Merkel achter veto begroting lidstaten

Angela Merkel schaart zich achter het idee om een eurocommissaris een vetomogelijkheid te geven over de begrotingen van lidstaten van de Europese Unie. Dat vertelde de bondskanselier in het Duitse parlement voorafgaand aan de EU-top die donderdag begint.

Merkel reageerde hiermee op het voorstel van haar eigen minister van financiën Wolfgang Schäuble. Haar partijgenoot stelde woensdag voor de nieuwe eurocommissaris verantwoordelijk voor monetaire zaken een bepalende stem te geven in de goedkeuring van begrotingen.

De bondskanselier erkende tegenover de Bondsdag dat de meeste EU-landen weinig in zo'n vetorecht zien. Haar regering blijft daar echter wel op aandringen.

Merkel vertelde de parlementariërs ook dat ze bij haar collega's gaat pleiten voor een fonds om projecten in noodlijdende landen te financieren. Die zou kunnen worden gefinancierd door een belasting op financiële transacties. Duitsland voert momenteel samen met nog tien andere EU-landen zo'n taks in. Nederland en Groot-Brittannië zijn echter tegen.

De leiders van de 27 EU-lidstaten zijn donderdag en vrijdag bijeen in Brussel. Op donderdag staan verschillende financiële zaken op de agenda, zoals het voorstel van president Herman Van Rompuy voor de verdere integratie van de financiële systemen. Daarover wordt waarschijnlijk geen definitief besluit genomen. Vrijdag wordt onder meer gesproken over de situatie in Syrië.


Merkel achter veto begroting lidstaten (Foto: Novum)