Russische homo's slaags met christenen

Deelnemers aan een demonstratie voor een gay pride in Moskou zijn zondag slaags geraakt met Russisch-orthodoxe tegenbetogers. De politie joeg de betoging uiteen en verrichte in beide kampen zo'n veertig aanhoudingen.

Homoactivisten verzamelden zich eerst voor het gemeenteraadsgebouw. Er ontstond een opstootje toen tegendemonstranten verschenen die luidkeels kenbaar maakten dat zij homoseksualiteit als een zonde zien. Daarop maakte de politie een eind aan de demonstratie.

Datzelfde lot trof vervolgens een andere manifestatie van homoactivisten, voor het stadhuis. De politie arresteerde daar tientallen deelnemers, onder wie de prominente voorvechter van homorechten Nikolaj Aleksejev.

De Russische homobeweging vraagt het stadsbestuur van Moskou al jaren om toestemming een gayprideparade te houden, maar kreeg steeds nul op het rekest. Homo's en lesbiennes zijn in Rusland sinds 1993 niet langer strafbaar, maar worden nog altijd met de nek aangekeken. De Russisch-orthodoxe kerk en steeds luidruchtigere ultranationalisten behoren tot de ergste homohaters.


Russische homo's slaags met christenen (Foto: Novum)