FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 7 september 2011

UM: 'Je sociale leven doe je maar na achten'

Het bestuur van de Universiteit Maastricht (UM) wil avondonderwijs invoeren om de groeiende studentenpopulatie onderdak te kunnen blijven bieden. Door ook tussen 18.00 en 20.00 uur onderwijs te geven, denkt de universiteit 400.000 euro aan investeringen in gebouwen te besparen.

Studenten en personeel zijn tegen. Zij willen graag tijd overhouden voor hun sociale leven, en willen hooguit een proef om de effecten te inventariseren, of avondonderwijs op vrijwillige basis. Bovendien is het late tijdstip erg onpraktisch voor studenten die ver van de universiteit wonen.

Bestuursvoorzitter Martin Paul reageert volgens universiteitsblad Observant op deze kritiek met de woorden: "Vrijwilligheid werkt niet. En je sociale leven doe je maar na achten, dat doe ik ook. Ik vind dit geen serieuze discussie."

Deze kwestie wordt aan het eind september opnieuw besproken in de Universiteitsraad, de medezeggenschapsraad van de universiteit.

Opnieuw geweld in Syrische stad Homs

Syrische veiligheidstroepen zijn woensdag opnieuw hardhandig opgetreden in de opstandige stad Homs en het Noord-Syrische Sarameen. Ten minste elf mensen zijn gedood. Meerdere mensen raakten gewond. Dat hebben inwoners van Homs en activisten van de Lokale Coördinatiecomités gezegd. Volgens het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten kwamen tien mensen om.

Veiligheidstroepen jagen al dagen op activisten en antiregeringsdemonstranten in Homs, broedplaats van de opstand tegen het regime van president Bashar Assad. "Er was de hele nacht geweervuur te horen. Het hield gewoon niet op", zei een inwoner van Homs woensdag telefonisch tegen het persbureau AP. "Ik kan niet precies vertellen wat er gebeurt, want het is gevaarlijk om naar buiten te gaan", zei de man, die anoniem wil blijven uit angst voor represailles.

Telefoonlijnen en internetverbindingen lagen in delen van Homs plat en veel mensen bleven binnen uit angst voor het geweld of vanwege de wegblokkades die de militairen hebben opgeworpen.

Dinsdag openden ordetroepen het vuur vanuit een wachtpost in Rastan, even ten noorden van Homs. Voglens activisten vielen er twee doden, onder wie een 15-jarige jongen. Het Syrische staatspersbureau berichtte dat in Rastan twee leden van de regerende Baathpartij zijn ontvoerd door een 'terreurgroep'.

Bij pogingen de al maanden durende opstand tegen zijn regime de kop in te drukken, schuwt Assad het geweld niet. Volgens de Verenigde Naties zijn al zeker 2200 mensen omgekomen. Als reactie op het geweld heeft de internationale gemeenschap Syrië een reeks sancties opgelegd, waaronder een verbod op de import van Syrische olie. Secretaris-generaal van de VN, Ban Ki-moon, uitte dinsdag zijn scherpste kritiek tot nog toe op het regime. Assad moet volgens hem 'stevige maatregelen nemen voor het te laat is'.

Een teken van het gebrek aan inschikkelijkheid van het regime was het afblazen van het bezoek van de secretaris-generaal van de Arabische Liga, Nabil Elaraby dat voor woensdag op de agenda stond. Elaraby wilde een Arabisch plan bespreken om een einde te maken aan de crisis. Volgens het Syrische staatspersbureau werd het bezoek om 'inhoudelijke' redenen afgelast en zal er spoedig een nieuwe datum worden vastgesteld.

De tweede man van de Arabische Liga zei woensdag dat zijn chef zaterdag alsnog naar Damascus reist. Volgens Ahmed Ben Heli zijn Elaraby en Walid Al-Moallem, de Syrische minister van buitenlandse zaken, dat overeengekomen.


Opnieuw geweld in Syrische stad Homs (Foto: Novum)

Korte Q&A New Game Plus van Arkham City

We wisten al dat de mode in Arkham City zat, maar nu heeft Rocksteady even wat onduidelijkheid weggenomen wat betreft de functie ervan. New Game Plus is niet moeilijker, alleen 'uitdagender'. Hieronder een korte Q&A over de mode.

Hoe unlock je New Game Plus?
Door de game op normal of hard uit te spelen.

Waar begin ik mee als ik New Game Plus start?
Alle gadgets die je hebt ontsloten, en alle XP-punten.

Wat is er anders?
Geen counter-waarschuwingsicoontje bij boeven, evenals verschillende boefniveaus en andere groepsamenstellingen. Ook zijn de bazen een stuk uitdagender geworden.

Wat verschilt dit met de hard-moeilijkheid?
Het grootste verschil is het feit dat je alle gadgets nu kan gebruiken, zodat je een technisch voordeel hebt.

Is New Game Plus van dezelfde moeilijkheidsgraad?
Ja, afhankelijk van de moeilijkheidsgraad waar je de game mee eindigde.

Je kunt nog steeds een nieuwe game op een andere moeilijkheidsgraad beginnen natuurlijk, maar dan zonder je gadgets dus. Arkham City komt 20 oktober op Xbox 360, PlayStation 3 en Windows.

Cohen zet weer in op lijsttrekkerschap

Job Cohen is bij de volgende verkiezingen weer beschikbaar als lijsttrekker voor de PvdA. Als het aan hem ligt, voert hij de lijst van zijn partij opnieuw aan. Dat zei de PvdA-leider woensdag in het KRO-programma Oog in Oog.

De aanhoudende kritiek op zijn rol in de oppositie doet hem naar eigen zeggen weinig. "Ik ben het er niet mee eens. Ik denk wel dat dit een belangrijk jaar is, maar ik ga op deze manier door. Ik ben wie ik ben", zegt hij. Volgens Cohen gaat het er om dat je overtuigend bent in de oppositie. "En ik ben dat."

De politicus gaat er overigens niet vanuit dat er pas over vier jaar verkiezingen zijn. "Als ik de sleutel heb, zal ik het kabinet ten val brengen", aldus Cohen.

De PvdA-leider zei verder dat hij zijn voorganger Wouter Bos een geschikte kandidaat vindt om eurocommissaris te worden die moet toezien op naleving van de begrotingsregels van eurolanden. Premier Mark Rutte (VVD) gaat dat namens Nederland de andere EU-landen voorstellen, zo liet hij woensdag weten in een brief aan de Kamer.


Cohen zet weer in op lijsttrekkerschap (Foto: Novum)

Vrouwen randen ex-vriend aan

De rechtbank van Zürich heeft vandaag twee 22-jarige vrouwen veroordeeld die wraak hadden genomen op hun gezamenlijke ex. Zo hebben zij de penis van de arme drommel aan zijn dij vastgelijmd en zijn klokkenspel versierd met roze veren.

De twee gewezen vriendinnen besloten vorig jaar juli de krachten te bundelen om de overspelige Zwitser eens snoeihard te grazen te nemen. De beste man werd gedrogeerd en misbruikt op de bank in zijn appartement. Hierbij moest vooral zijn jongeheer het ontgelden.

Zo werd de paarsgepunte lans van de man met behulp van nagellak van een roze kleurtje voorzien. Ook werd de kloppende roede vastgelijmd aan het dijbeen van het slachtoffer en werden zijn geslachtsdelen versierd met roze veren.

Daar bleef het echter niet bij. De 27-jarige man werd geverfd met zelfbruiner en verkleed met een rokje en een bh. Naast een laag make-up op zijn gezicht werd met watervaste stift de volgende tekst op zijn borstkas geschreven: "Jongens, let op: dit staat jullie te wachten als je je pik niet onder controle weet te houden."

De beide feeksen maakten uiteraard een paar foto's en lieten de beste man moederziel alleen achter, vastgebonden en wel. Hij werd uiteindelijk door een huisgenoot bevrijd. De rechter heeft het duo vandaag veroordeeld tot veertien maanden gevangenisstraf.

Groot xtc-laboratorium opgerold in Baarn

In een garage in Baarn is woensdagmiddag een groot xtc-laboratorium ontdekt. In het professioneel ingerichte laboratorium stonden stoffen waarmee duizenden pillen hadden kunnen worden gemaakt, meldt een politiewoordvoerder.

Agenten ontdekten het laboratorium aan de Goeman Borgesiuslaan omstreeks 13.00 uur na klachten over stankoverlast. In containers buiten de garage zaten grote hoeveelheden vloeistoffen. Ook werden halffabricaten waarmee duizenden pillen hadden kunnen worden gemaakt gevonden.

De politie is momenteel bezig met het inventariseren van het aangetroffen laboratorium. Of er verdachten in beeld zijn weet de woordvoerder niet.

VS willen nadere uitleg China over wapens LibiŽ

De Verenigde Staten nemen geen genoegen met de uitleg van China over een ontmoeting van Chinese wapenproducenten en kooplustige gezanten van de toenmalige Libische leider Moammar Gadhafi. Susan Rice, de Amerikaanse ambassadeur bij de Verenigde Naties, zei woensdag dat de VS 'verdere uitleg en toelichting van China verwachten over wat er al dan niet heeft plaatsgevonden'.

De Chinese regering houdt vol dat er geen contracten zijn getekend en geen wapens zijn geleverd aan de aanhangers van Gadhafi, tegen wie een internationaal wapenembargo geldt. Er zijn evenwel facturen aan het licht gekomen met daarop prijzen voor allerlei wapens, van pistolen tot raketwerpers.

Volgens China was het contact met de gezanten van Gadhafi een initiatief van de betrokken Chinese bedrijven en was de regering in Beijing niet op de hoogte van de bijeenkomst.

Ruiz: "Ik ben hier om het verschil te maken"

Bryan Ruiz trainde woensdag voor het eerst mee met zijn nieuwe club Fulham. De van FC Twente overgekomen Costa Ricaan beseft dat er veel van hem verwacht wordt. The Whites kochten de aanvaller voor ongeveer twaalf miljoen euro.

"Ik weet dat Fulham veel voor me betaald heeft. Daar ben ik me bewust van en dat is een verantwoordelijkheid die ik wil dragen. Ik kijk er positief tegenaan en hopelijk grijp ik de kans die me nu gegeven is. Ik voelde dat Fulham me graag wilde hebben en dat is belangrijk", vertelde Ruiz op de officiële website van de club.

"Dit is de grootste uitdaging die ik tot nu toe in mijn loopbaan ben tegengekomen. Fulham is een club die groeiende is en veel mogelijkheden heeft. Er waren meer clubs die me wilden hebben maar bij Fulham had ik het juist gevoel. Bovendien ben ik fan van de werkwijze van Martin Jol. Ik ben hier gekomen om het verschil te maken, ik zal me volledig inzetten voor Fulham", vervolgde Ruiz.

De ex-Tukker kreeg woensdag zijn werkvergunning en kan aanstaande zondag zijn debuut maken voor Fulham als het in eigen stadion Blackburn Rovers ontvangt.

Peuter dood na klap van molenwiek

Een 2-jarig jongetje uit Hardenberg is woensdagmiddag in Radewijk om het leven gekomen toen hij een klap van een molenwiek kreeg. De peuter was aan de aandacht van zijn vader ontsnapt, meldt de politie.

Het ongeval gebeurde op een molen aan de Radewijkerweg. Het jongetje kreeg een van de wieken tegen zijn hoofd. Zijn vader trof hem even later bewusteloos aan. De gealarmeerde hulpdiensten probeerden de peuter te reanimeren, maar dat mocht niet meer baten. Hij overleed ter plekke aan zijn verwondingen.

[US Open] Kwartfinales mannen naar donderdag

Door de overvloedige regenval bij de US Open heeft de organisatie besloten de eerste kwartfinales van de mannen te verplaatsen. De partijen Novak Djokovic - Janko Tipsarevic en Roger Federer - Jo-Wilfried Tsonga zullen nu donderdag worden afgewerkt.

De vier achtstefinalepartijen bij de mannen en de kwartfinales bij de vrouwen gaan vooralsnog wel door. De organisatie denkt dat er vanaf 16:30 uur (plaatselijke tijd) kan worden gespeeld in New York.

Medewerker Marine opgepakt voor drugssmokkel

De marechaussee heeft woensdag een 31-jarige employee van de Koninklijke Marine aangehouden. Hij wordt ervan verdacht cocaïne van Curaçao naar Nederland te hebben gesmokkeld via de post.

De man werkt als burgermedewerker op marinebasis Parera op Curaçao. Hij zou de drugs in enveloppen naar Nederland hebben gestuurd. De zaak kwam in juli aan het licht toen medewerkers verdachte enveloppen tussen de dienstpost vonden.

De verdachte is woensdag op zijn werk aangehouden. Op het eiland werden op diverse plaatsen huiszoekingen uitgevoerd.

[US Open] Toptennissers protesteren

Toptennissers Rafael Nadal, Andy Murray en Andy Roddick zijn niet blij met de gang van zaken bij de US Open. Ze hebben hierover geklaagd bij hoofdscheidsrechter Brian Earley.

De tennissers moesten vandaag de baan op terwijl het volgens hun door de vele regen nog te gevaarlijk was om te spelen. Toen het na een kwartier wederom ging regenen werden de partijen gestaakt. "Het was gevaarlijk, de lijnen waren heel glad", aldus Murray. Roddick vertelde dat de banen nog nat waren op het moment dat de partijen begonnen. "Wij willen dolgraag tennissen, maar niet als het onverantwoord is. Ik snap best dat ze tennis willen laten zien op tv en dat er een zakelijke kant aan zit, maar de spelers moeten zich wel comfortabel en veilig voelen", aldus de Amerikaan.

De drie tennissers zouden eigenlijk gisteren al in actie komen, maar ook toen kon er door de vele regen niet gespeeld worden. Het programma is daardoor overvol. "We willen niet de baan op als het regent", aldus een boze Nadal, die met 3-0-achterstand tegen de Luxemburger Gilles Müller weer een regenpauze in ging. "Als ik de baan op moet, ga ik de baan op, maar de omstandigheden zijn niet eerlijk."

De US Open beschikt in tegenstelling tot de Australian Open en Wimbledon niet over een overdekte baan. De afgelopen drie jaar kon de finale door de weersomstandigheden pas op maandag gespeeld worden.

De Bakker, Schoorel en Sijsling door in Alphen

Thiemo de Bakker heeft zich geplaatst voor de tweede ronde van het challengertoernooi in Alphen aan den Rijn. De 22-jarige Westlander versloeg in een Nederlands onderonsje Boy Westerhof met 6-4, 6-3. Evgeny Korolev is De Bakkers volgende tegenstander. De Kazach won in twee sets van zijn Franse opponent Laurent Rochette.

Ook Thomas Schoorel bereikte de tweede ronde. De 22-jarige Amsterdammer sloeg zich moeizaam in drie sets langs de Fransman Axel Michon: 6-7 (5), 6-3 en 6-4. Schoorel speelt nu tegen de Belg Maxime Authom of Andrea Arnaboldi uit Italië.

Matwé Middelkoop strandde in de eerste ronde. De 28-jarige Leerdammers moest in drie sets zijn meerdere erkennen in de Franse nummer een van de plaatsingslijst Eric Prodon: 6-7 (4), 7-6 (2) en 2-6. De nummer 88 van de wereld speelt in de tweede ronde tegen Igor Sijsling, die na Jonathan Dasnieres de Veigy wederom een Fransman treft. De 24-jarige Amsterdammer won zijn eerste partij in twee sets: 6-3, 7-6 (4).

Lennert van der Linden ging nipt onderuit tegen de Belg Alexandre Folie, die in drie sets te sterk was: 4-6, 6-1 en 7-6 (0).

Aanslag bij rechtbank New Delhi

Een bomaanslag bij het hof van beroep in New Delhi heeft woensdag aan elf mensen het leven gekost. Zeker 59 mensen zijn gewond geraakt. De bom was verstopt in een aktetas. Dit heeft een woordvoerder van het ministerie van binnenlandse zaken in de Indiase hoofdstad bekendgemaakt.

De bom explodeerde te midden van een lange rij mensen die voor de poort van het gerechtsgebouw stonden te wachten op een pasje om naar binnen te kunnen. De vanuit Pakistan opererende militante moslimgroepering Harkat-ul-Jihad-al-Islami heeft per e-mail de verantwoordelijkheid opgeëist. De politie zei dat de authenticiteit van die claim nog niet vaststaat.

Naar aanleiding van de bomaanslagen in Bombay van 2008, waarbij 166 doden vielen, hebben de Indiase autoriteiten scherpere veiligheidsmaatregelen getroffen. Desondanks worden nog steeds aanslagen gepleegd, zelfs op belangrijke instellingen, zoals het hof van beroep. Het hof was eerder dit jaar ook al het toneel van een aanslag. Daarbij vielen toen geen slachtoffers.

"We zullen nooit buigen onder de druk van terroristen", zei premier Manmohan Singh. "Dit is een oorlog van lange adem, waarin alle politieke partijen en alle mensen in India vereend stelling moeten nemen zodat de gesel van het terrorisme wordt verpletterd."


Aanslag bij rechtbank New Delhi (Foto: Novum)

Keith Bakker: Justitie schendt mijn privacy

Keith Bakker is van mening dat zijn privacy wordt geschonden. Volgens de afkickgoeroe kan persoonlijke post van verdachten in een huis van bewaring door Jan en alleman worden gelezen. Bakker overweegt juridische stappen, schrijft hij op zijn weblog.

"Het controlerecht van justitie respecteert op geen enkele manier het recht op privacy van verdachten", stelt hij. Bakker zegt dat ook zijn bijdragen aan zijn blog aan 'deze censuur' onderhevig zijn. "De brieven aan mijn weblogbeheerder gaan niet ongecontroleerd de deur uit. Het is dus vrij eenvoudig om alle ongewelgevallige informatie te blokkeren. Justitie schendt hiermee mijn recht op privacy."

Volgens Bakker zouden gedetineerden, omdat ze nog niet zijn veroordeeld, dezelfde rechten moeten hebben als andere burgers. Hij pleit voor een speciale uitspraak door de rechtbank voor censuuroplegging in bepaalde gevallen. "Dit kan bijvoorbeeld te maken hebben met ontsnappingsgevaar, bescherming van de openbare orde of nationale veiligheid, smokkel of gewelddreiging."

Keith Bakker raakte eind vorig jaar in opspraak en zit sinds april vast. Hij wordt verdacht van verkrachting en seksueel misbruik van ex-cliënten. Negen vrouwen deden aangifte tegen hem.

Duitse posters extreemrechts mogen blijven

Campagneposters van de Duitse extreemrechtse Nationaal-Democratische Partij worden niet verboden. Dat heeft een rechtbank in Berlijn woensdag besloten.

Een van de posters toont een karikatuur van moslimimmigranten op een vliegend tapijt met daarbij de slogan 'Prettige vlucht terug'. Een andere met de leuze 'Geef gas' toont de partijleider op een motor. De Berlijnse wijk Kreuzberg eiste dat de posters verwijderd werden, omdat ze zouden aanzetten tot haat en dat is in strijd met de Duitse wet.

Een Berlijnse rechtbank bepaalde woensdag echter dat de posters beschermd zijn onder de wet op de vrijheid van meningsuiting. De rechtbank zei dat hoewel de 'Geef gas'-poster associaties met de gruwelen van het naziregime zou kunnen oproepen, hij ook andere betekenissen kan hebben.

Er wordt niet verwacht dat de partij zetels zal winnen in de deelstaatverkiezingen van 18 september.

Man langer vast voor verkrachting 9-jarige

Een 40-jarige man uit het Gelderse Aalst die wordt verdacht van de verkrachting van een 9-jarig meisje in Wanroij in 2006 mag in ieder geval nog negentig dagen worden vastgehouden. Dat heeft de raadkamer van de rechtbank in Den Bosch woensdag bepaald.

De man werd 23 mei in de gevangenis aangehouden voor de verkrachting van het kind. Hij zat op dat moment een straf uit voor het plegen van ontucht met andere minderjarigen en het verspreiden van kinderporno.

Het meisje werd verkracht op vakantiepark De Bergen in de Brabantse plaats nadat ze was bedwelmd. Landelijke en regionale media besteedden er veel aandacht aan. Ruim tweeduizend mensen werden gehoord in verband met de zaak. Wanneer de zaak inhoudelijk wordt behandeld is nog onbekend.

'Paarlberg wilde al langer af van Endstra'

Vastgoedhandelaar Jan-Dirk Paarlberg is al eind jaren negentig begonnen om zakelijk afscheid te nemen van zijn zakenpartner Willem Endstra. Dat heeft een nieuwe getuige woensdag gezegd tijdens de behandeling van het hoger beroep in het Amsterdamse hof.

Jonathan Tobing was als nieuwe getuige opgeroepen door de verdediging van Paarlberg. Hij is de voormalige juridisch adviseur van de ex-vrouw van Willem Endstra, Anita Schuts. Tobing was aanwezig bij de besprekingen over de erfenis van Endstra na zijn liquidatie in 2004.

Tijdens die besprekingen zou naar voren zijn gekomen dat er 'alleen zakelijke deals' met Paarlberg bestonden. Ook zou de 'ontvlechting' van de beide bedrijven voor 2000 al zijn ingezet. "Paarlberg wilde alleen zijn centen terughebben", zei Tobing, die tot 3,5 jaar celstraf is veroordeeld voor onder meer oplichting van Schuts.

De broer van Willem Endstra beweerde het tegenovergestelde. "Willem werd afgeperst en moest zijn betalingen verrichten via Paarlberg, dat heeft hij mij verklaard." Tijdens de zitting kwam naar voren dat de boedelscheiding tussen de twee consortia nog steeds niet is afgerond. "Die is stilgelegd", aldus Haico Endstra.

De rechtbank legde Paarlberg vorig jaar juni 4,5 jaar gevangenisstraf op, waarop de zakenman in beroep ging. Hij werd na een eis van vier jaar schuldig bevonden aan het witwassen van zeventien miljoen euro. Verder wordt hem valsheid in geschrifte, oplichting, belastingfraude en het laten opmaken van een valse notariële akte ten laste gelegd.

De rechtbank in Haarlem oordeelde dat het geld dat Paarlberg tussen 2002 en 2004 van vastgoedhandelaar Endstra kreeg in feite een betaling aan Willem Holleeder was. Voordat Endstra in 2004 werd doodgeschoten in Amsterdam, zei de vastgoedman dat Paarlberg waarschijnlijk door Holleeder werd gedwongen het geld te bewaren. Holleeder is veroordeeld voor afpersing van Endstra, wiens familie hoopt nog een deel van de miljoenen terug te zien.

Opstelten laat sekten inventariseren

Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) laat onderzoeken welke sekten in Nederland actief zijn. Ook wil hij kijken of ze zich wel aan de wet houden, bleek woensdag tijdens een debat over de sekte Miracle of Love.

Het debat was een initiatief van SP-Kamerlid Ronald van Raak. Hij vindt dat politie en justitie te weinig optreden tegen sekten nadat hij een reportage over Miracle of Love zag in het SBS-programma Undercover in Nederland.

"Leden worden onder grote psychologische druk gezet en geïsoleerd van familie en vrienden", zegt Van Raak. "Mensen mogen niet slapen en moeten naakt ronddansen." Volgens het Kamerlid is het doel van dit soort sekten vaak mensen geld uit de zak te kloppen.

Opstelten gaat de wet aanpassen, zodat sekten die hun leden onder grote druk zetten beter kunnen worden aangepakt. Ook komt er een meldpunt voor slachtoffers. Het onderzoek wordt uitgevoerd door het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum van het ministerie van Veiligheid en Justitie.


Opstelten laat sekten inventariseren (Foto: Novum)

Man jat 35 lijken van oud kerkhof

De Taiwanese politie heeft een dief opgepakt die wel heel opmerkelijke goederen had gestolen. De beste man had namelijk 35 skeletten gejat van een bouwplaats.

De lijken werden tijdens bouwwerkzaamheden aan de noordkant van het eiland gevonden en komen vermoedelijk van een oude begraafplaats. De dief nam alle geraamtes mee naar de hoofdstad Taipei, alwaar hij gisteren is gearresteerd.

De dader is werkzaam bij een begrafenisondernemer en blijkt een lange historie van diefstallen en drugsgebruik te hebben. Hij heeft verklaard dat hij slechts op de lijken wilde passen omdat hij bang was dat ze door iemand anders zouden worden gestolen. De beste man had de skeletten in een vrachtwagen gestopt en deze bijna een maand bij een park in Taipei geparkeerd.

Sneijder: "Had graag bij United gespeeld"

Wesley Sneijder was tijdens de zomerstop dichtbij een transfer naar Manchester United. De international werd echter niet verkocht door Internazionale en daardoor speelt Sneijder weer een seizoen in Italië.

"Ik zou graag bij United gespeeld hebben. Het zou gek zijn om iets anders te beweren," zei Sneijder tegen Corriere dello Sport. "Er was een moment dat ik dichtbij een overgang was naar United, maar uiteindelijk gebeurde er niets."

