SP breekt peilingrecords

De SP bereikt deze week in de peiling van Maurice de Hond de hoogste score die de partij ooit gehaald heeft. De partij was vorige week al de grootste in de peiling, deze week komen er twee zetels bij waardoor de partij uitkomt op 34 zetels. Het is volgens De Hond nooit eerder voorgekomen dat een partij zonder duidelijke aanleiding zoals de val van een kabinet in korte tijd zo'n grote groei doormaakt.

De zetelwinst van de SP komt deze week van GroenLinks en 50Plus. GroenLinks daalt van negen naar acht zetels en 50Plus van twee naar een.

Vaak wordt beweerd dat de SP vooral groeit doordat teleurgestelde PVV-kiezers zicht tot de socialisten wenden. De partij zegt dat uit eigen onderzoeken anders blijkt en de peiling van De Hond lijkt de partij daarin te steunen.

Van de negentien zetels winst zijn er volgens De Hond namelijk tien afkomstig van de PvdA. Bijna een derde van degenen die in 2010 PvdA hebben gestemd, zou nu SP stemmen. Bij de GroenLinks-stemmers is dat een kwart (goed voor twee tot drie zetels), daarna volgen de ChristenUnie-stemmers met vijftien procent (ongeveer een zetel) en dan de PVV-stemmers met dertien procent (ongeveer drie zetels).

Zonder de PVV-overstappers zou de SP volgens deze peiling dus nog steeds een zetel groter zijn dan de VVD. Van de VVD-kiezers geeft vijf procent aan dat hij nu PVV zou stemmen, omgekeerd is dat ook vijf procent. Beweging van de SP-kiezers naar de PVV is er nauwelijks. Slechts 0,9 procent is van plan PVV te stemmen.

Uit de peilingen blijkt al langer dat de kiezers trouw zijn aan de SP. Zo geeft 92 procent aan dat hij opnieuw SP zou stemmen. Bij de VVD en D66 ligt dat rond de tachtig procent, bij de PVV is dat gedaald naar 65 procent en bij GroenLinks, PvdA en CDA geeft maar de helft aan opnieuw op die partij te stemmen.