Hartpatiënten Nederland opent meldpunt cardiologie

Hartpatiënten Nederland stelt een landelijk meldpunt cardiologische zorg in. Dat heeft de organisatie donderdag bekendgemaakt. Aanleiding vormt onder meer de sluiting van de afdeling cardiologie van het Ruwaard van Putten Ziekenhuis in Spijkenisse en het onder toezicht stellen van de afdeling cardiologie van het Admiraal de Ruyterziekenhuis in Zeeland.

De hartpatiëntenorganisatie stelt in toenemende mate berichten te krijgen dat de cardiologische zorg in Nederland onvoldoende is geborgd. Hartpatiënten Nederland heeft dit donderdag gemeld in een gesprek met de Onderzoeksraad voor Veiligheid. Die moet volgens de patiëntenorganisatie onderzoek gaan doen naar de twee ziekenhuizen, maar ook naar alle cardiologische zorg in Nederland. De organisatie is van plan honderden geanonimiseerde klachten aan de raad te geven.

Donderdag werd bekend dat de cardiologen van het Admiraal de Ruyter Ziekenhuis in Zeeland onder supervisie van de afdeling cardiologie van het Amphia Ziekenhuis in Breda komen te staan. De zes cardiologen van de vestigingen in Vlissingen en Goes zouden niet goed als groep functioneren.

Eerder waren er al problemen bij het Ruwaard van Putten Ziekenhuis in Spijkenisse. Dit ziekenhuis kwam de afgelopen tijd veelvuldig in het nieuws, nadat bekend was geworden dat de sterftecijfers op de verpleegafdeling cardiologie in 2010 hoger lagen dan gemiddeld. Mogelijk maakten cardiologen fouten. Er zijn verschillende aangiften gedaan. Medio november werden de verpleegafdeling cardiologie, de polikliniek cardiologie van het ziekenhuis en de buitenpoliklinieken gesloten.