonde zich zondag in Yokohama tot wereldkampioen. In de finale werd Chelsea verslagen.


Augusto verruilt Leverkusen voor Corinthians (Foto: Novum)

Meer ondersteuning dancemuziek vanuit overheid

Pop- en dancemuziek moet worden toegevoegd aan de topsector creatieve industrie. Een Kamermeerderheid stemde donderdag in met een motie die D66 had ingediend om dj's en muzikanten beter te ondersteunen vanuit de overheid.

Nederlandse dj's, zoals Armin van Buuren, Tiësto en Afrojack behoren al jaren tot de wereldtop. De Kamer vindt dat ze een waardevolle toevoeging zijn voor de Nederlandse economie en voor het imago van Nederland in het buitenland.

Het topsectorenbeleid van het kabinet voorziet in betere samenwerking tussen overheid, bedrijfsleven en het buitenland. Mode, gaming en architectuur maken al deel uit van de topsector creatieve industrie.

Brandweer plakt sticker over blote vrouw

De Utrechtse brandweer deelt intern stickers uit die over de cover van de brandweeralmanak 2013 kunnen worden geplakt. Over de cover, waarop een schaarsgeklede, met afzetlint omwikkelde vrouw staat, ontstond de afgelopen dagen ophef.

Verschillende veiligheidsregio's, waar de brandweerkorpsen onder vallen, hebben laten weten niet achter de beeldkeuze van de uitgever te staan. Ook de Utrechtse brandweer is kritisch. "Met in het achterhoofd de lange weg die brandweervrouwen hebben afgelegd op het gebied van acceptatie en gelijkwaardigheid, vindt ook Veiligheidsregio Utrecht het geen doordachte keuze."

Op de stickers staat een boodschap over hoe divers de samenstelling van de Utrechtse brandweer is.

[KNVB beker] Uitslag FC Groningen - Ajax

Vanavond stond de laatste partij uit de achtste finales van de KNVB beker op het programma. Ajax mocht op bezoek bij FC Groningen. De Amsterdammers wonnen simpel met 0-3 en bekerden zo verder naar de kwartfinales.

In het eerste bedrijf probeerde Groningen flink wat druk uit te oefenen op de Amsterdammers, maar de ploeg van trainer Frank de Boer raakte hier niet echt van onder de indruk. Ajax was voetballend veel beter en dit resulteerde al snel in een grote kans voor Derk Boerrigter. Hij vond echter Luciano op zijn weg. Siem de Jong was na 25 minuten wel trefzeker en Viktor Fischer was niet veel later dichtbij de 2-0. Zijn schot, na een mooie individuele actie, ging echter maar net naast.

Groningen-trainer Robert Maaskant voerde in de rust twee aanvallende wissels door in de hoop Ajax onder druk te zetten. De Amsterdammers kwamen echter snel op 0-2 door een schitterend doelpunt van Christian Eriksen. Lasse Schöne stuurde zijn landgenoot diep en Eriksen wist vervolgens op mooie wijze de 0-2 achter de kansloze Luciano te schieten.

Na een uur spelen werd het zelfs 0-3 door een doelpunt van Fischer. Op aangeven van Boerrigter verschalkte hij Luciano in de verre hoek. Groningen wist ook na deze treffer geen vuist te maken. De score had nog verder op kunnen lopen, maar het vizier bij onder meer Fischer en De Jong stond niet meer zo scherp.

Karakteristieken:

FC Groningen

0 - 3

AFC Ajax

     25' De Jong
50' Eriksen
61' Fischer
 Gele kaart: Burnet (FC Groningen)
 
Stadion: Euroborg Stadion, Groningen
Toeschouwers: 20.000
Arbiter: Wiedemeijer
 
Opstelling:   Opstelling:
Luciano
Burnet
Van Dijk
Kwakman
Kappelhof
Kieftenbeld
Ajilore (Schet/46)
Van Moorsel (Bos/46)
Bacuna
De Leeuw
Zeefuik (Zivkovic/86)
  Cillessen
v. Rhijn
Moisander
Veltman
Blind
Poulsen (Enoh/61)
Eriksen
Schöne
Fischer
De Jong (Hoesen/80)
Boerrigter (Lukoki/71)

Isinbayeva slaat indoorseizoen over

Polsstokhoogspringster Yelena Isinbayeva zal komende winter de indoorwedstrijden overslaan. De 30-jarige Russin wil zich volledig focussen op de WK outdoor, komende augustus in Moskou.

Isinbajeva, tweevoudig olympisch kampioen, is al begonnen met de voorbereidingen op het seizoen in de open lucht. De wereldrecordhoudster vertelde afgelopen zomer al dat ze na het WK in eigen land een punt zet achter haar carrière.

Assange lijkt het zat in de ambassade

WikiLeaksoprichter Julian Assange is het kennelijk zat dat hij vastzit in de ambassade van Ecuador in Londen. Hij riep donderdag op het balkon van de diplomatieke vestiging Groot-Brittannië en Zweden op met hem te komen onderhandelen over zijn vertrek. Dat gebeurde voor het oog van enkele van zijn volgelingen.

Assange (41) vluchtte in juni naar de ambassade om te voorkomen dat hij wordt uitgeleverd aan Zweden. Omdat de Britse justitie heeft gedreigd hem op te zullen pakken zodra hij zich op straat waagt, is hij al een half jaar niet buiten geweest.

Assange wil niet naar Zweden omdat hem daar een proces wacht wegens verkrachting. Hij is bang dat hij uiteindelijk wordt uitgeleverd aan de Verenigde Staten. WikiLeaks publiceerde onder andere duizenden vertrouwelijke Amerikaanse diplomatieke berichten.

Assange lijkt het zat in de ambassade
Assange lijkt het zat in de ambassade (Foto: ANP)

Barcelona wil GP niet met Valencia delen

Het lijkt erop dat Barcelona tot en met 2016 alleen de Grand Prix van Spanje zal gaan organiseren. Aangenomen werd dat Barcelona de komende jaren met Valencia af zou gaan wisselen, maar de Catalanen willen niets weten van het delen van een slot op de Formule 1-kalender. Dit meldt El Mundo Deportivo.

Volgens de krant heeft het circuit van de regio Barcelona ondersteuning gekregen, waardoor het de race de komende jaren alleen kan organiseren. Verder wordt er gemikt op contractverlenging tot 2020, maar dan wel onder dezelfde voorwaarden dan nu. Vincente Aguilera, de baas van Circuit de Catalunya heeft aan AS door laten schemeren dat hij er in ieder geval niets voor voelt om de Spaanse GP te delen.

Valencia haakt na dit seizoen af, omdat de organisatie van de race kampt met financiële problemen. Doel was om de race, die in het havengebied van de stad georganiseerd wordt, af te wisselen met Barcelona. Deze planen lijken nu in het water te gaan vallen.

Lopers marathon New York krijgen geld terug

De hardlopers die deel zouden nemen aan de marathon van New York kunnen hun inschrijfgeld terugkrijgen. Dat heeft de organisatie donderdag laten weten. De lopers kunnen ook kiezen voor een startbewijs voor 2013, 2014 of 2015 of deelname aan de halve marathon in maart. In die gevallen moet echter wel weer startgeld worden betaald.

De marathon van New York ging vorige maand niet door als gevolg van de schade die orkaan Sandy had aangericht. De wedstrijd zou van start gaan op Staten Island, een van de zwaarstgetroffen gebieden. Meer dan veertigduizend hardlopers uit de hele wereld waren in de Amerikaanse stad om deel te nemen aan de race.

Aan de marathon zouden zo'n tweeduizend Nederlanders meedoen, onder wie Edwin van der Sar en Erben Wennemars. Het inschrijfgeld was voor de afgelopen editie voor buitenlandse deelnemers 347 dollar. Amerikanen betaalden 255 dollar.

Hartpatiënten Nederland opent meldpunt cardiologie

Hartpatiënten Nederland stelt een landelijk meldpunt cardiologische zorg in. Dat heeft de organisatie donderdag bekendgemaakt. Aanleiding vormt onder meer de sluiting van de afdeling cardiologie van het Ruwaard van Putten Ziekenhuis in Spijkenisse en het onder toezicht stellen van de afdeling cardiologie van het Admiraal de Ruyterziekenhuis in Zeeland.

De hartpatiëntenorganisatie stelt in toenemende mate berichten te krijgen dat de cardiologische zorg in Nederland onvoldoende is geborgd. Hartpatiënten Nederland heeft dit donderdag gemeld in een gesprek met de Onderzoeksraad voor Veiligheid. Die moet volgens de patiëntenorganisatie onderzoek gaan doen naar de twee ziekenhuizen, maar ook naar alle cardiologische zorg in Nederland. De organisatie is van plan honderden geanonimiseerde klachten aan de raad te geven.

Donderdag werd bekend dat de cardiologen van het Admiraal de Ruyter Ziekenhuis in Zeeland onder supervisie van de afdeling cardiologie van het Amphia Ziekenhuis in Breda komen te staan. De zes cardiologen van de vestigingen in Vlissingen en Goes zouden niet goed als groep functioneren.

Eerder waren er al problemen bij het Ruwaard van Putten Ziekenhuis in Spijkenisse. Dit ziekenhuis kwam de afgelopen tijd veelvuldig in het nieuws, nadat bekend was geworden dat de sterftecijfers op de verpleegafdeling cardiologie in 2010 hoger lagen dan gemiddeld. Mogelijk maakten cardiologen fouten. Er zijn verschillende aangiften gedaan. Medio november werden de verpleegafdeling cardiologie, de polikliniek cardiologie van het ziekenhuis en de buitenpoliklinieken gesloten.

Nier Floortje Dessing blijvend beschadigd

Floortje Dessing heeft blijvende nierschade. "Met mijn nier gaat het goed. Hij is wel beschadigd, dat komt nooit meer goed", vertelde de presentatrice, die begin oktober een zware nieroperatie onderging, donderdag in een programma rond Serious Request.

"Maar een ander deel doet het weer goed, dus we gaan keihard door." Dessing was donderdag voor het eerst weer op televisie. "Constant van die 'eerste keer'-momenten: nu eerste keer dat ik echt aan de slag ga na vijf maanden Ziektewet", twitterde de presentatrice voor aanvang van de show.

Volgende maand gaat Dessing weer op reis voor 3 Op Reis. "We gaan naar Zwitserland", verklapte de 42-jarige blondine. "Lekker kuuroorden bezoeken, heel relaxed allemaal."

'Veel mis bij nieuwe verslavingszorgklinieken'

Nieuwe verslavingszorgklinieken nemen geregeld onnodig patiënten op, zetten onbevoegd personeel in en dienen declaraties in voor onder meer televisiekijken. Dat staat in een rapport van zorgverzekeraar DSW, meldt RTL Nieuws donderdag.

De zorgverzekeraar startte het onderzoek, omdat de zorgkosten in de verslavingszorg sterk toenamen. DSW richtte het onderzoek op nieuwe verslavingsklinieken, die zich niet hoeven te houden aan het in 2008 afgeschafte budgetplafond. De declaraties van deze klinieken zouden veel hoger zijn dan die van klinieken van voor 2008.

Het onderzoek wijst uit dat nieuwe klinieken vaker patiënten opnemen, soms zelfs in honderd procent van de gevallen. Een medische noodzaak ontbreekt daarbij geregeld. Het percentage lange behandelingen bij de nieuwe verslavingszorgaanbeiders is tachtig procent, tegenover vijf procent bij de instellingen die wel een budgetplafond hebben.

Verder blijken patiënten bij de nieuwe instellingen tot zestig procent van de totale behandeltijd, tot veertien uur per dag, aan dagbesteding te doen. Daar wordt onder meer televisiekijken, wandelen, paardrijden, het bijhouden van een dagboek, meditatie en yoga onder gerekend.

Personeel in nieuwe klinieken is daarnaast vaak onbevoegd. Een deel van de behandeling wordt gegeven door oud-verslaafden, maar bijvoorbeeld ook door een planoloog en een theoloog. Voorts moeten patiënten bovenop de vaak al hoge kosten waar verzekeraars voor opdraaien, zelf ook nog vaak een forse bijdrage betalen. Die bijdrage kan oplopen tot 7500 euro per behandeling. Vaak zou onduidelijk zijn waar de bijdrage voor is bedoeld, aangezien geregeld geld wordt betaald voor zorg die ook al bij de zorgverzekeraar is gedeclareerd.

Hoeveel nieuwe klinieken er precies zijn, is overigens onduidelijk. De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) zou niet alle instellingen kennen.

Pokemon Mystery Dungeon: Gates to Infinity in maart naar 3DS

Pokemon Mystery Dungeon: Gates to Infinity gaat op 24 maart uitkomen voor Nintendo 3DS. Volgens Nintendo zal de game twintig random-generated dungeons bevatten en kan je spelen als Pikachu, Snivy, Oshawott, Tepig of Axew.

Gates to Infinity introduceert Magnagates. Deze staan spelers toe om objecten uit de echte wereld te scannen met de camera van de handheld om nog meer dungeons te openen. Een andere vernieuwing is wireless multiplayer. Hierover zal Nintendo later meer laten weten.

 pokemon mystery

Oppositieleider Rusland vervolgd voor fraude

De Russische oppositieleider Aleksej Navalni wordt vervolgd voor fraude en witwaspraktijken. Dat heeft de Onderzoekscommissie, het hoogste onderzoeksorgaan van Rusland, donderdag laten weten.

Aleksej Navalni en zijn broer Oleg zijn volgens de Onderzoekscommissie aangeklaagd voor het oplichten van een transportbedrijf. De broers zouden omgerekend 1,2 miljoen euro te veel in rekening hebben gebracht voor gemaakte verzendkosten.

Navalni noemde de aanklacht op Twitter spottend 'mijn einde'. Hij liet eerder weten dat hij in de vervolging een wraakcampagne van president Vladimir Poetin ziet.

De 36-jarige advocaat Navalni stelde de wijdverbreide corruptie bij staatsbedrijven aan de kaak en is een van de leiders van de democratische oppositie in Rusland. Die bracht na de parlementsverkiezingen van december vorig jaar tienduizenden betogers op de been uit protest tegen Poetins verkiezingsoverwinning. Die zou Poetin slechts hebben behaald met behulp van grootschalige fraude.


Oppositieleider Rusland vervolgd voor fraude (Foto: Novum)

The Hobbit: 48FPS of niet?

Nu het bioscooppubliek inmiddels bekend is met de wereld van Middle-earth, moest regisseur en effects-wizard Peter Jackson met iets nieuw op de proppen komen om het publiek te verbazen met zijn tweede trilogie. Hij besloot om, buiten het gebruik van 3D-camera's, ook alles te filmen op een 'high frame rate', nu in de volksmond bekend als HFR. Wat betekent dit voor zijn film The Hobbit en is dit daadwerkelijk een revolutie op filmgebied?

Nieuwe update voor Minecraft op Xbox 360

Update 7 voor Minecraft op Xbox 360 is zopas uitgekomen. Vele features komen overeen met die uit de 1.0.1 update voor de pc-versie. The End is echter nog niet aanwezig. Update 8 zal dit toevoegen, net zoals Spanw Eggs, Iron Golems en jungle.

Hieronder volgt een lijst met vernieuwingen.

 • Animal breeding
 • Potion brewing
 • Experience points
 • Enchantment table
 • Mushroom Biome
 • Nether Fortress
 • New tutorial world
 • Villagers
 • Mooshrooms
 • Blaze
 • Snow Golems
 • Magma cubes
 • Baby animals

Minecraft-review

Zondagswet ter ziele

Het is gedaan met de aloude zondagswet. Een motie tegen de wet ter bescherming van de kerkgang, van D66 en de VVD, werd donderdag aangenomen door de Tweede Kamer. De zondagsrust komt nu in de handen van de gemeenten.

Het verzoek aan de regering om met een wetsvoorstel te komen voor de intrekking van de zondagswet kreeg de steun van de PvdA, de PVV, 50PLUS, GroenLinks en de Partij voor de Dieren.

De verantwoordelijke minister, Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken, zei donderdagochtend nog dat hij de wet 'nooit opnieuw zou verzinnen', maar dat hij er nou ook weer geen problemen in ziet. "Ik heb geen behoefte deze wet te veranderen."

Het is nu nog bij de wet verboden op zondag voor 13.00 uur openbare vermakelijkheden te (laten) houden of eraan mee te doen. De wet stamt oorspronkelijk uit 1815, de tijd dat ons koninkrijk nog maar net was opgericht, maar kreeg de huidige vorm in 1953.

In de aangenomen motie staat dat het aan gemeenten is om in hun plaatselijke verordeningen al of niet bepalingen over de zondagsrust op te nemen.

Serious Request breekt weer record

De opbrengst van Serious Request blijft records breken. De teller staat donderdag al op ruim 1,7 miljoen. Dat is ruim 1,1 miljoen hoger dan de tweede tussenstand van vorig jaar.

"Wij verbazen ons nog steeds en zijn een beetje bang", biechtte Gerard Ekdom op voordat Sander Lantinga de nieuwe tussenstand bekendmaakte. Woensdag kregen de drie dj's ook al te horen dat ze een record hadden gebroken. Toen stond de teller op ruim 910 duizend euro. "We zijn bang dat mensen niet meer geven omdat de eerste tussenstand al zo hoog was."

Bij het zien van het bedrag schrok Ekdom wederom. "Dit had ik nooit verwacht. De acties zijn dit jaar vroeger begonnen, dat zat er gisteren allemaal al bij. Ik dacht dat het nu wel wat relaxter zou zijn, maar niet dus."

Giel Beelen blijft nuchter. "We kunnen al ontzettend trots zijn, maar hoe meer geld we ophalen, hoe meer baby's we kunnen redden." Ekdom, Beelen en Michiel Veenstra zitten nog tot maandagavond in het Glazen Huis, dat dit jaar in Enschede staat. Vorig jaar werd in totaal een recordbedrag van 8,6 miljoen euro opgehaald met de jaarlijkse actie van 3FM.

Weekers trekt boetekleed aan

Staatssecretaris van Financiën Frans Weekers (VVD) leert 'harde lessen' door de affaire rondom zijn verkiezingscampagne. Dat heeft hij donderdag gezegd. Weekers zei dat hij steken heeft laten vallen toen hij een billboard op een zuil langs de A73 aangeboden kreeg, maar ontkende dat er sprake is van onoorbaar gedrag van zijn kant.

"Ik betreur het zeer dat er zoveel over te doen is en ik reken dat mezelf aan", zei Weekers tijdens een debat in de Tweede Kamer over de kwestie. Hij had meer moeten doorvragen toen het billboard hem werd aangeboden. "Als ik dat had gedaan, dan had ik ook besloten dat het geen goed idee was."

In het Kamerdebat werden vragen gesteld over de band die Weekers heeft met partijgenoot Jos van Rey, die voor het billboard zou hebben gezorgd. Van Rey trad onlangs af als senator en wethouder in Roermond omdat hij van corruptie wordt verdacht.

Afgelopen zomer prijkte de afbeelding van Weekers op een enorm groot billboard langs de A73. Eerst ontkende Weekers dat dit een gift was van Van Rey, maar later moest hij toch toegeven dat dit van hem afkomstig was. In het Kamerdebat zei Weekers opnieuw dat zijn ontkenning 'te lichtvaardig' was.

Oppositiepartijen wilden ook van Weekers vinden of zijn vriendschap met Van Rey iets te maken had met de beslissing om het kantoor van de Belastingdienst in Roermond te houden en niet naar Venlo te verplaatsen. De staatssecretaris ontkende dit pertinent.

Ook wees Weekers iedere suggestie van de hand dat hij zich inhoudelijk bemoeid heeft met de belastingaangifte van Van Rey geholpen. Die had aan Weekers gevraagd hoe hij kon voorkomen dat hij belasting moest betalen over het onderbrengen van zijn vermogen in een vennootschap. Weekers zei in de Kamer dat hij Van Rey alleen maar heeft doorverwezen naar de fiscus.


Weekers trekt boetekleed aan (Foto: Novum)

Doden door sneeuwstorm in VS

Bij de eerste grote sneeuwstorm van deze winter in het midwesten van de Verenigde Staten zijn vier mensen om het leven gekomen. Meteorologen hadden gewaarschuwd voor extreme weersomstandigheden. Meerdere vliegvelden moesten vluchten annuleren.

Eén slachtoffer stierf bij een kettingbotsing in Iowa en in Wisconsin kwamen twee mensen om het leven toen een automobilist de macht over het stuur verloor, aldus de autoriteiten.

In Utah vonden reddingswerkers een vrouw die lag begraven onder de sneeuw. Ze was met haar auto vastgeraakt en te voet verder gegaan om hulp te halen.


Doden door sneeuwstorm in VS (Foto: Novum)

Arrestatie om versturen drugs via militaire post

Een 28-jarige bewoner van Curaçao is donderdag in zijn woning aangehouden voor betrokkenheid bij het versturen van drugs naar Nederland via de militaire post. Dat meldt de marechaussee donderdag. Vorige week werden al een 48-jarige burgermedewerker van defensie en een dienstplichtige eilandbewoner aangehouden.

De burgermedewerker is inmiddels vrijgelaten, maar wordt nog steeds gezien als verdachte, de milicien zit nog vast. De marechaussee sluit meer aanhoudingen niet uit.

De Boer: "Loting had slechter gekund"

Ajax werd vandaag in de loting voor de tweede ronde van de Europa League gekoppeld aan Steau Boekarest. Trainer Frank de Boer is daar niet ontevreden over.

"Steaua is voor ons een redelijk onbekende ploeg, maar de loting had naar mijn idee slechter gekund. Ik heb wel een goed gevoel bij deze loting", aldus De Boer op de website van Ajax. "Volgens mij heeft Steaua een jonge ploeg. Ze doen het erg goed in de competitie en ook in Europa hebben ze goede uitslagen behaald."

