'Turkije zet AIVD'er uit'

Turkije heeft vorig jaar een agent van Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst het land uit gezet. De AIVD'er was als diplomaat verbonden aan de Nederlandse ambassade in Ankara. Dat schrijft de Volkskrant vrijdag. Over de reden van de uitzetting willen de Turkse en de Nederlandse overheid niets kwijt.

De AIVD zegt in de krant dat alleen het noemen van de naam van de agent al strafbaar is. "Dat is een staatsgeheim." Het ministerie van Binnenlandse Zaken, dat verantwoordelijk is voor de AIVD wil er ook niets over kwijt.

De in Ankara gestationeerde AIVD'er had als taak contact te onderhouden met collega's van de Turkse inlichtingsdienst. Ook moest de agent zelf informatie vergaren, onder meer over moslimextremisme en -terrorisme.

De uitgewezen agent deed onder meer onderzoek naar de radicaal-islamitische beweging Hizbullah. Deze organisatie pleegde in het verleden aanslagen in Turkije. Een aantal leden heeft zich in Nederland gevestigd. Onder hen is mogelijk ook de leider van de organisatie.

De Nederlandse AIVD'er is overgeplaatst naar een ambassade elders in het Midden-Oosten en is onbereikbaar. Of hij in Ankara is vervangen is onduidelijk. Nederlandse diplomaten hebben de afgelopen maanden getracht het incident uit de publiciteit te houden.

De Turkse regering vindt dat Nederland te weinig meewerkt in de strijd tegen de Koerdische afscheidingsbeweging PKK. Aan de PKK gelieerde organisatie zouden openlijk in Nederland actief zijn en fondsen werven.