Randstad zakt terug in Europa

De groei van de Randstad blijft achter bij die van andere grootstedelijke regio's in Europa. De economische groei is er lager dan gemiddeld, meldt TNO donderdag. Ook de innovatieve bedrijvigheid blijft achter. Stockholm doet het volgens het onderzoeksinstituut op veel vlakken het best. Verder zijn vooral Duitse regio's concurrerender geworden.

Waar de Randstad tussen 2005 en 2009 sterk groeide en zich daarmee in de subtop nestelde, bleef de groei in de daaropvolgende periode achter. Van 2009 tot 2011 was de groei er gemiddeld 1,7 procent. Het gemiddelde van de twintig onderzochte regio's betrof 2,4 procent. De Nederlandse economie groeide in die periode met 1,6 procent.

Ongeveer 1,8 procent van het zogeheten bruto regionaal product wordt in de Randstad in innovatie gestoken. De gemiddelde uitgaven aan onderzoek en ontwikkeling in grootstedelijke regio's bedragen 2,4 procent. Met name in regio's als Kopenhagen, München, Stockholm en Berlijn liggen de uitgaven veel hoger. In Nederland is de sector met name geconcentreerd in de regio Eindhoven.

De terugvallende prestaties van de Randstad wijten de onderzoekers aan binnenlandse factoren, zoals de stagnerende woningmarkt, banken die minder gemakkelijk leningen verstrekken en consumenten die de hand op de knip houden. Tegelijkertijd werpen herstructureringen in Duitsland, met name in Berlijn, hun vruchten af.

Het rapport signaleert ook positieve punten. Nationaal gezien is de Randstad leidend op het gebied van life sciences, de creatieve industrie, water en logistiek. Op internationaal vlak is Amsterdam een aantrekkelijke vestigingsplaats, is de Rotterdamse haven de grootste zeehaven van Europa en is Schiphol in 2011 stevig hersteld. Ook zijn in de Randstad veel hoofdkantoren van multinationals gevestigd.