"Maar goed, ik ben blij in Milaan. Voorzitter Massimo Moratti wilde me niet verkopen. Ik voel me hier thuis Ik weet niet zo goed waarom mijn transfer naar United niet doorging. Misschien wilden ze me niet echt hebben."


Sneijder: "Had graag bij United gespeeld" (Foto: Pro Shots)

UCI reageert nog niet op fusie Radioshack, Leopard

De internationale wielerunie weet nog niet wat er gaat gebeuren met de licentie van RadioShack voor de World Tour. De Amerikaanse wielerploeg gaat de krachten bundelen met Leopard-Trek en de nieuwe wielerploeg gaat rijden onder Luxemburgse vlag.

RadioShack heeft een World Tour-licentie die loopt tot eind 2013. De UCI beraadt zich momenteel over de ontstane situatie.

Victoria Koblenko geeft Filemon slipje

Filemon Wesselink is een baas. Voor zijn ogen trok niemand minder dan Victoria Koblenko haar slipje uit om dit vervolgens aan hem te overhandigen.

De BNN'er met de grote neus stond de mooie actrice onlangs op te wachten in een parkeergarage. Terwijl ze uit haar auto stapt, vraagt hij haar of ze haar onderbroekje wil afstaan voor een veiling van de noodlijdende Publieke Omroep.

Koblenko beseft al snel dat er geen ontkomen aan is en trekt zo haar stringetje uit. Vervolgens geeft ze het zwarte ondergoedje aan de totaal verbouwereerde Filemon. Deze geeft later aan zelf ook 'een paar honderd euro' over te hebben voor het slipje.


Wie de string wil hebben, moet over een goedgevulde beurs beschikken...

Socrates aan beterende hand na maagbloeding

De toestand van de Braziliaanse oud-international Socrates is weer stabiel. Het Albert Einstein-ziekenhuis in Sao Paulo meldt vandaag in een verklaring dat de hoeveelheid medicatie die nodig is om zijn bloeddruk op peil te houden is verminderd. De 57-jarige Socrates verblijft nog wel op de intensive care en ligt nog aan een infuus.

Socrates werd maandag in kritieke toestand in het ziekenhuis opgenomen vanwege een maagbloeding. Vorige maand werd de zestigvoudig international met dezelfde kwaal opgenomen. De elegante spelmaker heeft er nooit een geheim van gemaakt een stevige drinker te zijn.

De aanvoerder van de Goddelijke Kanaries op de WK's van 1982 en 1986 speelde het grootste deel van zijn carrière in eigen land. Hij brak door bij Botafogo en diende daarna ook nog Corinthians, Flamengo en Santos. Socrates speelde halverwege de jaren tachtig ook nog een seizoen voor het Italiaanse Fiorentina.


Socrates aan beterende hand na maagbloeding (Foto: Novum)

Van Dijk wint weer tijdrit Holland Ladies Tour

Ellen van Dijk heeft de tweede etappe gewonnen in de Holland Ladies Tour. In Gemert was de renster van HTC-Highroad de sterkste in een indiviuduele tijdrit. Ze bleef Marianne Vos elf seconden voor.

Vos behield wel de leiding in het klassement, aangezien Van Dijk in de eerste etappe veel minuten verloor. Het was voor Van Dijk al het derde achtereenvolgende jaar dat ze de tijdrit in de Ladies Tour won.

Alonso noemt Vettel een groot kampioen

Fernando Alonso vindt Red Bull-rijder Sebastian Vettel een groot kampioen. De Spanjaard begrijpt dan ook niet dat er kritiek wordt geleverd op de Duitser die onderweg is naar prolongatie van zijn wereldtitel in de Formule 1.

"Ik begrijp niet dat sommigen hem geen echte racer vinden. Hij is een groot kampioen. Hij staat op het punt zijn tweede titel te behalen. Hij heeft uitzonderlijke kwaliteiten en is enorm snel. Natuurlijk beschikt hij over de beste auto, maar daar moet je nog wel alles uit zien te halen. Dat doet hij bijzonder knap. Zelfs als hij het moeilijk heeft of een foutje maakt, strijdt hij nog voor de overwinning," zei Alonso tegen Formule1.nl.

De Ferrari-coureur zal echter alles op alles zetten om Vettel voorbij te streven. Hij wil dan ook per se een wereldtitel voor het Italiaanse merk binnenhalen. "Dat is erg belangrijk voor mij. Ik stop niet voordat dat is gelukt."

Oud-ploegmaat Mosquera bekent dopinggebruik

Wielrenner David Garcia heeft bekend dat hij doping heeft gebruikt. De Spanjaard, vorig jaar ploeggenoot van Ezequiel Mosquera, werd na de Vuelta van 2010 betrapt op dopinggebruik en besloot daarna al direct te stoppen. Hij ontkende in eerste instantie gebruikt te hebbben.

"Het was de grootste vergissing in mijn leven," aldus Garcia. "Ik had geen contract voor 2011 en dat zorgde ervoor dat ik dit besluit nam. Het heeft ervoor gezegd dat ik het slechtst mogelijke einde van mijn carrière heb gekend. Ik was vrienden met Mosquera, maar doping werd niet door de ploeg geregeld. Dat was mijn eigen beslissing."

Mosquera zelf is nog steeds in afwachting van een uitspraak in zijn dopingzaak. De renner, die onder contract staat bij Vacansoleil, heeft dit jaar nog geen meter kunnen fietsen, doordat er geen uitspraak is gedaan.

Bondscoach Bento eist excuses van Carvalho

Portugal-bondscoach Paulo Bento vindt dat Ricardo Carvalho publiekelijk zijn verontschuldigingen moet aanbieden. De verdediger van Real Madrid verliet vorige week woensdag plotseling het trainingskamp van de Portugese nationale ploeg en verspreidde vervolgens een verklaring waarin hij meldde zich niet meer beschikbaar te stellen voor Portugal. Bento noemt het gedrag van Carvalho 'zeer ernstig'.

Een exacte reden voor het beëindigen van zijn interlandloopbaan gaf de 33-jarige Carvalho nooit, maar naar verluidt was hij ontstemd dat hij in de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Cyprus van vrijdag op de reservebank zou moeten plaatsnemen. Bondscoach Bento noemde Carvalho daarna een deserteur en zei dat de voorstopper onder zijn leiding nooit meer voor Portugal uit zou komen.

Desondanks vindt Bento nu dat Carvalho niet geschorst hoeft te worden. "Als iemand mij zou vragen of Ricardo bestraft moet worden voor de schade die hij heeft veroorzaakt, dan zou ik nee zeggen." De Portugese voetbalbond heeft inmiddels een onderzoek naar de 67-voudig international ingesteld.

[Vuelta] Froome: "Ik blijf vechten tot in Madrid"

Chris Froome dacht vandaag de rode trui in de Vuelta à España te veroveren. De Brit van Sky kwam dichtbij de leidende positie van Juan José Cobo, maar zag de Spanjaard alsnog terugkeren in zijn wiel. Froome wist wel de etappe te winnen en kwam daardoor op dertien seconden in het klassement te staan.

"Met nog 800 meter te gaan had ik een gat en ik dacht dat ik hem kwijt was," zei Froome, die er ondanks dat er geen aankomsten bergop meer zijn er vol voor blijft gaan. "Het gaat waarschijnlijk neerkomen op de bonificatieseconden die in iedere etappe te verdienen zijn. Ik zal doorvechten tot in Madrid."

[Vuelta] Mollema werd opgehouden door supporters

Bauke Mollema greep de laatste aankomst bergop in de Vuelta à España aan om een ultime aanval te doen om het eindpodium te behalen. Helaas strandde echter op 24 seconden van de nummer drie Bradley Wiggins. Wel kreeg de Rabobankrenner de groene puntentrui om zijn schouders.

"Ik gaf alles om derde te worden," zei Mollema tegen de NOS. "Ik kon echt nog hard doorrijden in die laatste kilometer totdat er ineens honderd man aan het oversteken waren. Ik knalde tegen een supporter aan en ik stond helemaal stil. Dat scheelt toch vijf of tien seconden."

Trailer: The Big Year

Jack Black, Steve Martin en Owen Wilson spelen de hoofdrollen in The Big Year, een comedy over vogelspotters die met elkaar strijden om het vinden van de meeste vogelsoorten.

Sitcom-liefhebbers kunnen in de trailer ook Rashida Jones (Parks & Recreation) en Jim Parsons (The Big Bang Theory) herkend hebben. Ook Joel McHale (Community) heeft een rol.

The Big Year verschijnt in oktober in de Amerikaanse bioscopen. Voor de Nederlandse markt is nog geen datum bekend.

Politie schiet bij achtervolging in Maastricht

Agenten hebben woensdagmiddag tijdens een achtervolging in Maastricht geschoten op de bestuurder van een busje. De voortvluchtige, die het voertuig had gestolen, kon pas in de Belgische grensplaats Neerharen tot stilstand worden gebracht. Onderweg zou hij een verkeerslicht omver hebben gereden.

De man is aangehouden, zegt een woordvoerder van de politie. Of hij gewond is geraakt op de kruising van de Noorderbrug en de Willem Alexanderweg is niet bekend.

Politie maakt einde aan gijzeling in AustraliŽ

De Australische politie heeft na ongeveer twaalf uur een einde gemaakt aan een gijzelingsactie in Sydney. Daarbij zijn geen gewonden gevallen. Een 52-jarige man had zich met zijn tienerdochter in het kantoor van een advocaat verschanst. Hij beweerde dat hij een bom in zijn rugzak had.

De politie sloot het gebied rond het gebouw af en ontruimde de nabijgelegen gebouwen. Vervolgens werd gepoogd met de man in onderhandeling te treden. Hij eiste volgens de politie bijna 3400 euro aan Australische dollars van een Aboriginal Landraad. Ook vroeg hij om een advocaat en de vervolging van een andere man. Aboriginal Landraden zijn belangengroepen die opkomen voor de inheemse Australische Aboriginal-minderheid.

Op televisiebeelden was te zien hoe de man zonder shirt en met een pruik zoals die in Australische rechtbanken door rechters en advocaten wordt gedragen vanaf de eerste verdieping naar buiten kijkt en een telefoon naar beneden gooit.

Het strafblad van de gijzelnemer bevat volgens de politie onder meer misdaden waarbij wapens in het spel waren. Maar toen de politie binnenviel en hem arresteerde bleek van een bom geen sprake. De dochter van de man mocht van de politie naar huis.


Politie maakt einde aan gijzeling in Australië (Foto: Novum)

Chris Tucker maakt komische comeback

Chris Tucker keert na vier jaar terug op het witte doek. Hij is in onderhandeling voor een rol in de komedies The Silver Linings Playbook en Neighborhood Watch. Tucker was voor het laatst te zien in Rush Hour 3 uit 2007.

In beide films spelen bekende acteurs. In The Silver Linings Playbook van David O. Russell (The Fighter) speelt Bradley Cooper een depressieve leraar die na zijn verblijf in een inrichting voor zijn moeder moet zorgen. Jennifer Lawrence heeft een rol als excentrieke buurvrouw die een relatie met Cooper krijgt, en Robert De Niro speelt zijn vader. Tucker is in de race voor de rol van Coopers vriend die nog in de inrichting woont.

In Neighborhood Watch van Hot Rod-regisseur Akiva Schaffer spelen Ben Stiller, Vince Vaughn en Jonah Hill drie vaders die een burgerwacht hebben opgericht om niet steeds bij hun lastige gezinnen te hoeven zijn. Ze ontdekken een sinister complot waarbij buitenaardse wezens de wereld willen overnemen. Hierin zou Tucker een gescheiden huisvader spelen die zich aanmeldt bij de burgerwacht om zijn kinderen te ontvluchten.

De opnames voor beide films gaan dit najaar van start.

[US Open] Wederom regen in New York

Ook vandaag stuurt regen het programma in de war bij de US Open. Zo'n anderhalf uur nadat men zou starten, konden de tennissers pas de baan op.

Gisteren werd het hele programma geschrapt vanwege de aanhoudende hoosbuien in New York. Hierdoor staan er voor vandaag maar liefst tien enkelpartijen op het programma. Door het drukke programma moet Andy Murray spelen op Grandstand. Die baan wordt normaal gesproken in dit stadium van het toernooi alleen gebruikt voor het dubbelspel. 

Pathť weert laatkomers

Bioscoopbezoekers van Pathé die te laat bij de filmzaal aankomen worden voortaan geweerd. Dat maakt de bioscoopexploitant bekend in een nieuwsbrief aan haar Unlimited-abonnees.

"Het is erg storend voor andere bezoekers die op dat moment al in de zaal zitten, wanneer er laatkomers binnenlopen. Om deze reden zijn wij tot de beslissing gekomen dat het alleen mogelijk is om de zaal te betreden tijdens het voorprogramma. Als de hoofdfilm start, gaan de deuren dicht en is de ticketverkoop gestopt," aldus de nieuwsbrief.

Laatkomers en pratende medebezoekers staan bekend als de grootste irritaties onder bioscoopbezoekers. Met deze maatregel komt Pathé tegemoet aan één van deze ergernissen. De bioscoopexploitant heeft al langere tijd een SMS-nummer beschikbaar waarmee overlast in filmzalen gemeld kan worden en hanteert een vaste-zitplaatsenbeleid waardoor bezoekers zich van een goede plek kunnen verzekeren.

De maatregel voor laatkomers gaat per direct in.

Geldtransporteurs A2 zijn baan kwijt

De twee medewerkers die vorige week maandag een deel van het geld dat zij vervoerden op de A2 bij het Limburgse Beek verloren, werken niet meer bij transporteur G4S. Het bedrijf is in gesprek met het onfortuinlijke tweetal, heeft directeur Dik Tanis woensdag gezegd tegen BNR Nieuwsradio.

Een geldcassette viel uit de wagen nadat de deuren open waren gegaan. Een vrachtwagen reed eroverheen, waardoor het geld op het wegdek dwarrelde. Volgens Tanis zijn er in ieder geval twee menselijke fouten gemaakt. De deur is niet goed op slot gedaan, waarna ook nog eens niet is gecheckt of alles goed dichtzat.

Automobilisten parkeerden massaal hun auto in de berm en 'hielpen' mee de biljetten op te rapen. Een aanzienlijk deel is inmiddels teruggegeven, zegt Tanis. Hoeveel geld precies in de koffer zat en hoeveel precies is teruggegeven, wil hij niet zeggen. Ook wil hij niet bekendmaken van wie het geld is.

De directeur stelt dat een dergelijk incident nog nooit eerder is voorgekomen bij het bedrijf. Het onderzoek naar de oorzaak is nog niet afgerond. Mogelijk was ook sprake van technische mankementen, aldus Tanis. Wat er precies met de twee medewerkers gaat gebeuren, wil hij niet vertellen.

Wolfsburg-aanwinst Hleb in oktober aan de bak

Alexander Hleb verwacht in oktober te debuteren voor het Duitse VfL Wolfsburg. Dat zei de 30-jarige middenvelder vandaag tijdens zijn presentatie. Hleb, op huurbasis overgekomen van FC Barcelona, hoopt tegen die tijd hersteld te zijn van de knieoperatie die hij in juni onderging.

Hleb is enthousiast over zijn nieuwe club. "Ik ben erg blij terug te zijn in de Bundesliga", zei Hleb. De Wit-Rus werd de afgelopen jaren verhuurd aan VfB Stuttgart en Birmingham City.

Daarvoor speelde hij drie seizoenen bij Arsenal. Met de Engelse club schopte Hleb het tot de eindstrijd van de Champions League, waarmee hij de eerste Wit-Rus werd die ooit in de finale van het kampioenenbal speelde.

Nygaard verlaat Leopard-Trek

Directeur Brian Nygaard vertrekt bij wielerploeg Leopard-Trek. De Deen maakte dat vandaag bekend via Twitter. Waarom Nygaard, voorheen perschef bij de Saxo Bank-ploeg, weggaat, meldt hij niet. Hij vertrok midden vorig jaar bij Saxo Bank om Leopard-Trek, waar de broers Fränk en Andy Schleck en Fabian Cancellara de kopmannen zijn, op te richten.

Het vertrek van Nygaard hangt mogelijk samen met de fusie van Leopard-Trek met RadioShack die maandag werd aangekondigd. De twee ploegen gaan volgend jaar samen verder onder de naam RadioShack-Nissan-Trek. Johan Bruyneel, nu nog directeur bij RadioShack, gaat die functie ook bij de fusieploeg vervullen.


Brian Nygaard verlaat Leopard-Trek (Foto: Novum)

Batman komt met een eigen muziek-cd

Warner Bros. en WaterTower Music gaan de liedjes die als download beschikbaar zijn voor de kopers van de Batman: Arkham City Collectors Edition ook op cd uitbrengen. De cd zal zo'n twee weken voor de release van het spel uitkomen en zal liedjes bevatten van verschillende artiesten die een eigen invulling geven aan de avonturen van Batman.

De volgende nummers zullen op de cd te vinden zijn:

 1. Panic! At The Disco – Mercenary
 2. Coheed and Cambria – Deranged
 3. The Duke Spirit – Creature
 4. Black Rebel Motorcycle Club – Shadow On The Run
 5. Blaqk Audio – Afterdark
 6. The Raveonettes – Oh, Stranger
 7. ††† (Crosses) – The Years
 8. The Damned Things – Trophy Widow
 9. Daughtry – Drown In You
 10. The Boxer Rebellion – Losing You
 11. Serj Tankian – Total Paranoia
 12. A Place to Bury Strangers – In The Shadow (Bonus Collector’s Edition track)

Op 21 oktober zal Batman: Arkham City uitkomen voor Windows, Xbox 360, PS3. In 2012 komt er ook een Wii U-versie uit maar er is nog geen exacte datum bekendgemaakt.

F-16-piloten LibiŽ klagen over werkdruk

De Nederlandse F-16-piloten die vluchten boven Libië uitvoeren, moeten zo veel vliegen dat ze niet meer toekomen aan oefeningen. De piloten hebben zich hierover beklaagd tegen een delegatie van de Tweede Kamer, meldt de NOS woensdag.

De piloten zouden niet meer kunnen oefenen op luchtgevechten of het uitvoeren van bombardementen. De toekomstige inzetbaarheid van F-16's zou hierdoor in gevaar komen. Deze waarschuwing kregen de Kamerleden deze week te horen tijdens een bezoek aan de vliegbasis Decimomannu op Sardinië, de basis van het Nederlandse F-16-detachement.

De Nederlandse F-16's helpen sinds eind maart bij de controle van de naleving op het vliegverbod boven Libië en op het wapenembargo tegen dat land. Ze voeren geen bombardementen uit en zijn ook niet actief betrokken bij de zoektocht naar de ten val gebrachte leider Moammar Gadhafi.

'Yoshi en Ace Attorney naar 3DS'

Het is vandaag weer zo'n dag dat er heel veel te doen is omtrent Nintendo 3DS. De aankondiging van Monster Hunter Tri G kwam samen met de bevestiging van een nieuw accessoire. Daarnaast hebben we een aantal geruchten omtrent nieuwe titels.

Het lijstje van titels die volgens een Japanse nieuwsblog door Nintendo aangekondigd gaan worden op 13 september is als volgt:

- New Monster Hunter exclusively for 3DS with support for online play
- New Yoshi side-scroller from Kirby's Epic Yarn developer Good-Feel
- New game from the developer of WarioWare
- New Etrian Odyssey
- Hatsune Miku 3DS, with all the songs from Project DIVA and its sequel
- DS's The Silver Case, from Grasshopper Manufacture, has been moved to 3DS
- eShop demo announcement, with a Super Mario 3D Land trial confirmed
- The Legend of Zelda: Four Swords release date announcement
- The latest 3DS project from Alchemist, developer of Umineko and Gal Gun, for 3DS
- A fifth Ace Attorney, including an Edgeworth scenario
- A new God Eater title, which will also launch on PlayStation Vita

Over een week weten we wat Nintendo allemaal voor ons in petto heeft...

Alleen nog tiener vast voor schietpartij Purmerend

De politie heeft twee verdachten die sinds zondag vastzaten na een dodelijke schietpartij in Purmerend vrijgelaten. Het gaat om een 30-jarige vrouw uit Wormer en een 29-jarige man uit Amsterdam. Zij bleken niets met het incident te maken te hebben, meldt de politie woensdag.

Een derde verdachte, een 17-jarige jongen uit Purmerend, blijft wel vastzitten. Hij werd maandag aangehouden. De politie houdt rekening met meer aanhoudingen.

Bij de schietpartij kwam een 22-jarige man om het leven. Hij werd zondag aangetroffen met een schotwond in een tuin van een woning in zijn woonplaats Purmerend. Hij overleed maandag in een ziekenhuis.

Ophef om Miss Universe zonder slipje

Hoewel de show pas volgende week van start gaat, blijft er in elk geval een Miss op ons netvlies gebrand: Catalina Robayo. Miss Columbia 2011 droeg tijdens een officiële gelegenheid als Miss namelijk geen slipje.

De 89 mooiste vrouwen ter wereld zijn momenteel neergestreken in het Braziliaanse Sao Paulo. Op 12 september zullen zij gaan strijden om de titel Miss Universe 2011. Het sliploze optreden van de mooie Columbia werpt echter een smet op de altijd zo keurige Miss-verkiezing van Donald Trump.

"De organisatie heeft met Robay gepraat en haar opgedragen voortaan een slipje te dragen", weet een bron te melden. "Wat zij heeft gedaan is hoogst ongepast. Mensen zijn van streek door het incident. Over de hele wereld gaan beelden waarop zij zonder slipje is te zien."


De Columbiaanse schone zonder slipje...

Nog te weinig nieuwe agenten

Bij de politie stromen nog te weinig nieuwe agenten binnen. Dit jaar zijn niet genoeg aspirant-agenten begonnen aan de opleiding. Dat heeft minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) geschreven in een brief aan de korpsbeheerders en korpschefs. Een woordvoerder van de bewindsman bevestigt woensdag een bericht hierover van de NOS.

Het is de bedoeling dat er dit jaar 1850 nieuwe agenten aantreden, maar tot dusverre zijn het er slechts zo'n zevenhonderd. Volgens Opstelten komt dit doordat sommige korpsen aanvullende eisen stellen aan nieuwe agenten, terwijl die al aan de landelijke normen voldoen. De extra eisen moeten dan ook verdwijnen, vindt hij.

Volgens de woordvoerder van Opstelten is er voldoende belangstelling. Wanneer de aanvullende eisen worden geschrapt, zou het geen probleem zijn om de norm te halen. Er zijn voldoende geld en opleidingsplekken beschikbaar. Opstelten streeft deze kabinetsperiode naar een operationele sterkte van 49.500 agenten.

Sonic Generations krijgt Limited Edition

Vanwege de 20e verjaardag van Sonic krijgt Sonic Generations een speciale editie. De game, die eind dit jaar verschijnt, pakt het beste uit de 2D- en 3D-levels uit de geschiedenis van Sonic en stopt ze in een nieuw jasje. De game verschijnt voor PS3, Xbox 360 en 3DS.

De inhoud van de speciale editie, die enkel voor de consoleversies verschijnt, is als volgt:

- A collectable figurine featuring both classic Sonic and modern Sonic
- An individually numbered commemorative "Gold Ring"
- "20 Years of Sonic Art" book
- "20th Anniversary Sonic Soundtrack" featuring tracks handpicked by Sonic Team
- "History of Sonic: Birth of an Icon" documentary
- Limited edition lenticular packaging
- Bonus additional downloadable content

Sonic

Acupuncturist vergeet patiŽnte

Een Weense vrouw is onlangs op vreemde wijze wakker geworden. De Oostenrijkse had namelijk twintig naalden in haar lichaam. De acupuncturist was haar simpelweg vergeten, en had haar praktijk inmiddels afgesloten.

De behandeling was voor de 41-jarige dame blijkbaar te relaxt. Ze was namelijk in slaap gesukkeld. Bij het ontwaken ontdekte ze dat ze helemaal alleen in de praktijk was.

Geen nood: de vrouw haalde zelf alle naalden uit haar lichaam en belde de brandweer. De alternatieve genezeres was haar patiënte vergeten. Desondanks is het slachtoffer niet boos op de naaldenprikster. "Zulke dingen kunnen nu eenmaal gebeuren", luidt haar reactie. De acupuncturist heeft haar excuses en twee gratis behandelingen aangeboden


Even Apeldoorn bellen...

[Vuelta] Froome wint op PeŮa Cabarga, Mollema derde

Christopher Froome heeft de zeventiende etappe van de Vuelta gewonnen. De 26-jarige Brit van Team Sky versloeg op de slotklim Peña Cabarga rodetruidrager Juan Jose Cobo in de eindsprint. Raborenner Bauke Mollema werd op 21 seconden derde. Froome kreeg door zijn zege acht seconden bonificatie en staat nog dertien seconden achter Cobo.

