'Ook kankerfonds geeft weinig uit aan onderzoek'

Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds heeft de afgelopen vier jaar maar een klein deel van het budget besteed aan onderzoek. Het merendeel van het geld werd uitgegeven aan voorlichting. Dat blijkt uit onderzoek van het radioprogramma Argos. Vorig jaar lag Pink Ribbon al onder vuur vanwege het relatief beperkte onderzoeksbudget.

Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds heeft 240 duizend donateurs en jaarlijks zes miljoen euro omzet. Het goede doel is daarmee ongeveer even groot als Pink Ribbon. Het Centraal Bureau Fondsenwerving van het CBF-keurmerk heeft volgens Argos een onderzoek ingesteld naar het Wereld Kanker Onderzoek Fonds.

Het fonds laat vrijdagavond in een reactie weten dat de voornaamste doelstelling preventie is. "Bovendien hebben we in 2010 31,6 procent van ons budget van zes miljoen aan onderzoek besteed, de rest ging naar voorlichting", zegt een woordvoerder. De gegevens over de afgelopen vier jaar waren niet direct beschikbaar.

"Wij communiceren altijd duidelijk dat voorlichting heel belangrijk is, daar zijn we altijd open over", aldus de zegsman. "Voorlichting is essentieel voor ons werk. Het is heel belangrijk dat we mensen duidelijk maken hoe ze het risico op kanker kunnen verlagen." Wetenschappelijk nderzoek heeft volgens hem aangetoond dat een derde van alle kankergevallen kan worden voorkomen door een gezonde leefstijl en voeding. Het fonds is overigens niet op de hoogte van een onderzoek van het CBF.

Bij de Belastingdienst staan dertigduizend goede doelen geregistreerd als Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Met die status krijgt een goed doel fiscale voordelen. Er gelden echter wel specifieke regels voor die status, maar volgens het onderzoeksprogramma worden goede doelen in Nederland nauwelijks gecontroleerd.

Uit onderzoek van het Centraal Informatiepunt Goede Doelen (CIGD), dat onderzocht of goededoelenorganisaties zich aan de regels houden, bleek onder meer dat twee derde geen onafhankelijk voorzitter heeft, de helft geen gescheiden vermogen en een vijfde geen beleidsplan. Die zouden ze wel moeten hebben om in aanmerking te komen voor de ANBI-status. Het onderzoek van CIGD wordt zaterdag in Argos gepresenteerd.