Ook ring Amsterdam wordt 'digitale slotgracht'

De kentekens van alle voertuigen die via de hoofdwegen Amsterdam binnenrijden worden in de toekomst nagetrokken in het politieregister. Het College Bescherming Persoonsgegevens heeft hiermee ingestemd, meldt de gemeente woensdag.

Om de kentekens te scannen worden 53 camera's gebruikt die nu al worden ingezet om te controleren of geen vervuilende vrachtwagens vanaf de A10 de stad inrijden. In het politieregister wordt straks ook gecontroleerd of passerende auto's als gestolen staan geregistreerd en of de eigenaar een belastingschuld heeft openstaan of nog een celstraf moet uitzitten.

Rotterdam heeft al enkele jaren zo'n zogenoemde digitale slotgracht, waarmee alle voertuigen op de hoofdwegen rond de stad worden gecontroleerd. Een woordvoerder van de politie daar benadrukt dat de gescande kentekens niet worden opgeslagen. "Alleen als er iets mis blijkt te zijn, kan het kenteken langer worden vastgehouden. Het zijn ook geen camera's waarmee we kunnen zien wat er op de snelweg gebeurt. Het scannen gebeurt automatisch."


Ook ring Amsterdam wordt 'digitale slotgracht' (Foto: Novum)