In de laatste bergetappe van de Vuelta bewaarden de klassementsmannen het vuurwerk tot de slotklim. Daniel Martin, Marzio Bruseghin en Chris Anker Sørensen sloegen al snel een gaatje. Zij kregen op ruim twee kilometer van de meet gezelschap van de Belg Jurgen Van den Broeck.

Toen het viertal werd bijgehaald, waagde Van den Broeck een nieuwe poging, maar wederom zonder succes. Wel succesvol was de demarrage van Cobo. De leider van het algemeen klassement kreeg alleen zijn voornaamste concurrent Froom, nummer twee op 22 seconden, met zich mee.

In de laatste kilometer deed Froome een aanval op het rood van Cobo. De 31-jarige Spanjaard leek te moeten passen op het steilste gedeelte van de klim met stijgingspercentages van negentien procent, maar vond op zijn tweede adem toch weer aansluiting. Cobo leek zelfs nog de etappe te gaan winnen, maar op karakter kwam Froome alsnog als eerste boven.

Mollema eindigde als derde en pakte achttien seconden op de nummer drie van het klassement, Bradley Wiggins. De Groninger kwam echter negentien seconden tekort om de Brit in het algemeen klassement te passeren. Wout Poels was de tweede Nederlander op de achttiende plaats, op meer dan een minuut van Froome. Door de derde plaats van Mollema neemt de Nederlander de groene trui over van Joaquim Rodriguez die er vandaag niet aan te pas kwam.

Nederlandse bevolking groeit tot 2020

De Nederlandse bevolking blijft nog tot 2020 groeien. Daarna blijft het inwonertal stabiel of wordt het kleiner. Dat voorspelt het Planbureau voor de Leefomgeving in een woensdag verschenen rapport.

In de Randstad is de bevolkingsgroei vanouds aanzienlijk groter dan in de rest van het land. Tot 2020 blijft dat zo. Na dat jaar neemt ook de bevolkingsgroei in de Randstad af. In andere delen van Nederland, zoals Limburg, Oost-Groningen en de Achterhoek, krimpt de bevolking de komende jaren al.

Doordat huishoudens gemiddeld nog altijd kleiner worden, blijft het aantal voorlopig toenemen, en de vraag naar woningen dus ook. In gebieden waar de bevolking blijft groeien, kan de stagnatie op de woningmarkt over enkele jaren weer voorbij zijn. De 'uitbundige prijsstijgingen' uit de jaren negentig zullen echter niet terugkeren.

Wat er na 2020 gaat gebeuren, kan het Planbureau voor de Leefomgeving niet precies voorspellen. Het planbureau heeft een optimistisch en een pessimistisch scenario gemaakt. Daartussen bestaan aanzienlijke verschillen. Welke variant werkelijkheid wordt, hangt onder meer af van de economische ontwikkeling.

Vijf jaar cel voor doodslaan echtgenote

Een 69-jarige man uit Den Helder is woensdag veroordeeld tot een gevangenisstraf van vijf jaar voor het doodslaan van zijn echtgenote. De rechtbank in Alkmaar acht bewezen dat de man de vrouw ernstig mishandelde, met haar dood als gevolg.

Het incident gebeurde eind november toen een ruzie uit de hand liep. De vrouw was boos over een geldstorting van de man naar een chatrelatie in Nigeria. Bij de ruzie greep de man zijn echtgenote bij de keel en sleurde haar naar hun slaapkamer.

Even later schakelde hij de hulpdiensten in omdat hij zijn vrouw niet meer wakker kreeg. Ze werd buiten bewustzijn naar een ziekenhuis vervoerd, waar ze de volgende dag overleed. Uit het sectierapport bleek dat zij om het leven was gekomen door een bloeduitstorting onder het harde hersenvlies.

Volgens deskundigen kon dat niet door een simpele 'huis-, tuin- of keukenval' zijn gekomen, maar is daar geweld voor nodig. De vrouw had bovendien over haar hele lichaam diverse blauwe plekken en wonden. De man bleek al eerder geweld tegen zijn vrouw te hebben gebruikt.

Het Openbaar Ministerie had een celstraf van tien jaar geëist wegens doodslag. De rechtbank vond daar echter niet genoeg bewijsmateriaal voor.

Europese bŤta voor Star Wars: The Old Republic vertraagd

De Europese bèta voor Star Wars: The Old Republic is helaas vertraagd. BioWare heeft hier enkele redenen voor gehad waaronder dat er een nieuwe gamecliënt uitkomt binnen nu en een week en dat houdt ook in dat alle personages gewist zullen worden. Andere redenen vind je hieronder.

Naast de nieuwe gamecliënt zijn er ook andere redenen voor de vertraging. De gelokaliseerde versie voor Frankrijk en Duitsland is bijna af en er waren problemen met het uitdelen van bètasleutels. De Europese bèta komt er echt aan maar een precieze datum kan nog niet aangegeven worden. Bekijk hieronder de volledige Engelse mededeling over het uitstellen van de bèta.

As promised, we have an update on the batch of Game Testing invites being sent to players in the EU.

After a lengthy discussion here at the BioWare offices, the decision has been made to postpone the proposed Game Testing invites for EU players for a number of reasons.

Firstly, there's a new build of the game on the horizon. This is a major build, meaning there will be character wipes and a new client to download. As you may be aware, the current client download is around 27GB in size. If we were to invite players en masse today, those players would have to download the entirety of the client to access the game.

There's every chance that later this week, the service will go offline and this new version will be rolled out, meaning everyone currently in Testing will have to not only download the entire client again (another 27GB download), but will also have their characters erased and have to start afresh. This is a relatively large amount to download in such a short space of time and not an experience we want new testers to be exposed to.

Secondly, this new build will bring about the first localised versions of Star Wars: The Old Republic, which means those of you that speak French and German will have the chance to play the game in those languages, for the first time ever. We're extremely excited to be able to offer this to our players and as such, we're keen to get a lot of feedback from European testers in particular.

For those of you that may have missed the messages we put out on the subject already, last week saw a number of issues arise with key systems that prevented us from sending out invites to EU players. Had everything gone to plan, we would have been able to offer two weeks of testing time to new users. However, given the issues that arose, this was physically not possible.

So while we understand that this news may not be what a lot of you wanted to hear today, we hope that you'll understand our position. Given the news of this new build, it's now more important than ever that we invite European players into the Game Testing environments, so you have my word that this batch of invites will happen, it may just mean you just have to wait a little longer.

It's also important to remember this is just the beginning. In the future, we'll be inviting more and more testers to the EU Game Testing environments as well as future Game Testing weekends. So even if you're not invited to this next round of testing, there will still be plenty of chances to get involved.

As ever, as soon as I get any firm news around the matter, I'll make sure to update everyone.

Kamer steunt oprichting Kansspelautoriteit

De Tweede Kamer steunt de oprichting van de Kansspelautoriteit, die toezicht moet gaan houden op casino's, loterijen, speelhallen en goksites. Dat bleek woensdag tijdens een debat met staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD).

De nieuwe toezichthouder moet gaan controleren of aanbieders van kansspelen zich aan de regels houden. De instelling kan boetes uitdelen als dat niet het geval is. Ook tegen illegaal gokken moet worden opgetreden.

De Tweede Kamer wil dat de regels worden verscherpt om gokverslaving terug te dringen. Zo moeten er verplichte waarschuwingen komen voor gokverslaving, waarbij ook de kans op winnen wordt vermeld. "Dat zal ontnuchterend werken, want die kans is doorgaans heel erg klein", zei GroenLinks-Kamerlid Ineke van Gent.

Verder wil de Kamer dat misleidende reclame streng wordt bestraft. Ook moet er een verbod komen op reclame van bijvoorbeeld loterijen die op naam zijn gesteld. "Brieven met: beste mevrouw Bouwmeester, u heeft een auto gewonnen, dat moeten we niet meer hebben", zei PvdA-Kamerlid Lea Bouwmeester.

Teeven gaat op verzoek van de Tweede Kamer onderzoeken of er een fonds in het leven kan worden geroepen waarin gokbedrijven geld moeten storten, en waaruit de behandeling van gokverslaafden kan worden betaald.

De komende tijd gaat Teeven de regels rondom gokken verder uitwerken. Daarbij wordt internetgokken gelegaliseerd. Goksites kunnen in de toekomst een vergunning aanvragen. Een deel van de Tweede Kamer vindt dat alleen bedrijven met een fysieke vestiging in Nederland een vergunning mogen krijgen.


Kamer steunt oprichting Kansspelautoriteit (Foto: Novum)

Vliegtuig maakt noodlanding na bommelding

Een bommelding heeft de piloten van een vliegtuig dat op weg was van Pakistan naar Groot-Brittannië gedwongen tot een noodlanding in Turkije. Dat heeft de Turkse televisiezender HaberTurk gemeld.

Volgens HaberTurk zou het vliegtuig de bommelding hebben ontvangen toen het boven Bulgarije vloog. Het toestel vloog vervolgens terug naar Istanbul om daar te landen. Het is onbekend hoeveel passagiers er aan boord waren.

Vier agenten in ziekenhuis na reddingsactie

Vier agenten van het korps Brabant Zuid-Oost zijn dinsdag in het ziekenhuis beland toen zij een mogelijke zelfdoding wilden voorkomen. Dat heeft de politie woensdag bekendgemaakt.

Een man had zich opgesloten in zijn garage en de motor van zijn auto laten draaien. De gealarmeerde agenten zagen de man liggen en sloegen een ruit in om de man te hulp te schieten. Hij is naar een ziekenhuis gebracht.

De vier agenten kregen na het incident onder meer last van duizeligheid en kortademigheid. In het ziekenhuis bleek dat zij een verhoogde hoeveelheid koolmonoxide in hun bloed hadden. De vier mochten na behandeling weer naar huis.

Boekenweekgeschenk ook in Vlaamse boekhandel

Het boekenweekgeschenk dat komend jaar door de Vlaming Tom Lanoye wordt geschreven, is voor het eerst ook voor Vlamingen gratis verkrijgbaar. Dat meldt het Belgisch tijdschrift Knack dinsdag.

Het gratis boek komt eenieder toe die voor minstens 12,50 euro aan Nederlandstalige boeken koopt bij Vlaamse boekhandels die zijn aangesloten bij boek.be. Al eerder werden pogingen ondernomen om het geschenkboek naar België te halen. Bij boek.be kregen ze volgens Knack echter 'altijd argumenten te horen waarom het niet kon'.

Lanoye is de eerste Vlaamse auteur sinds 1989 die het boekenweekgeschenk schrijft. Toen nam Hugo Claus de taak op zich. Hoeveel exemplaren van het nog naamloze boek voor Vlaanderen worden gedrukt is nog niet bekend. De boekenweek loopt van 14 en 24 maart.

ESRB hercategoriseert Devil May Cry-games

Volgens de website G4tv heeft de ESRB openlijk Devil May Cry, Devil May Cry 2 en Devil May Cry 3: Dante's Awakening hercategoriseerd. Bij de games, die voorheen uitkwamen op de PlayStation 2, staan nu ook de platformen PlayStation 3 en Xbox 360 genoemd. De ESRB is de Amerikaanse organisatie de videogames beoordeelt op inhoud en onder andere aangeeft voor welke leeftijd ze geschikt zijn.

Eerder dit jaar gingen er geruchten dat er mogelijk een Devil May Cry HD Collection aan zou komen, omdat een Spaanse webwinkel er een advertentie van had geplaatst. Het zou toen echter gaan om een collectie exclusief voor PS3. Aangezien de ESRB nu de Xbox 360 noemt, lijkt het waarschijnlijk dat de bundel ook verschijnt op de console van Microsoft.

Capcom heeft echter nog steeds niets bevestigd en ook niet gereageerd op dit nieuws. Of er dus echt HD-versies komen van de drie eerste Devil May Cry-titels, is nog niet zeker. Vooralsnog blijft het een hardnekkig gerucht.

Devil May Cry HD Collection?

Ook Iran wil Formule 1-circuit bouwen

Na Thailand is Iran het volgende land dat wel een Formule 1-waardig circuit wil bouwen en een race op de kalender wil zetten. Persbureau MNA meldt dat er vergevorderde plannen zijn om bij Parand City, dertig kilometer ten zuiden van Teheran, een baan te bouwen. Deze zou over zes maanden al gereed moeten zijn.

Iran heeft de opdracht voor de bouw van het circuit gegund aan Apex Circuit Design dat al meer circuits in de regio heeft neergelegd. "We waren positief verrast toen we de locatie zagen. De baan zal aan alle Formule 1-standaarden voldoen," zei Apex-directeur Martin Baerschmidt. De nieuwe baan zal vijf kiliometer lang worden en moet zestig miljoen euro kosten.

Musical over Hema in de maak

Er zit een musical over winkelketen Hema aan te komen. Hema de Musical doet in het seizoen 2012-2013 de Nederlandse theaters aan.

Hema de Musical 'is een nieuwe, originele en vooral komische musical', staat op de website van Bos Theaterproducties. De productie speelt zich af in een Hema-filiaal, met een centrale rol voor de oer-Hollandse producten van de winkel.

De musical wordt geschreven door Tamara Bos. Ze schreef eerder onder meer de film Minoes, naar het gelijknamige boek van Annie M.G. Schmidt. De regie is in handen van Saskia Huybrechtse, die eerder de voorstelling De Dansgigant regisseerde.

"Het is een enorm compliment als er een musical wordt geschreven die zich afspeelt binnen onze eigen winkel", laat directievoorzitter Ronald van Zetten van de Hollandsche Eenheidsprijzen Maatschappij Amsterdam weten. De winkelketen werkt mee door zijn verkoop- en marketingkanalen voor de musical in te zetten.

Riis vreest fusieploeg niet

Bjarne Riis is niet bang voor de nieuwe fusieploeg in het wielrennen RadioShack-Nissan-Trek. De manager van de Saxo Bank-ploeg weet dat de nieuwe ploeg met onder meer de gebroeders Schleck Tour-favorieten in huis heeft, maar dat heeft de Deen met Alberto Contador ook.

"Net als de meeste mensen ben ik verrast door deze fusie. Ze zullen hun redenen hebben, al weet ik niet welke," zei Riis tegen Sporten TV 2. De Deen vreest de samenwerking tussen de Schlecks en Johan Bruyneel niet. "Ik kijk ernaar uit om ze te verslaan. Zij hebben veel goede renners, maar ik heb nog steeds de beste coureur."

Riis heeft in de persoon van Contador de beste coureur in huis, maar de Spanjaard moet in november voor het internationaal sporttribunaal CAS verschijnen omdat hij betrapt is met clenbuterol in zijn bloed. Mocht hij geschorst worden dan is hij mogelijk twee jaar uit de roulatie.

Leven Elvis Presley wordt verfilmd

Over het leven van Elvis Presley verschijnt volgend jaar een nieuwe film in de bioscopen. John Scheinfeld, die eerder documentaires maakte over onder anderen John Lennon, Bob Hope en Peter Sellers, heeft getekend voor de regie van Fame & Fortune, schrijft het Amerikaanse muziekblad Billboard.

Het scenario is gebaseerd op het boek Elvis: Still Taking Care of Business uit 2007 van Presleys voormalige vriend en lijfwacht Sonny West. De film laat zien hoe wereldster Elvis de berooide Sonny in Memphis van de straat plukt en voor hem laat werken.

"Het is in feite een verhaal over vriendschap", vertelt Scheinfeld. "Elvis is net Sonny's grote broer. Naarmate de twee meer tijd met elkaar doorbrengen en Elvis ziet dat hij Sonny kan vertrouwen, worden ze meer gelijken. Uiteindelijk neemt Sonny de rol op zich van grote broer."

Later verslechtert de relatie tussen de beide mannen. Een jaar voor zijn dood ontsloeg Elvis Sonny zelfs, naar verluidt omdat hij te duur werd als bodyguard, maar volgens ingewijden omdat hij te openlijk sprak over Presleys drugsverslaving.

De zoektocht naar acteurs voor Fame & Fortune moet dit najaar van start gaan, zodat de film volgend jaar zomer uit kan komen. Het is dan 35 jaar geleden dat Presley op 42-jarige leeftijd overleed.

Elvis is vaker het onderwerp van tv-films geweest. Zo speelde Kurt Russell in 1979 de zanger al in Elvis en waren Dale Midkiff, Rob Youngblood en Jonathan Rhys Meyers te zien als de King of Rock-'n'-Roll. Een bioscoopfilm is echter nooit eerder gemaakt.

 Elvis
Het leven van de koning eindelijk op het witte doek. (foto: Novum)

Game of Thrones-game in september

A Game of Thrones: Genesis, een strategiespel voor Windows, zal 29 september uitkomen. Eindelijk kunnen fans van de boeken van schrijver R.R. Martin, of fans van de daarop gebaseerde HBO-serie, zich begeven in Westeros en zich mengen in de politieke spelletjes die daar op reguliere basis plaatsvinden.

A Game of Thrones: Genesis

Het verhaal van Genesis is geschreven onder de supervisie van Martin zelf en schotelt de speler meer dan 1000 jaar van de geschiedenis van de wereld voor. En hoewel Westeros genoeg foute politici en megalomane heersers kent, is het volgens uitgever Focus Home Interactive toch mogelijk om de game uit te spelen zonder dat het daarbij op conflict uitloopt.

A Game of Thrones: Genesis - screenshot

A Game of Thrones: Genesis zal in de winkel en digitaal verkrijgbaar zijn.

Wietkwekerij ontdekt in accountantskantoor

In de kelder van een accountantskantoor in Den Haag is woensdagochtend een wietkwekerij ontdekt. Agenten kwamen de planten op het spoor na een melding van een inbraak. De kwekerij bestond uit ongeveer zevenhonderd bloeiende planten. Het pand was volledig ingericht, maar onduidelijk is of het accountantskantoor nog in bedrijf is, meldt de politie.

De politie kreeg rond 11.30 uur een melding dat mogelijk werd ingebroken in het pand aan de Jan Luykenlaan. De deur bleek opengebroken te zijn, maar er waren geen inbrekers aanwezig.

De agenten gingen op onderzoek uit en troffen in de kelder de wietplanten aan. De kwekerij is ontmanteld en de bijbehorende apparatuur in beslag genomen. Wie de eigenaar van het pand is, wordt nog onderzocht.

Gevallen wielrenner overreden door vrachtwagen

Een 37-jarige wielrenner uit Almelo is woensdag om het leven gekomen bij een ongeluk in het Overijsselse Zenderen. De man werd overreden door een vrachtwagen toen hij door onbekende oorzaak ten val kwam, meldt de politie.

Het slachtoffer fietste omstreeks 12.30 uur op de Bekkingvelderweg. Een tegemoetkomende vrachtwagen maakte ruimte voor de man, maar door een val kwam de man in botsing met de truck. De Almeloër kwam daarbij deels onder de vrachtwagen terecht. Hij overleed ter plekke aan zijn verwondingen.

Zaz zingt titelsong All Stars 2: Old Stars

De Franse zangeres Zaz gaat de titelsong zingen voor All Stars 2: Old Stars. Het nummer Je Veux is in deze film te horen, die vanaf 13 oktober in de Nederlandse bioscopen te zien is.

Het nummer is afkomstig van haar debuutalbum Zaz. Deze cd werd wereldwijd ruim 1,2 miljoen keer verkocht.

Regisseur Jean van de Velde is zeer enthousiast over de samenwerking. "Gelukkig hoorde ik Je Veux al ruim voor de opnames begonnen. Ik wist meteen dat dit de perfecte song voor onze film was. Qua tekst, maar ook qua klankkleur. Zonnig, zomers, avontuurlijk en een beetje weemoedig. Een aantal scènes in Frankrijk hebben we gefilmd met ZAZ luid uit de geluidsboxen galmend."

All Stars 2: Old Stars is het vervolg op de film All Stars uit 1997. Onder meer Thomas Acda, Kasper van Kooten en Daniël Boissevain spelen de rol die zij ook veertien jaar geleden vertolkten. Ook Antonie Kamerling zou weer in de huid kruipen van zijn personage Hero. Na het overlijden van de acteur werden de opnames uitgesteld.

Van Hummel wint Memorial Rik van Steenbergen

Kenny van Hummel heeft de wielerkoers Memorial Rik van Steenbergen weten te winnen. In de massasprint was de coureur van Skil-Shimano onder meer de Duitser André Greipel en de Rus Denis Galimzjanov te snel af.

Een groep van negen man, met daarin Bram Tankink, waren verantwoordelijk voor de vlucht van de dag. Negen kilometer voor de eindstreep werd de kopgroep ingerekend door het peloton. Van Hummel was vervolgens, voor Greipel en Galimzjanov, de beste in de massasprint. Stefan van Dijk eindigde als vierde.

De wedstrijd is vernoemd naar de Belgische wielrenner Rik van Steenbergen. Hi wist onder andere de Ronde van Vlaanderen, Parijs-Roubaix, de Waalse Pijl en Milaan-San Remo te winnen. Tevens werd hij gezien als een medisch wonder, vanwege het uitzonderlijk grote hart dat hij had. Hij overleed in 2003 in Antwerpen en werd 78 jaar oud.

Hoogleraar geschorst om fictieve onderzoeksgegevens

Een hoogleraar van de Universiteit van Tilburg is op non-actief gesteld omdat hij onderzoeksgegevens voor zijn publicaties verzon. Dat heeft de onderwijsinstelling woensdag bekendgemaakt. De universiteit spreekt van een ernstige inbreuk op de wetenschappelijke integriteit.

Hoeveel onderzoeksgegevens professor Diederik Stapel heeft verzonnen, wordt nog onderzocht. De hoogleraar cognitieve sociale psychologie en decaan van de Tilburgse School of Social and Behavioral Sciences werkt al zes jaar bij de universiteit van Tilburg. Het bedrog kwam aan het licht nadat vanuit zijn eigen groep twijfels ontstonden, zegt een woordvoerder van de universiteit.

Een commissie onder voorzitterschap van voormalig president van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen en emeritus hoogleraar van de Radboud Universiteit Nijmegen Pim Levelt moet uiterlijk eind oktober de resultaten van het onderzoek naar Stapel bekendmaken. Naar aanleiding van dit onderzoek wordt besloten wat er verder met hem gaat gebeuren.

Fransman neergeschoten in Rotterdam

In Rotterdam is woensdag een 30-jarige Fransman neergeschoten. De politie is nog op zoek naar de daders, zegt een woordvoerder van de politie.

De man werd rond 13.00 uur geraakt toen hij uit zijn busje op de Heemraadstraat wilde stappen. Drie mannen hielden hem tegen, sloegen en schopten hem en schoten het slachtoffer daarna vermoedelijk neer.

Agenten vonden hem hevig bloedend in een busje, maar hij was nog wel aanspreekbaar. Hij bleek een ernstige hoofdwond te hebben. Of dat veroorzaakt is door een kogel, is nog onduidelijk. Het slachtoffer is overgebracht naar een ziekenhuis.

De politie startte direct na het incident een zoekactie en heeft de volledige omgeving uitgekamd. Daarbij zijn drie tassen aangetroffen die mogelijk afkomstig zijn uit het busje van de Fransman. Of het om drugs gaat is nog onduidelijk.

Alderweireld gelooft nog in EK

België-verdediger Toby Alderweireld geeft de hoop op kwalificatie voor het EK van 2012 niet op. Door het gelijkspel in Groep A tussen Turkije en Oostenrijk hebben de Belgen nog kans op plaatsing. In deze poule wist Duitsland zich overtuigend te plaatsen voor het eindtoernooi.

Achter Die Mannschaft is nog een spannende strijd gaande tussen België en Turkije om plek twee, die recht geeft op het spelen van een play-off om kwalificatie. Afgelopen vrijdag leek België haar eigen ruiten in te gooien door op bezoek bij Azerbeidzjan niet verder dan een 1-1 gelijkspel te komen. Toch hebben De Rode Duivels nog kans op plek twee, omdat Turkije gisteravond niet voorbij Oostenrijk kwam.

Alderweireld gelooft nog in de kansen van België: "Alles kan, het is zeker nog mogelijk. Daarom is het goed dat we een resultaat hebben neergezet", blikte de verdediger terug op de 1-0 oefenzege tegen de Verenigde Staten.

Anthony Hopkins speelt helderziende arts in Solace

Hannibal Lecter acteur Anthony Hopkins is in vergevorderde onderhandeling voor de hoofdrol in Solace. Hierin speelt hij een arts met een paranormale gave die op zoek gaat naar een seriemoordenaar. Dat schrijft de Amerikaanse filmsite The Wrap.

De plot van Solace vormt een mooie tegenhanger van Hopkins' populairste rol, de gestoorde psychiater Hannibal Lecter. Dat personage speelde de 73-jarige acteur tot nu toe in drie films. Over het scenario van Solace is verder weinig bekend, behalve dat James Vanderbilt met de nieuwste versie bezig is. Hij schreef eerder het script van de remake van Total Recall, met Colin Farrell in de hoofdrol, waarvan de opnames nu plaatsvinden.

