Eerste natuurijsmarathon moet toppers missen

De eerste natuurijsmarathon van deze winter, die de komende week wordt verwacht, zal het zonder topschaatsers moeten doen. Zij zitten allemaal in Oostenrijk, zegt landelijk coördinator natuurijs bij de Koninklijke Nederlandse Schaatsbond Teun Breedijk zondag.

Omdat het ijs in Nederland vaak uitblijft, zijn alternatieven in het buitenland ontwikkeld om de schaatsers in vorm te houden. Zo wordt sinds 1989 op de Oostenrijkse Weissensee de Alternatieve Elfstedentocht georganiseerd. Ook deze week zitten de top en de subtop van de Nederlandse marathonschaatsers daar.

Als de komende week in Nederland een natuurijsmarathon wordt gehouden, zullen zij daar niet voor terugkeren, zegt de woordvoerder. "Zij zijn gebonden aan de afspraken die gemaakt zijn. Erg jammer voor de ijsbanen in Nederland, maar zij hebben er gelukkig wel begrip voor."

Het is nog maar de vraag of de marathonschaatsers deze winter op Nederlands natuurijs in actie te zien zijn. Volgende week zitten zij in Italië en daarna in Zweden.

Ieder jaar strijden Noordlaren in Groningen, Haaksbergen en Gramsbergen in Overijssel en Veenoord in Drenthe om het organiseren van de eerste natuurijsmarathon. De primeur lijkt dit jaar naar een ijsbaan in het oosten te gaan, zegt een woordvoerder van Weeronline. "In het noorden staat nog aardig wat wind, wat de ijsvorming belemmert. In het oosten is het daarbij net iets kouder."

Het ijs dat deze week wordt verwacht zal maar korte tijd blijven, zegt een woordvoerder van Weeronline. Hij denkt dat donderdag al op natuurijsbanen kan worden geschaatst.

"Er is ook een goede kans dat in het weekeinde kan worden geschaatst op recreatiemeren en uiterwaarden van bijvoorbeeld de IJssel." Hij adviseert schaatsers wel de nodige voorzichtigheid in acht te nemen. "Een goede vuistregel is om nooit te gaan schaatsen waar niemand anders schaatst. Ga nooit alleen schaatsen en zorg dat je het materiaal hebt om uit een wak te komen."

Er is de komende week ook kans op sneeuw. "Die kan als een isolerende laag op het ijs gaan liggen, maar de kans is klein dat er zoveel sneeuw valt dat die de schaatspret bederft."