Katholieken herdenken Mirakel van Amsterdam
Duizenden katholieken uit het hele land hebben zaterdagnacht in Amsterdam de Stille Omgang gelopen. Ze herdachten daarmee het Mirakel van Amsterdam, een wonder dat in de veertiende eeuw zou zijn gebeurd.
Tijdens de Stille Omgang wordt het verhaal herdacht van een zieke man, die op 15 maart 1345 in een woning aan de Kalverstraat nadat hij het 'sacrament der zieken' had gekregen, overgaf. Zijn braaksel werd in het vuur gegooid, maar de hostie die hij van de priester had gekregen werd de volgende morgen ongeschonden in de as van het haard teruggevonden. De priester van de huidige Oude Kerk nam de hostie mee naar zijn kerk.
De volgende dag bleek de hostie echter weer in de kist te liggen. Opnieuw bracht de priester de hostie terug naar de kerk. Maar de geschiedenis herhaalde zich en de hostie had zich op miraculeuze wijze weer naar de Kalverstraat verplaatst. In totaal moest de pastoor de hostie tot drie keer toe ophalen. De katholieke kerk verklaarde de gebeurtenis in 1346 tot wonder.
Om het mirakel te herdenken wordt elk jaar de Stille Omgang gehouden. Deelnemers wonen eerst in een van de parochiekerken een eucharistieviering bij, waarna ze de omgangsroute lopen door het centrum van de stad. De tocht begint en eindigt op het Spui en duurt ongeveer een uur.