[Video] Vrouwen poseren naakt met koran

FEMEN heeft vandaag weer van zich laten horen. Vandaag ging een drietal dames naakt bij de Egyptische ambassade in Stockholm. Hun edele delen hielden ze bedekt met een Koran.

Alia al-Mahdi van de vrouwenrechtenorganisatie was speciaal naar Zweden afgereisd om te protesteren tegen de nieuwe regering van haar thuisland Egypte. Het Noord-Afrikaanse land is namelijk van plan de sharia in te voeren.

FEMEN roept de Egyptenaren op om massaal de wensen van de nieuwe president Morsi te negeren en een democratisch parlement de kans te geven. Met de tekst 'Sharia is geen grondwet' op haar lichaam hoopt Alia de actie kracht bij te zetten.

Het filmpje van de actie (NSFW, want tieten)

Olympisch kampioen snelwandelen wacht lange straf

Het Italiaans olympisch comité CONI wil oud-snelwandelaar en olympisch kampioen Alex Schwazer voor vier jaar schorsen. De 27-jarige Schwazer werd uitgesloten van de Spelen in Londen, nadat hij kort daarvoor positief had getest op het verboden middel epo. Vier jaar eerder won hij nog goud op de vijftig kilometer in Beijing.

Schwazer werd betrapt tijdens een controle buiten de wedstrijden om. De Italiaan gaf zijn dopinggebruik toe en zette direct een punt achter zijn carrière. Hij liet ook weten advies te hebben ingewonnen bij de omstreden arts Michele Ferrari, die in het verleden onder meer met Lance Armstrong werkte.

Schwazer houdt vol dat hij zijn plak in Beijing op een eerlijke manier heeft gewonnen.

Johannes Rypma (TVOH) heeft eerste single af

Johannes Rypma is na het verliezen van de finale van The Voice of Holland niet van plan stil te zitten. De 20-jarige Fries heeft deze week zijn eerste single opgenomen, die binnenkort verschijnt.

"Het zal mij benieuwen wat Nederland ervan vindt", vertelt Johannes donderdag aan RTL Boulevard. Rypma wil het niet bij een single houden. "Ik heb wel plannen voor een compleet album. Het eerste nummer is goed gelukt."

Johannes legde het in de finale van The Voice of Holland af tegen Leona Philippo. Lang treuren deed de nuchtere Fries niet. Rypma is blij dat de storm rondom de RTL-talentenjacht een beetje is gaan liggen. "Ik vind het wel lekker, weer een beetje rust."

Adele vaakst gezongen in Britse karaokebars

Adeles Someone Like You komt het vaakst voorbij in Britse karaokebars. Ook twee andere nummers van de zangeres behoren tot de tien meest aangevraagde nummers, maakte karaokewebsite Lucky Voice bekend.

Call Me Maybe van Carly Rae Jepsen en What Makes You Beautiful van One Direction maken de top drie compleet. Op de vierde plek volgt weer een nummer van Adele, Rolling in the Deep. Make You Feel My Love, dat Adele in 2008 uitbracht, volgt op de zesde plaats.

AEX blijft hoger koersen

De Amsterdamse beurs is donderdag 0,4 procent hoger gesloten op 346,60 punten waarbij beleggers blijven wachten op een oplossing voor fiscal cliff. "Opnieuw een saaie dag. Buiten SBM Offshore en KPN gebeurt er niet veel", aldus Koen Bender van Mercurius Vermogensbeheer.

Vooral uit Amerika kwam een rits aan macrocijfers, maar die werden volgens Bender compleet genegeerd. "Fiscal cliff bepaalt de beurs."

Bender ziet de AEX wel steeds wat terrein winnen. "De markt wil omhoog." De vermogensbeheerder acht een slotstand op 31 december van 350 punten op de borden zonder meer realistisch.

In de AEX viel vooral de koerswinst van SBM Offshore op dat bijna negentien procent hoger koerste. SBM Offshore kondigde aan probleemproject Yme volledig af te schrijven voor vierhonderd miljoen dollar en daarnaast tweehonderd miljoen dollar op zij te zetten voor een schikking. Daarom zal er dit jaar een nettoverlies van honderd miljoen dollar worden geboekt en er in 2012 en 2013 geen dividend zijn. Om de balans te versterken geeft SBM aandelen uit waarbij HAL toetreedt als aandeelhouder.

Een essentieel akkoord met Talisman Energy, de klant van SBM en de operator van het platform, is er echter niet. Analisten bij KBC Securities en Kepler noemden dat zorgwekkend en een teken dat de nachtmerrie die nu al zo'n 1,5 miljard dollar heeft gekost, nog steeds niet voorbij is. CEO Bruno Chabas van SBM zei vanochtend in een toelichting dat er in het overleg met Talisman 'significante' vooruitgang is geboekt. De topman sloot extra afschrijvingen in het kader van een schikking niet uit.

Analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen Bankiers zei dat beleggers opgelucht zijn omdat er een hoop onzekerheid uit de koers gaat. "Het worst case scenario wordt waar, maar je bent er bijna helemaal van af en je hebt een schone lei", zegt Versteeg, die HAL als grootaandeelhouder 'een goed teken' noemde.

Ook de andere fondsen in de AEX sloten overwegend in het groen. DE Master Blenders won 1,8 procent op net geen negen euro. Analist Tom Muller van Theodoor Gilissen startte het volgen van het aandeel met een Houden advies en mikte op een koersdoel van negen euro. Ook PostNL had een goede dag en dikte 1,8 procent aan.

KPN leverde opnieuw flink in. Het telecombedrijf werd 3,2 procent minder waard op de beurs. ING halveerde donderdag het koersdoel voor KPN bijna van 7,50 naar 4,00 euro. Aperam leverde 1,1 procent in.

In de AMX ook overwegend groen op de borden. Hier was de grootste koerswinst voor Imtech met 2,3 procent en USG People met 2,2 procent. De grootste daler was Mediq met 1,8 procent. Donderdag vond een buitengewone aandeelhoudersvergadering plaats met betrekking tot het bod op de onderneming.

Opvallend was verder het bod van ICE op NYSE Euronext. Met deze beoogde overname is maar liefst 8,2 miljard dollar gemoeid. Het is inmiddels de derde poging in de afgelopen jaren om NYSE Euronext in te lijven en de tweede maal dat ICE dit probeert.

Bij het sluiten van de markten in Europa noteerde de Dow Jones Index 0,1 procent lager op 13.234,86 punten. De S&P500 Index handelde onveranderd en de Nasdaq leverde 0,2 procent in.

IMF roept op tot sterkere Europese bankenunie

Het Internationaal Monetair Fonds roept de EU op om snel een volwaardige bankenunie te creëren. Het fonds bracht donderdag voor het eerst een rapport uit over de financiële stabiliteit van de Europese Unie. De stappen die de EU tot nu toe heeft genomen, zijn volgens het IMF niet genoeg.

Volgens het fonds moet er onder meer een gezamenlijk depositogarantiestelstel komen. Europese leiders zijn echter huiverig omdat belastingbetalers in geval van nood moeten opdraaien voor verliezen van buitenlandse banken. Ook zou er een noodfonds voor de banken moeten komen.

De banken in de EU zijn sterk met elkaar verweven. Daarom is het volgens het IMF noodzakelijk dat de landen de problemen gezamenlijk oplossen. Eerder deze maand creëerden Europese leiders een Europese toezichthouder voor de banken. Het IMF noemt dat een goede eerste stap.

VN willen wereldwijd verbod op meisjesbesnijdenis

De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties heeft donderdag unaniem ingestemd met een resolutie die oproept tot een wereldwijd verbod op meisjes- en vrouwenbesnijdenis. Het besnijden van meisjes is een eeuwenoud gebruik dat voortkomt uit de overtuiging dat het de seksualiteit van vrouwen in bedwang houdt en de vruchtbaarheid bevordert.

Meisjesbesnijdenis wordt vaak gekoppeld aan religieuze overtuigingen, hoewel islamitische en joodse leiders zich ertegen hebben uitgesproken.

In 2010 zijn zo'n zeventig miljoen meisjes besneden, aldus de VN. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie ondergaan elke dag ongeveer zesduizend meisjes de ingreep.

In de resolutie van donderdag wordt de praktijk zeer schadelijk genoemd. Besnijdenis heeft ernstige gevolgen voor de psychische en seksuele gezondheid van vrouwen en meisjes, aldus de resolutie. De 193 VN-lidstaten worden opgeroepen meisjesbesnijdenis te veroordelen en educatieve campagnes te starten om het gebruik uit te roeien.

Amsterdam in gesprek met probleemschool

De gemeente Amsterdam praat donderdagmiddag met het schoolbestuur van het Huygens College over de aanpak van de overlast die leerlingen in de buurt veroorzaken. Dat laten de school en een woordvoerder van de gemeente weten na berichtgeving hierover in De Telegraaf.

Leerlingen zouden de buurt al maanden terroriseren zonder dat werd ingegrepen. Ook op de vmbo-school zelf zouden problemen zijn van bijvoorbeeld intimidatie en pestgedrag. Op het college zitten ook enkele verdachten van de fatale mishandeling van de Almeerse grensrechter begin deze maand.

Amsterdam wil dat er een schoolveiligheidsteam komt. Daarin zitten onder meer politie, gemeente, leerplichtambtenaren en het stadsdeel. "Daar werd aanvankelijk niet echt enthousiast op gereageerd", aldus de gemeentewoordvoerder. Donderdag wordt een nieuwe poging gedaan om de problemen op de school aan te pakken en wordt er gekeken wat er precies moet gebeuren.

De vmbo-school aan de Tweede Constantijn Huijgensstraat laat weten dat bij het 'spoedoverleg' ook de buurt en de politie worden betrokken. Na het overleg volgt een persverklaring.

De PVV heeft naar aanleiding van de berichtgeving over de school de ministers van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD), Jet Bussemaker (PvdA) van Onderwijs en Lodewijk Asscher (PvdA) van Sociale Zaken om opheldering gevraagd. De partij stelt dat 'keihard straffen, en waar mogelijk denaturalisatie en uitzetting, een structurele oplossing vormt voor het probleem met dit tuig'.

Allochtoon hard getroffen door crisis

Niet-westerse allochtonen worden hard getroffen door de crisis. In het derde kwartaal van dit jaar was het werkloosheidspercentage onder niet-westerse allochtonen 14,9 procent, tegen 5,1 procent onder autochtonen. Dat blijkt uit een donderdag verschenen rapport van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) over integratie.

De toename van werkloosheid begon in de afgelopen jaren eerder en steeg harder onder niet-westerse allochtonen dan onder autochtonen. Dat komt volgens het CBS voor een deel doordat niet-westerse allochtonen minder vaak een vaste baan hebben en werknemers met een tijdelijk contract altijd eerder hun baan verliezen als de economie verslechtert.

Door de stagnerende economie nam het aantal niet-westerse allochtonen met een bijstandsuitkering toe. In maart ontvingen 213 duizend niet-westerse allochtonen een bijstandsuitkering, 44 duizend meer dan in maart 2008. Ook onder autochtonen was in die periode sprake van een stijging, maar die bleef beperkt tot twintigduizend.

Ook de tweede generatie niet-westerse allochtonen is kwetsbaar. Zij hebben gemiddeld meer te besteden dan de eerste generatie en zijn veel minder vaak afhankelijk van bijstand, maar ook deze generatie wordt geraakt door de crisis, aldus het CBS.

Het aandeel met een bijstandsuitkering steeg harder dan onder autochtonen en niet-westerse allochtonen van de eerste generatie. Een belangrijke verklaring is dat tweedegeneratieallochtonen vaak jonger zijn en de werkloosheid onder jongeren relatief hoog is.

Uit het rapport blijkt verder dat niet-westerse allochtonen die in de Randstad wonen, maar buiten de grootste steden, er beter voor staan dan niet-westerse allochtonen in de rest van Nederland. Ze hebben vaker werk, hogere inkomens, zijn minder vaak afhankelijk van de bijstand en minder vaak verdachte van een misdrijf.

'Vertrouwen in Rutte/Samsom daalt verder'

Het vertrouwen in Mark Rutte en Diederik Samsom is allesbehalve hersteld. Begin november gaf 31 procent van de Nederlanders aan vertrouwen te hebben in Rutte II, nu komt het uit op maar 25 procent. Dat blijkt donderdag uit onderzoek van TNS NIPO.

Ten opzichte van begin november herstelt de VVD zich licht en blijft de PvdA stabiel. De VVD zou nu in de Tweede Kamer uitkomen op 24 zetels (+3). De PvdA gaat er ten opzichte van begin november 1 zetel op vooruit (34). Verder zijn er geen grote verschuivingen in de peiling voor de zetelverdeling in de Tweede Kamer.

Bijna driekwart van de Nederlanders denkt er volgend jaar op achteruit te gaan. De kritiek op het afstaan van bevoegdheden aan 'Brussel' is gegroeid, maar een kleiner deel verwacht dat de EU snel uiteenvalt.

Aan het onderzoek werkten bijna 1000 mensen van boven de 18 jaar mee, evenredig verdeeld over geslacht, leeftijd, gezinsgrootte, opleiding, regio en sociale klasse.

Kluivert hoopt op vertrek Sneijder

Patrick Kluivert hoopt dat Wesley Sneijder in de winterstop vertrekt bij Internazionale. Dat zei de oud-spits donderdag in het Zwitserse Nyon, waar hij de loting voor de Europa League verrichte. "Wesley is niet meer gelukkig in Milaan. Hij moet spelen. Dat is ook belangrijk voor het Nederlands elftal", laat Kluivert weten.

De 28-jarige Sneijder, die dinsdag vervroegd op vakantie werd gestuurd, leeft al maanden in onmin met Inter, omdat hij weigert akkoord te gaan met een verlaagd salaris. De aanvoerder van Oranje kwam sinds eind september niet meer in actie voor de club.

"Inter zit in zijn hart. Laten we hopen dat er snel een oplossing komt en dat hij weer gaat spelen", zei Kluivert, die ambassadeur is van de Europa Leaguefinale in Amsterdam.


Kluivert hoopt op vertrek Sneijder (Foto: Novum)

FOK!filmtip van de dag: Ga naar buiten, zie je vrienden

Elke dag zijn er wel meerdere films op de televisie te zien. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en bij gebrek daaraan een dvd-tip. Valt er vanavond nog wat te zien? Je leest het op FOK!

Morgen vergaat de wereld. Je zou denken dat onze (commerciële) zenders daar handig op in zouden spelen met een fijen trits rampenfilms, maar niets is minder waar. Het aanbod op deze vooravond van de apocalyps is uiterst karig: er zit eigenlijk maar één rampenfilm in. Vampires Suck wordt vanavond om 20.30u uitgezonden op Veronica. Ja, dan ga je wel om een vurig einde wensen. Daarom is onze tip van vandaag: Ga je vrienden zien! Ga lekker naar buiten, pak nog een laatste biertje, zeg alles wat je nooit durfde te zeggen en heb elkaar lief deze laatste momenten. Ik zal wel beginnen: dank dat ik samen met jullie heb mogen bestaan op deze mooie knikker, die waarschijnlijk morgen ontploft!

Doei!
Doei!

Ben je een onverbeterlijke optimist, dan nog ben je beter af met een DVD of een pintje met je maten. Als je echt niets beters te doen hebt echter, kun je altijd nog de tijd wegkijken met The Nanny Diaries op RTL4 om 20.30u, of Last Chance Harvey reclamevrij op BBC Two om 22:00u.

Orthodontisten naar rechter om tariefverlaging

Orthodontisten stappen naar de rechter vanwege de verlaging van de tarieven voor de orthodontie. Per 1 januari moeten de prijzen met zestien procent omlaag en dat vindt de Vereniging van Orthodontisten (VvO) te gortig, meldt de vereniging donderdag.

Twee jaar geleden moesten de tarieven van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) ook al met zestien procent omlaag. De prijzen voor sommige beugels worden volgens de VvO nu zo laag dat ze onder de kostprijs komen. "We kunnen die beugels dus niet meer aanbieden", aldus voorzitter van de vereniging Gerard Steenvoorden eerder.

Op langere termijn zouden de lagere prijzen leiden tot verschraling van de orthodontische zorg. Zo zouden pas afgestudeerde orthodontisten geen eigen praktijk meer kunnen starten omdat ze geen financiering meer zouden krijgen. Tegelijkertijd stoppen oudere orthodontisten eerder, omdat investeringen niet meer terugverdiend kunnen worden.

De Leidse hoogleraar Richard Gill noemt de onderzoekmethoden en statistische onderbouwing van de rapporten van de NZa die de grondslag vormen voor de verlaging ondertussen 'op zijn best irrelevant en op zijn slechtst uiterst misleidend'. Gill bekeek de rapporten op verzoek van de VvO.

Wanneer de zaak dient, is nog onduidelijk. De VvO won eerder al eens een soortgelijke zaak voor de tarieven voor 2007, 2008 en 2009.

De NZa stelt al jaren dat de tarieven voor orthondontie te hoog zijn. De prijzen staan volgens de NZa niet meer in verhouding tot de kosten.

AVRO komt met dramaserie over Ramses Shaffy

De AVRO komt in 2014 met een dramaserie over Ramses Shaffy. De serie, die wordt geregisseerd door Michiel van Erp, gaat over de jonge jaren van de in 2009 overleden chansonnier. Dat maakte AVRO donderdag bekend.

Acteur Maarten Heijmans, die eerder te zien was S1ngle en Spangas, kruipt voor de serie in de huid van Ramses. De vierdelige reeks moet in het voorjaar van 2014 uitgezonden worden op Nederland 2. Het scenario van Ramses wordt geschreven door Marnie Blok.

"Ik ben ontzettend blij dat de AVRO deze bijzondere dramaserie gaat maken omdat Ramses een heel belangrijk persoon is geweest voor de Nederlandse cultuur", regeert het hoofd kunst en cultuur van de omroep. "Ik verheug mij op de eigenzinnige regie van Michiel van Erp die samen met Marnie Blok ook verantwoordelijk is voor het script en daarmee een krachtig beeld schept van de charmante en complexe Ramses Shaffy."

Van Erp is tot nu toe vooral bekend als documentairemaker.

Ruwaard van Putten niet meer zelfstandig

Het in opspraak geraakte Ruwaard van Putten Ziekenhuis kan niet meer bestaan als zelfstandig ziekenhuis. Het ziekenhuis wordt een zogenaamd 'satellietziekenhuis’ van het Maasstad Ziekenhuis, het Ikazia Ziekenhuis en Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis. Dat wil zeggen dat er nog wel behandeld wordt, maar het ziekenhuis niet meer zelfstandig bestaat.

Begin volgend jaar moeten de mogelijkheden voor samenwerking verder onderzocht worden. "Door de financiële positie waarin het Ruwaard van Putten Ziekenhuis verkeert, is een voortbestaan als zelfstandig ziekenhuis niet langer mogelijk", zo schrijft het ziekenhuis in een verklaring.

Het Ruwaard van Putten Ziekenhuis raakte in opspraak door een onverklaarbaar hoog sterftecijfer op de afdeling cardiologie.

Ruwaard van Putten niet meer zelfstandig
Ruwaard van Putten niet meer zelfstandig (Foto: ANP)

Niet (te) geniet(en)

Iedere dag maak ik het puzzeltje in mijn krant. Nee, niet de sudoku, die is voor huisvrouwen (sorry mam). De puzzel In Het Midden in de nrc.next, die maak ik. Actueel, cryptisch, algemene kennis, alles komt voorbij. Gewoon even de hersenen laten kraken ’s ochtends, mijn ego strelen door de puzzel op te lossen, heerlijk. Kop koffie erbij, benen op tafel, de krant opvouwen en pennen maar. Genieten. Behalve op woensdag. Dan ben ik niet te genieten.

Douane ontdekt 160 kilo cocaïne tussen bloembollen

In de haven van Rotterdam is woensdagavond 160 kilo cocaïne onderschept. De drugs zaten in zakken in een container vol met bloembollen, meldt het Openbaar Ministerie in Rotterdam donderdag. De cocaïne had een waarde van ongeveer vijf miljoen euro. Er zijn geen aanhoudingen verricht.

De douane ontdekte de container, die was geladen in Peru, bij een controle van 150 containers aan boord van een schip. De douane, de Zeehavenpolitie, het OM en de FIOD onderzoeken bij wie de drugs vandaan komen.


Douane ontdekt 160 kilo cocaïne tussen bloembollen (Foto: Novum)

Benschop geniet van avontuur bij Brest

Charlison Benschop voelt zich helemaal op zijn gemak bij Stade Brest. De 23-jarige aanvaller vertrok afgelopen zomer bij AZ.

In de laatste vier competitieduels was Benschop goed voor twee goals en een assist. "Met tot nu toe dertien wedstrijden in officieel verband kan ik tevreden zijn", zegt hij tegen Voetbal International. "Het eerste halfjaar stond in het teken van aanpassen. Aan de taal, de cultuur, het voetbal."

"Het Franse voetbal is heel fysiek, teams voetballen veel verdedigender. Als spits krijg je veel minder scoringskansen dan in Nederland", aldus Benschop, die bij de Franse club een vierjarig contract ondertekende. "Ik deed bewust een stapje terug om er straks weer twee vooruit te zetten."

Benschop voelt zich nu prima thuis. "Het klimaat is aangenaam en de manier van leven bevalt uitstekend. Het stadion ligt midden in een woonwijk. Ik vind dat mooi, want al ruim voor aanvang van de wedstrijd is het in de wijk een groot feest. De fans zitten ook dicht op het veld."

Defensieminister Tsjechië na acht dagen ontslagen

De Tsjechische minister van defensie Karolina Peake is donderdag ontslagen. Ze was slechts acht dagen eerder beëdigd. President Vaclav Klaus ontsloeg Peake enkele minuten nadat hij van premier Petr Necas daartoe een verzoek had ontvangen.

