Mexico wil ouders drugsbaas opgraven voor dna

De Mexicaanse autoriteiten hebben toestemming gevraagd om de overblijfselen van de ouders van de onlangs omgekomen drugsbaas Heriberto Lazcano op te graven. Ze willen dna-materiaal afnemen om de bevolking er zo van te overtuigen dat de 37-jarige Lazcano daadwerkelijk dood is.

Lazcano's lichaam werd enkele uren nadat hij door Mexicaanse mariniers was gedood door gewapende en gemaskerde mannen uit het mortuarium gestolen. Volgens de Mexicaanse marine waren voordat het lichaam werd meegenomen al vingerafdrukken afgenomen. Ook was al autopsie uitgevoerd en vermoedelijk is bloed of bebloede kleding veiliggesteld.

De lokale autoriteiten wisten niet dat het om 'El Verdugo' (De Beul) ging totdat het lichaam werd gestolen.

Lazcano, die ooit met een stel kameraden deserteerde uit een speciale eenheid van het leger, liet zich niets gelegen liggen aan de mores van de Mexicaanse onderwereld. Hij luidde met zijn ongekend gewelddadige optreden een meedogenloze bendeoorlog in toen zijn een groep, de Zetas, zich in 2010 afsplitste van het Golfkartel. Lazcano was persoonlijk verantwoordelijk voor honderden moorden.


Mexico wil ouders drugsbaas opgraven voor dna (Foto: Novum)