Solace heeft nog geen regisseur. Wanneer de film in de bioscoop moet verschijnen is onbekend.

'Geen wegen bouwen in mogelijk krimpgebied'

De overheid moet terughoudend zijn met investeren in regio's waarvan onzeker is of zij zullen groeien of krimpen. Dat stelt het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) in een rapport dat woensdag overhandigd is aan minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur).

Berekeningen van het planbureau tonen aan dat het na 2020 voor grote delen van Nederland onzeker is of ze te maken krijgen met groei of krimp. De overheid zou bijvoorbeeld niet zomaar snelwegen moeten aanleggen in gebieden waar de bevolking wellicht krimpt.

'Geen wegen bouwen in mogelijk krimpgebied'
'Geen wegen bouwen in mogelijk krimpgebied' (Foto: ANP)

Vrouw belt ex 70.000 keer

Een 42-jarige vrouw uit Rotterdam is opgepakt omdat zij verdacht wordt van stalken van een man van wie zij zegt dat het haar ex-vriend is. Zij zou de man, een 62-jarige man uit Den Haag, in 4 maanden tijd 70.000 keer hebben gebeld, aldus een woordvoerster van de politie.

De man deed eind augustus aangifte. De vrouw werd maandag in haar huis aangehouden. Daar nam de politie meerdere telefoons en haar laptop in beslag.

Volgens het Openbaar Ministerie is de vrouw woensdag voorgeleid aan de rechter-commissaris. Zij is op vrije voeten, maar heeft een contactverbod opgelegd gekregen.

PES 2012-demo niet naar Xbox 360

PS3- en pc-bezitters hebben al even kunnen proeven van PES 2012 met de eerste demo, gamers met een Xbox 360 moeten echter nog even wachten.

Jon Murphy, PES Team Leader, laat namelijk via Twitter weten dat de eerste demo niet meer uitkomt voor Microsofts console. Door problemen van beide kanten, gaat deze demo aan de Xbox-bezitter voorbij. Toch hoeft er niet lang getreurd te worden, de volgende demo verschijnt gewoon op alle drie de platformen.

PES2012 komt 14 oktober uit voor de pc, PS3 en Xbox 360

Nieuwe GVB-directeur verdient meer dan premier

De nieuwe directeur van het GVB gaat aanzienlijk meer verdienen dan premier Mark Rutte. Na een zoektocht van zo'n anderhalf jaar heeft het Amsterdamse openbaarvervoersbedrijf een nieuwe topman gevonden in de 43-jarige Bart Schmeink. Zijn basissalaris bedraagt 210.000 euro.

Boven op dat bedrag komen nog een pensioen, een onkostenvergoeding en eventuele bonussen. Daarmee kan Schmeinks inkomen tot 318.000 euro stijgen. De raad van commissarissen van het verzelfstandigde bedrijf heeft hiermee ingestemd. De gemeente Amsterdam tekent geen protest aan, laat een woordvoerder weten.

De hoofdstad, die honderd procent van de aandelen in het GVB bezit, wilde eigenlijk dat het salaris onder de balkenendenorm van 188.000 euro zou liggen, maar dat is niet gelukt. Het bedrijf laat weten zich vanwege de bezuinigingen en de aanbesteding waar het kabinet op aanstuurt 'in spannende tijden' te bevinden.

De gemeenteraad moet zich nog buigen over de kwestie. Fractievoorzitter van de gemeentelijke SP Laurens Ivens liet eerder weten de functie wel te willen vervullen voor minder dan een ton, maar viste achter het net. Hij vindt de bezoldiging veel te hoog.

Schmeink begint op 1 december. Hij komt over van Merseyrail, een vervoersbedrijf in het noordwesten van Engeland waar hij managing director was. Schmeink werkte eerder bij spoorbeheerder ProRail, onder meer als productiedirecteur verkeersleiding. Zijn brede ervaring levert een goede basis voor de positie van algemeen directeur, meldt het GVB.

Schmeink ziet een belangrijke rol voor zichzelf rondom de mogelijke aanbesteding. "Mijn ervaring op het gebied van aanbestedingen, klantrelaties en het werken in een commerciële omgeving van een openbaar aanbesteed stadsgewestelijk vervoerbedrijf in Liverpool geeft mij een goede basis om GVB succesvol te laten zijn in de komende jaren", zegt hij. "Ik heb er veel zin in om in Amsterdam te beginnen en samen met de andere directieleden en alle andere collega's te werken aan een sterk en betrokken GVB."

Voor voorzitter van de raad van commissarissen Aad Veenman is vooral Schmeinks relevante ervaring van belang. "In turbulente tijden is een voltallige directie van groot belang. Met de komst van Bart Schmeink staat er samen met directeur vervoer Adrie Bolier en directeur middelen Pieter Schotte een ter zake kundig en ervaren team."


Nieuwe GVB-directeur verdient meer dan premier (Foto: Novum)

Militairen naar onrustige sloppenwijken Rio

De Braziliaanse autoriteiten hebben extra troepen naar enkele onrustige sloppenwijken in Rio de Janeiro gestuurd. Zeker honderd mariniers zijn ingezet om te patrouilleren in de sloppenwijk Alemao. Vorig jaar dreven veiligheidstroepen de drugsbendes de wijk uit, als onderdeel van een schoonveegactie in de aanloop naar de Olympische Spelen van 2016.

Dinsdag werd er in een nabijgelegen sloppenwijk waar bendes het nog voor het zeggen hebben, op militairen geschoten. Op televisiebeelden is te zien hoe kogels door de lucht vliegen en bange buurtbewoners dekking proberen te zoeken. Het is nog onduidelijk of er iemand is gedood of gewond geraakt, zeiden de autoriteiten.

Brazilië heeft in de strijd om het gastheerschap van de Olympische Spelen beloofd de veiligheid in Rio de Janeiro te vergroten.

Russisch ijshockeyteam omgekomen bij vliegtuigcrash

Het volledige team van ijshockeyclub Lokomotiv Jaroslavl is bij een vliegtuigcrash in Rusland omgekomen. De ploeg was met het vliegtuig op weg naar de Wit-Russische hoofdstad Minsk. Daar zou de ploeg de eerste wedstrijd van de Kontinental Hockey League, een competitie met teams uit Rusland, Wit-Rusland, Kazachstan, Letland en Slowakije, spelen tegen Dinamo Minsk.

Het toestel van het type Jak-42 met 37 inzittenden stortte neer toen het wilde vertrekken van een vliegveld nabij Jaroslavl, dat ten noordoosten van Moskou aan de Wolga ligt. Bij het ongeluk kwamen 36 mensen om het leven. De enige overlevende verkeert in levensgevaar.

De beste prestatie van Lokomotiv Jaroslavl was in het seizoen 2008-2009. Toen werd de ploeg derde in de reguliere competitie om daarna in de finale van de play-offs te verliezen van het eveneens Russische AK Bars Kazan.

Gillian Anderson toont interesse voor derde X-Files film

Gillian Anderson wil graag een derde X-Files film maken. In een interview met Movie Fix spreekt de actrice zich uit over de mogelijkheden voor een nieuw avontuur van Mulder en Scully. Geruchten over deze productie gonzen al ruim een jaar in de wandelgangen van Hollywood. 

De derde verfilming van de succesvolle tv-serie zou hiermee the X-Files movie (1998) en The X-Files: I Want to Believe (2008) opvolgen. Gillian Anderson reageerde alsvolgt op de vraag of er een derde filmdeel komt: "We hopen (een derde film te maken). We hebben vanaf het begin al aangegeven dat we interesse hebben als het ter sprake zou komen. Ik weet dat er al over wordt gediscussieerd. Ik heb geen flauw idee hoe ver ze zijn, of er al een script is of dat ze alleen checken of Fox interesse heeft."

"Volgens mij hopen we allemaal dat er plannen gemaakt worden die doorgezet kunnen worden. Maar ze kunnen beter opschieten. 2012 is een mooi onderwerp voor de nieuwe film maar we gaan al aardig snel die kant op. We zullen het wel zien." aldus de actrice.

Het is nog niet bekend wanneer de productie van de film zal beginnen. Naast Anderson zien we in elk geval David Duchovny in de film.

Sijsling door in Alphen aan de Rijn

Igor Sijsling heeft de tweede ronde bereikt van het challengertoernooi in Alphen aan de Rijn. De Nederlander wist de Fransman Jonathan Dasnières met 6-3 en 7-6 (4) aan de zegekar te binden. Oorspronkelijk had de Amsterdammer gister in actie moeten komen, maar het weer maakte dat onmogelijk.

Bij de vrouwen wist Angelique van der Meet in een Nederlands onderonsje de als derde geplaatste Bibiane Schoofs met 6-1 en 7-6 (2) te kloppen. In de volgende ronde neemt Van der Meet het op tegen de Duitse Justine Ozga.

Clubs willen van oefeninterlands af

De Europese voetbalclubs verenigd in de European Club Association willen het aantal interlands terugbrengen. De groep waarin 201 clubs vertegenwoordigd zijn wil na het WK van 2014 af van de huidige situatie waarin zonder de grote toernooien meegerekend 21 interlands in twee jaar gespeeld kunnen worden.

Na het WK in Brazilië loopt het huidige contract met voetbalbond FIFA af, waardoor er nieuwe onderhandelingen met vertegenwoordigers van de clubs noodzakelijk zijn. De ECA zet in op zes interlands in jaren waarin er geen grote toernooien zijn en acht interlands in seizoenen waarin wel een groot toernooi is. De wedstrijden op de eindrondes zelf zijn nog niet meegerekend.

"Dit onderwerp is al uitvoerig besproken. De ECA wil het aantal periodes waarin maar een enkele interland gespeeld wordt beperken, waaronder de vriendschappelijke interlands in augustus en juni en alleen de belangrijke wedstrijden, inclusief het EK en het WK overhouden. Idealiter zouden we zien dat er in twee jaar zes periodes van twee duels konden komen. Dat zorgt voor de juiste balans, terwijl tegelijkertijd het belang van de nationale teams teruggebracht wordt ten opzichte van dat van de clubs," zei David Gill, directeur van Manchester United. Hij vulde hier bij aan dat in de aanloop naar de grote toernooien dan nog twee oefeninterlands ingepland zouden kunnen worden.

Gill weet zich bij deze plannen gesteund door Bayern München-president en ECA-voorzitter Karl-Heinz Rummenigge. Deze weet aan te vullen dat ook de bondscoaches niet blij zijn met de oefeninterlands in juni, omdat dan soms spelers van vakantie teruggeroepen moeten worden als er dat jaar geen groot toernooi gehouden wordt.

Verder willen de clubs meer geld zien voor het afstaan van hun internationals. Het bedrag dat ze hiervoor in 2014 krijgen zal in totaal rond de vijftig miljoen euro liggen, terwijl de FIFA en UEFA aan de eindtoernooien waarop de voetballers schitteren veel geld overhouden.

SGP wil hulp aan 'provocerende' Palestijnen korten

De ontwikkelingshulp aan de Palestijnen moet onmiddellijk worden gekort als de Palestijnse Autoriteit eenzijdig de Palestijnse staat uitroept en vraagt om erkenning van de Verenigde Naties. Dat gaat de SGP woensdag vragen aan minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD), liet de orthodox-christelijke partij voorafgaand aan het overleg weten.

De Palestijnse premier Mahmoud Abbas is van plan om tijdens de Algemene Vergadering van de VN in september om erkenning van een Palestijnse staat te vragen. Deze staat zou de Westelijke Jordaanoever, de Gazastrook en Oost-Jeruzalem, de gebieden die Israël veroverde in de oorlog van 1967, moeten omvatten.

Nederland verzet zich hiertegen. Volgens fractieleider Kees van der Staaij (SGP) is het eenzijdig uitroepen van de Palestijnse staat een 'desastreuze stap' voor het vredesproces. "Vrede kan slechts het gevolg zijn van onderhandelingen, niet van eenzijdige en provocerende acties."

Hij vraagt daarom of Rosenthal bereid is om zich bij zijn EU-collega's sterk te maken voor een korting op het hulpbudget aan de Palestijnse gebieden, als zij 'doorgaan op deze heilloze weg'.

De vredesbesprekingen tussen Israël en de Palestijnen zitten sinds 2008 vast en Abbas heeft de hoop op een vredesovereenkomst met de huidige Israëlische regering opgegeven. De verwachting is dat de Verenigde Staten hun vetorecht zullen gebruiken om te voorkomen dat de Palestijnen lid worden van de VN, mocht de Veiligheidsraad zich over de kandidatuur buigen.

Teeven belooft aanpak illegale goksites

Online gokbedrijven, die illegaal actief zijn, zullen zo mogelijk worden aangepakt. Dat heeft staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) woensdag gezegd in een debat in de Tweede Kamer.

Verschillende fracties vroegen Teeven naar een reactie op uitspraken die voorzitter Robin Linschoten van de branchevereniging Stichting Online Gaming Nederland (Stiog) vrijdag doet in het tv-programma KRO Reporter. Linschoten, een voormalig VVD-politicus, zegt dat online gokbedrijven in de toekomst zullen doorgaan met hun activiteiten, ook als ze geen vergunning krijgen.

"Het is onacceptabel in een rechtsstaat dat mensen zeggen: we zijn illegaal, we blijven illegaal en we gaan er gewoon mee door", zei Teeven. De Nederlandse banken hebben beloofd geen betalingen meer te verrichten aan online gokbedrijven die op een zwarte lijst staan. Dat gaat dit najaar in. "Dan zullen we zien wat het oplevert", zei Teeven.

Teeven memoreerde dat illegale goksites tot nu toe niet of nauwelijks aan te pakken zijn. Daarom wil hij online gokken legaliseren. Online gokbedrijven kunnen dan een vergunning aanvragen. De PvdA wil dat bedrijven die nu illegaal actief zijn, straks niet in aanmerking komen voor een vergunning. Dat wilde Teeven niet toezeggen.

'EU moet misdrijven contraterrorisme erkennen'

De Europese Unie moet erkennen dat sommige van haar lidstaten hebben meegewerkt aan het Amerikaanse martelprogramma en illegale detentie in geheime gevangenissen. Dat stelt mensenrechtenorganisatie Amnesty International woensdag.

Amnesty wil dat de EU de herdenking van de aanslagen van 11 september 2001 aangrijpt om de nu tien jaar durende stilte over de misdrijven te doorbreken. Andere Europese instituties en mensenrechtenbewegingen hebben eerder ook opgeroepen de buitengewone uitleveringen, 'extraordinary renditions', en geheime gevangenissen te veroordelen. Bij extraordinary renditions werden terreurverdachten door de Verenigde Staten naar geheime gevangenissen, zogenoemde 'black sites', in andere landen gevlogen om daar gemarteld te worden.

Vorige week zei Thomas Hammarberg, de commissaris voor de mensenrechten van de Raad van Europa (RvE) dat Europese regeringen met hun operaties op het gebied van contraterrorisme, samen met de VS, 'ontelbare' misdaden begaan. Ook volgens Hammarberg is de tiende verjaardag van de aanslagen op het World Trade Centre in New York een goed moment om te analyseren of de reactie op de aanslagen gepast en effectief was.

Het Europees Parlement en de RvE hebben meermaals landen als Duitsland, Italië, Litouwen, Macedonië, Polen, Roemenië, Zweden en Groot-Brittannië bekritiseerd. Deze landen hebben de CIA en andere Amerikaanse overheidsinstanties gebruik laten maken van hun luchtruim en vliegvelden voor vluchten voor buitengewone uitleveringen.

Ruim veertig 'geldezels' opgepakt

De afgelopen maanden zijn door de politie in Rotterdam meer dan veertig zogenoemde geldezels opgepakt. Dat zijn mensen die hun bankrekening beschikbaar stellen aan criminelen. Dat heeft het Openbaar Ministerie woensdag gemeld.

Ze worden verdacht van medeplichtigheid aan oplichting, witwassen of heling. De criminelen aan wie zij hun rekening beschikbaar hebben gesteld gebruikten die om geld op te storten dat ze van andere rekeningen hebben gestolen.

De zaak kwam aan het rollen toen ING eind vorig jaar zag dat er van acht bankrekeningen ongebruikelijke overschrijvingen werden gedaan. De verdachten zijn tussen de 14 en 54 jaar en komen voornamelijk uit Rotterdam, Amsterdam en Den Haag. Ze moeten zich eind deze maand voor de officier van justitie verantwoorden.

[Euro 2012] De deelnemende landen

Van 8 juni tot 1 juli 2012 zal in Oekraïne en Polen het Europees kampioenschap voetbal gehouden worden. Hieronder een overzicht van alle landen die zich wisten te plaatsen voor het EK-eindtoernooi.

Polen:

Het Poolse nationale elftal maakte pas in 2008 haar debuut op een EK-eindronde. Onder leiding van bondscoach Leo Beenhakker wist de ploeg zich een jaar eerder voor het eerst te kwalificeren. Tijdens het EK van 2008 was de eerste ronde de eindbestemming van de Poolse ploeg. In een groep met Kroatië, Duitsland en Oostenrijk eindigde de ploeg als laatste. In 2012 is Polen samen met Oekraïne gastheer van het EK, waardoor het automatisch geplaatst was voor het EK.

Oekraïne:

Voor Oekraïne betekent het EK 2012 het eerste Europese kampioenschap waaraan het land zal deelnemen. De Oekraïense ploeg neemt al vanaf 1994 deel aan de kwalificatietoernooi voor het EK, maar wist zich nog nooit te plaatsen voor een eindtoernooi. Aangezien het land samen met Polen het EK van 2012 organiseert, plaatste het Oekraïens voetbalelftal zich automatisch voor dit toernooi.

Duitsland:

Duitsland zal in 2012 voor de elfde keer meedoen aan een EK-eindtoernooi. In de jaren 1972, 1980 en 1996 wist het land zich te kronen tot Europees kampioen. In 2000 en 2004 waren de groepsfase het eindstation, terwijl het land vier jaar terug de finale weer wist te halen. Dankzij een doelpunt van Fernando Torres wist Spanje deze eindstrijd met 0-1 te winnen. De Duitsers wisten zich dit jaar als eerste land te plaatsen vanuit de EK-kwalificatiegroepen.

Nederland:

In 2012 doet Nederland voor de negende keer mee aan een EK-eindtoernooi. Het beste resultaat van Oranje dateert uit het jaar 1988. Destijds wist het Nederlands elftal zich te kronen tot Europees kampioen. Dankzij doelpunten van Ruud Gullit en Marco van Basten werd de Sovjet-Unie in de finale met 2-0 verslagen. Vier jaar later werd in Zweden bijna opnieuw de finale bereikt, maar verloor Oranje na strafschoppen van Denemarken. Tijdens het laatste EK werd Nederland in de kwartfinales uitgeschakeld door het Rusland van Guus Hiddink.

Italië:

Italië wist in haar historie eenmaal Europees kampioen te worden. Tijdens het EK '68 in eigen land werd Joegoslavië in twee duels verslagen. De eerste ontmoeting eindigde in 1-1 en zodoende moest een replay beslissing brengen. Daarin wonnen de Italianen, dankzij treffers van allround-topscorer Luigi Riva en Pietro Anastasi met 2-1. Vier jaar terug werd de ploeg in de kwartfinales uitgeschakeld door Spanje, nadat de Azzurri in de groepsfase ook al met maar liefst 3-0 onderuit ging tegen Nederland.

Spanje:

Spanje zal tijdens het EK van 2012 haar titel van vier jaar terug gaan verdedigen. In 2008 werd Duitsland in de finale, dankzij een doelpunt van Fernando Torres, met 0-1 verslagen. Ook in 1964 wist het land de titel op te eisen. In eigen land won de Spaanse ploeg destijds de eindstrijd met 2-1 van de Sovjet-Unie. Opvallend feit is dat Spanje zich de drie EK's daarna niet wist te kwalificeren. De Spaanse ploeg geldt volgend jaar, samen met Nederland en Duitsland, als de grootste kanshebbers voor de eindzege.

Engeland:

Vier jaar terug wist Engeland zich niet te kwalificeren voor het EK, aangezien het land in de kwalificaties als derde eindigden achter Rusland en Kroatië. De beste prestatie van Engeland op een EK-eindronde dateert uit 1968. In Italië behaalde de Engelse ploeg destijds de halve finales. Daarin was Joegoslavië met 1-0 te sterk. De Engelsen wonnen vervolgens wel de troostfinale met 2-0 van de Sovjet-Unie. Ook in 1996 werd in eigen land de halve eindstrijd bereikt. Na strafschoppen bleek de latere winnaar Duitsland net iets sterker.

Griekenland:

Griekenland doet in 2012 voor de vierde keer mee aan een EK-eindronde. Acht jaar terug wist het land zich in Portugal zeer verrassend te kronen tot Europees kampioen. De Grieken wisten in aanloop naar de finale onder meer Frankrijk en Tsjechië te verslaan. In de eindstrijd werd gastland Portugal, door een doelpunt van Angelos Charisteas, met 0-1 verslagen. Vier jaar terug was de eerste ronde het eindstation. In een groep met Spanje, Zweden en Rusland behaalden de Grieken zelfs geen één punt.

Rusland:

De Russische ploeg zal op het EK van 2012 met een Nederlandse bondscoach aantreden; Dick Advocaat. Vier jaar terug werd onder leiding van een andere Nederlander, Guus Hiddink, de beste prestatie tot nu toe behaald. Ten koste van Nederland wist Rusland de halve eindstrijd te bereiken. Daarin ging de ploeg vervolgens echter kansloos met 3-0 ten onder tegen de latere winnaar Spanje. Rusland doet in 2012 voor de vierde keer mee aan een EK-eindronde.

Denemarken:

De Denen doen in 2012 voor de vierde keer mee aan een EK-eindronde. Vier jaar terug wist het land zich niet te plaatsen. Denemarken eindigde destijds achter Spanje, Zweden en Noord-Ierland als vierde in de kwalificaties. Het beste resultaat op een EK boekten de Denen in 1992. Het land wist zich destijds in Zweden te kronen tot Europees kampioen. Nadat Denemarken in de halve eindstrijd al voor een stunt zorgde door titelhouder Nederland uit te schakelen, werd in de eindstrijd favoriet Duitsland met 2-0 aan de kant gezet.

Frankrijk:

Frankrijk werd in het verleden al tweemaal Europees kampioen, beide keren in eigen land. In 1984 werd Spanje in de finale met 2-0 verslagen, terwijl in 2000 na verlenging met 2-1 werd gewonnen van Italië. David Trézéguet scoorde destijds de golden goal in de 103e minuut. Vier jaar terug was de eerste ronde de eindbestemming. In een groep met Nederland, Italië en Roemenië eindigden de Fransen als derde. Frankrijk doet in Polen en Oekraïne voor de achtste keer mee aan een EK-eindronde.

Zweden:

Dankzij een 3-2 overwinning op Nederland plaatste Zweden zich als beste nummer twee van de kwalificaties voor het EK 2012. Zweden doet voor de vijfde keer mee aan een EK-eindronde en boekte het beste resultaat in 1992. In eigen land werd destijds de halve eindstrijd bereikt. Daarin werd echter met 2-3 van Duitsland verloren. In 2004 was Zweden dichtbij een evenaring van de prestatie uit 1992. In de kwartfinales werd echter na strafschoppen verloren van Nederland. Vier jaar geleden was de eerste ronde het eindstation.

Kroatië:

Het Kroaatse voetbalelftal wist zich voor de vierde keer te plaatsen voor een EK-einronde. De ploeg van bondscoach Slaven Bilic had hier wel een play-off tegen het Turkije van Guus Hiddink voor nodig, aangezien de Kroaten in de kwalificatiegroep las tweede eindigden achter Griekenland. In Turkije won Kroatië met 0-3 en thuis werden de Turken op 0-0 gehouden. Het beste resultaat op een EK boekte de Kroatische ploeg in 1996 en 2008. Destijds werden beide keren de kwartfinales gehaald. In 2004 kwam de ploeg niet verder dan de eerste ronde.

Tsjechië:

De Tsjechen doen vanaf 1994 mee aan de kwalificatietoernooien voor het EK en wisten zich alle keren te plaatsen voor de EK-eindronde. Tijdens hun eerste EK in 1996 bereikte de Tsjechische ploeg de finale, wat ook meteen de beste prestatie ooit is op een EK van de Tsjechen. Duitsland bleek in de eindstrijd met 2-1 te sterk. Doelman Petr Kouba ging in de verlenging opzichtig in de fout en zo scoorde Oliver Bierhoff de golden goal. Tsjechië had om het EK van 2012 te bereiken een play-off nodig tegen Montenegro. Beide ontmoetingen werden in winst omgezet (2-0 thuis en 0-1 uit).