Peake had zich de woede van Klaus en Necas op de hals gehaald door direct na haar aanstelling drie hoge medewerkers van het ministerie de laan uit te sturen, onder wie haar eerste plaatsvervanger. Een officiële reden voor haar ontslag is nog niet gegeven. Necas zei in een verklaring alleen dat Peake wel de post van vicepremier zal blijven bekleden.

Op 12 december werd Peake benoemd als opvolger van Alexandr Vondra, die eerder deze maand opstapte. Peake is voorzitter van de Liberaaldemocraten, een kleine partij in de regeringscoalitie. Het is nog niet direct duidelijk wat haar ontslag voor de toekomst van de regering betekent.


Defensieminister Tsjechië na acht dagen ontslagen (Foto: Novum)

Cardiologen Admiraal de Ruyter onder toezicht

De cardiologen van het Admiraal de Ruyterziekenhuis in Zeeland komen onder supervisie van de afdeling cardiologie van het Amphia Ziekenhuis in Breda. De raad van toezicht van het Admiraal de Ruyter heeft daarover afspraken gemaakt met het Bredase ziekenhuis, zo meldde een woordvoerder van het Zeeuwse ziekenhuis.

Het gaat om zes cardiologen die werken op de vestigingen in Vlissingen en Goes. Aanleiding is volgens de zegsman niet het individuele functioneren van de artsen maar hoe ze onderling als groep functioneren.

Cardiologen Admiraal de Ruyter onder toezicht
Cardiologen Admiraal de Ruyter onder toezicht (Foto: ANP)

Contact tussen bevolkingsgroepen stagneert

Steeds meer allochtonen spreken Nederlands, maar dat leidt niet tot meer contact met autochtonen. Het contact tussen autochtone en allochtone Nederlanders is de afgelopen vijftien jaar gelijk gebleven. Dat blijkt uit donderdag verschenen onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau.

Zo'n 67 procent van alle Turken en 57 procent van alle Marokkanen heeft meer contact met mensen van dezelfde afkomst dan met Nederlanders. Bij Surinamers en Antillianen ligt dit percentage respectievelijk op 34 en dertig procent. Autochtonen lijken ook huiverig te zijn om in hun vrije tijd contact te zoeken met andere bevolkinsgroepen. 56 procent heeft zelden of nooit contact met migranten.

Het aantal allochtonen dat het gevoel heeft gediscrimineerd te worden is, op de Turkse gemeenschap na, toegenomen. Ook zijn veel van hen minder positief dan een paar jaar geleden over de kansen die allochtonen in Nederland worden geboden.

De acceptatie van homoseksuelen is nog steeds een heikel punt, ook bij hoogopgeleide allochtonen en de tweede generatie. Driekwart van de Turken en Marokkanen zou het een probleem vinden als hun kind homoseksueel zou zijn. Bij Surinamers en Antillianen is dit 33 procent en bij autochtone Nederlanders zeventien procent. Er is weinig verschil in opvatting tussen ouderen en jongeren.

De grootste meningsverschillen tussen autochtonen en allochtonen zijn er op het gebied van euthanasie en abortus. Waar de steun voor abortus onder autochtonen op 74 procent ligt is dit bij Turken 35 procent en bij Marokkanen slechts 24 procent. Surinamers (64 procent) en Antillianen (61 procent) hebben minder problemen met abortus.

Op het gebied van euthanasie komen vergelijkbare percentages naar voren. Veertig procent van de Turkse en 22 procent van de Marokkaanse Nederlanders vindt dat euthanasie legaal moet zijn. Bij Antillianen en Surinamers ligt dit percentage op ongeveer 75 procent. De steun voor euthanasie is het hoogst (85 procent) onder autochtone Nederlanders.

Andere ontwikkelingen hebben volgens het SCP bijgedragen aan de sociale en culturele verschillen en daarmee de afstand tussen allochtonen en autochtonen. Daarbij moet gedacht worden aan een toename van de etnische concentratie en segregatie en de toegenomen werkloosheid.

Ondanks het feit dat contact tussen allochtonen en autochtonen is gestagneerd geeft een meerderheid van alle migranten Nederland gemiddeld een voldoende. Drie kwart van de Surinamers en Antilianen voelt zich thuis in Nederland. Bij Turken en Marokkanen geldt dit voor ruim zestig procent.

'Gameuitgevers mogen verdwijnen'

Het idee van een uitgeverij voor computerspellen is volledig achterhaald. Als het aan gamestudio Spicy Horse ligt mogen gameuitgeverijen dan ook snel verdwijnen. In een interview met de Nieuw-Zeelandse website Game Planet geeft studiobaas American McGee aan dat onafhankelijkheid bovendien zorgt voor meer creatieve vrijheid.

Uitgevers waren voorheen een goede oplossing om games te financieren. Daarnaast streden zij onderling om winkelruimte. "Een monopolie betekent echter weinig keuzevrijheid voor consumenten en daarom mag dat model van mij verdwijnen", vult de studiobaas aan. Tegenwoordig kunnen gamestudio's hun eigen spelen gratis uitgeven via websites, downloadportal en online shops. Uitgevers zijn niet altijd nodig.

Spicy Horse werkte voorheen aan het actieavontuur American McGee's Alice voor uitgever Electronic Arts. Op dit moment werkt het bedrijf aan Akaniero, een interpretatie van Roodkapje met een feodaal Japanse invalshoek. Dit spel wordt volgend jaar waarschijnlijk gratis uitgegeven voor pc's en tablets.


'Gameuitgevers mogen verdwijnen'

Schippers en Martina atleten van het jaar

Dafne Schippers en Churandy Martina zijn door de Nederlandse atletiekbond KNAU gekozen tot atleten van het jaar. Marlou van Rhijn werd verkozen tot de beste paratlete, Tim Dekker is het talent van 2012. Dat maakte de KNAU donderdag bekend.

Schippers eindigde bij de EK in Helsinki als vijfde bij de 200 meter en veroverde met de estafetteploeg (4x100) zilver. Op de Spelen werd de equipe zesde in de finale, terwijl ze op de zevenkamp haar naam terugvond op 12e plaats.

Martina kroonde zich tot Europees kampioen op de 200 meter en met de ploeg op de 4x100 meter. Op de Spelen van Londen scherpte hij het nationale record op de 100 meter aan tot 9,91 seconden. In de olympische finale werd hij zesde op die afstand, op de dubbele afstand finishte hij als vijfde.

Eerste game THQ Montreal pas eind 2014

De eerste game van de nieuwbakken gamestudio THQ Montreal staat gepland om eind 2014 of begin 2015 op de markt te verschijnen. De game, waarover Assassin's Creed-bedenker Patrice Desilets de productieleiding heeft, draagt de werknaam 1666. Dat blijkt uit documenten van een rechtbank in de Amerikaanse staat Delaware.

In de documenten staan plannen over de verdeling van budgetten over de jaren 2011 tot 2017. Naast 1666 worden ook de spellen Evolve, gemaakt door gamestudio Turtle Rock, en Atlas, gemaakt door Relic Entertainment, voor het eerst genoemd.

De rechtbankdocumenten liggen op straat doordat THQ faillissementsbescherming heeft aangevraagd bij een rechtbank in Delaware. Een investeringsgroep wil de uitgever overnemen en een doorstart maken. Ondertussen gaat de productie van 1666, Atlas, Evolve gewoon door. Binnenkort verschijnen games als Metro Last Light en Company of Heroes 2 bij THQ, maar die zijn gemaakt door andere gamestudio's.


Eerste game THQ Montreal pas eind 2014

Bloody Sunday verdachten verhoord door Noord-Ierse politie

De Noord-Ierse politie heeft een strafrechtelijk onderzoek ingesteld naar het bloedbad van 30 januari 1972, dat de geschiedenis in ging als Bloody Sunday. Vijftien rechercheurs zullen getuigenverklaringen verzamelen en vervolgens de Britse soldaten verhoren die het vuur openden op rooms-katholieke demonstranten, liet politiecommandant Judith Gillespie donderdag weten.

De Britse militairen die op 'Bloedige Zondag' schoten hebben gelost worden volgens Gillespie als verdachten aangemerkt. Tot dusver is niemand vervolgd voor de kogelregen, die veertien ongewapende betogers het leven kostte. Het bloedbad wakkerde de steun onder katholieke Noord-Ieren voor de strijd van de verboden IRA aan.

De nabestaanden van de slachtoffers en Sinn Fein, de met de IRA verbonden politieke partij, zijn blij met het politieonderzoek. Zij wachtten daar al op sinds in 2010 een uitgebreid Brits onderzoeksrapport verscheen. Dat rapport concludeerde dat de militairen ongewapende burgers tot doelwit hadden gekozen.

Militair met wapen jaagt Assenaren schrik aan

Een militair in een camouflagepak heeft donderdagochtend in Assen geleid tot verontruste telefoontjes naar de politie over een gewapende man die het bos in was verdwenen. De politie zette een uitgebreide zoekactie op touw, waarbij honden en een helikopter werden ingezet. Dat laat de politie weten.

Tijdens de zoekactie kreeg de politie te horen dat het om een militair zou gaan. Toen dat juist bleek en met de militair contact was geweest, blies de politie de zoekactie weer af.

Kamer vindt Weekers onhandig

De Tweede Kamer vindt dat staatssecretaris van Financiën Frans Weekers (VVD) voorzichtiger had moeten opereren toen in Limburg een reclamezuil met zijn afbeelding werd geplaatst, bleek donderdag tijdens het Kamerdebat over de integriteitskwestie rond Weekers. Zijn aftreden werd niet geëist.

Premier Mark Rutte (VVD) en Weekers moesten donderdag naar de Kamer komen om uitleg te geven over de kwestie die draait om de band die Weekers heeft met Jos van Rey. Die stapte onlangs op als senator en wethouder in Roermond omdat hij van fraude wordt verdacht.

Deze zomer werd op een gigantisch billboard langs de A73 een campagneposter van Weekers geplaatst. Hoewel Weekers eerst ontkende, moest hij later toegeven dat Van Rey dit had betaald. Ook de van corruptie verdachte projectontwikkelaar Piet van Pol had financieel bijgedragen.

In een woensdagavond verstuurde Kamerbrief gaf Weekers toe dat hij vragen uit de media hierover 'te lichtvaardig' had afgedaan. Ook erkende hij dat hij bij van Rey had moeten doorvragen over de gift.

Alle Kamerfracties waren het er over eens dat het optreden van Weekers onhandig was. "Je moet oppassen met dit soort geldschieters", zei SP'er Ronald van Raak. GroenLinks-fractievoorzitter Bram van Ojik noemde de zaak 'slecht voor het aanzien van de politiek', maar zei ook dat het Weekers 'siert dat hij het boetekleed aantrekt'.

Wel werden Weekers' uitlatingen in de media gehekeld. Deze week deed Weekers de discussie over zijn integriteit nog af als 'complottheorieën'. CDA-leider Sybrand van Haersma Buma vond dat ongepast. "Als er zo flodderig wordt gecommuniceerd moet je niet gek kijken als daar vragen over worden gesteld. Dat is geen complottheorie."

Coalitiepartijen VVD en PvdA namen het op voor Weekers. "Ik zie geen rokend pistool", zei PvdA-Kamerlid Ed Groot. VVD-Kamerlid Helma Neppérus zei dat het niet doorvragen naar de afkomst van de gift niet handig was, 'maar dat hij dat niet heeft gedaan betekent niet dat hij te kwader trouw is'.

Weekers en Rutte beginnen om 16.15 uur met hun beantwoording.

Whams Last Christmas is grootste kersthit

Last Christmas van Wham! is de grootste kersthit aller tijden. Top 40 liet dit jaar voor het eerst een kerstlijst samenstellen op basis van verkoopcijfers, downloads en airplay in de decembermaanden van de afgelopen drie jaar.

Wham! bleef geduchte concurrenten als Chris Rea en Band Aid voor. Driving Home for Christmas kwam niet verder dan de tweede plek, Do They Know It's Christmas? eindigde op de derde positie. Ook ex-Beatles Paul McCartney en John Lennon haalden de top vijf. McCartneys Wonderful Christmas Time staat op vier, Happy X-mas van Lennon op vijf.

Hoewel Last Christmas de grootste kersthit is, haalde het nummer nooit de toppositie in de Nederlandse hitlijsten. In de Top 40 kwam Wham! niet verder dan de tweede plek. Driving Home for Christmas was zelfs helemaal nooit terug te vinden in de hitlijst.

Met Kerst Ben Ik Alleen is het eerste Nederlandse nummer dat in de kerstlijst van Top 40 voor komt. André Hazes staat met het nummer op de negentiende plek. In totaal haalden negen Nederlandse producties de lijst.

En nu zit hij geheid de hele dag in je kop...

Almere klaagt over nieuwe dienstregeling NS

De gemeente Almere maakt zich ernstig zorgen over de nieuwe spoordienstregeling. Treinen van en naar Almere zijn overvol, mensen blijven achter op de perrons en reistijden zijn langer, schrijft het gemeentebestuur donderdag in een brandbrief aan staatssecretaris van Infrastructuur Wilma Mansveld (PvdA).

Een kleine twee weken geleden ging de nieuwe dienstregeling van de Nederlandse Spoorwegen in. Volgens de gemeente zorgen de opening van de Hanzelijn, die Almere met het noorden van het land verbindt, en het station Almere Poort wel voor een aanzienlijke verbetering van de bereikbaarheid van Almere.

Maar met het ingaan van de nieuwe dienstregeling verdween de 'intercitystatus' van het station Almere Buiten. Volgens de gemeente leidt dat tot een extra reistijd van tien minuten naar 'werkgebieden' in Amsterdam. Ook zitten de sprinters die het station aandoen daardoor nu overvol. "Toch een beetje gek. Je zou verwachten dat de reiziger er met de opening van de Hanzelijn en station Poort op vooruit zou gaan, maar het tegenovergestelde is het geval", zegt wethouder Adri Duivesteijn.

De gemeente uitte eerder al zorgen over de kwestie. Toen gaf de NS volgens Almere aan dat er bij grote drukte op de Flevolijn een trein tussen Almere en Schiphol kan worden toegevoegd. Het gemeentebestuur wil nu dat die toezegging in de praktijk wordt gebracht.

Degenkolb verkozen tot Duits wielrenner van het jaar

John Degenkolb is in eigen land verkozen tot Duits wielrenner van het jaar. Het sprintkanon van de Nederlandse wielerploeg Argos Shimano kreeg de meeste stemmen van de lezers van het Duitse tijdschrift Radsport.

Degenkolb won in 2012 vijf etappes in de Ronde van Spanje en was vierde op het wereldkampioenschap in Valkenburg. Hij hield Tony Martin en André Greipel achter zich in de verkiezing.

Martin won onder meer de wereldtitel tijdrijden, terwijl Greipel onder anderen drie etapes in de Tour de France op zijn naam schreef.

Di Montezemolo droomt van Vettel bij Ferrari

Ferrari-president Luca di Montezemolo heeft wederom zijn bewondering uitgesproken voor drievoudig wereldkampioen Sebastian Vettel. De Italiaan hoopt nog steeds dat de Duitser ooit voor zijn team zal racen.

"Als Fernando morgen om wat voor reden dan ook zou willen stoppen, bijvoorbeeld om met zijn vriendin op Hawaii te gaan wonen, wil ik graag dat Vettel hem komt vervangen", vertelde Di Montezemolo aan het Duitse Auto Motor und Sport. "Sebastian is jong, staat met beide benen op de grond en heeft een gigantisch wil om te winnen. Michael Schumacher heeft mij vier jaar geleden al op hem gewezen. Hij volgde Vettel al sinds zijn karttijd. Ik moet zeggen, Michael heeft gelijk gekregen."

Di Montezemolo vindt de combinatie Alonso-Vettel echter geen optie. "Ik wil geen twee hanen in hetzelfde kippenhok", zei hij in oktober, nadat de BBC had bericht dat Vettel vanaf 2014 voor Ferrari kon rijden. Als Alonso zijn overeenkomst tot eind 2016 uit dient, kan Vettel op zijn vroegst in 2017 naar Maranello komen.

Aanklager eist één jaar tegen Berlusconi

Het Italiaanse openbaar ministerie heeft donderdag één jaar gevangenisstraf geëist tegen oud-premier Silvio Berlusconi voor zijn vermeende rol in de publicatie van de transcriptie van een afgeluisterd telefoongesprek in een krant van Berlusconi's media-imperium.

Openbaar aanklager Maurizio Romanelli legde zijn eis donderdag op tafel in het proces tegen Berlusconi en zijn broer Paolo, uitgever van de Milanese krant Il Giornale, dat ten einde loopt. Het openbaar ministerie heeft drie jaar en drie maanden tegen Paolo Berlusconi geëist.

De zaak draait om de publicatie in 2005 van een afgetapt telefoongesprek dat onderdeel was van een onderzoek naar een mislukte overname.

Berlusconi's advocaat Nicolo Ghedini beschuldigde het hof ervan snel een uitspraak te willen forceren om zo de landelijke verkiezingen, die vermoedelijk in februari worden gehouden, te beïnvloeden. Berlusconi wil zich mogelijk opnieuw verkiesbaar stellen. Ghedini wees erop dat afgeluisterde gesprekken van Berlusconi jarenlang zonder juridische consequenties zijn gepubliceerd.


Aanklager eist één jaar tegen Berlusconi (Foto: Novum)

Minder cookiewaarschuwingen op web

Internetgebruikers krijgen straks minder vaak de vraag of ze instemmen met het gebruik van cookies. Websites hoeven voor minder cookies toestemming te vragen, schrijft minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) donderdag aan de Tweede Kamer.

Toestemming is niet meer vereist voor cookies waarmee uitsluitend anonieme gegevens worden verzameld over bezoekers van de eigen website, de zogeheten first party analytical cookies. Volgens Kamp en de OPTA, de toezichthouder voor de telecomsector, is dat mogelijk binnen de huidige wet.

Een voorwaarde is dat de privacy van bezoekers van de website niet in het geding mag zijn. Ook mogen verzamelde gegevens niet worden gedeeld met derden. De OPTA gaat de voorwaarden de komende tijd verder uitwerken.

Sinds juni moeten websites toestemming vragen aan gebruikers als zij cookies willen plaatsen, bestandjes met informatie over het surfgedrag. Dat leidde tot een wildgroei aan pop-upvensters. Sommige sites, zoals die van de publieke omroep, laten bezoekers niet toe als zij de cookies niet accepteren.

McLaren komt 31 januari met nieuwe wagen

McLaren presenteert zijn nieuwe auto op 31 januari in Engeland. Zo heeft het team uit Woking donderdag laten weten. De precieze locatie van de presentatie is nog onbekend.

Met de MP4-28, zoals de auto voor het seizoen 2013 heet, wil de Britse Formule 1-renstal zich weer in de titelstrijd mengen. Dit jaar werden McLaren-coureurs Lewis Hamilton en Jenson Button slechts vierde en vijfde in het gevecht om de wereldtitel, terwijl McLaren achter Red Bull en Ferrari als derde eindigde bij de constructeurs. 

Het team moet het volgend seizoen stellen zonder Hamilton. De Brit heeft besloten zijn carrièrre te vervolgen bij Mercedes. Sergio Perez, die dit jaar drie keer op het podium wist te klimmen, is aangetrokken om hem te vervangen.

Veilige berg in Frankrijk mocht de wereld vergaan

Bewoners van het bergdorpje Bugarach in Frankrijk hebben genoeg van de hordes journalisten die hun dorpje bezoeken. De berg zou een veilige haven zijn, mocht de wereld vrijdag vergaan. Een aantal mensen dat in die theorie gelooft, heeft zich in het dorpje verschanst, wat tot grote media-aandacht leidt. Dat schrijven Franse media donderdag.

De Fransen uit het dorpje vinden het allemaal wat overdreven. Alleen de eigenaar van het enige geopende restaurant in het dorp is tevreden met de toestroom. De politie heeft de toegangswegen tot het dorp afgesloten.

Er zijn interpretaties van de kalender van de oude Maya's die zou wijzen op het einde der tijden aankomende vrijdag. Dat betekent volgens de Maya's dat er een nieuw tijdperk aanbreekt. Volgens sommigen gaat dat gepaard met het vergaan van de wereld.

Bugarach zou vrijdag niet de enige veilige plek zijn. Ook hotels op de Rtanjberg in Servië zijn volledig uitverkocht. In het Turkse bergdorp Sirince zijn eveneens duizenden doemdenkers gearriveerd.

Bugarach is stormloop journalisten beu
Bugarach is stormloop journalisten beu (Foto: ANP)

Pain and Gain eerste officiële trailer

De eerste trailer voor Michael Bay's nieuwste actiefilm is verschenen online. Pain and Gain oogt als een veelbelovende chaotische actiefilm met een gezonde dosis humor.

De film volgt het (waargebeurde) verhaal van drie fitness trainers gespeeld door Mark Wahlberg, Dwayne Johnson en Anthony Mackie. Ze zijn de sleur van het leven zat en besluiten een van hun rijke cliënten te kidnappen en hem geld afhandig te maken. Jammer genoeg, voor hen, is hun slachtoffer er niet een die zich gemakkelijk laat kisten en de spierbundels zijn ook niet bepaald meesterbreinen. Hun plan loopt in duigen en dit zorgt voor het nodige spektakel. 

Michael Bay staat niet bepaald bekend om zijn sterk doordachte plottwisten of briljante escapades, maar voor dit genre leent de regisseur zich toch als een van de beste. Wij kijken er in ieder geval naar uit.

Pain and Gain wordt op 2 mei 2013 verwacht in de Nederlandse bioscopen.

Saber Interactive werkt aan God Mode

Gamestudio Saber Interactive werkt aan een schietspel met de naam God Mode. De game kan met vier spelers gespeeld worden en moet begin volgend jaar op de markt verschijnen. God Mode wordt gemaakt voor de Xbox 360, PlayStation 3 en pc. Dat heeft uitgever Atlus bekendgemaakt aan entertainmentwebsite IGN.

