'Aanvaller Malala zat in 2009 vast in Pakistan'

Een van de twee Talibanstrijders die worden verdacht van de aanslag op het Pakistaanse meisje Malala werd in 2009 opgepakt door het Pakistaanse leger. Hij werd echter vrijgelaten omdat het leger niet kon bewijzen dat hij bij misdaden betrokken was. Dat hebben bronnen bij de Pakistaanse inlichtingendienst donderdag gezegd.

De 14-jarige Malala Yousufzai werd 9 oktober in de Swat-vallei, toen ze van school op weg was naar huis, in haar hoofd geschoten door Talibanstrijders. De militanten zeiden Malala, een voorvechtster van onderwijs voor meisjes, te hebben aangevallen omdat ze 'westers gedachtegoed' uitdraagt en omdat ze kritiek had geuit op de Taliban.

Het leger voerde in 2009 een offensief uit in de Swat-vallei en verdreef de meeste Taliban. Attaulah werd tijdens dat offensief opgepakt op verdenking van banden met de militante beweging. Hij werd echter vrijgelaten, omdat er geen concreet bewijs was dat hij betrokken was bij aanvallen van de Taliban. Het is onduidelijk hoe lang hij heeft vastgezeten.

De Pakistaanse autoriteiten hebben na de aanslag op Malala diverse familieleden van Attaulah ondervraagd, maar van de man zelf ontbreekt ieder spoor. Mogelijk is hij gevlucht naar Afghanistan. Volgens de Taliban is de aanslag gepland door de Taliban-commandant in de Swat-vallei, die na het offensief in 2009 naar Afghanistan uitweek.

Malala overleefde de aanslag en werd eerder deze week overgebracht naar een ziekenhuis in het Britse Birmingham voor verdere behandeling, maar ook om haar te beschermen. De Taliban hebben gezegd niet te zullen rusten voordat het meisje dood is.

Een Pakistaanse bron zei woensdag dat Malala aan de beterende hand is en dat ze haar benen en armen kan bewegen. De bron zei ingelicht te zijn door Malala's Britse artsen.


'Aanvaller Malala zat in 2009 vast in Pakistan' (Foto: Novum)