Ierland:

Voor het eerst sinds 24 jaar wist de Ierse ploeg zich weer eens te plaatsen voor de EK-eindronde. Het is trouwens pas de tweede keer dat de Ieren mee zullen doen aan het EK. Alleen in 1988 was de ploeg er ook bij, maar destijds strandde Ierland al in de eerste ronde. Ook Ierland had een play-off nodig om zich te plaatsen voor het EK van 2012, aangezien het land in de kwalificatiegroep als tweede eindigde achter Rusland. Estland werd in eigen huis met 4-0 aan de kant gezet, terwijl in Estland met 1-1 werd gelijkgespeeld.

Portugal:

Portugal wist zich als laatste land te plaatsen voor het Euro 2012. Het land rekende in de play-offs af met Bosnië-Herzegovina. Na het 0-0 gelijkspel in Bosnië-Herzegovina, werd de klus in eigen huis geklaard. Mede door twee doelpunten van sterspeler Cristiano Ronaldo won Portugal met maar liefst 6-2. De Portugezen plaatsten zich daardoor voor de zesde keer voor een EK-eindtoernooi. De beste prestatie dateert uit 2004. In eigen land verloor Portugal de finale van Griekenland door een doelpunt van Angelos Charisteas.

Nieuw Indiaas filmfestival in Den Haag

Vanaf volgende maand heeft Den Haag er een nieuw filmfestival bij: het Indian Film Festival The Hague (IndianFFTH). Op het vijfdaagse evenement zijn Indiase arthouse films te zien, documentaires en populaire Hindi films, waarvan het merendeel nog niet eerder in Nederland is vertoond. Dat meldde de organisatie woensdag.

Het IndianFFTH vindt plaats in het Filmhuis Den Haag, Pathé Buitenhof en Theater Dakota. De openingsfilm op 5 oktober in het Filmhuis is NoukaDubi (BoatWreck) van regisseur Rituparno Ghosh.

as

"Nieuw Indiaas filmfestival in Den Haag." (Foto: WO)

Kamer debatteert over 'uitglijder' Hillen

De Tweede Kamer houdt snel een debat over de aard van de politietraingsmissie in Kunduz. De brief die premier Mark Rutte (VVD) dinsdagavond stuurde over de 'uitglijder' van minister van Defensie Hans Hillen (CDA) heeft de oppositie niet kunnen overtuigen, bleek woensdag.

De VVD liet weten geen bezwaar te hebben tegen een debat, waarmee een meerderheid ontstond. Fractieleider Jolande Sap (GroenLinks) had het debat aangevraagd. Aanleiding is een interview van Hillen in Vrij Nederland deze week waarin hij stelt dat de missie in Kunduz vooral militair van aard is.

Dat ligt gevoelig in politiek Den Haag. GroenLinks en D66 hielpen het kabinet aan een meerderheid voor de missie, op voorwaarde dat de opgeleide agenten niet gaan meevechten tegen de Taliban. Rutte nam in zijn brief afstand van de woorden van Hillen - de missie heeft volgens hem een civiel karakter - en hij betreurt de ontstane verwarring.

Volgens Sap heeft Rutte geen antwoord gegeven op de vraag hoe in de toekomst wordt voorkomen dat Hillen opnieuw zo'n fout maakt. Daarom wil zij alsnog een debat. D66 wil dat ook. "Aan het geklungel van Hillen moet een einde komen", zei Gerard Schouw. Ook de oppositiepartijen SP en PvdA steunen het debat, hoewel zij het eens zijn met Hillens kwalificatie.

Van de gedoogcoalitie lieten CDA en PVV weten geen behoefte te hebben aan een debat. Wanneer dat wordt gehouden, is nog onduidelijk. Hillen is deze week op werkbezoek in het Caribisch gebied. Als het aan Sap ligt, wordt het debat snel gevoerd. "Het is nooit goed dat een stuntelende minister te lang in de lucht blijft hangen."


Kamer debatteert over 'uitglijder' Hillen (Foto: Novum)

Banderas: werken met Almodovar is soms een hel

Antonio Banderas vond het werken met regisseur Pedro Almodovar soms heel moeilijk. "Je gaat met Pedro door een creatieve hel, hij is geen gemakkelijke regisseur", zegt de 51-jarige Banderas tegen Novum Nieuws. In hun nieuwe thriller La Piel que Habito, internationaal uitgebracht als The Skin I Live In, werken de Spaanse filmmakers voor de zesde maal samen.

"Hij is enorm impulsief en kan van het ene op het andere moment jouw personage volledig omgooien", legt Banderas uit. "Dat is soms moeilijk als je daar zelf andere ideeën over hebt."

Toch geeft de samenwerking elke keer aan het einde van de rit veel voldoening. "Pedro weet altijd iets nieuws uit mij te halen als acteur. Het is ontzettend mooi om dat terug te zien op het witte doek. Hij kent mij soms beter dan ik mezelf ken."

In La Piel Que Habito speelt Banderas een briljante maar psychotische plastisch chirurg. Als hij denkt te weten wie zijn dochter heeft verkracht, zint hij op wraak. De film verschijnt op 17 november in de Nederlandse bioscopen.

Hollywoodklassiekers terug in Nederlandse bioscoop

Drie grote Hollywoodklassiekers keren vanaf 20 oktober terug in de Nederlandse bioscopen. Raiders of the Lost Ark, The Godfather en The Wizard of Oz keren in geheel digitaal opgepoetste versies terug in ruim veertig Nederlandse bioscopen. Dat laat Eye Film Instituut Nederland, dat de films restaureerde, vandaag weten.

De initiatiefnemers willen de huidige techniek gebruiken om de films 'in perfecte digitale kwaliteit' aan te bieden aan kijkers die de films nooit eerder in de bioscoop hebben kunnen zien. Het is voor het eerst dat zowel bioscopen als filmhuizen tegelijk filmklassiekers tonen.

Raiders of the Lost Ark uit 1981, de eerste van de Indiana Jones-films en nog altijd een van de succesvolste films van regisseur Steven Spielberg, bijt op 20 oktober het spits af. De film viert dan zijn dertigste verjaardag. The Godfather uit 1972 van Francis Ford Coppola draait vanaf 10 november en The Wizard of Oz uit 1939 is vanaf 1 december te zien.

Volgend jaar worden nog meer gerestaureerde filmklassiekers in de bioscoop getoond. Welke titels dat zijn, is nog onbekend.

Lijfarts Jackson op vingers getikt door rechter

Conrad Murray heeft een standje gekregen van een rechter in de zaak rond Michael Jacksons dood. De voormalige lijfarts van Jackson en zijn advocaten moeten in de media voortaan hun mond houden over de zaak.

"Deze zaak vindt plaats in de rechtszaal", tekende CNN dinsdag tijdens een hoorzitting op uit de mond van rechter Michael Pastor. "Niet in de media, niet op de drempel van deze rechtbank of in een winkelcentrum, in een restaurant, bij een radioprogramma of tijdens andere interviews. Ik wil niet dat de verdachte zijn mening over bepaalde beslissingen kenbaar maakt."

Pastor doelt waarschijnlijk op een voorval vorige maand, waarbij Murray werd benaderd door een fotograaf van entertainmentsite TMZ. Die vroeg wat Murray vond van de belissing van Pastor om juryleden in de zaak niet af te zonderen van de buitenwereld, zodat ze niet worden beïnvloed door media die over de zaak schrijven. "Volgens mij is dit een fout", sprak Murray, die tegen de uitspraak in beroep ging.

Officieel mogen Murray en zijn team gewoon met de pers praten. Pastor maakte niet duidelijk hoe hij zijn waarschuwingen kracht wil bijzetten.

Conrad Murray wordt verdacht van dood door schuld. Michael Jackson stierf in juni 2009 aan een overdosis van het narcosemiddel propofol. De rechtszaak gaat donderdag van start met het kiezen van een jury, en duurt naar verwachting vier tot zes weken.

Nieuwe aangifte tegen Jorge Zorreguieta

Nabestaanden van de in 1977 in Argentinië verdwenen Samuel Leonardo Slutzky hebben in Nederland opnieuw aangifte gedaan tegen de vader van prinses Máxima, Jorge Zorreguieta.

Dat melden hun advocaten Liesbeth Zegveld en Goran Sluiter woensdag. De nabestaanden beschuldigen Jorge Zorreguieta van betrokkenheid bij de verdwijning van duizenden personen in de periode 1976-1981 tijdens het toenmalige Videla-regime in Argentinië.

In 2001 werd er in Nederland ook al aangifte tegen de vader van Maxima gedaan. Toen heeft dit niet tot vervolging geleid.

Nieuwe aangifte tegen vader prinses Máxima
Nieuwe aangifte tegen vader prinses Máxima (Foto: ANP)

[Upd] Toch een analoge stick add-on voor 3DS

Waren de geruchten eerder alleen gebaseerd op woorden, nu is er ook een plaatje verschenen van een add-on voor Nintendo 3DS in de laatste Famitsu. Het lijkt er dus toch van te komen: een tweede analoge stick die je door middel van een behuizing extra toe kan voegen.

Het apparaat zou bij de nieuwe Monster Hunter 3G geleverd worden. Of het een officiële aanpassing is of gemaakt door Capcom zelf is nog onbekend. Volgende week zal Nintendo een persconferentie houden. Tijdens dit event zal Nintendo een onthulling doen die met de Nintendo 3DS te maken heeft. Het is nog onbekend of het een spel of hardware betreft.

Update: Ondertussen is bekendgemaakt dat deze tijdelijk gedoopte "Expansion Slider Pad" inderdaad van Nintendo zelf is. Het kan worden gebruikt voor het nieuwe Monster Hunter 3G-spel. Het is een optionele add-on voor deze game dat eind dit jaar in Japan uitkomt. Naast de analoge stick krijg je er nog twee schouderknoppen bij. Meer informatie wil het bedrijf pas geven op een later tijdstip, waarschijnlijk 13 september. Of er nog een complete redesign komt van de 3DS is nog niet bekendgemaakt.

Add-on

Ruiz staat voor debuut in Premier League

Bryan Ruiz kan zich opmaken voor zijn debuut voor Fulham in de Premier League. De Costa Ricaan wachtte sinds zijn overstap van FC Twente naar de Londense ploeg nog op een werkvergunning. Deze is inmiddels geregeld en zodoende kan Ruiz komend weekend zijn debuut maken voor de ploeg van trainer Martin Jol.

"Ik wil graag met de rest van de selectie meetrainen, maar heb sinds ik tekende nog niet mee kunnen doen"
, aldus de Costa Ricaan. "Hopelijk kan ik woensdag beginnen. Ik ben een beetje zenuwachtig, dat wel. Beginnen bij een nieuwe club in een topcompetitie is spannend."

Komende zaterdag kan Ruiz zijn debuut al maken in de competitiewedstrijd tegen Blackburn Rovers. Naar alle verwachting zal de aanvaller op de bank beginnen, aangezien hij nog niet heeft kunnen meetrainen met Fulham.

Ook ring Amsterdam wordt 'digitale slotgracht'

De kentekens van alle voertuigen die via de hoofdwegen Amsterdam binnenrijden worden in de toekomst nagetrokken in het politieregister. Het College Bescherming Persoonsgegevens heeft hiermee ingestemd, meldt de gemeente woensdag.

Om de kentekens te scannen worden 53 camera's gebruikt die nu al worden ingezet om te controleren of geen vervuilende vrachtwagens vanaf de A10 de stad inrijden. In het politieregister wordt straks ook gecontroleerd of passerende auto's als gestolen staan geregistreerd en of de eigenaar een belastingschuld heeft openstaan of nog een celstraf moet uitzitten.

Rotterdam heeft al enkele jaren zo'n zogenoemde digitale slotgracht, waarmee alle voertuigen op de hoofdwegen rond de stad worden gecontroleerd. Een woordvoerder van de politie daar benadrukt dat de gescande kentekens niet worden opgeslagen. "Alleen als er iets mis blijkt te zijn, kan het kenteken langer worden vastgehouden. Het zijn ook geen camera's waarmee we kunnen zien wat er op de snelweg gebeurt. Het scannen gebeurt automatisch."


Ook ring Amsterdam wordt 'digitale slotgracht' (Foto: Novum)

Amsterdam wil EK atletiek 2016

Amsterdam heeft aangegeven om het EK atletiek van 2016 binnen te willen halen. Dit maakte de gemeente vandaag bekend. Samen met de Atletiekuni zal Amsterdam een bid indienen voor het evenement.

De totale kosten om het EK te organiseren, bedraagt negentien miljoen euro. De overheidsbijdragen zullen 7,9 miljoen zijn, waarvan 5,9 miljoen van de gemeente Amsterdam. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport zal twee miljoen euro bijdragen.

Piraten laten zeven Denen na half jaar vrij

Zeven Denen die in februari werden gegijzeld door Somalische piraten zijn vrijgelaten. Dat heeft het Deense ministerie van buitenlandse zaken woensdag bekendgemaakt.

Het gaat om een echtpaar en hun drie kinderen en twee bemanningsleden. Het jacht waarmee de Denen sinds 2009 een wereldreis maakten werd op 24 februari gekaapt in de Indische Oceaan bij Oost-Afrika. De vrijgelaten gijzelaars zijn op weg terug naar Denemarken, aldus het ministerie, en maken het naar omstandigheden goed. De kinderen, twee jongens en een meisje, zijn tussen de 12 en 16 jaar oud.

Het ministerie zei niet of er losgeld is betaald. Vorig jaar kwam een Brits stel vrij na 388 dagen te zijn vastgehouden door Somalische piraten. Voor hun vrijlating zou ongeveer zevenhonderdduizend euro zijn betaald.

Extra betalen voor online functies Dragon Quest X

Gamers moeten gaan betalen voor de online spelfuncties van het rollenspel Dragon Quest X. Dat heeft game-uitgever Square Enix aangegeven op zijn eigen Japanse website. Of het gaat om een eenmalige bijdrage of een abonnement is niet bekendgemaakt.

Naar verluidt zijn de eerste paar uur van het rollenspel zonder internetverbinding te spelen. Wanneer de speler bij een bepaald punt komt, moet er verbinding gezocht worden met het internet. Het lijkt dus onvermijdelijk voor spelers om onder de extra kosten uit te komen.

Op dit moment is Dragon Quest X alleen aangekondigd voor de Japanse markt. Het is dan ook niet bekend of het spel met of zonder extra kosten in Europa wordt uitgegeven. Het is niet ondenkbaar dat Japanners moeten betalen voor online spelfuncties die in Europa gratis zijn. Game-uitgever Capcom bevoordeelde Europese gamers eerder op deze manier in Monster Hunter Tri.

Dragon Quest X komt volgend jaar in Japan op de markt. Het spel is in productie voor Nintendo Wii en Wii U.


Extra betalen voor online functies Dragon Quest X

Diablo III-beta voor vrienden en familie

Er verschijnen steeds meer gameplayvideo's van Diablo III op het internet en dat heeft een reden. Blizzard Entertainment is begonnen met het uitdelen van invites voor de bèta voor externe mensen. Let op, het gaat hier om mensen die dichtbij de medewerkers van de ontwikkelstudio staan, dus familie en vrienden.

FYI, we're getting very close to starting the closed public beta test for Diablo III. You might start seeing some new reports about the beta client as we've begun limited external testing with employees and their families, and there is no non-disclosure agreement (NDA) for that. We look forward to sharing more info about the beta test in the near future. Stay tuned.
If you have a beta license, you are free to show, share, or talk about any portion of the beta content to which you have access, as this beta test is not confidential.

Wij normale stervelingen moeten dus nog even wachten voordat we invites kunnen verwachten. Om het nog ondraaglijker te maken, kun je hieronder een gameplayvideo bekijken.

Inbreker neemt bad bij Cťline Dion

Een inbreker heeft het zich maandag comfortabel gemaakt in een luxe optrekje van Céline Dion. De 36-jarige man werd door de politie in de kraag gevat terwijl hij een warm bad voor zichzelf maakte en snoepte van gebakjes van de zangeres.

De Canadese man kwam binnen via de garage, vertelt een politiewoordvoerder aan het Canadese persbureau The Canadian Press. Dions man René Angélil had zijn sleutels in het contact van zijn auto laten zitten, aan de sleutelbos hing een afstandsbediening voor de garage.

Dion en haar echtgenoot waren ten tijde van de inbraak niet aanwezig in hun optrekje bij Montreal. Het echtpaar woont het grootste deel van het jaar in de Verenigde Staten.

Politie werd ingeschakeld door een loeiend alarmsysteem. "De man kwam de trap aflopen en zei tegen de agenten: wat doen jullie nou hier?", weet de politiewoordvoerder. "Waarop agenten antwoordden: wat doe jij hier? Vervolgens werd de man in de boeien geslagen."

Het is niet de eerste keer dat het luxe onderkomen van Dion in Canada doelwit is van een inbreker. Ook in 2009 drong iemand de woning binnen. Toen sprong een man over een hek en wist de voordeur te bereiken. Hij werd in de kraag gevat door een beveiligingsbedrijf dat Dions villa bewaakte.

Zestiende arrestatie in Brits afluisterschandaal

De Britse politie heeft een zestiende verdachte gearresteerd in verband met het onderzoek naar het afluisterschandaal bij het ter ziele gegane boulevardblad News of the World. De 35-jarige man, wiens naam niet bekend is gemaakt, werd woensdag in zijn huis opgepakt.

De verdachten zouden betrokken zijn geweest bij het afluisterschandaal van het blad, eigendom van Rupert Murdochs News International. Geen van de verdachten is in staat van beschuldiging gesteld en een van hen wordt inmiddels niet meer verdacht.

In juli verscheen de laatste editie van News of the World vanwege groeiende publieke woede over de afluisterpraktijken. Ook werden Britse politiechefs en politici ervan beschuldigd hun ogen te hebben gesloten voor louche praktijken uit angst de machtige mediamagnaat Murdoch tegen zich in het harnas te jagen.


Zestiende arrestatie in Brits afluisterschandaal (Foto: Novum)

Chemie-Pack maakt doorstart onder andere naam

Het failliet verklaarde Chemie-Pack in Moerdijk maakt onder een andere naam een doorstart. De nieuwe directeur wordt Hans Spiering, hij is de broer van voormalig directeur Gerard Spiering. Hij neemt de resterende activiteiten met negen oud-medewerkers in een vennootschap over, meldt curator Thijs Schraven.

Een grote brand bij het bedrijf zorgde begin dit jaar voor veel schade. De totale kosten worden geraamd op 71 miljoen euro. Chemie-Pack werd financieel aansprakelijk gesteld, maar vanwege het faillissement moeten provincie, gemeenten, het waterschap, de brandweer en de politie een andere oplossing zien te vinden voor de gemaakte kosten.

Toen de brand bij Chemie-Pack uitbrak, werkten er nog 45 mensen. Op het moment dat het faillissement werd uitgesproken, waren dat er nog ongeveer 25. Het nieuwe bedrijf krijgt niet de schulden van Chemie-Pack op zijn nek. "Voor de schuldeisers verandert er vrijwel niets", zegt Schraven.

Rutte wil aparte EU-commissaris euro

Een aparte eurocommissaris moet toezien op naleving van de afspraken in het stabiliteitspact. Dat gaat premier Mark Rutte (VVD) namens Nederland voorstellen bij de andere EU-landen, heeft hij woensdag laten weten in een brief aan de Tweede Kamer.

Als een EU-land zich niet aan de begrotingsregels houdt, komt het onder curatele te staan van de nieuwe eurocommissaris. Hoe vaker een land de afspraken heeft geschonden, des te meer bevoegdheden de eurocommissaris heeft om in te grijpen in de financiën van het land.

In het ernstigste geval moet de eurocommissaris de begroting van een land goedkeuren voordat die kan worden ingediend bij het nationale parlement. Ook kan een land zijn stemrecht in de Europese Unie verliezen. Landen die zich niet onder curatele willen laten stellen, worden uit de euro gezet.

De financiële crisis in de eurozone komt volgens Rutte voort uit het feit dat de begrotingsregels voor eurolanden niet worden nageleefd. "Wil de eurozone in zijn huidige vorm toekomst hebben, dan is een radicale breuk nodig met de hardnekkige gewoonte om de hand te lichten met afspraken die zijn gemaakt om stabiliteit te waarborgen", schrijft Rutte.

Rutte verwacht dat de voorstellen van Nederland op 'aanzienlijke weerstand' zullen stuiten bij andere landen. Hij gaat er toch de boer mee op in Europa, vanwege het grote belang voor de toekomst. Nederland gaat de plannen bespreken met andere landen, de Europese Commissie en EU-president Herman van Rompuy.

Rutte meldt ook dat het kabinet niets ziet in een politieke unie, oftewel het verder overdragen van macht door lidstaten aan de EU. Daarmee neemt hij afstand van onder anderen president Jean-Claude Trichet van de Europese Centrale Bank. Die hintte deze week op een mogelijk gezamenlijk begrotingsbeleid met een Europese minister van financiën. "In de toekomst kan ik me voorstellen dat er een confederatie ontstaat," zei Trichet maandag.

In de brief aan de Kamer zet Rutte de visie van het kabinet uiteen op de toekomst van de euro. De brief is mede ondertekend door minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA), minister van Economische Zaken Maxime Verhagen (CDA) en staatssecretaris van Buitenlandse Zaken Ben Knapen (CDA).

Geen nieuw contract voor bondscoach Oostenrijk

Dietmar Constanini krijgt geen nieuw contract als bondscoach van het Oostenrijks voetbalelftal. Dat zegt voorzitter Leo Windtner van de Oostenrijkse voetbalbond vandaag. Oostenrijk kan zich niet meer plaatsen voor het EK voetbal volgend jaar in Polen en Oekraïne nadat het land gisteren punten liet liggen tegen Turkije.

In eigen huis kwam Oostenrijk niet verder dan een 0-0 gelijkspel tegen het Turkije van Guus Hiddink. De 56-jarige Constanini, die de Tsjech Karel Brückner in april 2009 verving, was de zevende bondscoach van Oostenrijk sinds het land zich in 1998 voor het laatst wist te plaatsen voor een eindtoernooi.

Onder zijn bewind wisten de Oostenrijkers in de laatste tien interlands maar een keer te winnen. Letland werd in juni in een vriendschappelijke wedstrijd verslagen.


Geen nieuw contract voor bondscoach Oostenrijk (Foto: Novum)

Guidetti meldt zich bij Feyenoord

John Guidetti is vanmorgen gearriveerd bij Feyenoord en zal vrijdag voor het eerst met de groep meetrainen. De nieuwe aanwinst kwam 's ochtends aan in Nederland en reisde meteen door naar Rotterdam. Guidetti kwam aan het einde van de training van het eerste elftal nog even het veld op, meldt RTV Rijnmond. De Zweed trainde individueel op het trainingscomplex van Feyenoord.

De aanvaller kon zich pas vandaag bij zijn nieuwe club melden omdat hij interlandverplichtingen had met Jong Zweden. Aangezien de ploeg van trainer Ronald Koeman morgen vrij is, voegt Guidetti zich vrijdag bij de groep om voor het eerst met zijn nieuwe ploeggenoten mee te trainen.

Op de laatste dag van de transfermarkt bereikte Feyenoord een overeenkomst met Manchester City om de 19-jarige speler te huren. Deze zomer leek hij naar FC Twente te vertrekken, maar in plaats daarvan verlengde de Zweed zijn contract bij Manchester City.

Murray hekelt volle speelkalender

Na onder meer Rafael Nadal klaagt ook Andy Murray over de te volle speelkalender voor de toptennissers. De Schot vindt dat de tennissers te veel verplichtingen hebben, waardoor fysiek ongemak op de loer ligt.

"Misschien is het niet zozeer de lengte van het seizoen, als wel het aantal verplichte evenementen waar wij moeten opdraven het probleem. Er zijn zo’n zestien verplichte toernooien. En dan reken ik de Davis Cup-wedstrijden, die ook nog na de Grand Slams zijn gepland, niet eens mee. Ik ben een aantal keer per jaar negen weken achter elkaar van huis," zei Murray tegen Sky Sports.

Dat het zwaar is bewijzen de veertien opgaves die er al tijdens de US Open waren. Vier andere spelers begonnen al niet eens aan hun wedstrijd in New York. "Ik heb het geluk dat ik een team om mij heen heb, dat ervoor zorgt dat ik fit blijf. Heb je die luxe niet, zoals ook ik vroeger, dan is het heel moeilijk om een jaar door te komen zonder fysieke problemen," gaat Murray verder.

Roger Federer vond afgelopen maandag dat veel tennissers te snel er de brui aan geven. Murray heeft hier zijn bedenkingen over. "Of spelers al dan niet makkelijk opgeven doet niets af aan de stelling dat het seizoen te intensief is. Zelf stop ik er alleen mee als ik het racket niet meer in mijn hand kan houden."

Miljoenenschade door herfststorm

Verzekeraars zijn ongeveer zeven miljoen euro kwijt aan het herstellen van de schade door de herfststorm die dinsdag over Nederland raasde. Dat meldt een woordvoerder van het Verbond van Verzekeraars woensdag. De schade valt volgens de woordvoerder mee. Eind juni zorgde noodweer ook al voor miljoenen euro's water-, storm- en hagelschade.