Spelers stappen in de schoenen van een god die sterfelijk is geworden door toedoen van de god van de onderwereld, Hades. Zij vechten zich een weg door het labyrint van Hades in een poging aan de eeuwige verdoemenis te ontsnappen. Saber Interactive benadrukt dat het spel bedoeld is als 'een leuke game vol actie' zonder dat daar een diepgaand verhaal aan te pas komt.

Het spel wordt gemaakt in samenwerking met Old School Games, een dochterbedrijf van Saber Interactive dat zich voornamelijk richt op downloadbare spellen. In het verleden werkte Saber onder meer aan de schietspellen Inversion en Halo: Anniversary Edition.


Saber Interactive werkt aan God Mode (Foto: Novum)

Mogelijk minder IJslands geld naar Nederland

De provincie Noord-Holland en diverse overheden die nog geld krijgen van de failliete IJslandse bank Landsbanki, lopen mogelijk een kwart van dat geld mis vanwege een ongunstige wisselkoers. Dat komt donderdag naar voren uit een raadsbrief van de Texelse wethouder Frans Visman.

Een groep andere schuldeisers heeft namelijk een claim ingediend bij de IJslandse Hoge Raad om bij terugbetaling de koers op het moment van betalen te hanteren, zo staat in de brief. Tot nog toe was altijd uitgegaan van een vaste koers van 22 april 2009, die voor Nederlandse schuldeisers gunstiger zou uitpakken.

Mocht de claim worden goedgekeurd, dan lopen de Nederlanders door het koersverschil mogelijk zo'n 56 miljoen euro mis.

Mogelijk minder IJslands geld naar Nederland
Mogelijk minder IJslands geld naar Nederland (Foto: ANP)

Frankrijk gastheer Afghaanse regering en Taliban

Afghaanse regeringsfunctionarissen en Talibanstrijders ontmoeten elkaar donderdag en vrijdag in de buurt van Parijs om te praten over de toekomst van Afghanistan wanneer de internationale troepenmacht is vertrokken. Er wordt niet verwacht dat tijdens de geheime ontmoeting in Chantilly al wordt onderhandeld over een mogelijke vredes- en verzoeningsdeal.

Zo'n twintig Afghanen van de regering van president Hamid Karzai, de Taliban, de politieke oppositie en de militante beweging Hezb-e-Islami zullen na elf jaar oorlog proberen het gesprek aan te gaan.

Frankrijk trekt momenteel zijn laatste gevechtstroepen terug uit Afghanistan, waarmee het flink voorloopt op het tijdsschema van de NAVO voor terugtrekking.

Studente aangevallen met poepsok

In Chicago is een 20-jarige vrouw aangevallen met het ranzigste wapen dat je kunt bedenken. De studente is namelijk aangevallen met een met poep gevulde sok.

Het anoniem gebleven slachtoffer zat afgelopen week in de trein in de Amerikaanse metropool toen een man haar aandacht probeerde te trekken. Ze sloeg er geen acht op en gaf hem geen aandacht. "Bij het volgende station sloeg hij echter toe", vertelt de jonge vrouw.

"Hij gooide iets in mijn gezicht", vervolgt ze. "Het was een sok vol met poep. Het zat overal: op mijn gezicht, in mijn haren en op mijn kleren."

De politie heeft de man gezocht, maar nog niet gevonden. De studente in kwestie zegt een foto te hebben van haar aanvaller. Het gaat hier om een bruine man met een witte capuchon.

poepsokaanvallerDe poepsokaanvaller, op vrijgegeven bewakingsbeelden

Vijf jaar cel voor drugsadvocaat

De rechtbank in Rotterdam heeft donderdag voormalig kickbokser en strafrechtadvocaat Ashwin B. veroordeeld tot een celstraf van vijf jaar. B. was lange tijd betrokken bij internationale cocaïnehandel en werd bovendien schuldig bevonden aan witwassen en overtreding van de wapenwet. Justitie had zeven jaar geëist.

B. werd in november 2010 aangehouden toen hij cocaïne aan het versnijden was in een appartement op de 29e etage van een luxe woontoren in Rotterdam. In de woning werd bijna tachtig kilo cocaïne aangetroffen, met een waarde van zo'n drie miljoen euro. B. reisde ook zelf naar Ecuador om dertig kilo cocaïne te kopen.

De rechters nemen het B. kwalijk dat hij bij zijn aanhouding in Ecuador zijn status als advocaat gebruikte om te verklaren waarom hij zo veel geld bij zich had. "De verdachte heeft daarmee het vertrouwen dat de maatschappij in advocaten stelt beschaamd."

De rechtbank komt desondanks tot een lagere straf dan geëist omdat B. niet eerder is veroordeeld in een drugszaak.

Operatie Barça-trainer Vilanova goed verlopen

Tito Vilanova heeft een operatie aan de speekselklieren goed doorstaan. De coach van FC Barcelona moet nu enkele dagen in het ziekenhuis blijven, aldus de club. Vervolgens zal hij ongeveer zes weken lang chemotherapie en bestralingen moeten ondergaan.

Bij Vilanova werden woensdag, voor de tweede maal binnen een jar, kankercellen geconstateerd in zijn speekselklieren. Deze zijn vandaag tijdens een operatie verwijderd. Zijn taken bij Barcelona worden voorlopig overgenomen door assistent Jordi Roura.

Over het exacte herstelproces van de 44-jarige Vilanova valt verder nog weinig te zeggen. FC Barcelona liet eerder weten dat Vilanova, indien zijn herstel dat toelaat, tijdens zijn chemokuren en betralingen wel beschikbaar voor is voor de club.

Fors hogere straf voor ombrengen lerares Spaubeek

Een 44-jarige man heeft in hoger beroep een hogere straf gekregen voor het doden van een 56-jarige lerares in 2009 in het Limburgse Spaubeek. De rechtbank veroordeelde hem eerder tot vijftien jaar cel, maar het gerechtshof in Den Bosch deed daar donderdag vijf jaar bovenop.

Het lichaam van het slachtoffer werd in mei 2009 gevonden in haar huis, dat in brand stond. De brandweer vond het verkoolde overschot van de vrouw in de badkuip. Ze was meerdere keren met een breekijzer op haar hoofd geslagen.

De man had bij de vrouw ingebroken om haar autosleutels te stelen. Toen hij door haar werd betrapt heeft hij haar gedood.

Het hof vindt een 'forse bestraffing' van twintig jaar op zijn plaats. De man zat tijdens zijn daad in een proeftijd van een eerdere veroordeling. Bovendien was hij voortvluchtig, omdat hij niet was teruggekeerd van detentieverlof. Ook heeft hij niet meegewerkt aan onderzoek naar een mogelijke stoornis.

De man was zelf tegen de veroordeling van de rechtbank in Maastricht in hoger beroep gegaan. Justitie had voor het hof 25 jaar cel geëist. Voor de rechtbank was de strafeis opmerkelijk genoeg dertien jaar.

Voorzitter ChristenUnie stopt om privéredenen

Janneke Louisa stop per 1 januari als partijvoorzitter van de ChristenUnie. Zij doet dat om privéredenen, laat de partij donderdag weten. Louisa was pas sinds mei dit jaar partijvoorzitter. Het partijbestuur respecteert het besluit en betreurt haar vroegtijdige afscheid.

Ook partijleider Arie Slob laat weten respect te hebben voor het 'zware besluit' dat ze heeft genomen om ermee te stoppen. "Gezien haar kwaliteiten had ik veel verwachting van de wijze waarop zij haar voorzitterschap wilde invullen." Slob omschrijft haar als 'gedreven' om leden meer bij de partij te betrekken.

Het voorzitterschap wordt nu tijdelijk waargenomen door vicevoorzitter Klaas Tigelaar. Het partijbestuur wil snel een nieuwe voorzitter benoemen. Daarvoor wordt een commissie in het leven geroepen. Het is de bedoeling dat de opvolger van Louisa wordt gekozen tijdens het partijcongres in april.

Negen maanden cel voor fatale steekpartij op kermis

Een 16-jarige jongen uit Zwaag is veroordeeld tot negen maanden cel voor een fatale steekpartij op een kermis in Hoorn. Daarbij kwam in maart een 17-jarige jongen uit Westwoud om het leven.

Het slachtoffer werd in zijn hart gestoken tijdens een vechtpartij. Hij overleed kort daarna in een ziekenhuis. De twee jongens zouden ruzie hebben gekregen toen de vriend van het slachtoffer de verdachte aansprak op het uitschelden van een meisje.

Justitie had vijftien maanden cel, waarvan twaalf voorwaardelijk, tegen de jongen geëist. De rechtbank in Alkmaar vond de geëiste straf geen recht doen aan de ernst van de zaak en kwam tot een veroordeling van vijftien maanden jeugddetentie, waarvan zes maanden voorwaardelijk.

De Noord-Hollander moet ook de uitvaartkosten, een bedrag van tienduizend euro, aan de nabestaanden betalen. Hij moet ook in therapie.

Van Nieuwkerk vocht tegen drankmisbruik

In het NTR-programma 5 Jaar Later doet DWDD-presentator Matthijs van Nieuwkerk vrijdagavond een aantal opvallende uitspraken.

In De Volkskrant staan al een aantal opvallende passages uit het door Jeroen Pauw gepresenteerde programma. In 2007 erkende Van Nieuwkerk al dat hij moeite had met het afslaan van een glas alcohol. Nu, vijf jaar later, vraagt Pauw opnieuw naar deze verleidingen.

"Ja, ze (mijn familie red.) spraken me aan op losbandig gedrag. En op drank, mijn grootste vriend en vijand. Daarbij hoorde een nachtleven, losbandigheid, en een gevoel van vrijheid dat ik dacht me te kunnen permitteren." Volgens de presentator is die losbandigheid nu verleden tijd. "Dat heb ik moeten dresseren, uiteraard, anders kun je niet leven, anders kun je niet een liefdevol en sociaal leven hebben in het gezin waar ik deel vanuit maak, en dat wilde ik graag."

5 Jaar Later met Matthijs van Nieuwkerk is vrijdagavond om 22:50 uur te zien op Nederland 1

Weer geen degradatie uit Eerste Divisie

Ook dit jaar degradeert er geen ploeg vanuit de Eerste Divisie naar de Topklasse. Dat meldt de Jupiler League donderdag op zijn website. Geen van de ploegen in de Topklasse heeft voor de deadline van 15 december aangegeven eventueel te willen promoveren. Daardoor is er geen promovendus en hoeft er dus ook geen ploeg te degraderen.

Vorig jaar was er ook al geen degradant uit de Eerste Divisie. Alleen bij de start van de Topklasse ging een ploeg uit de Jupiler League een klasse omlaag. Die twijfelachtige eer viel Top Oss te beurt. De Brabanders degradeerden omdat de Eerste Divisie toen nog uit negentien ploegen bestond.

Een jaar later promoveerde FC Oss weer en de club heeft zo nog een unicum in handen. Omdat in datzelfde seizoen RBC Roosendaal failliet ging hoefde toen geen club te degraderen uit de Jupiler League.

Storing bij mobiel bankieren ING

Klanten van ING hebben donderdag enkele uren te kampen gehad met een storing met mobiel bankieren. Bij een groot deel van de klanten ging het inloggen moeizaam, bij een deel was het zelfs onmogelijk, laat een woordvoerder van ING weten. De problemen staan volgens ING los van een langdurige storing van woensdag.

De storing begon rond 11.00 uur en was zo'n twee uur later weer verholpen. Wel moet een deel van de gebruikers van mobiel bankieren nog steeds meer geduld betrachten bij het inloggen in het systeem.

"We vinden het bijzonder vervelend dat het ons voor de tweede dag niet lukt om onze klanten optimale dienstverlening aan te bieden", licht de zegsman toe. ING is de grootste bank van Nederland.

Door de storing die het internetbankieren van ING woensdag platlegde konden klanten ruim twaalf uur hun bankzaken niet online regelen. Bankieren via de mobiele telefoon was toen juist wel mogelijk.


Storing bij mobiel bankieren ING (Foto: Novum)

Amrabat blij met CL-loting tegen Afellay

Nordin Amrabat komt in de achtste finales van de Champions League een oude bekende tegen. Galatasaray neemt het namelijk op tegen Schalke 04.

Voor Amrabat betekent dat dus een weerzien met Ibrahim Afellay, oud-teamgenoot bij PSV. "Inderdaad een mooie loting voor ons. Persoonlijk ook gehoopt om tegen Ibi te spelen. En Schalke is een van de zwakkere broeders nog in de Champions League", reageerde Amrabat tegen Voetbal International.

"Ik heb hem al gesproken, hij vindt het leuk. We gunnen elkaar het succes, praten voor en na de wedstrijd en ruilen shirts na afloop. Alleen tijdens de wedstrijd zijn we geen vrienden", aldus de aanvaller. "Ik kan moeilijk zeggen dat het een gunstige loting is. Maar we hebben nu wel een serieuze kans door te gaan, als je Schalke vergelijkt met andere ploegen die we hadden kunnen loten zoals Barcelona of Bayern München."

Amrabat zegt het jammer te vinden dat Schalke eerder deze week trainer Huub Stevens wegstuurde. "Ik heb hem niets te bewijzen, zo denk ik niet. Ik vind het altijd leuk om te spelen tegen mensen met wie ik heb gewerkt." De twee werkten eerder bij PSV al samen.

Eigenaar Steaua blij met Ajax als tegenstander

De Roemeense tycoon Gigi Becali, eigenaar van Steaua Boekarest, is blij met de loting van zijn club tegen Ajax in de Europa League. "Het lijkt me een te kloppen tegenstander, we hebben geluk gehad", zei Becali volgens de sportkrant Gazeta Sporturilor. "Ik weet dat wij sterk zijn."

Becali schat Ajax niet zo hoog in. "Het is niet meer het Ajax dat het is geweest. Ze hebben een gemiddelde leeftijd van 21. Hoeveel kunnen die kinderen waard zijn?"

Trainer Laurentiu Reghecampf is ook optimistisch. "We hebben heel goede kansen. Het is een extra motivatie om in het stadion te spelen waar ook de finale wordt gespeeld", zei Reghecampf tegen de sportzender Digi Sport. Steaua gaat op trainingskamp in Nederland, ook om Ajax in actie te kunnen zien.

Steaua doet het zowel in Europa als in de Roemeense competitie uitstekend dit jaar. De Roemenen wonnen hun poule in de Europa League door voor VfB Stuttgart, FC Kopenhagen en Molde FK te eindigen. In eigen land staat Steaua ruimschoots bovenaan.

Borderlands 2 DLC datum, trailer

Na ons eerdere bericht met betrekking tot de titel, heeft ontwikkelaar Gearbox zojuist de datum bekendgemaakt. Daarbij is er ook een officiele trailer uitgegeven voor Borderlands 2: Sir Hammerlocks Big Game Hunt.

Deze downloadable content zal op 15 januari van de (digitale) schappen geplukt kunnen worden. Naast deze bekendmaking is er ook bekendgemaakt dat deze uitbreiding een nieuw en wild continent zal bevatten. Dit continent za de naam Aegris dragen, en wordt er verwacht dat dit continent het huis zal zijn voor de meest exotische wezens die Pandora te bieden heeft.

Peugeot en GM ontwikkelen samen auto's

Peugeot Citroën en General Motors hebben donderdag aangekondigd samen auto's te ontwikkelen. De autofabrikanten hopen door de joint venture te kunnen besparen op de productiekosten.

De bedrijven ontwikkelen samen onder meer een kleine bestelwagen en een energiezuinige auto. De auto's van GM en Peugeot Citroën zullen niet precies hetzelfde zijn. De uitvoering van de auto's verschilt per merk. In 2016 moeten de auto's op de markt komen.

De twee bedrijven kondigden eerder dit jaar een alliantie aan. Het Amerikaanse GM nam toen een belang van zeven procent in de Franse automaker. Door de samenwerking hopen de bedrijven het tij te keren voor hun Europese activiteiten.

Lek vrijlating kroongetuige La S. niet gevonden

Het onderzoek naar het uitlekken van de vrijlating van kroongetuige in het Amsterdamse liquidatieproces Peter la S. door de Rijksrecherche heeft niets opgeleverd. Verhoren hebben niet duidelijk gemaakt of iemand bij politie of justitie zijn ambtsgeheim heeft geschonden.

Nrc.next schreef in juni dat La S. was vrijgelaten. De journalist die het stuk schreef, zei zich te hebben gebaseerd op 'opsporingsbronnen'. Advocaat van La S. Richard Korver deed vervolgens aangifte van schending van het ambtsgeheim. Zijn cliënt zou zich grote zorgen om zijn veiligheid maken nu bekend is dat hij op vrije voeten is.

Verhoren van de Rijksrecherche hebben volgens het Openbaar Ministerie in Den Haag geen duidelijkheid verschaft over wie de 'opsporingsbronnen' waar de journalist zich op baseert zouden kunnen zijn. De verslaggever wil zelf ook niet zeggen wie zijn bron is. Het onderzoek is daarmee afgerond.

La S. zat vast op verdenking van moord, maar in ruil voor medewerking met het Openbaar Ministerie in het Passageproces werd tegen hem slechts acht jaar cel geëist. Hij heeft twee derde van die straf in voorarrest uitgezeten. De rechter moet de deal nog beoordelen.

Kamer debatteert ook over Verdaas

De Tweede Kamer debatteert donderdag niet alleen over de in opspraak geraakte staatssecretaris van Financiën Frans Weekers (VVD), maar ook over de afgetreden staatssecretaris van Economische Zaken Co Verdaas (PvdA). Een meerderheid liet donderdag voorafgaand aan het debat weten er geen bezwaar tegen te hebben om de kwestie-Verdaas bij het debat te betrekken.

Weekers ligt onder vuur vanwege zijn banden met de van corruptie verdachte ex-wethouder van Roermond Jos van Rey, een partijgenoot. Weekers is bij het debat aanwezig, net als premier Mark Rutte (VVD). Die zei woensdag al dat hij zich geen zorgen maakt over de positie van zijn staatssecretaris.

Verdaas treed onlangs af toen was gebleken dat hij had gesjoemeld met declaraties. Inmiddels is in de Kamer twijfel gerezen over welke informatie Rutte over deze kwestie had tijdens het gesprek dat hij met Verdaas had voor het aantreden van het kabinet.

Run op Belgische nationaliteit

Het aantal aanvragen om Belg te worden piekt. De afgelopen maanden verdubbelde het aantal aanvragen bijna, van 990 in juli tot 1770 in november. Voor december stond de teller enkele dagen geleden al op 1300.

Volgens parlementariër Theo Francken gaat het om mensen die nog "snel-snel Belg willen worden" omdat er vanaf 1 januari strengere voorwaarden gelden om de Belgische nationaliteit te kunnen verwerven.

In Nederland nam het aantal naturalisaties enorm af na de invoering van striktere regels in 2003.

72 jaar Batmangeschiedenis in logo's

Batman is al jarenlang een garantie voor succes. Al 72 jaar lang trekt dit format een grote schare fans naar de bioscopen over de hele wereld. In 1938 werd de vraag naar superhelden groter na het succes van Superman bedacht tekenaar Bob Kane zijn compagnon Bill Finger Batman, die deels geïnspireerd is door andere gemaskerde misdaadbestrijders zoals Zorro.

De eerste Batmanfilm dateert uit 1941, de meest recente hebben we niet lang geleden op het witte doek mogen bewonderen. Onderstaand plaatje geeft een overzicht van alle tot op heden gebruikte Batman logo's. Voor een grotere versie klik je hier.

Rapper T.I. wil graag actiekomedie maken

Rapper T.I. wil zich verder ontplooien als acteur en zich toeleggen op het maken van een actiekomedie. "Ik zou dolgraag een nieuwe 48 Hours, Beverly Hills Cop of Bad Boys willen maken", zegt de rapper tegen Rap-Up TV.

T.I. was eerder al te zien in American Gangster, waarin hij een boefje speelt. Vanaf maart is hij te zien in een bijrolletje in de komedie Identity Thief, hoewel het de vraag is of hij daarin veel van zijn komische talent kan laten zien.

"Het probleem is dat veel mensen me veel te serieus nemen". Dat komt volgens de 32-jarige muzikant omdat hij een bajesverleden heeft en vroeger wel eens met pistolen rondliep. "Dat blijft aan me kleven. Ze denken dat ik geen gevoel voor humor heb."

Overigens was het T.I. bijna gelukt om een substantiële rol te bemachtigen in een grote actiefilm met een flinke dosis humor. "Ik ben destijds gevraagd voor een rol in Iron Man 3, maar het kwam qua planning niet uit", zegt hij. "En ze wilden hun filmpje wel maken, dus toen heb ik ze daar maar toestemming voor gegeven", voegt hij daar lachend aan toe.

Iron Man 3 verschijnt op 24 april in de Nederlandse bioscopen.


Rapper T.I. wil graag actiekomedie maken (Foto: Novum)

Yes-R wil betere filmrollen

Rapper annex acteur Yes-R heeft bij de première van Het Bombardement ook zelf even de camera's opgezocht. Hij blijkt het tijd te vinden voor nieuwe filmrollen.

Volgens de acteur krijgt hij altijd dezelfde rollen en wil hij meer. "Ik ben moe van al die standaardrollen die acteurs met mijn kleurtype krijgen. Ik heb al een paar keer een straatschoffie gespeeld. Hartstikke leuk, maar ik hou van groei. Ik wil niet in herhaling vallen."

Yes-R speelde rollen in verschillende films waaronder Een Beetje Verliefd, Gangsterboys en Mijn Opa de Bankrover, maar vindt dat het tijd is voor iets groters. Op Jan Smit, die zijn acteerdebuut beleefde in Het Bombardement, is hij overigens niet jaloers. Hij blijkt zelfs grotere plannen te hebben. "Als ze me een keer een Italiaanse maffiabaas willen laten spelen, sta ik daar enorm voor open."

