Nog veel vragen over Patriot-missie

De Tweede Kamer lijkt het sturen van Patriots naar Turkije te gaan steunen, maar heeft nog wel veel vragen. Dat bleek donderdagavond tijdens een debat met minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) en minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD).

PVV en SP wezen erop dat er geen enkele aanwijzing is dat Syrië Turkije wil aanvallen. Volgens de PVV is er dus helemaal geen reden om de luchtafweerraketten naar Turkije te sturen. De SP vindt in elk geval dat er geen reden is om de Patriot-eenheden versneld in te zetten, zoals het kabinet overweegt.

Met name de ChristenUnie heeft er moeite mee dat Turkije Nederland niet vooraf hoeft te informeren over militaire acties over de grens met Syrië. Dat zou kunnen leiden tot vergeldingsacties tegen de Nederlandse troepen die met de Patriot-raketten meegaan, stelde Kamerlid Joël Voordewind.

Verder zijn er vragen over de kosten van de missie, zo'n 42 miljoen euro. Dat is veel meer dan Duitsland uittrekt, dat een vergelijkbare missie gaat uitvoeren. Het is verhoudingsgewijs ook meer dan de inzet van Nederlandse Patriots in 2003 heeft gekost. De kosten zijn overigens exclusief eventuele afgeschoten raketten: die kosten een kleine 3,5 miljoen euro per stuk.

De regeringspartijen VVD en PvdA steunen de missie in elk geval, hoewel ook zij nog vragen aan het kabinet hebben. De missie is bedoeld om Turkije te beschermen tegen luchtaanvallen vanuit buurland Syrië, waar al meer dan anderhalf jaar een burgeroorlog woedt. Behalve Nederland sturen ook de Verenigde Staten en Duitsland Patriots aan NAVO-bondgenoot Turkije.