De meeste meldingen komen binnen uit het noordwesten van het land, waar de meeste wind stond. Vooral veel auto's zijn beschadigd geraakt door afgerukte takken en omvallende bomen. Ook is schade ontstaan aan daken. "Deze storm vond plaats in het najaar, op een moment dat bomen nog veel bladeren hebben. Daardoor breken takken makkelijker af en vallen bomen sneller om dan in de winter", vertelt de woordvoerder.

De verzekeraars adviseren mensen bij dit soort stormen auto's niet onder bomen te parkeren en tuinmeubilair binnen te zetten, zodat dat niet ergens tegenaan kan vliegen. "Dan voorkom je al veel schade."

Alkmaarse disco dicht na schietpartij

Discotheek Extase in Alkmaar is woensdag gesloten na de schietpartij die er zaterdag plaatsvond. Burgemeester Piet Bruinooge heeft de vergunning van de horecagelegenheid ingetrokken omdat hij de kans op herhaling groot acht. Dat heeft de gemeente Alkmaar woensdag bekendgemaakt.

De schietpartij vond zaterdag rond 04.00 uur plaats. Een man werd neergeschoten en raakte daarbij zwaargewond. Even later werd op de Achter de Vest opnieuw geschoten. Hierbij raakte een 32-jarige Alkmaarder gewond.

In en bij Extase vonden de afgelopen jaren vaker geweldsincidenten plaats. Naar aanleiding daarvan werden onder meer detectiepoortjes bij de ingang geplaatst en worden bezoekers gefouilleerd.

Volgens Bruinooge zijn deze maatregelen kennelijk niet afdoende om te voorkomen dat mensen vuurwapens mee naar binnen kunnen nemen. "En dat baart mij grote zorgen." De vergunning is voor onbepaalde tijd ingetrokken.

Dinsdag werd bekend dat een 25-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats die verdacht wordt van betrokkenheid bij de schietpartij langer blijft vastzitten. Zijn voorlopige hechtenis is met veertien dagen verlengd.

Twee andere verdachten zijn vrijgelaten, een 22-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats en de 32-jarige Alkmaarder die bij de schietpartij lichtgewond raakte. Hij werd aangehouden nadat hij uit het ziekenhuis was ontslagen. De twee blijven wel verdacht. Een vierde verdachte, een 30-jarige man uit Zoetermeer, wordt op een later moment voorgeleid.

Vliegtuigbom onschadelijk gemaakt in Eindhoven

In Eindhoven is woensdagochtend een vliegtuigbom gedemonteerd. Het ging om een Amerikaanse 250-ponder uit de Tweede Wereldoorlog, laat de gemeente weten.

Het projectiel lag op het terrein van de Constant Rebecque Kazerne aan de Oirschotsedijk. Tijdens het ruimen van de bom door de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) was een noodverordening afgekondigd. Medewerkers en bewoners moesten de kazerne tijdelijk verlaten.

Cruiseschip mag niet toeteren in Rotterdamse haven

Het cruiseschip MS Rotterdam mag voortaan niet meer toeteren bij aankomst in de Rotterdamse haven. Het Havenbedrijf Rotterdam heeft dat verboden na klachten over geluidsoverlast.

Het cruiseschip van de Holland Amerika Lijn doet de Rotterdamse haven regelmatig aan. Het vaartuig arriveerde woensdag weer in de Rotterdamse haven.


Cruiseschip mag niet toeteren in Rotterdamse haven (Foto: Novum)

Messi: "Ooit nog eens in ArgentiniŽ spelen"

Lionel Messi hoopt in zijn voetballoopbaan ooit nog eens voor een Argentijnse ploeg te spelen. De aanvaller van FC Barcelona speelde in de jeugdopleiding van Newll's Old Boys, om vervolgens in 2000 over te stappen naar de Spaanse grootmacht.

Tegenover ESPN geeft Messi toe ooit weer terug te willen keren bij zijn voormalige ploeg: "Al sinds ik een kleine jongen ben droom ik ervan om in de Argentijnse competitie te spelen, en dan met name voor Newell's Old Boys. Ik wil echt nog eens het gevoel om voor hen te spelen ervaren."

"Als jonge jongen bleef ik altijd laat op om hun wedstrijden te bekijken", vervolgt de Argentijn. Diego Armando Maradona speelde vroeger ook voor Newell's Old Boys. "Maradona is de beste speler in de historie van het voetbal, zeker weten. Ik heb Pelé nooit zien voetballen, maar dat hoef ik ook niet om te weten dat Diego de beste was", besluit Messi.

Peter R. de Vries stopt met misdaadprogramma

Aankomende Joran's hebben vrij spel, misdaad journalist Peter R. de Vries kapt ermee. "Toen ik moest beslissen of ik mijn contract weer zou verlengen, ben ik tot de conclusie gekomen dat dit het moment is om te stoppen", schrijft De Vries op de website van zijn programma. Peter R. De Vries Misdaadverslaggever is zeventien jaar lang op de Nederlandse televisie te zien geweest.

De beslissing om te stoppen viel de 54-jarige misdaadjournalist zwaar. "Die afweging was zwaar, want we hebben in al die jaren wel een instituutje neergezet, dat in veel zaken het verschil heeft gemaakt. Het doet pijn om daar afstand van te doen, zeker ook omdat ik weet dat veel slachtoffers en nabestaanden op mij rekenen, maar ik kan niet eeuwig doorgaan."

De Vries krijgt naar eigen zeggen steeds vaker te maken met bedreigingen en intimidaties vanuit de onderwereld, maar dat is volgens hem niet de reden om te stoppen. "Die vormen altijd eerder een aansporing dan een ontmoediging." Wel geeft hij toe dat de baan zwaar is. "Het heeft een enorme wissel op mij getrokken. Het is een baan die vaak 24/7 doorgaat. Je hebt altijd te maken met zaken van leven en dood, dat laat je mentaal niet onberoerd."

Concrete toekomstplannen heeft De Vries nog niet. "Ik wil eerst dit seizoen in stijl afsluiten. En ondertussen denk ik na over hoe ik verder wil. Ik blijf absoluut werken en misschien blijf ik ook wel iets op tv doen, ik wil de kennis en ervaring die ik heb opgedaan wel op een of anderen manier gebruiken."

De Vries heeft de directies van SBS 6 en producent Endemol al op de hoogte gebracht. SBS-directeur Eric van Stade betreurt De Vries' besluit. "Peter R. de Vries, Misdaadverslaggever is een instituut. Geen ander tv-programma heeft zo lang, zo veel impact gehad op levens en de samenleving in z'n geheel."

SBS en Endemol willen de misdaadverslaggever graag behouden voor tv en hebben hem gevraagd na te denken over een nieuw format. "Ik kan niets anders dan Peters beslissing, al is het met veel pijn in m'n hart, met begrip en respect aanvaarden", zegt Van Stade.

De lovende woorden doen De Vries goed, hoewel hij zich realiseert dat velen ook blij zijn dat de misdaadverslaggever stopt. "Ik weet zeker dat er in veel gevangenissen ook een gejuich opgaat als men hoort dat ik stop."

Peter R. de Vries won in 2008 een International Emmy Award voor de uitzending waarin Joran van der Sloot door liet schemeren meer te weten van de verdwijning van de Amerikaanse Natalee Holloway. De aflevering, die ook in de Verenigde Staten werd uitgezonden, werd alleen in Nederland al bekeken door 7,2 miljoen kijkers. Het laatste seizoen Peter R. de Vries, Misdaadverslaggever gaat zondag 30 oktober van start.

de vries

"De Vries stop ermee" (Foto: ICV)

Leraar doet aangifte tegen pestende leerling

Een leraar in het Belgische Duffel, niet ver van Mechelen, heeft aangifte gedaan tegen een leerling die hem tijdens de les zat te pesten.

De 19-jarige leerling, die de school inmiddels heeft verlaten, moet zich binnenkort voor de politierechter verantwoorden, aldus de Vlaamse krant Het Laatste Nieuws woensdag.

De leerling draaide tijdens een les voor de grap diverse keren de volumeknop van zijn computer open. De docent voelde zich bedreigd en stapte naar de politie.

Virtuele goederen worden verhandelbaar

Virtuele voorwerpen en als cadeau gekochte games kunnen voortaan tegen elkaar geruild worden. Zo kunnen spelers een kledingstuk uit Team Fortress 2 ruilen tegen bijvoorbeeld een puzzelspelletje zo heeft Valve bekendgemaakt. Het is de eerste keer dat gamers digitale objecten uit spellen op een legale manier met elkaar kunnen ruilen.

Op dit moment is de ruilhandel alleen mogelijk met voorwerpen uit Team Fortress 2 en de online game Spiral Knights. Het puzzelschietspel Portal 2 moet spoedig volgen. Alleen spellen die nooit gespeeld zijn en gekocht of ontvangen zijn als een cadeau kunnen verhandeld worden. Steeds meer virtuele goederen krijgen een fysieke waarde. Zo gaat gamestudio Blizzard Entertainment het mogelijk maken in het actierollenspel Diablo 3 digitale objecten in een virtueel handelsgebouw tegen echt geld te verkopen.

Volgende maand kunnen virtuele voorwerpen niet alleen in een spel een waarde hebben, maar ook volgens de Nederlandse wet. Op 4 oktober bepaalt de Hoge Raad of het toe-eigenen van virtuele objecten gezien kan worden als diefstal. Het advies van de advocaat-generaal is een dergelijk geval als diefstal te bestempelen omdat virtuele goederen een economische waarde kunnen hebben. De Hoge Raad neemt het advies van de advocaat-generaal doorgaans over.


Virtuele goederen worden verhandelbaar

Scheidsrechter Makkelie in het gips

Danny Makkelie zal de komende tijd geen wedstrijden kunnen fluiten. De arbiter raakte deze week geblesseerd. Zijn enkel is in het gips gezet en daardoor zal de scheidsrechter de komende weken niet op de velden te bewonderen zijn.

"Ik was aan het sporten en stapte tijdens het sprinten in een kuil. Mijn enkel klapte dubbel en ik wist direct dat het fout zat”, aldus Makkelie. "Ik heb verrekte banden of een breukje in het bot. Vrijdag krijg ik vervolgonderzoeken en weet ik hoelang ik niet kan fluiten. Mijn been zit nu tot mijn knie in het gips. En de komende twee weken word ik in elk geval niet in het programma opgenomen. Balen, maar het is even niet anders.”

Breschel zet WK nog niet uit het hoofd

Matti Breschel heeft deelname aan het wereldkampioenschap wielrennen in eigen land nog niet uit het hoofd gezet. De Deen had tijdens de Vuelta à España bij een val een handblessure opgelopen en leek daardoor het WK in Kopenhagen te moeten missen. Toch liet hij weten graag te willen starten.

"Ik kan me er gewoon niet overheen zetten," zei Rabobank-renner Breschel, de nummer twee van vorig jaar, tegen Cykelmagasinet. "Ik heb zo veel liefde voor een WK op Deense bodem, dat het heel moeilijk is om te zeggen dat het over is. Ik bekijk het van dag tot dag en als ik progressie boek, moet ik kunnen rijden. Ik weet wat er voor nodig is om op het WK competitief te zijn en dus weet ik ook dat ik niet kan winnen, niet in deze vorm."

[Video] Slechte penalty levert geel op

De 21-jarige voetballer Amir Sayoud, speler van Al-Ahly, dacht gisteren de keeper van tegenstander Kima Aswan voor schut te zetten. Sayoud wilde de keeper op het verkeerde been zetten met een schijntrap toen hij een penalty nam. Sayoud gleed echter zelf uit en de bal ging het doel niet in.

Overigens kreeg de Algerijnse jeugdinternational een gele kaart omdat de scheidsrechter niet gecharmeerd was van de poging van Sayoud om zijn opponent te vernederen.

'Gadhafi niet in Niger'

Moammar Gadhafi is niet naar Niger uitgeweken. Wel is dinsdag een konvooi van Gadhafi's veiligheidschef Mansour Dao in de Nigerese hoofdstad Niamey aangekomen. Dat heeft een woordvoerder van de Nigerese president Mahamadou Issoufou woensdag verklaard.

Dao is een neef van Gadhafi. Hij stond aan het hoofd van de Libische Revolutionaire Garde. Dao en zijn gevolg worden in Niamey goed in de gaten gehouden, zei de woordvoerder.

Dao arriveerde in een konvooi van drie voertuigen. In zijn gezelschap waren acht mensen, onder wie een aantal zakenlui en Agaly ag Alambo, een Toeareg-rebellenleider die vermoedelijk in Libië aan de kant van Gadhafi's troepen heeft gevochten.

Berichten over grote konvooien met vele tientallen voertuigen werden door ingewijden in Niger en andere Toeareg-leiders naar het rijk der fabelen verwezen. Dat Gadhafi of belangrijke lieden uit diens naaste kring naar Niger zouden zijn uitgeweken werd eveneens door ingewijden ontkend. Ook in Washington gaat men ervan uit dat Gadhafi zich nog altijd in Libië bevindt.

De hoofdstad van Niger ligt in het zuidwesten van het land, niet ver van de grens met Burkina Faso, dat Gadhafi asiel heeft aangeboden. Gadhafi's woordvoerder Moussa Ibrahim verklaarde dinsdag met nadruk dat Gadhafi en zijn zonen in Libië zijn. "We vechten en bieden verzet. We zijn nog altijd sterk en in staat om de NAVO te verslaan."

Niger en Burkina Faso hebben beide het handvest van het Internationaal Strafhof (ICC) ondertekend en zouden dus verplicht zijn Gadhafi, tegen wie een arrestatiebevel is uitgevaardigd, uit te leveren. Beide landen zijn echter ook lid van de Afrikaanse Unie (AU). Op een top van de AU in juli werden lidstaten opgeroepen het arrestatiebevel van het ICC te negeren. De AU heeft het ICC ervan beschuldigd het alleen op Afrikanen gemunt te hebben.


'Gadhafi niet in Niger' (Foto: Novum)

Groen licht voor nieuw Dierenpark Emmen

Hoewel de financiering voor het nieuwe Dierenpark Emmen nog niet helemaal rond is, heeft het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Emmen groen licht gegeven voor de verhuizing. Dat heeft de gemeente woensdag laten weten.

Het nieuwe dierenpark gaat ruim tweehonderd miljoen euro kosten. De gemeente stelt een bijdrage van zeventien miljoen euro beschikbaar. Het dierenpark moet nu zorgen de financiën definitief rond te krijgen.

In 2015 verhuist het dierenpark naar een nieuwe locatie buiten het centrum van Emmen. In het nieuwe dierenpark wordt samengewerkt met een theater om bezoekers in het park natuur en cultuur te laten beleven. Het college van burgemeester en wethouders vindt dat het plan van het dierenpark kansen biedt voor de regio.

De gemeenteraad neemt begin oktober een definitief besluit.

Systeemeisen RAGE bekend

De systeemvereisten voor id Softwares aankomende game RAGE zijn bekend. Zowel de minimale als de aanbevolen vereisten staan op de blog van de uitgever. RAGE is een first person shooter in een postapocalyptische wereld, gecreëerd door id Software en uitgegeven door Bethesda.

Uit de gegevens op de blog blijkt dat RAGE draait op Windows XP met Service Pack 3, Vista en Windows 7. De installatieruimte van het spel zal liggen op 25 gigabyte met een minimale RAM-vereiste van 2 GB. De minimale vereiste voor de processor is een Intel Core 2 Duo of een vergelijkbaar AMD-model, terwijl de aanbevolen instelling een Intel Core 2 Quad nodig heeft. Zoals eerder al bekend was maakt RAGE gebruik van Steamworks en Steam Achievements.

Minimale systeemeisen
OS: Win XP SP3, Vista, Win 7
Processor: Intel Core 2 Duo or Equivalent AMD
Geheugen: 2GB
Harde schijf ruimte: 25GB
Videokaart: GeForce 8800, Radeon HD 4200

Aanbevolen systeemeisen
OS: Win XP SP3, Vista, Win 7
Processor: Intel Core 2 Quad or Equivalent AMD
Geheugen: 4GB
Harde schijf ruimte: 25GB
Videokaart: GeForce 9800 GTX, ATI Radeon HD 5550

Op 7 oktober 2011 is RAGE te koop voor Windows, Xbox 360 en PlayStation 3.

RAGE

Arnie en Bruce in Expendables 2

Arnold Schwarzenegger en Bruce Willis hebben getekend voor The Expendables 2. Het zou om 'substantiële' rollen gaan, schrijft de Amerikaanse film- en tv-site Deadline. Hiermee zijn ze net als in het eerste deel te zien naast hoofdrolspeler Sylvester Stallone.

Nadat The Expendables wereldwijd ruim 275 miljoen dollar opbracht, maakten duizenden fans van actiefilms uit de jaren tachtig en negentig zich op voor een vervolg. De scène in deel 1 waarin de drie mannen slechts een paar zinnetjes met elkaar wisselen, smaakte volgens velen naar meer.

Willis neemt weer de rol van vermeend CIA-agent 'Church' voor zijn rekening. Schwarzenegger is wederom te zien als Trench Mauser, een directe concurrent van Stallones huurling Barney Ross.

Voor de rest zijn veel van de grote namen uit het eerste deel weer van de partij, waaronder Jason Statham, Dolph Lundgren, Mickey Rourke en Randy Couture. Alleen Jet Li lijkt vooralsnog te schitteren door afwezigheid. Geruchten dat Jean-Claude van Damme en Chuck Norris een rol krijgen in de film, zijn vooralsnog niet bevestigd.

Stallone heeft minder hooi op zijn vork genomen dan bij het eerste deel, dat hij ook regisseerde en waarvoor hij het scenario schreef. Voor The Expendables 2 heeft Simon West, bekend van actiefilms als Con Air, The General's Daughter en The Mechanic, voor de regie getekend. Het scenario heeft Stallone overgelaten aan onder anderen Ken Kaufman, die eerder Space Cowboys schreef.

The Expendables 2 verschijnt volgend jaar zomer in de bioscoop.

Komst Senna legt Renault geen windeieren

Lotus Renault GP heeft voor de Grand Prix van Italië de komst van liefst vier sponsoren bekend gemaakt. De Formule 1-renstal heeft bekend gemaakt dat Embratel, Gillette, OGX en Auden McKenzie het team tot het eind van het seizoen zullen gaan sponsoren.

De komst van met name Embratel en OGX is te danken aan het laten racen van Bruno Senna. Telecommaatschappij Embratel is de persoonlijke sponsor van de Braziliaan en zal volgens het team op de sidepotsvan de bolide een plaats krijgen. OGX is een olie- en gasmaatschappij uit Brazilië die op de R31 een plaats krijgt op de cockpit. net voor de bestuurder. De logo's van Gilette zullen op de voorvleugel te lezen zijn, terwijl pharmaceut Auden McKenzie volgens de renstal ook een prominente plaats krijgt toegewezen.

Wijkagenten volop aan de Twitter

Laatst was er in het nieuws dat steeds meer wijkagenten Twitter hadden gevonden. Dat is te merken. Ze communiceren met burgers, geven door wat er speelt en beantwoorden vragen. Wij vroegen aan wijkagent Stefan Broekhuijsen waar Twitter allemaal handig voor is. En wat vinden de users van FOK! van twitterende wijkagenten?

Als wijkagent is het belangrijk om contact te houden met de mensen in je wijk. Daar helpt Twitter dan ook goed mee. ''Als wijkagent wil ik zoveel mogelijk informatie geven en krijgen van de wijkbewoners. Ik doe dit onder andere via de krant en door in mijn wijk te fietsen. Tegenwoordig moet de politie ook een beetje met zijn tijd meegaan en zijn er nieuwe manieren om mensen te bereiken, zoals Twitter. Ik bereik zo weer een grotere, andere doelgroep. Mensen kunnen zo ook zien en lezen wat het werk een beetje inhoudt.''

Het is natuurlijk allang bekend dat Twitter een mooi medium is om snel informatie door te geven. Brekend nieuws is vaak als eerste op Twitter te vinden. Echter, ook voor zaken als een inbraak kan Twitter handig zijn: ''Ik krijg meer informatie en kan ook sneller informatie geven. Als er bijvoorbeeld een inbraak in de wijk is geweest kan ik mensen vragen om hulp (heeft iemand iets gezien of gehoord?), maar ook mensen wijzen op het feit dat ze hun deuren goed moeten afsluiten (preventief). Daarnaast is het een mooie manier om vragen van mensen te beantwoorden en om mensen een beeld te geven van het politiewerk.''

Over de vraag of hij beter contact heeft met burgers hoeft Stefan niet lang na te denken. ''Jazeker, zoals met jou. Hopelijk zal jij nu sneller iets aan mij (de politie) melden als je iets ziet of weet dat niet door de beugel kan. De burgers zijn nog altijd de ogen en de oren van de politie.''

De wijkagent zoekt de burger tegenwoordig steeds meer op via sociale media. Wat vind jij van de wijkagent op Twitter en Facebook? Deze vraag stelden we de FOK!users via een poll op de Frontpage. Wat blijkt, de 'gewone' burger vindt die sociale media helemaal niet zo nodig. Maar liefst 1027 (37.6%) users vinden het onzin, zij vinden vooral dat de politie maar gewoon boeven moet gaan vangen. 722 (26.4%) users vinden het goed dat de politie Twittert, als het maar niet over privézaken gaat.

'Leuk, je blijft op de hoogte van dingen in je wijk en leert de persoon achter de agent kennen,' zeiden 511 (18.7%) mensen. 328 (12%) users vinden dat de politie als vertegenwoordiger van de wet geen mening mag hebben. Nog eens 142 mensen (5.2%) weet geen antwoord.

User Jinglebones is duidelijk. ''Zolang ze niet tien tweets per dag posten en alleen relevante informatie, prima. Het kan een goed onderdeel zijn van hun werkzaamheden, bijvoorbeeld bij overlast, ongelukken, inbraken en dergelijke om te zoeken naar getuigen of zo. Het moet natuurlijk niet zo zijn dat het ten koste gaat van dat waar ze daadwerkelijk mee bezig moeten zijn.''

User Mutsaers__78 ziet Twitter meer als een hype, en snapt niet dat de politie zich daarmee bezighoudt. ''Waarom een paar procent van het volk bedienen voor iets wat tijdelijk een hype is? Twitteraars die de moeite niet nemen om de gebruikelijke kanalen te checken. Waarom het dan wel andersom doen?''

Stem ook op de poll!

Vier doden door branden in Texas

Branden in de Amerikaanse staat Texas hebben de afgelopen week aan zeker vier mensen het leven gekost en ruim duizend huizen in de as gelegd. In het door gebrek aan regen uitgedroogde gebied is volgens gouverneur Rick Perry meer dan veertigduizend hectare verwoest. In verband met de situatie heeft Perry zijn campagne voor de Republikeinse presidentsnominatie onderbroken.

In een week tijd zijn meer dan 180 branden uitgebroken. De grootste brand woedt in Bastrop County, veertig kilometer van Austin. Hier zijn al bijna zeshonderd woningen in vlammen opgegaan. De brand is nog altijd niet onder controle gebracht.

De branden werden in het weekeinde aangewakkerd door harde wind, een uitloper van de tropische storm Lee. Maar inmiddels is de wind gaan liggen en hoopt de brandweer vat te krijgen op de vlammenzee.


Vier doden door branden in Texas (Foto: Novum)

Tiger Woods slaat balletje op pc

De golfgame Tiger Woods PGA Tour 12: The Masters is sinds dinsdag ook op de pc en Mac te spelen. Dat maakt uitgever Electronic Arts bekend. De game verscheen in maart al voor de Nintendo Wii, Xbox 360 en Playstation 3.

De golfgame is de populairste game uit de serie. Binnen de eerste week had Electronic Arts in de Verenigde Staten grofweg 225 duizend exemplaren verkocht van het spel. Dat waren er ruim dertigduizend meer dan het vorige record, van Tiger Woods PGA Tour 08. In totaal zijn er waarschijnlijk bijna een miljoen exemplaren van Tiger Woods PGA Tour 12: The Masters verkocht.

De golfgame werd begin dit jaar positief ontvangen door critici wereldwijd. De Wii-versie scoort een 8,5 gemiddeld op de recensieverzamelwebsite Metacritic, terwijl de Xbox 360- en Playstation 3-uitgaves een 8 krijgen.

UEFA geeft petten aan internationals

De Europese voetbalbond UEFA heeft gisteravond voor aanvang van het duel tussen Finland en Nederland de Finnen Sami Hyypiä en Jonatan Johansson een speciale onderscheiding uitgereikt. Beiden hebben meer dan honderd interlands (105 wedstrijden voor beiden) gespeeld en kregen daarom een speciale pet.