Yes-R: ik gooi het roer om (Novum)Yes-R (Novum)

[Loting EL] Ajax loot Steaua Boekarest

Vanmiddag wordt er in het Zwitserse Nyon geloot voor de zestiende finales van de Europa League. Ajax is hierin de enige Nederlandse deelnemer. De Amsterdammers nemen het op tegen het Roemeense Steaua Boekarst. Mochten de Amsterdammers doorgaan, dan wacht in de volgende ronde mogelijk Chelsea.

De heenwedstrijden worden afgewerkt op 14 februari, terwijl een week later de returns worden gespeeld. De finale vindt 15 mei plaats in de Amsterdam ArenA.

Loting zestiende finales:

Thuis Uit
BATE Borisov (Wru) Fenerbahce (Tur)
Internazionale (Ita) CFR Cluj 1907 (Roe)
Levante UD (Spa) Olympiakos (Gri)
Zenit St. Petersburg (Rus) Liverpool (Eng)
Dinamo Kiev (Oek) Girondins de Bordeaux (Fra)
Bayer Leverkusen (Dui) Benfica (Por)
Newcastle United (Eng) Metalist Kharkiv (Oek)
VfB Stuttgart (Dui) KRC Genk (Bel)
Atlético Madrid (Spa) Rubin Kazan (Rus)
Ajax Amsterdam (Ned) Steaua Boekarest (Roe)
FC Basel (Zwi) Dnjepr Dnjepropetrovsk (Oek)
Anzhi Makhachkala (Rus) Hannover 96 (Dui)
Sparta Praag (Tsj) Chelsea (Eng)
Borussia Mönchengladbach (Dui) Lazio Roma (Ita)
Tottenham Hotspur (Eng) Olympique Lyon (Fra)
SSC Napoli (Ita) Viktoria Plzen (Tsj)

Loting achtste finales:

Thuis Uit
Napoli/Viktoria Plzen BATE Borisov/Fenerbahce
Leverkusen/Benfica Dinamo Kiev/Bordeaux
Anzhi/Hannover Newcastle/Metalist Kharkiv
Stuttgart/Genk Mönchengladbach/Lazio Roma
Tottenham Hotspur/Lyon Internazionale/Cluj
Levante/Olympiakos Atlético Madrid/Rubin Kazan
Basel/Dnjepr Zenit/Liverpool
Ajax/Steaua Sparta Praag/Chelsea

'Tablet populairste kerstcadeau bij webwinkels'

Tablets doen het goed rond de feestdagen bij webwinkels. Volgens branchevereniging Thuiswinkel.org is de tablet het meest bestelde kerst- en Sinterklaascadeau. Voor de kerst zijn ook de Vijftig Tinten Grijs-trilogie en kleding in trek als cadeaus. Dat stelt de organisatie na een rondgang langs zijn leden.

In de weken tussen Sinterklaas en kerst verwacht de organisatie een weekomzet van 120 miljoen euro, dertig miljoen meer dan in een normale week. De verwachte omzetstijging van 32 procent is in lijn met de stijging vorig jaar. Toen werd een omzetstijging van 25 tot 35 procent verwacht.

Volgens directeur van de branchevereniging Wijnand Jongen zijn vooral luxe producten in trek. "Complete feestoutfits, verzorgingsproducten en geuren doen het goed en ook de populariteit van het online kopen van lingerie neemt toe. Tijdens de kerst wil iedereen er blijkbaar mooi uitzien", stelt Jongen in een verklaring.

Thuiswinkel.org verwacht dat webwinkels dit jaar ongeveer tien miljard euro omzetten, negen procent meer dan vorig jaar.

Jeugdzorg stond aan deur rauwegroentejongen

Bureau Jeugdzorg Amsterdam heeft donderdagochtend aan de deur gestaan bij Tom Watkins, de 15-jarige jongen die alleen rauw voedsel eet. Dat hebben zijn advocaat Ronald Pot en zijn moeder Francis Kenter donderdag laten weten.

"Jeugdzorg stond op de stoep met een spoedmachtiging tot uithuisplaatsing’’, aldus Pot. ,,Tom was echter niet thuis, hij zit op een onbekende locatie.’’ Volgens de advocaat is er contact geweest tussen Jeugdzorg en Kenter. "Het is beider intentie om eruit te komen zodat uithuisplaatsing niet nodig is."

Jeugdzorg Amsterdam liet weten geen mededelingen te doen over Tom, op nadrukkelijk verzoek van de 15-jarige jongen.

McCain hekelt Bin Laden-film

Oud-presidentskandidaat John McCain heeft met twee andere Amerikaanse senatoren een boze brief geschreven aan filmmaatschappij Sony. De politici vinden dat de makers van Zero Dark Thirty over de jacht op Osama Bin Laden voorafgaand aan de film moeten vermelden dat de martelingen fictief zijn en niet gebaseerd op de werkelijkheid.

De drie vinden de film 'misleidend' en 'ontzettend inaccuraat'. De film suggereert dat het waterboarden van Khalid Sheikh Mohammed, de nummer drie van Al-Qaida, heeft geleid tot de vondst van Bin Ladens schuilplaats. Daar is niets van waar, stelt de Republikein McCain, die in 2008 de verkiezingen verloor van Barack Obama.

De senatoren vrezen dat de kijkers een verkeerd beeld zullen krijgen van de jacht op Bin Laden. In hun brief aan Sony schrijven de politici dat de martelingen een zwarte bladzijde in de Amerikaanse geschiedenis zijn. "Met het uitbrengen van Zero Dark Thirty houden de filmmakers de mythe in stand dat martelen effectief is."

Regisseur Kathryn Bigelow en scenarist Mark Boal hebben in een eerdere verklaring laten weten dat ze met de film een reeks controversiële methoden wilden tonen die in de jacht op Bin Laden zijn gebruikt. De terrorist werd vorig jaar door Amerikaanse elitetroepen gedood in Pakistan.

De 61-jarige Bigelow won in 2010 als eerste vrouwelijke regisseur een Oscar voor het oorlogsdrama The Hurt Locker. Het oorlogsdrama Zero Dark Thirty met onder anderen Jessica Chastain en Joel Edgerton draait vanaf 24 januari in de Nederlandse bioscopen.


Amerikaanse senatoren hekelen Bin Laden-film (Foto: Novum)

Meerderheid voor schrappen Zondagswet

D66 maakt werk van het schrappen van het verbod op het verstoren van de zondagsrust. Een motie die het kabinet daartoe oproept werd woensdagavond ingediend. Ook de handtekening van de VVD staat onder de motie, die gesteund wordt door PvdA en GroenLinks, zegt D66-Kamerlid Kees Verhoeven. "Laat de zondag voor iedereen zijn."

Dat de sociaalliberalen de wet uit 1953 willen schrappen, werd enkele dagen geleden al duidelijk. Minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) wees erop dat de kwestie eigenlijk thuishoort bij zijn PvdA-collega van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk. Daarop werd een nieuwe motie ingediend, ditmaal met steun van de VVD.

D66 rekent op de steun van PvdA en GroenLinks. Die partijen steunden in oktober ook een voorstel dat gemeenten meer vrijheid geeft om de winkels op zondag open te laten gaan. Hiermee ontstaat een Kamermeerderheid.

De Zondagswet verbiedt het veroorzaken van 'gerucht' in de nabijheid van kerken of andere gebouwen die voor de openbare eredienst worden gebruikt. De wet legt daarbij onder meer beperkingen op aan het organiseren van 'openbare vermakelijkheden'. Ook mag op de openbare rust niet verstoord worden door 'arbeid in bedrijf of beroep'.

Kritiek van de christelijke partijen verwerpt Verhoeven. "We willen christenen niets afnemen. Iemand die op zondag een religieuze invulling aan de dag wil geven, wordt hier niet slechter van. Een gemeente kan overlast ook op andere manieren inperken." Het gaat er volgens hem om dat anderen niet worden beperkt bij wat ze op zondag willen doen.

Naar verwachting stemt de Kamer donderdagavond over de motie van D66 en VVD.

Recordaantal passagiers voor Schiphol

Schiphol heeft nu al een recordaantal passagiers vervoerd dit jaar. Donderdagochtend werd de vijftigmiljoenste passagier verwelkomd door topman van Schiphol Jos Nijhuis en zijn collega bij KLM Peter Hartman.

Vorige jaar ontving Schiphol net geen vijftig miljoen passagiers, maar werd wel al een record gevestigd. De gelukkige passagier kreeg als verrassing een reischeque van tweeduizend euro en een winkeltegoedbon van vijfhonderd euro te besteden op Schiphol. Ook de rest van de vlucht uit Singapore kreeg een cadeau.

Nijhuis noemde de mijlpaal 'fantastisch'. "Het is een mooi record waar we samen met KLM en andere luchtvaartmaatschappijen trots op zijn." KLM verzorgt zeven van de tien vluchten op Schiphol.

Afgelopen maandag meldde een commissie onder leiding van oud-minister Hans Alders dat de verhouding tussen KLM en Schiphol slecht is. Al jaren is er een conflict over voorwaarden en tarieven. De besturen van beide bedrijven zijn momenteel in gesprek over de verstoorde verhoudingen.


Recordaantal passagiers voor Schiphol (Foto: Novum)

Zac Efron in John F. Kennedy-drama

Zac Efron gaat een nog onbekende rol spelen in het drama Parkland over de moord op president John F. Kennedy. Ook Marcia Gay Harden heeft getekend voor het filmproject. Het drama wordt geproduceerd door Tom Hanks, schrijft het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter.

Parkland gaat over de gebeurtenissen in het Parkland-ziekenhuis in Dallas op de dag dat Kennedy werd vermoord in 1963. In het ziekenhuis vonden JFK, zijn moordenaar Lee Harvey Oswald en diens moordenaar Jack Ruby de dood. De film wordt opgenomen in Dallas en moet in 2013, vijftig jaar na de moord, in de bioscopen draaien.

Schrijver Peter Landesman schrijft het scenario en maakt zijn regiedebuut met de film. Hij schreef eerder het scenario voor het misdaaddrama Trade uit 2007.


Zac Efron in John F. Kennedy-drama (Foto: Novum)

Weekers geeft schimmige financiering billboard toe

Staatssecretaris van Financiën Frans Weekers (VVD) geeft toe dat het billboard dat tijdens de verkiezingscampagne langs de A73 was geplaatst door de Roermondse oud-wethouder Jos van Rey (VVD) niet uit diens eigen zak is betaald. Dat blijkt uit een brief die Weekers woensdagavond aan de Kamer stuurde.

Weekers schrijft in de brief dat de reclamezuil met zijn beeltenis betaald zou zijn uit een 'potje' dat de van corruptie verdachte Van Rey had ingericht voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2010. Daaraan zou 'naar verluidt' ook de eveneens van corruptie verdachte projectontwikkelaar Piet van Pol hebben bijgedragen.

Vragen van de media over het billboard heeft Weekers naar eigen zeggen 'te lichtvaardig' en 'te snel' afgedaan. "Ik heb het belang van de beantwoording van deze persvragen ten onrechte onderschat."

Van Rey zou tegen Weekers hebben gezegd dat hij de drieduizend euro voor het billboard voor eigen rekening zou nemen. Campagneleider van de VVD in Limburg Ben Bremmers vermoedt dat het om een hoger bedrag gaat. Het zeil alleen al kostte waarschijnlijk drieduizend euro, zo zei hij woensdag tegen NRC. Bovendien moest voor de paal ook nog huur worden betaald. Van Pol is mede-eigenaar van de zuil.

De Kamer wil met name weten of Weekers in ruil voor de plaatsing van de zuil op enig moment iets terug heeft gedaan voor Van Rey. Het gaat daarbij met name om de keuze om het kantoor van de Belastingdienst in Roermond niet op te doeken en om een gesprek dat Van Rey had met een hoge ambtenaar van de Belastingdienst.

Van Rey wilde weten hoe hij kon voorkomen dat hij belasting moest betalen over het onderbrengen van zijn vermogen in een vennootschap. Hij moest daartoe als wethouder overgaan na een onderzoek over mogelijke belangenverstrengeling. Volgens Weekers zijn dergelijke gesprekken echter 'geen uitzondering'. Volgens hem ging het gesprek over het beleid van de Belastingdienst, niet over het specifieke geval-Van Rey.

De Tweede Kamer vergadert donderdagmiddag over de kwestie.


Weekers geeft schimmige financiering billboard toe (Foto: Novum)

Werkloosheid naar zeven procent

De werkloosheid in Nederland is in november verder gestegen en uitgekomen op zeven procent van de beroepsbevolking. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek donderdag. Een maand eerder bedroeg de voor seizoeninvloeden gecorrigeerde werkloosheid nog 6,8 procent, een jaar eerder 5,8 procent.

Onder jongeren onder de 25 jaar was de werkloosheid in november 13,7 procent. Onder 25-plussers was dat ruim zes procent.

In november kwamen er zestienduizend werklozen bij. In een jaar tijd zijn er honderdduizend werklozen bijgekomen. De afgelopen drie maanden nam de werkloosheid met gemiddeld dertienduizend toe. De helft daarvan bestond uit 45-plussers.

In totaal zaten er in november 552 duizend mensen thuis zonder baan. Het aantal werkloosheidsuitkeringen steeg met twaalfduizend tot 322 duizend, blijkt uit cijfers van het UWV.

Het Centraal Planbureau voorspelde woensdag een gemiddelde werkloosheid voor dit jaar van 5,25 procent en voor volgend jaar van zes procent. Het planbureau hanteert echter een andere, internationale definitie. Onder die definitie was de werkloosheid over november 5,6 procent, licht een woordvoerder van het CBS toe. Onder de nationale definitie zoals het CBS die hanteert loopt de werkloosheid volgend jaar op tot gemiddeld 7,25 procent, voorspelde het planbureau.


Werkloosheid naar zeven procent (Foto: Novum)

Limburgse juwelier gewond bij overval

Een juwelier in Hoensbroek is donderdag gewond geraakt bij een overval. Ook een verdachte raakte gewond toen hij ten val kwam met zijn bromfiets. Hij is aangehouden. De politie is nog op zoek naar drie andere verdachten. Of ze iets hebben buitgemaakt is nog niet duidelijk.

De overval in de juwelierszaak aan de Kouvenderstraat in de Limburgse plaats vond rond 11.30 uur plaats. Aanvankelijk meldden verschillende media dat er geschoten zou zijn, maar dat is volgens de politie niet het geval. Hoe de juwelier dan wel gewond is geraakt, is niet bekend. Ook over zijn letsel kan de politie niets zeggen. De man is naar een ziekenhuis gebracht.

Smartphonedieven slaan toe in Amsterdamse clubs

Vijf grote clubs in Amsterdam waarschuwen voor een bende die het heeft voorzien op de smartphones van bezoekers. In korte tijd zijn al honderden telefoons van bezoekers gestolen, staat in een gezamenlijke verklaring.

Het gaat om de uitgaansgelegenheden Air, Sugarfactory, Studio 80, Chicago Social Club en Trouw. "De organisatoren, clubs en de politie doen hun best om de bende op te rollen, maar het blijkt heel erg lastig om de daders op heterdaad te betrappen. We raden je tot die tijd aan goed op te letten", laten de clubs donderdag weten.

Er zijn nog geen verdachten aangehouden. Bezoekers die iets verdachts zien, worden opgeroepen zich te melden bij de beveiligingsmedewerkers. Slachtoffers wordt aangeraden aangifte te doen.

Vrieskou en sneeuwstormen treffen Balkan

Zware sneeuwval en temperaturen ver onder het vriespunt hebben in Bulgarije en Roemenië voor veel problemen gezorgd. In het noordoosten van Bulgarije hebben de autoriteiten zelfs de noodtoestand uitgeroepen.

Door de harde wind en de sneeuw ontstonden stroomstoringen. Grensovergangen bleven als gevolg van het winterweer dicht en sommige wegen werden afgesloten voor verkeer. De Bulgaarse autoriteiten hebben burgers aangeraden niet naar de gebieden te reizen die te kampen hebben met noodweer.

In dertig dorpen in het Bulgaarse district Ruen is de stroom uitgevallen en in sommige dorpen zijn er ook problemen met de drinkwatervoorziening. De wegen in het district zijn vrijwel onbegaanbaar.

In Roemenië zorgde de sneeuw op negen snelwegen voor veel problemen. Ook kwamen zo'n honderdtachtig dorpen en steden zonder stroom te zitten.

De verwachting is dat de temperaturen de komende dagen dalen tot -17 graden Celsius.

Leusdenaar vervoert bus vol vuurwerk

Een 37-jarige man uit Leusden is woensdagavond opgepakt voor de handel in illegaal en zwaar vuurwerk. Hij werd met een bus vol vuurwerk in Woudenberg van de weg geplukt. Op twee locaties troffen agenten tweeënhalve ton illegaal vuurwerk aan. In een loods bleek bovendien een hennepkwekerij te huizen. De Leusdenaar zit vast.

De politie had de verdachte al op het oog toen agenten hem woensdagmiddag zagen rijden. Ze besloten hem te volgen en zagen hoe hij tientallen zware dozen inlaadde. Toen hij weer ging rijden, werd de man aan de kant gezet. In de dozen bleken honderdduizendklappers, nitraatbommen en ander knal- en siervuurwerk te zitten.

Daarna werden een bedrijfspand in Woudenberg en een woning in Leusden doorzocht. In het bedrijfspand werden nog eens vele tientallen dozen vuurwerk gevonden. De hennepkwekerij met zo'n zeshonderd plantjes zat weer in een andere loods en is ontmanteld.

De politie onderzoekt de zaak en sluit meer aanhoudingen niet uit.

Nederlandse boer in Zimbabwe neergeschoten

Een Nederlandse boer in Zimbabwe is aan de dood ontsnapt nadat hij van dichtbij in zijn gezicht was geschoten. Piet Zwanikken (50) denkt dat hij het doelwit was van een moordaanslag met de bedoeling zijn grond af te pakken.

Zwanikken, die vijftien jaar boer is, werd maandag op zijn tabaksplantage benaderd door drie mannen. Na een kort gesprek trok een van de mannen een vuurwapen en schoot. De kogel ging door Zwanikkens neus en schampte zijn wang.

Zwanikken is in een ziekenhuis in de hoofdstad Harare geopereerd aan zijn gezicht, zo meldt hij in een verklaring aan Novum Nieuws. De Nederlander krijgt in het ziekenhuis bezoek van de Nederlandse ambassade. Volgens een schriftelijke verklaring van de ambassade zijn twee verdachten van de schietpartij inmiddels gearresteerd.

De Nederlander kampt naar eigen zeggen al maanden met intimidatie. In januari kreeg hij een bevel van de overheid om zijn boerderij te verlaten. De Nederlandse ambassadeur bracht vorige week vrijdag nog een solidariteitsbezoek aan Zwanikkens plantage.

In Zimbabwe zijn de afgelopen jaren duizenden blanke boeren van hun land gegooid, soms met geweld. President Robert Mugabe begon ruim tien jaar geleden een omstreden onteigeningsprogramma.

Het is onduidelijk of het incident rond Zwanikken verband houdt met een campagne van Nederlandse boeren voor financiële compensatie van de Zimbabwaanse regering. In oktober werd bekend dat elf boeren 23 miljoen euro verlangen. De boeren verloren hun land tien jaar geleden en werden nooit gecompenseerd, ondanks toezeggingen daartoe.

De Nederlandse ambassade meldt dat zij zich bij de lokale autoriteiten inzet voor Nederlandse boeren in Zimbabwe. Volgens de ambassade worden nog ten minste twee andere boeren bedreigd met onteigening.

Ben Affleck te druk voor Kristen Stewart

Ben Affleck moet zijn rol in de romantische komedie Focus laten schieten. De acteur heeft het te druk voor de film met Kristen Stewart, schrijf het Amerikaanse filmblad Variety.

De 40-jarige Affleck leverde dit jaar de gelauwerde politieke film Argo af en concentreert zich momenteel op zijn carrière als scenarist en regisseur. Hij werkt aan de misdaadfilm Live by Night, waarvan hij de regie, het scenario, de productie en de hoofdrol voor zijn rekening neemt. Daarnaast werkt hij aan een gangsterfilm met Matt Damon.

Nu moeten de regisseurs Glenn Ficarra en John Requa, bekend van Crazy Stupid Love, op zoek naar aan andere acteur voor de rol van meesteroplichter. Focus gaat over een crimineel die gaat samenwerken met een jong meisje dat de fijne kneepjes van het vak nog moet leren.


Ben Affleck te druk voor Kristen Stewart (Foto: Novum)

Makkelie en Gözübüyük maken promotie

Scheidsrechters Danny Makkelie en Serdar Gözübüyuk gaan promotie maken op de internationale ladder. Makkelie maakt promotie naar de eerste categorie van de UEFA, terwijl Gözübüyuk naar de tweede categorie klimt.

Makkelie komt daardoor in de buurt van de elite, de hoogste categorie waar arbiters ingedeeld kunnen worden. Makkelie is sinds 2011 internationaal scheidsrechter en mocht al één wedstrijd in de Champions League leiden. Daarnaast kreeg hij vijf Europa League-duels en twee interlands toegewezen. Ook floot hij bij het EK-19 de finale.

Gözübüyuk fluit sinds begin dit jaar internationaal. De 27-jarige arbiter floot al eens een duel in de Europa League.

Bateman slachtoffer van Identiy Thief

Dat het jatten van een identiteit niet alleen maar afschuwelijk kan zijn, bewijst de trailer van Identity Thief. De komedie die volgend jaar verschijnt laat in de trailer al zien hoe de klopjacht van Jason Bateman zijn personage voor ons hilarische wendingen neemt.

