[F1] Uitslag Grand Prix van België

Jenson Button heeft de Grand Prix van België op zijn naam geschreven. De Brit leidde de wedstrijd op Spa-Francorchamps van start tot finish. Sebastian Vettel en Kimi Räikkönen mochten ook naar het podium. Kampioenschapsleider Fernando Alonso kwam na een startcrash niet over de streep.

De race op Spa-Francorchamps begon met Jenson Button op poleposition. De start verliep goed voor Button en Kimi Räikkönen, voor de Force India's van Nico Hülkenberg en Paul di Resta en de Mercedes van Michael Schumacher. Dit hadden hele andere namen kunnen zijn als McLaren-coureur Lewis Hamilton niet aangereden zou zijn door Lotus-coureur Romain Grosjean. Het duo schoot rechtdoor over de bolides van Sergio Perez, Fernando Alonso en Kamui Kobayashi heen. Ook de extreem goed gestarte Pastor Maldonado werd in de rondte getikt.

Van hen konden alleen Kobayashi en Maldonado verder. Zij moesten een pitsstop maken om de schade te repareren. Wel hadden ze het geluk dat er een safety car in de baan kwam om de marshalls de kans te geven alle rommel bij La Source op te kunnen ruimen. Voor Alonso waren de druiven zuur, want voor de kampioenschapsleider kwam door de crash een einde aan 23 finishes op rij, één minder dan het record van Michael Schumacher.

De top tien na vijf ronden was: Button, Räikkönen, Hülkenberg, Di Resta, Schumacher, Daniel Ricciardo, Jean-Eric Vergne, Bruno Senna, Mark Webber en Heikki Kovalainen. Button kende een goede herstart en liep weg bij de rest van het veld, terwijl Hülkenberg Räikkönen verschalkte voor de tweede plaats. Felipe Massa ging wijd bij Raidillon, maar kon Sebastian Vettel wel achter zich houden. Maldonado werd uitvaller nadat hij zijn voorvleugel verloor. Een ronde later passeerde Schumacher Di Resta voor plaats vier.

Button bouwde al snel een voorsprong van vijf seconden op de rest van het veld op. Vettel passeerde na acht ronden Massa, waarna de regerend wereldkampioen in de spiegel van zijn teamgenoot Webber opdook die op zijn beurt Senna in probeerde te halen voor plaats acht. Toch wist Vettel Webber te passeren bij het opkomen van start/finish. Ook Ricciardo had het tempo gevonden, want de Toro Rosso-coureur haalde na tien ronden de als vijfde liggende Di Resta in.

De Schot was na elf ronden de eerste dit pitte. Hij verruilde de zachte banden voor de hardere. Schumacher was bezig met een goede race, want hij snoepte de derde plaats af van Räikkönen. Meer stops volgden, alsmede meer gevechten. Opvallend was dat Vettel naar voren schoof, maar net als de voor hem rijdende Schumacher en Button na zeventien ronden nog niet gestopt was. Kovalainen verloor in de pits veel tijd nadat hij weggestuurd was op het moment dat Karthikeyan voor hem moest stoppen. Het duo kwam met elkaar in botsing.

Button kwam na 21 ronden binnen voor zijn eerste en enige stop. De Brit kwam ook als eerste weer de baan op. Een ronde later volgde Vettel die als zesde, vlak achter de Ferrari van Massa, maar voor de Toro Rosso van Ricciardo de pits uitkwam. De volgorde halverwege was Button, Räikkönen, Hülkenberg, Webber, Massa, Vettel, Ricciardo, Schumacher, Vergne en Senna. Vettel wist op zijn nieuwe banden al snel Massa te passeren, terwijl Schumacher de plaats van Ricciardo afsnoepte.

In ronde 28 werden Hülkenberg, Webber en Massa binnengehaald voor hun tweede stop, waardoor Vettel doorschoof naar plaats drie  en Schumacher naar vier. Ook Räikkönen stopte, waarbij hij als vierde, achter Schumacher naar buiten kwam. De Fin passeerde de Duitser, maar deze sloeg in het DRS-gebied meteen weer toe. Ondertussen was Kartikeyan na een spin in de bandenstapels er niet meer bij. Na 34 ronden slaagde Räikkönen toch in zijn actie door in Eau Rouge Schumacher te passeren.

