Het Zondagse Orakel - Blinde vlekken

Mohammed & De Moskeeplassers – Superworm
Bij deze column van Bert gaat het me meer om de reacties onder de column dan om de column zelf. Met name de reacties noem ik namelijk minstens een beetje kortzichtig. Maar panisch zou eigenlijk ook prima van toepassing kunnen zijn.

Bert deed eigenlijk niets meer of minder dan een positief verhaal over een Marokkaanse, praktiserende moslim neerzetten. Zonder oordeel. Het was geen directe oproep om alles maar als positief te zien, maar ook geen ontkenning van negatieve zaken. Het was slechts één verhaal over één moslim. Punt.

Verbazingwekkend – oké, ik verbaas me daar dan weer minder over – dat al heel snel de pogingen komen om het verhaal te ontkrachten en toch vooral de nadruk te leggen op wat er allemaal wel niet fout gaat onder Marokkanen. Een behoorlijke serie fictieve voorbeelden over hoe het verhaal anders had kunnen lopen, waarbij meteen de extreemste Telegraafberichten als inspiratie werden gebruikt.

Of anders gezegd: voor sommigen lijkt het onmogelijk een positief beeld van een willekeurige Marokkaan gewoon als feit te accepteren of voor kennisgeving aan te nemen.

Die feitelijkheid is dan weer afhankelijk van de vraag of het al dan niet een fictief verhaal was van Bert. Maar dan nog. Ik geloof niet dat een fictief verhaal over een Volendamse vissersjongen meteen een hele serie verhalen over cocaïnedealende en snuivende Volendammers op zou leveren. De aandacht zou niet worden verlegd naar zuipende en brallende jongeren van dat kutgat. Ik denk niet dat dan meteen de idiote caféhouder van Café De Hemel erbij was gehaald, omdat deze goedkope en zéér brandbare rotzooi aan zijn plafond had gehangen. Of de extreem rechtse sentimenten onder Volendammers die nog nooit een andere buitenlander dan een verdwaalde Japanner hebben gezien.
Sterker nog. Zo’n al dan niet verzonnen verhaal zou volgens mij amper reacties opleveren.

Kijk. Je kunt wel zeiken over het ontkennen en bagatelliseren van problemen, maar het ontkennen van de goede verhalen en voorbeelden is net zo goed de halve waarheid. En dus een leugen.

Achmed uit de klas – ArchEnemy
Daarmee acht ik deze vage poging van Nick ook meteen als aardig mislukt.

Zaken kapot nuanceren is niet goed. Helemaal mee eens. Maar iedere allochtoon waar we bij in de klas hebben gezeten als potentiële bullebak, afperser en/of crimineel neerzetten, gaat het ook niet worden.

Hier speelt meteen de bekende fout dat een en ander ook meteen zo zwart/wit mogelijk wordt gesteld: “Achmed is fout. Sjakie is goed.”

Wat als ik voor Sjakie, Willem of Cor invul? Respectievelijk Holleeder en Van Hout natuurlijk. Sjakie kan net zo goed uit zijn gegroeid tot het plaatselijke tuig van de richel. Wellicht heeft Sjakie later ook zijn beste maten om laten leggen. Wat ik in ieder geval zeker weet is dat de klasgenootjes van Willem en Cor ook niet onverdeeld gelukkig zijn geweest met die twee klootzakken in de klas. Maar ja. Het zijn wel degelijke Hollandse namen. Dus goed?

Over Perzische polderprinsjes gesproken!
Mijn ervaring is dat oer-Hollandse polderprinsjes- en prinsesjes inmiddels ook een plaag zijn geworden. Er zijn duizenden banen beschikbaar in de techniek, maar een heel leger aan jongeren is werkloos omdat ze liever de “leuke studies” volgden. Omdat pa en ma niet kunnen leven met een “arbeider” als kind. Omdat die scheetjes allemaal bankier of advocaat moeten worden!

Het is onacceptabel dat deze blanke prinsjes en prinsesjes een jaar over moeten doen, dus worden er nu al plannetjes bedacht om niemand meer te laten zitten. Nee, dáár motiveer je ze mee! Straks hebben ze allemaal een hbo-diploma met NUL kennis!

Maar daar hoor of lees ik dus weinig over. Door maar vooral de aandacht te richten op de mislukkingen binnen andere bevolkingsgroepen, wordt men blind voor de toestand onder de eigen jeugd.

Oké. Ik wil dat laatste even nuanceren. Ze gaan niet allemaal naar de klote. Er wordt echter een klimaat geschapen waarin het onvermijdelijk is dat er heel veel op hun bek zullen gaan. Alleen is er niemand die dit durft te zeggen. Toch kost het velen geen enkele moeite om een jonge Marokkaan bij voorbaat al als mislukt en crimineel neer te zetten.

Nuanceren en een eenzijdige visie maken beide blind voor de werkelijkheid. Als je alleen maar bezig bent met wat er onder Marokkanen fout gaat, zie je niet meer dat je eigen kind je laptop verpatst.