Jason Bateman (Horrible Bosses) en Melissa McCarthy (Bridesmaids) spelen de hoofdrollen in de comedy Identity Thief. Sandy Bigelow Patterson (Bateman) staat op het punt alles te verliezen wanneer blijkt dat zijn identiteit gestolen is door de vrouwelijke oplichter Diana (McCarthy). Om zijn identiteit terug te claimen moet hij afreizen naar Miami om Diana op te sporen en weer mee terug te nemen naar Denver om de situatie op te helderen. Dit blijkt echter makkelijker gezegd dan gedaan.

Identity Thief is geregisseerd door Seth Gordon (Horrible Bosses) en heeft naast Bateman en McCarthy verder Jon Favreau, Amanda Peet en John Cho in de hoofdrollen. De film is vanaf 7 maart 2013 in de bioscoop te bekijken.

'Eerlijke dief' mag beloning houden

Een dief die kostbare medailles had gestolen uit een legermuseum in Waiouru (Nieuw Zeeland) mag de beloning die hij kreeg voor het terugbrengen van de buit houden. Dat heeft het hooggerechtshof in Wellington besloten, meldden lokale media donderdag.

De dief ontvreemdde in 2007 met een kompaan 96 medailles uit het museum. Die zijn 5 miljoen Nieuw-Zeelandse dollar (ruim 3 miljoen euro) waard. De twee inbrekers claimden vervolgens via hun advocaat anoniem een beloning van 100.000 dollar. Twee burgers hadden geld beloofd aan degene die de politie op het spoor van de dieven zou brengen, of aan degene die de medailles zou teruggeven.

Later werden beide mannen aangehouden voor de diefstal, die ze ook toegaven. Een van de dieven deed hierop afstand van zijn beloning, maar zijn maat wilde het geld houden. Hoewel de hebberigste boef zijn beloning nu mag houden, kan hij niet echt van zijn geld genieten. Hij zit een gevangenisstraf van 13 jaar uit voor de diefstal.

Dief mag beloning voor eerlijke vinder houden
Dief mag beloning voor eerlijke vinder houden (Foto: ANP)

Meer geld voor vroege uitschakeling Australian Open

Verliezen in de eerste ronde van de Australian Open doet de tennissers vanaf de komende editie in januari in ieder geval financieel beduidend minder pijn. De organisatie van het grandslamtoernooi heeft het prijzengeld flink verhoogd voor de spelers die er al vroeg uit liggen. Het gaat om duizenden euro's.

In oktober meldde de Australian Open dat het totale prijzengeld naar een recordhoogte stijgt van 30 miljoen Australische dollars, omgerekend 24 miljoen euro. Toen al meldde de organisatie het geld anders te verdelen om gehoor te geven aan het gemor van de spelers van de proftour ATP, die vonden dat inkomsten oneerlijk verdeeld werden.

"We willen eraan bijdragen dat iedere proftennisser fatsoenlijk van zijn sport kan leven", zei toernooidirecteur Craig Tiley. "Het is een probleem en wij willen helpen aan een oplossing."

Meer geld voor vroege uitschakeling
Meer geld voor vroege uitschakeling (Foto: ANP)

Fränk Schleck weet volgende maand zijn lot

De Luxemburgse wielrenner Fränk Schleck weet volgende maand of hij geschorst wordt vanwege zijn positieve dopingtest tijdens de afgelopen Ronde van Frankrijk. De coureur van RadioShack werd betrapt op het vochtafdrijvende middel Xipamide (wat ook een maskeringsmiddel kan zijn), maar heeft altijd gezegd onschuldig te zijn.

Schleck werd woensdag voor de derde en laatste keer verhoord door de Luxemburgse antidopingcommissie. Hij hoort 30 januari het oordeel. Schleck werd betrapt na afloop van de dertiende Touretappe en hij verliet twee dagen later de Ronde van Frankrijk. De wielrenner stond op dat moment 12e in het algemeen klassement.

Messi geen Argentijns sporter van het jaar

Lionel Messi heeft in zijn geboorteland Argentinië naast de titel Sportman van het Jaar gegrepen. De aanvaller van FC Barcelona zag de prestigieuze titel naar bokser Sergio Martinez gaan.

De vereniging van sportjournalisten vonden de prestaties van Martinez, wereldkampioen bij de middengewichten, knapper dan die van Messi. De Argentijn speelde dit jaar opnieuw ijzersterk en wist inmiddels al negentig doelpunten te maken. Daarmee verbrak hij het record van Gerd Müller.

Messi werd wel verkozen tot voetballer van het jaar. Hij bleef Sergio Agüero (Manchester City) en Gonzalo Higuaín (Real Madrid) voor in de strijd.

Ribéry twee bekerduels geschorst

Franck Ribéry mist het bekertreffen van zijn club Bayern München tegen Borussia Dortmund. De Franse aanvaller is voor twee duels in de DFB Pokal geschorst. Dat heeft de Duitse voetbalbond DFB donderdag bekendgemaakt. Ribéry werd dinsdag tegen FC Augsburg na 47 minuten met rood van het veld gestuurd.

Wil Ribéry deze jaargang nog in de DFB Pokal in actie komen, dan moet Bayern München de finale halen. Op 1 juni in Berlijn kan hij de Rekordmeister dan aan de zestiende bekerwinst helpen.


Ribéry twee bekerduels geschorst (Foto: Novum)

ZZ Top en Golden Earring op Bospop

ZZ Top en Golden Earring staan volgend jaar op Bospop. De rockbands behoren tot de eerste namen die het tweedaagse festival in Weert heeft bekendgemaakt.

Ook Rowwen Hèze, The Jacks en Jason Ricci en New Blood zijn van de partij, meldde de organisatie donderdag. Meer namen worden binnenkort aangekondigd.

De 33e editie van Bospop vindt plaats op 13 en 14 juli, de voorverkoop start op 19 januari. Volgend jaar keert het festival terug de oorspronkelijke locatie, sportpark Boshoven. De afgelopen drie jaar werd Bospop gehouden op een terrein aan de Eindhovenseweg.

Zeefuik voelt zich fitter dan ooit en is club dankbaar

Género Zeefuik maakte afgelopen zaterdag zijn rentree in de basiself van FC Groningen. De spits, die enkele weken geleden vanwege zijn overgewicht uit de selectie was gezet door trainer Robert Maaskant, had niet verwacht dat hij zo snel terug zou keren in de selectie van de Noordelingen.

"Ik zag in dat de mensen me wilden helpen. De bedoelingen waren goed. De club had mij ook in de steek kunnen laten. Zo van: zoek het maar uit Género. Ik heb veel gebokst en gefietst. Ook hebben ze naar mijn voeding gekeken," aldus de aanvaller tegenover Voetbal International.

Zeefuik ging in zee met een personal trainer en viel hierdoor ruim vijf kilo af. Ondanks zijn terugkeer in de basis van FC Groningen, is de spits niet van plan te stoppen met de personal trainer. "Ik voel me fitter. Ik ben 5,5 kilo afgevallen door heel hard te werken. Een overwinning op mezelf. Ik ben bijna topfit, maar nog niet helemaal. Daarom heb ik ook besloten ermee door te gaan. Nog steeds ga ik één keer per week naar de personal trainer," aldus de aanvaller.

FC Groningen neemt het vanavond in eigen huis op tegen Ajax in het kader van de achtste finales van de KNVB Beker. De aftrap van dit duel staat gepland om 20.45 uur.

Leraren school Texas mogen wapens dragen

In het kleine Texaanse stadje Harrold maken ouders en kinderen zich niet echt druk over de veiligheid op de enige school die het stadje rijk is. Dat komt grotendeels doordat de leraren toestemming hebben gekregen een wapen bij zich te dragen. Het dichtstbijzijnde politiebureau is een half uur verderop en de mensen in Harrold kennen en vertrouwen elkaar. Daarom besloot het schoolbestuur toestemming te geven.

"We hebben geen geld voor een bewaker, maar dit is een veel betere oplossing", aldus hoofdinspecteur David Thweatt. "Een schutter kan een bewaker of een agent die zichtbaar gewapend is uitschakelen, maar onze docenten hebben allemaal hun master gehaald, zijn wat ouder en hebben uitvoerige training ondergaan. En hun wapens zijn niet zichtbaar. We kunnen onze kinderen beschermen."

Naar aanleiding van de schietpartij op een basisschool in Newton, in de staat Connecticut, heeft een groeiend aantal staten gezegd in overweging te nemen of docenten en ander schoolpersoneel toestemming moeten krijgen om wapens te dragen. In Texas is dit in principe verboden, tenzij de school schriftelijk toestemming heeft gegeven. In Arizona en zes andere staten bestaan vergelijkbare wetten. Daar geldt echter een uitzondering voor mensen die een vergunning hebben om onzichtbaar een wapen te dragen.

In Harrold gaf de school in 2007 de leerkrachten toestemming wapens te dragen. Elke docent die een vergunning van de staat had gekregen voor het onzichtbaar dragen van een wapen, moest vervolgens toestemming krijgen van een speciale raad, die de docent beoordeelde op crisisbestendigheid en persoonlijkheid. Ook werden de docenten getraind hoe ze om moesten gaan met crises en gijzelingen. De docenten moeten speciale munitie gebruiken die het risico op een afketsende kogel verminderen.

Sommige ouders hebben hun kinderen speciaal ingeschreven op de school in Harrold vanwege het vuurwapenbeleid. "Ik denk dat het een fantastisch idee is dat opgeleide docenten wapens dragen", aldus CaRae Reinisch, wier twee kinderen in Harrold naar school gaan. "Maar ik haat het dat het zo ver is gekomen."

Tegenstanders menen dat het aantal gewonden en doden zal stijgen, omdat de docenten en ander onderwijspersoneel niet dagelijks met misdaad te maken hebben. Ze wijzen op een schietpartij bij het Empire State Building in augustus. Een ontslagen kledingontwerper schoot daar zijn voormalige collega dood. Uiteindelijk werd de kledingontwerper door de politie doodgeschoten. Negen omstanders raakten gewond als gevolg van afketsende kogels en rondvliegende scherven. "Je gaat van docenten, mensen die les geven aan 6-jarigen, verwachten dat ze in kunnen grijpen als er een schutter opduikt?", zei Ladd Everitt van de Coalition to Stop Gun Violence. Hij noemde het 'waanzin'.

Dan Gross, voorzitter van de Brady Campaign die zich richt op het terugdringen van vuurwapengeweld, zei dat door de discussie over het bewapenen van leraren de discussie over 'echte zaken' die een schietpartij op school kunnen voorkomen op de achtergrond raakt. 'Bovendien is het een volgende stap in de gevaarlijke discussies waarin alleen maar wordt gesproken over wapens als bescherming, terwijl over de gevaren die de wapens vormen niet wordt gesproken', zei Gross.

De school in Harrold is ondertussen niet van plan het beleid te wijzigen. "Niets is honderd procent zeker, maar hopen dat een tragedie niet zal plaatsvinden is een slecht plan", aldus Thweatt. En zo denken er meer mensen over. De wapenverkoop is na het drama in Newtown in sommige staten tot recordhoogte gestegen. Juist het wapen dat de schutter in Newtown gebruikte wordt massaal aangeschaft, omdat gevreesd wordt dat het wapen verboden wordt. Met name in de staten Colorado, Nevada, Tennessee, Californië en Virginia deden wapenhandelaren goede zaken.

Niet alleen de wapenverkoop is gestegen, ook de verkoop kogelvrije rugtasjes neemt toe. De rugtasjes, waar in de rug een pantser is ingebouwd, moeten kinderen dekking geven als er een schietpartij uitbreekt. De kosten kunnen oplopen tot vierhonderd dollar en het pantser beschermt alleen tegen kogels uit vuistvuurwapens en niet uit een aanvalswapen zoals werd gebruikt in Newtown, maar dat weerhoudt veel ouders er niet van de rugzakjes te kopen.

Ken Larson heeft al besloten dat zijn nu 1-jarige zoontje op zijn eerste schooldag een gepantserde rugtas meekrijgt. Hij een zijn vrouw hebben er meteen eentje aangeschaft na de schietpartij in Newtown. Larson heeft zelf ook een gepantserde rugtas. Die draagt hij als hij naar de bioscoop gaat. "Ik hoef er niet over na te denken. Het leven van mijn zoon is van onschatbare waarde. Als ik voor tweehonderd dollar een rugtas kan krijgen die het veiliger voor hem maakt, dan hoef ik daar niet over na te denken."

Sommige deskundigen betwijfelen of het een verstandige reactie is om kinderen met kogelvrije rugtassen naar school te sturen. Ouders zouden kalmte moeten tonen en geen angst. "Dit zorgt er niet voor dat de veiligheid van kinderen groter wordt. Dit zorgt voor angst en wantrouwen van klasgenootjes", aldus psychiater Anne Marie Albano van de Universiteit Columbia.

Evenement: Jeff Wayne's The War of the Worlds - The New Generation

Het lijkt bijna op spelen met het lot, om twee dagen voor het schijnbare 'einde van de wereld' een musical in Ahoy te plannen over een grootschalige alieninvasie. Toch gebeurde het en stond componist Jeff Wayne met één van de bekendste verhalen ooit op de bühne: War of the Worlds. H. G. Wells' verhaal is bekend van het hoorspel van Orson Wells uit 1938, de zeer vermakelijke film uit 2005 met Tom Cruise en talloze andere adaptaties.

Weer bultrug voor kust gesignaleerd

Voor de kust van Castricum is donderdagochtend een nieuwe bultrug gezien. Vooralsnog is er geen sprake van dat het dier in de problemen is gekomen. De walvis oogt volgens een onderzoeker kerngezond, meldt natuurcentrum Ecomare.

De bultrug wordt verder beschreven als 'relaxt, fonteinen spuitend en etend'. Het dier is zeker vijftien meter lang en daarmee een paar meter groter dan de bultrug die vorige week strandde op een zandplaat op de Waddenzee.

Volgens Ecomare is het belangrijk dat het dier met rust gelaten wordt. "Wij vragen iedereen dringend om niet uit te varen voor een bezoek aan de walvis, hoe verleidelijk dat ook is", schrijft het centrum op zijn website.

De eerder gestrande bultrug overleefde zijn bezoek aan de Nederlandse kust niet. Na verschillende reddingspogingen werd het beest uit zijn lijden verlost.

'Meerderheid bezuinigt niet op feestdagen'

Zes op de tien Nederlanders bezuinigen niet op de feestdagen in december. Gemiddeld geven zij 175 euro uit aan onder meer kerst en Sinterklaas. Dat stelt ING donderdag in zijn budgetbarometer.

Een op de drie mensen geeft wel aan te bezuinigen. Voor veel mensen is kerst de grootste kostenpost; mensen met kinderen geven juist meer geld uit aan Sinterklaas. Zeven procent van de ondervraagden zegt het budget juist te verhogen.

Een kwart geeft tussen de 51 en honderd euro uit aan de feestdagen. Negentien procent geeft aan veel meer uit te geven, tussen de tweehonderd en vierhonderd euro.

Volgens de bank houden mensen hun feestbudget op peil, terwijl zij steeds somberder worden over de economische situatie. De budgetbarometer van ING kwam in het vierde kwartaal uit op 75, een daling van acht punten ten opzichte van het voorgaande kwartaal. Een stand onder de honderd duidt op pessimisme.


'Meerderheid bezuinigt niet op feestdagen' (Foto: Novum)

Serviër beschiet vrouw in Vlissingen

In Vlissingen is woensdagavond een 54-jarige vrouw ernstig gewond geraakt bij een schietpartij. De Zeeuwse werd meerdere malen beschoten door een 63-jarige man uit Servië, die is aangehouden. De oorzaak van het incident ligt vermoedelijk in de relationele sfeer, laat de politie weten.

De Vlissingse werd rond 23.30 uur beschoten in de wijk Bossenburg. Ze is naar het ziekenhuis in Goes gebracht. De man meldde zichzelf na het incident bij het politiebureau in Middelburg. Hij is in een cel gezet.

Politie zocht naar eigen auto in zaak-Hillis

Om de liquidatie van de topcrimineel Stanley Hillis op te lossen heeft de politie het publiek gevraagd om informatie over een auto van de politie zelf. Dat blijkt donderdag uit een mededeling op de website van het televisieprogramma Opsporing Verzocht, dat vorige week aandacht aan de zaak besteedde.

In de uitzending waren voor het eerst beelden te zien van de aanslag op Hillis, die vorig jaar februari werd vermoord in de Fizeaustraat in Amsterdam-Oost. Ook werd gesproken over een zwarte Volkswagen Golf die enkele dagen voor de liquidatie in die straat stond. Daarbij werd een compositietekening van de man op de passagiersstoel getoond.

"De zwarte Golf waar we naar op zoek waren blijkt na onderzoek een auto van de politie te zijn", meldt de website van het AVRO-programma nu. "Naar deze auto zijn we dus niet meer op zoek."

Het optreden van de politie in de zaak kwam al eerder in het nieuws. De politie was getuige van de liquidatie de 64-jarige Hillis. Twee rechercheurs zaten verscholen in een aanhangwagen op enkele meters afstand en luisterden hem af. Ze waren echter niet in staat de man die Hillis doodschoot aan te houden.

'Newcastle wil na Anita ook Lukoki'

Newcastle United gaat zich bij Ajax melden voor Jody Lukoki. The Magpies hebben 4,3 miljoen euro over voor de buitenspeler.

Afgelopen zomer versterkte manager Alan Pardew zijn selectie al met Ajacied Vurnon Anita. Zijn transfer ging niet over een nacht ijs. Newcastle stuurt al twee jaar scouts naar wedstrijden van Ajax en dat heeft geresulteerd in de interesse in Lukoki, die in Amsterdam niet zeker is van een basisplaats.

Toch mag hij zich verheugen op interesse van The Magpies. Dat meldt The Daily Mail donderdag. Lukoki speelde tot dusver 28 wedstrijden voor Ajax, waarvan dit seizoen vijftien. In totaal scoorde hij vijf keer voor de Amsterdammers.

Pardew wil zijn selectie versterken met een verdediger en nog een spits. Wie er voor die posities in aanmerking komen is onbekend.

[PDC WK] Titelkandidaat Whitlock eenvoudig door

Gisteren werden er opnieuw een aantal wedstrijden afgewerkt in de eerste ronde van het PDC World Darts Championship. In Alexandra Palace wisten Ronnie Baxter, Colin Lloyd, Justin Pipe en titelkandidaat Simon Whitlock zich te plaatsen voor ronde twee. Hieronder een verslag.

Ronnie Baxter (18)* - Dennis Priestley

Ronnie Baxter heeft het onderonsje tussen twee oude krijgers met Dennis Priestley met 3-1 weten te winnen. Priestley kreeg genoeg kansen om toe te slaan, maar juist op dat moment bleek het voor de Engelsman lastig te zijn om de dubbels te vinden. Baxter wist hier wel raad mee, herpakte zich en op zijn achtste matchdart wist hij de partij naar zich toe te trekken. In ronde twee wacht Kevin Painter.

Colin Lloyd (23)* - Darin Young

Met flink wat moeite heeft Colin Lloyd de tweede ronde van het PDC WK bereikt. Zijn opponent Darin Young pakte tot tweemaal toe een voorsprong in sets, maar Lloyd vocht zich even zo vaak terug in de wedstrijd. Vorig jaar stonden beide heren ook tegenover elkaar in de eerste ronde en destijds won Lloyd met 3-1. Ditmaal werd het 3-2 en daardoor mag Lloyd in ronde twee aantreden tegen Mark Webster.

Justin Pipe (11)* - Andy Jenkins

Justin Pipe heeft zich op zijn dooie akkertje weten te plaatsen voor ronde twee. De wellicht traagste darter van de wereld versloeg Andy Jenkins simpel met 3-0. Jenkins had zich na jaren afwezigheid weer eens geplaatst voor het WK, maar had totaal niets in te brengen tegen Pipe. Pipe  treft in de tweede ronde Mark Walsh of Darren Webster.

Simon Whitlock (5)* - Haruki Muramatsu

Simon Whitlock, opnieuw een outsider voor de eindzege, trof in Haruki Muramatsu een qualifier. Muramatsu wist in de voorrondes de Australische darter Dave Harrington met 4-0 te verslaan. Tegen Whitlock had de Japanner echter niets in te brengen. Whitlock won simpel met 3-0 en in de tweede ronde mag hij het opnemen tegen Colin Osborne.

* naar ronde twee

Steam for Linux in èchte open-bèta

Twee maanden terug hebben wij al een bericht geplaatst dat Steam for Linux in open-bèta ging. Destijds was het noodzaak dat je jezelf registreerde en moest je hopen dat je mee mocht doen. Nu is de eerste publiekelijke open-beta online gegaan.

Het hele registratieproces is van de baan. Het enige dat je nu nog hoeft te doen om te mogen testen is Steam downloaden en installeren. Ondertussen is de lijst met spellen ook aardig aan het groeien. Het aantal staat op het moment van schrijven op 39 games. Welke spellen dit zijn kun je hier lezen. Welk spel ga jij testen?

[Loting CL] Real treft ManU, Milan tegen Barcelona

Vandaag werd de loting bekendgemaakt voor de achtste finales van de Champions League. Steve McManaman, die zelf met Real Madrid tweemaal de Champions League won, verrichtte de loting. De Engelsman is ambassadeur van de CL-finale in Londen. Hieronder de loting.

De achtste finales kennen een paar mooie affiches. Zo mag Arsenal het opnemen tegen Bayern Munchen en neemt AC Milan het op tegen FC Barcelona. Borussia Dortmund, groepswinnaar in dezelfde poule als Ajax, treft Shakthar Donetsk. Het mooiste affiche is wellicht de confrontatie tussen Real Madrid en Manchester United.

