Radio 49 is typisch FOK!

Neem een stel enthousiaste FOK!kers, een radio stream en een boel muziek: alle ingrediënten die Radio 49 maken tot wat het is. Een radiostation opgezet door FOK!kers in het onzin forum. Iedereen is welkom, er zijn vrijwel geen eisen en de lol staat voorop. FOK! op zijn best.

Het begon allemaal met FOK! radio, de voorloper van Radio 49. Daarna was er ook nog ONZ Radio. Toen besloten werd om daar de stekker uit te trekken was er al snel een groep users die het erg jammer vonden dat ze geen forum 'soundtrack' meer hadden. Ze begonnen Radio 49. ''Stukje bij beetje sloten meer mensen zich aan, kwamen er een paar jingles, een verzoekjesautomaat en is Radio 49 gegroeid tot wat het nu is. Maar de vrijheid-blijheid gedachte is altijd gebleven, een uit de hand gelopen grap die ook ten allen tijde een grap moet blijven, '' vertelt user robdriessen (DJ en Non-stop beheerder).

Voor buitenstaanders zal het allemaal vast raar klinken. Een stel onbekende internetters die voor elkaar plaatjes draaien, maar de mensen die erbij betrokken zijn doen het vol overgave. De ene met een simpele headset, de andere met een professionele microfoon. Het kan allemaal. ''Radio49 is bedoeld voor de amateur DJ's en users dus falen tijdens je show mag. Niemand die je het kwalijk zal nemen, luisters vinden het juist prachtig. Het is compleet anders dan de professionele & commerciele radio station,'' aldus user Ishimaru.

Ishimaru gaat verder, want Radio 49 is veel meer dan alleen radio. ''Maar Radio49 is niet alleen radio maken, er zijn eens in de zoveel tijd meets waar iedereen welkom is. Zo is er bijvoorbeeld vorig jaar Augustus een BBQ/radio marahton meet geweest bij Outpost76. De radiomakers en bezoekers waren 50 uur live te volgen via de webcam in Tinychat. Daarna zijn er nog een paar meets geweest. Uiteraard zullen er nog meer meets volgen.'' Ook jij kan gezellig naar een meet van deze enthousiaste groep users komen, informatie vind je in het topic.

Leuk en aardig allemaal, maar zoiets als een radiostation kost toch heel veel geld? ''Dat valt verbazingwekkend mee. Als webradiostation heb je geen antenne, etherfrequentie of zendvergunning nodig. De 'stream' gaat via een buitenlandse site die de muziekrechten voor zijn rekening neemt. DJ-software varieert van gratis tot 250 euro en iedereen heeft wel een headset met microfoon thuis. De enige echte kosten die Radio 49 heeft zijn voor de verzoekjes-automaat en de website, maar die zijn goed te overzien. Donaties via de site gaan dan ook 100% naar het onderhouden van de website en de database van de verzoekjesautomaat,'' weet robdriessen uit te leggen.

Goed. De kosten vallen dus mee, de mensen zijn enthousiast en het loopt allemaal op rolletjes. Dan zou je toch denken dat het wel een keer fout moet gaan. Is er wel eens ruzie? Charmed_angel weet het antwoord. ''Er zijn wel eens kleine ruzietjes geweest, maar zover ik weet geen ruzies onder de Dj's. Maar in het topic zijn ook wel eens meningsverschillen of leuke discussies. We proberen elkaar altijd zo goed mogelijk te helpen en te begrijpen. Maar als er iets is wat ons niet aan staat, dan zijn we gewoon eerlijk en zeggen we waar het op staat. Maar echt flinke ruzies? Nee niet echt.''

Radio 49 is toch wel een schoolvoorbeeld voor wat een community teweeg kan brengen. Passie, gezelligheid en nieuwe mensen leren kennen. Maar vooral heel veel onzin. Luisteren naar de internetzender kan hier.