Regering Tsjechië wankelt na ontslag minister

De kleinste regeringspartij van Tsjechië heeft donderdag de steun aan de regering opgezegd. De Liberaaldemocraten accepteren het ontslag niet dat premier Petr Necas hun partijleider, minister van defensie Karolina Peake, donderdag aanzegde. De val van de regering lijkt daardoor onvermijdelijk.

De premier had naar eigen zeggen geen vertrouwen meer in Peake, die pas acht dagen minister was. De nieuwbakken minister joeg zowel Necas als president Vaclav Klaus tegen zich in het harnas door meteen na haar aanstelling drie hoge ambtenaren van het ministerie de laan uit te sturen. Vooral het ontslag van topambtenaar Vlastimil Picek, die eerder nauw samenwerkte met Klaus, was hun een doorn in het oog.

De Liberaaldemocraten hebben volgens Peake hun ministers opgedragen op 10 januari af te treden. De regering steunde behalve op de centrumlinkse LD en twee conservatieve partijen ook op enkele onafhankelijke parlementariërs. Maar nu de coalitie, met het vertrek van de LD, acht zetels minder telt, lijkt de val van de regering aanstaande. De Sociaaldemocraten, de grootste oppositiepartij, overwegen een motie van wantrouwen.

Necas verklaarde dat hij Peake heeft verzocht het ontslag van de drie ambtenaren terug te draaien. Toen Peake dat weigerde besloot hij haar de wacht aan te zeggen. President Klaus bekrachtigde Peake's ontslag enkele minuten nadat hij van de premier daartoe een verzoek had ontvangen.