In de komende maanden zullen meer spelers deze onderscheiding gaan ontvangen. In totaal telt de lijst met voetballers die meer dan honderd interlands hebben gespeeld 109 namen. Voor Nederland zijn dit Edwin van der Sar (130 interlands), Frank de Boer (112), Giovanni van Bronckhorst (106) en Phillip Cocu (101).

'Call of Duty Elite wordt een groot succes'

De Call of Duty Elite-abonnementsservice voor het schietspel Call of Duty: Modern Warfare 3 wordt erg populair onder gamers. Dat verwacht investeringsbedrijf Wedbush Securities, schrijft gamewebsite Gamasutra donderdag. Volgens de analisten haalt uitgever Activision volgend jaar meer dan 35 miljoen euro aan abonnementsgeld binnen.

Via het abonnement krijgen gamers toegang tot diverse extra's die niet op de disc staan, waaronder extra online multiplayer levels, de mogelijkheid om online video's op te nemen en uitgebreide statistieken van gespeelde multiplayerwedstrijden. Voor de service moet een maandelijks bedrag worden betaald. De prijs van de online dienst voor Call of Duty is nog niet bekend.

Wedbush Securities verwacht dit jaar meer dan een miljoen gebruikers van de service. Dit aantal moet eind volgend jaar tot drie miljoen doorgroeien en in 2013 zelfs boven de vijf miljoen betalende gamers uitstijgen. Het investeringsbedrijf ziet de service als een belangrijke nieuwe inkomstenbron voor Activision.

Call of Duty Elite moet op 8 november gelijktijdig met de release Call of Duty: Modern Warfare 3 van start gaan.

Onderzoek naar misbruik in peutergroep Tilburg

Het Openbaar Ministerie is een onderzoek gestart naar 'grensoverschrijdend gedrag door een volwassene' bij een groep van een peuterspeelzaal in Tilburg. Aanleiding is een aangifte en twee meldingen, laat een woordvoerder van justitie weten.

Een aantal kinderen van de groep zou tegen hun ouders uitlatingen hebben gedaan die duiden op grensoverschrijdend gedrag. De ouders van de kinderen uit de groep van peuterspeelzaal Boemerang zijn dinsdagavond op een bijeenkomst geïnformeerd. Er is nog niemand aangehouden.

[Vuelta] Rodriguez kan starten in zeventiende rit

Joaquim Rodriguez kan vandaag gewoon van start in de zeventiende etappe van de Ronde van Spanje. De leider in het puntenklassement kwam gisteren ten val, maar blijkt niets te hebben gebroken.

Door de valpartij kwam de renner van Katusha tien minuten na ritwinnaar Juan José Haedo over de finish en kan hij een plek in de top tien op zijn buik schrijven. Rodriguez heeft last van een pijnlijke pols en rugklachten, maar stapt desalniettemin weer op de fiets.

Operatie voor tennisser Huta Galung

Titelverdediger Jesse Huta Galung heeft zich vanochtend afgemeld voor het challengertoernooi in Alphen aan den Rijn. De 26-jarige Huta Galung heeft last van een botsplinter in zijn rechterarm. Mogelijk wordt hij daar deze week aan geopereerd en is dan twee tot drie maanden uit de roulatie. Huta Galung hoopt op tijd fit te zijn voor de Australian Open van volgend jaar.

De geboren Haarlemmer schreef het challengertoernooi vorig jaar voor de derde keer op zijn naam en had in de eerste ronde moeten spelen tegen de 19-jarige wildcardhouder Alban Meuffels. Vorige week debuteerde Jesse Huta Galung op de US Open. In de eerste ronde verloor hij in vier sets van de Amerikaan James Blake.

Porte van Saxo Bank naar Sky

Richie Porte zal volgend seizoen uitkomen voor Team Sky. De Australiër zal de overstap maken van Saxo Bank en heeft een contract getekend voor een jaar. In de twee jaar dat hij voor de formatie van Bjarne Riis reed was de zevende plaats in de Giro d'Italia van 2010 zijn belangrijkste wapenfeit.

"Ik ben blij dat ik bij Team Sky heb getekend," zei de 26-jarige Porte in een persbericht. "Ik kan niet wachten tot volgend seizoen. Sinds het moment dat Sky werd opgezet ben ik al erg onder de indruk geraakt van hun aanpak en ben nu blij dit uit eerste hand mee te kunnen maken."

"Voor renners zoals ik die zich willen blijven ontwikkelen is er geen betere team om naar toe te gaan. Desondanks heb ik twee mooie jaren gehad bij Saxo Bank en ben blij dat ze mij een kans hebben gegeven in het profpeloton."

Belg krijgt na 63 jaar olympisch goud

De Belg Lode Wouters heeft lang moeten wachten op zijn olympische erkenning. De nu 82-jarige Wouters won 63 jaar geleden tijdens de Olympische Spelen van 1948 in Londen samen met Eugène Van Roosbroeck en Leon De Lathouwer de gouden medaille in het ploegenklassement in de wegrit, maar heeft door een fout deze plak nooit gekregen.

Wouters won tijdens de Spelen in Londen ook een bronzen medaille, welke hij wel meteen omgehangen kreeg. De gouden plak werd hem gisteren door het BOIC (Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité) en de Belgische Vereniging van Olympiërs alsnog uitgereikt.

De Belg weet zich niet zo veel meer van het toernooi te herinneren. "Zowel toen we in Oostende vertrokken als toen we daar terug arriveerden, was er geen kat te zien om ons te begroeten. Zo'n prestaties werden toen nog niet gevierd. Wat ik me wel nog herinner, is dat ik een kus van de koningin heb gekregen."

Wouters heeft niet een lange carrière als wielrenner gehad. Hij was in de zes jaar dat hij op het hoogste niveau koerste nationaal kampioen geworden bij zowel de amateurs als de profs. Hij was slechts twee jaar prof, omdat een botsing met een kermiskraam in een wedstrijd een einde aan zijn carrière maakte.

Burgemeester weigert excuus voor torenseks

Als burgemeester Ilse Uyttersprot van het Belgische Aalst volgend jaar bij de gemeenteraadsverkiezingen weer lijsttrekker wil worden, moet ze excuus aanbieden voor een seksfilmpje waarin ze figureert.

Dat eisen leden van haar partij, de christendemocratische CD&V, aldus de Vlaamse krant Het Laatste Nieuws woensdag. De burgemeester weigert vooralsnog.

Op internet circuleert een filmpje, opgenomen door onbekenden, waarop te zien is hoe Uyttersprot op een toren in Spanje de liefde bedrijft met haar toenmalige vriend. De beelden zijn al enkele jaren oud, maar leidden enkele weken terug plotseling tot een rel.

De ex van Uyttersprot heeft zich in het ziekenhuis waar hij als cardioloog werkt, inmiddels wel verontschuldigd bij directie en patiënten. Uyttersprot vindt dat niet nodig. Volgens haar heeft het filmpje niks te maken met haar functioneren als burgemeester.

Burgemeester weigert excuus voor torenseks
Burgemeester weigert excuus voor torenseks (Foto: ANP)

'Grote verschillen in sterftecijfers ziekenhuizen'

Bij het ene ziekenhuis is de kans dat een hartpatiënt tijdens de behandelperiode overlijdt soms tien keer zo groot als bij het andere. Dat concludeert het AD woensdag uit cijfers die de ziekenhuizen hebben opgegeven aan de Inspectie voor de Gezondheidszorg. De patiëntenvereniging Hart en Vaatgroep wil dat de inspectie onderzoekt waardoor dit komt.

Zolang de oorzaak niet duidelijk is, moeten patiënten volgens de vereniging goed opletten welk ziekenhuis zij kiezen voor de behandeling van hartklachten. De vereniging zegt geschrokken te zijn van de grote verschillen.

De krant bekeek de sterfte onder patiënten tot twee jaar nadat zij zich voor het eerst meldden op een polikliniek cardiologie. Bij het Tielse ziekenhuis Rivierenland overleed zeventien procent binnen twee jaar na het eerste consult, terwijl dit bij het Tilburgse St. Elisabeth Ziekenhuis slechts anderhalf procent is.

Rivierenland zegt in de krant dat er mogelijk fouten zijn gemaakt bij de registratie en dat het werkelijke percentage rond de tien ligt. Dat is nog steeds hoger, maar dat kan ook komen doordat er in de regio bijvoorbeeld meer patiënten met slechte cholesterolniveaus zijn. De inspectie had volgens het AD geen verklaring voor de grote verschillen. De krant komt zaterdag met een Ziekenhuis Top 100.

Del Bosque: "Geen haast om bij te tekenen"

De Spaanse bondscoach Vicente del Bosque heeft geen haast om bij te tekenen. De 60-jarige trainer, die zijn ploeg zich gisteren zag plaatsen voor het EK, wil daarna wel blijven en ook de Spaanse voetbalbond wil met hem verder. "We hebben de gesprekken uitgesteld. Er is geen haast", meldde Del Bosque.

Sinds hij na het EK in 2008 aantrad, won Spanje 41 van zijn 47 wedstrijden, vijf keer werd er verloren en een duel eindigde in een gelijkspel. Onder Del Bosque leidde hij de Zuid-Europeanen naar de wereldtitel.

"Er is geen probleem", bezwoer Del Bosque. "Ik heb met de voorzitter en secretaris van de bond gepraat en alles is al rond. Er is de wil om door te gaan en daar zijn we het allemaal over eens, maar er is nog veel tijd." Het huidige contract van Del Bosque loopt na het EK van volgend jaar af.

'Moord op puber Roosendaal niet drugsgerelateerd'

De schietpartij waarbij begin augustus in Roosendaal een 16-jarige jongen omkwam had niets te maken met drugsgerelateerd geweld. Dat blijkt volgens het Openbaar Ministerie in Breda uit politieonderzoek.

De politie pakte enkele dagen na de schietpartij een 25-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats op. Hij bekende al snel de jongen te hebben doodgeschoten. Hij blijft de komende maanden in ieder geval in voorarrest.

In de zaak werd half augustus ook een 24-jarige vrouw uit Roosendaal aangehouden. Wat zij met de schietpartij te maken zou hebben is onduidelijk. Zij zat al in een cellencomplex in Breda omdat ze enkele dagen eerder in het Emile van Loonpark in Roosendaal haar ex-vriend een mes op de keel zou hebben gezet. Ze is inmiddels vrijgelaten, maar wordt nog wel verdacht.

Moisander: "Zou graag met Oranje meedoen"

Niklas Moisander is onder de indruk van het Nederlands elftal. De AZ'er speelde gisteren met zijn land Finland tegen oranje en verloor met 2-0. De Fin zei graag eens mee te willen voetballen met dit Nederlands elftal. "Nederland is echt een topploeg. Als je Wesley Sneijder, Klaas-Jan Huntelaar en Robin van Persie ziet spelen, niet normaal", sprak Moisander zijn bewondering uit. "Ik zou graag eens één wedstrijdje in dit elftal willen meedoen."

Over de beslissing van de scheidsrechter om Perparim Hetemaj weg te sturen was hij duidelijk. "Perparim speelt in Italië en valt makkelijk. Hij is twee, drie keer gewaarschuwd, dus ik kan het wegsturen wel begrijpen."

Speed in vagina wordt meisje fataal

De politie van het Amerikaanse Murray County is een onderzoek gestart naar de dood van een jonge, zwangere vrouw. De 19-jarige Megan Long is overleden nadat zij een paar gram speed in haar muts had verstopt.

Het meisje zat afgelopen week met haar vriend en haar moeder in de auto toen deze aan de kant werd gezet. Volgens de vader van het meisje gaf de moeder haar een zakje speed en voegde eraan toe de drugs in haar vagina te verstoppen. "Ze stopte 7 gram speed in haar vagina, maar eenmaal thuis bleek alleen het zakje nog in haar te zitten", beweert haar vader.

Later die avond kreeg Megan last van beroerteachtige aanvallen. Zij werd met spoed naar het ziekenhuis vervoerd, alwaar zij zondag is overleden. Ook het ongeboren kind heeft het niet overleefd.


Een filmpje over de bizarre dood

Concurrentiepositie Nederland opnieuw verbeterd

Nederland is opnieuw een plek gestegen op de mondiale concurrentielijst. Op de lijst die jaarlijks wordt uitgebracht door het World Economic Forum neemt Nederland plek zeven in. In 2010 werden al twee plaatsen gewonnen.

In het onderzoek worden 142 landen onderzocht aan de hand van twaalf indicatoren, zoals infrastructuur, onderwijs, gezondheidzorg, financiële markten en innovatie. Zwitserland scoort gemiddeld het beste en voert de lijst aan, gevolgd door Singapore. Zweden en Finland volgen op plek drie en vier.

Volgens de onderzoekers is de stijging van Nederland ten tijde van de huidige onzekerheid in de wereldeconomie een 'uitzonderlijke prestatie'. De indicatoren laten volgens hen duidelijk zien dat Nederland langzaam aan het verschuiven is naar een hoogwaardige kenniseconomie.

Vlak na de kredietcrisis in 2009 gaf Nederland nog twee plaatsen prijs. Toen was het World Economic Forum lovend over het innoverend vermogen van het Nederlandse bedrijfsleven, maar werd de verslechterende concurrentiepositie toen toegeschreven aan de financiële sector die destijds weinig krediet verstrekte aan bedrijven.

Ook haartransplantatie voor Dean Saunders

Dean Saunders krijgt een vollere haardos. De 30-jarige zanger gaat maandag onder het mes voor een stamceltransplantatie. "Al jaren heb ik de wens om dikker haar te hebben."

"Nu de techniek er is om dat zonder litteken op je achterhoofd te realiseren, grijp ik die kans met beide handen aan", legt Dean uit aan De Telegraaf. Ondanks de ingreep wil hij zijn haar niet lang laten groeien. "Dat korte vind ik juist mooi. Maar wat voller kan geen kwaad."

Eerder ondergingen onder anderen Peter van der Vorst, Gerard Joling, Wesley Sneijder en Frans Bauer een haartransplantatie. Saunders is niet zenuwachtig voor de operatie. "Een tattoo zetten, wat ik net als mijn vader en broers al vaker heb laten doen, doet volgens mij meer pijn."

Brand in restaurant centrum Schiedam

In het centrum van Schiedam woedt woensdagochtend brand in een Chinees restaurant. Er zijn geen gewonden gevallen, meldt een woordvoerder van de brandweer.

De brand aan de Hoogstraat brak rond 07.30 uur uit. Volgens de brandweer waren toen geen mensen in het pand aanwezig. De brand is ontstaan op de begane grond en heeft zich uitgebreid naar de bovenverdieping.

De zegsvrouw verwacht dat ook naastgelegen panden veel schade hebben opgelopen. Ze wist niet of de panden zijn ontruimd. Er was aanvankelijk wel veel rookontwikkeling.

Rond 09.00 uur was het sein brand meester nog niet gegeven. De oorzaak van de brand is nog niet bekend.

Familie Flores morrend akkoord met eis tegen Joran

De familie van de vermoorde Stephany Flores gaat noodgedwongen akkoord met de straf die justitie tegen Joran van der Sloot heeft geëist. De familie vindt de strafeis van dertig jaar te laag, maar tekent geen bezwaar aan omdat dat het proces zou vertragen, zegt hun advocaat Edward Alvarez.

Van der Sloot wordt verdacht van de moord op de 21-jarige Stephany Flores in een hotelkamer in Lima in mei vorig jaar. Hij zit nu vast in de zwaarbewaakte Miguel Castro Castro gevangenis in Lima.

Alvarez waarschuwde vorige maand al dat haast met het proces moet worden gemaakt. Hij wees erop dat verdachten in Peru maximaal anderhalf jaar zonder vonnis mogen worden vastgehouden.

Daarna mogen ze hun vervolging in vrijheid afwachten, al mogen ze het land niet verlaten. Van der Sloot zit sinds juni vorig jaar vast in het Zuid-Amerikaanse land.

Maandag vindt de eerste openbare hoorzitting in de strafzaak plaats. Alle partijen zijn dan aanwezig om de aanklacht te bespreken. De verdediging vindt dat Van der Sloot handelde uit een heftige emotie, waar een aanzienlijk lagere straf voor staat. Volgens Alvarez is sprake van roofmoord.


Familie Flores morrend akkoord met eis tegen Joran (Foto: Novum)

Smith week na WK in vorm

Rutger Smith verkeert een week na het WK atletiek in het Zuid-Koreaanse Daegu in topvorm. Bij een wedstrijd in Weert wierp hij de discus naar een afstand van 67,77 meter.

Smith verbeterde zijn persoonlijk record wat op 67,63 meter stond en benaderde het Nederlandse record. Dat staat met een afstand van 68,12 meter nog altijd op naam van Erik de Bruijn. 

Bij het WK in Zuid-Korea kwam Smith niet door de kwalificatie.

Beschonken wijkagente buiten functie na aanrijding

Een Delftse wijkagente is buiten functie gezet nadat ze vorige week in beschonken toestand op haar scooter een fietser aanreed. Dat bevestigt een woordvoerder van de politie na berichtgeving in het AD.

Het ongeval gebeurde donderdagavond op de Delfgauwseweg in Delft. De fietser raakte lichtgewond. Een blaastest wees uit dat de agente had gedronken. Hoeveel ze had gedronken wil de politie niet zeggen.

De politie is een onderzoek gestart en de korpsbeheerder van de politie Haaglanden bepaalt uiteindelijk wat er verder met de vrouw gaat gebeuren. "Maar we nemen de zaak hoog op, want agenten hebben een voorbeeldfunctie."

Suriname speelt tweede duel gelijk

Suriname heeft dinsdag het tweede WK-kwalificatieduel gelijkgespeeld. Op bezoek bij de Dominicaanse Republiek werd het 1-1. Friso Mando zette de Surinamers in de 25e minuut nog wel op voorsprong door een penalty te benutten, maar Erick Ozuna trok de stand gelijk. Vorige week had Suriname al met 1-0 gewonnen van de Kaaimaneilanden.

In poule A van de tweede kwalificatieronde staat Suriname met vier punten nu tweede achter El Salvador. Dat land haalde uit beide gespeelde wedstrijden de volle winst.

Ook Curaçao kwam dinsdag in actie. Dat land verloor thuis met 4-2 van Haïti. Ook het eerste WK-kwalificatieduel ging voor Curaçao al onderuit. Toen was Antigua en Barbuda in eigen huis met 5-2 te sterk.

Na twee speelronden in poule F staat Curaçao dan ook derde met nul punten, evenveel als de Amerikaanse Maagdeneilanden. Haïti en Antigua en Barbuda hebben beiden zes punten.

Alleen de poulewinnaars gaan in de Concacaf-zone naar de derde kwalificatieronde. Daar stromen toplanden als de Verenigde Staten, Mexico, Honduras en Costa Rica in. Aruba werd eerder al in de eerste kwalificatieronde uitgeschakeld.

Kinderen opgehokt op schoolpleinen

Bijna de helft van de Nederlandse basisschoolkinderen vindt het schoolplein maar saai. Ze vervelen zich er, daarnaast is de beschikbare ruimte per kind vaak te laag.

Zo’n 6 op de 10 kinderen vinden dat ze te weinig ruimte hebben om te spelen, 71 procent zou graag meedenken over de inrichting van het schoolplein. Dat blijkt uit woensdag gepubliceerd onderzoek van Jantje Beton.

Jantje Beton inventariseerde de stand van zaken op Nederlandse schoolpleinen. Gemiddeld heeft ieder kind de 'beschikking’ over 2,6 m2 schoolplein. Ter vergelijking: Een koe op stal heeft dikwijls 10 m2 vrije ruimte tot zijn beschikking.

Kinderen vinden schoolplein vaak saai
Kinderen vinden schoolplein vaak saai (Foto: ANP)

Doden na aanslagen in Pakistaanse stad Quetta

Bij twee zelfmoordaanslagen in de Pakistaanse stad Quetta zijn woensdag 20 doden en zeker 40 gewonden gevallen.

Een van de daders blies zichzelf op in een auto met explosieven, vlak bij de auto van de plaatsvervangend commandant van het paramilitaire Frontier Corps van Beloetsjistan, Farrukh Shehzad. De andere dader drong de woning van Shehzad binnen en blies zich met zijn explosieven op.

Shehzad raakte gewond. Zijn vrouw is omgekomen, samen met naar verluidt naaste familie van de plaatsvervangende commandant.

De politie heeft enig vermoeden dat de Taliban achter de terreuractie zitten. Eerder deze week meldde het Pakistaanse leger dat het in Quetta een van de topleiders van terreurnetwerk al-Qaeda heeft opgepakt. Het gaat om Younis al-Mauritani, die betrokken zou zijn geweest bij de planning en uitvoering van internationale acties, zoals die in de Indiase stad Mumbai eind 2008. Het Frontier Corps was bij de arrestatie betrokken.

Het Frontier Corps van Baloetsjistan is een van de paramilitaire strijdmachten die langs de westelijke grens van Pakistan actief zijn. De leden worden uit de plaatselijke gemeenschappen geworven en de korpsen staan onder leiding van een generaal. In Baloetsjistan is dat Obaidullah Khattak. Hij heeft eind afgelopen maand berichten van de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) tegengesproken. HRW had het korps ervan beschuldigd verantwoordelijk te zijn voor verdwijning van en de moord op politieke activisten.

De zuidwestelijke regio Baloetsjistan kampt behalve met het extremisme van de Taliban ook met ontvoeringen voor losgeld, stammentwisten en gewelddadige aanvallen op federale instellingen en op de olie- en gasindustrie. De provincie wordt in de ogen van veel inwoners uitgebuit en achtergesteld. Afgelopen jaar zijn volgens Khattak zeker 200 leden van veiligheidsdiensten in Baloetsjistan om het leven gebracht. Zeker 900 burgers vonden de dood.

Doden na aanslagen in Pakistaanse stad Quetta
Doden na aanslagen in Pakistaanse stad Quetta (Foto: ANP)

[US Open] Federer: "Hoort erbij"

Dag negen van de US Open verregende compleet. De organisatie van het toernooi hoopt dat er vandaag wel gewoon getennist kan worden.

Vandaag komt de top vier bij de mannen in actie. Novak Djokovic speelt tegen zijn landgenoot Janko Tipsarevic, Rafael Nadal en Andy Murray spelen tegen respectievelijk Gilles Müller en Donald Young.

Roger Federer treft Jo-Wilfried Tsonga waarvan hij de laatste twee ontmoetingen verloor. "Kijk, als de regen komt, is dat wat het is. Daar kun je niks aan doen. We moeten vaak de volgende dag terugkomen. Dat is onderdeel van deze sport," aldus de Zwitser.

Voor Sneijder telt alleen de titel

Wesley Sneijder wil zich de komende zomer koste wat het kost met Nederland tot Europees kampioen kronen. "In 2004 vond ik het leuk om mee te doen, nu wil ik iets neerzetten", zegt Sneijder tegen De Telegraaf.

"Daar hebben we de ploeg voor. En het zou voor mij een grote teleurstelling zijn als we niet winnen. Op het EK in 2008 speelden we bij vlagen super, maar werden we veel te vroeg uitgeschakeld en op het WK werden we tweede. Dan telt nu maar één ding."

Nederland is na de overwinning van dinsdagavond op Finland (0-2) zeker van plaatsing voor het EK. Een belangrijke rol in het huidige Oranje is weggelegd voor bondscoach Bert van Marwijk, vindt de middenvelder. "Aan onze kwaliteiten ligt het niet. Dit is verreweg de beste ploeg waarin ik ooit heb gespeeld."

"Tot nu toe weet de bondscoach het elftal altijd top neer te zetten. Maar de concurrentie is moordend. Als iedereen fit is, zitten er drie spelers op de bank, die bij hun club altijd basisspeler zijn." Arjen Robben, Nigel de Jong en Rafael van der Vaart ontbraken in Finland. "Het is dan zeker op een groot toernooi zaak voor de coach om iedereen rustig te houden. Dat is hem tot nu toe prima gelukt."

Winnaar FOK!Ubi-monday

In samenwerking met Ubisoft geven wij elke maandag een goodie weg. Na een zenuwslopende druk op de knop mag ik de winnaar bekendmaken van een exemplaar van Driver: San Francisco.

Deze gaat naar Necrodeath. Gefeliciteerd!

Volgende week geven we weer een Ubisoft-goodie weg. Het kan van alles zijn, een goodiebag, T-shirt of zoals nu een game. Tot volgende week maandag!

Packshot

Advocaat ongelukkig met remise tegen Ieren

Dick Advocaat kan moeilijk leven met het gelijkspel van Rusland tegen Ierland (0-0). De Russen verzuimden in Moskou te scoren.

Rusland gaat aan kop in groep B van de EK-kwalificatiereeks, maar had zijn voorsprong tegen naaste belager Ierland uit kunnen bouwen. De gastheren liet echter diverse grote kansen liggen, tot ergernis van bondscoach Advocaat.