De volgende die de Mercedes-coureur aanviel was Hülkenberg die hem in La Source passeerde, maar Schumacher sloeg direct hierna weer terug. De banden van de Duitser waren versleten, waardoor hij een niet geplande tweede stop moest maken en terugviel naar plaats zeven. Door alle gevechten was Massa aangesloten en hij profiteerde van zijn hoge topsnelheid door Webber te passeren voor plaats vijf.

Ook voor Schumachers teamgenoot Rosberg pakte een éénstopper niet goed uit, want hij verloor zeven ronde voor het einde twee plaatsen aan de Toro Rosso's van Vergne en Ricciardo. Ook Senna zag zijn strategie niet uitkomen, want de Braziliaan moest vijf ronden voor het einde binnenkomen en hij viel buiten de punten.

Na 44 ronden werd Button voor de tweede maal dit seizoen als winnaar afgevlagd. Naast de Brit mochten ook Vettel en Räikkönen naar het podium gaan. Hülkenberg werd na een sterke race vierde, voor Massa, Webber, Schumacher, Vergne, Ricciardo en Di Resta die zonder KERS moest rijden. In het kampioenschap leidt Alonso nog steeds, maar hij zag Vettel en Webber flink dichterbij komen.

Uitslag

Pos Driver Team Time/Retired
1 Jenson Button McLaren 1:29:08.530
2 Sebastian Vettel Red Bull +13.624
3 Kimi Räikkönen Lotus +25.334
4 Nico Hulkenberg Force India +27.843
5 Felipe Massa Ferrari +29.845
6 Mark Webber Red Bull +31.244
7 Michael Schumacher Mercedes +53.374
8 Jean-Eric Vergne Toro Rosso +58.865
9 Daniel Ricciardo Toro Rosso +1:02.982
10 Paul di Resta Force India +1:03.783
11 Nico Rosberg Mercedes +1:05.111
12 Bruno Senna Williams +1:11.529
13 Kamui Kobayashi Sauber +1:56.119
14 Vitaly Petrov Caterham +1 Ronde
15 Timo Glock Marussia +1 Ronde
16 Charles Pic Marussia +1 Ronde
17 Heikki Kovalainen Caterham +1 Ronde
18 Pedro de la Rosa HRT +1 Ronde
DNF Narain Karthikeyan HRT +15 Ronden
DNF Pastor Maldonado Williams +40 Ronden
DNF Sergio Perez Sauber +44 Ronden
DNF Fernando Alonso Ferrari +44 Ronden
DNF Lewis Hamilton McLaren +44 Ronden
DNF Romain Grosjean Lotus +44 Ronden


Voorlopige coureursstand

Pos Coureur Team Punten
1 Fernando Alonso Ferrari 164
2 Sebastian Vettel Red Bull 140
3 Mark Webber Red Bull 132
4 Kimi Räikkönen Lotus 131
5 Lewis Hamilton McLaren 117
6 Jenson Button McLaren 101
7 Nico Rosberg Mercedes 77
8 Romain Grosjean Lotus 76
9 Sergio Perez Sauber 47
10 Michael Schumacher Mercedes 35
11 Felipe Massa Ferrari 35
12 Kamui Kobayashi Sauber 33
13 Nico Hulkenberg Force India 31
14 Pastor Maldonado Williams 29
15 Paul di Resta Force India 28
16 Bruno Senna Williams 24
17 Jean-Eric Vergne Toro Rosso 8
18 Daniel Ricciardo Toro Rosso 4
19 Vitaly Petrov Caterham 0
20 Heikki Kovalainen Caterham 0
21 Timo Glock Marussia 0
22 Charles Pic Marussia 0
23 Narain Karthikeyan HRT 0
24 Pedro de la Rosa HRT 0


Voorlopige constructeursstand

Pos Team Punten
1 Red Bull 272
2 McLaren 218
3 Lotus 207
4 Ferrari 199
5 Mercedes 112
6 Sauber 80
7 Force India 59
8 Williams 53
9 Toro Rosso 12
10 Caterham 0
11 Marussia 0
12 HRT 0