Alkmaarse disco dicht na schietpartij

Discotheek Extase in Alkmaar is woensdag gesloten na de schietpartij die er zaterdag plaatsvond. Burgemeester Piet Bruinooge heeft de vergunning van de horecagelegenheid ingetrokken omdat hij de kans op herhaling groot acht. Dat heeft de gemeente Alkmaar woensdag bekendgemaakt.

De schietpartij vond zaterdag rond 04.00 uur plaats. Een man werd neergeschoten en raakte daarbij zwaargewond. Even later werd op de Achter de Vest opnieuw geschoten. Hierbij raakte een 32-jarige Alkmaarder gewond.

In en bij Extase vonden de afgelopen jaren vaker geweldsincidenten plaats. Naar aanleiding daarvan werden onder meer detectiepoortjes bij de ingang geplaatst en worden bezoekers gefouilleerd.

Volgens Bruinooge zijn deze maatregelen kennelijk niet afdoende om te voorkomen dat mensen vuurwapens mee naar binnen kunnen nemen. "En dat baart mij grote zorgen." De vergunning is voor onbepaalde tijd ingetrokken.

Dinsdag werd bekend dat een 25-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats die verdacht wordt van betrokkenheid bij de schietpartij langer blijft vastzitten. Zijn voorlopige hechtenis is met veertien dagen verlengd.

Twee andere verdachten zijn vrijgelaten, een 22-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats en de 32-jarige Alkmaarder die bij de schietpartij lichtgewond raakte. Hij werd aangehouden nadat hij uit het ziekenhuis was ontslagen. De twee blijven wel verdacht. Een vierde verdachte, een 30-jarige man uit Zoetermeer, wordt op een later moment voorgeleid.