Herdenking bevrijding Auschwitz

In Amsterdam heeft zondag de jaarlijkse Auschwitzherdenking plaats. Tijdens de bijeenkomst staan nabestaanden, hoogwaardigheidsbekleders en andere belangstellenden stil bij de bevrijding van het vernietigingskamp Auschwitz op 27 januari 1945. Ook herdenken zij de miljoenen Joden, zigeuners, homoseksuelen en anderen die door de nazi's werden vermoord gedurende de Tweede Wereldoorlog.

De belangstellenden verzamelen zich 's ochtends in het stadhuis van Amsterdam. Rond 11 uur lopen zij in een stille tocht naar het spiegelmonument 'Nooit Meer Auschwitz' in het Wertheimpark. Daar worden bloemen gelegd en toespraken gehouden. Burgemeester Eberhard van der Laan is een van de sprekers. Vertegenwoordigers en ambassadeurs van zo'n 20 landen zullen hierbij aanwezig zijn.

Staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten (VWS) zegde onlangs financiële steun toe aan het programma van de jaarlijkse International Holocaust Memorial Day (27 januari) om de herinnering levend te houden en jongeren te betrekken bij herdenkingen.

Herdenking van bevrijding Auschwitz
Herdenking van bevrijding Auschwitz (Foto: ANP)