Alle winnaars Cannes 2012 bekend

De Oostenrijkse regisseur Michael Haneke heeft in Cannes de Gouden Palm gewonnen voor zijn film Amour. De Deen Mads Mikkelsen won de prijs voor beste acteur. De Roemeense actrices Cristina Flutur en Cosmina Stratan werden uitgeroepen tot beste actrices voor hun rollen in het drama Beyond the Hills. De prijzen werden vanavond uitgereikt op de slotavond van het filmfestival aan de Côte d'Azur.

Amour van Haneke gaat over een hoogbejaard stel dat wordt geconfronteerd met de aftakeling van de vrouw. Onder anderen Wes Anderson, David Cronenberg en Jeff Nichols zagen de Gouden Palm aan hun neus voorbijgaan. Haneke won de Gouden Palm in 2009 voor Das Weisse Band en was in 2005 genomineerd voor Caché. Vorig jaar won Terrence Malick de prestigieuze prijs voor zijn drama The Tree of Life.

Het Roemeense drama Beyond the Hills kreeg ook de prijs voor het beste scenario van Cristian Mungiu. Hij regisseerde de film over twee vriendinnen uit een klein Roemeens dorp, die hun verleden in een weeshuis op verschillende manieren verwerken. De een is naar Duitsland gegaan en teruggekeerd om haar vriendin op te halen die non is geworden in een kleine, strenggelovige gemeenschap.

De prijs voor beste regisseur ging naar de Mexicaan Carlos Reygadas voor zijn drama Post Tenebras Lux.

De juryprijs ging naar The Angel's Share van Ken Loach. In het komische drama probeert de jonge Robbie zijn criminele leven achter zich te laten en ontdekt hij een neus te hebben voor whisky. De Amerikaanse regisseur Benh Zeitlin won de prijs voor beste debuutfilm voor zijn drama Beasts of the Southern Wild.

De jury van het festival stond onder leiding van de Italiaanse regisseur Nanni Moretti. De Duitse actrice Diane Kruger, de Schotse acteur Ewan McGregor, de Amerikaanse regisseur Alexander Payne en de Franse mode-ontwerper Jean-Paul Gaultier zaten onder anderen in de jury. Met de uitreiking van de filmprijzen kwam het 65e filmfestival van Cannes ten einde.