"Dit resultaat maakt me een beetje ongelukkig. Aan de andere kant ben ik wél tevreden met ons spel. We hebben het hele duel gedomineerd en tal van kansen uitgespeeld", aldus Advocaat na afloop van de interland tegen de Ieren.

"Helaas hebben we er niet één daarvan ingeschoten. Dat had wel moeten gebeuren. Vanavond misten we echter zelfs voor open doel." 

Duitse Hof beslist over toekomst euro

Het Duitse Constitutioneel Hof in Karlsruhe beslist woensdag of de steunoperaties van de eurolanden aan Griekenland, Ierland en Portugal stroken met de Duitse grondwet. Mocht de reddingsacties ongrondwettig zijn, dan komt de Duitse steun aan de acties in gevaar. Zonder het Duitse aandeel, goed voor een kwart van het noodfonds, zijn de steunoperaties praktisch niet meer mogelijk.

De zaak is aangespannen door een groep vooraanstaande Duitse eurosceptici. Zij betogen dat de noodhulp juridisch niet door de beugel kan. Ze beroepen zich onder meer op het Europees Verdrag, waarin staat dat de lidstaten elkaars schulden niet mogen overnemen.

Dat het hof zo'n vergaande uitspraak zal doen, kan niemand zich voorstellen. Wel wordt er rekening mee gehouden dat het meer inspraak wenst voor het Duits parlement bij het verlenen van financiële steun aan andere eurolanden.

Het huidige noodfonds voor de euro, dat inclusief bijdrage van het Internationaal Monetair Fonds 750 miljard euro bevat, loopt in 2013 af.

Duitse Hof beslist over toekomst euro
Duitse Hof beslist over toekomst euro (Foto: ANP)

SyriŽ stelt overleg met Arabische Liga uit

Syrië heeft het voor woensdag geplande overleg met secretaris-generaal Nabil al-Arabi van de Arabische Liga afgezegd. Het Syrische staatspersbureau Sana liet dinsdag weten dat door "omstandigheden waarop Damascus geen invloed heeft" het bezoek van Arabi niet kon doorgaan.

Arabi had zondag gezegd dat hij in Damascus zijn zorgen wilde uiten over het geweld dat het Syrische regime tegen de oppositie gebruikt. Ook zou hij voorstellen van de Arabische Liga voor het beëindigen van het geweld in Syrië hebben willen presenteren.

In het document van de Arabische Liga zou worden voorgesteld binnen drie jaar verkiezingen in Syrië te houden. De regering van president Bashar al-Assad heeft het document "onacceptabel" genoemd.

Sinds half maart zijn er grote betogingen in Syrië die met veel geweld worden neergeslagen. Volgens mensenrechtengroepen en internationale organisaties zijn er meer dan 2200 mensen door geweld om het leven gekomen en zijn ruim 10.000 mensen opgepakt.

Syrië stelt overleg met Arabische Liga uit
Syrië stelt overleg met Arabische Liga uit (Foto: ANP)

'Kamer wil eind aan misleidende reclame loterijen'

Het moet afgelopen zijn met misleidende reclames van loterijen. Dat eist een Kamermeerderheid woensdag van staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD), schrijft De Telegraaf. Een initiatief van de PvdA krijgt steun van onder meer de SP en het CDA.

Zelfregulering werkt niet, stelt PvdA-Kamerlid Lea Bouwmeester in de krant. Iedereen heeft volgens haar zijn buik vol van brieven waarin wordt beweerd dat een prijs is gewonnen. "Ze zijn misleidend en wie er niet intrapt, vindt ze irritant."

Teeven praat woensdag met de Kamer over het instellen van een toezichthouder voor de gokmarkt.Het gaat om een eerste stap naar liberalisering, waardoor meer bedrijven een loterij kunnen opzetten.

CDA-Kamerlid Madeleine van Toorenburg vindt dat mensen beter moeten worden beschermd dan nu in de plannen staat. "Op deze manier ga ik niet instemmen", waarschuwt zij in de krant. De VVD wil dat loterijen die drie keer in de fout zijn gegaan, hun vergunning kwijtraken.

Fiscale hulp Weekers bij vroeg pensioen

Mensen die met vervroegd pensioen gaan maar daarnaast blijven werken, krijgen een fiscaal steuntje in de rug van staatssecretaris Frans Weekers van Financiën. Hij zorgt ervoor dat de aanspraak op het pensioen niet belast wordt.

Tot nu toe is het nog zo dat iemand die zijn pensioen eerder laat ingaan, zijn werk in gelijke mate moet verminderen. Anders is zijn aanspraak op zijn pensioen meteen belast. Die regel schaft Weekers af.

Dat past voor Weekers binnen het kabinetsbeleid om de arbeidsparticipatie van ouderen te stimuleren en maakt flexibele oplossingen mogelijk in situaties van doorwerken naast (gedeeltelijk) vervroegd pensioen. Het pensioen mag echter niet eerder ingaan dan op 60-jarige leeftijd. Ook moet het pensioenreglement de mogelijkheid geven om eerder met pensioen te gaan.

Fiscale hulp Weekers bij vroeg pensioen
Fiscale hulp Weekers bij vroeg pensioen (Foto: ANP)

'Alle euthanasieverzoeken behandelen'

Ook patiënten die niet lijden aan een ernstige ziekte kunnen in aanmerking komen voor euthanasie. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om mensen met psychische klachten. Artsenfederatie KNMG stelt dinsdag in een nieuw standpunt dat artsen voortaan elk euthanasieverzoek serieus moeten nemen.

Dit houdt volgens de KNMG in dat artsen bijvoorbeeld ook bij verzoeken van patiënten die vinden dat hun leven voltooid is of die bang zijn voor de gevolgen van dementie gaan onderzoeken of iemand ondraaglijk lijdt en waaruit dat lijden bestaat. Als een arts niet kan of wil ingaan op een euthanasieverzoek, dan moet de patiënt worden doorverwezen of overgedragen aan een andere arts, aldus de KNMG.

Voorwaarde om een verzoek in te willigen blijft dat sprake moet zijn van een medische grondslag die ondraaglijk en uitzichtloos lijden veroorzaakt. Hierbij hoeft volgens de KNMG echter geen sprake te zijn van een ernstige ongeneeslijke of terminale aandoening.

Schade door vroege herfststorm

De storm die dinsdagavond en -nacht over het land trok, heeft op een aantal plaatsen schade veroorzaakt. Vooral in Noord-Holland en de noordelijke provincies kreeg de brandweer tientallen meldingen binnen van omgewaaide bomen, afgebroken takken en plaatselijk ook wateroverlast. Ernstige gevolgen bleven voor zover bekend uit.

Tijdens plaatselijke buien viel in korte tijd veel regen: in Noord-Holland op sommige plaatsen meer dan 40 millimeter, meldde weeronline.nl. Langs de kust werden windstoten van meer dan 100 kilometer per uur geregistreerd. Weeronline noemt het bijzonder dat begin september al zo’n heuse herfststorm opsteekt.

De N33 in de buurt van Veendam moest worden afgesloten omdat een aantal bomen was omgewaaid. Bij een bedrijf in diezelfde plaats woei 's avonds een deel van het dak weg, meldde de brandweer.

The Avengers zetten New York op zijn kop

Joss Whedon was afgelopen weekend in New York om opnames te maken voor zijn nieuwe film the Avengers. De opnames vonden plaats in Manhattan. Er zijn inmiddels behoorlijk wat foto's van de set op het internet verschenen, waarop we de machtigste helden ter wereld in al hun glorie kunnen bewonderen.

Wat opvalt aan de nieuwste serie foto's van the Avengers, is dat bijna de gehele cast aanwezig is voor opnames. Zo zien we Robert Downey Jr. als Iron Man, Chris Evans als Captain America, Chris Hemsworth als Thor, Tom Hiddleston als Loki, Jeremy Renner als Hawkeye, Scarlett Johansson als Black Widow, Mark Ruffalo als Bruce Banner en Stellan Skarsgard als Professor Selvig.

Nick Fury (Samuel L. Jackson), Maria Hill (Cobie Smulders) en agent Coulson (Clark Gregg) waren niet aanwezig bij de opnames. Er wordt inmiddels behoorlijk gespeculeerd wat er gaande is op de foto´s. Het is duidelijk dat het om een belangrijke scene gaat want alle Avengers zijn aanwezig. Op de website van Comic Book Movie staan meer foto´s en beelden vanaf de filmset, die echter wel wat spoilers van de film zouden kunnen weggeven. Kijken op eigen risico dus.


The Avengers in New York.

Mogelijk nog grotere krokodil in Filipijnen

Filipijnse medewerkers van natuurbeheer die het afgelopen weekeinde een reusachtige krokodil vingen zijn nu op jacht naar een mogelijk nog groter exemplaar. Dat hebben de autoriteiten bekendgemaakt.

De zoutwaterkrokodil die in het weekeinde na een drie weken durende klopjacht werd gevangen is 6,4 meter lang en weegt meer dan duizend kilo. Er wordt bekeken of de krokodil het grootste gevangen exemplaar ter wereld is. Zoutwaterkrokodillen kunnen ouder dan 100 worden en een lengte tot wel zeven meter bereiken. Er waren honderd mensen voor nodig om het dier met een touw van het water naar een open plek te trekken. Daar werd het met een kraan op een vrachtwagen gehesen, zijn bek dichtgebonden met nylondraad en een net.

Angstige bewoners van het afgelegen gebied berichtten over ten minste één dodelijke aanval. In het braaksel van de gevangen krokodil zijn echter geen menselijke resten aangetroffen, aldus Ron Sumilier, die al meer dan twintig jaar op 'lastige' krokodillen jaagt. Er doen berichten de ronde dat er een nog grotere krokodil actief is en volgens Sumilier zou dat weleens het dier kunnen zijn dat de problemen veroorzaakt. "De dorpelingen zeggen dat tien procent van hun angst is weggenomen na de eerste vangst", zei hij. "Maar er is dus nog negentig procent waar we mee moeten afrekenen."

De burgemeester van het gebied wil van de gevangen krokodil 'de grootste attractie' van een toekomstig park voor ecotoerisme maken. Dat park moet het bewustzijn bij dorpelingen en toeristen vergroten over de vitale rol die reptielen spelen in het ecosysteem.

Er staan in de Filipijnen zware straffen op het doden van bedreigde krokodillen door burgers. De straf kan oplopen tot twaalf jaar cel en een boete van omgerekend 16.000 euro.


Mogelijk nog grotere krokodil in Filipijnen (Foto: Novum)

Weinig vertrouwen in veiligheid overheidsites

Een kwart van de mensen die vorig jaar belastingaangifte deden via de website van de Belastingdienst overweegt nu schriftelijk aangifte te doen. Reden hiervoor is dat overheidswebsites veiligheidsproblemen hebben, meldt het televisieprogramma EénVandaag dinsdag na onderzoek onder tienduizend mensen.

Bijna twee op de drie deelnemers stelt er geen vertrouwen in te hebben dat de veiligheid van overheidswebsites over een aantal dagen weer gegarandeerd is. Van de ondervraagden denkt 85 procent dat de overheid hoe dan ook nooit kan garanderen dat sites waterdicht zijn.

Niet iedereen ziet dit echter als een probleem. De helft zou over een paar dagen weer inloggen met DigiD als hij een dienst van de overheid nodig heeft. Daarentegen zegt 41 procent zijn DigiD voorlopig niet op de computer in te vullen.

Vermoedelijk Iraanse hackers hebben bij het Beverwijkse bedrijf Diginotar ingebroken, zo werd vorige week bekend. De onderneming gaf veiligheidscertificaten voor overheidswebsites af. Door die 'identiteitsbewijzen voor computers' te vervalsen, konden internetters onbewust op onveilige sites belanden.

Twijfels over verklaringen Murdoch

LONDEN - Voormalige leidinggevenden van News International hebben dinsdag hun twijfels geuit over de verklaringen die hun bazen, Rupert en James Murdoch, eerder hebben afgegeven. Dat gebeurde tijdens hoorzittingen van de mediacommissie van het Lagerhuis.

Rupert Murdoch sprak niet de waarheid toen hij zei dat het Londense advocatenkantoor Harbottle & Lewis er niet in geslaagd was de omvang van het afluisterschandaal bij het boulevardblad News of the World in 2007 aan te tonen. Dat zei Jonathan Chapman, voormalig directeur juridische zaken bij News International. "Ik denk dat meneer Murdoch de feiten niet helemaal op een rijtje had", zei Chapman tegen de parlementsleden. "Hij had het bij het verkeerde eind."

Het afluisterschandaal heeft Murdochs Britse krantentak gedecimeerd en geleid tot de sluiting van zijn goed verkopende boulevardblad News of the World. Ook werden vijftien van zijn verslaggevers gearresteerd. Een van de arrestanten was Andy Coulson, voormalig redacteur van News of the World. Hij was tot voor kort persvoorlichter van premier David Cameron, maar heeft ontslag genomen, evenals twee hoge functionarissen bij Scotland Yard.

Vragen over wie het bewijs van het afluisterschandaal onder ogen kreeg, zijn cruciaal om vast te kunnen stellen of er pogingen zijn gedaan het schandaal in de doofpot te stoppen. News of the World wordt beschuldigd van het bespioneren van politici, bekendheden, sporters, slachtoffers van misdrijven en zelfs van terreuraanslagen door systematisch voicemailberichten te onderscheppen. Er wordt ook onderzoek gedaan naar de aantijging dat verslaggevers computers hebben gehackt en agenten hebben omgekocht.

Het bewijs in kwestie is een e-mail met de transcriptie van een onderschept telefoongesprek met daarboven 'voor Neville'. Mogelijk gaat dat om Neville Thurlbeck, hoofdverslaggever van News of the World. De e-mail impliceert dat er meerdere mensen bij de zaak betrokken zijn. Als de zoon van Rupert Murdoch, James, op de hoogte zou zijn van de e-mail en de implicatie ervan, dan zou dat kunnen betekenen dat hij in de poging het schandaal in de doofpot te stoppen een grote afkoopsom heeft goedgekeurd. Volgens News International was maar één verslaggever bij de afluisterpraktijken betrokken, namelijk Clive Goodman.

James Murdoch heeft eerder gezegd dat hij niets van de e-mail wist, maar Tom Crone, voormalig juridisch adviseur bij News International, en Colin Myler, oud-redacteur bij News of the World, spraken hem dinsdag tegen. "Ik heb hem over het document verteld", benadrukte Crone. Ook Daniel Cloke, voormalig directeur personeelszaken bij News International, sprak de bewering van James Murdoch tegen en zei dat hij en Chapman een grote compensatie aan Goodman goedkeurden.

Een van de parlementsleden opperde dat de betaling mogelijk bedoeld was om Goodman het zwijgen op te leggen. Murdochs rechterhand Les Hinton ondertekende de cheque van 250.000 pond, zeiden Cloke en Chapman. Hinton, die uitgever was van The Wall Street Journal, heeft inmiddels ook ontslag genomen vanwege het afluisterschandaal.


Twijfels over verklaringen Murdoch (Foto: Novum)

BlÝf gaat de grens over met tournee

De Zeeuwse band Bløf breidt zijn tournee Alles Blijft Anders uit naar België. De band geeft op 11 december een concert in de Ancienne Belgique in Brussel, meldt de band via Twitter.

Vanaf half september trekken de Zeeuwen met hun nieuwe tour door Nederland. Tijdens de concertreeks staat het album dat dit voorjaar is uitgebracht centraal. Het nummer Was Je Maar Hier is de laatst uitgebrachte single van de plaat.

In tegenstelling tot de clubtour van het voorjaar, pakt Bløf dit keer fors uit met een volledige rockshow. "In deze grote zalen komen de nieuwe nummers en lichtshow heel goed tot hun recht. Stuk voor stuk energieke nummers die het live heel goed zullen doen. We hebben er dan ook erg veel zin in," laat zanger Paskal Jakobsen weten.


Bløf gaat de grens over met tournee (Foto: Novum)

9292 verstrekt recordaantal adviezen

Informatiepunt voor het openbaar vervoer 9292 heeft maandag een recordaantal van bijna 750.000 reisadviezen gegeven. In het negentienjarige bestaan van het adviespunt zijn er niet eerder zo veel adviezen gegeven, zelfs niet bij grote verstoringen in het openbaar vervoer. De grote vraag kwam vermoedelijk door het slechte weer en het einde van de schoolvakanties, meldt 9292 dinsdag.

Op een gemiddelde dag verstrekt 9292 ongeveer vierhonderdduizend reisadviezen. Vorige week was al een stijging naar zeshonderdduizend per dag te zien.

Opvallend is volgens het informatiepunt dat ruim tweehonderdduizend adviezen via de mobiele kanalen werden opgevraagd. Met name de apps doen het volgens directeur Stefan Hulman goed. Daarmee werden 170.000 adviezen verstrekt.

De adviezen van het informatiepunt zijn onder meer via 9292ov.nl te verkrijgen.

De Jager wil onafhankelijke controle op eurolanden

Minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) zal in zijn overleg met Duitse en Finse collega's dinsdag voorstellen doen voor de oprichting van een nieuw onafhankelijk instituut dat de staatsfinanciën van eurolanden moet controleren en sancties kan opleggen.

Dit zei de minister kort voor zijn vertrek naar het overleg in Berlijn in een interview met RTL Nieuws. Het ontbreken van een dergelijke onafhankelijke controle noemt hij een "belangrijke weeffout" van de muntunie.

De Jager zegt zich niet over de financiële markten maar over de "onderliggende oorzaken" van de onrust erop zorgen te maken. "We zullen naar alle markten moeten laten zien dat we bereid zijn financieel orde op zaken te stellen en economisch te hervormen", zegt hij.

Gezamenlijk moeten de Noordelijke eurolanden Nederland, Duitsland en Finland vooral "laten zien dat we druk op de ketel houden" als het gaat om overheidsfinanciën van met name Zuid-Europese landen "zoals Griekenland", aldus De Jager.

Op de suggestie om deze taak over te laten aan een onafhankelijk instituut, zegt hij: "De regels moeten onafhankelijk gehandhaafd worden. Ik ben het ermee eens dat dit weg moet bij politici."

De minister is echter van mening dat de verantwoordelijkheid voor de uitvoering bij "de politici in de landen zelf" moet blijven. Hij is voor strengere sancties, maar wil "geen Europese regering".

De ministers van Financiën van Nederland, Duitsland en Finland komen dinsdag bijeen. Aanvullend overleg werd nodig geacht na onenigheid over het verstrekken van financieel onderpand door Griekenland aan Finland, in ruil voor deelname aan een nieuw Europees steunpakket voor de Grieken.

Minister De Jager ontkent vooralsnog dat hij later deze maand tijdens Prinsjesdag met nieuwe bezuigingsvoorstellen komt voor Nederland. De ministeries blijven volgens hem binnen de gestelde uitgavenkaders.

Pas als het inkomstenplaatje van de overheid te ver verslechtert ten opzichte van de ramingen, zullen extra maatregelen volgens hem nodig zijn. "Als het saldo te veel afwijkt, dan zullen we het opnieuw moeten bezien."

NAVO schort overdracht gevangen Afghanen op

De NAVO heeft de overdracht van Afghaanse gevangenen aan sommige Afghaanse detentiecentra opgeschort omdat daar gemarteld zou worden. Dat heeft een NAVO-medewerker dinsdag gezegd.

Volgens een via de BBC uitgelekt VN-rapport zijn gedetineerden in sommige Afghaanse gevangenissen geslagen of met elektrische schokken bewerkt. Het gaat om gevangenissen in zeven Afghaanse provincies, zegt de BBC.

Een woordvoerder van de VN-missie in Afghanistan liet weten dat de voornaamste bevindingen aan de autoriteiten zijn overgebracht. Hij zei dat er geen sprake is van institutionele of door de overheid gesanctioneerde mishandelingen.

De internationale militaire coalitie is er de laatste jaren meer en meer toe overgegaan opgepakte verdachten aan de Afghaanse autoriteiten over te dragen. Dit was deels om tegemoet te komen aan kritiek dat gevangenen in Amerikaanse detentiecentra in Afghanistan mishandeld werden en hun detentie niet via de rechter konden aanvechten.

VS bezorgd om ruzie Turkije-IsraŽl

De Verenigde Staten maken zich zorgen over de verstoorde relatie tussen hun bondgenoten Turkije en Israël. Minister van buitenlandse zaken Hillary Clinton en andere hooggeplaatste diplomaten proberen bij beide landen de zaak te sussen en te 'de-escaleren', zei een woordvoerster van het State Department.

Turkije heeft de militaire samenwerking met Israël verbroken en de diplomatieke betrekkingen op een laag pitje gezet. Het dreigt met aanvullende maatregelen als Israël geen excuses aanbiedt voor de commandoraid op een scheepskonvooi naar de Gazastrook, waarbij vorig jaar negen pro-Palestijnse Turkse activisten werden gedood. Israël heeft spijt betuigd, maar weigert zich te excuseren.

Eddie Murphy presenteert Oscars

Eddie Murphy gaat volgend jaar de uitreiking van de Oscars presenteren. De acteur werd dinsdag officieel gepresenteerd door producenten Brett Ratner en Don Mischer, schrijft het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter. De 84e editie van de Academy Awards wordt 26 februari uitgezonden op de Amerikaanse zender ABC.

Toen Ratner als producent werd aangewezen voor de awardshow, liet hij weten humor een belangrijk onderdeel te vinden van de presentatie. Eddie Murphy werd de afgelopen week al in verschillende media genoemd.

Murphy gaat voor het eerst de Oscaruitreiking presenteren. De komiek werd in de jaren tachtig bekend door zijn optreden in het Amerikaanse programma Saturday Night Live. Vervolgens speelde hij in veel films, waaronder Beverly Hills Cop en The Nutty Professor.

De 50-jarige acteur maakte zelf in 2006 kans op een Oscar. Hij was genomineerd voor de beste mannelijke bijrol in de film Dreamgirls.

Man opgepakt voor doden vrouw Lage Zwaluwe

Een 55-jarige man uit Lage Zwaluwe is dinsdagavond aangehouden voor de dood van een 47-jarige vrouw. Het slachtoffer werd dinsdagmiddag bij een woning op een bedrijventerrein gevonden. Ze was door geweld om het leven gekomen. De oorzaak van het fatale geweldsmisdrijf ligt volgens de politie vermoedelijk in de relationele sfeer.

Agenten vonden het lichaam van de vrouw aan de achterkant van de woning aan de Zwingel nadat een passant iets voor 15.00 uur meldde dat iemand onwel was geworden. De politie vermoedde al snel dat het slachtoffer om het leven was gebracht. De vrouw komt net als de verdachte uit Lage Zwaluwe.

De man werd aangehouden aan de Brandestraat in Wagenberg.

Game of the Decade-toernooi - tweede ronde - dag 8

Vandaag is zevende dag van de tweede ronde van de Game of the Decade-toernooi. Jullie kunnen weer middels de poll kiezen. Welke game verdient het om naar de kwartfinale te gaan?

Star Wars: Knights of the Old Republic
Star Wars: Knights of the Old Republic speelt zich 4000 jaar voor de Star Wars-films af. Je gaat op pad om het kwaad te verslaan maar zal onderweg keuzes moeten maken waardoor je Jedi of Sith zal worden.

Beyond Good & Evil
In Beyond Good & Evil spelen we met Jade, die een baantje heeft als fotograaf. Jade komt erachter dat er mensen gesmokkeld worden en duikt dieper in een groots complot. Deze actie-adventure wordt door velen gezien als één van de betere games die je gespeeld moet hebben.

Grand Theft Auto: Vice City
Volgens sommigen de beste GTA uit zijn reeks. In de game speel je Tommy Vercetti die net uit de gevangenis is ontsnapt. Hij komt gelijk in een aantal vreemde situaties terecht waarna zijn opmars naar de top begint. Rockstar bracht humor, geweld, hoertjes en geld naar een heel ander niveau met deze game.

Mass Effect 2
Het vervolg op de immens populaire RPG-/Actie-game Mass Effect. Volgens velen was dit vervolg de game waar ze op zaten te wachten maar volgens velen was dit ook een game die niet had hoeven komen. Welke groep zal er zegevieren? We zullen het zien.

7: Epische handheld games

In de serie De zeven... kiezen zeven FOK!games-redacteuren de game die volgens hen het best bij het onderwerp van deze week past. Deze keer nemen we, met de komst van de nieuwe handheld-oorlog tussen de 3DS en de PSVITA een terugblik op grote epische games voor de kleine handhelds. D-vide, OrganicLifeform, Notorious_Roy, Pheno, Nebo, KoosyNL en Koei maakten hun keuzes en lichten deze hieronder toe.

Laatste reviews en specials
review
Bad Boys For Life
review
Star Trek: Picard
special
'Bad Boys For Life is een hommage aan de jaren 90'
special
Hearthstone gaat door met prima periode
review
Blu-ray: Good Boys
review
The Expanse seizoen 4
©FOK.nl e.a.