Loting achtste finales:

Thuis Uit
Galatasaray Schalke 04
Celtic Juventus
Arsenal Bayern Munchen
Shakthar Donetsk Borussia Dortmund
AC Milan FC Barcelona
Real Madrid Manchester United
Valencia Paris Saint-Germain
FC Porto Malaga CF

[NBA] Thunder verlengt zegereeks naar twaalf duels

Oklahoma City Thunder heeft woensdag zijn twaalfde zege op rij geboekt in de NBA. De leider in de Western Conference deed dat met een 100-92 zege bij Atlanta Hawks. Nummer twee Los Angeles Clippers doet niet veel voor Oklahoma City onder. Een 93-77 thuiswinst op New Orleans Hornets was alweer de elfde zege op rij voor de Californiërs.

Bij Oklahoma verkeerde Kevin Durant in grootse vorm. De forward nam maar liefst 41 punten voor zijn rekening en voegde daar dertien rebounds aan toe. Russell Westbrook was zijn enige teamgenoot die ook de dubbele cijfers haalde. Hij was goed voor 27 punten en elf assists.

Bij de Clippers was er een double-double voor Chris Paul. Hij scoorde tien punten en gaf twaalf assists. Topscorer bij de Angeleno's was Blake Griffin met achttien punten. Robin Lopez van de Hornets was goed voor 22 punten.

Overige resultaten NBA woensdag
Toronto Raptors - Detroit Pistons 97-91
New York Knicks - Brooklyn Nets 100-86
Orlando Magic - Washington Wizards 90-83
Indiana Pacers - Utah Jazz 104-84
Boston Celtics - Cleveland Cavaliers 103-91
Houston Rockets - Philadelphia 76ers 125-103
Phoenix Suns - Charlotte Hornets 121-104
Memphis Grizzlies - Milwaukee Bucks 90-80
Sacramento Kings - Golden State Warriors 131-127

Nowitzki hervat training na operatie

Basketballer Dirk Nowitzki heeft voor het eerst sinds een knieoperatie een volledige training afgewerkt bij Dallas Mavericks. De Duitse ster is echter nog niet direct inzetbaar. Hij wil eerst afwachten hoe zijn knie reageert op het vele draaien, stoppen en afzetten. Pas als hij een paar trainingen heeft afgewerkt wil hij een wedstrijd proberen.

De 2,14 meter lange forward werd half oktober aan zijn knie geopereerd. De elfvoudig All Star had al enige tijd last van het gewricht en miste door de operatie alle wedstrijden van zijn ploeg dit jaar. Nowitzki hoopt 'ergens na de kerst' inzetbaar te zijn.

Molyneux haalt genoeg geld op voor nieuw spel

De Britse gameontwikkelaar Peter Molyneux heeft genoeg geld ingezameld om de productie van het strategiespel Godus te verwezenlijken. Hij had zich tot doel gesteld 550 duizend euro op te halen via crowdfunding. Met nog anderhalve dag te gaan staat de teller op crowdfundingswebsite Kickstarter op 578 duizend euro.

Met nog minder dan twee dagen te gaan heeft 22 Cans, de gamestudio waar Molyneux deel van uitmaakt, nieuwe doelen gesteld voor het crowdfundingproject. Wanneer het bedrijf 674 duizend euro weet op te halen, krijgt de game onder meer extra single- en multiplayeropties en wordt het spel gemaakt voor het besturingsysteem Linux en de Ouya-spelcomputer.

Godus is het tweede spel waar Molyneux aan werkt sinds hij in maart Microsoft verliet. Eerder maakte hij Curiosity, een spel voor de iPhone waarbij gamers gezamenlijk een geheim moeten ontrafelen door een kubus te slopen. Eerder werkte de Britse ontwikkelaar aan spellen als Fable, Black & White en Populous.


Molyneux haalt genoeg geld op voor nieuw spel (Foto: Novum)

Lekker wijf veroorzaakt stroomuitval

Sarah J. Richardson heeft afgelopen weekend zo'n 1700 huizen in het donker gezet. De 22-jarige Miss is in beschonken toestand met haar auto tegen een lantaarnpaal gereden.

De regerend Miss Las Cruces, New Mexico, had zondagavond iets te veel gedronken waarna ze met haar PT Cruiser een lichtmast ramde. Deze viel bovenop een verkeerslicht waarna bij 1700 huishoudens de stroom uitviel. Pas de volgende dag werd het zaakje gerepareerd.

De organisaties van Miss New Mexico en Miss USA nemen de zaak hoog op en kijken of ze Richardson haar Miss-titel kunnen ontnemen. De mooie dame is zelf direct gearresteerd wegens rijden onder invloed, maar na een uurtje brommen weer vrijgelaten.

Een filmpje over de mooie Miss

Ymre Stiekema bevallen van dochter

Het Nederlandse model Ymre Stiekema is donderdag bevallen van een dochter. Het meisje heet Lymée Anna Komdeur, meldt de trotse moeder via Facebook.

Lymée Anna is het eerste kind voor het 20-jarige model en haar verloofde, fitness trainer Wouter Komdeur met wie zij al 5 jaar samen is. In juli werd de zwangerschap van de Groningse schone bekendgemaakt en in augustus werd zij tijdens een kampeeruitje ten huwelijk gevraagd.

Stiekema werd in 2008 tweede bij modellenwedstrijd Elite Model Look en begon daarna een succesvolle carrière als model. Zo won ze datzelfde jaar nog de Dutch Model Award en werd ze het gezicht van Italiaans modemerk Prada. Sindsdien stond ze meermalen in de Vogue, waaronder een keer zwanger, en liep ze shows voor onder anderen Dior en Roberto Cavalli.

Kerstcadeau van BioWare

In verband met de feestdagen, sluit BioWare vanaf 21 december haar deuren. Er zullen dan ook tussen 28 december en 4 januari geen Mass Effect 3 N7 Bounty Weekends plaats vinden. Om de fans te bedanken voor de steun het afgelopen jaar, hebben ze al wel een presentje voorbereid.

Tijdens de periode tussen 21 december en 4 januari kunnen we het volgende verwachten.

 • 3 Kits vrijgegeven (Drell Assassin, Batarian Slasher, and Volus Protector)
 • Alle Hazard Maps beschikbaar.
 • Twee nieuwe card packs om je collectie aan te vullen.

ME3 holidays

Dirk Taat smijt met geld voor wereld vergaat

Dirk Taat smijt zijn geld over de balk nu het einde van de wereld in zicht is. Sommigen geloven op basis van de Mayakalender dat vrijdag de wereld vergaat.

"Ik heb mijn creditcard deze week in de aanslag, ik ga alles kopen wat ik maar wil", zegt de acteur voor de camera van Novum Nieuws. "Want we gaan toch van de wereld."

Taat voelt er niks voor om te schuilen in een hol onder de grond. "Stel je voor: na vier jaar kom je daar uit en wat dan? Niemand meer om je heen en dan?", filosofeert de 28-jarige acteur. "Er zijn geen feestjes, ik denk dat het een eenzaam bestaan wordt. Dan maar een keer met z'n allen."

Lieke van Lexmond heeft steeds gedacht dat 2012 het jaar is van verandering. "Dat heb ik zelf ook gevoeld dit jaar", vertelt de actrice, die afgelopen jaar stopte met Goede Tijden, Slechte Tijden. "Niet zozeer het einde van de wereld, maar wel het einde van een tijdperk."

Verdachten langer vast voor dood grensrechter

Drie jongens van 15 en 16 jaar blijven voorlopig vastzitten voor betrokkenheid bij de dood van de 41-jarige grensrechter Richard Nieuwenhuizen. De rechter-commissaris in Lelystad heeft hun voorarrest woensdag met dertig dagen verlengd, laat justitie donderdag weten.

Het gaat om de drie verdachten die in de vroege ochtend na de fatale mishandeling op het voetbalveld van sc Buitenboys in Almere werden opgepakt. Volgens de rechtbank is er voldoende verdenking tegen de drie verdachten om hen nog langer vast te houden. Daarnaast is het onderzoek nog niet afgerond en is sprake van een zeer ernstig feit.

De advocaten van de verdachten hadden de rechtbank gevraagd om hun voorlopige hechtenis te schorsen zodat ze drie weer naar school zouden kunnen, maar de rechter ging daar niet in mee.

In de zaak zitten nog vier verdachten, drie jongens van 16 en 17 jaar en een 50-jarige man, vast. Zij moeten vermoedelijk op 27 december voor de raadkamer verschijnen. Een achtste verdachte, een 15-jarige jongen, werd dinsdag vrijgelaten omdat er geen aanwijzingen zijn dat hij de grensrechter heeft mishandeld.

Nieuwenhuizen werd op 2 december belaagd door spelers van de Amsterdamse voetbalclub Nieuw Sloten. Hij overleed een dag later aan zijn verwondingen.

Derde getuige zaak doodgeschoten tiener meldt zich

Een derde getuige van het schietincident op station Hollands Spoor van eind vorige maand heeft zich gemeld bij de politie. Dat heeft het Openbaar Ministerie donderdag bekendgemaakt. In totaal hebben nu twee vrouwen en een man een getuigenis afgelegd.

Zowel dinsdag als woensdag had zich al een getuige gemeld, nadat de foto's van vijf mogelijke getuigen op internet waren gezet en op televisie waren getoond. De vijf kunnen mogelijk vertellen wat er is gebeurd op de avond dat de 17-jarige Rishi werd doodgeschoten door een agent.

Kabinet ontraadt subsidie aan Metropole Orkest

Het kabinet is niet al te enthousiast over pogingen om het Metropole Orkest tot 2017 subsidie te geven. Minister van Cultuur Jet Bussemaker en staatssecretaris Sander Dekker, die over media gaat, lieten donderdagochtend weten dat extra geld voor het omroeporkest ten koste gaat van de publieke omroep en culturele instellingen.

De bewindslieden reageerden op een motie van Martijn van Dam (PvdA) en Matthijs Huizing (VVD) om het orkest, dat uit het budget van het Muziekcentrum van de Omroep is geschrapt, te redden. Een deel van de gevraagde vijftien miljoen euro voor de jaren tot 2017 moet komen uit een reservepotje van de mediabegroting.

Dekker waarschuwde dat de reserve nu al op het minimumniveau zit en met het aannemen van de motie nog verder zou dalen. Een financiering van het orkest uit dat potje zou 'niet mijn keuze zijn', zei hij.

Bussemaker was evenmin enthousiast. "Als er 3,5 miljoen euro per jaar uit de cultuurbegroting gehaald moet worden, gaat dat ten koste van andere activiteiten. We moeten ons geen illusies maken."

Over de toekomst van het pop- en jazzorkest na 2017 is Bussemaker eveneens somber. Haar ministerie zou niet alleen de regels moeten aanpassen om ruimte te maken voor een orkest voor lichte muziek, de subsidie aan de organisatie zou ook ten koste gaan van grote orkesten die nu subsidie krijgen van het rijk.

Later donderdag wordt over de motie gestemd. SP, CDA en D66 hebben zich de afgelopen tijd opgeworpen als voorstanders van een reddingsplan voor het orkest.

Zoektocht lichamen Baltic Ace stilgelegd

De zoektocht naar slachtoffers rond het wrak van de Baltic Ace is voor onbepaalde tijd stilgelegd. Door de harde wind, hoge golven en stroming is het niet veilig genoeg om te gaan duiken, zegt een woordvoerder van de marine donderdag.

De zoekactie wordt deze week in ieder geval niet meer hervat. Wanneer dat wel gebeurt, is nog niet duidelijk. Dat is afhankelijk van de weersomstandigheden. Het marineschip Hr. Ms. Luymes keert tot die tijd terug naar Den Helder.

De Baltic Ace zonk begin deze maand op ongeveer 65 kilometer van de Zeeuwse kust na een aanvaring met een containerschip op de Noordzee. Het ongeluk kostte aan elf bemanningsleden het leven, zes van hen worden nog altijd vermist.


Zoektocht lichamen Baltic Ace stilgelegd (Foto: Novum)

Randstad zakt terug in Europa

De groei van de Randstad blijft achter bij die van andere grootstedelijke regio's in Europa. De economische groei is er lager dan gemiddeld, meldt TNO donderdag. Ook de innovatieve bedrijvigheid blijft achter. Stockholm doet het volgens het onderzoeksinstituut op veel vlakken het best. Verder zijn vooral Duitse regio's concurrerender geworden.

Waar de Randstad tussen 2005 en 2009 sterk groeide en zich daarmee in de subtop nestelde, bleef de groei in de daaropvolgende periode achter. Van 2009 tot 2011 was de groei er gemiddeld 1,7 procent. Het gemiddelde van de twintig onderzochte regio's betrof 2,4 procent. De Nederlandse economie groeide in die periode met 1,6 procent.

Ongeveer 1,8 procent van het zogeheten bruto regionaal product wordt in de Randstad in innovatie gestoken. De gemiddelde uitgaven aan onderzoek en ontwikkeling in grootstedelijke regio's bedragen 2,4 procent. Met name in regio's als Kopenhagen, München, Stockholm en Berlijn liggen de uitgaven veel hoger. In Nederland is de sector met name geconcentreerd in de regio Eindhoven.

De terugvallende prestaties van de Randstad wijten de onderzoekers aan binnenlandse factoren, zoals de stagnerende woningmarkt, banken die minder gemakkelijk leningen verstrekken en consumenten die de hand op de knip houden. Tegelijkertijd werpen herstructureringen in Duitsland, met name in Berlijn, hun vruchten af.

Het rapport signaleert ook positieve punten. Nationaal gezien is de Randstad leidend op het gebied van life sciences, de creatieve industrie, water en logistiek. Op internationaal vlak is Amsterdam een aantrekkelijke vestigingsplaats, is de Rotterdamse haven de grootste zeehaven van Europa en is Schiphol in 2011 stevig hersteld. Ook zijn in de Randstad veel hoofdkantoren van multinationals gevestigd.

Consumenten weer pessimistischer

Het consumentenvertrouwen is in december met twee punten gedaald naar -39. Consumenten zijn vooral pessimistischer geworden over het economische klimaat. Die deelindicator daalde acht punten naar -64. De koopbereidheid nam daarentegen met twee punten licht toe, naar -23 punten. Dat maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek donderdag bekend.

Consumenten zijn zowel somber over het economische klimaat in de afgelopen twaalf maanden, als over de komende twaalf maanden. De deelindicator over het klimaat in de afgelopen maanden daalde met acht punten naar -73. Voor de toekomst daalde deze indicator van -47 naar -54.

Desondanks zijn consumenten minder pessimistisch geworden over hun eigen financiële situatie in de komende twaalf maanden. Die deelindicator steeg met acht punten naar -24.

September was de laatste maand die een stijging van het consumentenvertrouwen liet zien. In oktober daalde de index naar -32. In november daalde deze verder naar -37. Het vertrouwen staat al ruim vijf jaar onder het neutrale niveau van nul.


Consumenten weer pessimistischer (Foto: Novum)

Relatie Marianne Weber definitief voorbij

Marianne Weber is definitief weer vrijgezel. De 57-jarige volkszangeres heeft nu echt gebroken met Rita van 't Hof. De twee gingen vorig jaar ook al uit elkaar, maar probeerden het later toch weer samen.

"Rita en ik zijn er uiteindelijk achter gekomen dat, als je geen liefde meer voor elkaar voelt, het zinloos is om voor de buitenwereld een toneelstukje op te blijven voeren", legt Weber donderdag uit in het AD.

"Het is een gevoelsmatig iets. Maar er is geen bedrog in het spel geweest", vervolgt de zangeres. Zij en Rita blijven wel samen hun strandtent in Gran Canaria runnen.

Jelka van Houten kruipt in huid Judy Garland

Jelka van Houten gaat Judy Garland vertolken. Ze kruipt in de huid van de legendarische Amerikaanse actrice en zangeres voor een musical over Garland en haar dochter Liza Minnelli. Laatstgenoemde wordt gespeeld door Janke Dekker, maakte de producent donderdag bekend.

In de voorstelling ontmoet Minnelli, eveneens uitgegroeid tot een showbizzicoon, op 47-jarige leeftijd haar moeder. Zij kwam zelf op die leeftijd te overlijden. Minnelli blijkt meer op haar te zijn gaan lijken dan ze zelf ooit had gedacht.

Zowel bekende nummers van Garland en Minnelli als nieuwe liedjes komen voorbij in de musical. De show gaat in september in première.

Grinham sneuvelt in kwartfinale WK squash

Nathalie Grinham is woensdag uitgeschakeld in de kwartfinale van het WK squash. De 34-jarige geboren Australische boog met 9-11, 9-11, 7-11 voor Raneem el Weilely uit Egypte. El Weilely is de nummer twee van de wereld, Grinham staat twaalf plaatsen lager gerangschikt.

Grinham kan ondanks haar nederlaag op de Kaaimaneilanden wel rekenen op een uitnodiging voor de WSA World Series Final in januari in Londen. Aan dat eindejaarstoernooi doen de acht beste speelsters van de World Series-toernooien mee.

Grinham werd vier keer tweede en een keer derde op het WK. Een zilveren medaille haalde ze namens Nederland.

Galimzyanov twee jaar geschorst

Wielrenner Denis Galimzyanov is voor twee jaar geschorst. Dat heeft de Russische antidopingautoriteit Rusada woensdag bekendgemaakt. De 25-jarige Russische sprinter werd in april betrapt op het gebruik van epo. Dat middel werd gevonden in een urinestaal die hij in maart tijdens een controle buiten competitie gaf. Zijn schorsing is met terugwerkende kracht op 13 april ingegaan.

Galimzyanov gaf zijn dopinggebruik onmiddellijk toe en stelde spijt te hebben van zijn daden. Ook pleitte hij zijn ploeg Katusha vrij. De Russische formatie verloor eerder deze maand zijn licentie voor de World Tour. Volgens de Gazzetta dello Sport zou de UCI daartoe om 'ethische redenen' hebben besloten. Het dopinggeval van Galimzyanov speelde daarbij een rol.

Bryan Singer bevestigt Hugh Jackman voor nieuwe X-men

Middels een Twitterbericht heeft regisseur Bryan Singer de wereld laten weten dat Hugh Jackman definitief zijn opwachting maakt in X-men: Days of Future Past. De Australische alleskunner zal de rol van Logan/Wolverine weer voor zijn rekening nemen. Het gerucht ging al langer dat Jackman terug zou keren.

singer twittert

Days of Future Past volgt X-men: First Class op. Naast James McAvoy en Michael Fassbender zullen ook oudgedienden Ian McKellen en Patrick Stewart hun opwachting maken. Over de rol van Jackman is nog weinig bekend. Maar het zal ongetwijfeld een grotere rol zijn dan zijn cameo in First Class, waar hij zijn aandeelbeperkte tot een welgemeend "Go fuck yourselves" tegen een recruterende Magneto en professor Xavier.

X-men: Days of Future Past komt in juli 2013 naar de Nederlandse bioscopen.

Insert obstipatiegrap hier
Insert constipatiegrap hier

Dragon Quest X Wii U-screens

Dragon Quest X is een bijzondere game. Het is namelijk de enige MMO die op de Wii is uitgekomen. De game is niet buiten Japan verkrijgbaar, maar het Westen krijgt waarschijnlijk wel de aankomende Wii U-versie.

Naast HD-graphics kun je op de Wii U-versie de game alleen op de GamePad spelen. Als je toch liever op je tv speelt kun je de GamePad als toetsenboord gebruiken. Wii en Wii U-spelers kunnen overigens samenspelen.

Dragon Quest X voor Wii U komt in maart 2013 uit in Japan. Hopelijk horen we snel iets over een Europese release.


Tokyo Jungle-update ondersteunt Remote Play

Je kunt vanaf gisteren Tokyo Jungle op je PS Vita spelen. De game heeft een update gekregen die gamen via Remote Play mogelijk maakt. Dit is de derde game waarin dit mogelijk wordt, na de God of War- en ICO/Shadow of the Colossus-collecties.

"Remote Play over Internet is not recommended due to latency and video bandwidth. Please try Tokyo Jungle Remote Play at home", zei Shuhei Yoshida over de update. Yoshida is president van Sony's Worldwide Studios. 

Humble Indie Bundle 7 van start

Humble Indie Bundle 7 zet wederom een paar indie-juweeltjes in de uitverkoop. We zijn eigenlijk nog aan het bijkomen van de THQ Humble Bundle. Het hoeft niet duur te zijn natuurlijk, maar wie heeft tijd om zo veel games te spelen?

Ditmaal krijg je bij aankoop puzzel/platformer Snapshot, The Binding of Isaac (+ The Wrath of the Lamb DLC) zwart-wit-game Closure, de bloederige Shank 2 en de Indie Game: The Movie-documentaire.

Als je meer dan het gemiddelde betaalt (op het moment van schrijven is dat $6.37) krijg je Dungeon Defenders (+ een heleboel DLC) en The Legend of Grimrock.

Sony brengt God of War-controller uit

Liefhebbers van God of War die graag een stukje van Kratos in handen zouden willen houden tijdens het gamen, kunnen blij worden. Sony brengt, in Japan, een controller uit met een ontwerp in de stijl van Kratos.

Dit spel zal de lancering van God of War: Ascension ondersteunen. De basiskleur van deze controller is huidkleurig, met een palet en ontwerp gebasseerd op het lichaam van Kratos.

De controller zal 14 maart in Japan verschijnen. Er is nog niets bekend over een westerse release, maar aangezien we het over een vrij grote serie hebben zal dat ook een kwestie van tijd zijn.

Releasedatum voor Anchorman 2 bekend

Fans van Will Ferrell in het algemeen en zijn film Anchorman: The Legend of Ron Burgundy in het bijzonder zijn al enthousiast over het vervolg sinds dat maanden geleden werd aangekondigd. Tot nu toe ontbrak er echter concrete informatie over wanneer de film verschijnt.

Producer Judd Apatow heeft de stilte deze week doorbroken: vandaag precies over een jaar is de Amerikaanse release van de film. Dat is in Nederland een vrijdag, dus de verwachting is vooralsnog dat de film bij ons op 19 december 2013 verschijnt, tenzij de film geen gelijktijdige release krijgt.

