Rutte tegen aparte eurobegroting

Premier Mark Rutte (VVD) ziet niets in een aparte begroting voor de eurozone, als dat betekent dat Nederland meer geld moet afdragen aan de Europese Unie. Dat heeft hij donderdag gezegd voor aanvang van een Europese top in Brussel.

Op de top komen onder meer de voorstellen aan de orde van EU-president Herman van Rompuy voor verdere Europese integratie. Van Rompuy bepleit onder meer een aparte begroting voor de eurolanden. Geld van deze begroting zou moeten worden gebruikt voor steun aan probleemlanden die hun best doen om orde op zaken te stellen. Rutte heeft naar eigen zeggen nog veel vragen over het plan van Van Rompuy. Hij wil weten hoe de eurobegroting zich verhoudt tot de begroting van de hele EU, en tot de zogeheten structuurfondsen waaruit veel geld naar de armere EU-landen gaat. "We moeten voorkomen dat landen straks nog meer moeten afdragen aan de EU. Nederland wil juist minder afdragen", zei Rutte.

Eerder waren ook minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD) en staatssecretaris van Europese Zaken Ben Knapen (CDA) al kritisch over de eurobegroting.

Op de Europese top wordt onder meer gesproken over bredere Europese samenwerking bij het toezicht op banken, de zogeheten bankenunie. Naar verwachting vallen er geen grote besluiten over de bestrijding van de eurocrisis.