GroenLinks krabbelt iets op, VVD levert weer in

GroenLinks is zondag in de wekelijkse zetelpeiling van Maurice de Hond weer iets opgekrabbeld. De partij stond vorige week op een historisch dieptepunt van vier zetels, maar heeft het verlies deels goedgemaakt en krijgt er deze week twee zetels bij. De VVD levert opnieuw in en komt uit op 24 zetels.

Vorige week leverde GroenLinks in één klap drie zetels in. Dat zou vooral komen door het gestuntel rondom Tofik Dibi, die zich kandidaat stelde voor het lijsttrekkerschap. De kandidatencommissie van de partij oordeelde dat het Kamerlid niet binnen het profiel voor de lijsttrekker van de partij past, maar het partijbestuur besloot later dat hij toch mee mag doen aan de strijd.

De positie van de VVD is verder aan het verzwakken, mede omdat een deel van de VVD-kiezers niet blij is met het Kunduz-akkoord. De partij levert deze week een zetel in om uit te komen op 24 zetels. De partij scoorde voor het laatst zo laag in juli 2010, toen de VVD in onderhandeling was over Paars Plus.

De PvdA levert in de peiling van deze week twee zetels in en staat nu op 21 zetels. Het CDA verliest er een. De SP stijgt een zetel en komt uit op dertig, vijf meer dan de nummer twee, de PVV. Die partij krijgt er een zetel bij een heeft er nu 25. Daarmee heeft de partij van Geert Wilders voor het eerst sinds de vorming van het kabinet-Rutte in 2010 meer zetels dan de VVD.

Volgens De Hond lijkt coalitievorming steeds moeilijker te worden. De PvdA, het CDA en de VVD hebben nu samen 59 zetels, ver onder de ruim honderd zetels die ze doorgaans scoorden. De Kunduz-coalitie van D66, GroenLinks, VVD, CDA en ChristenUnie is sinds eind vorige maand gedaald van 76 naar 66 zetels.