Anchorman 2 - teaser poster
Anchorman 2 - teaser poster

Anchorman 2 toont ons, naast Will Ferrell,  Steve Carrell, Paul Rudd, Christina Applegate en David Koechner. Mogelijk is ook Kristen Wiig in een rol te zien.

Kamer wil kinderpornobezitter laten betalen

Bezitters van kinderporno moeten voortaan verplicht een schadevergoeding betalen. Het geld moet naar een fonds voor misbruikte kinderen. Dat wil een Kamermeerderheid, schrijft het AD donderdag. Verdachten moeten ook betalen als het slachtoffer onbekend is.

Het plan is een initiatief van de SP-Kamerlid Nine Kooiman. "Vaak zijn slachtoffers op de kinderpornografische afbeeldingen onbekend of anoniem. Daardoor wordt in dit soort zaken vaak geen schadevergoeding betaald", meldt ze in een verklaring na berichtgeving hierover in de krant.

Kooiman vindt dat er standaard afgerekend moet worden met de dader. "En in het geval van anonieme slachtoffers dan moet het geld gestort worden in een fonds voor slachtoffers." Ze legt het voorstel donderdag voor aan minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD). Volgens het AD krijgt ze daarbij steun van de VVD, PVV en CDA.

In het voorstel staat dat de rechter de hoogte van de schadevergoeding bepaalt. Het geld moet vervolgens worden gebruikt om misbruikslachtoffers te helpen en kinderporno te bestrijden.

Kapsel Gers overleeft nacht in Glazen Huis niet

Gers Pardoel heeft de tondeuse over zijn hoofd laten halen voor het goede doel. De rapper verbleef in de nacht van woensdag op donderdag in het Glazen Huis en kreeg daar een hanenkam aangemeten door een volgens de dj's lichtelijk aangeschoten jongedame, terwijl hij zijn hit Ik Neem Je Mee opvoerde. De actie leverde vijfduizend euro op voor de Serious Request-actie tegen babysterfte.

Voordat hij het Glazen Huis betrad zei Gers al open te staan voor verrassingen. "We gaan elkaar verrassen", liet hij weten aan Novum Nieuws. "Ik heb niet echt iets meegenomen, ik mocht geen eten meenemen. Ik wilde stiekem eten meenemen, maar dat mocht niet. Dus heb ik mezelf maar meegenomen en wat instrumentjes."

"Mijn familie en zeker mijn vader, broertje, zus en mijn vriendin zijn allemaal zo trots op mij", aldus de rapper. "Ze vinden het heel leuk dat ik hier naartoe ga. Ze zitten nu ook voor de buis te kijken. Misschien dat mijn pa wel heel lang op blijft."

Aanstichter Project X Hoorn hoeft niet te betalen

De 16-jarige jongen die in september opriep tot een Project X-feest in Hoorn draait niet op voor de kosten. De gemeente zegt na juridisch onderzoek dat weliswaar sprake is van een onrechtmatige daad maar dat de kans om via de rechter de kosten daadwerkelijk te verhalen zeer klein is. De zaak is daarmee voor de gemeente afgedaan.

Politie en gemeente probeerden destijds te voorkomen dat er net zoals in Haren duizenden mensen zouden afkomen op de oproep. Het liep met een sisser af maar de rekening bedroeg ruim vijftienduizend euro. Begin oktober kondigde iemand anders nog een feest aan, waarbij de gemeente opnieuw veel politie inzette.

Burgemeester Onno van Veldhuizen (D66) wil dat minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) het mogelijk maakt de maatschappelijke kosten van dergelijke oproepen te verhalen op de daders. Volgens hem is het immers geen oproep om te gaan picknicken.

"Naast de kosten weegt voor mij ook zwaar mee dat de politie en de betrokken gemeentelijke diensten hiervoor paraat moeten staan, en dus niet elders in de stad aanwezig kunnen zijn", aldus Van Veldhuizen in een verklaring. "Dat heeft direct gevolgen voor de openbare orde en veiligheid in de rest van de stad."

Groningen wil nieuw Waddeneiland maken

De provincie Groningen heeft serieuze plannen voor een nieuw Waddeneiland tussen Rottumeroog en het Duitse eiland Borkum. De zandplaat van zo'n vijfhonderd hectare, inclusief zeehaven en strand, moet zowel de natuur als de economie dienen, schrijft Trouw donderdag. De kosten worden geraamd op een miljard euro.

Een zeehaveneiland moet een oplossing zijn voor meerdere problemen. Zo moet het eiland de zeestroom afremmen waardoor er minder slib en modder in de Eems terechtkomt. Bovendien is een diepe vaargeul niet meer nodig omdat zeeschepen al buiten de Eems kunnen lossen. Jaarlijks zou dat achttien miljoen euro aan baggerkosten besparen.

Ook het bedrijfsleven moet gaan profiteren met de komst van het eiland. De Eemshaven wil een van de grootste duurzame energiehavens van Europa worden, maar de aanvoer van gas en kolen is problematisch omdat zeeschepen weinig tijd hebben om de haven binnen te varen bij hoog tij.

Op het eiland moeten daarom gasterminals en aanlandende elektriciteits- en gasleidingen uit Scandinavië komen. Daarnaast is er ook plaats voor een 'verkeerstoren' voor de gehele Waddenzee.

Deze week in première (week 51)

Welke films verschijnen deze week in de bioscoop? FOK!film zet ze allemaal op een rij. Deze week zijn de nieuwkomers op het witte doek: Life of Pi, Het Bombardement, Playing for Keeps, Du Vent dans Mes Mollets, Renoir en So Undercover.

Life of Pi
In Ang Lee's Life of Pi zien we het ongelovelijke verhaal van de zestienjarige Piscine Patel, zoon van de eigenaar van een dierentuin in India. Wanneer de familie besluit het land te verlaten wordt de hele dierentuin ingescheept. Maar het schip vergaat en de enige overlevenden op de reddingssloep zijn Pi, een hyena, een zebra en een tijger.

Het Bombardement
Oorlog en liefde in dit drama van regisseur Ate de Jong. Terwijl in Nederland de oorlog uitbreekt ontstaat er ook een romance tussen de jonge bokser Vincent (Jan Smit) en de verloofde Eva (Roos van Erkel). Dan breekt 14 mei 1940 aan, de dag dat het centrum van Rotterdam gebombardeerd wordt. Tot overmaat van ramp verliezen de geliefden elkaar uit het oog.

Playing for Keeps
George (Gerard Butler) is een voormalig voetballer wiens gloriedagen reeds lang voorbij zijn. George is het playboyleven echter meer dan zat en is na een aantal mislukte investeringen al zijn geld kwijtgeraakt. Hij keert terug naar Virginia om daar de draad op te pikken met de van hem vervreemde ex-vrouw Stacie (Jessica Biel) en zijn verwaarloosde zoon. Om het goed te maken gaat George het voetbalteam van zijn zoon coachen. Maar dan komt hij tot ontdekking dat de tribune's volgepakt zitten met sexy voetbalvrouwen en wanhopige huisvrouwen. Kan George zijn ogen op het doel houden?

Du Vent dans Mes Mollets
De 9-jarige Rachel zit werkelijk geklemd tussen haar vader en moeder die haar overstelpen met liefde. Ze telt de minuten af die haar scheiden van de vrijheid. Tot ze op een dag de onverschrokken Valérie ontmoet. Heerlijke komedie van de maker van La tête de maman (2007).

Renoir
In de nadagen van zijn leven wordt Auguste Renoir gekweld door het verlies van zijn vrouw, de pijn van artritis en het verschrikkelijke nieuws dat zijn zoon Jean gewond is geraakt. Maar wanneer een jong meisje op wonderbaarlijke wijze zijn wereld betreedt, krijgt de oude schilder nieuwe energie. Als Jean terugkeert naar het ouderlijke huis om te revalideren raakt ook hij in de ban van het roodharige meisje. Een indrukwekkend drama van Gilles Bourdos.

So Undercover
Molly Morris (Miley Cyrus) wordt door de FBI ingehuurd om undercover te gaan bij een studentenvereniging. Ze moet hiervoor wel veranderen van een taaie privédetective in een geraffineerd, stijlvol universiteitsmeisje. Molly moet de dochter beschermen van een grote maffiabaas. Met meerdere verdachten op haar lijst ontdekt Molly onverwachts dat niet iedereen is wie men lijkt te zijn, inclusief zijzelf.

FOK! wat een weer... Later neerslag

Goedemorgen! Gisteren was het in het vrijwel het hele land een zonloze dag en ook vandaag zullen veel plaatsen in ons land het zonder de zon moeten doen. Alleen het noordoosten van het land zou vandaag een beetje zon kunnen krijgen, maar ook daar zal het later op de dag bewolkt gaan worden.

Elders is het al bewolkt en vanuit het zuidwesten gaat het regenen. Ik moet hier wel bij zeggen dat dit heel erg langzaam gaat. In Zeeland zal het rond het middaguur gaan regenen en deze regen trekt met de snelheid van een slak naar het noordoosten toe. In het midden van het land gaat het rond het eind van de middag regenen, maar tegen de tijd dat de neerslag het noordoosten bereikt is het al bijna middernacht. De regen lijkt in het noordoosten dan over te gaan in sneeuw, maar ook is er kans op ijsregen of ijzel. De hoeveelheden lijken echter beperkt te blijven.

De wind komt uit het oosten en zal in de loop van de dag flink gaan toenemen. Langs de kust kan er zelfs windkracht 7 komen te staan. De temperaturen lopen uiteen van 3 graden in het noordoosten tot 5 graden in Zeeland.

Wij zouden graag zien waar onze users vandaag uithangen en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar [email protected] onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's verschijnen bij het weerbericht van morgen.

Wil je eindelijk wel eens weten waarom het steeds precies boven jouw hoofd regent? Of waarom de zon altijd lijkt te schijnen op het moment dat jij met een kater wakker wordt? Mail je vragen over het weer naar [email protected] en de weercrew maakt je weer wijzer.

VogeltrekDe vogeltrek van afgelopen herfst. KlapMongeaul maakte dit mooie plaatje.De jager wordt de prooi in Crysis 3

EA heeft het tweede deel van de '7 Wonders of Crysis 3'-videoreeks op het web gezet. In 'The Hunt' wordt er gekeken naar de taktische mogelijkheden van de boog.

Prophet wil een elite groep van CELL-soldaten neerhalen, maar dat was even buiten wat buitenaards leven gerekend. De jager wordt opeens een prooi. Deze trailer-reeks over Crysis 3 wordt gemaakt in samenwerking met filmmaker Albert Hughes. Elk deel uit de videoreeks zal enkele nieuwe onderdelen introduceren van de game waaronder nieuwe wapens, vijanden en gameplay-features.

Crysis 3 komt 22 februari uit op Xbox 360, PlayStation 3 en pc.

Lightning komt terug in trailer

Er is een trailer opgedoken, en weer weggehaald, van Lightning Returns: Final Fantasy XIII op GameTrailers. Gelukkig is er YouTube, or it didn't happen.

Uit de trailer zijn een paar dingen op te maken: Lightning heeft een metamorfose ondergaan. Ook opvallend is dat er een nieuw gevechtsysteem op te maken is uit de trailer, we zien één balk en vier acties die de speler in realtime kan uitvoeren. Ook heeft de tegenstander naast een levensbalkje een andere statistiek met drie balkjes die kunnen kleuren, die later weer verandert in de gekende stats als verlaagde verdediging. De muziek is in ieder geval nog wel herkenbaar.

De speler krijgt dertien dagen, over een real-time dag-nacht cyclus van ongeveer twee uur elk, om de wereld te redden. Die tijd is te verlengen of korter te maken, want deze is gebonden aan de acties van de speler. Square Enix heeft eerder al laten doorschemeren dat het doen van de 'juiste' dingen ernstige gevolgen zal hebben. Het spel heeft meerdere eindes en het is de bedoeling dat meerdere playthroughs nodig zijn om alles te zien.

Verdere details ontbreken nog, het lijkt erop dat de video iets te snel door GameTrailers is geplaatst. Binnenkort, tijdens Jump Festa, meer informatie vanuit Square Enix over Lightning Returns: Final Fantasy XIII.

Johan Vlemmix gaat er samen met polonaise aan

Johan Vlemmix is van plan feestend ten onder te gaan. Sommigen geloven op basis van de Mayakalender dat vrijdag de wereld vergaat. Vlemmix heeft daarom de single We Gaan Er Allemaal Aan uitgebracht.

"Als vrijdag het einde nadert, gaan we met zijn allen in de polonaise het einde tegemoet", laat de zanger weten. "Gezien we na vrijdag niets meer met de opbrengst kunnen doen, is de single overal gratis te downloaden."

Vlemmix laat weten dat als de wereld toch niet vergaat, de opbrengst van de single naar een goed doel gaat. We Gaan Er Allemaal Aan is de 140e single van de zanger.

'Ons land wordt fatsoenlijk bestuurd'

Een dubbele strafeis van het Openbaar Ministerie tegen sjoemelende bestuurders. Aan dit voorstel van de SP wilde minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) zijn vingers donderdagochtend niet branden, maar hij stuurt het wel door aan zijn collega Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie. Het is zijn portefeuille.

De integriteit van het openbaar bestuur was woensdag en donderdag tijdens de behandeling van de begroting van Binnenlandse Zaken een belangrijk onderwerp. Ons land wordt echter 'door de bank genomen' fatsoenlijk bestuurd, vindt minister Plasterk, en de mensen die daarvoor verantwoordelijk zijn, mogen daarvoor ook weleens de waardering horen. Natuurlijk is elke inbreuk op de integriteit bij het openbaar bestuur 'een deuk' daarin. Hij wil wel 'meer lijn' in het oppakken van dat soort zaken.

Vrouw neergeschoten in Vlissingen

Een vrouw is woensdagavond in Vlissingen neergeschoten. Dat heeft de politie in Zeeland laten weten. De vrouw raakte ernstig gewond en is naar het ziekenhuis vervoerd.

De reden van de schietpartij, die in de straat Blikkenburg plaatsvond, zou volgens de politie in de relationele sfeer liggen. De verdachte heeft zichzelf aangegeven.

Over de identiteit van het slachtoffer kon de politie nog niets zeggen.

Vrouw neergeschoten in Vlissingen
Vrouw neergeschoten in Vlissingen (Foto: ANP)

Honderden Sudanese burgers gevlucht naar VN-kamp

De missie van de Verenigde Naties in Zuid-Sudan biedt honderden burgers onderdak na een uitbarsting van geweld in de regio. Dat heeft VN-woordvoerder Kouider Zerrouk woensdag gezegd. Hij zei dat het vooral vrouwen en kinderen zijn die naar het VN-kamp in Wau zijn gevlucht.

De afgelopen twee dagen zijn veiligheidstroepen slaags geraakt met gewapende jongeren, aldus overheidsfunctionaris Elia Kamilo Dimo. Er is hem verteld dat twee mensen om het leven zijn gekomen, maar hij kon dat niet bevestigen.

Het is de tweede grote uitbarsting van geweld in twee weken. Eerder deze maand openden veiligheidstroepen het vuur op een groep burgers. Daarbij kwamen zeker negen mensen om het leven.

Zoekactie naar vermiste Rotterdamse levert niets op

Een zoekactie van marineduikers in Noorderkanaal in Rotterdam naar een vermiste vrouw uit die stad heeft woensdag niets opgeleverd. Vier duikers zochten het veertig meter brede kanaal af over een lengte van een halve kilometer, maar troffen haar niet aan. De duikers gebruikten onder meer een onderwaterrobot, meldt defensie.

De 57-jarige vrouw is sinds 6 december vermist. Ze is voor het laatst gezien toen ze met haar hondje langs het kanaal liep. Het huisdier werd een dag later teruggevonden in een nabijgelegen park. Eerdere zoekacties van de politie leverden ook al niets op.

Dj's dolblij met recordtussenstand Glazen Huis

De dj's die in het Glazen Huis in Enschede verblijven zijn dolblij met de eerste tussenstand van het opgehaalde bedrag met de Serious Request-actie. Giel Beelen, Michiel Veenstra en Gerard Ekdom hebben na een dag ruim 910 duizend euro opgehaald. Nog niet eerder was de opbrengst na één dag zo hoog.

"Eerste tussenstand: bijna een miljoen!", twitterde Beelen. "Wat een bedrag! Echt echt heel gaaf!" Ook Ekdom is blij met het bedrag. "Holy fuck! Wat een tussenstand! Niet normaal." Vorig jaar stond de teller na een dag op bijna drie ton.

De negende editie van Serious Request zamelt geld in om babysterfte tegen te gaan. Vorig jaar werd in totaal een recordbedrag van 8,6 miljoen euro opgehaald voor moeders in oorlogsgebieden.

Chelsea treft Swansea in League Cup

Chelsea neemt het in de halve finale van de League Cup op tegen Swansea City. Dat is woensdag bij de loting bepaald. De Londenaren spelen hun eerste duel thuis in de week van 7 januari. Twee weken later staat de return in Wales op het programma.

Het andere halvefinaleduel gaat tussen Bradford City en Aston Villa. De toernooiverrassing uit de League Two, het vierde niveau van het Engelse profvoetbal, speelt eerst thuis. De return is in Villa's thuisstad Birmingham.

De winnaars gaan door naar de finale op Wembley. Die wordt op 24 februari afgewerkt.

[Coppa] Napoli weer onderuit tegen Bologna

Bologna heeft voor de tweede keer binnen vier dagen bij Napoli gewonnen. Waren de bezoekers zondag in de Serie A al te sterk, woensdag was het ook in de Coppa Italia raak: 2-1. Edinson Cavani zette Napoli in eigen huis nog wel op 1-0, maar al voor rust trok Cristian Pasquato de stand gelijk. Panagiotis Kone was in de blessuretijd goed voor de winnende treffer.

Ook Fiorentina bereikte de kwartfinale. De ploeg uit Florence, waar Mounir el Hamdaoui niet bij de selectie zat, won uit bij Udinese met 1-0. Iglesias Borja Valero scoorde tien minuten voor rust de enige treffer van de wedstrijd.

In de kwartfinale begin januari moet Bologna op bezoek bij Internazionale. AC Milan neemt het op tegen Juventus. AS Roma is de volgende opponent van Fiorentina en Lazio Roma is gastheer voor Catania.

[DFB Pokal] Dortmund haalt uit

Borussia Dortmund is overtuigend tot de laatste acht van het Duitse bekertoernooi doorgedrongen. De bekerhouder was in eigen huis met 5-1 te sterk voor Hannover 96. Mario Götze was met drie goals de man van de wedstrijd. Ook Jakub Blaszczykowski en Robert Lewandowski scoorden voor Borussia. Mame Diouf maakte bij 3-0 de tegentreffer van Hannover.

VfB Stuttgart was de laatste ploeg die zich voor de kwartfinale plaatste. De Zuid-Duitsers wonnen met 2-1 van FC Köln. Via Christian Gentner en Vedad Ibisevic kwam Stuttgart thuis al in de eerste helft op 2-0. Tien minuten voor tijd zorgde Christian Clemens ervoor dat de slotfase toch nog spannend werd.

Inmiddels is er al geloot voor de kwartfinales van de DFB Pokal. Bayern München en Borussia Dortmund zijn aan elkaar gekoppeld. Dat bleek woensdag uit de loting. De twee ploegen stonden vorig seizoen nog in de eindstrijd tegenover elkaar. Toen won Borussia Dortmund nog met 5-2 door een hattrick van Robert Lewandowski.

Bas Dost had met zijn VfL Wolfsburg een gunstige loting. De club uit de stad van Volkswagen moet op bezoek bij Kickers Offenbach uit de Tweede Bundesliga. VfL Bochum, de enige andere ploeg van het tweede niveau, moet bij VfB Stuttgart langs. FSV Mainz - SC Freiburg is het laatste duel.

De kwartfinales in Duitsland staan op 26 en 27 februari op het programma. De precieze speeltijden van de wedstrijden worden later vastgesteld.

Life of Pi

Op de valreep van 2012 komt Ang Lee nog even gauw met de mooiste film van het jaar. Life of Pi gaat over de jongen Pi Patel (Suraj Sharma) die opgroeit in de dierentuin van zijn vader in India. Tijdens zijn jeugd ontdekt Pi verschillende religies en leert hij op eigen wijze zich daar tegen te verhouden. Hij ervaart de schoonheid van de verschillende geloven, maar ook het rationeel denken van zijn vader helpt hem zijn pad te kiezen. Op een dag besluit zijn vader de dieren te verkopen en per schip naar Amerika te brengen, zijn plan is om een nieuw bestaan op te bouwen in Canada. De hele familie Patel en de dieren vertrekken op een zeereis die de meesten van hen fataal zal worden, want het schip waarop ze hun reis maken zinkt tijdens een storm. Pi is de enige die samen met een hyena, een zebra, een orang-oetan en Bengaalse tijger een reddingssloep weet te bemachtigen. Het vreemde gezelschap is veroordeeld tot elkaar, dit is het begin van een avontuurlijke zeereis.

Zone of the Enders HD Collection

Iedereen heeft weleens het verlangen terug te keren naar die gouwe ouwe tijd. Toen Zone of the Enders HD Collection aangekondigd werd barstte het internet los. Dat kwam echter niet eens zozeer door de titel zelf, maar men hoopte gelijk dat dit een voorbode was voor het lang verwachte Zone of the Enders 3. Tot die tijd vermaak ik me prima met deze titel, want wie wil er nou niet met grote, supersonische ruimterobots 'Orbital Frames' alles slopen wat op je pad komt.

Laatste reviews en specials
preview
Harold Halibut
review
Senran Kagura: Reflexions
preview
Young Souls
preview
WWE 2K19
special
Fun met Funda #118 - Prachtig verbouwde kerk in Opmeer
review
CD: Baest - Danse Macabre
©FOK.nl e.a.